- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
hdekakas #11515 üzenetére
Egy hónap kártya nélkül, plussz kérdés, a sajátod kapod-e vissza egyáltalán, meg milyen állapotban.
Elég lutri. Én is inkább magam megoldok mindent, amit csak lehet. Ami az Asus-t illeti, szép munka.
Bátor dolog mindig elsőnek lenni. (Asus-ról ilyen szétszedős képet még korábban nem találtam senkitől, mikor kerestem, se itt a topikban, se máshol.
)
Korábban úgy rémlik, Asus-ék főleg Everflow márkájú ventiket használtak, amik nem bonthatóak ilyen könnyen.(#11516) Cole86: Nem lenne baj, ha szakszerűen javítva lenne. De amit sokszor művelnek, kókányolásnak is gyenge, tisztelet a kivételnek... Volt cuccom, ami 3X járta meg a nagyker szervízét, mindig visszajött, hogy javítva, amikor látványosan rá se szagoltak.
Jó program volt oda-vissza járni gariztatni, ezúton is köszönöm nekik.
-
HSM
félisten
válasz
hdekakas #11480 üzenetére
Egyfelől a nyár végére a most legöregebb 290-ek is legalább dupla olyan idősek lesznek. Másfelől, ahol nincs klíma, ott próbára lesznek téve a kártyák a 40 fokos melegben.
Kb., mint nálad a felső kártya.
(#11479) Asbee: Majd kiderül, mennyire végeztek jó munkát az Asus mérnökei avagy sem.
-
-
ffodi
veterán
válasz
hdekakas #11474 üzenetére
A ref kártyák esetében a vrm hűtés elég hatékony a cooler kialakításából adódóan, nem kell azért annyira leírni. Másrészt a GPU-t is le tudja megfelelően hűteni, egyedül a zajszint/hőmérséklet arány van elég messze az optimálistól.
Igazából sem rövid (néhány óra), sem hosszútávon nem jó a 100 °C feletti vrm hőmérséklet. (ref-nél a vrm DirectFET-jeinek a max junction tempje 120 vagy 125 °C ha jól rémlik, gondolom a nem refeknél is hasonló a helyzet, szóval baj nem nagyon lehet elvileg, de jobb minél alacsonyabban tartani mindent
) Ha pedig tuningolsz, akkor különösen kell figyelni a hőmérsékleteket, nem egyiket, vagy másikat, hanem mindegyiket!
-
HSM
félisten
válasz
hdekakas #11474 üzenetére
Az egyik VRM a memóriáké szokott lenni, a másik a GPU-é. A 280X-eken is így volt. Ami azt illeti, napi max egy óra játékkal valszeg nem lesz gond a 100 fokkal sem, de azért nem az igazi.
A ref kártyát ne keverd ide, egész más felépítésű, hűtésű. Ott a kondik izomból kapják a friss légáramlatot, a memória is hűtve van a hűtő által. Bár azt nem tudom, a VRM azokon milyen hőfokon megy.
-
válasz
hdekakas #11470 üzenetére
Miért kéne 80 alatt lennie?
130-ig vagy 140-ig vannak hitelesítve + a 3 év gari is befigyel, sanszosan tudják mit csinálnak, nem egy 7950/70-n megy a VRM 100 fok felett terhelés alatt több, mint 2 éve és a mai napig mennek hibátlanul.
Nem kell ezeket simogatni, mint amennyire hiszik sokan.
HSM: Tudom..tudom, feleződik az élettartam stb, nekem nem kell leírni mégegyszer, én a gyakorlatban hiszek és abban, hogy a gyártók nem inkompetens idióták
-
-
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
hdekakas #11408 üzenetére
Hát nekem alapórajelen is ezt csinálta az Asus-om
De érdekes, amint az itteni tanácsokat megfogadva fix órajelekre állítottam (2D&3D) már nem BS-ezett. Ezekszerint nem a memória órajelének volt ehhez köze, hanem a gpu automatikus állítgatásának.
Bár, most belegondolva, hogy írjátok, h a memóriatuning függ a GPU órajelétől létezik, hogy ez azért volt, mert a GPU ugye automatikusan visszaveszi magát 2D-ben, és mar nem elég a gyári órajelen járó memóriáknak? És ezért BS-ezett?
-
HSM
félisten
válasz
hdekakas #11353 üzenetére
Ha oldalba telibe fújod az MSI-t, akkor nem fog jól működni az oldalra nyitott hűtése, erről regélek a házhűtés alatt...
Az MSI-nek az az ideális, ha elölről vagy alulról kap jóadag befújt friss levegőt, és oldalra és/vagy hátulra kifelé szívást kap az elhasznált levegőnek. Ha oldalba fújod, akkor pont a hűtése ellenében dolgozol! Az Asus-nak meg pont, hogy az az ideális, ha oldalról jól telibefújod, az előre/hátra nyitott hűtő kialakítás miatt.Kitapasztaltam ezt elég jól a 280X-eimmel, a Toxic ugyanis oldalra nyitott (mint az MSI), a Vapor-X meg előre/hátra (mint az Asus).
Ha oldalba fújom a Vapor-X-et, 5-8 fokkal is hűvösebb, a Toxic meg még melegebb is lesz tőle, ellenben ha megfordítom a hűtést, és leszívom róla a meleget, máris hűl tőle.
A hideggel fújt hőcső nem sok vizet zavar, a hőleadáshoz ugyanis felület kell, a hőcsőnek pedig magában elég kicsike van, ezért rakják rá a minél nagyobb felületű bordákat, ahol a hőcsere meg tud valósulni.
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
hdekakas #11346 üzenetére
Viszont most meg olyan előfordul, hogy egyszerűen csak a sajátgépben matatok, vagy éppen netezek (szal no terhelés), és egyszer csak elmegy a kép, csak a nagy feketeség lesz, és resetelni kell a gépet. Ez mitől lehet?
Az én asus karimmal is ugyanez volt, bs
Vidd gariba.
-
HSM
félisten
válasz
hdekakas #11066 üzenetére
Ugye véletlenül sem a karira fúj az a 20cm-es venti? Mert akkor a saját meleg levegőjében fürösztöd csak....
(#11094) hdekakas: Mivel az Asus főleg hosszában dobja ki a meleget, egész más szellőzésű ház ideális neki, mint az MSI-nek, ami keresztben teszi ugyanezt. Én itt keresném a bajt.
(#11102) ricshard444: Nekem az a hűtő már 2000rpm felett is igencsak bántó... Mennyi is az, 34%?
Amúgy a hűtő titka annyi, hogy a zárt kamrában nagy hűtőfelületen nagymennyiségű levegőt nyomnak át. Így nincs gond a venti holtterével, nem megy vissza az átmelegedett levegő, és hamar távozik a forróság. Szóval nagyon hatékony megoldás ez, csak hangos. Ha hasonlót vagy jobbat szeretnél, ahhoz bazinagy hűtőfelületű cucc kéne. A felnyitás+ventit nem erőletném, a konstrukció lényegét nyírnád ki szerintem.
-
Sogron
tag
válasz
hdekakas #11074 üzenetére
Vedd le a ház oldalát, ha úgy is túlmelegszik, akkor sajna elsz*bták a kártyák pasztázását, ha úgy nem melegszik túl egyik kari sem, akkor lehetséges, hogy az oldalsó venti visszanyomja a kártyákra a meleg levegőt. Esetleg nézd meg, hogy mindegyik csavart meghúzták-e a kártyákon.
-
Cole86
senior tag
válasz
hdekakas #11066 üzenetére
áhháá.. azt hiszem máshogy tólják ki a levegőt erősen oldalra, lehet hogy az asus többet nyom ki hátul, ezért is bírhatják jobban illetve 2msi így már keményen befúlja forró levegővel a házat (így egymást is).
Szerintem ez a magyarázat. Asusnál zárt azért nagyából oldalt is a lamellás rész, msinél szabadon áramlik ki belőle telibe a lap felé ill a másik irányba..
(#11070) radi8tor1 : hidd el, én már próbáltam hasonlót egy másik lappal és ott 2 slot diff volt a két kari között.. alsó ennyire volt közel, alig kapott már levegőt és +10fokkal volt melegebb mint a felső.. ! Aki már próbálta az tudja..
-
andro93
aktív tag
válasz
hdekakas #11002 üzenetére
Megnéztem neked amit kértél az Asus 290-emen.
Heaven-ben minden maxon, 8xAA, 1110-en stabil volt, 1120-on már szemetelt.
Tomb Raider 1090-en Benchmark és játék is stabil volt végig, de 1080 a biztos.
Metro LL benchmark alatt 1100-on nem vettem észre már szemetelést, afölött a kapu betörésénél néhol szemetelt.
AC4 1095-ön nem szemetelt már, 1100-on egyszer beszemetelt.
AC-nél 1140-en kb 70mV fesz kellett neki, 1150-et már nem néztem, kb 1135 felett nagyon megugrik az étvágya a kártyának. -
-
HSM
félisten
válasz
hdekakas #10697 üzenetére
Szerintem a fő baj az, hogy kevés a szellőzésed két 300W-os kártya hűtésére. Az alsó kártya pillanatok alatt elönti hővel a ház alját, és ha nem elég hatékony a szellőzés (és itt tényleg komoly légtömeg megfelelő irányba való mozgatására gondolok) akkor a felső kártya nem a 25-30 fokos szobahőfokúnál alig melegebb levegőt fogja hűtésre használni, hanem a másik kártyáról érkező 40-50-60 fokos levegőt. Namost hűtési szempontból a 30 vagy 60 fokos beszívott levegő között borzalmas nagy különbség van, de ezt biztos látod az egykártyás hőfokokhoz képesti változásból.
Nem véletlen ajánlottam azt a SilverStone RV03 házat. Abban két 18cm-es, 1200rpm-es venti fújja telibe [link] a két kártyát, az talán elég jól cserélné a levegőt a két kártya között és körül.
(#10698) Cris99: Újra volt indítva a böngésző? Mert akkor lép érvénybe a HW beállítás. A legjobb az egész masinát újraindítani. Ha meg úgy is csinálja, akkor az már nagy baj.
(#10699) Sz.Miki: Szerintem nem a légtér a fontos. A nagyobb légtérrel csak később szorulna be a meleg. Légcsere kell ide, mégpedig hatékony, gyors.
Szerintem se a túl nagy, se a túl pici légtér nem ideális ehhez.
-
Tomdriver
őstag
válasz
hdekakas #10689 üzenetére
Ami most nekem van az elég jó bevált, oldalventi kialakítás is van rajta, mid tower kategória, de nézd meg a honlapján. [link]
Annyit változtattam rajt, hogy alulra betettem egy 12-es, oldalra meg egy 14cm-es Noctua hűtőt (a legnagyobb teljesítményűt, ami ezek közül kapható), így most single módban a kari 72 fokos.
Viszont ha vársz még pár napot, tudok mondani cf hőfokot is rá - szvsz lehet nekem is másik ház kell, ha nem akarok vizezni. -
-
foka
aktív tag
válasz
hdekakas #10680 üzenetére
Igaz hogy csak 3870X2-ők voltak de jan-febr átmenetkor míg meg nem lett a 290X furmark alatt a CF nekem is kvázi duplázott. De sokan arra hivatkoznak, hogy a CF-nél ugye mikrolag, alacsonyabb a min fps... amíg szemmel nem látom nem foglalkozok vele!
A 16x16 vs 8x8 -nál vedd figyelembe hogy 3.0 8x8=2.0 16x16 -
andro93
aktív tag
válasz
hdekakas #10676 üzenetére
Attól függ, hogy melyik slotnak milyen a sávszélessége. Nekem nincs cf alaplapom, de akik próbálták azt írták, hogy a 16x és a 8x között nincs lényeges különbség, de a 4x-en már érezhetően lassú.
Tehát az egyik ugye mindenképpen a 16-osban lesz, a másik meg 8x-ba legyen. -
-
andro93
aktív tag
válasz
hdekakas #10673 üzenetére
94 vagy 95 fokon veszi vissza az órajelet.
Itt a PH tesztben is írják. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
hdekakas #10573 üzenetére
Ugrálástól függetlenül írom, hogy nincs olyan proci szerintem ami 290cf mellet nem limitál.
Én kezdésnek megnézném 1-1 kártyával.
Egy dolgot meg a cf-el kipróbálhatnál:
Tedd a kártyákat alapra, és afterburnerben settings alul - unofficial overclocking - enabled without powerplay.Így maxon mennek a kártyák még asztalon is, így kellene megnézni visszaesik-e a kihasználtság. Csak höfokokra figyelj.
-
Tomdriver
őstag
válasz
hdekakas #10557 üzenetére
Jól sejtem, cf-et használsz és egy monitoron? Nekem CPU limitnek tűnik a grafikon alapján.
És ha tényleg az, akkor gáz, mert ezek szerint 3770K húzva is kevés a két kártyához.
De javítsatok ki, ha hülyeséget mondtam.Az AB nem a legfrisebb, sztem tedd fel 3.0.0.19 bétát, az most az utolsó, abban feszt is tudsz adni. Tényleg az se semmi hogy 1100-on játékkok alatt sem kér több feszt, mert nálam benchmark még lefutott alapfeszen, de játékok alatt ha nem volt meg a min. +31 mV, már jött a bs.
Próbáld meg alapfeszen járatni a két kártyát, akkor mit mutat az órajel. Ha nem ugrál ennyire, akkor tuti CPU limit.
-
HSM
félisten
válasz
hdekakas #10356 üzenetére
Mondom, ismert számomra is a jelenség, elvileg a készenléti trafó volt bajos bizonyos szériáknál. Amúgy amit linkeltél, X-es még KM2-es tudtommal.
Ugyanakkor az újak nálam semmi ilyesmit nem csinálnak, 3-féle modern gépben, semmilyen terhelésen sem.
Így megértem a döntésed, ha másmilyen belső volt a cél. -
HSM
félisten
válasz
hdekakas #10343 üzenetére
" De ez a Seasonic KM3-as belsejűekre 99%-ban igaz.
"
Nem a KM3-as a baj, hanem legfeljeb az említett Corsair típus. Van itthon 2db CoolerMaster V850, egyik sem sípol vagy cicereg se üresben, se kikapcsolva, se bő 700W terhelésen, ezenkívül a V700-asom se csinálja, és a Seasonic Platinum Fanless 460W-os tápom se. Egytől egyig KM3-as pedig mind.
A régi KM3-asokra én is hallottam panaszt, mint pl a korai 460-asok, de ezek október-december közöttiek, és mind hibátlan.
(#10344) MastR: Na persze, 99% hatásfok, mese habbal.
Örülhet a táp, ha a 95%-ot megközelíti, pláne olyan kis részterhelésen.
Ennél jobbat még senki nem produkált.
A teszt szerint is valahol 94% körül a plafon: [link]
(#10345) hdekakas: Ha nem kell ez a digitális parasztvakítás, sokkal olcsóbban kijössz egy CM V850-el, ugyanaz a minőségi KM3-as bél, még komoly, folyamatos terhelésen is kellemesen halk, nagyon jó táp, egy kitűnő, halk ventivel, bátran merem ajánlani, és jóval olcsóbb a Corsairnél, és 5 év gari van arra is.
-
MastR
tag
válasz
hdekakas #10339 üzenetére
Meg vagyok elégedve az AX760i-vel, mert az előző tápommal ha offset módban tuningoltam a procit, akkor terheletlen állapotban sípolgatott az "alaplap"? ha húztam az egeret
nem is értettem. De ez a AX760i-vel ez megszűnt! Tehát megérte! Az egyetlen dolog ami nem tetszik benne, hogy bekapcsoláskor és kikapcsoláskor egy oldschool reléhang marhahangosan bekattan stb... De ezt leszámítva pl a Corsair link önmagában megérte azt a pár ezer Ft-os felárat! Jó tudni, hogy mennyi Amperek szaladgálnak a 12V-os ágakon! Ja és még érdekes hogy azt írja hogy a gépem 128W -ot vesz fel a konnektorból és 127-et ad a gépemnek... és mindezt 99% hatásfoknak mondja..
-
csabsz13
aktív tag
válasz
hdekakas #10078 üzenetére
pedig azt akartam írni, hogy maradj a 1095MHz-en. jó az alapfesszel!
semmit nem nyersz a plusz 5MHz-el, de ezt gondolom te is tudod, csak jól néz ki az az 1100
amúgy nekem MSI Afterburner-ben +200mV-ig engedi emelni (nincs tovább csúszka) és úgy rémlik, hogy ilyen 170-180mV-ig el is mentem vele, bár csak benchmarkhoz, több órás játékok nem voltak ezen a feszen futtatva...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest