- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119447 üzenetére
Jó, az már 2003, de én végig 2002 májusáról beszélek. Akkoriban 2-3-4 hónap alatt is rengeteget estek az árak.
De mondom, számomra az a legmegyőzőbb, hogyha akkor az olyan olcsó lett volna, akkor csak simán Duront veszek, mert addigra már alig volt előítéletem az AMDvel szemben (ez később kifejezett kíváncsisággá fajult) miközben minél hamarabb gépet akartam.
Igen, az Abit ST6 és a TUSL2C voltak az igazi modern megoldások Tua alá, de pl BH lapokban is működésre lehetett bírni. Plusz lehetett kapni átalakítót amivel a Tua ment régebbi lapokba is, nem is volt vészes az áruk valami 3-4 ezer ft.
Ismét mondom, 2002 májusáról beszélek. 2003 májusában már teljesen igazad van a matekkal. De akkor már én is 1700+ -t vettem.Az a 2003-as 80K úgy mai áron kb 464 ezer ft
És akkoriban azt még nemigazán használta ki sok minden.
-
válasz
hobizoli #119451 üzenetére
Az pont 1729MHz lenne. 133MHz-nél az a BH6 ami nekem volt nem ment. már a P3-mas ist 133-as FSB-vel járattam előtte, szóval jó nem volt vele gond stabilitásban. Ezért vitatom amit írtál, hogy a BX-ben nem ment, mert nekem, majd sógoromnak is ment jó hosszú ideig.
A gazdasági részt nem vitatom, mert nem tudom felétek mit és mennyiért lehetett adni-venni kéz alatt. Felénk nem érte meg.
Amit még érdemes figyelembe venni: Volt egy működő géped amiben egy 1-2000 Ft-os adapterrel ment a Tua. Az 1GHz-es P3-mat is megérte lecserélni rá, mert érezhetően gyorsabb volt és nem kellett a gépet újra húzni. 2002-2003 fordulóján az árak kb. így alakultak. Duronnal lehetett volna olcsóbb gépet építeni, de nem érte meg a teljes cserét. nem egészen 1 évvel később viszont az egész cuccot lecseréltem egy átalakítható-tuningolható Thortonos XP-re. (Ekkor ment a BX-Tua páros sógoromnak.) Cache unlock, FSB 266->333 (1667->2083) alap feszen, erőlködés nélkül. 2000+-ból így lett 2800+ amivel már csak egy P4 vehette volna fel a versenyt, de csak teljesítményben, árban nem....
Yutani: Az medián, nem átlag. (Tanári vénám hallhatták. Most jövök az osztályozó értekezletről.)
-
válasz
hobizoli #119447 üzenetére
a "too-a-late-in" nem ment BX-ben eleve es a 133MHz-t FSB-t meg nem tudta volna visszaosztani az AGP/PCI-ra epkezlab orajelre, hogy tunnerolni is lehessen
Erről szerencsére nem tudott a BH6 alapú gép. A gyakorlatban simán lehetett venni GCPGA-Slot 1 átalakítót és a gyorsabb buszt is elég jól bírták a cuccok.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119441 üzenetére
Hát azért szinte elképzelehetlennek tartom, hogy újonnan egy 2100+ kijött volna egy 1300-as Tualatin árából lappal együtt. ELeve a Tualatiin a teljesítményéhez képest jól volt árazva, másrészt a kettő nem is egy kategória.
2002 nyarán kizárt, hogy ilyen olcsó kör lett volna ez, mikor 2003 május végén a 1700+ -omat (csak a CPU-t) 12 ezer ft-ért, a boltokban akkor 11-13K + ÁFAért voltak. És még nem volt lapom ami huszoniksz ezer volt. Ez egy évvel később és csak egy 1700+ ...Hát azért nem nulla ft-al. 2002 kora nyarán a 466-os Celeront, alaplappal és 384MB SD RAMmal, TNT2vel, 20GB HDDvel 38 ezer ft-ért adtam el. Ebből még az 1100-as Duron lappal és RAMmal sem telt volna ki, de ráadásul akkor még VGAm sincs (HDD nem kellett volt még egy 40GB-osom). Nem véletlen voltam én akkor hetekig gép nélkül. A Duronra kellett volna SD-vel a legkevesebbet ráfitzeni, akkor nem véletlenül gondoltam azt, hogy akkor beérem 900-assal, de a VGA miatt az sem volt opció.
De felejtsük el a VGA-t! Mondjuk ha azt a TNT2-t megtartottam volna, akkor is 384MB RAMot és egy 20-as HDD-t beledobva se állt a matek. Ha állt volna akkor Duronom lett volna, ugyanis a legfontosabb szempont azokban az időkben az volt, hogy minél hamarabb legyen gépem, és csak a második az, hogy a lehető legjobb, az adott összegből. nyáriszünet első napjai voltak, én pedig ott álltam öcsémmel együtt gép nélkül.Jó vétel volt a Duron akkoriban, meg olcsón lehetett belőle gépet építeni, de azért egy BX+300A@450-ről a váltás semmiképpsem volt ingyen, maximum ha kifogtál valami palimadarat. Inkább úgy fogalmaznék, hogy 1-2 havi diákmunka ráfordításával megugorható volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119423 üzenetére
"ECS K7S5A baromi olcso deszka volt socket 462-s K7 ala" - Zolesz haveromnak olyan volt.
Emlékszem, hogy tök szép lila színe volt.
1600+-os Palomino Athlon XP, 2×128MB SD RAM, 60GB HDD volt a konfig, mindez 2002-2003-ban. Nekem akkor otthon 1700-as Celeron volt, 256 majd 640MB RAMmal, majd "átlapolva" jött az Athlon XP-m, akkor még csak 2166MHZ-en. Na, akkor már az ő gépe viszont durván elavultnak tűnt, de itt már 2003 kora nyaráról beszélünk. (Mondjuk ő még 2004-ben is azzal tolta). -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119414 üzenetére
"vmikor a CPU meg a deszka megallt egyutt 10k-bol
" --- Mondjuk azt tedd hozzá, hogy mikor enyniért megvotl a cucc, akkor már egy 1300@1733-as Tualatin Cerka is megállt lappal együtt 30-ból. Aztán kb duplája volt az órajel a Duronénak, az L2 meg a négyszerese.
De nem voltak rosszak ezek a Duronok sem 6-7-800MHZ-nél, csak mifelénk nagyon féltek tőlük. Mindenki mindig Intelt akart. Aztán elkezdett 1-2 AMD-s Duronos gyerek is megjelenni a suliba, de az átállás nagyon lassú volt, kellett vagy 2 év mire elismert lett az AMD is. Legalábbis azokban a körökben ahol én mozogtam.
Duronból aztán volt az Applebread/Appalosha, ami már ment akár 1600MHZ-en is, csak hát akkor már Athlon XP is bőven volt.Anno nekem is volt egy olyan tervem, hogy 1300-as Morgan(?) Duront építek, de elsőre azért vettem el, mert jajj akkor méár legyen DDR is a RAM, SD-m meg volt még egy csomó. Aztán ráhajlottam a Tua Cerkára, onnan meg sajnos a Wilamette Celeronra DDR-el. Szóval sikerült a legrosszabb döntést hozni, de eleinte azzal vígasztaltam magam, majd jön a nagy P4 a helyére.
De Aztán az 1700-as Wilamette Celeron rohadtul elterjedt, kb akkor kezdett futótűzszerűen terjedni, mikor eladtam és Athlon XP-re váltottam. Évekig nem akartak kikopni az 1700-as Celeronok, mindenkinek is az volt, minden bolt és üzlet azzal kínálta a gépeket stb. Nagyon nép proci lett, és sok csak a C2D-s időkben cserélődött le. Mindeközben fogtam a fejem mert olcsóbban lett volna Duron, ugyannnyiért meg azonos PR+ -os Athlon XP, ami a P4-el versenyzett egy ligában."melle egy uj Abit GF4Ti4200-64MB vagy hasznalt GF3Ti200@500 eleg jo ugras volt egy Cerka366@550 + Voodoo3/TNT/TNT2-rol...es nem is kerult sokba se" --- igen, egy 800-1300-as Duron mellé hasznalt GF3Ti200@500 és tényleg komoly ugrás volt Cerka366@550 + Voodoo3/TNT/TNT2-ről.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #119423 üzenetére
Ah, a jó reg K7S5A, random athlon xp-vel, régi hulladék gépekből kibányászott 128+256 megás sd ram modullal, a tökéletes multimédiás, gaming, és irodai gép volt 20k körül összetákolva. Korábban sose lehetett ilyen olcsón és egyszerűen összeépíteni csúcskategóriás gépet, és megkockáztatom, hogy azóta se.
-
válasz
hobizoli #119382 üzenetére
Utólag bánom hogy nem volt Duron-om, nagyon jókat olvastam róla. Pedig szeretem az ilyen különleges megoldásokat. De mielőtt csak a híre megérkezett volna, iszonyat költséggel beugrottam egy Argon-os Athlonba, és abból nem érte volna meg idő előtt kiszállni. Nem mintha az nem lett volna elég különleges, csak pazarlás volt a csúcstechnológiát megvennem.
sidi:
Próbáltad több féle SD kártyával és több gépben is?
Nekem az IDE-CF-fel voltak hasonló tapasztalataim, kínai CF kártyákkal. Bizonyos gépekben fagynak particionálás közben (512MB, 4GB, 8GB is) Az original Agfa 4 GB kártyámmal meg semmi gondja. Másik gépben meg hiba nélkül mennek a kínai kártyák is.
Van olyan gépem is ami se kép se hang ha csatlakoztatva van a 8GB kártya. Cserélem a kártyát az Agfára, és máris van kép, bootol.
Ezek persze CF-es tapasztalások. Csak kíváncsi vagyok SD-vel mennyire fixek a problémák amik előjöttek. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119377 üzenetére
Igen, a Win95-nek is jót tett az extra RAM.
nekem a Win98 ég és föld volt 32 és 64MB RAM között, de emlékszem, hogy a 466-osban 128MB-val (7200-as 20GB-os HDDvel) ért a Win98 a csúcsra számomra.Azzal olyan fluid pattogós rendszer volt, amit ma 10th gen I5 6C12T, 32GB RAM, M2 SSD kombóval nem bírok kihozni a Win10-ből.
-
válasz
hobizoli #119363 üzenetére
800- as Coppert is tettem a leválogatottba, azt tippelem hogy megy 1100- on, bár állítólag nem. Majd kiderül. A 100 FSB- sek általában drágábbak, könnyebb a tuning, bár már van pár SD modulom, ami megy 133 felett is stabilan. Avval elvileg az 1000/133 Copper is 1100- ra tolható, kis FSB emeléssel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119363 üzenetére
Nagy valószínűséggel igen.
I. Gábor haveromnak volt egy PIII 800-asa, kicserélte egy 933-as Celeronra, 1100-ra húzva, és a különbözetből jobb VGA-ra is futotta neki, azt mondta, hogy összességében sokkal jobban járt így.
Igen, mert te nem hanyagoltad el a RAM kérdést. Amikor a 366-os 64MB helyett 32MB-al jött vissza akkor jöttem rá, hogy mekkora jelentősége van a RAMnak, és mikor 32-ről 96-ra upgradeltem, akkor pláne láttam. A 466-os 192MB-al kezdett és 384MB RAMmal adódott el, akkoriban mikor a nagy gépekben is csak 256 volt. Az 1700-as Celeron 256MB DDR1 RAMmal jött, és 640MB volt benne a végén ami átkerült az Athlon XP-be. Az Athlon XP-ben 2009-ben már 2GB DDR1 RAM volt, de már az sem segített rajta ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119315 üzenetére
Igen, ezért lett lassítvaa Cerka 2, mert a PIII nem lett volna versenyképes mellette. Szerencsére a jó tuning megmaradt. Az 566@850 meg legendásan jó CPU volt, osztálytársamnak volt egy, meg a haveri körben is pár
Meg mint előbb említettem egy másik havernak 667-es 1000MHZ-en, és leverte egy másik haver 733-as PIII-asát, amit meg valamiért (már nem emlékszem, hogy miért) nem lehetett húzni. Az előbbiben hiába volt csak 128MB az utóbbiban a nagy PIII-asban meg 256MB RAM, ez sokszor nem számított még akkoriban.Anno a RAM árak nagyon hektikusan ugráltak, simán képesek voltak nagy PIII-akat is 64MB RAM-al adni.
[kép1]
[kép2]2000 októberében például a NETTO 379 ezer ft-os (ez mai áron kb netto 3,45 Millás gépet jelentene) gépnél sikerült csak elszakadni a 64MB RAMtól... (ekkoriban nekem otthon Celeron 366, 96MB RAM volt)
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119305 üzenetére
Totál egyetértek. A felezett sebességű cache-t és azt a tényt, hogy az akkori játékok bőven beérték 128KB-al is, szeretik sokan elfelejteni.
VIA-nál a 4in1 driver meg csodát tett, eleinte én sem tudtam a létezéséről, csak egy idő után, de nagyon durván sokat segített a lapon. pl olyanokat, hogy a korábban PIO módban menő HDD-ket (max 4MB/s) UATA módban kezdte el üzemeltetni és akár 50MB/s is lett a sebesség, ami akkoriban nagy előre lépés volt, főleg CD írás vagy bármit csinálok és közben mp3-at hallgatok tekintetben.
-
-
válasz
hobizoli #119315 üzenetére
Kíváncsi leszek, persze később, felírom a sokadik várakozó projektnek. A korábbi hsz- ban említett armada elég lesz kitesztelni. beleveszem a fekete Cerkát is, bár izgalmasabb lenne ha valaki avval állna ki a Deschutes/Katmai ellen, Flame ON de nem mer senki, mert tudják hogy nem nyerhetnek
Flame OFF.
Amúgyis beterveztem a Copper-Tua meccset, Mendocino nem szerepelt a programban, de hát nemgond, úgyis ki kell pakolni egy BX és 815 lapot is.
512MB RAM- al meg kell tisztelni őket, és Win98/XP SP2 alatt is kitesztelni. -
Pikari
veterán
válasz
Én játékok alatt tapasztaltam ezt, pl az EA sport gamek alatt, amik közül az f1 2000-ret emelném ki, mint sarkos példa, a p3 kb 3x gyorsabb, de az egyszerűbb gamek alatt is érezhető erősebb, pl warcraft3 (20 vs 35 fps), collin mcrae rally 3 (10 vs 25 fps). Sorolhatnám napestig. A celeron teljesen használhatatlan volt játékra kb a quake3 korszak után. Megjegyzem, jobb minőségű alaplappal kisebb a különbség, mert a jobb memóriasávszélesség és chipset jobban képes elfedni a cache kicsi méretéből adódó problémákat. Átlagembernek a mendocino élmény kb a túlhúzott pentium1 mmx / k6/2 élménnyel egyezett meg.
Az a baj ezekkel a mendocino celókkal - ha játékról van szó - hogy mire az általuk adott plusz teljesítménynek értelme lett volna a játékokban pl egy pentium1 mmx ellenében, addigra már bőven kevesek voltak a 25 fps eléréséhez ezek a celeronok is. Ha az alaplapodba nem tudtál pentium3mat applikálni, akkor mehetett a kukába az egész. Aki socket7en maradt, az szerencsésebb volt, mert ott az amd kihozta a k6/3 processzort, majd a k6/2+ és k6/3+ processzorokat is.
-
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli #119307 üzenetére
A nagyobb mennyiség nem feltétlenül lassabb. A Coppermine nem azért kapott 256 kb-ot, mert ne akart volna a gyártó többet rá pakolni, egyszerűen így volt gazdaságos gyártani. Gondolj bele, egy maggal együtt legyártott L2 cache milyen mennyiségű tranzisztort emészt fel. A Katmai jó példa erre, 9 millió tranzisztorból állt a magja, és további 25 millió tranzisztorból az 512 kb cache, két külön ic-ben elosztva. A katmai magja fizikailag nagyobb, mint a Coppermine a cache-el együtt, a 250 nanométeres gyártás miatt. A Coppermine magjának a felét még így is az L2 cache tette ki, most képzeld el azt, fizikailag mekkora magot kellett volna gyártani egyben ahhoz, hogy 512kb legyen mellette. Rengeteg hibás példányt kockáztattak volna a gyártás során, így a technológia ezt tette lehetővé akkoriban. A Tualatin és a Northwood már 130 nanometeren készülve képes volt a Coppermine magjánál kicsivel nagyobb fizikai méretben magában viselni 512 kb-ot.
Az Athlon már más tészta, az teljes nulláról lett újra alkotva, az AMD megtömte L1 cache-el a magjait, így ott kevésbé számított az L2 mérete a P3-hoz képest.
-
czundermák
aktív tag
válasz
VIA 694 nagyon jó chipset. Memória kezelése a végén annyira jó lett, hogy bőven fogta az i440-i815 párost. Játékok alatt sincs igazán különbség, arról nem is beszélve, hogy 100 MHz FSB-jű procik mellett tudott 133-on futtatni memóriát. Annó, ha volt egy 700-as Celeronod és mellé nagy adag szerencséd, 100-on hajtva 1050 MHz és 133-as memóriák mellett bőven labdába tudott rúgni egy ilyen proci. Na le akadok a Celeronokról végre.
-
válasz
Szerintem a P-II/450- el is elverem a fekete Cerkát. Mint fentebb írtam, azt nem húztam, de BE6- ban biztosan megy 500- at, lehet hogy még többet is, ott meg biztosan nincs verseny. A half kess is jól el van találva, pont elég adatot tud szállítani a maghoz. Pld néztem a hasonlóan csökkentett kesst a Pluto- ban, remekül hozza a szintet. A mennyisége sokat számít, tuningolva pedig még hatékonyabb.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119246 üzenetére
Pontosan. A fentmaradt pénzből lehetett extra RAMot venni, ami akkor látványos előrelépés volt, akár még 64-ről 128MBra is, (de 32-ről 64-re mindenképp! - ezt a váltást megéltem oda-vissza Win98-as időkben 1999-ben, a 32MB látványosan kevés volt), vagy épp sokkal jobb VGA-ra, netalán nagyobb HDD-re vagy ezek kombinációjára is maradt pénzed.
ha pl 32MB helyett 64MB-ot kértél, a 8MBos Intel 740 helyett egy 16MB-os TNT1-et, meg mondjuk 3.2-es HDD helyett 4.3-asat (ezek mind simán belefértek a difibe) akkor máris volt egy általában véve sokkal jobb géped. És még nem is tuningoltál.
-
-
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli #119214 üzenetére
Biztosan van bőven köztük, de ez egy Mendocino Celeron, érdemesebb lenne 700 MHz környéki, Coppermine P3 mellett tesztelni őket.
Sajnos a ZM6 nem fogad, csak PPGA Celeront. Nagyon masszív CPU limitem van, ez látszik a TNT2-k eredményein főképp. Illetve a 366 vs 500 eredményén a TNT2 Pro mellet, hogy mennyi pontot hoz az a közel 200 MHz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119204 üzenetére
Fuha, én meg idejét sem tudom, hogy mikor használtam utoljára dedikált hangkártyát. Egyszer ugyan még volt egy SB Live! 5.1-esem is, de az biztos, hogy már a KT400-ast alaplapival használtam, tehát 2003 óta tutira.
Ez a külső USBs hangkártya meg érdekes dolog, csak túl sok értelmét nem látom annyira. Legalábbis én nem hallom a különbséget egy mai normálisabb integrált és ezek között. Nekem most pl egy 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC897 Audio Codec), Nahimic Audio van, maximálisan megvagyok vele elégedve, és alapból a lapra volt integrálva.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #119200 üzenetére
A Dual Channelt éppen nem érzem nagy előnyüknek, már anno is ki volt mutatva, és rojtosra koptattam a billentyűzetemet is különféle fórumokon, hogy 2-3%-ot jelent csak.
De amúgy gyors és sok extrával felszerelt lapok voltak, olykor Audio Processing Unittal, SATAval és minden földi jóval. A KT400-as VIAnál gyorsabb volt az tuti. -
válasz
hobizoli #119098 üzenetére
Nálam az Epox8KRA2i ultra highend KT600- as figyel már régóta. Rajta van a másodlagos retró router, másodlagos retró switch, valamint a kis optikai net leválasztó doboz. Sok éve nem volt bekapcsolva, csak polcként üzemel jelenleg. Kb fél nap effektív meló lesz kiszabadítani, portalanítani. Meglátjuk, de emlékeim szerint sokkal jobb lap, mint a csúcs nForce.
-
Fücsök007
őstag
válasz
hobizoli #118958 üzenetére
Mint írtam OEM gépekbe korlátozott hely és TDP keret mellett csak drága ITX-be szánt kártyák jöhetnek szóba, és max 1db 6-tűs csatival ami pótolható átalakítóval. Jellemzően 180 vagy 240W-os tápegységek vannak ezekbe a gépekbe, ami eleve kizárja a régi csúcs Polaris kártyákat.
Egyébként van személyes tapasztalatom Gigabyte RX560 4GB ITX-es kártyával, és koca játékra pont jó, kb. i5-6500/6600-as erejű proci kihajta DDR4 memória mellett, de nehéz mérni tuning nélküli gépeknél, mivel nem mindegy milyen memóriákkal megy a gép, és nagyon nem mindegy milyen frekin és időzítésen megy a ramod 1,2V-on. -
Fücsök007
őstag
válasz
hobizoli #118956 üzenetére
Így van, de az tény, hogy koca játékhoz OEM Dell Optilex/ Lenovo Thinkcentre gépbe még elmegy a Polaris is, mivel sokkal erősebb mint az UHD 530/630 IGP.
Nyilván drágán van RTX3050/GTX1650 Super is, de azok komolyabb játékokhoz túl gyengék, képadásra meg túl drágák. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #118943 üzenetére
Igen, tudom, hogy vannak, oly annyira, hogy egy RX580 SP2048 16GB már nálam is fordult meg. oda mondjuk abszolút nem indokolt a 16GB RAM, pláne, hogy SP2048-ként gyakorlatilag egy 16GB-os RX575-ről beszélünk, kicsit alacsonyabb VRAM órajellel is még ráadásul.
Érdekesnek érdekes, de ahogy írod, az RX590 sokkal jobb vétel, ráadásul az már ugrás GPUban az RX580-hoz képest is, mivel nem Polaris 20, hanem Polaris 30. -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #118708 üzenetére
Nem is a beszerzés lehetősége a probléma, hanem, hogy az emberek nem akarják állandóan cserélni, főleg, ha a gép el tudja látni a fő feladatait később is. Pl megvett valaki egy kétmagos cuccot 10-15 évvel ezelőtt, és akkor van neki egy kétmagos gépe, max a ramot nagyobbra cseréli benne, esetleg kap egy ssd-t, és nem különösen foglalkozik a technológiai fejlődéssel.
-
válasz
hobizoli #118407 üzenetére
4 illetve 6 magosakból is lehet magas órajeleset venni, csak egyrészt valamelyikből nem hirdetnek illetve ha mégis, akkor elég drágák. Mondjuk ezek már 45nm-esek a 90 helyett, illetve 2mb cache helyett 6-tal rendelkeznek.
Opteron 2393 SE / 8393 SE 4c 3.1GHz
Opteron 2493 SE / 8493 SE 6c 2.8GHz#118406 KROK640: PCGamingWiki-ről néztem, ott van egy lista amin fel vannak tüntetve azok a játékok amik támogatják az SLI-t (legalábbis elvileg).
Így van, nálam sem számít, hogy a két Opteron eszik 250W-ot.
-
válasz
hobizoli #118395 üzenetére
Pontosan tudom, hogy mi volt az autóban. Még évekkel korábban én is Skodáztam, de aztán jött egy német turista aki nagy gázzal kitolatta a futóművet az S120-am (már ha még annak lehetett hívni) alól. A biztosítótól kapott pénzből, meg a kiárusításból jött az Alfa korszak ami egy 33 1.7 16V átépítéssel kezdődött és egy Alfetta GTV-ben csúcsosodott ki amiben már a megvételkor TS motor volt, de kapott egy kiflibe hajtott 75-ből más cuccokat, pl. sperr difit is.
Volt még egy kolléga aki meg a Fiat-ját reszelte állandóan. Ha jól emlékszek egy Cinque Sporting volt, de idővel annak sem sok köze volt az eredeti motorhoz
Amit most reszelek az kevésbé elvadult, csak egy AUA lesz tápolva AUS/AUB/BBZ és más konszern azonos alkatrészekkel, hogy kicsit jobban menjen az alu. A szokásos 44mm-es pillangó 55-re cserélődött, a szívócsonk is nagyobb, van két szép tengelyem hozzá és már kidumpoltam a vezérlő EPROM-ját. Bááááár a vezérhangya nem alszik, mert átépíthetném 1.6-ra is, elvégre van hajtókarom és főtengelyem is hozzá, úgy már 120 paci körül lenne az eredeti 75 helyet...
-
válasz
hobizoli #118386 üzenetére
Azok az idők részben elmúltak. Bár az akkori tettestársak közül van akivel szombaton közösen dobtuk le a sallangokat a motorról miután beleszakadt az a nyüves csavar és ott tartottam, hogy felgyújtom az egészet a p-ba. Mondjuk meg is kaptam, hogy elhozhatnám az SP3-mas Gaál tengelyt amit még a kilósban (S100) használtam, meg hogy a roots-ot nem akasztjuk-e rá a szekérre.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #118359 üzenetére
Ez a korszak nekem úgy PC-n kimaradt. Akkor még C64-en varázsolgattam REL, USR meg SEQ fileokkal, meg fentartott terület beformázásval, a 664 blokkos lemezen akár 750 blokk letárolásával és hasonlókkal. Nekem ezek C64-en úgy 1999-ig mentek, de közben 1997-től alkalmanként jutottam PC-hez, de már abszolút Win95 környezetben (a dos már akkor a régi elavult relikvia volt, ahogy a 486-osok még elmentek egynek előtte minden más "elavult szar" volt, így én pl a 2-386-osokat eleve így ismertem meg, hogy érdektelen, elavult gépek, amikkel egy akkori P1 amúgyis full kompatibilis lefelé). 1999-től jött a Celeron 366-osom, ahol már pláne nem a DOS-t kutattam. Emellett 2009-ig egyre csökkenő intenzitással ment a C64 mellette.
PC-n én már eleve a képszerkesztéses, játékos, web programozós (html) résszel kezdtem, meg minimális Visual basiccel, a DOSsal nem is foglalkoztam különösebben. Valamennyit tudok DOSban, de szerintem ez kimeríti az elvárható minimumot. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #118353 üzenetére
Úgy már azért nem volt olyan jó üzlet ...
Hasonlóan durva hangja volt az Athlon XP-mnek leszedett gépház oldallal 5000RPM mellett ... De a legdurvább Zoltán haveromnál volt (akinek küldted a csomagot) álltunk kint a bejártai ajtó előtt haverral és azt hittük mikor becsengettünk, hogy porszívózik, közben csak ment a gépe -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #118335 üzenetére
A munkaerő azért is drága mert az állam rendesen rájátszik. 2009-ben a nettom 75 ezer ft volt, a szuper bruttom (tehát minden amibe kerültem a főnökömnek) meg valami 140 ezer ha jól emlékszem.
Ott a térinfónál valóban sokkal jobban jártak volna, ha az emberek 3/4-ét elküldik, és a maradék kap modern gyors gépeket, és akkor gyorsabban haladunk. De valamiért nem ez volt a cél.
persze nem mindenhol érte volna meg ez, pont utána meg egy olyan irodában dolgoztam, ahol 133-asok meg 166-osok de ilyen 24-32MB RAMmmal voltak, ott viszont nem érte volna meg fejleszteni, mert attól nem írtunk volna gyorsabban a word-ben, hogy gyorsabb a CPU.
Az a dual 2400+ jó business volt, bár anno én is próbáltak nekem nem érte volna meg. Mivel akkoriban főleg játszottam a gépen, meg fórumoztam, így ezek pont nem profitáltak volna a dual CPU-ból. A térinfós és képszerkesztős dolgok igen, meg a sok-sok konvertálás is, de pl a sok konvertálás erre 2-3 évvel kezdődött. Mondjuk akkor jó lett volna a dual CPU Athlon XP-ből. (bár akkor meg aligha hajtottam volna mindkettőt 2669MHZ-en (3400+))
Két 2600+-ossal még jobb lett volna nyilván. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #118328 üzenetére
Képzelem. De itt is a 166-osokon hiába a 64MB, olyan lassan jött be a Win, hogy azt hittem, hogy baja van a gépnek, de mindegyiken ilyen lassan jött be.
Igen, sokkal jobban megérte volna ilyen gyors gépekkel, negyede annyi ember, negyede annyi géppel, de szerintem hamarabb meglettünk volna sokkal, és bérekre kevesebb ment volna el, vagy sokkal többet tudtak volna vállalni. De vagy az akarat vagy az ész nem volt meg ehhez. Eleinte zavart, aztán már nem, mert úgyis csak netezni jártam be, ami akkor otthon nagyon sokba került volna, így meg két buszjegy áráért 6 órát netezem egy gyors nettel (otthon annyiból fél óra sem jött volna ki) és még fizetést is kaptam minden hónap 5-e körül
Sajnáltam is, mikor végetért...
Egyébként volt 1db P4 1600-as 512MB RAMmal, a nagyfelbontású légifotók összeillesztésére, persze a kevés RAM miatt egy idő után minden progi crashelt a hatalmas több tízezerszer tízezres fotók és a kevés RAM miatt, meg egy dual opteron amit kb semmire sem használtak, de a közelébe se lehetett menni hivatalosan.
2003.11.28 : hát igen, még ekkor sem lett volna késő a váltás
micsoda gyönyörű nap volt konkrétan az egyébként, egy péntek, és emlékszem, hogy este egy szórakozóhelyet is meglátogattunk, lévén megkésve de az X+1-edik szülinapomat ünnepeltük
és igen, akkor még javában ott dolgoztam a térinfón.
Az árlistát meg jó nézegetni -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #118314 üzenetére
Win95 4MB-al tényleg kín szenvedés, a Win98 meg 16MB-al, sőt még 32-vel sem túl jó. 128-as viszont remek.
2003-ban amikor a térinfót melóztam, akkor a cégnél Pentium 1 166MHZ, 64MB RAM, 4.3-as HDD (de valami csuda lassú) és 4MB VGA gépek voltak, és azokon dolgoztunk. Emlékszem, reggel felmentünk, benyomtuk a gépeket, mindenki le cigizni, és mire visszaértünk kb bent is volt a Windows 98 asztal. Ott is percekben lehetett mérni a boot időt. Kb '98-as telepítésű 98-ak voltak. Amikor pedig elindítottuk a vektorizálót rajta, akkor a mapokat hosszú percekig töltötte, majd minden scrollozásnál hosszú másodpercekig rajzolta ki a raszteres részt, majd szépen rá a vektorokat.
Közvetlenül a készítési határidőnket befolyásolta, de ez senkit sem érdekelt a vezetőségből. Én hazavittem a térképszeletemet, otthon akkor Athlon XP 1700+@2800+, 640MB RAM, GeF3Ti200@500 128MB, 2×80GB HDD-s gépem volt, és a teljes szelvénnyel végeztem valami két-három délután alatt. Aztán visszavittem (jó móka volt 10-12 floppyval korzózni, meg persze fileokat darabolni stb) és onnantól csak netezni jártam be. Ugyanis otthon akkor még az ISDN-nek örülhettem, miközben bent olyan internet volt, ami 1,8MB/s-el töltött le (kb 15 Mbites), és az akkor finoman szólva is hatalmas miújság volt. egy 32-es és egy 64MB-os pendriveal jártam be, miután a gépembe vettem egy olyan PCI-os kártyát ami csinált rá USB portokatMondanom sem kell, reggel 9-10-re már mindkettő tele volt mindennap. A többiek, még hónapokig szenvedtek a térkép szelvényeikkel, azzal amit én 2-3 délután megcsináltam egy normális gépen. Én meg csak hónapokig netezni jártam be reggel 8-tól délután 2-ig, meg persze, hogy kapjak fizetést
Szép idők voltak
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #118271 üzenetére
Az ilyeneknél legtöbbször az igény sincs meg rá, vagy nem is tudja, hogy jobban is lehetne. vagy amelyik tudja, azt sem érdekli, mert a könyvelő program úgysem szaggat a régi gépen sem. Az meg hogy gyorsabban betölt? Csak akkor WOW mikor megvan az új gép.
Sokaknál úgy látom - pláne ahol munkára van használva a gép - hogy úgy tekintenek a gépbővítésre mint egy kellemetlen de opcionális kiadásra, és az erre való pénz kb mindenhol is jobb helyen van.Meséltem neked apám barátjáról Józsi bácsiról, de itt a topicban is mutattam anno, hogy mai napig napira használ egy 366-os Celeront 192MB RAMmal, 5GB+420MB HDDvel.
[kép1]
[kép2]
Őszintén szólva erősen kockaként én sem értem meg az ilyet, de másik oldalról eltudom fogadni, hogy ezeknek az embereknek ez olyan eszköz mint mondjuk az autó, vagy a bútor, hogy kell mert kell, de örül neki mikor nem kell rá költeni, és minden év amit ki tud a régivel húzni, az ajándék. -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #118309 üzenetére
Egész jó áron vannak, főleg az ingyen posta miatt, de mivel nincs paypalom (pár éve megszüntettem), se semmilyen kompatibilis fizetési metódust nem tudok, így biztosan nem fogok innen rendelni.
Inkább a 486os laptopomba kéne keresnem valami 1 giga körüli hdd-t, vagy sd kártya átalakítót.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #118306 üzenetére
Létezik, de nekem nincs. Pénzt nyilván nem fogok kiadni érte. Ezek a cuccok mind ingyen voltak nekem (kukaszökevények, haverok kidobott szarjai, stb). Ami benne volt t1400 proci, ahhoz képest amit beletettem, 2x annyi cache memóriával rendelkezik. Lehet, hogy majd visszateszem a t1400asat, hogy megnézzem, mennyivel lassabb. Egész egyszerűen szerelhető, csak le kell csavarozni egy kis szerelőablakot, és hozzá lehet férni a procihoz. Semmi kecmec.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #118304 üzenetére
Igen. És két ram foglalata van. Viszont az SSD-k nem működnek benne rendesen, 3-ból kettőre azt mondja, hogy disk error, egyet látott, és működik benne, de valami valóságtól elrugaszkodott módon kezelte rajta szektorokat (más gépben nem is látszott az a fájlrendszer, amit abban a gépben csináltam rá) úgyhogy végülis normál HDD lett bele.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #118296 üzenetére
én is cseréltem procit ebben a li2727-ben, dual core celeront dual core pentiumra, mert az volt kéznél (valami hulladék laptopból szedtem ki korábban), meg eredetileg 1gb ram volt benne, úgyhogy tettem bele még egyet pluszban (többet nem is támogat). meg kapott egy rossz szektoros 200 gigás vinyót.
-
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #118271 üzenetére
Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember nem szeret a technikai részével foglalkozni a dolgoknak. Úgy vannak a számítógéppel kb, mint egy autóval. Megveszi, eljár A-ból B-be, nem igazán foglalkozik vele addig, amíg egyszer csak le nem robban az út szélén. Akkor viszont az ő járgánya a legfontosabb, amit azonnal meg kell javítani, mert csujjujjujj
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #118264 üzenetére
Amikor az elmélet találkozik a gyakorlattal, észreveszed, hogy az egyszerű core2 laptopok chipsetje 2 gb ramot támogat. Ezzel eleve a core2es laptopok több, mint felét kizártad a windowsozásból. Plusz, ha még tudsz is bele 8 giga ramot tenni, akkor is vehetsz bele egy SSD-t pluszban, hogy ne 5 perc alatt induljon el... Ennyi pénzből akkor már vegyen másik laptopot az ügyfél szerintem, valami i5 alapút...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117982 üzenetére
jah, biztos volt aki szájjal csinálta ezeket, de én nem annyira.
Sokszor előfordult, hogy 1-1 film vagy sorozat felvolt rakva DVD-be.
Virtual DUBal csináltam egy jó presetet, és szépen ment ki belőle az avi minimális minőségromlással, negyede helyfoglalással. Azután az szépen feltolódott a torrent oldalra, és mesésen javult tőle az arány(van olyan oldal ahol 192(!)-es arányom lett ezzel a metódussal
)
ugyanis rengetegen töltötték a kisebbet, a forgalomkorlátos UPC meg a sávszél, meg a kis winyó, meg minden miatt.De amúgy a P4 akkor volt igazán jó ilyesmiben ha volt mellette HT.
Egyébként én 2007-ben már olcsón szereztem a P4-eket, és egyszerűen úgy oldottam meg ezt a kérdést, hogy a P4(-ek) konvertált(ak) közben az Athlon XP-n meg ment a játék. És igazából ez volt a legtisztább és leggyorsabb módja annak, hogy játszok és konvertálok, ráadásul a legolcsóbb is. Elképzelhető, hogy egy hegyesebb C2D konvertált volna olyan gyorsan mint a P4 2660MHZ, meg ment volna közben olyan jól a játék mint a 2669MHZ-es Athlon XP-n, de akkoribban erre nem futotta
-
válasz
hobizoli #117987 üzenetére
Igen, 1 évvel későbbi mint az AXP. Ma már nincs jelentősége, ill a tesztem szempontjából van persze, nyilván a korabeli versenyt némiképp tükrözi, bár a nem tehetőseknek ha AXP- je volt, nem valószínű hogy váltottak(nálam pld akkoriban 10 év nyomor, mélyrepülés befigyelt, ma nyuggerként sokkal jobb anyagi helyzetben vagyok).
Viszont ma R3800X- el lehet ultragyors Prescott, vagy 1MHz- es XT- m is, hála a profi retrókedvelő programozóknak. Nyilván ez csak egy lehetőség, annak van jelentősége, akinek nincs retró gépe, csak modern, de ma már avval is használhatja a korai DOS címeket, natívban. Nekem csak agysejttorna, szükségem nem lenne rá, mert van minden korszakból retró gépem. Mindössze érdekel, és próbálom a tapasztalatokat megosztani, hogy modern gépen is tudjon retrózni bárki, akinek nincs, vagy éppen panelszobában nem is férne el a +retró gép. -
válasz
hobizoli #117982 üzenetére
A P4 vs AXP teszteket szintetikus+game tesztekkel futtattam, a fentebb befércelt táblázatban jól látszik az arány, @3.3GHz Prescott órajelig jól bírta az AXP, utána ko, mivel a Presi, a sima mezei D0 3GHz is, ami simán megy 4150- ig, bedarálja az XP- t.
Mai retróban pedig nem nézem az 1 év különbséget, akkor tán számított, ma a mai elérhető lehetőségek a lényegesek.
Pld a R3800X is tudja ugyanazt mint a Prescott, csak sokkal hatékonyabban, rugalmasabban...minden relatív ma már. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117972 üzenetére
Igen, emlékszem ezekre. Tbred B-ből is akadt ami az alapfesze alatt is ment névlegesen, rengeteg sok ilyen volt. Sőt olyan is ami alapfesz alatt tudta azt amilyen wafferből volt. pl nekem 1700+-tól 2800+ -ra úgy sikerült ugrani, hogy a feszültséghez hozzá se kellett nyúlni, sőt 0,05V-ot még el is vehettem
(és aztán láttam az idők során ennél sokkal jobb Athlon XP-ket : The BEAST, Nio, Bentenorum, Little Angel, hogy csak hirtelen néhányat említsek )
Amennyire emlékszem a Cool 'n Quite mindegyiken (még a Tbred B-n is) ment ha mobile mod volt.
Ennek a kis performanszomnak is köze van ahhoz, hogy ezek tudták már dinamikusan kezelni az órajelet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117947 üzenetére
Eléggé nehezen akartak átállni a 166-os FSB-re az tény, pedig a Tbred B már a korai időkben készen állt rá, a sorozatszámok alapján akár arra is, hogy a 166-os FSB mellé egészen magas (bőven 2GHZ feletti) órajelek társuljanak. Később gondolom a kihozatal javítása vagy valami érdekében elkezdtek egyre szarabb szériák jönni, azokban már alig volt plusz, és akkor jöttek a 166-os Tbred B-k, meg velük már kb párhuzamosan a Barton. Bartonnál már volt 200-as FSB is, de gyakorlatban eléggé ritka volt, leginkább csak a csúcs 3200+ volt, ami a legtöbb esteben 2500+-os volt FSB emelve. Érdekes, hogy itt is a korábbiak mentek szinte mind 3200+-on, a későbbiek, 2600+ 2800+-ok meg sokszor a 3000+-t is alig tudták
Hogy miért csökkent a minőség nem tudom, de szerintem két dolognak köze lehet hozzá :
1. Romlott az alapanyag minősége, részben a kihozatal növelése érdekében, rlszben, hogy az újabb A64-esek kapják a jobb alapanyagot
2. Ez részben szándékos is volt, mert egy igen magas órajeles Athlon XP-ről nem feltétlenül akarnak váltani az emberekA második az nálam is így volt. 2669MHZ-es Athlon XP-ről egyszerűen nem volt csábító a váltás, hiába a hűvösebb CPU, a magasabb IPC, de egyrészt volt (főleg a Sempronoknak) sok száz MHZ-es órajel hátrányuk, másrészt több tízezer ft alaplap, több tízezer ft CPU, és ha igazán akartál haladni a korral, akkor több tízezer ft VGA.
Valószínűleg az AMD azt is látta, hogy egy combosabb Barton vagy TBred B magas FSB-n, esetleg meghúzva, nem lesz annyival lassabb az A64-nél, hogy az emberek váltani akarjanak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117943 üzenetére
Olyan RAM kéne nekem is. De sajnos nincs, egy 256-ost találtam ami egész jól bírja a tuningot 400 felett is, aztán azzal az eggyel van itthon 1db, és az is csak 256-os
Régen még azzal is kísérleteztem, hogy 333 CL2 (166-os FSB) vagy 266 CL1,5 (133-as FSB). De ott a magasabb FSB többet hozott, főleg, hogy nem volt valami stabil amúgy sem a rendszer.
-
válasz
hobizoli #117947 üzenetére
És akkor a KT333 csak memóriát tudod 333MHz-en hajtani hivatalosan, a 333MHz FSB csak a KT400-zal jött be (erre konkrétan emlészem). Aztán a KT600 tudta a 400MHz-et FSB és memória oldalon is. A KT333 csak egy kissé felturbózott KT266A volt igazából 200/266 FSB-vel. Jó nagy kavarás volt a nevekkel a VIÁ-nál, sikerült is szerintem átverni vele a fejeket.
-
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117691 üzenetére
Arra értettem, hogy érdemeben nem fog mondjuk sokkal több pontot kapni a proci. De amúgy igen, pl a task váltás mintha gyorsabbnak érződne meg ilyenek.
Igen., én is ezt írogattam néha napi 2-3szor is mindenkinek, hogy nem kell két kis modult venni, hanem inkább vegyen egy nagyot és később mehet mellé egy ugyanolyan. Nem baj, mindenki úgy vette a kis modulokat mint a cukrot, 1-2 év múlva meg ment a sírás, hogy a komplett setet cserélni kell.
Nekem emlékszem, hogy 3 modulból volt dual channel a végén 2×512+1024MB formábanA jó kis Duron tuningok
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117684 üzenetére
A bevezető részedet értem, csak arra próbálok reflektálni, hogy ennek ám nincs akkora szerepe mint azt te gondolod. legalábbis, érzésre, 16 éve nem éreztem ám különösebben komoly különbséget. Még akkor sem, ha amúgy teljesen logikus amit írsz.
Kicsit olyan ez mint akkoriban a Dual Channel volt, hogy az egekig fel volt sz0pva, DC az isten, mindenki 2×128MB meg 2×256MB RAM modulokat vett, meg NForce2 lapot (más okból valid volt), én meg hiába írogattam a fórumokon, hogy nem kell ennek felülni. 2-3 év múlva kiderült, hogy bizonyos feladatokban 1-3% lehet az előny, a memóriagyártók meg örültek, hogy az emberek elkapkodták a sok kicsi modult, amikor meg bővíteni akartak, akkor komplett seteket cseréltek.
Nos itt úgy vélem nincs olyan nagyon nagy szerepe ennek. Biztos, hogy van szerepe. Még az is lehet, hogy rosszul emlékszem. (ugyebár nem szoktam alacsony FSBvel tuningolni). Az FSB emelésnek egy hatása amire emlékszem, hogy pattogósabb valahogy a rendszer. Az viszont tény, de sosem mondtam, hogy nem így lenne.
Én azt sem bánnám, ha valaki megmérné, ahogy mondod a 2GHZ-et, 133, 166, 200FSB-vel. Azért nem én, hogy nehogy az legyen, hogy valamit mókoltam az igazam érdekében.
Továbbra is fentartom, hogy valamekkora gyorsulást biztos fog hozni, csak talán nem egyenesen arányosat. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117682 üzenetére
Ha Urban legend volt, akkor miért támasztják alá a sorozatszámok is ezt?
(Már régóta gondolkodom, hogy írni kéne erről egy hatalmas cikket, tuningokkal alátámasztva, csak iszonyú sok meló lenne, nagyon nagy idő igénnyel, ráadásul vannak olyan dolgok, amiket nem tudom, hogy elmondhatnék-e? Ráadásul az egész cikk csak az én teóriámnak tűnne, miközben a nagytöbbség nem tudná kipróbálni az általam leírt dolgokat, mert úgy 22 évvel ezelőtt lett volna ez aktuális)
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117665 üzenetére
"erdemes lenne megnezni, hogy 133-166-200-s FSB a 2GHz-s CPU core orajelen milyen teljesitmeny difft okoz" - nem túl sokat. Egy ideig használtam a CPUmat 20×133-on is csak kíváncsiságból a 16×166 helyett, és nem vettem észre különösebb teljesítmény változást.
nekem még mindig az a tapasztalatom, hogy az órajel növelés ezeknek a leghatékonyabb gyorsítása.Én nem tudom, hogy Pikari miből gondolja, hogy az Athlon XP nem gyorsul 2GHZ felett az órajel emelés hatására, de téved. Esetleg talán azt tudom mondani, hogy nem, lineáris a gyorsulás, de ezzel több dolog van, ami bekavarhat :
1. VGA limit : A 7300GT példájából tudom, hogy már 2200MHZ-en a 9800Pro-val is VGA limitem van
2. Az FSB. A komolyabb tuningjaimat mindig FSB emeléssel is csináltam, gyakorlatilag az egyetlen low FSB-s példám ez a 20×133, ráadásul ez is különösebben teszt eredmények nélkülHiába csinálnék mondjuk - elméletileg, mert ahhoz gyakorlatilag már olyan hűtés kellene ami jelenleg nem áll rendelkezésemre - egy például 3250MHZ-re történő órajel emelést, mert azt csak 250-es FSBvel tudnám megcsinálni. Itt Pikari jogosan mondhatná, mikor látná a gyorsulást, amitől az avatarja yoda fülei lebegnének a szélben, hogy "de komám ez 250-es FSB" és teljesen igaza lenne.
Arra akarok kilyukadni, hogy rohadt nehéz eldönteni, hogy 2GHZ felett mennyire skálázódik az Athlon XP, még az is lehet a fentebb említett okok miatt, hogy nem egészen lineárisan (tapasztalatom szerint nagyjából DE!). -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #117665 üzenetére
Ennek a platformnak a siker volt az átka. Az ezredforduló előtti, 1 ghz körüli athlonokhoz megtervezett platform és chipsetek SD memóriával, mindenféle hackelés által fel lettek készítve DDR memóriához, agp 8x-hez, 166 és 200as fsb-hez, sata portokhoz. Tulajdonképpen egy olyan platformról és foglalatról beszélünk, ami a pentium3 ellen lett csatába küldve. Újonnan 2005ig volt tömeggyártás alatt, és az emberek húzták maguk mögött a földön akár 2010 után is, amíg a 64 bit és legalább a core2 must have lett. Persze ez nagyon fontos történelmi érdekesség, de 1.5 ghz fölött kicsit olyan, mint a tuning trabant, retro perspektívából nézve nincs értelme az athlonxp chipeket tuningolni.
-
válasz
hobizoli #117471 üzenetére
Én is várom, hogy valaki a modern kártyákhoz fabrikáljon valamit.
Zárt a driver, zárt a DirectX, de attól még pld Linux alá is írogatnak, és állítólag már a 3D címek is elég jó működési aránnyal rendelkeznek.
XP alatt meg a GTX980Ti a max jelenleg, linkelve lett itt moddolt GTX1060 driver, kipróbáltam, de nekem nem működik, lehet csak láma vagyok hozzá. -
Elrood
őstag
válasz
hobizoli #117388 üzenetére
Én is azt hittem, aztán megnéztem a cpu listát a microsoft oldaláról: [microsoft]
Amit linkeltem ph-s teszt, abban lévő i9-7900x pl. rajta van a listán...
A 7genes desktop cpu-k nincsenek rajta.TPM modul: a 7700k-ban már TPM2.0-t tud a CPU. Annó direkt megnéztem. Microsoft húzott egy vonalat a 8gen-nél annó, hardware-esen a 7gen desktop is tudná, amit kér a Microsoft.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117377 üzenetére
Persze nem véletlen, hogy még a GeF4-es szériába is elsüthetőek voltak a GeF2 MX-ek gyakorlatilag.
"de csont nelkul vitte a Ti500-s orajeleket, meg az felett is ment" - nálam is ugyanez volt az Inno 3D, és 128-as volt, vagyis simán kimodoltam belőle a csúcs 500-ast némi extra tuninggal. Pont ezért is nem mozgatott a "rendes" GeF4-esek legaljára upgradelés.
Egyébként 31500-ért vettem (áfa nélkül, nagyker ár), de úgy, hogy a GeF2 MX400-at beszámította a mester 20 ezerbe, ami igencsak jó ár volt érte, mert akkor már boltban ment kb annyiért újan. Szóval így 11500ft-ért lett GeF3Ti500 128MB-os kártyám a gyakorlatban"GF2Ti meg a 150nm-s gyartas volt mar" - az egy izgalmas cucc volt, volt hozzá szerencsém.
"az enyem is igy cserelodott le GF4Ti4200-128-ra
" - én ezt nem mertem meglépni semmikor, mert nagyon elégedett is voltam vele. Mire meg kezdett kevés lenni, addigra már budget gépbe se nagyon volt elpasszolható.
A 4000-es kimaradt, az FX széria csalódás volt, 6600GT hullós volt, de arra már cseréltem volna csak nem volt pénz, mire lett addigra 7300GT lett. 7600-at is megvehettem volna, de kb semmi értelme nem lett volna már az Athlon XP mellé, túlhúzás ide vagy oda.
Adot még bő két évet ez a kártya az Athlon XP-nek bár leginkább - a már általam többször leírt - "kétféle játék létezett" állapotot hozta elő : vagy 1024-ben maxon is szépen mentek, vagy el sem indultak.
2009 tavaszára világos volt, hogy inkább előbb, mint utóbb gépet kell cserélnem, de akkoriban más dolgok is foglalkoztattak, a játszás háttérbe szorult, ha gépeztem is sokszor zene, fórumok, film ment inkább. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #117371 üzenetére
Anno mindenkitől azt hallottam, hogy húúú a Radeon 8500 mennyivel jobb mint a GeForce 3... Nekem ugyanaz volt az érzésem amit most leírtál, de azzal hülyének voltam nézve. Úgy tűnik ez is olyan mint az Athlon XP-k Dual channel RAMja, hogy igazam lesz, de csak sok évvel később lett elismerve.
"GF3Ti200 meg Ti500-n ment" - akkor hasonló kártyánk volt. A tied milyen volt? mennyi vrammal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest