Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Jah, 2006 körül már én is olyat használtam, hasonlított az amerikai sulik egyen dzsekijére, de nem dzseki hanem felső volt. Na annak tényleg kicsi volt a zsebe, de mentségére legyen mondva, hogy 2006-ban már nem DVD-t használtam, hanem pendriveot, az meg simán belefért a zsebébe, bár sose tettem volna oda mert ki is esik, hanem a nadrág zsebbe mentek ezek. Pendrive általában a kulcscsomón.
(egyébként jelen pillanatban egy olyan félig zárt, kapucnis, elöl zsebes van rajtam, amin zipzár is van, majdnem a nagy első zsebig le lehet húzni. Nyilván tovább nem, de tök jó ez is, ráadásul bal oldalt fent mint az ingeknél, ott van rajta egy akkora zseb amibe lazán belefér a telóm. )
-
KROK640
nagyúr
-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Minidisc-et is lehetett használni, nyilván megfelelő drive kellett hozzá. A sima audio lwmezt is lehetett adatlemeznek formázni, a 80 percesre 240 MB fért, de volt spéci adatlemez is, tömörítéssel kb 1 giga mehetett rá, és ami miatt felhoztam, az is elfért ingzsebben.

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Hűű, itt nagyon eltér, hogy kinek mi a retro... nekem jelenleg a 4th gen a határ. De van aki azt vallja a topicvban, hogy a 386-os a retro
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként a i3-10100/10105 4C8T azért is jobb a 4th gen I7-nél mert gyorsabb az I7 7700-nál, miközben fele annyit fogyaszt, és alig melegszik. Ha valakinek az "I7 élmény" kell, és semmije sincs, akkor tényleg érdemes 10th gent venni inkább 4-6-7th gen helyett. Ha viszont van adott lap és társai, akkor már más a helyzet.
-
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
Egy hullamtablas midi ugy szol, ahogy megirjak… itt nem a kartya fogja eldonteni, hanem hogy melyikre forditottak idot hogy az adott hangszerkeszletet rendesen kihasznaljak, vagy keszitsenek egy sajatot.
Digi oldalrol addig volt elony, amig a gus hwmixe jobb volt, mint a swmix… az elejen igen, utana mar nem. Hwmixet par jatek hasznalt lenyegeben.
Amikor a gus megjelent, meg az sb16 sem volt piacon.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Ami hivatalosan lehetseges, azt en nem hivnam trukkozesnek. DOS alatt, ha egy HW-t nem hasznaltal, akkor "szabad volt" az IRQ, amit elfoglalt. Technikailag nem foglalta el, mert nem volt hasznalva, ez DOS
. A PnP valtoztatott ezen annyit, hogy PnP kartyakra csak olyan eroforrast osztott alapbol a BIOS, amirol ugy tudta, hogy nincs hasznalva, azaz, amit nem foglalt el masik PnP vagy mas (pl. PCI eszkoz). Ha ilyen kornyezetben, letiltottad a pl. az LPT1-et, akkor felszabadult az alap 7-es IRQ, amire a BIOS ra tudta osztani pl. a PnP-s SB16-ot, vagy a GUS PnP-t. Az IO-APIC hozta be a 15 feletti IRQ-kat, talan az ACPI reszekent. Windows 98-tol van ennek supportja, talan az SE-tol. DOS alatt ez nem nagyon szamit.
-
Lord Myn
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Azért nem hallottad ki a szebb hangját, mert nem multi csatornás audio-t hallgattál rajta (pl. demókat). Nekem volt sok GUS-om (első generációs - még hw mixer nélküli - sima, MAX, PnP). A driverei és az emuláció híresen sz*r volt, de ha valami 100%-osan támogatta, akkor mérföldeket vert szinte minden korabeli konzumer kártyára. Nem kellett hozzá semmi hifi cucc, hogy halld a különbséget.
Igazából a GUS azoknak volt jó, akik szerettek hackelgetni, próbálgatni, 3rd party szoftverezni, akiknek out-of-the-box kártya kellett, azokat mindig lebeszéltem és SB irányba tereltem. Egyébként sok mindent tudtak a GUS kártyák, amik nem is voltak promótálva (pl. a PnP effekt processzora paraméterezhető volt, erre tök véletlenül jöttem rá, sehol nem dokumentálták).
-
brabbitz
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
A bulldozert kb 2005-2006 körül kezdték el fejleszteni, szóval valahol érezhető volt hogy ez bizony nem fogja ledózerolni az aktuális intel konkurenciát. Ennyi ideig egy archon nem szabad tökölni. Ez is lett a vesztük.
"sok miatta a uresjarat, akkor talan jobb lett volna 2 utemezot hasznalni" -Pontosan! De AMD-nek kb 2015ig az volt a fejében hogy a világmegváltó technológiájukat majd mindenki azonnal átveszi, és akkor tökéletes lesz minden. Egyszeruen azt gondoltak hogy majd ezt a problemat kikuszobolik a szoftverfejlesztok, majd a seggük alá tolnak néhány oldalas dokumentációt és természetesen ingyen és bérmentve majd leoptimalizálják AMD modulokra is a programokat. Öreg hiba, Intel is belecsuszott ebbe.
-
brabbitz
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Így igaz, viszont többet is evett az a bizonyos 4200, bár jobban is szerepelt mint a 4100 vagy a 4350, amit ahogy te is írtad, mond valamit. Egyébként magán az architektúrán, bár ez már szerény magánvélemény, de érezhető hogy 8 magra volt optimalizálva a cucc, a 4-6 mag csak a kisebb árkategória+selejt eladás miatt volt szükséges.
Önmagában az architektúra bohózat volt, nem mentegetem, mind az AMD mind az Intel belekényelmesedett a toltozgatás-foltozgatásba, ami megtette a hatását szépen, mikor úgymond le kellett tenni valamit az asztalra.(most legutobb pl az Intel volt a soron
) -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A Spiti Duronok tipikus 1GHZ-ig jók, de inkább kicsivel alatta CPU-k voltam.
Emlékszem volt egy osztálytársam, 600-ast cserélt 700-asra, majd 800-asra, de egyikkel se tudott 1GHZ-re menni. Aztán vett ő is Morgan-t, azzal már tudott 1200-ra is menni, igaz az asszem alapból is 900-as volt, tehát az 1GHZ-et csúnya lett volna ha nem ugorja meg. -
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
I5-ben sose volt desktopon, nem? Mobil vonalon voltak 2c4t-k, a desktopok kb mindig 4c4t-k voltak.
Ja, nem, az 1. gen. 6xx-es i5-ök talán 2c4t-k voltak, az i3-ak meg talán 2c2t. Később ezekből lettek Celeronok meg Pentiumok, a "kis" i5 lett i3, a "nagy" i5 lett simán i5.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Így volt pontosan :
2st gen - 4th gen :
I3 : 2C4T (HT)
I5 : 4C4T
I7 : 4C8T (HT)6st gen - 7th gen : DDR4
I3 : 2C4T (HT)
I5 : 4C4T
I7 : 4C8T (HT)8th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 6C12T (HT)9th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 8C8T
I9 : 8C16T (HT)10th gen :
I3 : 4C8T (HT)
I5 : 6C12T (HT)
I7 : 8C16T (HT)
I9 : 10C20T (HT) -
-
laskr99
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Ritka lap, 2 jön, ezen alapból sérült volt a lemez, de szállítás közben sikerült még jobban meggyűrni... Másik lap ami jön az meg pont donor lesz, annak a borda ép, de már kételkedem, hogy az nem e jár így... Nem tudom mi érte, de még maga az audio torony feliratja is szét lett karistolva..
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
Dos ala az ark jobb, a tseng szep emlekeket idez, de dos alatt eleg bugos. Sebessegre nagyon hasonlok… sot p3al az ark meg gyorsabb is lehet, mmxig kb egal. Win alatt nem egy kategoria, a tseng lemosna, es videogyorsitasban mar tudott interpolaciot is, ami akkor nagy dolog volt.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Rendben is van. Modernizált XP alá nem létezik Cstate1-2 szabályzó X99 driver(Zen/X299 már régóta van), még Integral alá sem (fejlesztés azért folyamatban, meglássuk).
Win10-11-Linux : ott már egyik sem gond, desktop idle, és a terhelés 3D- re is megfelelően reagál a proci.
FB-web-YT : már természetesen megfelelő felugrással/órajellel válaszolnak a félretró/modern gépek. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Végülis a 384MB RAMot a Celeron 466-osban adtam el.
Amúgy szerencsétlen váltás volt az, mert eladtam a gépet, 1+ hónapig semmi, és amikor meglett a Tualatinra való meg pont jött a nyáriszünet, akkor kijöütt az 1700-as Celeron, nem akartam már 1-2 hónapig várni a tesztekre, hanem csak lecsaptam rá gyorsan.
Mai eszemmel a Tualatint vagy a Duront választanám.Igen, hát itt ugye 2002 tavaszáról beszélünk, ami nagyon nem 2003.11.28 mint az árlista. Tovább módosítja a dolgokat, valamivel a netto ár alatt tudtam szerezni a cuccokat, így az adott keretbe jobb cuccok fértek bele mint egy átlag embernek. Cserébe kisebb pénzű voltam mint az átlag

és hidd el nekem, hogy anno ez nagy és kibalanszolt kérdés volt nekem, hogy Duron 1200-1300 vagy Tualatin Celeron 1200-1300? Azért sajnálom, hogy a Tualatin sajátként kimaradt a maga idejében
De megnyugodhatsz, mert 2003 tavaszán már Athlon XP-ztem

Aznap - amikori ez az árlista - már 1700+@2800+, 640MB DDR333, GeForce 3 Ti200@500 128MB, 2×80GB HDD, CD író volt a konfigom. és épp a 2500+@3200+ Barton volt a nagymenőség.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A 384MB SD RAM árát persze, hogy nullába számoltam, hiszen az megvolt. Az Asus TUSL2-C vagy Abit ST6 azért olcsóbb volt mint amennyibe az ECS lap meg egy 1000-es Duron került volna, plusz 1200-1300MHZ volt a megcélzott mindkét oldalon.
Emlékszem, hogy jól kibalanszolt kérdés volt, nemhiába okozott fejtörést 5 éves piackövetési és 3 éves gépépítési tapasztalattal. Nyilván a nullás cél az volt, hogy adott összegből a lehető legtöbbet hozzam ki.
Akkoriban az 1000MHZ-es Duronnak meg az 1200-as Tualtinnak is kb tisztában voltam a teljesítményével.Igen, a leesős hűtős videók sokat ártiottak az AMDnek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Még azonos RAM mennyiség esetén sem lehetett nagy a diffi, mert mint írtam, ha egyértelmű lett volna, akkor simán a Duronra voksoltam, volna, lévén amúgyis hajlottam az AMD felé már akkoriban.
Athlon XP-re könnyebb lett volna upgradelni jah, de akkor még inkább a P4 volt a szempont. Aztán a P4 CPU árából inkább jött egy DDR-es AMD lap + a csoda Athlon XP-m. Poén, hogy csak a 2GHZ körüli P4 árából lett 2700+-os rendszerem. Az addigra 640MB DDR meg csak simán költözött a Celeronból az AMDbe.Hát Tóni haverom 2100MHZ-re feltekert Celeron Tualatinja azért durván besza-behu volt

A Tbred B Athlon XP-k tuningolását meg szerintem nem nagyon kell ecseteld

Emlékeztetnélek rá, hogy bár eleinte 2700+ meg 2800+-on használtam, de 2006 őszére már 1466@2669MHZ (16×166)-on ment. 2007-től volt mellé két P4-em egy 1800A NW 2400MHZ-en meg egy 2000A NW 2660MHZ-en. Ezutóbbipláne sokat hasonlítgattam a majdnem azonos órajel miatt, de mindig az jött ki, hogy tömörítésben meg ilyenekben a két CPU kb egyforma volt, játékban viszont a tuningolt Athlon XP elhúzott a tuningolt P4 elől, )igaz ez csak a 7300GTvel lett érezhető), és az Athlon XP 16×166-on már körülbelül egy 3400-3500MHZ-es Northwood teljesítményét hozta játékokban. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Jó, de én végig Tulataon Celeronról beszélek

Azért ha Duron 1200-1300MHZ + 512MB DDR VS Celeron Tualatin 1200-1300MHZ + 384MB SD RAM lett volna a kérdés, akkor nem is lett volna kérdés, hogy az AMD-t választom.
Pont ezaz (de megkéne majd keressem a füzetemet) hogy a DDR ugyan gyorsabb, de akkor max 256MB-ra telt volna. Épp ezaz, hogy a kérdés nagyon is balanszolt volt. Ahogy később a Celeronnál is csak 256MB-al indultam, igaz ott már extra keret hozzáadás is kellett, mert bár az 1700-as Celeron CPU kb annyiba került mint az 1300-as Tualatin, a lap drágább volt.Pár hónappal később belépőnek/kis gamernek sok 1200, 1300, 1400-as Celeron Tualatint építettem Abit ST6/ASUS TUSL2C lappal.
Volt pillanat amikor még a Tualatinra downgrade is megfordult a fejemben, de elvetettem, mondván akkor mindenképp lapot is és RAMot is kellene cserélni legközelebb, így végül abban maradtam, hogy majd pattan a lapba egy nagy P4 és jó lesz. Hát helyette 1 éven belül Athlon XP-s rendszer jött

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Ma már nyilván azt venném, vagy a Tualatint, és go 133-as FSB (1600/1733/1866MHZ). Igazából akkor mondhatni az összes közül a legrosszabbat vettem, mert végül csak kellett RAMot is cserélni, és még a Tuától is lasabb lett a végeredmény.
A Duront eleve DDR-el terveztem, és 1200-ast, de komoly visszatartó erő volt a Tualatinnal szemben, hogy :
1. Akkor ugrik 384MB RAMom, és RAMot is venni kell
2. Míg a Tualatint jól lehetett húzni a Duronnal nenm volt tapasztalatom
3. A rossz hírű AMDÉs bár akkoriban már kezdtem nyitott lenni az AMD felé, még mindig előnyt élvezett az Intel.
Bezzeg 1 évvel később, a 2400@3000MHZ-es Celeron sem volt elég meggyőző az 1700+-al szemben. Mondjuk az utóbbinak megvolt az a nagy előnye, hogy akkor én már a sorozatszámból tudtam, hogy az nekem napira fog 2700+ -on menni feszemelés nélkül, és így már csak egy 2800-as NW tudott volna elbizonytalanítani (vagy egy 3300-3500MHZ körüli NW Cerka, ami akkor még bőven nem létezett), megyőzni meg egy 3066MHZ-es HT-s P4
De azok nagyon nem ebben az árban voltak akkoriban. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, én is így tapasztaltam, hogy volt Copper Cerkából ami azért elment 1200-ig, de sok kifulladt 1100 körül. Ebbőlé a szempontból jobb volt az olcsóbb alacsonyabb órajelűt megvenni, mert úgyis kb ugyanaoda futott ki mnt am agasabb órajelű, és ahogy írtad SD RAMmal a 133MHZ nem volt a világ, pláne már akkoriban nem.
Jah, anno DDR1-el akartam a Duront is, és ez is szólt ellene, hogy akkor 384MB SD RAMom megy a levesbe. Ezért inkább a Tualatinra hajlottam. Aztán sajnos végül behúztam az 1700-as Cerkát DDR-el
Mondjuk valljuk be, a számok alapján nagyon impresszív döntés lett volna, csak a gyakorlat mást mutatott.
Ez volt a hátránya, hogy annyira hamar beleugrottam, hogy se kipróbálni se tesztet olvasni nem volt lehetőségem, a puszta adatok alapján kellett döntenem. Az egyik legnagyobb fail volt, de utána jól döntöttem az Athlon XP-vel nagyon. 
-
Turulbir
tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Settlers II-nél nekem az még ment, de arra sokára jöttem rá, hogy arannyal lehet őket feltápolni.
De ez kb. minden virágbolti játéknál így ment, emlékszem pl. osztálytársam mondta meg hogy a Prince-ben hogy kell felvenni a kardot, mert nem jöttünk rá. De képzeld el pl. a Heroes III-at úgy, hogy semmit nem tudtam angolul... A Grand Prix-et meg elindítottam úgy DOS alól, hogy nem is tudtam olvasni!
Igazából két angol tanárom volt, név szerint: az Age of Empires II, meg a Hearts of Iron II.
Szerk.: Születtek is elnevezések: az Age of Empires II-ben például az ereklye (relic) kinézete alapján kút lett, és születtek ilyen mondatok, hogy "Ott viszi a pap a kutat!".

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, a Win 98 is ismerte az USB-t, bár sokáig "Univerzális Soros Baromság"nak hívtuk, mivel több is volt belőle az alaplapon de semmi sem használta. Aztán lassan jöttek az eszközök, billentyűzet, egér, nyomtató, scanner, meg egy 8MB(!)-os kulcstatóra tehető izé, amit ma pendrivenak hívunk.
Még emlékszem, hogy nekem még 64MB-os pendrive a kulcstartóm (meg egy edo ram) 2003-2004-ben.Monitor és port tekintetében viszont hihetetlenül le voltam maradva, még a 2016-ban érkezett monitorom is DSUBal kapcsolódott a géphez. FHDra is eléggé soká álltam át 1680-on tanyáztam sok évig, és csak 2023 januárjában mentem FHDra. (ez részben egy tudatos döntés volt, ha kisebb a felbontás nem kell annyira erős vas)
Amúgy a CRTről TFTre váltást eleinte nagy visszalépésnek éltem meg, ami nem csoda, mert egy 1600×1200-as CRTről váltottam egy 1024-es játék közben szellemképes TFT-re.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Én már megtanultam, hogy az ilyen céges selejtezéseken vagy hozzáértő megy gépet venni, vagy lottonyeréshez hasonló esélye van annak, hogy nem szemét lesz amit elhoz a delikvens.
Az meg külön facepalm, mikor a gép házmérete alapján (minél kisebb annál jobb
) vagy a színe alapján döntenek.
A klasszikus laptop story és egy régesrég exem története : Laptopot akart venni (még a 4th gen korszakban). Hosszas válogatás után meglett, I5, 8GB RAM, SSD, gyönyörű kékesszürke szálcsiszolt külső, tetszik neki nagyon. OK, akkor majd eljössz és ezt a gépet kéred.
Két nap múlva újságolja, hogy látnom kéne milyen szép laptopot vett. WTF? Nem azt vetted meg amit beszéltünk? Áh! Talált egy még szebbet olcsóbban, így azt vette, nézzem meg olyan gyönyörű bordó. Tényleg szép bordó volt, csakhát egy I3-as 4GB RAMmal és HDDvel. Igaz, a HDD nagyobb volt mint a másik gépben az SSD lett volna.
Végül szerencsére aztán nem az én gondom volt a gép, mert nem sokkal később szétváltunk, és bár néha beszélünk, de a gép azóta sem került szóba
-
czundermák
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Engem mondjuk zavar azon is a hiánya. A Mendocino kapott kupakot, igaz az még nem flip-chip felépítésű tokban volt. Retros tesztelgetős időszakban már jelenthet problémát, hogy véletlenül lesarkazok egy korai steppinges 550-es s370 Coppermine P3-at. Igyekszem vigyázni rájuk, lazább lefogató lemezes Cooler Master hűtőt használok ilyen esetekre, rövid időre bőven elég, amúgy is vízszintesen tesztelek.
A kupak termodinamikai paradoxont pár napja már kitárgyaltuk, hogy miért nem igaz ez ebben a korszakban.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Retró gépekhez kell a PS2 natív bill/egér. Win98 ok hogy ismeri, de pld DOS alatt egy P-III- on nem megy az USB egér-bill. Későbbi gépeken már ok DOS alatt is (X99/299/AM4 pld).
Monitor : mindegyik DP, HDMI, DVI, DSub csatis. Az analóg DVI-I vagy a DSub elengedhetetlen a retró gépekhez. -
Pista0001
addikt
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
2001 kozepen? Nem igazan… ezek mar utana jottek 2002+ de inkabb 2003-2004 volt mire a heatpipeos hutokkel konszolidalodott a helyzet.
Epp azert kezdtunk el vizhutest csinalni anno, mert nem lehetett normalis hutot venni. Igy utolag vegigneztem, hogy mi volt akkoriban. Meregdragan lehetett venni az alpha es tsi hutobordakat, asszem 6-7cmes hutokkel. Ezekbol szvsz semmi sem maradt fenn, mert 1-2 ev mulva mar egy kozepes huto is lelepte. De kb ez volt az osszes amit leszabalyzott hutovel hasznalni lehetne.
Nem a tdp a gaz, hanem hogy akkoriban meg 30w koruli tdphez keszult minden, es azokat a megoldasokat patkolva (3x akkora fordulatu ventivel) egyszeruen elvezhetetlen volt a gep.
-
czundermák
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem az volt a gond a Thunderbird 1400-al, hogy sok a 75W. A hő amit el kellett vezetni erről a pici magról, ami nem kapott kupakot. Az IHS-nek nem csak az a szerepe, hogy megvédje a magot, hanem, hogy a vékony réz felület oldalra is képes legyen a hőt át adni, ezzel nagyobb felületen érintkezik a hűtővel.
Van egy tök jó képlet rá, hogy szemléltetni lehessen. P=C*f*U^2. A C kapacitás katalógus adatot figyelembe vesszük Tbird esetén 17,5 nF jó közelítéssel meg lehet mondani a teljesítményt és tudod vele szimulálni azt, hogy példaul egy Tualatin, ahol a teljes CPU kapacitás csak 10-11 nF, miért jóval kedvezőbb a hőtermelésre és a fogyasztásra. Nem a frekvencia a csapda általában, hanem a kapacitás és a feszültség, ráadásul a feszültség négyzetes... Szép görbét lehetne szimulálni vele matlabban, hogy melyik mag mit fűtene 4GHz-en.
Továbbá a Tbird cache hatalmas volt a mag méretéhez képest, és nem spóroltak az L1-el sem, ami alapesetben még melegebb tud lenni mint az L2. Ugyanez a probléma a Willamette P4-el is, a cache fűti el a procikat 180 nanometeren. A Copperminet azért nem érinti, mert annak alig van órajele, ahogy az alacsony órajelű Thunderbird sem vészes, főleg a kései steppingek ahol csökkent a kapacitás értéke a finomabb gyártás miatt. Nagyvonalakban ennyi az ok, de szívesen kifejtem bővebben is.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
ECC memoria tamogatas? Vannak korok, ahol ha szerver kell, akkor annak szervernek kell lennie.
Van ismeros, aki valahol a nagy vizek tuloldalan dolgozik, ott peldaul, hiaba lett volna eleg neki egy MacBook Air, szamlazastechnikai besorolasok szerint, munkara a Pro valo...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Így van, nagyon sokáig nem volt nyerő. Én is túl hamar ugrottam bele a 4 magos világba, ráadásul alapon nagyon gyenge magokkal, és ez egy kicsit kontraproduktív volt. Először nem akartam visszalépni, de egyáltalán nem volt az az I3 4330, ami 2C4T volt, 3500MHZ-en. A poén az, hogy még 2021 legelején sem volt kevés semminek, pedig tulajdonképp két magos CPU Hyper-Threadinggel. (mondjuk ha azt kikapcsoltam, akkor volt ami már elkezdett problémázni). Az I3 4330-am sok esetben verte az alacsonyabb órajeles I5-öket, pedig még az L2-jük is nagyobb volt (4 VS 6MB). Az ilyen 4430-okat pl simán lenyomtam.
Most van itthon egy I3 4170 (2C4T, 3700MHZ) és kicserélhetném egy I5 4430-ra (van itthon), de nem igazán éri meg. Majd valami Xeon alapú 4770(K) lesz helyette egyszer.Az I3 7350K meg egy igazi legenda volt anno, nagyon akartam egyet. Alapon is jobb volt játszani mint bármelyik korabeli I5-ös, és még ott volt a tuning is.
#126703 Czo : Elhiszem, csak mint mondtam, még sosem láttam ilyet, az összes ilyenről kiderült, hogy Wilamette (jobb esetben nagy P4). Mondjuk egy 1000-est meg is érne a dolog, de úgysincs mibe belerakjam... (Pedig gyanítom, hogy nem gyene tuning potenciálja lehet)
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Külföldi fórumokon a P3 gépre nekem korai Windows XP verziót ajánlottak, de az meg megint olyan lehet, hogy... 512 mega ram megvan, lehet rá kéne próbálnom a Service Pack 3-ra.
Szerk.: mondjuk szó se róla, a Windows 98 SE is prímül megy, elmúlt a korábbi leállásos probléma, amiről írtam. Valamelyik driver lehetett, de nem tudom melyik, ami nem engedte leállni. -
válasz
hobizoli
üzenetére
GTX770-GTX1060-GTX1650 : ezeken nincs gond, nálam sem...
Mondjuk nem semmi hogy Nálad a további felsoroltak esetén mi a pi**a lehet a hiba, elvileg fedniük kellene ugyanazt a kompatibilitást, mint akár a korábbi/későbbi NV/Radeon kártyák összessége, de hogy rosál...nincs olyan kártyám, de látatlanban sem gondoltam volna hogy egy ilyen ma már egyszerű 3D API alatt megrogynak
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
A bx inkabb a tuningolt allapotaban volt gyorsabb, a 100mhz limit miatt szukebbre szabott timingok (a 815ot is leverte, pedig az intel es kesobbi), es a tuningolt agp miatt. Ha fairek akarnak lenni, eleve az egyik nem is megy 133on, igy meg tutira lassabb lesz.
Mongy en is a bxhez kotom a korszakot, es az nosztalgikus, hiaba lett volna jobb valasztas a via 2000 masodik feleben. Az emlitett cubx teljesen jo cucc, teszteltem, es felre is tettem egy 1000es procival.
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
Szerintem ezzel van a fogalomzavar… ficsor szinten biztos, hogy a via volt a bajnok, de vhogy mindig olcsojanos volt az inteles chipsetek mellett.
The latest BIOS version 2AA3 adds the item ‘SDRAM Bank Interleave’, which also had a little impact on performance. This function requires at least a double-sided DIMM (a standard 128 MB SDRAM DIMM, for example), or two DIMMs, which are at least single sided. Talking about DIMMs you should know that this board supports ECC as well.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Az a baj, hogy nekem sosem volt jó vagy értékes lapom akkoriban. A Celeron 366 elfogyasztott 3 lapot, de mindegyik ilyen Acorp, Procomp szintű legolcsóbb vacak volt. A 466-osba meg Zida Tomato volt, szóval az első valamit is érő lapom az Abid BD7 volt, de az már egy teljesen másik éra.
Szóval nekem kb a proci ami ért volna pár ezeret, amúgy zsebből tokolós lett volna az egész. De mint írtam is, volt egy olyan alternatívám, hogy 1100-1300MHZ Duron és DDR, csakhát azzal már ott voltam, hogy akkor annyi mint a Tualatin, ahová még RAMot sem kell cserélni, hanem mehet bele a 384MB SD ... Meg teszem hozzá, az AMDnek akkorban eléggé rossz presztizse volt, így lelkem mélyén jobban hajoltam a Tualatin felé.
És akkor BUMM kijött a P4 alapú Wilamette Celeron, én meg dobtam minden tervet és DDR-el együtt beleugrottam. Sajnos. Már akkor gyanús volt, hogy valami nem okés, mikor haver húzott Tualatinja szószerint leiskolázta a sokkal magasabb órajelű Celeront, de az igazi kiskaput azt tette be, hogy a GeF2-ről GeF3-ra váltás kb semmi pluszt nem hozott.
De a jó oldalát nézve utána az Athlon XP 1700+@2700+ (eleinte még csak annyin ment) igazi hipertérugrás volt az 1700-as Celeronhoz képest. Ráadásul csak 13 ezer ft volt a CPU, olcsóbb mint akkoriban egy 1700-as Celeron újonann a boltból XD Lestem is eleinte, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de az volt ...Mivel a GeForce 3-asom 128MB-os volt, és ment Ti500-nak, gyorsan elvetettem a Gef4-re váltás kérdését, de még az FXeket is kihagytam, a 6600GT-nél meg pénz nem volt, így jött végül a 7300GT GDDR3-al, ami egyben az utolsó AGP-s kártyám is volt a maga idejében.
Egyébként a 7300GT már nagyon komoly ugrás volt a GeF3 Ti500-hoz képest is, és ott már 2669-en tekert az Athlon XP is, mondhatni a végére még kihoztam amit ki lehetett a platformból. -
envagyok
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Közben átszámoltam, nem is 4, hanem 5 p3 konfigom van, és beépítésre vár még 1, meg a 98-as p2-450 nvidia riva tnt+voodoo2 sli mellé még egy p2 97-re, legfőképp a saját apis videókártyák miatt Rendition V2200 videókártyával, és matrox m3d gyorsítóval.
Slot A 1 gép van összerakva, abból el van rakva pár Abit és Asus lap procival, socket 462-ből egyelőre csak egy 3200+ DFI lanparty lappal, Geforce FX5900 videókártyával.
Egy 2001 végi dual s462 van tervezve összerakásra MSI lappal, és Gainward Geforce 3 ti500-al. Szép piros konfig lesz.
A korai s462 lapokból nehéz összeszedni normálisat. Csupa púpos kondi, ami lap hozzám került, mind hibás volt eddig.
Pedig jó lenne egy kerámia Athlonnal összerakni valamit. -
envagyok
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Ha már így p3-azunk.
Kíváncsi lennék, kinek melyik Pentium 3 számít az "igazinak".Volt az első, a Katmai 600MHz-ig (512k cache 1/2 sebesség) 99 februártól októberig
Aztán a Coppermine 1.1/1.13GHz-ig (256k cache full speed) 99 októbertől 2000 júniusig
Volt Coppermine-T , ez nem tudom, miben különbözött a sima coppertől, 1.13ghz volt a vége, innentől nincs már slot1 2001 június (időben ez már a pentium 4 ideje volt)
És a végén a Tualatinok 1.4GHz-ig skálázva 256/512k cache-el.
2001 júniustól 2002 januárig
A Katmai-ok csúcsmodellje 700usd volt, a Coppermine-ok 1000 dollárig emelkedtek (Akkoriban 10 proci áráért lakást lehetett venni) , viszont a Tualatinok viszont már amolyan belépőszintnek számítottak, vagy árháború volt, mert már csak 300 dollár volt a megjelenéskori ár.Bennem a P3-ak megítélésekor fura kettősség van, mert tetszik a plusz, amit hoztak a megjelenésekor a p2-höz képest, de tetszik a copper is a teljes sebességű cache miatt, a tualatin meg igaz, hogy amikor kijött, már 2GHz-es Pentium 4-ek voltak, de azért mégis jó látni, hogy mire volt képes az az architektúra.
Részemről nehéz lenne meghozni a döntést, hogy ha egy konfigot építhetnék össze, mire alapoznám.
De szerencsére nem gond, mert 4 érdekes konfigom van összerakva p3 alatt, lehet holnap előveszem, és újra bemutatom őket, már régen szerepeltek itt a fórumban.Volt egy dual Katmai is összerakva, de azt végül elbontottam, és a korai AGP tesztpadom is egy ABIT BE6-II coppermine p3-assal.
Nekem annak idején coppermine celeron volt, valami 700mhz körüli, simán húztam GHz környékére.
Meglepően jól teljesített a p3-asok árának töredékéért. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
MX400-es GeF2-ket valahogy Celeron mellett tudok elképzelni, ott viszont széles a kör, mert ha az utólag feljvított gépeket nézem akkor 366-700MHZ is beleesik, de amúgy inkább olyan 700-1400MHZ-ig voltak Celeron mellett jellemzőek. Ugyanakkor van átfedés mert 1GHZ fölött már a GeF3 Ti200-ak is megjelentek. Árpi haveromnak 1300@1733-as Tua Cerka, 256MB RAM, GeF3Ti200 64MB volt, az akkor eléggé rendben volt.
"a Duron melle is GF2TI"-
Volt egy PC barlang ahová időnként jártunk játszani (főleg Serious Sam SE ment) és oda jöttek 950MHZ-es Athlonok, 256MB RAM, GeF2Ti-vel. SSAM SE olyan gyönyörűen hasított a 17"-es monitorokon, hogy az állam leesett, emlékszem még a gördeszka vételről is letettem, csakhogy hamarabb lehessen ilyen gépem.
Aztán persze a fejlődés tolta a célt, előbb 1100-1200-1300-as Duron irányába, közben kacsingattam a Tualatinra és, és végül (sajnos) Celeron 1700 lett
-
sidi
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Videodigitalizáló kártyával lehetett összekötni, 34 pines mint a floppy,
úgy kellett keresni olyan kártyát aminek volt ilyen hosszú csatlakozója.Érdekes amúgy még az erősebb Trident 9880 Blade 3D kártyán sem volt hűtő,
anno tanakodtam is, hogy vajon kell-e rá, de nem találtam túl forrónak. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, ez sokaknél hiba volt :
Megvették a legmagasabb órajelű CPU-t amit csak tudtak, aztán ment alá az übergagyi lap (amivel akkoriban kb a teljesítmény 50%-át helyből el is vesztették), meg raktak bele éppen annyi RAMot hogy fusson a rendszer, alá egy kicsi de legalább jó lassú HDD-t, és aztán a felea legolcsóbb VGA-t dobta mellé, és hagy menjen. Sajnos az első gépem vásárlásakor részben(!) én is elkövettem ezeket a hibákat, a RAMra ugyan ügyeltem, de a VGA-ra kevésbé (mondjuk egy Voodoo2-vel nem lett volna az rossz), az alaplapra meg egyáltalán nem, jó a legoclsóbb.
Aztán lestem mikor másoknál meg máshol a drágább lapokkal mintha gyorsabbak lettek volna a gépek. A leghíresebb az volt mikor elmentem egyik diákmunkás kollégámhoz, és lestem, hogy az Abit alaplapos Celeron 366, 192MB RAM, ASUS V3400TNT érezhetően és láthatóan gyorsabb, mint nekem a Celeron 466, 192MB, ASUS V3400TNT de gagyi lappal! -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Nekem a CD író külön kébelen master volt, mint írtam, és a 2db 20GB-os HDDn volt az egyik a rendszer, meg a játékok, meg a filmek, a másik pedig minden másnak, többek között az íráshoz.
Emlékszem, hogy a 466-oson még necces volt az írás, főleg amikor csak PIOba ment a drive, de az 1700-as Celeronon már simán Quake 3-aztam is írás közben.Eléggé hamar rájöttem, hogy a memória nagyon fontos, ugye mikor lenyúlták a 2×32MB RAMomból az egyxiket akkor pláne, de elég hamar felugrottam 96MB RAMra, aztán mire lett íróm, már a Celeron 466-os volt meg 192MB RAM, azzal már nem volt gond

" S3 Virge meg a Trio64-s VGA-kkal jottek a LANParty-ra" --- annak se sok értelme volt.
Mondjuk én amúgy sem szeretettem a lanpartykat. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
nekem Asus P2B lapom volt -- akkoriban az Abitot nemszerettem -- , 300A -val kezdtem, aztán lett 366@550 ; aztán meg ment benne a Coppermine celeron 633@950 ; 800-as p3 volt a vége valahol 1Ghz környékén ( 8x124 ) mikozben mindenkinek AMD -s gépeket raktam össze. Mondjuk a másodlagosba Duron duruzsolt valami 950Mhz -n Acorp 7KT400 később 7KT600 lappal ; a főgépem később Giga 7VT600 lett, volt abban Barton, Thorton, meg ami akkoriban jött ; 2700+ -os cpuval lett lezsírozva.
mondjuk 7KS5A lapom is van félretéve, de szvsz én már azzal nem fogok szórakozni, lehet egy gyengébb pillanatomban felajánlom ingyen elvihetőre. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Telejsen igazad van. Azt viszont a konzolok előnyére írhatjuk, hogy mivel nem 2 évente jön az újabb generáció, és rohadt régen alapból konzolokra fejlesztenek, majd abból megy a portolás PC-re, hogy kordában tartják a játékok gépigényét.
És igen, a konzolon csak játszani tudsz, és ahogy írod soknál ott van a noti/laptop mellette még pluszban (így már többet is fizetett a két gépért mint egy normális asztali PC-éért) ami kb sose mozdul ki a lakásból.Én pl nemrég vettem laptopot (holnap lesz egy hete), de én arra vettem, hogy mikor megyek Ausztriába, akkor bemegy a bőröndbe, 1200km múlva ki az asztalra, és míg nem indulok haza addig asztali gépként van használva (van benne dedikált VGA is). Akkor elteszem, hazahozom, megy ki a polcra összehajtva, mert úgyis itt az asztali.
Egyébként meg ebben is igazad van, sokan inkább játszanak valami ultravékony fhoson 20FPS-el low grafikán, de jó, hogy tudja hordozni.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Azt nem vitatom, hogy a pc szebb (tud lenni). Eddig csak a Hogwart's legacy-t láttam konzolon (PS5) és pc-n is, annal mondjuk sok különbség nem tűnt fel. De nem is arra céloztam, hogy szebb, mint pc-n, hanem hogy már az is szép.

A jelenlegi legerősebb gépem kb 1000€ volt, és lassan nagyon nem up to date, legalább annyit kellene megint rákölteni. Meg amúgy is csak középkategóriás... Egy PS vagy Xbox X mennyi? 5-600€. Elavultnak tekinthetők, de valójában nem azok, a konzolos játékoknál nem tehetik meg a gyártók, hogy "majd a következő generáción jól fog futni", mint a pc esetében. Utóbbira nem egyszer volt példa. Szóval biztos lehetsz benne, hogy amit egy adott konzol generációra kiadnak, az normálisan is fog menni. Mellette szól még, hogy az épp aktuális tv-n használod, ez sokaknál manapság 1,5-2 m-es képátló. Mellette szól, hogy nem az asztálnál "görnyedsz" a székeden, hanem a kanapén terpeszkedsz úri kényelemben. Ez sokaknak elég volt, és a későbbiekben is elég lesz. Én továbbra is pc-n játszok, konzolom egy PS2 van csak, amit pár hónapja az utcán találtam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Bizony meredek volt, főleg a második fordulóban (2020 ősze).
Pont akkor akartam venni GTX1600S-t, 68-ról felugrott 80-ra, majd 90-re, és nem üldöztem tovább, pár héten belül 220 ezer volt
Három évig nem tudtam új VGA-t venni, és 2020-2023 eleje között kemény volt az élet egy 2GB-os GTX950-el. Aztán persze már akkor RTX3060 12GB jött, meg 2-3 héttel rá egy RTX3080 10GB is a biztonság kedvéért, sőt addigra lett egy RX570 8GB is
Az RX570 8GB a hiány közepén jött, 160 ezerért bármikor eltudtam volna adni, ezért gépbe se került, mert úgy voltam vele, hogy úgyis eladom. Aztán azóta is megvan. Mikor meg szerelték lefelé a bányákat, akkor a fél falu hozzám hordta a levitézlett RX kártyákat, én meg a földalá alkudtam a megvételi árukat. Le is ment az áruk, sokszor 2-3 ezer ft-om ha volt 1-1 kártyán. Mára egy 8GB-os RX570 és egy tőled vett RX470 4GB maradt a készletből.
Közben irigykedek haverra, akinek rohadt jól sikerült a gépfejlesztést megcsinálnia :
Márciusban vette ezt :
GIGABYTE B650 EAGLE AX
AMD Ryzen 7 9800X3D 4.70GHz AM5 BOX
PATRIOT 64GB Viper Venom DDR5 6000MHz CL36 KIT PVV564G600C36K
Samsung 990PRO 2TB M2
WD Red Plus 8TB 3.5" 5400rpm 256MB SATA WD80EFPX
FSP VITA GM 1000W
COOLERMASTER MasterBox TD500 MESH V2 ARGB feketeA régi RX580-assal használta, majd decemberben, pont még a HATALMAS HIÁNY
(lényegében lezárta az európai piacait az Nvidia)* előtt, lőtt bele egy GIGABYTE WINDFORCE OC SFF GeForce RTX 5070 Ti 16GB GDDR7-et.Mondjuk én sem panaszkodhatok, jó árban pénteken vettem egy laptopot (Ryzen 2500U, 32GB DDR4, RX 560 4GB, M2 SSD + HDD) gyorsan mielőtt végképp elszállnak az árak.
-
czundermák
senior tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Ez a chipset már tudja a 8x AGP-t. Úgy érted régebbi 4x kártyákkal problémázott 4x módban? Egyelőre ezzel nincs gondja Ti4200 mellett.
Egyedül eddig az nem tetszik igazán, hogy elég hamar elhasal az FSB órajele, bár így is egy szakadék van közte és az i845 közt teljesítményben. Az a Northwood, ami a P4B533E-ben ment 3330-at, itt már 3100 MHz-nél fagyasztja a 3D Mark-ot, mégis majd 2000 ponttal többet hoz a konyhára 3080 MHz-en. Nagyon korai DualChannel lap, gondolkodtam azon is, hogy egy korban jobban passzoló 333 MHz-es memória kitet nézek mellé, hátha a 400-as ramokkal van a baja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) Intel Core i7-4790 4-Core 3.6GHz - LGA1150
- Eladó Samsung Galaxy A55 5G 8/256GB fekete / 12 hónap jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4520
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB DarkFlash DK352 Plus 500W
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4258
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én mindenképp DDR3-ra akartam váltani, csak az irányt nem tudtam. Most már így utólag bele gondolva X79 vagy egy DDR3-as 1151-es lap jobb lett volna, de ez van.
lehet a hátlapot is kihagyták
.

DarthSun