- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
hokuszpk #83846 üzenetére
Ki beszélt itt Intelről? Nagyon nem szeretem amikor elfogultnak gondolnak, mert az megkérdőjelezi a szakmai hozzáértésem. Az FX elsők között volt itthon a kezemben és elég hamar kiábrándultam belőle. Cserébe sokat tanultam a TDP/áram csúcsok méréséről. Mind a két oldalról olvasgatok whitepaper-ket és előfordult, hogy megjelenés előtt kaptam tesztelésre gépeket, rendeltem adott CPU-t/rendszert. Most pl. az új Intel generációval vagyok elégedetlen, ahogy korábban az FX volt a fekete bárány. De ugyanígy megvan a véleményem az Intel féle 14+++ mókáról és a szállítani képtelen AMD-ről is.
Visszatérve a TDP-re: Ryzenről mondjuk olvasd el ezt: [link] és esetleg ezt: [link] Láthatod, hogy a TDP-t már nem a maximum felvett teljesítményt jelenti, hanem egy elvontabb dolog lett ahol a különböző részlegek szüksgéletei, a pillanatnyi hőmérséklet és sok más dolog alapján vezérlik a CPU-t, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa. Ezért sem érdemes már kézzel bohóckodni. A TDP már régen nem a maximumot jelenti, hanem egy valahogyan kalkulált átlagot jelent ahol tized másodpercekre a TDP-hez tarozó áramok többszöröse is folyhat.
-
válasz
hokuszpk #83846 üzenetére
Elvből nem veszek már sima asztali cuccokat (lap+proci+vga fronton) ryzen szerver/workstation megoldása az threadripper/epyc meg nem eléggé elterjedt hogy olcsó legyen. Ilyen szemponból xeonok sokkal olcsóbbak.
Amúgy visszakereshető 10+ éve amd fan voltam gyakorlatilag 386, 5x86, socketA, 939, am2, am3 x6-ig aztán Fx-ek gyengék lettek és amíg nem jött a ryzen addig totál logikus volt xeonosdi ami beszippatott és nem amd fan lettem hanem workstation és szerver fanabban meg intel előnybe van a használt piacon nem is kicsivel. Tény hogy ryzen 3 gen óta igencsak kívánatos és jól sikerült de nekem nem alternatíva.
Ha lesz valami olcsó epyc akkor simán lecserélem a nagyxeon gépemet rá.
Ja és persze videókártyából sem lehetne rám mondani hogy nvidia vagy ati, ami éppen jön, most quadrókkal és teslákkal elvagyok de firepro kártyáim is voltak.
Hwinfo nekem itt írja a tdp-ket:
356w a max limit.
Ez amúgy egy 24eft-os buta ES skylake, elég gyenge egy szálon. HT nálam off mert úgy 3,2ghz felett is turbózik attól függetlenül hogy mi is a turbó táblája.
Állítható is, illetve van intel speed shift de azt letiltottam mert ennél a procinál káosz módon működik. -
válasz
hokuszpk #83840 üzenetére
A tápellátást jobban meg tudja terhelni a nagyobb processzor, még akkor is, ha a max TDP megegyezik. Régen ugye a CPU tápfesz*áram szorzatból egyértelmű volt mire kell méretezni. Ma már a TDP nem azt jelenti amit régen, hanem egy csúszó ablak van ahol az arra átlagolt fogyasztás nem haladja meg az adott számot. Egy erősebb, vagy húzott processzornál a tápellátásért felelős FET-ek, kondik, tekercsek terhelése sokkal nagyobb, mert a pillanatnyi áram jóval nagyobb lehet. Ezzel arányosan a melegedés is nagyobb, vagy ha a szűrésért felelős alkatrészek nincsenek megfelelően túlméretezve, akkor ott is lehet probléma. A FET ráadásul igazán tranziens állapotoknál melegszik igazán. Bónuszként itt már nem csak sima PWM-ről van szó, hanem a szabályozási frekvenciát is változtatják. Amúgy nem újkeletű a probléma, már az FX szériánál is okozott ez gondot. Volt ahol akár 6 magos Thuban, vagy szénné húzott X4 simán ment nagyobb, de egyenletes terhelés mellett, míg az FX gyilkolta a mobo-t, throttlingolt a táp részleg stb. már alap beállítás mellett is.
-
válasz
hokuszpk #83840 üzenetére
Tdp tüske elég fura elnevezés.
Intelnél ugye a tdp az valami varázsszám (mesés). Nálam a 20 magos xeon 135w-os de total tdp meg 360w max turbóval. Kb 2x-3x akkora szokott lenni a total tdp limit mint a megadott (ezt lehet tüskének nevezni talán). De ez csak xeonokra igaz. Asztaliaknál számomra érhetetlen hogyan számolnak (Unlockednél meg alapból nincs értelme a tdpnek)
Amdnél nem tudom hogy működik de kétlem hogy a max tdp lenne megadva.
Aida cpu cpuid résznél vannak infók tdp szintekről intelnél de megnézem majd egy céges ryzen gépen mik vannak ott. -
válasz
hokuszpk #83822 üzenetére
Ja igen, 105W mindegyik(ami amúgy érdekes ellentmondásnak tűnik), de
- a PH tesztben írták hogy az AMD vízhűtést ajánl az XT- hez, nálam kilőve, soha nem használok vizet
- itt a topikban kaptam infót hogy elmegy egy jó léghűtővel is, de mégis kilőttem
- mivel a turbót kapásból le szoktam tiltani, ezért nekem nem lényeg hogy az XT 200MHz- el magasabbra turbózik. A neten láttam 2 táblázatot is, hogy az XT már nem ajánlott a lapomba(azt már régebben vettem, de jól tettem, mert már kifogyott az árukereső szerint), az X pedig ki van pipálva
- 4GHz allcore volt a cél, ezt az X is tudja
- a többi indokot meg már leírtam... -
válasz
hokuszpk #83818 üzenetére
Nembaj
, ha megközelíti az is jó, nem kell mindíg a legjobbnak lenni
. Amúgy látom hogy a második sorban levő proci/settel így is egálban van, annak ellenére hogy mankóval közlekednek a ramjaim
Szubjektíven pedig : ugye nekem mégújabb élmény az egész, iszonyatosan gyors a gép, a boot, meg minden, de mi a legfeelingesebb...kitalálod ?...hát az hogy 3DM2001 alatt szinte végig kiakad az FPS mérő-óra -
Czo
addikt
válasz
hokuszpk #83576 üzenetére
Ott hivatalosan "nincs mar DOS". Azert irom idezojelben, mert az io.sys nyilvan tartalmazza a DOS-t, de itt az io.sys-be mar be lett olvasztva a himem.sys, a command.com es a win.com is. Ha az io.sys kiszurja, hogy HDD tipusu eszkozrol bootol (adott BIOS hivasok), akkor mindenkeppen elinditja a Windowst. Tovabbi nehezito korulmeny, hogy a Windows minden boot utan, megnezi az autoexec.bat -ot es a config.sys-t, amibol kidobja a nem tamogatott dolgokat, a kornyezeti valtozokat (pl PATH vagy TMP vagy barmi egyeb) pedig beemeli a registrybe igy a kesobb, a GUI-n inditott command.com, mar a registrybol fogja betolteni.
Keszult ra tobb patch, ami patcheli az io.sys-t illetve patchelve van az az exe, ami kiszedi a hasznos tartalmat a config.sys/autoexec.bat -bol, hogy ezeket ne tegye meg.
-
válasz
hokuszpk #83403 üzenetére
, köszi, nagyon rendes vagy, de sztem, ne fáradj vele -
-nem biztos hogy váltok procit
-ha mégis, én jobban ráérek vele molyolni, januártól már sokkal több a szabadidőm, mint korábban...Az 5800X a leírása alapján ugyanaz mint a 3800XT, csak 20k- val drágább, miért fizessek annyival többet ?
szerk : persze ha úgynézzük, most minden is túlárazott...
-
válasz
hokuszpk #83401 üzenetére
Ismét kössz az infót !
A lapom amúgy támogatja :
Ryzen 7 5700G (3.8GHz,45-65W,L3:16M,8C) ALL 2409Viszont IGP- st nem akarok, csak foglalja a helyet a prociban, ennél pld 16MB- nyi L3- at. A 32MB- os modellek feelingesebbek, ha már váltok, akkor inkább olyanra, a 16MB- os 1600AF után.
A B450 lapok specénél írják hogy a Win7 támogatáshoz 1. vagy 2. genes procit kell beépíteni, aztán hogy a gyakorlatban ez mennyit kavar be nemtom. Az 1600AF- el rendesen műkszik a Win7, ennyi saját tapasztalat van.
-
válasz
hokuszpk #83398 üzenetére
, meditálok rajta hogy szükségem van(lesz)-e ilyen észvesztő teljesítményre.
szerk : a 3800XT 2. vagy 3. genes-e ?, számomra a linkelt topic összefoglalójából sem egyértelmű. Hiába az újabb cuccokhoz már nem értek
, elvégre inkább retro-kedvelő vagyok.
Csak amiatt mert a B450- es lapokhoz írják hogy 1. vagy 2. genessel támogatott a Win7, és a 10 mellett az is van a tárgyban szereplő gépen, és kell is számomra. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
hokuszpk #83317 üzenetére
a kiegeszites kiegeszitese : miutan megvolt a chkdsk meg a bcdboot, el kell tavolitani a betujelet, mert kulonben a telepites soran valamelyik reboot utan jon ez a jokepu "System registry contains invalid paths" móka.
inkabb blogot kellett volna irnom.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hokuszpk #83316 üzenetére
jaigen, azert bcdboot, mert a "bootrec /rebuldbcd" kozolte, hogy nemtalal windows telepitest vagy ilyesmi. -- picit levagyok amortizalva nememlekezhetek mindenre pontosan, ami hajnalban tortent.
es most lassuk, mit lehet tenni a windows 10 telepito altal inkompatibilisnek minositett es eltavolitott firebird erdekeben.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hokuszpk #83218 üzenetére
itthagyom az utokornak, hátha valakinek segit ilyen "windows 10 telepitese sikertelen" uzenettel biro Win7 upgradenal.
elsokorben a "rendszernek fenntartott" ~100MB particionak kell adni betujelet. ( a peldaban legyen mondjuk "Q" )
masodikkorben rendszergazdakent parancssort nyitni es tolni ra egy chkdsk -t, mert lehet hibas ( 600K koruli szabad helyet mutatott, chkdsk utan 60MB -t )
tehat chkdsk q: /f
--- persze, hogy levalasztjuk
reboot utan hamadik korben
bcdboot c:\windows /s q: /v
ha ujrainditas utan bebootol a win7, akkor mar nem hasal el az upgrade. -
-
-
válasz
hokuszpk #83214 üzenetére
Fut amúgy modernebb gépen, de nagyon nagy az eredménykülönbözet Win10 és az XP futások között. Win10 nem jól számolja az FPS- eket.
E5-2640v3_GTX1650_HToff_W10_3DM2000 :
E5-2640v3_HD6850_HToff_W10_3DM2000 : 10710 - erről nem is készítettem képmentést.És nem véletlenül tettem fel az XP- t erre a gépre, 3DM2000- nél durva már a különbség az XP javára.
E5-2640v3_HD6850_HToff_XP_3DM2000 :Futtatás módja : MMX- el nem kell variálni. 3DMK2000patch3- ból a SystemInfomfc.dll filet, a 3DMK2000patch4- ből pedig a 3DMark2000test4.exe filet bemásolni a program mappájába, majd a tesztet az utóbbival kell indítani, csont nélkül, hibátlan futás lesz a végeredmény. Nyugodtan ki szabad jelölni az összes tesztlépést, le fognak futni. A szükséges fileok a korábban linkelt, feltöltött csomagomban megtalálhatók.
-
zotyesz66
őstag
válasz
hokuszpk #83196 üzenetére
Volt K7S5A lapom, nagyon sokáig megvolt és utána is maradt a családban. Az egyik abszolút kedvencem. Nálam nagyon stabilan ment, először 1000-es Thunderbird ment benne, majd XP2400 Thoroughbred. Videokártyából volt benne Radeon LE-től kezdve 9800 SE@Pro-ig. Nvidia nem volt benne, arról nem nyilatkozhatom. Tettem rá tuning BIOS-t (valami cheepobios nevű), az engedett némi FSB tuningot és RAM időzítés változtatást is.
Bár most nosztalgia miatt mostanában szereztem kettőt is, az egyik halott volt érkezéskor, a másik szépen ment, de egy RAM csere után nem indult és azóta sem megy -
válasz
hokuszpk #83134 üzenetére
Biztos igazad van, jó sok variáció van ott a BIOS- ban, fejből meg nem mondanám, 3- as csoportokban lehet váltogatni.
- 124 nem fog játszani, ha nem fogja bírni a 800- as a 133- at, akkor kiesett a versenyből és egy 1000- es tuningolásával próbálkozom majd
- a BE6- ot csak példaként említettem, VH6T, ST6, TUSL2C lapok lesznek majd abban a tesztben, Tua képes lapok, a Copper csak hasonlítás végett fog szerepelni. -
válasz
hokuszpk #83049 üzenetére
Már a BE6 is tudja a 133FSB/PCI visszaosztást 33- ra. A 815- ös lapok, és a VH6T FSB- je meg 1MHz- enként léptethető már, a visszaosztás pedig még rugalmasabb.
A 750- es Copper, amiről szó volt már, mint ahogy linkeltem stabilan viszi BE6- ban a 133FSB- t. Valamint ezen eredménnyel jelenleg is tartja a világcsúcsot 3DM99/Voodoo2SLI téren ezen konfigom.
#83050 : hogyne bírná - [link] - nemcsak 8x1, hanem 8x4 is belepakolható, vagy akár 8x16(9bites SIMM- ből ez a legnagyobb létező), bár utóbbi kettőnek nem sok értelme van 386 esetén.(#83051) arn : kössz az infókat, akkor majd kiderül...
-
Bile Demon
őstag
-
válasz
hokuszpk #77612 üzenetére
Én oda még magnóval a hónom (állítgasson fejet a fene) alatt ballagtam el nagy ritkán. Szó szerint ballagtam, mert nem volt annyira messze, hogy buszra üljek. Persze csak akkor, ha az munkásőrök tartotta lövészettel nem ütközött. Úttörőként légpisztollyal és puskával lőhettünk amit semmi pénzért ki nem hagytam volna.
-
Bile Demon
őstag
válasz
hokuszpk #73782 üzenetére
Nekem is volt olyan procim (kifejezetten úgy hirdették, hogy tudja). 166 MMX gyári hűtővel egybeépítve. Szorzólock mentes.
1999 elején TX97-el már olcsó volt (már mindenki csak adta elfele), talán egy 5-öst dobtam rá a sima 166MMX-re (szorzólockos és anti OC-s) + Acorp TX29-re. Pár hónapra kellett nekem is, amíg összekapartam BH6-ra. -
válasz
hokuszpk #73764 üzenetére
Az U880 ha jól emlékszem csak egy utasítással nem tudott megküzdeni. Az NDK-s elvtársak egész jól másolták le a Z80-at. Akkor még működött az, hogy lecsiszolták és mikroszkóppal megnézték és így készítettek saját maszkot. A hazai 8080 is így készült. Bár azt még most sem értem, hogy a 80-as években miért nem minimum Z80-at, vagy még inkább az i8088-at másolták le az ügyes magyar mérnökök.
Annak a "kötsög AMD"-nek volt egy kevésbé a 2900-es családja és egy jó RISC procija (29k) is ami később alapul szolgált a K5-nek is. Szóval nem csak klónoztak. Sajna ma már elég nehéz belépni a piacra új architektúrával, pedig egy NexGen vagy Cyrix igazán felbolygathatná a piacot.
-
quailstorm
félisten
válasz
hokuszpk #73753 üzenetére
8051-es példát nem érted ezek szerint.
Itt most Z80-nak azt nevezitek ami tud Z80 gépi kódot futtatni. De az belső felépítését tekintve több tucatnyi megvalósítás.Annak Silicon Labs F410-nek se volt semmi köze az Intel-hez, amit én használtam, azon kívül, hogy ugyanazt az utasításkészletet tudta. (de például sokkal jobb az IPC-je, és azon kívül nagyobb az órajele is)
Szóval a lényeg az, hogy a külvilág felé mutatott interfész tekintetében elfogadom, hogy a Z80 a legelterjedtebb, de a változtatás nélkül, legfeljebb méretcsökkentett verzióban gyártott processzornak az i386 jobban megfelel.
-
-
quailstorm
félisten
válasz
hokuszpk #53571 üzenetére
Pedig azóta csak lefelé épült a stabilitás a teljesítmény (illúziója) javára. Ahogy beköszönt az NT a mainstreambe.
NT4 1996-os. W95 akkoriban 50 napig se ketyegett el (2002-ben javították). NT4 meg évekig reboot nélkül.
Egyszer beállítottad NT4-et, soha többé nem kellett hozzányúlni. -
siti
őstag
válasz
hokuszpk #53379 üzenetére
ez egy toshiba t3100e laptop, amiben biosban variálhatom az expanded és extended memória beállítást, persze ezt dos alatt is meg kell ejteni. ami végül a toshiba emm.sys és az inteles umbems.sys -el sikerült. persze így a teljes EMS (384kb) UMB lesz, ami sok, de megfelelő sorrendbe rakva (emm/himem/umbems) felkerült UMB-be az egér és a smartdrv és a dos egy része is, így 625k szabad conventional elég lesz mindenre és a smartdrv gyorsításáról se kell lemondanom
-
alvaro
senior tag
válasz
hokuszpk #52128 üzenetére
Az AMD a 8088-ra vonatkozott
Egyébként szedtem már szét a TVC-t, de a fene emlékszik a gyártóra. Volt pár azóta a kezemben, és a'sszem többnyire meglepő módon Zilog volt bennük (felírtam, hogy egy Zilog Z84000APS és egy Z08400PSC ilyen gépekből van). NDK-s Z80 klónt meg valami másból szedtem, ez simán csak a "80A CPU" felirattal bír, a cpuworld szerint valami "VEB" a gyártója.
Egy nagyon korai TVC-ben láttam viszont rózsaszín tokos (!) orosz memóriákat
Azt bánom egy kicsit, hogy nem hőlégfújtam ki belőlük párat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest