Hirdetés
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen. Emlékszem mikor a 3800-as P4 kijött, még azt hittük, hogy 1-1,5 év és 5GHZ is itt lesz. Az újságok meg 5-10GHZ-es TEJAS meg NEHALEM CPU-król fantáziáltak.
és igen, ezért is volt jó a D805, mert 2660-ról simán feltekerted 4GHZ-re, és ahogy mondod, az még ma sem szar, akkor meg kb fillérekért volt csúcs(közeli) teljesítmény.
Ráadásul volt köztük olyan, ami ment 5GHZ-et is. Hát akkor nem gondoltam volna, hogy 20 évvel később is kb 5GHZ-re verjük majd a brét ...
-
IstvánLászló
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
"a mi verzionkon csak 1 FDD kabelnek volt helye, szoval az max 2 FDD-t tudott kezelni
bar ketseg kivul 0-1-2-3 volt lehetoseg drive sorszamra"Értelek ez pontosan ígaz amit mondasz,régebben lehetett is venni 34eres szalagkábelt és hózzá is való kiss és nagyflpoppy-drivhez csatlakozó ajzatótókat.
A speccy-hez igen én is úgy vettem,hogy eredetíleg a szalagkábelén 3 csatlakozó sáva vólt.
A eggyikfelét a speccy-interfészen kialakitott sávra kellet csatlakoztatnúnk, és a másik két űres csatlakozóval lehetetett is akár kép floppyt rá csatlakóztatni és klubban síkerűlt is vennem még + 2 floppy-drivet és ezért kellet egy plúsz-hósszabkábel.
A floppy-drivekhez 4 darabhóz készítettem itthon a max 90centis 34eres szalagkábelt és csatlakózókat nekem kellet jó órientácíóval rá préselnem a kiss és nagyflpoppy-drivhez csatlakozó ajzatótókra a csatlakózóikat,ezután a 4 drivet jumpereltem,ezeket a 720-1,2-1.44 floppy drivekek is akkoriban még jumperel-hetően is gyártótták és később váltóztatakis rajta.A pc-n egyszerre csak 2 kőthető a belső interfészűkre, ami vagy 0-ás és 1-es beállitásúak és ezt egy kabelen egy csavarasással ódótták is meg,tehát mindkét meghajtót 1-es gyári beállitással árúlták és a csavarasással ódótták is meg,azt hogy nekeljen jumperelni,mert a kábelen a csavarasásnál-itt, fórditva van rápréselve a csatlakózó és végén ő az 1-es b: és elején a másik 1-es lesz az a: floppynk.
A régebbi alaplapoknak a biosban ez szóftveresen megfórdiható a sórrendje: a-b;b-a ra lehet így megcserélnűnk a sórrendet ,de ezt te is tudod és gondoltam arra hogy akik még nem találkóztan ilyen alaplapos gépekkel gonolom nekik is ez segítség. -
válasz
hobizoli
üzenetére
Az oroszok a legjobb programozók. Számtalan jó kis retró kiegészítőt töltötem le x86/64- hez ruszki oldalakról. És fertőzés sem volt, legalábbis AvastPro tisztának jelezte.
Nyilván a mai megítélés csak Putyin elvtársat hozza negatívra, az orosz polgárok nagyrésze nincs benne a buliban, főleg az utóbbi időben látszik ez. -
válasz
hobizoli
üzenetére
A floppy kabelek "standard" protokollja eseten 1 kabelen log az osszes floppy es a driveokat jumpereled. A PC-s floppy kabel kb. ugy eroszakolta ezt meg, hogy minden driveot 1-es drivenak kell jumperelni (sokon ott volt a jumper) es a kabelen van csavaras, ami a kabel veget "visszarakja" drive 0-ra.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Szépestét itt mindenkinek a témám nekem is a szépídőknek a kapcsán jöttem most ide.
Azt olvastam éppen hogy a speeydosról beszélsz,nekem is volt ilyen interfészem,sokat használtam sajátépítésű tápommal és 4 folppy driver-el,2 720k-s 5.25"-s 80 track duble side duble denziti és 2 3.5"-os 80 track szintén duble side duble denziti floppyval és a boot idő 1-5 másódperc is volt ha erre jól emlékszem.A ZX Spectrum 48k -m meg is van még,ráférne egy tisztititás,de műkődő jó pállapótában + kazettás magnóval és pár progival és a 80k -hoz való progival sok mindent lehetet vele csinálni.
A spekit átalakitottam nagyon régen a super 80k -ra,mem tudom hallotál e? róla,egy kiss panelen ttl-ick vannak és pár más alkatrészek és ő a memoria lapozó logikai ármamkőre és 4 darableddióda jelzi a műkődését,ZX 128K -s gépek haszálták az ehez is hasónló ramm lapózásának a teknikáját,amit gyárilag a géppebe építetek.
A lapozás az alsó és felső memóriát volt képes őnnálóan meg is címezni 80K esetében ez ha jól emlékszem 16k-s lépésenkén tőrtént és akár a spekinek a 16k -s romját is belelehetett másolni egy hózzávaló progival,amit 4 leddel jelezte ki a logokai áramkőrők.
A 80k esetére emlékszem,48k -s progiknál nagy segítséget adott,ha belapoztuk a 48k-hoz a +32k -t a poke 191,1 -el és kikapcsolni a poke 191,0 -val lehetet,erre emlékszem régen volt ez már csak egy szép csódás emlék.
A Speccy interfész nem tudom potolni mert teljesen javíthatalan volt,régen széjjel szeretem de sohasem síkerúlt megjavítanom,később kiderűl hogy a benne levő PLA szált el és teljesen potolhatlan is volt,ennyit eről az interfészről - jó lenne a facét potolni + hozzávaló progikkal - ez máma már lehetelenség.
A RESET kapcsán most jutótt az eszembe,super 80k lapozója kűlőnlegessége a számómra,volt enmy resete és hadr reset,tehát az enemivel és hozzá betőltőtt progijával- progi futását lehetetet leálitani és gépicodban hexa és decimális számokra lehetet váltani és a cpu regisztereibe belelehetet nézni is hogy mit hóvá tőltbe a memóriába póntósabbat már erről semtudok már mondani.
A zárásképpen ennyit tudtam mondani a ZX Spekrum-ról,jó ét mindenkinek és szépeket kivánok.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
C64-en is volt hasonló megoldás, a floppyhoz turbo. Volt egy Very soft boot nevű program, ami norton commander szerű volt, de csakegy oszloppal és ablakkal, de amire rá"enter"eztél, azt töltötte be, méghozzá turbo sebességgel. Csaináltattam egy egyedi cartrade-et a C64-hez, amire többek között (hypra load,msáoló progik, Simons basic,
-
Fücsök007
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Késői i865PE vagy 875P / S754 vagy S939-es AGP-s lapoknál egyértelműen mérhető az előny már FX kártyáknál is, Geforce 6/7-es szériánál már pláne.
Csúcs 7900GS/GTX kártyáknál már egyéként az AGP 8X is némileg visszafogta a teljesítményt, PCI-E 8X kellett neki minimum hogy teljesen kifussa magát. 
Ma már könnyen lemérhető bármilyen erősebb AGP-s kártyával megfelelő lappal és rammal párosítva ha biosból visszaveszed X4-re.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Valószínűleg megvolt a piaci létjogosultsága, ha más nem, akkor pont az általad vázolt félék miatt. De amíg nem volt lecsó I7-re addig is ment a foglalatvédővel. Ha ez 5 év volt, akkor addig
Nekem is sok évig ment azzal, csak 2022 őszén lett helyette I3 4170, mondjuk nekem nem fő gép volt, hanem másodlagos, és ínyencségnek vettem 
2014 januárjában vettem egy B-s lapos I3 4330-at, az nagyon jó döntés volt akkor, sok esetben még az I5-öket is be tudtam vele érni (a magas órajel) és a sok cache miatt egyedül a később megjelenő I3 4170 lehetett csak valamennyire ellenfele, de még sokszor az is lassabb volt nála.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Bármiben gyorsabb a 200as barton magos a 133mas athlonxp krumplinál, csak épp nem annyival, amennyivel kéne. Egyébként rendes platformon az agp 4x és 8x között kb másfél-2x-es sebességkülönbség van, ha mind a proci, a ram, és a videókártya is megfelelően izmos. A k7 nem ilyen, ezért volt ott mindösszesen 1-2%-os különbség a gyakorlatban. Rengeteg sebből vérzett az a platform, nem feltétlenül azért, mert hogy a processzorban milyen elméleti potenciál lakozott, hanem, mert gyenge volt a körítés minősége. Kb ugyanaz, mint ami socket7-en történt, hogy teljesen értelmetlenség volt akár 300-400-500 mhz-es procikat kihozni rá akár integrált cache memóriával is, mert a platform túlzottan visszafogta az intel modernebb megoldásaival szemben. Ugyanezt a hibát követte el az AMD a socket a platform vége fele, persze aztán a k8-ra már tanultak ebből.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az rendben van, csak a socket a platform ekkorra már több sebből vérzett. Alig van skálázódás, a memóriasávszélesség a gyakorlatban le van maradva ahhoz képest, amit hasonló ramokkal az intel el tud érni, túl lassúak a chipsetek, túl sok a wait state, az ide vezérlőktől se jön meg az adat elég gyorsan, az agp 4x sebességét is épphogy ki bírja szaurálni a platform, a 8x csak elektronikai kompatibilitásként létezik, a socket a platform a pentium3 korszak szintjén ragad meg, 1600 mhz fölött gyakorlatilag falnak megy a platform, mindegy mit teszel. Ezt tudta az amd is, ezért tették bele az athlon64-be a memóriavezérlőt inkább.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Azt tudom biztosan, hogy 2003 elejére már minden akkor gyártott Tbred B tudta a 166-os FSB-t, és hozzá a lapok is. Ha mást nem, annyit megtehetett az ember, hogy átvariálta a szorzót, és 166-osra vette az FSB-t, vagy csak nemes egyszerűséggel 166-ra állította az FSB-t a legtöbb feszemelés nélkül bírta akkoriban, és még egy kis órajel tuning is volt. (pl 1466; 11×133 --> 1833; 11×166)
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Ez így ínyenceknek készült, Meg azoknak akik upgradelni akartak. Megvették a packot, ki túnerkedték magukat a Pentium G3258-al, aztán mikor megint volt lecsó, akkor repült bele a K-s I7 ...

Egylébként a maga idejében azért a jó magas órajeles 2C2T Pentium sem volt rossz, pláne ha az ember csak esport címeket tolt, ha pedig netezett, alapórajelen is bőven jó volt. Ne feledd, 2014-ről beszélünk.
2015-ben Cipruson még 1C1T 1700-as Celeron procival is léteznem kellett félévet. Na ahhoz képest a Pentium G3258 meg pláne űrtechnika volt.
Az más dolog, ha csak az ár/teljesítmény viszonyt néztük, akkor jobban járt az ember egy - ha nem is H-s a felszereltség miatt - B-s lappal megy I3 4170 / 4330-al. (ezutóbbiban több volt a cache 3MB helyett 4MB, plusz az integrált grafika is jobb benne, cserébe 200MHZ-el lassabb csak 3500MHZ-es) -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem volt rossz a Cerka G3258, de csak akkor ha tuningolni akartál, meg régebbi játékokat nyomtál. Azért ne felejtsd, hogy egy 2014 eleji CPU-ról van szó. Meg ugye mint mndtam sokáig volt egy akció/promóció, hogy Z-s lappal együtt kaptad.
Amúgy a G3258-at (ami alapfeszen ment 4600-ig) nálam pont egy I3 4170 váltotta fel. Fentebb írtam is, hogy azért az I3-assal fluidabb volt az élet, meg a minimum FPS-esek is sokat javultak, közben minimállisan romlott a 3200@4600MHZ-hez képest az átlag FPS, de nyilván a 3700 VS 4600MHZ miatt, azért a 900MHZ előny csak ott volt.
Na, ezt a sort én is ki tudnám állítani, csak ki kéne szedjem a Z-s lapból a 4170-et.
-
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Voltak a Tbird érában DDR-es deszkák, már 2000 decemberétől, AMD760 chipsettel a nagyközönség számára 2001 januárjában már bőven elérhető volt.
Ekkor még nem volt a piacon az Athlon XP, arra októberig kellett várni. Épp a táblázatban szereplő KG7 Raid is ilyen lap, nagyon jól felszerelt és beton stabil rendszer annak ellenére, hogy első fecske a maga nemében. Nyilván ideálisabb lett volna amit mondasz, hogy már az ezres érkezésekor ilyen lapba lehetett volna tenni.
-
czundermák
aktív tag
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Vannak jobb, és rosszabb, újabb és régebbi prescott modellek, az 524 az életciklus végén jött 533mas fsb-vel, azokba a konfigokba, ahol a magasabb fsb nem volt lehetséges valamiért. Szemmel nem tudom megmondani, hogy hány wattos, de a hűtőborda csak kézmeleg maximális terhelés esetén is.
A prescott rendszerek fogyasztása csak a csúcsmodellek környékén száll el, az athlonxp és athlon64 rendszerek viszont a középkategóriában is sokat zabálnak.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
A netburst nem a core2-vel versenyzett, hanem az athlonokkal. Egy 775ös prescott pentium 4 524 (3 ghz, 64 bit, ht, 84w) feladattól függően kb 2x-4x gyorsabb, mint egy bármilyen Athlon vagy AthlonXP (a Bartonnál is), vagy másfélszer gyorsabb, mint egy első gen Athlon64, és kb ugyanannyit fogyaszt, mint ezek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze, hogy működött és a két fizikai mag jobb volt. Anno nekem is nagyon jól jött volna (nyilván nem volt rá pénz).
Emlékszem mikor Árpi haveromnál láttam a P4 3069MHZ-es HT-s procik akcióban... Akkoriban sokat konvertálgattam. Nos aztán láttam, hogy nála az történik, hogy a konvertálás kb fele idő alatt végez neki mint nekem, MIKÖZBEN a játék sokkal jobban fut mint nekem egymagában. És a konvertálás is úgy végez hamarabb, hogy én közben nem tudtam játszani (mert a játék is diavetítés meg a konvertálás is iszonyúan lelassul). Szóval nálam eléggé lett volna létjogosultsága egy ilyennek, vágytam is rendesen egy Hyper Threadinges CPUra
Mondjuk nem csoda, hogy hamarabb végzett, meg jobban ment a játék mint nekem hiszen nála egy 3GHZ-es HT-s P4, 1GB RAM, meg talán 9700/9800Pro volt; ezzel szemben nálam : Celeron 1700MHZ, 256MB RAM, GeForce 3Ti 500 128MB ...
Inkább csak az volt a döbbenet, hogy a kettőt egyszerre is jobb volt.Nézegettem egy időben Athlon MP-ket is de nekem túl drágák voltak, meg elmentem Athlon XP nagyon tuningos irányba, aztán úgy gondoltam, jól széthúzva a procit gyorsan végez, utána jól megy a játék
Később 2007-2008 fele ezt úgy oldottam meg, hogy egyszerűen szereztem még két P4-est (NW 1800A, NW 2000A) amiket húzgáltam, és amellett h jó volt versenyezni az AMDvel, simán konvertáltak, míg én játszogattam az AMD-n 
Az első saját, napi használatos, főgépbe(!) HT-s procim az I3 4330 volt, amiben az a poén, hogy így natív 4 magos procim is évekkel korábban volt, mint az első Hyper-Threadinges. Azóta viszont folyamatosan van, a mostaniban is van

80K nem volt rossz akkor érte... Ahogy én sem jártam rosszul a 12K-s 1700+ CPU, meg nem emlékszem talán 30K körüli lappal, és első nap 2700+-on ment a proci, ami akkor egy 72 ezres Athlon XP volt, és még hol a lap hozzá?

-
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
A Palomino 1800+ a maga 1533 MHz-ével többet fogyaszt, mint egy 2,8 GHz-es P4. Egyből értelmet nyernek a bordák a FET-eken.
A lapodon is jó eséllyel azért vannak, mert workstation cuccos. Gyárilag talán csak az MSI használt bordát a K7 érában. Nem tudom pontosan melyik K2N2 Delta verzión is vannak.
Czo: Ezt én is tavasszal realizáltam, hogy létezik, mióta megvan ez a lap. Asztali gépbe i850 mellé csak ez az egy készült. Nagyon kései 2002, talán egy hónappal később már jött a 800-as FSB és a 865/875 páros. Piacon rövid ideig volt, teljesen értelmét vesztette a DDR400 Dual Channel mellett. Az Abitnak is volt egy SiS chipsetes RIMM4200-al szerelt lapja SI7-G néven, de az jóval lassabb ennél. Embert nem láttam még akinek olyan lapja lenne. -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Akkoriban nem kellett olyan komplikált VRM, mert
-egyrészt magasabb feszültségen üzemeltek a processzorok (ez az adott teljesítményt arányosan kevesebb áramerősség mellett tudja kiszolgálni)
-másrészt az idle és a teljes terhelés közötti fogyasztáskülönbség is sokkal kissebb volt, így nem kellett a fogyasztás ingadozása miatti feszültség tüskékkel is sokkal egyszerűbb volt megbírkózni.
-ha a vrm egyáltalán váltogatni is tudta a kimenő feszültséget, azt sokkal kevesebb lépcsővel tudta megtenni, kevésbé igényelte a komplex vezérlést.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
ekem sajnos sokkal több, de mint írtam a hektikus jövedelem miatt van.
Nálam a revolut számol, a rohadt banki app még azt is 3-4 nap után írja be (már ha beírja) hogy a helyi coopban költöttem róla. A Revolut minden tekintetben sokkal jobb, és ráadásul még az az ingyenes. Ha nem lennék belekényszerítve, akkor rég nem lenne magyar számlám.Újabban nagyon szeretek sárga csekkel rohangálni a postára, egyrészt kb soha senki nincs amikor megyek, ráadásul a vörös göndör csajszi mellé jött egy új fiatal szőke kb 1 éve, akivel nagyon megtaláltuk a közös hangot, azóta gyanúsan szeretek a postára járni

-
-
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Az Asus P4B-266 DDR-el is kijött, 2001 december környékén, épp a RAMBUS alternatívájaként. Ez a lap már előre fel volt készítve (illetve minden más i845 is) a Northwood érkezésére. i845 alá talán a legbetegebb lap az Abit IT7 MAX2 volt, 2002 augusztusában. Ez is még bőven a P4 korszak eleje, szintén i845-el. Talán a HT-s 3,06 GHz Northwood-al mint korszakváltás jött ki a i865-i875 páros valamikor 2002 végén.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Gyors google keresés szerint 2002-ben még tömegtermelés alatt voltak az SD ramos p4 alaplapok. Pl GA-8IDXH, GA-8IDX. (agp 4x, max 3gb sd-ram)
A gigabyte sajtóközleménye 2001 szeptember 10.-ről:
GIGABYTE launches Pentium® 4 Titan-SDRAM motherboards : GA-8IDXH, GA-8IDX.Pentium® 4 Titan-SDRAM motherboards incorporate the latest Intel® 845 chipset and support the most advanced Intel® Socket 478 Pentium® 4 processor. The new GA-8IDXH and GA-8IDX are designed to meet the needs of cost effective Pentium® 4-based system
-
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Nekem volt 3 db 1 gigás DDR1-es modulom, egy 939-es gépben használtam őket. Nem emlékszem, hogy eladtam -e azzal a félgéppel együtt őket, vagy megvannak -e még.
Nekem eleinte egyébként AthlonXP mellett 2x128mb SD ram volt. Később 128+256 mega DDR1 lett, aztán azt a félgépet úgy is adtam el.
-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
De volt, az volt a legnagyobb. Van 4 darabom is, abból 2 épp itt megy előttem S939 konfigban. MS Flight simulator 2004-gyel küzdök épp

Amúgy egy 4 slotos lap, 4 modullal csak 333-on hajtja 400 helyett, és az xp telepítő lefagyott 3 nekifutásra, ezért van csak 2 benne....
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Én 2GB-ról 16GB-ra váltottam
De anno 64MB után 32-re, majd onnan 96MB-ra akkor láttam meg milyen fontos, így általában igyekeztem túl RAMozni a gépeimet. Akár asszimetrikus módon, ahogy írtam. Ugyanakkor pont a 2 --> 16GBnál rájöttem arra is, hogy egy bizonyos szint felett nem igazán hoz. Ott, akkoriban 8GB pont elég volt (2014 január)."nem is mondtam, hogy lehetne 4GB is, mert akkor 95% rabolint arra is" --- persze, sőt szemükben dollárjelekkel máris pénzhegynek látják azt amit megtakarítottak. Aztán a következő dohányboltnál 1 doboz cigi + energiaital lesz a megtakarításból, ami 1 nap alatt elmegy, viszont a csak 4GB RAM évekig marad ...
Nagyon sokan nem fogják fel, hogy a gép hosszútávú fogyasztási eszköz, különösen ma, mert még a 1997-2006 közötti időszakban, ahol 1-2 évente ígyis-úgyis vehettél új gépet ha játszani akartál -- ott még azért úgy ahogy, megértettem ezt. Na ott is pl úgy, hogy mindegy, hogy 16 vagy 32MB RAM, mert egy év múlva úgyis kell a 64MB, ráadásul sokszor olyan gyorsan csökkentek az árak, hogy kifejezetten jó taktika volt mondjuk 64MB-val gépet venni, és félév múlva a 64MB árából még 128-at mellé tenni.
ha belegonjdolok mikor a szervízben lenyúlták a 32MB PC100-as RAMomat majdnem 30 ezres tétel volt, 7 hónappal később 13 ezrért vettem 64MB-os PC100-as modult a 32 mellé, nem egészen 1 évvel később pedig dobozos, örökgaros, márkás 128MB PC133-at (ami ment 150-et is elvileg) 11 ezer ft-ért
A kettő között meg volt, hogy 50 ezer volt 128MB RAM, mert épp felmetek az árak. Emlékszem pár hetente hullámoztak.#123518 Pikari : én is sokáig voltam 192MB-on, meg volt, hogy 128-asokkal, sőt 256-osokkal csináltam ilyet, kicsi modulok, de mehet három, és jó lesz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
De nem is a 2×16GB-sokra gondolok, hanem legtöbbször az ilyen PC úgy jön, hogy 2×8GB. Még idén tavasszal is kellett olyan gépet építenem, hogy 2 slotos lap 2×8GB RAMmal, mert erre van keret meg legyen csak duál csennöl.
Aztán majd 1-2 év múlva egybe kifizethet 32-64GB-t és szotyizhat a régi eladásával. De most spórolt a lapon is, meg a RAMon is, és csak ez lebeg a szeme előtt.ismerem a 4 Dimmes deszkák hátrányait is, főleg tuningnál, de na ... Nekem most pl 4×8GB van a gépbe, tök üdítő volt 3 évvel ezelőtt, hogy elég volt +2×8GB-ot venni, és nem eladni 2×8-at meg venni 2×16-ot. Nyilván most majd mindenképp csere jön majd, de egy-egy ritka alkalomtól eltekintve elég még a 32GB, 48GB lenne a következő lépcső, bár ahová a 32 nem elég, oda a 48 helyett a 64GB-ból is van profit ... Most úgyse jók a RAM árak, a pénztárcám sem, szóval maradunk 32-n egyelőre.
Azért esküvői fotós haverodnak a 8th gen I5 már szerintem kevés lehet, főleg a 6C6T miatt, ott már érdemes lenne váltani 12-14th genre azon belül is MINIMUM I5-re, vár szálszámot tekintve még egy 10th gen I3-al is jobban járna.
A 2010-es évek végén kíváncsiságból kipróbáltam az I3 4330-at Hyper-Threading nélkül. Érezhető lassulás volt! 1 nap után vissza is kapcsoltam, mert nagyon feltünő volt. Igaz akkoriban már kb mindennek kellett a 4 szál.
Tesztként kikapcsoltam ennél a gépnél is, még amikor őj volt, lássuk mire megy 6C6T-vel, de nem tudtam meg, ugyanis amíg vissza nem kapcsoltam, végtelen loppba került az alaplap. Biosból ki, újraindult, bedobott a Biosba. Biosból ki, újraindult, bedobott a Biosba. A HTT-t visszakapcsolva egyből jó volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze, teljesen igazad van, anno én isfogtam a fejem mikor a 4GB-os gépeket vitték mint a cukrot, de simán spóroltak ennyin. Meg jajj csak netezni lesz, stb.
Amikor én csináltam a gépkínálatot, akkor csak a legalapabb gépbe volt 4GB, a többibe 8GB. Erre jött a főnököm, hogy van egy csomó 2GB-os modul, meg 2 slotos lap, ne szórjam ennyire a RAMot, legyen több gép 4GB-al a kínálatban. Pedig én már a belépő feletti PC-t is 8GB-al akartam adni.
Emlékszem volt olyan PC akkoriban tájt (lehet kicsit később) hogy sokszálas Athlon 6000-es FX, és akkor 2×2GB RAM ...
Sokszor a kínálati oldal is meghatározta azt, hogy mit vettek az emberek, a kínálati oldalt meg az, hogy a bolt főnöke éppen miből szereztt be sokat/olcsón.
Nyilván ha építettem gépet, akkor javasoltam a 8GB-ot. Sőt, magam is 4-6-8GB RAMról álmodoztam a Phenomba, csak nem tudtam akkoriban megfizetni

-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Én a 4 foglalatos alaplapok előnyét inkább abban látom, hogy olcsóbban lehet bele ramot szerezni. Használtan megvenni mondjuk 4 db 16 gigás ramot olcsóbb, mintha 2 db 32 gigásat kellene megvenni (ami drága, és sokszor újonnan tudod csak megvenni).
Egyébként az amd azóta megpatchelt valamit a biosokban, és már mennek a 3200as ddr4-es ramok 4-es kiszerelésben is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
"ha van ra zseton, akkor azt ki kell fizetni es kesz" --- pontosan, ez a minimum alap.
Mostmár általad is ismert Zoltánunk az előző gépnél játszotta meg azt, hogy lett volna 200+ ezer am,mo is a gépre, de ő kijelentette, hogy 50-60 a keret. Aztán pár nap múlva már csak 30 ezres gépeket linkelgetett, és végül valami ilyet vett meg, persze brandot. A fordulat akkor jött, amikor a gép vételárát rá kellett locsolni mégegyszer, hogy használható legyen, CPU csere, RAM csere, HDD csere volt indításnak. És akkor ott ült egy addigra totál elavult, zsákutca platformon (C2Q --- 2020-ban), ami tele volt nyomva RAMmmal, az ésszerűség keretein belül a legerősebb CPU-val, a legnagyobb HDDvel (1TB) amit még kezelt, és egy gép korához képest is erősen kompromisszumos VGAval (a brand ház miatt ugye), és "vége" volt, nem lehetett hová fejleszteni a gépet. Ha 50-60 körül vásárolt volna egy 4th gen I3/I5-öt 4-8GB RAMmal, azt még bőven lehetett volna hová fejleszteni, pláne ha nem brand. (mondjuk kifullozva : I7 4770K, 32GB RAM, RX590 8GB / RTX 2060S 8GB, 1TB M2 SSD )Sokan nem fogják fel, (lásd 2 RAM slotos / nagyon olcsó lapok is), hogy amit ma megspórolnak, azt pár hónap / év múlva kamatostul kifizetik. Mert vagy körülményes és drága lesz a bővítés (pl teljes memória csere, vagy VGA csere de tápcserével összekötve) vagy eleve új gépet kell venni, holott elég lett volna csak ezt-azt belepattintani.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Én Phenom 9500 + 2GB RAM + 1TB HDD 7200 -al tértem át Win 7-re 2009ben. Nem érződött kevésnek a RAM, bár tény, hogy akkor már mindneki igyekezett játékra 4GB-al menni.
Igazán akkor volt már cinkes, mikor 2013 körül egy ideig 1GB RAMmal voltam, na az már úgy érezhetően kevés volt játszani, sőt, netezgetni is. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Hááát... ha nem is tökre mindennapos volt 2012-ben a 8GB RAM a desktop PC-kben, de a gamer gépekben már igen. Emlékeim szerint azért akkor még főleg 4GB RAMmal adtuk el a gépeket. (Számtech boltban dolgoztam Debrecenben)
2009-ben még a gamer gépek is inkább 4GB-val készültek; de 2014 januárjában a 16GB RAMos gépem még bőven overkillnek számított, gamer körökben is.A macbook meg sose arról volt híres, hogy a horror árhoz durván erős hardvert kapsz.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az egységsugarú felhasználó mindent megtesz azért, hogy többszörösen átverje magát. Így a teljes költség a végén legalább a háromszorosára rúg annak, mintha elsőre kifizette volna a rendes hardver árát.
Ha megkérdezik is előtte a hozzáértőt, azt sem azért teszik, hogy tájékozódjanak, hanem azért, hogy önigazolást keressenek. Akkor is azt veszik meg, hogyha elmagyarázod nekik, hogy szar. Azt sem értik, hogy mi az a processzor, vagy ssd, és így aztán jön a sírás, ha a böngésző 3 másodperc helyett 3 perc alatt tölt be.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
MIvel a 24H2 CPU igenye nagyobb, mint a korabbi Windows 11 igenyek voltak, igy siman lehet, hogy hasznalnak valamit ami nincs a korabbiakban. Ennek kene kb a normalisnak lennie, nem veletlenul pakolgatjak az ujabb instructionokat bele a procikba, nem 15-20 evvel kene elkezdeni hasznalni ezeket, hanem kb 1-2 even belul nelkulozhetetlennek kellene lenniuk.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem mindenki veszi egyforman, nekem 2012-ben 8 GB volt az iMacban es 6 GB a MacBook Pro-ban, meg 2018-ban is 8 GB-vel vettem a MacBook Pro-t ujonnan (ekkor "egyesult" a desktop es a mobil vonal es ezek utan mar csak mobil gepeket vettem), mert nem latszott az, hogy ez keves lenne. Egeszen 2023-ig nem is volt keves, ott is csak azert, mert az Applenal visszadobta az App Review Team az appomat azzal, hogy az eltero keszulekeknel eltero tartalom szerepel a screenshotoknal. (igen, eltero, mert realtime kozlekedesi adatokat mutat es nyilvan ha egymas utan elinditom az iOS simulatorokat, akkor azok nem egyszerre fognak futni es nem fogjak ugyonazt mutatni. Nos, akkor elinditva minden iOS Simualtort (3-4 kjielzofelbontasu iPhone es 2-3 iPad) hamar bebizonyitotta, hogy 8 GB RAM keves (ezt az egy esemenyt leszamitva egyebkent, abszolut tokeletesen elheto volt a 8 GB RAM). Ugyhogy par hettel kesobb le is lett cserelve egy ujra, amibe 36 GB-t kertem.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az érdekes, desktop hardvereknél rendes visszafele kompatibilitást szoktak csinálni, de laptop hardvereknél sokszor úgy vannak vele, hogy úgyis új gépbe lesz rakva, és nincs rendes visszafele kompatibilitás.
It seems the Intel BE200 Wi-Fi 7 card, despite being a regular PCIe/USB M.2 Wi-Fi card, may be locked via Firmware to only work with the Z790 chipset and Intel 14th Gen CPUs.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Én 4th genről ugrottam 10th genre (akkor az volt a legújabb), ott azon a ponton már úgy éreztem, hogy megéri a váltás. Ma persze inkább 12th gen I5 amit tudnék ajánlani. De mondom 8th gen alattiért már maximum retrozásra vennék, napi használatra nem .De a 10th gen sokkal jobban megéri, pláne I3 vonalon : ugyanis sokkal olcsóbb mint a legújabb I3-asok miközben alig gyengébb nála, meg azok is ugyanúgy 4C8T.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Amiket írtam mind win11 kompatibilis. 1600AF is, azt 5eftért vettem dobozosat. Win11 hekkelés nélkül felmegy rá. 2600 is jó vétel igen de ha olcsóbb az 1600AF akkor azt kell megvenni.
Am4 lap jóval drágábban mint az 1151. H110-est már kapsz 6-7eftért amibe minden belemegy moddolva. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, még ma is sok bolt árulja 32GB RAMmal a gamer gépeket is. Főleg most, hogy emelkedtek a RAM árak.
Mindemellett idén áprilisban építettem Ryzen 9800X3D alapon 64GB RAMmal gépet (és egy RX580 8GB van mellé
)Nekem még elég 32GB, bár amikor 48 volt, akkor simán tudtam 32GB foglalt felé menni.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
2×8GB DDR3-al kezdtem 2014-ben, aztán az egyiket eladtam, majd lett 2×4 meg majd még 1×8 a legvége felé, így 24GB RAMmal távoztam a DDR3-tól végül (és 16-al kezdtem
)Tudom a szomszéd 1st gen I3-asánál volt 2-4-8GB így kirakva, és persze amennyi volt annyi féle sebességű... mentek együtt, de persze a leglassabb órajelén.
DDR4-nél jah, vannak 32-es modulok is, de a normál asztaliak (nem ECC meg ilyesmi) még most is eléggé drágák. A 2×16-os 3200-as kit-ek (ilyet gondoltam venni nemrég hogy a 4×8GB egyik felét kicseréljem, de felment a6 ára) a nyári 20 ezerről 34 ezerig röppent.
Ha pedig 1db 32-es modult venne az ember, akkor 38 ezertől indul a hűtés meg minden sallang nélküli alap zöld verzió is, de persze az csak 2666-os, a 3200-as sima tök alap zöld nyákos hűtőmentes modell is 57K-ról indul, szóval aki 2 slotos lapot vesz, az itt is ráb*szik, mert 4×16GBból sokkal olcsóbb kirakni a 64GB-ot. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Valószínáleg a maga idejében is így drágult a kapacitás.
Ugyan asztaliban, de : A C2D-kből a kicsi, korai, olcsó gépek 1GB RAMmal jöttek (sőt talán láttam 512MB-al is). Aztán közép időben jellemzően 2GB RAMmmal mentek, a végefelé 4GB RAMmal. A C2Q-knál még láttam 8GB RAMot is, de ott is inkább a 4GB volt a jellemző.
A korai I szériás CPUknál meg 4-6-8GB. Bár a szomszédomnak volt 1st gen I3-asa amiben kemény 2GB RAM volt, eltudom képzelni, hogy anno 2010-ben még jó gép volt, de 2019-ben már kínosan kevés volt. (került mellé még 12GB RAM, így 14GB RAMja lett
2-4-8 -as modulokkal) -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
"a 3GB egy hatar volt annak idejen a 64bit oprendszerek miatt is"
Így van. Egyébként ez volt az egyik oka, hogy sosem volt 4GB RAMom, 2GB-ról eleve 6-8GBra akartam ugrani, hogy a 64 bitre váltásnak legyen valódi előnye is. Végül 2GBról 16GB-ra ugrottam, ott azért már bőven volt értelme a váltásnak
még akkor is, ha 2014 januárjában a 16GB azért eléggé overkill volt.
De láttam olyan gépet ami 8GB RAM mellett 32bites oprendszert futtatott és fel sem tűnt a delikvensnek, hogy a 8-ból csak 3,5GB-ot lát a rendszer.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
En megkerstem a csatlakozo gyartoi speckojat, es a hozza specifikalt AWG-ju kabel maximalis terhelhetoseget, igy jott ki a 7 A, mivel 3-3 12V es GND pin van a 8 pines dugoban, azert innen jon a 3-as szorzo es 12V-rol beszelunk, innen jon a 12. Egyebkent, ugyonez a belso fem csatlakoz van a 6tus PCI-e aramdugoban is, es abban is 3 db 12V lab van es 2db GND (+sense, ami szinten GND).
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Ha erre felrakod a 2db 8-asat, akkor oda nem igen kell az extra csatlakozo sem. Mert 2x8pinen 504 W (6x7x12) mehet at, ugy pedig, nemhogy csokken, hanem foloslegesse valik ez az uj szornyetek.
Nekem valoszinuleg, a vilag jelen allasa szeirnt soha nem lesz ilyenem, mert ha bele is tudnam dugni a gepbe (vegulis van kulso PCI-e hazam), de nincs hozza driver.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Egyébként a laptop tényleg nem tud 4 gigát. Külön-külön stabil volt a 2 gigás modulokkal, bármelyik foglalatba is tettem őket. Együtt viszont már fagyi.

A memtest is szép sakktáblákat rajzol, ha egynél több 2 gigás modul van benne.De neten irogatják, hogy a régi core2es laptopokba bele lehet varázsolni 3 gigát, ha az embernek szerencséje van, és van miből válogatni.
Úgyhogy elkezdtem randomra kombinálni a ramokat, és egyszercsak találtam egy olyan kombinációt, amivel jó lett 3 GB. Ehhez az alsó foglalatba kellett beraknom az egyik 1GB-os 666os ramot, a felsőbe pedig a 2 GB-os 666os ramot tettem be, így eltűntek a fagyások, a memtest is sakktábla helyett működni kezdett, és a linux is indult elsőre (minden más kombinációval fagyás volt). Szóval a 3 gigát tényleg (nem hivatalosan) támogatják ezek a laptopok, bár így oda a dual channel. A dual channel hiánya egyébként nem lassított, sőt, még hozott is +2 fps-t, így az eredmény 53 fps lett

-
Sub
kezdő
válasz
hobizoli
üzenetére
Köszi mindenkinek a választ.
Főként új tápokban gondolkodok. Retro tápom van bőven. Működnek is, csak ami aggaszt, hogy ezek már bőven 15-20 vagy még afölötti éves cuccok. Időzített bombák, hogy mikor kotlanak meg. Alaplap tesztre, pár órás használata megtartom őket, de "használós" retro gépet üzemeltetni én már csak zsír új tápokkal fogok. -
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
A low end laptopokban, és a középkategória alján is a single channel a divat, még manapság is sokszor mondjuk 8gb rá van forrasztva az alaplapra, és csak akkor lesz dual channeled, ha még egy 8 gigás modult beleraksz. Sok rendszernél szándékosan kerülték is a dual channelt a komplexitás csökkentése, és a fogyasztás leszorítása érdekében.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Ne csak a tranzisztorok költségét számold bele a problémába. A 4 memóriacsatornához komplexebb alaplap és tokozás kell. A nagyobb cacheből több program tud profitálni, mint ahány alkalmazás a ram sávszélességből profitálni tudna. A programok sűrűbben lapátolnak kisebb memóriaterületeket újra és újra, és csak ritkábban lapátolnak nagy memóriaterületeket, így a gyártók se erőltették a kettőnél több memóriacsatornát konzumer szegmensekben. Egyszerűbb telerakni cache memóriával a procit, az az esetek nagy részében elrejti a sávszélességgel és késleltetéssel kapcsolatos problémákat is. Aztán hogy a jövőben mi lesz, azt nehéz megmondani, lehet, hogy vissza fog jönni konzumer oldalon a 3 vagy több memóriacsatorna, legalábbis ha 24 vagy 32 magos konzumer chipeket fog az AMD kihozni, akkor oda két memóriacsatorna már nem biztos, hogy elég lesz (főleg, ha a már fent említett cache memórián spórolni akarnak).
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
"az Opteron mar kint volt 2003 tavasz-nyaron" --- Ezt nem vitatom, lévén 2003 őszén a térinfón már volt egy dual CPU-s Opteron gép az intézményben, amit én magam is használtam kicsit. Ha jól emlékszem talán 1400MHZ-es CPU-k voltak benne, meg besz*rás 2GB RAM, még a légifotó egyesítős P4-be is csak 512MB RAM, nekem meg otthon 640MB, az új gamer gépek jöttek akkoriban 512-vel. Szóval olyan volt mintha ma kb 128GB RAM lenne egy gépben.
Hehe, pont ma 22 éves startolt
Viszont ilyenkor még emlékszem töménytelen mennyiségű Athlon XP-t raktam össze, már egyre több volt a Barton, ahol volt pénz, ott 3200+ -on és 9800Pro-val akkoriban 512MB RAMmal, 80-120GB HDD-vel az egy még komoly gamer gép volt.Ha jól emlékszem az A64-nek S754-en még legalább egy év kellett mire kezdett errefelé megjelenni, de népkonfig volt 2006 felé. Pont ez votl az egyik fontos pillére annak, hogy mégse akartam lecserélni a tuningos XP-t : Még mindig drága volt nekem, és az S754-esek nem is hoztak olyan erőt, amire azt mondtam volna, hogy belevégok. Az S939/940 meg még 2006-ban is felejtő volt az ára miatt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Így van, a CPU sorozatszámokat széles skálában megvizsgálva esélyes, hogy lett volna egy Tbred C is, meg hogy olyan modellekre is felkészültek amik jelentősen magasabb alapfrekivel indultak volna. pl 2800MHZ-es alapfrekire utaló számokat is láttam.
valószínűleg az volt az alapterv, hogy a Barton előtt lesz egy Tbred C, de inkább hozák a Bartont. Aztán a Bartonból visszabutítva jött a Thorton (igazán nem kellett volna) ami a selejt Bartonok selejtje volt. Ha jó áron megcsípted és unlockolni tudtad az 512KB L2-t, akkor egy rövid ideig bestbuy volt ezekkel a feltételekkel a proci az alsó szegmensben, de alapvetően csak a selejt volt.
Akkor a jó minőség már a korai A64-ekbe ment.Az A64 meg azért kellett, mert nyilván nem akartak lemaradni a 64 bites versenyben, így inkább kidobták a "Tbred C" gondolatát 1700+ - 240+ között, meg gyorsan a Bartont, hogy aztán jöhessen az A64.
"Tbred-B egy ujabb stepping-l csak siman atvette az azzal megcelzott orajeleket" --- ebben egyébként lehet némi igazság a CPUk megjelenési idejét ha összevetem a tuningolhatósági görbéjükkel.
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Az eredeti tervekben az szerepelt egyébként, hogy az integer egységek magasabb órajelen jártak volna, kb 1.5 ghz-el, mint az fpu. Aztán tervezési problémák miatt erre sose került sor. Szóval lényegében a CPU részei külön órajelen jártak volna, de ez nem történt meg, valószínűleg ez okozta a legnagyobb teljesítményveszteséget, és ezért volt lassabb a vártnál a feladatokban.
Az intel megközelítése a megnövelt számú végrehajtófutószalagokkal és HT-vel egyszerűen jobb módszer volt, mint ez.
Egyébként felesleges lett volna oda a 4 csatornás memóriavezérlő, az intelnek is 3 csatornás volt az 1366os platformon, de visszatértek később 2 csatornára, mert 0 értelme volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Sőt, igazából nem csak +500MHZ volt benne a sorozatszámok tanúlsága alapján. Ha lehet hinni a számoknak, akkor volt ott tervben még olyan Athlon XP modell is, ami 2800MHZ(!)-es alapórajellel jött volna.
Valószínűleg nem akarták kihagyni a 2. ALU-t valamiért, de ötletem sincs, hogy miért. ha figyeled csak a low end 4200/6200-as nevűekből voltak hajlandóak kihagyni.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, 4.6GHz) AM4 Processzor
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- 4 gen i 7 procik i7-4790 /i7-4790K
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 8700 16GB DDR4 512B SSD RX 6650 XT 8GB Zalman N5 OF ADATA 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3394, 94% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Csúcs 7900GS/GTX kártyáknál már egyéként az AGP 8X is némileg visszafogta a teljesítményt, PCI-E 8X kellett neki minimum hogy teljesen kifussa magát. 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ahogy igen sok épített NAS és home server is SC ramos alapra épül valószínűleg, ahogy rengeteg Celeron N és Pentium N alapú laptop is. Valószínűleg netezés, streaming nézés közben semmi hátrányt nem szenvednek.
DarthSun