- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
csabsz13
aktív tag
válasz
FoLey-v #42896 üzenetére
és azért ez nem rossz dolog szerintem! én úgy nézem, hogy 5 évvel ezelőtt vettem egy kártyát (akkor talán 130k Ft körül). 5 év után azért az már erősen avult, tehát elvileg ha most ugyanannyiért vennék egy kártyát, gazdasági szempontból rendben van.
DE! 100-110k között már kapok egy 1660ti-t, ami bőven jobb, mint az R9 290 - ÉS! 25.000 Ft-ért simán elviszik használtan az R9 290-et, azaz 80.000 Ft-ért tudok fejleszteni.
hozzátéve, hogy most én pl. éppen fejlesztésben vagyok, alaplap, proci, memóriák már megvannak és pont a hétvégén cseréltem a monitoromat is fullHD-ról 4K-ra.
na az R9 290 a civilization VI-ot, 4K-ban, 30 FPS-sel 80fokig melegedve, de 40-50%-os ventifordulattal viszi, a The Divison első részét pedig 1440p-ben, 55 FPS-en fixen tartva szintén ilyen hőfokkal viszi. azért az nem rossz.összességében nem bántam meg egyáltalán, hogy anno kicsit az ismeretlenbe ugorva megvettem ezt a szuper kis kártyát!
-
csabsz13
aktív tag
itt van egy jó kis videó arról, mire is elég 2019ben az R9 290, illetve merre keresgéljen, akinek még ez ketyeg a gépében, de fejleszteni szeretne. https://www.youtube.com/watch?v=nty9Hcy1jaU
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Raggie #36306 üzenetére
legalább annyira számít erőteljesen az, hogy mennyi anyag van arra, hogy felvegye a hőt... ne menjünk bele ilyen vitákba szerintem megfelelő háttértudás nélkül (nekem sincs ilyen tudásom és az indoklásodból nekem úgy tűnik, hogy neked sincs - no offense)
annyit észrevételeztem csak, hogy a többi - jobban ajánlott - kártyáknál is megvan ez az adottság, egyiknél sem érintkezik minden hőcső direkt a GPU-val.az, hogy más fórumokon is kevésbé ajánlott az ASUS: természetesen igaz lehet (nem néztem most utána), de annak szerintem más okai vannak.
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Raggie #36303 üzenetére
olyan kíváncsi lennék, megmérte már valaki valamikor annak a 2 "dísz" hőcsőnek a hőmérsékletét működés közben?
vagy mindenki ránézésre ilyen hővezetési anyagszakértő...meg lehet nézni a képeket, itt sem KÖZVETLENÜL vannak a heat pipe-ok a GPU-n, hanem van közte még másik fémdarab. tehát gyakorlatilag ugyanúgy ezek is csak közvetve adják át a hőt a heat pipe-oknak.
mégis működik! -
csabsz13
aktív tag
válasz
abridabri #33541 üzenetére
akkor csak az történt, hogy folyamatosan friss maradt a levegő a rendszerben, de közben nem volt olyan időszak, amikor hangosabb lett az erőlködés miatt (azaz nem kellett felpörgetni a ventit) - de ezt pl. magadnak kell megfülelned, hogy most halkabb volt-e - gondolom igen. jó lesz ez!
-
csabsz13
aktív tag
válasz
abridabri #33535 üzenetére
úgy látom, hogy a maximumok lentebb jöttek, de az átlagok nem annyira. viszont nem írtad hozzá a teljesítményt. hány pont jött ki az első mérésnél és mennyi a másodiknál? mert a maximum változások miatt azt gondolnám (és az átlagok hasonló eredménye miatt), hogy első sorban most nem is a hőmennyiség változott sokat, hanem hogy esetleg a teljesítménye kicsit jobb lett a kártyának az alacsonyabb maximumok miatt (throttling elmaradt), ami ugyanúgy jó dolog és fejlődés!
-
csabsz13
aktív tag
hát nem tudom, de nekem az átlag több infót ad a kártya működéséről, mint a kiemelt 1 pillanatot rögzítő maximum. az átlag azt jelenti, hogy az felett DE az alatt is volt a kártya a tesztidőszak alatt. ha a kártya átlag 70 fokos volt és 40% RPM-mel elment, az szerintem ennél a szériánál nem gáz. de az biztos, hogy lehet javítani ott még a hűtésen. nekem ezekhez hasonló értékeket hoz a konfigom úgy, hogy a ház ventijei 30%-on pörögnek.
-
csabsz13
aktív tag
na tegnap este leteszteltem a Fallout 4et. 6 órát toltam vele, az automatikus beállítás indításnál ULTRA fokozatra tette a megjelenítést, belenéztem a részletekbe, minden ki volt maxolva ami lehetett a beállításoknál.
mondjuk Bostonba még nem mentem be (úgy láttam a 30 és 40 közötti FPS-eket ott mérték az R390-nel), de nekem a lenti konfiggal folyamatosan 55-60 FPS között volt a teljesítmény FullHD-ban, 55-70 celsius közötti GPU hőmérséklettel (40-50%os ventifordulattal). számomra nem zavaró lagok is mintha lettek volna néha-néha, de összességében szerintem szép a játék és gond nélkül fut az én vasamon (lásd aláírásban). -
csabsz13
aktív tag
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Speed® #28522 üzenetére
igen, sejtettem.
csak azért nem értettem, hogy akkor miért nincs odaírva, hogy milyen venti fordulaton jöttek meg ezek az eredmények. azért az is fontos adat nem? (és ugye az is, hogy milyen venti került rá, mert az eredeti venti és az új venti közötti különbség is sokat számíthat, nem csak a borda) -
csabsz13
aktív tag
válasz
adamkaa777 #12911 üzenetére
helló,
van erre külön topic, jó lenne ha oda is írnál, mert nem nagy a forgalom, viszont ott van a hozzáértés!
ebben a topicban készítettem mérést az i5-4670K+r9-290 kombinációval és az jött ki, hogy alapon a 4670 nem hajtja ki teljesen ezt a kártyát. ez alapján szerintem az i5-760-nak sincs esélye.
talán tuninggal.üdv
csaba -
csabsz13
aktív tag
válasz
bigbadforty #12842 üzenetére
saját magam példáját hozva: én most azért vettem meg a 290es kártyámat, hogy 5 évig ez legyen a gépemben. véleményem szerint ez rendben is lesz, de persze ehhez valószínűleg kell majd egy kis kompromisszum az utolsó 2 évben (tehát mondjuk ultrahigh/high beállítások helyett majd egyel lentebb kerülnek a videó beállításai).
ami még fontos, hogy ha az MSAA stb. beállításokat nem húzod meg (max 2x pl), azzal nagyon sok erőforrást megspórolsz, így még jobb FPS-t kapsz a végére, szóval ha ezeket amúgy sem használod, akkor sokáig kiszolgál majd ez a kártya.
és még egy dolog: a Mantle és a DX12 is optimalizációt ígér, ami reálisan szerintem 10-15% teljesítmény javulást ígérhet a következő évek játékaiban FPS-ben, miközben a képminőség nem kell, hogy csökkenjen.
-
csabsz13
aktív tag
válasz
bigbadforty #12769 üzenetére
helló,
ha arra gondolsz, hogy 2-3 év múlva is 100e Ft felett tudod-e majd eladni, akkor a válasz szerintem az, hogy nem fogod tudni.
de ha arra gondolsz, hogy 2-3 év múlva is minden játék jól fog rajta futni, akkor a válasz szerintem az, hogy igen, ez a kártya 2-3 év múlva is meg fogja állni a helyét.
természetesen akkor már nem TOP kategória lesz, de FullHD-ban még bőven elmegy majd minden játék 30-40 FPS-sel magas beállításoknál is (de lehet, hogy még többel is). -
csabsz13
aktív tag
válasz
hdekakas #12103 üzenetére
nekem is hasonló berendezésű a házam és a CPU hűtőm is azonos. nálam segített valamennyit a VGA hőfokon az, hogy a CPU hűtőt 90 fokkal elforgattam. lentről felfele nézett, a VGA felé eső oldalra került a venti és fújja felfele a levegőt a ház teteje felé (közben szívja a VGA-ról). természetesen a ház tetejében is ott van egy venti, ami viszi is ki rögtön a meleget!
-
csabsz13
aktív tag
válasz
pidzse4 #11715 üzenetére
közepesen értek hozzá, ezért ez lenne a tanácsom:
először ne nyúlj sem a power targethez, sem a voltage-hez, hanem az órajelet nézd meg, meddig megy fel alapfeszültségen.
a többiről majd mondanak mások okosat (amúgy szétégni biztosan nem fog a kártya, mert ha túl meleg lesz, akkor úgyis visszavesz a teljesítményből - úgynevezett throttling-ol). -
csabsz13
aktív tag
ha ASUS játék közbeni hűtését nézzük, akkor azért nincs több mint maximum 10 fok különbség (VRMnél) a többi kártyához képest (1-2 óra Metro LL vagy BF4, amikről eddig láttam itt a fórumon adatokat - nekem Metro LL-ben, max beállításokon 2 óra játék után a VRM max (GPU-z) 91 fok volt talán). CPU-ban pedig alig 5 fok lehet talán...
ez valóban olyan mértékű, ami miatt 2-3 éven belül elromolhat a kártya? -
csabsz13
aktív tag
válasz
hdekakas #10078 üzenetére
pedig azt akartam írni, hogy maradj a 1095MHz-en. jó az alapfesszel!
semmit nem nyersz a plusz 5MHz-el, de ezt gondolom te is tudod, csak jól néz ki az az 1100
amúgy nekem MSI Afterburner-ben +200mV-ig engedi emelni (nincs tovább csúszka) és úgy rémlik, hogy ilyen 170-180mV-ig el is mentem vele, bár csak benchmarkhoz, több órás játékok nem voltak ezen a feszen futtatva... -
csabsz13
aktív tag
válasz
maflame #9917 üzenetére
ahogy előttem is leírták, ez a mérés nem hasonlítható össze az eddigiekkel, mert jóval korábbi verzióju furmark, és 8xMSAA-t állítottál be, mindenki más 2xMSAA-n mért.
nem tudom, hogy ebből jön-e a különbség, de ez csak akkor derül ki, ha csinálsz egy olyan mérést pontosan, mint az enyém.azért is lenne jó, mert ha tényleg ekkora a különbség a két ASUS-unk között, akkor bizony lehet, hogy az enyémmel van valami extra gond
-
csabsz13
aktív tag
bár az én ASUS-om nonx
, és ha már saját ventiprofilt használunk akkor én egy olyannal próbálkoztam, ahol a GPU hőfok + 10 a venti %-os pörgése.
nem mondom, hogy halk volt, de ez az eredmény született (hogy még inkább azonos legyen a körülmény, feltettem az órajeleket N.Ferry kártyájával azonosra, azaz 1040/1300):
avg FPS: 68
venti: 89% (2869 RPM)
GPU temp: 79
VRM temp: 99 -
csabsz13
aktív tag
ez is jogos. és sokat számít egyébként a ventiprofil is.
én most csináltam egyet extrém magas fordulatokkal (ahány fokos volt a GPU, annyi % volt a fordulat) + a ház 4 db ventijét és a CPU ventit is 100%-on forgatva le tudtam csökkenteni 10 celsiussal a VRM hőmérsékleteket. -
csabsz13
aktív tag
annyi szó esik az ASUS VRM hőfokairól, de eddig még nem láttunk házi teszteket a többi kártyáról (HSM 280x-e volt egyedül itt reprezentálva - de azt feltételezem, hogy a teljesítmény miatt az összehasonlítás nem biztos, hogy teljesen jogos).
szóval szívesen látnám, hogy az MSI, SAPPHIRE, GIGABYTE 290 non-x custom kártya tulajdonosok mérnének VRM hőfokot furmarkban, ezekkel a beállításokkal:
furmark v1.12
burn in test
1280x1024
2xMSAA
OC nélküli órajelekenaz érdekelne, hogy az ASUS méréshez képest hány fokra mennek fel 3:30 alatt, illetve ha még nem érték el ennyi idő alatt a kritikus 100-110 fokot, akkor azt mennyi idő alatt érik el (ha elérik).
köszönöm!
-
csabsz13
aktív tag
hasonlót tapasztaltam én is, de én eddig csak DIRT3 alatt vettem észre. azonban ott amikor bekapcsoltam a vsync-et, elmúlt... (lehet, hogy máshol is megvan, de ugye a száguldás közben jobban észrevenni. persze az is lehet, hogy csak valami hasonló, de nem ugyanaz a jelenség)
-
csabsz13
aktív tag
mikor meglett a 290, akkor összehasonlítottam én is a 280x OC-zott eredményeivel, ott is hasonló felállás volt. azaz az ASUS két kártyája között (OC 280x és gyári 290) 18% különbség volt. ha lesz megint 1-2 hosszú szabad estém és megnézem a 290 végét is OC-ban, akkor újra csinálok egy táblázatot és grafikont hozzá.
-
csabsz13
aktív tag
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Th1sN04ll #9436 üzenetére
utolsó OFF:
ha zavar a degradáló megjegyzés (amit én írtam), akkor nehéz napjaid lehetnek itt a fórumon, mert ennél keményebb kritikákat is kap bőven mindegyik gyártó, napi szinten...
egyébként pedig kérlek, hogy jelöld meg pontosan hol és milyen formában személyeskedtem?de akkor csak leírom a hibajelenséget:
a fórumtárs kivette a Sapphire Tri-X kártyát az egyik foglalatból, betette egy másikba és ennek következtében elkezdett a burkolat vagy a ventilátor zörögni, 50-65%-os fordulatszám között. -
csabsz13
aktív tag
válasz
N.Ferry #9433 üzenetére
az összerakás és az anyaghasználat nem ugyanaz.
de nem akarok vitát nyitni, mert bevallom Tri-X-et még nem fogtam (ASUS-t igen - az nekem masszív kategória, nyüstölnöm kellett hogy az áramcsatikat bele tuszkoljam+a PCIE csatolásnál is erősen agitálni kellett DE BÍRTA), csak tesztelők leírása alapján jutott el hozzám az az információ, hogy az ott használt műanyag nem olyan jó minőségű, mint a többi kártyán található. -
csabsz13
aktív tag
válasz
Th1sN04ll #9075 üzenetére
biztos van jobb, mint a DCU. de hogy sosem ez jön elő, hanem hogy "lespórolták" a VRM hűtést - na nekem ez a bajom.
egyébként pedig egy ilyen teljesítményű kártyához illik egy jól szellőző házat is építeni és akkor nem lesz semmi 90 fok felett- ergo nem lesz gond hosszútávon sem a VRM-ek magas hőmérséklete miatt. szerintem.
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Th1sN04ll #9073 üzenetére
mindig csodálkozom, hogy az 1,5szer annyi garancia nem gondolkoztat el másokat egy ilyen összegű beszerzésnél (2 év VS. 3 év). és most nem kérem azt a választ, hogy én csak 1 évet használom, mert ha eladod, akkor bizony megnézi majd a Te vevőd, hogy még 12 hónap vagy 24 hónap gari van-e rá.
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Malibutomi #8674 üzenetére
fogom húzni, de még nem sikerült megtalálnom a végét! ameddig eljutottam (4,2 GHz) ott inkább azt vettem észre, hogy a minimum FPS az, ami számottevően nőtt a CPU OC hatására (+ 7-10%), a maximális és átlag FPS alig mozdult (nem volt 2 %).
ez így rendben van? -
csabsz13
aktív tag
én egy ASUS r9 280x DC2TOP kártyával OC-ban alig kevesebb FPS-eket értem el benchmarkokban, mint az utána beszerzett ASUS r9 290 DC2OC káryámmal alapon.
Szóval az ASUS-ban van OC potenciál - legalább is nálam ez jött ki eredményként.
a 280x - 290 alapbeállítások közötti különbségek itt vannak.Ehhez képest volt a 280x OC kb. 10-12%-al gyorsabb, tehát ott a különbségek ennyivel csökkentek a kártyák között.
-
csabsz13
aktív tag
válasz
kingpython #8103 üzenetére
én a tápot cserélném legalább egy 550W-osra.
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Malibutomi #8015 üzenetére
sajnos közben elterelődött a figyelmem (a gyerekre
), így nem követtem folyamatosan a hőfokot és az órajelet
, szóval valószínűleg igazad van...
de az első eredmények is kicsit hervasztóak az ASUS R9 280x DC2T eredményeimhez képest, mert sima 280x-290 összehasonlításokból eddig azt láttam, hogy inkább 20% fölötti a különbség. most azzal nyugtatom magam, hogy az a 280x egy nagyon szuper kártya volt
@Macka:
valamiért a Metro első futásakor a 3. körben kidobott, így safe módban teszteltem újra - lehet, hogy ezért az alacsony érték?
amúgy a minFPS-ekről nem tettem ki az adatokat, de ott többször is jobb lett a 280x
még lehet, hogy megpróbálok egy másik drivert, mert most amúgy a 14.1 beta van fent. -
csabsz13
aktív tag
no, megvannak az első benchmark eredmények az ASUS DC2OC kártyámmal.
alapon hagytam mindent (OC majd akkor jön, ha lesz időm és energiám éjszakázni), szóval:
GPU 1000MHz
mem 1260 MHz
CPU (i5-4670k) 3,4 Ghz
mem 1600 MhzBenchmarkok:
Batman AC:
átlag: 123 fps
minimum: 38 fps
maximum: 158 fpsDirt3:
átlag: 150,52 fps
minimum: 92,82 fpsMetro LL:
átlag: 69,67 fps
minimum: 9,3 fps
maximum: 130,02 fpsTomb Raider:
átlag: 65,3 fps
minimum: 52,4 fps
maximum: 78 fps3Dmark firestrike: 8237 pont
és a végére egy érdekesség. Az ASUS R9 280X DC2T eredményekkel (gyári beállítás) is összevetettem a fentieket, itt a különbség:
-
csabsz13
aktív tag
na, rögtön rácsaptam egy kis kombustort - megnézni, hogyan szuperál a hűtő.
először a ház ventijei nem mentek, csak a CPU venti. GPU 1000 MHz, mem 1260 MHz.ezzel 10 perc terhelés után:
GPU temp: 81 Celsius
VRM temp: 94 Celsius
voltage: 1.148V
fan: 48% (a GPUz nem mérte RPM-ben)25 perc terhelés után (20 perc körül rákapcsoltam a ház ventijeit is):
GPU temp: 78 Celsius
VRM temp: 88 Celsius
voltage: 1.148 V
fan: 47% (a GPUz nem mérte RPM-ben) -
csabsz13
aktív tag
válasz
ricshard444 #7858 üzenetére
én is azt néztem, hogy terhelés nem volt sokat a látható időszakban...
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Malibutomi #7123 üzenetére
úgy voltak vele gondolom, hogy ha mondjuk +10%-on belül marad a hő a többi versenytárséhoz képest, akkor miért költsenek új hűtőre pénzt (nem gondolom, hogy azt 2 nap megtervezni + most csak annyit mondott a gyárnak, hogy akkor ebből a DCUII-ből kétszer annyi kell majd. ez jóval olcsóbb, mint egy új gyártást beindítani)
a többi gyártó tényleg vadonatúj hűtést készített? vagy ők is más kártyákról tették át?
Macka: szerintem többen, mint akik nem.
[ Módosította: radi8tor ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Acer notebook topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen alaplapot vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Diablo IV
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged