- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Honor Magic V2 - origami
- Magisk
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli133
addikt
válasz
bambano #14978 üzenetére
a root jelszó már most is az
de akkor megcsinálom, szép napnak nézünk elébe.... Akkor lesz két 1,5-es partícióNah mielőtt nekikezdek csak hogy most már tuti jó legyen, mivel csoináljam a partíciós táblát? sima fdisk megteszi elvileg ugye? vagy parted? (igen ez kb a linux-kezdőknek topicba is mehetne de ha már itt vagyok.....)
-
eugabesz
őstag
válasz
bambano #14961 üzenetére
Aha,köszönöm szépen!
Aztán rájöttem,hogy én vagyok a balfék,mert hiába a másik felhasználó könyvtárába tettem és onnan indítottam el,én balga root-ként voltam bejelentkezve.
Beléptem a másik felhasználóval és olé...nem áll meg ha kilépek.
Csupán az adatbázist kérte,hogy módosítsam és működik is.
Minden esetre hasznos volt,hogy rávezettél a megoldásra,köszönet érte! -
Siriusb
veterán
válasz
bambano #14880 üzenetére
Ez a megoldás bennem is felmerült, de az evince-ben sem tudom a plain paper-t envelope-ra állítani. No meg ez plusz egy lépés.
Latex-be még nem mertem belevágni, néha még a vimdiff billentyűkódjait is elfelejtem.Szintaktikákat pláne összekavarom különböző helyzetekben, pl. rakok ; - t sor végére, ahol nem kellene vagy fordítva, és csodálkozom, miért ad vissza hibát.
Nem tudom, megéri-e az időbefektetés elsajátítani a latex-t, ha csak ritkán használnám.(#14881) ViZion
Alkalmanként néhány borítékról van szó. A4-es etikett-nél pedig azt kellene szerkesztgetni, hova nyomtasson a már leszedett címkék helyének kihagyása miatt.
A legegyszerűbb közvetlenül a borítékra nyomtatni.Feldobom máshol is a kérdést, addig a legjárhatóbb út, ha a cups-ban oda-vissza állítgatom.
Kösz mindenkinek.
-
Rickazoid
addikt
válasz
bambano #14794 üzenetére
Átírtam a MAC címét a kártyának. De a dhclient kimenete továbbra is hibát jelez:
Listening on LPF/eth0/00:1d:72:02:db:2e
Sending on LPF/eth0/00:1d:72:02:db:2e
Sending on Socket/fallback
DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPREQUEST on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 4
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
No DHCPOFFERS received.
Trying recorded lease 192.168.16.100
PING 192.168.16.1 (192.168.16.1) 56(84) bytes of data.
--- 192.168.16.1 ping statistics ---
1 packets transmitted, 0 received, +1 errors, 100% packet loss, time 0ms
No working leases in persistent database - sleeping.Ráadásul a 192.168.16.1 a routerkonfigurációk webes felületének IP címe.
De sosem volt regisztrálva router MAC cím a szolgáltatómnál szerintem, eleve ez a router itt sem volt, amikor beállították a netet, akkor direkt a gépre lett kötve a modem. Egyébként nem tudok róla, hogy lenne korlátozás, hogy mit köthetek rá a modemre.
-
Rickazoid
addikt
válasz
bambano #14787 üzenetére
A dhclient kimenete:
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.2.3-P2
Copyright 2004-2012 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:1d:72:02:db:2e
Sending on LPF/eth0/00:1d:72:02:db:2e
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 5
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 21
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.Ehhez annyit találtam, hogy a konfigurációs fájlhoz hozzá lehet adni ezt:
interface "eth0" {
send dhcp-client-identifier 01:aa:bb:cc:dd:ee:ff;
}
ahol aa:bb:cc:dd:ee:ff a LAN kártya MAC címe.. de nem használt.Néztem még Arch Wiki és egyéb Wiki oldalakat, eljutottam a zeroconfig, mondom biztos nem ez kell nekem, de azért adtam neki egy esélyt, engedélyeztem az IPv4LL-t, erre a dhcpcd kimenete ilyen lett:
dhcpcd[6370]: version 5.5.6 starting
dhcpcd[6370]: eth0: waiting for carrier
dhcpcd[6370]: eth0: carrier acquired
dhcpcd[6370]: eth0: sending IPv6 Router Solicitation
dhcpcd[6370]: eth0: sendmsg: Cannot assign requested address
dhcpcd[6370]: eth0: checking for 169.254.138.131
dhcpcd[6370]: eth0: sending IPv6 Router Solicitation
dhcpcd[6370]: eth0: using IPv4LL address 169.254.138.131
dhcpcd[6370]: forked to background, child pid 6392De:
ping -c 3 google.hu
ping: unknown host google.huKell a DHCP, de hogyan, ha azzal nem kap IP-t?
Ha felrakok egy Windows 8-at, annak a viselkedése utalhat bármire is? -
Rickazoid
addikt
válasz
bambano #14785 üzenetére
Mit értesz azon, hogy ha nem megy a hálózat?
Egyébként megnéztem egy Ubuntu live alól, szintén nem kapcsolódik. Raktam rá egy dhcpcd-t összehasonlításnak, az ezt írta nekem:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo dhcpcd eth0
err, eth0: timed out
warn, eth0: using IPV4LL address 169.254.213.104
ubuntu@ubuntu:~$ dhcpcd.sh: interface eth0 has been configured with new IP=169.254.213.104És ennyi, de kapcsolat nem jött létre.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
bambano #14644 üzenetére
Nem ezt írtam, de értelmezd ahogyan neked jól esik. Azt írtam, hogy egy korai Windowsban is megoldották ezeket a problémákat, ami tényleg egy rakás szar volt. Kifejezve hogy nem értem itt lassan 20 évvel később miért nem. Nem tudtam, hogy tilos megemlíteni egy rendszer hibáit, mert rögtön moderációt kell kérni... De tudod mit: szépen nem pakolom sehová. Aki elolvassa az majd eldönti úgyis a valóságtartalmát, mindenki a józan ítélőképessége szerint...
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
bambano #14642 üzenetére
Nem trollkodni jöttem, csupán kifejezni az "elégedettségemet" valamivel kapcsolatban. Azt hittem a nagyközönségnek szánt operációs rendszer mellé nem kell szakmai kompetencia és programozói diploma, de érzem tévedtem...
Vagy szerinted ezek a hibák nem hibák? Ha trollkodi jöttem volna, akkor azt írom, hogy a rendszer egy okádék fos... de nem tettem, mert nem az. Csak olyan hibákkal jön elő újra és újra és újra, amivel egy átlag felhasználót -aki had legyek most én- szépen őrületbe kerget. Nem mindenki annyira türelmes mint én. Nálam a 3. hónapot húzza ki...
-
-
-
-
válasz
bambano #14425 üzenetére
kihívás, új dolgok tanulása, ilyesmik.
de ha már itt vagyok...
a múltkori RAID1-ből RAID10-be dolgot szeretném végre nyélbe ütni.
két lemez RAID1-ben és erről bootol és fut a rendszer is, ehhez csapnék hozzá még két lemezt.
a terv a következő:
1. RAID10 létrehozása 2 hiányzó lemezzel
2. a jelen RAID1 átmásolása a RAID10-re
3. kiejteni az egyik lemezt a RAID1-ből és hozzáadni a RAID10-hezeddig tiszta sor. de ezután gondolom liveCD, lebontani a RAID1-et és a maradék lemezt a RAID10-hez adni.
a problémám, hogy mikor és hova kell telepíteni a grubot, hogy a végén ez be is bootoljon? -
válasz
bambano #14411 üzenetére
A disztró stimmel, kiadás nem, de a usernevek stimmelhetnek...
Mondjuk a bootolás már megoldódott, most olyat csinál, hogy az egyik eszköznél megáll, és se előre, se hátra. Majd teszek fel képet, csak délután siettemm el... Illetve ez most 3.0-s kernellel van,lehet teszek neki egy 2.6-ot, azzal korábban ment. -
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #14363 üzenetére
Nincs most energiám kihámozni, hogy miről is van szó, csak erre kaptam fel a fejem:
de hallgass rám, nem akarsz 2T-s partíciót a fő kifogás ellene, hogy időnként fsck-zik, és az 2-3 óra is lehet, de 1-nél biztosan több.Nekem mondjuk csak 764 gigás particióm van ext4-vel, de ha nagy ritkán fsck-zik, 1 percen belül lemegy... Vagy hülyeséget mondtam???
-
-
-
-
-
válasz
bambano #14365 üzenetére
ezt a meghajtót elég sokan használják a cégnél közvetlenül is, és nagyon sok, nagyon kicsi fájllal dolgoznak, tehát fontos lenne a sebesség, de az adatbiztonság is, ezért gondoltam a stripe-of-mirrors-ra
de ha van jobb ötleted, meghallgatom, mert van időm játszadozni vele, két dolog viszont fontos: minél kevesebbet álljon közben a gép, mert aktív használatban van, illetve hogy az egyik RAID1-es partícióról megy maga a Linux is
ennek kiküszöbölésére azt találtam ki, hogy a mostani 2x1500GB-s tömbre átköltöztetem a rendszert, de persze, ha megoldható enélkül is, attól csak vidámabb leszek
-
válasz
bambano #14363 üzenetére
nem 2T lesz, hanem "csak" 1 - mirror 500 + mirror 500
de majd legfeljebb nem hetente, hanem havonta lesz kikapcsolva a gép, mert fontos a gyors és biztonságos meghajtómost RAID1-ben vannak. ehhez hozzá lesz csapva még 2x500 RAID1-ben, és az egész lesz egy nagy boldog RAID0-s partíció.
most már csak a pontos menetét kell ennek kitalálnomjah igen, a plusz csavar: ezen van a rendszer is
-
válasz
bambano #14361 üzenetére
másik vezérlő.
délihidas SATA2-n vannak a régiek, plusz chipes SATA3-mon az új.igazából csak ott, bootnál okozott gondot, tovább mindenhol már a RAID-es /dev/mdX van, az meg nem változott.
most megy a resync. 2x1500GB, ETA: 320 perc
következő lépés, amihez kérném a segítségeteket (illetve elővéleményt)
az eddigi helyzet: egyik partíció 2x500GB RAID1
másik partíció 2x500GB RAID1most jött 2x1500GB RAID1, ide jön az egyik partíció, a másikat pedig szeretném kiterjeszteni 4x500GB RAID1+0-ra. (vagy 0+1-re)
meg lehet ezt fájdalommentesen csinálni? -
válasz
bambano #14350 üzenetére
OK
A kliensgépnek, amin próbálgatm a dolgot, van winyója, és arról is behúzhatoó a megosztás. Meg is tettem, onnan tudom, hogy úgy el tudom indítani a bash-t, meg be tudok lépni a /bin-be a megosztáson, stb.
Ha nem lenne winyója, és tudna USB-ról bootolni (nem tud), akkor pendrive-ról indítottam volna egy tesztrendszertVagy live CD.
-
-
atesss
addikt
válasz
bambano #14313 üzenetére
a régebbi 3ghz-es p4-ek szerintem többet fogyasztanak, mint a pentiumd
Egyáltalán nem !
A Pentium D, főleg az első generációs (8xx sorozat, 90nm) egy kazán.
AMD vonalon viszont nem nagyon vagyok otthon, hogy mi az ami árban (használt!) és sebességben is a 3Ghz körüli P4 és a Core 2 Duo közt van kb. félúton.munkára szánt gépben nem huzogatunk procit.
Majd kiderül hogy kell-e, csak akkor ha van értelme a gyorsulásnak.
Nem agyatlan tuningra gondoltam, hanem alapfeszen mondjuk egy E2140-et az 1,6Ghz-ről 2,4-2,5Ghz körülre.akkor és csak akkor vegyél ati kártyát linuxhoz, ha már sokat korbácsoltad magad szöges drótokkal és valami érdekesebbre vágysz. egyébként pedig nvidia.
Hallottam már ilyesmit régebben, de az már volt pár éve, és a barátom akivel csinálnánk a projektet (ő linuxhoz jobban ért, de hardverhez kevésbé) biztosított hogy nincs az Ati-val semmi gond Linux alatt, és ő már a sokadik kártyáját használja gond nélkül.
Tudsz erről részletesebb infót mondani ?hogy kifizetted.
Ja hogy akkor nem szoftveres, ok.
Ez nem gond, ugyanis nem fizettem ki, mivel egy G31-es/G33-as lap olcsóbb mint mondjuk egy P35-ös.
Ráadásul P35-ből nem igazán létezik mATX méretben.obizás
Ha az áruházláncra gondolnak ezzel, akkor már rögtön értem is, miért alakult ki a szleng. -
-
atesss
addikt
válasz
bambano #14302 üzenetére
Az alaplap nem vészes, 10e alatt lehet találni aprón olyan mATX-es pl. Gigabyte G33-as lapot amin a 16x-es PCI-E mellett van egy 4x-es is. Mivel nem játékra lesz, a 4x sebességének simán elégnek kell lennie egy második VGA kártyához.
Amúgy igazad lehetne, hogy az egybe gép egyszerűbb, és akár kissebb.
Csak elég komolyak a korlátai. Pl. melyik IBM/ hasonló SFF gépben lehet húzni a procit ?
Ha saját magam választok alaplapot, akkor ez a probléma elhárul.A másik gond, hogy ha külön is bontom, olyan gép kell legyen külön mindkettő, amire két monitort rá lehet dugni (DVI jobb lenne, de végül is elég a VGA csatlakozó is).
Tudsz konkrétan ilyet ajánlani (pl. apróról) ?
Nem kell feltétlen hogy Core 2 legyen, bár nem tudom mi az ami mondjuk egy P4 3GHz felett van azért teljesítményben - és nem fogyaszt iszonyat sokat (mint pl. a Pentium D).Videókártya: Használtan két low-end Ati HD.
Akár már 5e alatt is megkapom darabját, 6-7e körül meg már dupla DVI-os vagy DVI + HDMI-s is van jópár.és az egyszerűség kedvéért az alaplapon nincs kártya
Az integrált VGA-val (pl. a G33-ban lévő Intel X3100 mi a gond ?
Egyrészt lehet hogy azt is használnám (az első két monitor meghajtásához - ha van rajta két csatlakozó) - de ha nem is, akkor meg letiltom, és két darab PCI-E-es megy bele. Ha le van tiltva Biosból, akkor miért okozna gondot ?ha nem akarod számolni a saját munkaerőd költségét
Hát igen, ezzel van a probléma.
Nem mondom hogy nem érdekel a probléma, és nem lenne jó tanulásképpen megcsinálni ezt, de ha napokat szívunk vele, akkor meggondolandó...Kenobi tábornokhoz
Amúgy miért pont hozzá ? -
-
-
atesss
addikt
válasz
bambano #14300 üzenetére
A két PC több helyet foglal, és összességében nem valószinű hogy olcsóbban kijövünk.
Kétmagossal biztos nem, alatta meg két P4 lehetne akkor.
Így meg ha esetleg mégis kellene olyan feladatra, ahova időlegesen kell a teljesítmény az egyik usernek, akkor a Core 2 elég erős tud lenni (úgy hogy közben a másik user mondjuk 15-20%-os prociterheltségét is ki tudja szolgálni).hcl-nek is
Köszönöm a kulcsszavakat, amit találtam az alapján meg lehet oldani:
X desktop Ubuntu - google keresés
Egy jónak tűnő leírás: [link]
multiseat linux - google keresés
Itt a 2.hsz-ben van pár ötlet: [link]
Ugyan nekem most nem kell ilyen, de ezek a vékonykliensek sem rosszak (pl. iskolákba): [link] vagy [link]
De nem igazán találtam infót, hogy mennyibe kerül egy ilyen.
Persze biztos egyedi megrendelésre mennek a tételszám miatt, csak úgy egy sacc. ár érdekelne.Sajnos úgy tűnik, hogy tényleg nem lesz egyszerű...
Ha egyszer sikerül belőni, akkor milyen hátránya lehet ennek az egész megoldásnak ? -
-
válasz
bambano #14277 üzenetére
Te nemtom, amíg nem találtam ki, mit akar, addig be se tudott bootolni
OK, kipróbáltam csak egy *-gal is, bebootol, és úgy se jó
De amúgy mindenképp ilyen IP-je lesz a kliensnek, mert a dhcp csak ezt a tartományt osztja.Vagy arra gondolsz, hogy MAC-hez rendelt IP kéne?
-
-
-
MacCaine
őstag
válasz
bambano #14267 üzenetére
Huhh, úgy tűnik vaklárma volt, csak lefagyott a gépezet. Érdekes a jelenség, mert távolról az nmap jelezte, hogy megy a gép. Az amap meg még azt is, hogy egy sshd fut. Most viszont itthonról megnéztem, és nem reagált semmilyen billentyűre. Csak a reset segített. Valami eléggé megkattant benne, mert nem indul a gui sem. Logokban semmi szokatlan nincs. Asszem ebből újrainstall lesz...
-
válasz
bambano #14269 üzenetére
Ez kemény... :S
Nézd onnan, hogy már legalább beismerik
Kicsit más.
A nfs-ről futó Ubiba még mindig nem tudok bejelentkezni... Konzolról annyit közöl, hogy nem tudja futatni a bash-t (jogok megvannak). Természetesen az a rendszer, amiről másoltam, hibátlan.
WTF, valakinek van ötlete? :S -
-
Siriusb
veterán
válasz
bambano #14263 üzenetére
Mert olyan szerencsétlen vagyok ezzel a tapipaddal.
Az Alt-os módszerrel viszont csak durrbele és semmi finomkodás, pozicionálás.Egyébként meg sokszor a billentyűzetet használom egér helyett, pl. openbox-szal sokkal kényelmesebb.
(#14261) CPT.Pirk,
akkor még próbálkozom. A kétujjas még nekem is sikerül -
válasz
bambano #14248 üzenetére
Valszeg nem, mert már a virtuális gépről a szerverre másolás közben is panaszkodott, hogy a tulajdonost nem sikerült beállítani. Elsőre be sem bootolt, csak miután a megfelelő jogokat rátoltam a nsfroot alatt könyvtárszerkezetre.
Na de. Mivel ez a szerverről fut, és a szerveren mindenre +777 , mit lehet még rajta állítani?
Avagy OK, gid, de ha amúgy úgyis mindenki írhatja-olvashatja...?(Különben a hibaüzenet konzolon bejelentkezéskor : Cannot execute /bin/bash - jó hogy szemem is van, megnézzük, milyen jogok vannak a bash-ra...)
-
-
-
válasz
bambano #14242 üzenetére
Ja, a hibaüzenet nem csak a superblock, hanem "Bad fs type, bad option, bad suprblock..."
...amit a mount szokott mondani, amikor nem tud felcsatolni valamit....részben megoldva, most már látja a share-t (nem volt fent az nfs-common
), de azt mondja, hogy Access Denied.
-
-
lapa
veterán
válasz
bambano #14237 üzenetére
oké. azaz az én esetemben szerintem ennyire nem egyszerű. továbbra is sötét van nálam boot témában, pedig esküszöm mindent elolvasok a bootról, amit a gugli kidob. szóval gondolom nekem tán valami initramfs kéne, mint mikor linuxot indítok róla. de a grub és az initramfs kapcsolata nekem fehér folt. egyszer össze lett rakva a grub konfig, azt kinyomtattam a házioltárra és minden teliholdkor szűz kecskét áldozunk neki. hozzáteszem az is fehér folt, hogy a win mit csinál, mikor floppyn vagy usb-n "mass storage" drivert mutat neki az ember.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #14233 üzenetére
Nem tudom hova tenni a dolgot, mindig ugyanazt az üzit kaptam, de teljesen random időpontban, mindegy volt, hogy USB-ről megy a telepítés, vagy lemezről, sőt, utoljára felment a rendszer, és az első elindulás befejeztekor kaptam...
Most a ramnál bár nem volt semmi elállítva, visszaraktam by spd-re, meg a 1T command módot visszaraktam 2T-re, egyenlőre nem volt azóta hiba. Viszont 1T állásban meg a memtest nem mutatott hibát, persze ez nem jelenti azt, hogy nem volt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #14208 üzenetére
Értem. Az új vinyó kisebb, szal max partíciókat tudok átvinni.
Nem igazán értem a probléma okát. A HDSentinel szerint 8000 valamennyi adatkapcsolati hiba volt, de a hátralévő élettartam még 273 nap, meg nem is riogat a program.
A probléma annyi, hogy bejön a grub, indítom a Linuxot, és vagy elindul hiba nélkül, vagy a legváltozatosabb szövegekből tol ki több oldalnyit, még mielőtt túl jutna a karakteres részen, és megáll a tudomány, de minden esetben teljesen más a szöveg. Aztán mikor elindul, akkor meg semmi probléma nincs, fsck semmi hibát nem talál.Ebből gondolom, hogy talán kezd haldokolni a vinyó.
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #14163 üzenetére
Én meg azt hallottam, hogy az AMD aktívan támogatja a nyílt forráskódot. Ezért én azóta nem vettem nvidiat
Egyébként ugye havonta van bináris driver, előfordul, hogy némelyik bugos. De hát nem kell mindig a legfrissebb. Egy-egy ilyen esettől eltekintve, nem futottam komoly problémába. Mondjuk a hardveres videódekódolásra nincs szükségem, a proci az alap 800MHz-en is megbírkózik az 1080p hd blu-ray rippel.
-
ViZion
félisten
válasz
bambano #14157 üzenetére
... be is telt a partíció
Pendrájvra jó a hdparm sztem. Új R500, 16 GB pendrájv USB3-ba dugva 35.18 MB/sec, USB2 hub-on ~30. Régebbi Kingston 16 GB USB2 hubon ~24.22 MB/sec. iBeat Cebrax (USB 1-es ős-zenelejátszó, 1 GB kapacitás, de szeretjük, nem kidobós ~7 éves!!!) 995.20 kB/sec. szal. ezek az eredmények kb. rendben is vannak.Később kipróbálom még amit írtál. Mennyi ideig fut egy teszt?
-
ViZion
félisten
válasz
bambano #14155 üzenetére
sudo hdparm -t /dev/sdc
Írást nem tudom mivel kellene... bonnie++ van repóban, de nem tudom hogy műXik. Felvilágosítanál? SSD, HDD, USB3 HDD és USB2 pendrive teszt lenne, csak a magam "örömére". Bár a Kingston R500 hozza amit ráírtak elvileg...
-
lapa
veterán
válasz
bambano #14126 üzenetére
de, viszont annak a fontosabb részeit pláne nem birizgálnám, akkor már inkább a driver loggolását szüntetném meg.
arról lehet tudni valamit, hogy szabad-e a /var/log -ot ramdriveba rakni? mert korábban én azt olvastam, hogy az valamiért beborítja a tér-idő kontíniumot. de azóta se tudom miért lenne baj (azon kívül hogy persze bukom restartkor meg fagyáskor). mert workaroundnak az is jó lenne, ramban tőlem eljátszhat.
@CPT.Pirk: scp -P 12345 /etc/x.conf lapa@gepnev:/tmp
rsync -avz -e "ssh -p 12345" /etc/x.conf lapa@gepnev:/tmp
először forrás, utána a cél.
-
The DJ
addikt
válasz
bambano #14103 üzenetére
Igen, a b verziót hajtottam végre, csak lehet rosszul fogalmaztam. Csomagként nem találta meg az opkg a libstdcpp-t, pedig létezett hozzá anno, legalábbis fórumos bejegyzések erre utalnak, tehát átemeltem az általam build-elt környezetből.
Most próbálom kinyomozni, hogy van-e strace openwrt-re vagy lehet-e fordítani hozzá. Jó lenne tudni mi zajlik a színfalak mögött.
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #14089 üzenetére
Minden bizonnyal a megfelelő assemblert hívja, mivel a gcc alapból is assembly kódot generál és már sikerült neki pár modult lefordítania. Az inline asm blokkokat még a gcc alakítja át és illeszti be az assembly kimenetbe. Az adott hibaüzenet még a gcc-től jön, mivel az assembler már nem tudná hogy a problémás kódrészlet asm blokk volt.
A gcc valóban tudja mit mivel fordítson, de a makefile minden bizonnyal a szokásos CXX-re hivatkozott, ami ha nincs beállítva akkor az alapértelmezés szerint a natív fordító lesz. Itt pedig cross-compile van, ezért nem lett jó.
Az "egy architektúra" az definíció kérdése - a "mips" fordító több alváltozatra tud fordítani, amelyek kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek. Hasonlóan az x86-os gcc is tud 32 és 64 bites kódot generálni, illetve megadható a kismillió különböző utasításkészlet bővítmény (sse és társai) is. Például ez a kis értelmetlen asm blokk:
__asm__ __volatile__ ("nop" : : "x" (1.0));
az alap 32 bites gcc-vel (vagy 64 bites esetén -m32 kapcsolóval) ilyen hibát dob:
error: impossible constraint in 'asm'
Ha bekapcsolod az sse támogatást akkor lefordul. Lehet, hogy a kolléga is valami olyanba futott bele ami a default architektúrán nem megy. -
dany27
őstag
válasz
bambano #14061 üzenetére
Csak az gebasz a dologban hogy nem hajlandó indulni ha nem vagyok az src könyvtárban...
Megpróbáltam indítani terminálból úgy hogy a /-ben volt
és kiadtam ezt: python /home/dani/Dokumentumok/printer/src/main.py
Erre kaptam egy olyan hibát hogy nem tudta megnyitni az error.log file (engedély megtagadva)Ha benne vagyok a mappájában akkor simán megy...
Nem én írtam a programot, én csak használni szeretném!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest