- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
belaazallat
addikt
válasz
Cseri0058 #77955 üzenetére
4+1 fázisú wrm, de legalább hűtött. Ha nagyon nincs más, alulfeszelve a procit, + venti a wrm-re, talán....
#77956Bali27
Semmi gond, senki nem kérte számon, hogy hol vagy!Csak keresni próbálunk vmi megoldást itt már többen.
Nincs Hatvan és környéke adokveszek topic: Vagy vmi beszélgetős fórum, ahol tudnál segítséget kérni táp ügyben? -
DraXoN
addikt
válasz
Cseri0058 #77070 üzenetére
Most utánanéztem kicsit..
ezt találtam
Ugyan így kényszeríti a chrome-ot, hogy h264/AVC1-et használjon (amit gyorsít a Polaris is), DE sajnos ezzel korlátozzuk az elérhető videó felbontást FullHD-ra. 2018óta csak addig a felbontásig tárolja el ebben a "régi formátumban" a videót a google, a korábbi ilyen formátumokat amik nagyobb felbontásban voltak átkonvertálták VP9be és törölték a nagyobb felbontású régi formátumokat. anno a 2k is elérhető volt ebben a formátumban, bár 4k sose (talán a kezdetben csak pár demó videó esetén), az utóbbi sávszélesség igénye túl nagy lett volna általános elterjedéshez, így ott mindig VP9 ment.A videókártyákat és cpu-kat illetőleg találtam egy listát ami összeszedi a dolgokat (csak úgy érdekességképpen):
AMD VGA és CPU-k
Úgy néz ki a VEGA APU-k már támogatják még is a VP9et is, csak a külön kártyák nem (ez a korábbi linken lévő adatokból nekem nem jött le).
Nvidia kártyák
Nekik elég sok kártyájuk "régóta" támogatja a dolgot.
Intel CPU-k
Ezt már csak a "teljesség kedvéért".Elvileg lehetséges lenne írni GPU gyorsított megoldást ami nem fixfunkciós hardveren át megy, ez meg is van írva 2k60fps-ig polarisra (illetve 4k30fps), de 4k60fps-re sose készült el ez az algoritmus a driverben.. persze ez nem hardveres, hanem csak GPU számolóegységei által számított videófeldolgozás.. lehet a 4k változatnál már nem éreznék, hogy megérné a fogyasztás/teljesítmény arány miatt... (egyébként ezért is nem készült el részben anno, mert ezzel próbálták "pótolni" ezen hiányosságot.. Raja ötlete alapján, hogy szoftveresen jobban támogatható a változó algoritmus... Ezt is elrontotta
).
-
erer1000
őstag
-
DraXoN
addikt
válasz
Cseri0058 #76949 üzenetére
Ez nézőpont kérdése.
Igazából 4 modulos, de egy modul 2 "mag", de néhány részegység közös a 2 mag között modulon belül (főképp a lebegőpontos egységek).
Elméletben ez a felépítés sokkal jobb mint ha csak egy sima HT/SMT lenne a cpuban, de gyengébb eredményt ér el mint ha 2 teljesen különálló mag lenne. (de eredményben sokkal közelebb van utóbbihoz, azaz mint ha 2 teljes értékű mag lenne).
Kb míg egy HTval el lehet érni a szálduplázással úgy +15-20% teljesítményt, egy külön valódi maggal úgy 80-90% többletet érsz el.. ezzel a technikával ami ebben a CPUban van, úgy 60-70% többletteljesítmény vehető ki a szállak száma miatt.A "mag" meghatározása más fórumtémákban komoly vita volt már (pont emiatt a processzor miatt is), hogy az AMD most átver-e embereket vagy sem.. De az AMD saját meghatározása szerint ez a CPU felépítésben közelebb van teljesítményben a sokmagoshoz, így annak nevezi.
Más programok viszont mivel "virtuális száll"-nak kezelik részben az osztott egységes CPU részeket (mert részben emiatt az is), csak extra szállnak számítják be.Ha nagyon szőrözünk akkor egyiküknek sincs igaza, mert teljes értékű maghoz kevés, de sima HT technológiához meg túl sok amit tartalmaz egy-egy "mag" a modulon belül (egy HT plusz tranzisztorigénye magonként úgy 10-20% körüli, egy ilyen modulos megoldás esetén úgy 40-50%, persze egy teljes értékű mag 100%-ánál jobb az eredmény).
De elvileg az osztott lebegőpontos egység a modulokon belül képes egy olyan üzemmódra, hogy a kettéosztja magát és dedikálja a részeit a 2 cpurészhez ami benne van, így fele teljesítménnyel, de 2 teljes értékű mag is tud lenni...Vagyis amit látsz, az a "nem tradicionális felépítés" miatti véleménykülönbség, hogy akkor most mik is azok amik CPU-n belül vannak.
-
erer1000
őstag
válasz
Cseri0058 #76926 üzenetére
ez játék és felbontás függő is.
1080P-ben mindenképp maradni fog benne a CPU miatt. De pl 1440p-ben vagy 4k-ban már sokkal kevesebb marad a kártyában, ha egyáltalán marad.Lásd, UT2004-et pl 4k-ban játszom 1050Ti-al, maximum minőségen. 60-70FPS :) néha nagy fight-ok alatt 50ig beeshet.
És a CPU 10 százalék körül van, 1 magot sem eszik meg , míg a GPU Boost órajelen izzad egy 15 éves játéktól. Csak hát ugye a max beállítás és a 4k az oka. Nem hagy semmit sem a GPU-ban a proci, ebben biztos vagyok. Nem úgy mint pár mai játékban, ahol látom 100on teker a cpu. Vagy ami még dühítőbb, pl Satisfactory, idei , UE4-es játék, és csak 4 magot terhel !!!!
És azt látom, GPU 40-50 százalékon megy csak, a CPU is 50-55 -körül, és FPS-em meg alig 30-50 közt...
Na ilyen esetekben rengeteget hagy a GPU-ban a proci.Meg kell nézni hány magig skálázódik a játék. Ha 8 vágy annál több, akkor fog a legkevesebbet a GPU-ban hagyni a CPU.
BF5 -ről egészen biztos vagyok hogy vannak FPS mérős videók youtube-on. Egy 580, 480 + 8350 kombót videóban ha találsz, már elég jó kiindulási alapot jelenthet, hogy mit és mennyire terhel le. Ha azokat sem hajtja ki, akkor az 590 et sem fogja
-
Dark KillerX
addikt
válasz
Cseri0058 #76285 üzenetére
Nyugodtan lecserélheted a karit, én egy 6300-as procival hajtok egy 1070-et, de simán jó hozzá.
Konfig csere után pedig szárnyalni fog.
Én megfogadtam magamnak, amig nem ég le a lapom vagy a procim, vagy a táp, biza addig nem fogok cserélni, max egy nagyon jó vétel esetén, mert bizony a legújabb játékokban is simán megvan a 60+ FPS, pl Division 2-ben is, bétát néztem. Persze én inkább koca gamer vagyok, aki havonta játszik max 10 órát összesen
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
jokeph
nagyúr
válasz
Cseri0058 #75395 üzenetére
Üdv !
Ha jól látom, ez egy MSI 970A-G45 -ös alaplap, 4+1 fázisod VRM-el, hűtőbordázott.
Milyen CPU van benne, milyen hűtéssel ?
Tudomásom szerint, nem lehet eszközölni, amit szeretnél, tehát hogy kézzel kisebb plafont szabsz a Vcore-nak, majd auton ez és a minimum között szabályozzon.
MIért lenne egyébként ez jó ? Túlmelegszik a CPU ?
Emlékeim szerint, a Vcore itt is OFFSET módban állitható.
Én a turbo-t letiltanám, ha annyira zavar az 1,4 Volt, illetve ha nagyon melegszik a CPU.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Cseri0058 #75265 üzenetére
Nem. Főleg nem alapórajelen, csak kínlódna vele az a kártya.
Nekem az RX460 mellé sem volt mindenhol elég az FX. Lentebb linkeltem egy ME Andromeda screenshotot, ahol 100%-on ment a proci és csinált 27 FPS-t a játék. Ugyanott ugyanazzal a vga-val csak FX helyett Ryzennel 38FPS-t kaptam...
Egyéb játékoknál mondjuk nem volt ekkora difi, de egy RX580 kategóriás kártyánál már egészen biztosan jelentős difi lenne. Ahhoz a kártyához már jobb proci kellene...
-
Omli85
őstag
válasz
Cseri0058 #66374 üzenetére
Ennyi
Még a feszültségből esetleg vehetsz vissza, mivel turbo úgy is off abban a lapban a tuningot meg úgysem kell erőltetni szóval inkább alulfeszelni kéne még kicsit a hőfokok is jobbak lesznek meg a deszka gyenge vrm-je se kapja annyira az ívet. 1.3v környékére nyugodtan lőheted a procit 3.5GHz-n kikapcsolt turboval mennie kell aztán ha úgy is stabil akkor lehet még szépen lépcsőnként egyesével lefele menni amíg stabil marad. Úgy terhelésen lazán nyersz vele szeritnem minimum 10 fokot a kupakon. -
Exelsior
őstag
válasz
Cseri0058 #66360 üzenetére
Szia. Megnéztem a honlapon ahogy nekem is a 2.6-os BIOS van fent az régi. az újabbikat az MSI holnapján szedd le. A CPU támogatás fülön ha kiválasztod a 8320-as procit ott van a BIOS hozzá.
Ez az újdonság benne: - Unlock function will be failed with some particular cpu.
Ezután már normálisan kell mennie. Kérdés bírja-e a lap. remélem mert ugyanez az alaplap van nekem és akarok egy ilyen procit bele tenni. Majd írd meg hogy terheléskor nem e throttlingol(nem-e veszi vissza az órajelet).
Üdv. Exelsior
-
Omli85
őstag
válasz
Cseri0058 #66360 üzenetére
Eddig is ilyen volt vagy esetleg most került a CPU ebbe az alaplapba?
Ha most került bele akkor nyomj egy default beállítást majd mentsd és indítsd újra a gépet.
Illetve csekkold le nincs e frissebb bios az alaplaphoz lehet az is segítene.Összességében mint írtam a VRM bordát mindenképp jó lenne megtámogatni valami kis ventivel mert sajna elég határeset ez az alaplap FX8xxx széria alá
.
-
Omli85
őstag
válasz
Cseri0058 #66356 üzenetére
4+1-es vrm van azon a deszkán ami sanszos terhelésen kevés egy 8320-nak :/.
Alapból többen is panaszkodnak fórumokon erre a típusra hogy a vrm nagyon melegszik rajta esetleg próbáld meg ventivel megfújatni hátha.. de csodát ne várj. Plusz első post elolvas és bios az alapján beállít. Turbo off fix értékre állítsd a procit stb. -
=HG=
addikt
válasz
Cseri0058 #47367 üzenetére
Én elhiszem, hogy neked az lenne jó, amit leírtál, de kérdés, hogy a procinak mi lenne a jó !? Azt azért ne hagyd számításon kívül, hogy az egyik legnagyobb hőtermelésű processzort akarod hűteni.. Nem tudom miért ragaszkodsz a TopFlow-hoz, mert szerintem nincs közöttük ajánlható. Én csak egyet ismerek, de méretét tekintve brutális, és nem is olcsó:[link] video Esetleg még:[link]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Cseri0058 #47352 üzenetére
Hát, nézd. Ilyen jellegű hűtőből lehet inkább a Samurai zz jobb volna, a több hőcső miatt. Az általad linkelt hűtő abban talán jobb, hogy a venti nagyobb, viszont a hőleadás a kevesebb hőcső miatt "gyengébb".
Viszont, a hő ugyan úgy meg fog rekedni bent. Ez mellett az lesz még, hogy valszeg nagyobb légszállítású venti kell hátra.
-
AusWolf
őstag
válasz
Cseri0058 #47016 üzenetére
Ezt most nem értem. Ha a hűtő az alaplap felé fújja a meleg levegőt, akkor azzal ugyanúgy a lapodat fűtöd, nem?
Mellesleg a vízszintesen fújó hűtők többségét be lehet úgy is szerelni, hogy felfelé fújjanak, plusz ha a házad is jól szellőzik, akkor szerintem esélytelen, hogy a VRM-ed a proci hője miatt megfőljön.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Cseri0058 #47012 üzenetére
Hát, Te tudod.
Mint már említettem, az Aida nem ad olyan szintű terhelést, mint a tényleges teszt programok, vagyis, simán lehet, hogy prime-mal vagy IBT-vel nem is volna már stabil a proci, ezzel a fesszel, és nem is ilyen hőfokokkal menne.
Ha kicsit nagyobb terhelést kap a proci valami más játék alatt máris karcolja a 65-70 fokot, hanem többet.
Hogy miért? Mert szinte biztos vagyok abban, hogy nem megy játékok alatt ~100%-on a procid (max 40-50% körül), hacsak nem valami felsőkategóriás VGA-d van. Ehhez képest az Aida elvileg 100%-ra terhel, és ugyan annyi a hőfok.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Cseri0058 #47006 üzenetére
azért ne feledjük a kánikulát
és azt hogyha nem klímás a lakásod akkor közel harminc fokos levegőt tud keringetni a venti is
persze nem akarom megcáfolni az előttem szólókat...
mondjuk FX korszakomban nekem sem ment az ilyen legnagyobb melegben sem 65 fok fölé a gépem.
mondjuk csináltam is neki szélcsatornát és jó nagy huzatot sikerült csinálni a gépben -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Cseri0058 #47004 üzenetére
Őszintén? Cserélném a gyári hűtőt, minél hamarabb.
De persze, ez még ok. Viszont, az, hogy játék alatt stabil, nem jelenti azt, hogy tényleg stabil is a vas. Vagy tesztelted pl. prime-mal, vagy valami hasonló programmal is?
Mondjuk ha játék alatt 61 fokos, akkor prime alatt sanszos, hogy kicsit melegebb volna. Szal érdemes vigyázni.
-
ViZion
félisten
válasz
Cseri0058 #46866 üzenetére
Kérlek olvasd már el azt a szájbatekert első hszt, és akkor nem kell minden menüpontra rákérdezned. Le van írva. Kikapcsolod, akkor a procit pörög akkor is ha nincs terhelés. Tehát ne kapcsold ki, ha a fűnyíró hangú gyári hűtőd van. adatlapod is kitölthetnéd, hamár őstag vagy...
Igen, most finom voltam és nőies.
-
Habugi
addikt
válasz
Cseri0058 #46840 üzenetére
Manapság szinte naponta egy ember beír a topicba, akinek 4+1-es lapja van a "8magos" FX mellé, kezdem azt hinni valamelyik nagyobb szaküzletben van egy kőkemény inteles troll az eladósoron és jófejségből mindenkinek ilyen lapokat ad el.
A gyári cucc ami rajtavan, még véletlenül sem csúfolható hűtőnek sajnos!
Mielőbbi cseréje erősen ajánlott!(#46839) stratova:
Thx, a vízből még nem vagyok kint, de már van minimális rálátásom azt illetően mire való!
A CrystalCPUID ismerős, mintha Phenom idején játszottam volna vele. -
Habugi
addikt
válasz
Cseri0058 #46836 üzenetére
A világon semmi baja nem lesz attól a beállítástól, 55fok az nudli!
A SilverArrow nálam is úgy van beállítva (nem csak netezésre játékra is..), hogy 62fokig csak 1400as fordulaton mennek a ventik. (Érdemes % helyett rpm-et írni inkább, ahány cpu hűtő annyi féle venti)
(#46830) stratova:
Kössz, nézegettem már a korábbi hozzászólásaidban is ezt a PSCheck progit, halvány elképzelésem sincs hogyan működhet és hackeeeeehez hasonlóan az egyes gombokat/funkciókat sem értem.
Letöltöm és ránézek majd, mert a linkelt postok/videók elég beszédesek.(#46815) hackeeeee:
Ha az emlékezetem nem csal, 4.7-hez az első prime stabil fesz nálam 1.475V volt.
Sokat nem nézegettem ugyan, mert miután felraktam az új hűtőt egyből ostromolni kezdtem az 5öt, előtte pedig 4.5 volt rendszeresítve, ha szeretnéd ránézek majd.
CB mellett ugyan ezt tapasztaltam, nem véletlen került bele a bűvös trióba a restart extravaganza minden egyes "megállójában", tényleg nagyon szépen le lehet követni a változást. -
Yllgrim
őstag
válasz
Cseri0058 #46567 üzenetére
A kerdes nem az h megeri-e, sztem igen, azt a lapot nem ismerem, ha megveszed kivancsi vagyok a tesztekre
Abban az arkategoriaban itt van ez is: ASUS M5A97 EVO R2.0 ezt masok ki tudjak neked elemezni.
Mostanaban kjtszogatok regebbi jatekokkal es teljesen rendben van ez a proci, kicsit huzni kell h stabilan adja le a teljesitmenyet. Attol is fugg milyen jatekkal jatszol mostanaban, en tegnap sasoltam, h rengeteg jatek le van optimalizalva hogy mind a 8 magot ki is hasznalja.
Amik AMD altal tamogatottak azok tutira, es ott jol kihajtja a 290x-et is, ami NVidia altal tamogatott jatek, ott kel intel proci meg nvidia kartya, hiszen nekik az az uzletfilozofiajuk h szarul legyen kodolva a jatek es majd megoldjak erobol...
Tegnap Warhammer 40k Dawn of War II-t neztem, de Mass Effect jatekok is jol mennek, ujjab jatekok is mint BF4, Crysis 3, Thief... sorolhatnam.Nekem ez a tapasztalatom, masok masmiert sirnak, mindenkinek megvan a hepije, tudd h mit akarsz a rendszertol es tudd h mit kapsz erte es ennyi.
Jo teljesitmeny, jo ar, meg par evig rendben van a dolog, ha nagyon maximalista vagy a jatekok teren akkor meg masfele kell kacsingatni
-
stratova
veterán
válasz
Cseri0058 #46567 üzenetére
Az MSI 970A G46 szvsz nem igazán 4 modulos FX közeli barátja. Ha mégis az lesz hűteni kellene a VRM-et s lehet, hogy úgy már az egészségesebb EVO 2.0 áránál járunk. Amennyiben hűtőre sem nagyon szánnál (mert akkor meg lassan gyári kivitelű i5 közelithető árban), úgy Frescho finomhangolása is érdekes lehet, amelyet az összefoglalóban is megtalálsz.
-
stratova
veterán
válasz
Cseri0058 #46561 üzenetére
Max. garisat használtan, akkor is abban az esetben, ha viszonylag újabb alaplapba kerül és legfeljebb ha egy kevéssé jól sikerült Phenom II X4-ről vagy annál gyengébbről váltasz és más komponenst amúgy nem kell ehhez cserélned. Sajnos a konkurencia elhúzott és mára ált. érdemesebb elgondolkodni egy 5-ös vagy 7-es számú használt kékségen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Tesla topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPad topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged