- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
FoLey-v
addikt
válasz
csabsz13 #42898 üzenetére
Hát én mindig aprón vettem kártyát,soha nem vettem újat.
Tavaly vettem Referenciás R9 290-et 42k-ért és még hozzácsaptam 10k-t custom hűtésre meg barkácsoltam rá vrm1-2-re passzív bordát. Szépen tartja a hőfokot,nyáron 65 fok fölött nem megy. Jó kis kártya van benne még erő 5 év után is.Most egy Sapphire Nitro+ RX 580 4GB-ra fáj a fogam,ennél több úgy sem kell nem vagyok egy nagy játékos.
-
kp59
aktív tag
válasz
csabsz13 #33472 üzenetére
Nézd meg jobban ([link]) a maximum 83 fok 2272RPM-es ventilátor fordulat mellett ami 91%-os GPU Fan speed.
Ez azért már valóban nagyon durva hogy 91%-os ventilátor használattal csak 83 fokra tudja magát hűteni a kártyája (a közel maximumon pörgő ventilátorok "repülőgép turbinahangjáról" nem is beszélve).
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
csabsz13 #33457 üzenetére
Èn is megnèztem ma, hàt vannak gondok. Legtöbb esetben azèrt tartja az 50+fps-t, de pl az elsô (kis)vàrosban, ahova a törtènet szerint menni kell ott azèrt szèpen beesett 40 alà is az fps ami màr èrezhetô. Mondjuk high-ra volt àllítva az Nvidia csodaeffektje az a godray vagy mi nem tudom hogy hat a teljesítmènyre ha low-ra àllítom vagy kikapcsolom, majd megnèzem.
DE attól függetlenül ès a grafikai minôsèget tekintve ez a teljesítmèny hogy is mondjam szànalmas. Ès mindjàrt jön az AC syndicate attòl elôre fèlek komolyan mondom....
-
oliba
őstag
válasz
csabsz13 #28521 üzenetére
Csak, hogy tisztába tegyem a dolgokat, hogy az infókat ne kelljen vadászni
Szóval....
Silverstone Raven 5-ös ház és Raijintek Morpheus + Noisblocker NB-eLoop B12-3, aminek valóban 1900rpm a max fordulata és valóban az első tesztnél még nem volt szabályozva. Annyit viszont pontosítanék, hogy 1650-as fordulaton ment, legalábbis ennyire olvassa az alaplapi szenzor, mert arra van kötve. A teszt után viszont még a ház tetejére kívülről egy 12cm-es Corair ventit betettem szívóra (600rpm), hogy ne rekedjen meg felül a levegő. A házventik minimumon mennek, amiknek így is elég "jelentős" hangjuk van.
A kártya 1050/1300-on megy + 50% power limittel és játékok alatt kb 1,192V a gpu feszültsége.
-
bigbadforty
tag
válasz
csabsz13 #12838 üzenetére
Szia!
Köszi a válaszod, azzal már most számolok, hogy a havonta (lassan hetente) ugráló lépcsőfokoknak köszönhetően az informatikában semmi se fogja sokáig húzni.....Az aggaszt, hogy mit fog tudni ez a kártya pl. Watch Dogs , Witcher 3, Dragon Age vagy The Division alatt.
Viszont számolok azzal is, hogy én általában az ilyen MSAA, FXAA, HBAO meg nem is tudom milyen beállításokat nem preferálom (főleg multi miatt a több FPS többet ér), szóval ilyen téren mi a véleményed? Ja és ne menjünk el csak egy 2560x akárhanyas felbontásig.Üdv.
-
pidzse4
aktív tag
válasz
csabsz13 #11716 üzenetére
Értem és ha felhuzom 1.3 ra a feszültséget a powertargetet meg 50 százalékra akkor mi fog történni?
ehhez nem értesz véletlenül mert én mindenhol azt olvastam hogy ha huzol akkor a feszen is emelni kell mert különben kékhallefagy az egész? az alap volt az 1.225 nem hiszem hogy sokat tudna birni és mekkora léptékben emeljem és közben melyik progival tezsteljem? Mikor tudom hogy jó? És azt hogy meddig tudom huzni? melyik progit ajánlod? a tesztelésre hogy birja e vagy sem?és ha nem birja mit hogyan kell huzni? a power target az pontosan mire jó mert látom sokan 50 százalékra huzza fel azt és vagiznak hogy a memoria igy elbir 1600 megahercet is.. -
-
HSM
félisten
válasz
csabsz13 #10419 üzenetére
10 fok, fele élettartam. Ami még baj, a zsúfoltság, tehát ha a FET-ek, amiket mérsz 10 fokkal melegebbek, attól a kondik egymás nyakán ennél lényegesebben melegebbek lehetnek más karikhoz képest. A másik baj, hogy ki van centizve, a vrm és a hűtés is, tehát ha kijön egy jobban terhelő játék (gondolj bele, a BF4 milyen cpu intenzív, és így is 91 fok) akkor ott az bajos lehet. Hogy kibír-e így 2 évet az nagyon sokmindenen múlik, erre így nem lehet biztosat mondani.
-
maflame
aktív tag
válasz
csabsz13 #9929 üzenetére
Nem a kártyáink között hanem a két furmark verzió között van nagy különbség! Feltettem az 1.12-est és látszott, hogy az azért jobban megemeli a hőfokokat, de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy kb másfél perc után egyszerűen újraindul a rendszer!!
..és akkor a kérdésem is ez volna a kedves fórumtársakhoz, hogy mi lehet a probléma forrása? A hőfokok újraindulás előtt 80C-körül volt vagy az alatt, akkor a tápom lenne? Eddig még sehol nem hibázott (crysis3, BF4, 3DM, Heaven stb. ..farcry3) nem szemetelt, se kék, se fekete képernyő.. Alapórajelen (1000/1260) csinálja mindezt.. A régebbi verzióval ment 15percet is hiba nélkül..
Van valakinek ötlete? -
HSM
félisten
válasz
csabsz13 #9910 üzenetére
Najó, de 3,5 perc alatt a 100 fok is nagyon sok... Ha mondjuk 10 perc alatt is megmarad 100-on, akkor lenne jó.
(#9911) Malibutomi: Ilyen setben érdemes egyet nézni gyári ventivel, ha 100 fölé megy, akkor pedig egyet egy kicsit "rásegítve", hátha úgy már jó. De kitguru-ék gyárilag tesztelték, és 92 fok lett a VRm, innen indult a tesztelés.
-
HSM
félisten
válasz
csabsz13 #9897 üzenetére
Annyiból "jogos" a 280X, hogy a kártyán lévő GPU energiaigényéhez kell rátenni a VRM-et, tehát olyan kapacitásút kell rátenni, ami kényelmesen elbírja.
Nekem pl. ez is volt a bajom a refi 290-el (ami le is írtam), hogy gyakorlatilag ugyanazt a tápkört kapta, mint a 7970 refi. Ami nem baj, csak míg a 7970 esetén bőven hűvös maradt és rengeteg tuningpotenciált rejtett, itt már alapon keményen meg lehet izzasztani.
Gondolom, a furmarknál ami még kell, az maxra húzott power limit, vagy hogy van a 290-eknél, hogy ne dobálja az órajeleket, hanem hozza szépen a 65FPS-es átlagot.
A power limitet én is odaadtam a 280X-nek maxra. Kíváncsi lennék én is egy ilyen tesztre, főleg a Sapphire Tri-X mit alkot. Mert ugyan tesztelték (2100rpm 75 fok, elég komoly) de a VRM sajnos nem látszik [link].
(#9900) csabsz13: A furmark azért jó, mert keményen meghajtja a kártyát, azonosan mindenkinél, és kicsi a CPU-igénye. Ezért egyből látod az FPS-en, ha valakinél "csalni" próbált a kártya. A kitguru tesztben is pl. szépen látni, ugyannyi FPS-t adott, mint nálad. Az jogos kritika, hogy kb. 10-30%-al jobban meghajtja, mint egy átlagos játék. Cserébe itt alapon akarnánk tesztelni.
-
HSM
félisten
válasz
csabsz13 #9611 üzenetére
Igazából csak az lepett meg nagyon negatívan, hogy ilyen rosszul viseli a 200W-os terhelést az Asus 290 VRM-je... Hogy még a jóval kisebb, alaposan OC-zott 280X is megáll hasonlóan 200W körüli terhelésen 100 fok alatt, míg neked csak ment feljebb és feljebb, meg a GPU is 87 fokon, és ott se volt még a vége....
-
HSM
félisten
válasz
csabsz13 #9577 üzenetére
Na igen, ezért is írták, hogy jó eredmény.
Ami érdekes csak 20%-al gyorsulod le a picit meg-OC-zett 280X-em, miközben kb. majd kigyullad a kártya.
Nálam tuning feszemeléssel, 1150/1600-on a Vapor-x 280X a szenzor szerint szintén 200W körül:
De gyárilag is megvan az 51FPS, és max 85 fok a VRM. 1000/1450-en, picit alulfeszelve 49FPS, de már csak 75 fok.
Ja, és mindezt úgy, hogy fél slot helyen próbál lélegezni szegény, mert alatta a másik Vapor-X, ami azért üresjáratban se szobahőfokú, ráadásul ugye elállja a levegő szabad útját is.Amúgy jó, hogy lekapcsoltad, nálam is szűk 110 fok a határ, de csak ilyen rövid teszekre.
(#9593) Pug: GPU-Z szeret marhaságokat írni, alap a HWiNFO használata, de ha ott is a szenzoroknál 11.3-at ír, azért nem árt utánanmérni, jobb egy kölcsönkért multiméter egy kinyúlt gépnél...
(#9598) Gilthanas:
(#9600) csabsz13: Ilyet SOHA ne csinálj! I2C buszos szenzort csak egy progival szabad egyidőben kezelni, mint pl. a VGA-k VRM vezérlője, különben csúnya dolgokat csinálhat (pl. maxfesz rávezérlése két összeakadt olvasási parancsból).
A HWiNFO 11.3V-os értéke nem túl szép 12V-ra, ezt folyamatosan méred, ha csak ő fut Furmark alatt?(#9607) Gilthanas: Ez az IGAZI Military Class megoldás.
-
andro93
aktív tag
válasz
csabsz13 #9171 üzenetére
Jó lenne házhűtéssel mérni. Nekem Bf4 alatt néha felmegy 86-87 fokra is, sőt Metro LL alatt 90-et is megközelítette, szóval ha neked sokkal hűvösebb lesz, akkor esélyes egy ház csere. Ha tudsz, van időd/kedved, akkor mérhetnél egyet rendesen, hogy pörgeted a ház ventijeit, utána meg egyet úgy, hogy visszaveszed őket.
Tehát elsődlegesen arra lennék kíváncsi, hogy rendes házhűtéssel mennyire megy fel neked alap órajelen Bf4 alatt, azt pedig már a sajátomhoz tudom viszonyítani.
Bf4 minden beállítás ultra nálam, 4x MSAA.Köszi előre is.
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
csabsz13 #9074 üzenetére
Nem fogok csak a gari miatt Asust venni, mint ahogy Gigát sem a sok selejt miatt, ott még talán van esélye a 3 garnak, mert benne van hogy ki kellhasznállni
De ennyi erővel ha 3 év gar kell, és ez kritérium msi gaming twin frozer és annyi, az VÉLEMÉNYEM SZERINT jobb hűtés mint a dcu
-
Malibutomi
nagyúr
-
-
-
-
szasanyi
félisten
válasz
csabsz13 #8145 üzenetére
Akkor tartsák meg!
Egyik sem ér ilyen horror árat, csak azért mert nem adják olcsóbban - az, hogy a sz@r refhűtő miatt nem is hozza azt a teljesítményt amit elméletileg tudna, az meg totál vicc. Mint ahogy az olcsó Elpida RAMok is egy friss, csúcskártyán... persze nem minden gyártónál mert az MSI Hynixeket rak rá.
Majd ha lesz ugyanilyen áron áron MSI R9 290 Gaming Hynix RAMokkal szerelve, akkor talán... -
Malibutomi
nagyúr
válasz
csabsz13 #7984 üzenetére
Furán kevés az FPS-ed. Nekem ugyan 290X de 172 fps, neked 114. Persze nem jelent semmit, mert nem tudjuk mit kellene kombustorban mutatnia, csak feltünt a nagy különbség.
Edit:
Azt hiszem tudom mitől. A Kombustor nem mutatja jól a hőfokodat. A 3. és 4. képen a HWINFO-ban látszik, hoyg elérte a 95 fokot a GPU. Azért is lett hűvösebb, nem a házventik miatt. Visszavette az órajelet a kártya mert elérte a max hőfokot. -
thomasvold
őstag
válasz
csabsz13 #7657 üzenetére
Nekem nem volt ilyen szerencsém, tegnap szállították ki délben és este látom, hogy 133 ezer
WTF
Viszont ami meglepetésként ért, hogy nem melegszik annyira,mint a 280X-em, ami szintén Asus volt, ugyanezzel a hűtővel. Kellemes meglepetés az biztos és nem is tudom hova tenni,mert a zaj sem számottevő, amikor felpörög a ventilátor. (MicroATX házban van a cucc.)
-
ChME
tag
válasz
csabsz13 #5340 üzenetére
Minden custom hűtős kártya jobb órajel visszavétel szempontból, mint a ref (VRM hőfokoknál meg már oda kell figyelni, az ember mit szeretne választani, habár gyári órajeleken általában azokkal sincs gond).
De van arra teszt, miért nem annyira jó az az ASUS hűtés, főleg ha házban van. Ami nem jelenti azt, hogy vészesen megemelkednének a hőfokok, de annyira azért nem áll leejtős.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Nintendo Switch 2
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezetékes FEJhallgatók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Androidos tablet topic
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest