- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hunork
veterán
válasz
ricinus13 #38359 üzenetére
Üdv mindenkinek!
Pár szó a friss kártyáról. Most volt lehetőségem értelmes áron eladni az eddigi GTX960-at.
Volt is keret másra, így lett a fenti R9. A táp nem volt égetően sürgős, de már lassan kilenc éves volt a régi. Ezért a csere. És 18k volt, akciósan, 5 év garival. A VGA 3 év szokásos Asus garancia, plusz Adidas magyar focimez.
Amire kíváncsi voltam, hogy mi a valódi, játékok alatt is érezhető különbség. Most is úgy gondolom, hogy amennyivel erősebbek a specifikációk, annyira nem lesz erősebb a különbség. Ez a 960 és a széria / architektúra mellett szól!
Hosszú évekig NV kártyáim voltak.
De nem akarom borzolni a kedélyeket, így akkor külön nem számolok be, csak pár friss élmény:
- Az R9 ventije is stand by módban van - szerintem - 50 fokig. Utána egy vagy kettő beindul.
- A magasnak tűnő különbségek (512 bit, 8 GB memória, több textúrázó egység...stb) nyilván kidomborodik. Szintetikus programokban is, játékokban is. De azért nem az egyenes arányosság elvén.Pár eredmény GTX960 vs R9 390:
3DMark Fire Strike: 6333 vs 9567 pont (10k körül van erősebb procival a hivatalos oldalak szerint)
Luxmark 2.0 Sala: 1847 vs 2950 pont
Luxmark 2.0 Room: 1083 vs 1619 pont
Catzilla: 14684 vs 19426 pont (720p mindkettő, mert így ingyenes a progi)
Unigine Valley 1.0 Extreme HD: 1481 vs 2346 pont- Játékok: mivel nálam a Vsync On az alap, ezért a min FPS a lényeg. Ez a várható mértékben emelkedett, 15-25 FPS-el. Azaz gyorsabb nem lett semmi, a monitor ugyebár adott, viszont egyenletesebb, élvezetesebb lett. És mindezt persze eggyel magasabb beállításokon adott esetben. (ahol a 960 tolta az Ultra módot, ott már feljebb ugye nem lehet menni)
- Hőmérséklet: bekapcsoláskor 40 fok, terhelés után idle 50 fok, terhelés alatt 70-75 fok, szintetikus mérésnél, mikor nagyon izzadt, volt 84 fok. Ez volt a legmagasabb. Zajszint elenyésző, a három venti nem eredményez nagyobb hanghatást, nagyon jó ez a DCU3 hűtés. Rögvest megjegyzem, hogy mikor én vittem fel a 50%-ra a fordulatot, na, annak azért már volt hangja.
- A Zalman ház rendesen beizzadt, mire a kártya bekerült, lévén sok a HDD, plusz két ODD, meg plusz kábel az USB3-hoz, meg a ház ventikhez. De megoldottam, igaz nem végleges, lesz még rajta szépítés.
Hát ennyi lenne röviden, majd talán készül egy teszt is.
Eddig GTX960 kártyám volt, és nagyon meg voltam vele elégedve!
Egyértelmű, hogy az R9 erősebb,többet is fogyaszt, és a 960-nak elég egy kisebb táp is. És hát a DX12. A nagy kérdés. Elvileg a Quantum Break DX12-es, de mivel W Store játék, a Fraps és az Afterburner lockolva van... (ha van erre megoldás, szívesen várom!)Üdv:
Hunork -
tarantito
csendes tag
válasz
ricinus13 #38323 üzenetére
Üdv,
Szép fekete.
Semmi extra, csak most tettem bele 1db 12cm Arctic F12-őt ami a VGA felett van és hátra szívja ki a levegőt a házból.
Van még hely elől a ház alján a HDD foglalatváz és az előlap között.
Az oldalfalak perforáltak sok helyen,és tölcsér megy a proci hűtőhöz.Hirtelen ennyi szakértelem nélkül.
-
steeweegee
csendes tag
válasz
ricinus13 #38115 üzenetére
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy van egy ilyen kártyám: https://asset.msi.com/resize/image/global/product/five_pictures2_3017_20131216170213.png62405b38c58fe0f07fcef2367d8a9ba1/600.png
És közel 4-5 perc után 87-89-90 fokot produkál. 3.-on lakom elég meleg a lakás 28-30 fok van jelenleg.
Normális ez? Van miért aggódnom?
A kártya egyébként tökéletesen működik ennek ellenére.
Köszönöm a válaszokat. -
N@idia
őstag
válasz
ricinus13 #37709 üzenetére
Teljesen igazad van! Nem ez alapján fogom megitélni az AMD oldalt, de ha ez a kártya jobb teljesítményt add majd, mint anno a 970-em akkor elgondolkodom egy R9 Nano kártyán most olvasgatom a teszteket és talán belefecölök egy kisebb összeget majd a PC-be! Én amiatt aggódom, hogy driver terén az AMD még mindig gyengélkedik ez a másik oldalról nem mondható el remélem ezen azóta változtattak..
-
Ijk
nagyúr
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
ricinus13 #37528 üzenetére
Hogy nincs semmi èrtelme az erôs túlzàs, a tulajdonsàgok, extràk , kapható típusok mind mind àtlàtható formában, sok helyen kèppel is fel vannak sorolva. Ajànlott daraboknál annyit tudok csinàlni hogy ezalapján àtrendezem a sorrendet, kicsit kiegèszítem mert Pl gigàból is èrkeztek ùjabb modellek.
Gyakori problèmàk: írjàtok le itt vagy privátban amit szeretnètek hogy bekerüljön ès belerakom. Nyilván nem csitri csatri dolgokat, hanem csak a komolyabbakat.
-
Habugi
addikt
válasz
ricinus13 #37366 üzenetére
Nem néztem, hirtelen ötletem sincs hogy minek a rövidítése lehet..
Nyilván ki lehet váltani azt amit említesz de ez az összes benchre igaz nem csak erre, példának okáért pár napja szembesültem egy HTPC-vel (i3+260X), amin Win10 volt és 97db futó process/alkalmazás. A tévedés jogát fenntartom de állítom neked azon 2-3pontos rangeben is szórna..!
-
Ijk
nagyúr
válasz
ricinus13 #37199 üzenetére
Leszedtem az egész hűtést, sajnos a borda leszedése nélkül nem lehet a műanyag keretet lecsavarni. A vram és vrm gap padok elég jól fogták a bordát, kicsit feszegettem óvatosan mire lecuppant, de nem vészes.
Persze újra nem pasztáztam mivel pont kifogytam, hanem a szétnyomottból raktam vissza a GPU-ra. Azt mindenképp újra fogom pasztázni jövőhéten, hátha jelent pár fokot. -
válasz
ricinus13 #36956 üzenetére
Én azért építettem a pc-t mert próbáltam egy aranyközéputat a pc-s jobb grafika és a konzol között. De kezdem azt érezni, hogy 1 milla körül kéne pc-t építeni ahhoz, hogy azt a szintű folyamatosságot elérjem fullgraffal mint konzolon mediumon, ez viszont baromira aránytalan. Nem éri meg.
-
válasz
ricinus13 #36956 üzenetére
Szerintem kicsit félreértettél. Én mindig is pc-s voltam, ezt a platformot kedveltem. Volt idő amikor az új hardver megoldotta a problémákat, de manapság sokkal mostohább a helyzet. Biztos van több ezer szépen futó pc-s játék valahol, de amiket én az utóbbi időben kipróbáltam, kivétel nélkül mind produkálta a zavaró fps ingadozást. Ezt részben megoldottam segítőkész fórumtársak segítségével, de amint egy megoldódik, már jön is a következő probléma, csupán erre akartam utalni. Ez a fajta szenvedés konzolon nincs. Nem pc-s konzolos vitát akarok szítani, de ami igaz az igaz. PC-n rengeteg a szívás. Konzolon meg meg kell elégedni a szerényebb grafikával. És ha lenne bill + egér konzolon, nekem az bőven elég lenne. Kicsit szerényebb grafika, cserébe nyugalom és játékélmény.
-
válasz
ricinus13 #36872 üzenetére
Sok változást nem vettem észre. Bizonyos részeken 30 van ahol kicsit 30 alá is esik az fps, átlag 45 körül. Jó nagy terek vannak a serious sam 3-ban az igaz, és ha elszabadul a pokol akkor 30 fps, néhol kicsit 30 alá is megy. Nem gondoltam volna hogy ez a játék megfogja a gépem maxon.
-
válasz
ricinus13 #36681 üzenetére
Szerintem még egy oldalsó lenne az igazi, a vga oldalára. Ami valószínűleg szívni fog, de majd kipróbálom úgy is hogy fúj, meglátom melyikkel lesz jobb eredmény. Ehhez ki kell fúrni a ház oldalát, majd jövő héten megcsinálom a melóhelyen.
Malibutomi: Próbáltam játékkal, 73 fokig ment. persze ez még változhat, attól függ milyen játék.
Tomdriver: Ventiprofilt mindenképp csinálok, az nekem sem tetszik, hogy 60 foknál indul a hűtése a vga-nak. Alapon, amikor nincs terhelve a vga 35-37 fok és természetesen nem pörög a venti rajta.
GeneraL_XTX: Fullhd igen, de játékok alatt szerintem nem pörög annyira, egyébként meg az 5db ventinek is van azért hangja.
És kap még egy 6.-at is. Szóval itt a vga már nem sokat oszt vagy szoroz.
ll-kobe: Én zalmann-t akartam egyébként, de lebeszéltek róla. Egyelőre marad ez a ház, most így nagyjából okés, meglátjuk mit javít még egy oldalsó venti, aztán a következő gépfejlesztésnél kap egy új házat az tuti. De annak már jobban utána fogok nézni.
Ilyesmi házra gondoltál? [link]
Nem tűnik rossznak.edem20: Szerintem attól függ, hogy minőségi e? Nekem az 550-es Cooler master gond nélkül viszi, 750-nek bőven elégnek kéne lennie. Mondjuk nekem a procim kis fogyasztású, és nincs is tuningolva.
-
válasz
ricinus13 #36641 üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy alulra nem, de majd utána nézek.
pcsabat: Köszi. Igyekszem pár ventit betenni. Egyébként az nem lehet, hogy valami mégsem okés teljesen a vga hűtésével? Nem illeszkedik jól a hűtő vagy valami gyártási hiba a chip-ben?
ll-kobe: Köszi a tanácsokat, igyekszem valamit tenni a hűtés érdekében.
Egyébként nem tudom, hogy a hd4850 mennyire számít melegedősnek, de abból egy gagyi referencia 1 slotos megoldásom volt. Furmark alatt 75-80 fok volt maximum, ha nagyon beporosodott a hűtő akkor felment 100 fokra is, de kiporszívóztam időnként és ismét 75 körülire beállt. Nyilván nem lehet egy 390-es hez hasonlítani, de úgy emlékszem a hd4850 is melegedős fajta volt, pláne a gagyi hűtéssel.
Bratilla95: Köszi, megpróbálok javítani a hűtésen. Aztán meglátjuk. Egyébként melyik crimson drivert érdemes feltenni? Csak azért tettem fel egyel régebbit mert a legújabb non whql valami telepítési hibával kilépett.
GeneraL_XTX: Gondolkodtam az asus-on is, de msi-t többen ajánlották. Egyébként házventiből mik az ajánlott típusok?
-
válasz
ricinus13 #36616 üzenetére
Legrosszabb esetben ez lesz, ha semmiféle kompromisszumra nem hajlandóak. De ezt még átgondolom.
Malibutomi: Levett oldallappal is az a 80 fok is összejött 5 perc alatt és max 20 percig ment a teszt.. Ha tovább hajtanám lehet melegebb is lenne, bár eléggé beállt erre a hőfokra.
Viszont a vrm 1-es hőmérséklet ekkor is 95 fok körül van. Az nagyon soknak tűnik még így is. Annak mennyinek kéne lennie?
Zárt házban 105 fokos is volt.Jelenleg 2 db venti van a házban, amit gyárilag adtak hozzá, szerintem 120-as. Egy elöl fúj, egy hátul szív.
Veszek 2db-ot felülre, úgy emlékszem oda is 120-as megy. De akkor már lehet az oldallapon a plexibe is kéne lukakat furkálni még egy ventinek.
Szívem szerint inkább kicserélném a vga-t egy másikra, de épp erre gondoltam, hogy tesztpadon nyilván nem fog kritikusan melegedni aztán kapom is vissza hogy jó. Ha meg elállok a vásárlástól vagy veszek másikat, csak jóval drágábban van alternatíva. 980ti biztos nagyon jó, de több mint 200k, annyit biztos nem adok vga-ért, már ez is húzós összeg volt akciósan is. Még átgondolom mi legyen, 2 ventin nem múlik, megnézem mit mutat úgy.cain69: 424W? Ajjaj.
Akkor a táppal is gondom lehet majd, egy G550M-es Cooler master hajtja. Bár idáig vitte gond nélkül. Abba már bele sem merek gondolni, hogy mi lenne ha tuningolnám kicsit. Hát ezekkel a fogyasztásokkal én tényleg nem számoltam.
-
Tomko78
őstag
válasz
ricinus13 #36524 üzenetére
Csak tudod a név ma már nem olyan mint anno , régen a Asus is a best volt vagy sorolhatnám , de mikor majd 6 havonta kijön egy új vga onnantól kezdve kell a 36 hónap garancia
anno nekem is volt egy jó kis Sapphire HD 5850 -em jó kis vga volt az , de ma már többre nézem ( én
) a 3 év garanciát mint a márka nevet .
-
-
kp59
aktív tag
válasz
ricinus13 #35792 üzenetére
Valahogy hasonlóan vagyok vele én is. Közel húsz év alatt még egyetlen nVidia kártyám sem volt. Amióta kijött az első Radeon 7000 sorozatú kártya nekem csak ennek a gyártónak a kártyái vannak a gépeimben. Kezdetektől ellenszenvesnek tartottam az Nvidiát mint céget és soha eszembe sem jutott hogy az ő kártyáik közül válasszak. Tudom hogy ez nem okos dolog mert bizony azt el kell ismerni hogy ezek alatt az évek alatt többségében az ő kártyáik voltak a gyorsabbak és támogatottabbak de hát én ezt az ellenszenvet irányukban soha nem tudtam legyőzni magamban.
-
LLKobe
veterán
válasz
ricinus13 #35784 üzenetére
Köszi!
Akkor nekem sem lenne gondom ugye?:
Max. combined power 12V (W): 432
Amúgy nagyon gondolkodóban vagyok hogy GTX 970, vagy R9 390...
A 390 picit még olcsóbb is, és erősebb is, 8GB vram, ugyanakkor sok helyen olvasom hogy a driverekkel folyton szívás van...970 csak 4GB vram, kicsit gyengébb is, viszont a driverekkel semmi gond.
Elég tanácstalan vagyok
-
Milka 78
nagyúr
válasz
ricinus13 #35516 üzenetére
Ez érdekes.Nekem alapértelmezettként indul a speedfan,mert arról monitorozom a kompakt pumpáját és az küldi a figyelmeztetéseket ha valami frixi lenne a gépen belül.Ellendbe AB-t használtam a 290/290-nél (crimson előtti időkből) is és most is a 980ti-nél,ennek ellenére nálam minden rendben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Filmvilág
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen videókártyát?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged