Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Yettel topik
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lee56
őstag
Jah igen, azt még akkor írtad amikor filóztál, hogy kell-e majd lapot cserélned.

Hátt, mivel egy picit elavult a alaplapod, én utánanéznék a legujabb BIOS-nak és frissítenék, hogy biztos jól kezelje az új FX-eket, amiket úgy tudom hivatalosan talán nem is támogat?! Még esetleg azzal is meg lehet próbálkozni, hogy megkéred az Asus terméktámogatási részlegét, hátha adnak neked ki nem adott béta BIOS-t, vagy ilyesmit. Gigánál bevált, más kérdés hogy sokat nem segített, de attól még kaptunk új BIOS-t.
És egy póbát megérhet hátha te több sikerrel jársz. Amúgymeg ha már mindent elrendeztél mehet a tuning a szokásos lépésekkel : téma összefotglaló / első hsz átnyálazása -> Turbó / APM kikapcs -> feszültségek kitapasztalása -> tesztelés -> ésígytovább. Ha részletesebben akarsz nekivágni, akkor keresd meg a lapod ajánlott BIOS beállításait FX-ekhez, vagy a neten, vagy talán ha van témája és foglalkoztak ott vele, itt a fórumon is.(#46986) AusWolf : Az a 61° inkább a magokra (core temp) vonatkozik, amik hajlamosak úgy jó 10°-al hüvösebbek lenni mint a CPU - vagy Package - vagy Socket - temperature, ki ahogy hívja.

A hardveres hővédelme a processzornak is úgy 75-80°C körül lép akcióba és veszi vissza. Alatta nem kéne gondnak lennie, még ha forró is, bírnia kell a kiképzést.
Még nem igazán hallottam olyanról, hogy hosszútávú magas (de még elfogadható) hőmérsékleten járatott proci megromlott volna
. Sokkal inkább mennek tönkre túlfeszeléstől, vagy pont hogy az extrém hidegtől / hőingadozásoktól - álá extreme tuning folyékony gázokkal.
Jé, ez egy oximoron volt.
Mint az Oscar című filmben : "Jól mondta a doki; nem vagy más csak oxi-moron!!!"
Aki esetleg nem látta még, nos az nézze meg, klasszikus. 
-
Maotun
őstag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Phanteks a megoldas a legjobb léghűtés....
-
Pancsermeste
őstag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Hát, akkor maradok a Matterhorn-nál.
A D14 és egy HR-02 se tudta lenyomni, igaz a Matti is kapott 2db Swif2 PWM-et.
Az a baj, hogy hiába a nagyobb hűtő (nagyobb hőleadó felület), ha a hőátadás a CPU mag -> IHS -> cooler talp -> hőcsövek -> hűtő lamellák között nem tökéletes, ami így éppen csak langyos, míg a mag forró. -
antikomcsi
veterán
válasz
AusWolf
üzenetére
Persze, hogy 61 fok alatt lehet tartani, csak ne indíts el komolyabb játékokat, de böngészéssel, levelezéssel nem lesz gond!

Viszont kis tuning, 212 és játék esetén kizárt, hogy 61 fok alatt maradjon.
(#46991) Pancsermeste
Sajnos 4.7-nél többet a h105-el sem fogsz kihozni belőle, a 10 fok, különbség pedig sajnos csak álom, maximum 2-4 fok, de akkor a gyári ventik is visítanak ám rendesen.
-
- = Zk = -
félisten
válasz
Pancsermeste
üzenetére
ááá, akkor neked felejtő. nincs közte 10 fok... jó, ha 2-3...
(#46990) AusWolf
passz... -
Pancsermeste
őstag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
No és mennyivel jobb a H105 a D14-nél?
Csak azért kérdezem, mert próbáltam D14-et, de sajnos 4,7GHz-nél feljebb nem jutottam vele. (a kis Matti is pont ennyit tud), viszont kipróbálnám a H105-öt - ha nyernék vele kb. 10 fokot, akkor megérné... ám, ha nincs benne ennyi plusz, akkor hagyom az egészet. -
AusWolf
őstag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Itt se volt még lag, vagy egyéb hibajelenség a nálam töltött 2 éve alatt. De örülnék, ha ez így is maradna még vagy további 2-3 évig, úgyhogy amennyire csak lehet, igyekszem hűteni.

Szerk.: Arra lennék igazán kíváncsi, hogy lehetséges-e léghűtéssel 61 fok alatt tartani ebben a nyári hőségben. Vagy ez a 61 fok humbug lenne?

hackeeeee: Az a 47 fok szép, de vízhűtéssel azért lehet alkotni.

-
antikomcsi
veterán
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Erre inkább nem is mondok semmit!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
- = Zk = -
félisten
válasz
AusWolf
üzenetére
ez FX...
odalépsz neki, fűt. ennyi a kotta röviden...
anno 65-66fok fixen toltam a BF3-at, meg se reccent a gép. semmi lag, kutyaugatás stb... tette a dolgát
egy laza 40-50 percet ment így a gép.... azóta se hagyom, ha lehetpersze vannak csodaprocik, amik 1,5V-tal is bőven elvannak. Giga lapban
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
AusWolf
őstag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
És ez normális?
Intel procinál nem aggódnék, de valahogy mindig a szemem előtt lebeg az AMD által beharangozott bűvös 61 fokos felső határ. -
AusWolf
őstag
Sziasztok! Ti mivel hűtitek, illetve mennyi feszt adtok az FX-nek ebben a nyári hőségben?
Az én 8150-em gyári beállításokkal, turbóval felmegy 70-72 fok környékére is 6-7 percnyi Aida64 terhelésteszttől. Játék közben is 60-62 fokos. És mindezt úgy, hogy kb. 4 fokot nyertem a házventik előtti porszűrők eltávolításával. Egyébként egy Coolermaster 212 EVO-val hűtöm duplaventis konfigurációban, a házban pedig egy 14 centis beszívó, és 3 db 12 centis kifújó venti van, úgyhogy lassan kezdek kifogyni az ötletekből.

-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Lehet, hogy egyéb finomhangolással ki tudnád szűrni a "röccenést" is. Mondjuk kicsivel több fesszel, stb.. Természetesen, ez egyáltalán nem biztos, lehet, hogy tényleg ez a vége a procinak, és ennyit tud kicsikarni a 290-ből.
Cinebench pl. jó erre, szépen lehet nyomon követni, ha kicsivel több feszt adsz a procinak/CPU-NB-nek, akkor több pontot kap-e a cucc a teszt után. (Gondolok itt pl. + 1, vagy max 2 lépcső feszre - természetesen ha nem fog tőle forrni a vas).
Persze, ha nem zavaró, akkor lehet, hogy felesleges piszkálni.
-
zzola
titán
válasz
hackeeeee
üzenetére
ezek szerint nem tudja kiszolgálni a CPU a VGA-t. Pedig minden beállítás jó, ViZion kolléga írása alapján állítottam be a tuning szekciót. 4.6 GHz-nél vagyok, feljebb meg nem akarok menni, mert nem tudom hűteni a procit...lehet 5 GHz-en már jobban kiszolgálná a VGA-t.
Igazából annyira kevésszer röccen a játék, napi kb. 1x, hogy lehet nem is kellene vele foglalkoznom.... -
szabjan
tag
Az M5A 97 EVO R 2.0 -t én is csak ajánlani tudom mindenkinek.
Nem állítgattam én nagyon semmit. Egy 8150 et felküldtem szorzóval 4 G-ra oszt annyi. Minden mást a lap állított be. AIDA stressz nem fagy ki ez nekem elég...
Szóval teszi a dolgát zökkenőmentesen a lap. Párszor volt annyi hiba amit nem tudom mi okozott, hogy a Kingston SSD -t eldobálta párszor boot-nál. Frissítettem nemrég egy uefi-t és azóta ez is megszűnt. -
Yllgrim
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
AAAAAAAAAAAA, osszedobjunk egy kicci occot?

-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
En is banom hogy eladtam....intelnel unalmas minden

-
válasz
jozsef8
üzenetére
8 magost akarsz, nem? Akkor ajánljunk egy nagyon alap, gagyi deszkát és majd visszajössz, hogy sz@r, mi meg hülyék vagyunk... Sajnos az a belépő szint. M5A 97 R2.0 is játszik, de tuningoláasra abban kicsi az esély. A legolcsóbb ajánlható lap is van 20 k, szal. 25-ért egy normálisabb lap nem olyan sok. FX deszkák ilyenek sajnos. Használtan tudsz ócót venni.
-
Srácok, a szívem visszahúz ide hozzátok és már meg is bántam, hogy eladtam a kis FX -es konfigom !

/valamilyen téren/
Most egy régi gépen tengetem napjaim, igaz netre megfelelő !/
(az FX az mégiscsak jobb volt...)L
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
harusakura1
üzenetére
Turbocore?
-
-
harusakura1
tag

Ez most bugos vagy mi? Mert full alapon van minden a biosban, még ki is reseteltem, mert stock coolerem van és addig nem akarom húzni. Tehát 3,5Ghz-en kéne lennie. Ötlet? -
-
jozsef8
aktív tag
FX6100 alá milyen alaplapot ajánlatos tenni? 40 hozzászólással lejjebb azt mondták a jelenlegi lapom nem a legjobb hozzá. A legjobb áron milyet érdemes alá rakni vagy később egy 8 magost?
-
Nah, azt hiszem sikerült megtalálni a tutit!
4,6 GHz max. kb. 1,4 V, passzívan a Phobya radi viszi BF3 alatt, már nem csak 1,5 órát!
-
lovas001
aktív tag
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Érdemes közben cpu-z vel monitorozni hogy nem veszi-e vissza az órajelet és hogy mennyi feszültséget kap terhelés közben.
-
-
lovas001
aktív tag
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Megközelítőleg egyébként 1,3V al még majdnem mind stabil szokott lenni tesztnek pedig intel burn test vagy prime 95 lenne a jó előbbinél high beállítás mellett ajánlott minimum 10 kör.
-
-
lovas001
aktív tag
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Pontos feszültség értékeket senki nem fog tudni mondani mivel minden proci kicsit más és más mértékü feszt igényel. Kezd el fokozatosan csökkenteni a feszt és minden lépcső után teszteld ameddig stabil .
-
Heló!
Érdemes egy AMD FX 4100-at alul feszelni?
Elég magas a hőmérséklete, 50 fok így hogy csak netezek és skype hívásban vagyok.
Az lenne a kérdésem hogy mennyire állítsam szerintetek a volt-ot.
Nincs OC-zve a cpu, nem is akarom.
Köszönöm annak aki segít!
Üdv! -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
harusakura1
üzenetére
Csak több adatforgalmat igényel a teljes nézet.

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
harusakura1
üzenetére
Ne mobilnézetben nézd a fórumot.
-
lovas001
aktív tag
válasz
harusakura1
üzenetére
Sőt nem csak lehet hanem kell is. auto beállításon borzalmasan túl feszeli magát a rendszer feleslegesen.Olvasd el az összefoglalót ott le van írva ha nem tiszta valami kérdezz bátran.
-
harusakura1
tag
válasz
lovas001
üzenetére
Szerintem ez az alpenfohn lesz, mert arban evonal van kb. A masik mar tul borsos nekem
. Most vagyok vga vasarlas elott utana uj deszka es csak utana lesz uj hutes. Addig jo a Stock cooler is
. Apropo, olyat lehet h a gyari frekin mukodo procinak leveszem a feszültségét es akkor kevesebb hot termel, vagy ez nem igy megy? -
lovas001
aktív tag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
igen igen annak is +1 ebben a kategóriában jóféle. 14 centis ventivel jól hűti a gépezetet csak ha cserélni kell a ventit 5 rugó darabja

-
lovas001
aktív tag
válasz
harusakura1
üzenetére
Alpenföhn brocken-t szokták itt a srácok dícsérni vagy a Thermalright Silver Arrow . De ez utóbbi azért szerintem nem ugyan az a kategória sem árban sem minőségben
.212 vel komolyabb tuningnál azért lehetnek problémáid . -
harusakura1
tag
Egy jo hutot meg tudsz mondani? 212 evo?
-
lovas001
aktív tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
270X em van nekem is és 60% felett én sem nagyon láttam mellette a procit, játék közben. Igaz én leginkább league of legendezek (csak 4 magot használ) ,de pl bf 3 nál sem tekert jobban
szerk: hackeeee-re ment volna a reagálás csak mellé kattintottam
-
válasz
harusakura1
üzenetére
Alap M5A97 EVO R2.0 (Asus) pl.

L
-
harusakura1
tag
Fx 6300 alá milyen lapot ajánlott rakni? Van ez a fazisos dolog amihez nem ertek annak kene passzolnia, es lehet h a jovoben valtok 8xxxre, tehat azzal is kene számolni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Meglesz.
De, 40-50%-os procierő elég a 270x-hez? Ennyire megfogná 1 vga?
A hőmérsékletre: Nekem ez a 60-65 fok a határ, tovább nem nagyon engedem, ezért nem is hajtom jobban a procit. Viszont, ugye ha tesztek alatt 60 fok, és játékok alatt Nálam pl. ~50%-on teker, akkor közel sem forr annyira.

-
Pancsermeste
őstag
Akkor kb. reálisan monitorozza a lapod a CPU hőmérsékletet, ám vannak lapok, melyek a Core hőmérséklettől vagy 20 fokkal magasabb hőmérsékletet írnak CPU Socket hőmérsékletre. (pl. egyes ASRock lapok) Így ezeknél lényeges, hogy milyen hőmérsékletről van szó.
Szóval, ezek az értékek nálad megfelelőek CPU Burn teszt alatt, valószínűleg normál használatnál nem megy 60 fok fölé...
-
zzola
titán
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Nálam sok különbség nincs a kettő között, felső a core...

-
zzola
titán
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Szerintem alaplapi szenzor volt, de majd még egyszer megnézem...

-
Pancsermeste
őstag
Lehet, hogy a CPU is kevés, de Mantle alatt ne is csodálkozz, hogy laggol. Átlag FPS-en sokat dob a DX-hez képest, ám időnként akadozik (legalábbis nálam, és még nagyon sokaknál, BF4 esetén - szerintem használhatatlan).
Próbáld ki DX-ben, hogy úgy is vannak-e akadások. (mégha az átlag FPS-ed alacsonyabb is lesz)CPU hőmérsékletnél mindig add meg, hogy Socket (alaplapi szenzor), vagy maghőmérsékletről van szó.
Tartósan 62 fok feletti maghőmérséklet nem ajánlott. Burn teszt alatt a 64 fok maghőmérséklet még rendben van, de azért ne égesd napokig!
(#46926) Cseri0058: Egy FX-8320-nál 1,0V-ig, egy másiknál 1,12V-ig, egy harmadiknál....

(#46928) EnterR: - nem ez volt a kérdés!

-
zzola
titán
válasz
stratova
üzenetére
70-90 FPS van mantle/uktra beállítással.. Tegnap kiirattam a játékkal az FPS-t, de nem esik le. Biztos a CPU a kevés, itt többen is azt mondják....
Este megpróbálom a GPU órajel csökkentést is.
Köszi!(#46920) derive
4.6 GHz-en megy most, CPU Burn terhelés alatt stabilan 64 C fokos. Meddig lehet elmenni hőmérsékletben?
1.392V core stabilnak tűnik!
-
Cseri0058
őstag
Na elkeztem alulfeszelni a procit.
Annyit csináltam h a turbo coret kikapcsoltam és most szépen fokozatosan csökkentem a cpu voltage t. Jól csinálom?
-
stratova
veterán
Ha 60 fps felett teljesít a VGA-d (ami igen valószínű) akkor megpróbálhatod a legmagasabb grafikai beállításokat, amit csak lehet maximumra állítasz.
Vagy - hülyén fog hangzani - csökkentsd a GPU órajelét. Mert minél többször kell a VGA-nak a CPU-ra várnia, annál több mikroakadást tapasztalsz.Gyári FX-6200 késleltetés diagramja:

40 ms -> [1/40] -> 25 fps
30 ms -> [1/30] -> 33 fps
20 ms -> [1/20] -> 50 fps
10 ms -> [1/10] -> 100 fps
forrás -
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ugyanez Nálam, 1db 270X + 8320 @4,6GHz crysis 3 alatt:
(a nagyobb zuhanás videó volt)Tényleg ennyi elég volna 1db 270X-nek? Mondhatni 50% körül tudok kihozni max terhelést a prociból..
CF-fel előreláthatólag jövőhéten fogom tudni megnézni, hogy pontosan mennyi, mert eddig nem grafikonoztam, de most kíváncsi lettem.
-
-
Kérdés: Megéri egy 3,6 ghz-en járó phenom2-t lecserélni egy fx6300-ra szerintetek? Pró és kontra... Köszönöm előre is a választ. Fx-nél húzás nem nagyon lenne mert trágya az alaplap, másodgépre meg már ennél többet nem költök, max cpu és vga csere.
-
zzola
titán
Köszi srácok!
Még egy kérdésem volna, hiteles hőmérsékleteket mivel kaphatnék? openhardwaremonitor-v0.6.0-beta-t használom most, de mintha ez a CPU hőmérsékletét nem mutatná jól... -
A hőfokokat figyeld. Lesz egy fesz érték, ahol "átbillen", egyre nagyobb lépcsőben kell a feszt emelni a magasabb frekihez. Azt meg majd eldöntöd, h mennyi a megfelelő hőben, hangban... kb. nálam is ezen van most, ment a 4,7 is de annyit nem hozott, mint amivel melegebb volt. Egyelőre passzívan megy, szal. nem tolom feljebb.
-
pipo112
őstag
ez általában proci függő! nekem is 6350-em van az én rekordom 4,8ghz 1.464V-vel 5ghz-et viszont már nem bírom belőle kicsalni sima szorzós emeléssel , lehet fsb-sel menne nem tom nem próbáltam
viszont ha a te kockád ezen feszen megy 4,6-ot akkor meg próbálnám minden képen az 5ghz-et
-
zzola
titán
Egy 6350-et meddig lehetne felhúzni épkézláb keretek között? Nem szeretném szénné égetni! Most 1.392V a fesz. és 4.6GHz-en üzemel. Prime tesztet még nem futtattam, de játék közben még nem fagyott ki...
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Big in Japan - japán játékokról, kötetlenül
- Samsung kuponkunyeráló
- Okos Otthon / Smart Home
- Exkluzív órák
- Mini-ITX
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4174, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Eladó egy Xiaomi 12T pro Töltővel adom
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Aki esetleg nem látta még, nos az nézze meg, klasszikus.

Intel procinál nem aggódnék, de valahogy mindig a szemem előtt lebeg az AMD által beharangozott bűvös 61 fokos felső határ.

Szóval teszi a dolgát zökkenőmentesen a lap. Párszor volt annyi hiba amit nem tudom mi okozott, hogy a Kingston SSD -t eldobálta párszor boot-nál. Frissítettem nemrég egy uefi-t és azóta ez is megszűnt.

Elég az is ide

köszönöm a kiegészítéseket