- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Jester01 #24743 üzenetére
Nem pontosan értem, hogyan gyártsak tömböket 1db lemezből. Meg annak igazából mi értelme.
Fizikai partíciók a lemezen:
/dev/sda - 10GB + 4TB
/dev/sdb - 10GB + 4TBRaid1 tömbök:
md0: 10GB+10GB
md1: 4TB+4TBAmikor a két lemez 10-10GB partícióját rakom össze, relatíve gyorsan lemegy a felépítés.
Viszont a 4TB-os partíciókkal már több, mint 4órája pörög.
Nem igazán értem, hogy Raid1 esetében, amikor elméletileg tükörképe egymásnak a 2db lemez és tök üres az egész, akkor miért kell végignyalnia az egészet. -
törölt tag
válasz
Jester01 #24632 üzenetére
Lehet az a gondja, hogy az egyik ide a másik sata?
Létrehoztam a telepítőben egy sw raid1-et és arra kezdtem el a telepítést ext4-el.
Én sem értem miért a sok fejmozgás ...alaphelyzetben egy telepítés (1 lemezzel) nem jár ennyi fejmozgással szerintem.
Érezhetően lassú is volt. Ubuntu server-t tettem volna fel, de kb 30 perc után inkább leállítottam. -
-
válasz
Jester01 #24624 üzenetére
A terv az volt, hogy szép lassan pakolgatok bele nagyobb winyókat, és jól kihasználom a helyet.
Azt tudom, hogy kisebb winyót nem lehet behúzni egy nagyobb tömbbe.
Másik esetet kipróbálom jövő héten, csak melós lesz...Lvm-et szerintem kiszórom róla, 99% egy nagy adatpartíció lesz, néha növelve.
-
-
-
-
Semplar
őstag
válasz
Jester01 #24590 üzenetére
Köszi, szerintem jó ötlet volt, mert rávezetett, hogy szétkapcsoljam a Center/Lfe szabályzókat, talán csak ennyi kellett.
Közben újraratelepítem az egész debiant, már másodszor, mert először nagyon elspóroltam és csak magában a KDE felületet tettem fel ami kevésnek találtatott.
-
gurabli
őstag
válasz
Jester01 #24556 üzenetére
Köszönöm!
Igen, valahogy én is így értelmeztem. A vpn másik tartományban van, és valóban ez a szabály tiltja, hogy a vpn véletlenül se mehessen ki eth0-án.Emígy nem kellett a külön OUTPUT ACCEPT szabály, az INPUT és az OUTPUT szabálynál kellett javítanom a
conntrack --ctstate ESTABLISHED,RELATED
részt. A vpn eleve nem kapcsolódhat az eth0-hoz semmilyen formában, így ezért nem működött semmilyen próbálkozásom, mivel arra nem is ment semmiMost azt próbálom megoldani, hogy a vpn felhasználóként futtatott alkalmazások (amik csak a vpn-en keresztül tudnak kimenni) egyes portjait elérhetővé tegyem pl. belső hálózatból.
Tehát a VPN ip-ről (még jobb lenne interfész név, tun0) port átirányítása pl. az eth0-ra. Reverse proxival localhostként gond nélkül elérem (nginx), de már a belső hálózatról nem. Erre esetleg ötlet?
-
bucihost
senior tag
-
ampulla
aktív tag
válasz
Jester01 #24449 üzenetére
Az se rossz, de van amikor csak belső hálózaton vagyok és nem érem el a netet, viszont van egy gépem amin minden package megvan és ha egy másikra éppen át akarom tenni, mert ott van rá szükség akkor nem tudom, mivel nincs net és nem lehet letölteni. Ezért kerestem egy olyan megoldást, ami a meglévő, feltelepített package-et backupolja, majd azt simán scp-vel elküldöm a belső hálózatban az egyes gépekre és ennyi. De marad az a megoldás, amit csak tudok letöltök és bízom benne, hogy minden dependecy package megvan hozzá.
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Jester01 #24379 üzenetére
A bejelentkező képernyőn van hangikon és működnek a média gombok a notebookon. Amint belépek, a beállításokban nincs hangkártya, miközben az alsamixer működik és zenét hallgatok, böngészőben van hang. Persze, ha leveszem a hangot az egyik alkalmazásban, attól még egy másikban van hang. Akár a rendszerhangerő is lehet nulla, máshol van hang. Olyan, mintha a felhasználók nem férnének hozzá a hangkártyához csak ilyen felemás módon. A root-nál minden működik szépen. Megőrülök :s
Root alatt van hangkártya a beállításokban...
-
-
válasz
Jester01 #24298 üzenetére
Működik is. Csak ha nincs beállítva az LD_LIB... változó, akkor azt mondja, h a libc.so.1-et nem tudta betölteni. Viszont, ha beállítom a /opt/lib-re a változót, akkor megy. Viszont a /opt/lib mappában is csak libc.so.0 van, egyes sehol sincs... Szóval nem értem, h akkor hogy működik mégis...
-
válasz
Jester01 #24296 üzenetére
Ezt a forrást használtam és a ./configure --prefix=/opt --with-sysroot=$HOME/toolchain --libdir=/opt/lib --host=mipsel-openwrt-linux paraméterekkel fordítottam, illetve minimális fixeket kellett a Makefileban eszközölni utána, mert hiányzott pár LDFLAG...
Egyébként a /opt/lib mappában is csak libc.so.0 van, csak, h még izgalmasabb legyen...
-
-
válasz
Jester01 #24290 üzenetére
Ezt a csomagot szeretném megosztani, szóval inkább a fordításos gépen való megoldáshoz ragaszkodnék!
Amúgy kipróbáltam azt, hogy toolchain /lib mappáját áttettem a Cross-compile-s gépen a /opt/lib mappába és a configure-nek megadtam a
--libdir=/opt/lib
kapcsolót, de ugyanúgy hiányolja a Tomato-s routerem a libc.so.1-et.Amit furcsálok is, mert a Cross-compile gépen kiadva egy
ls
-t a libdir mappára:# ls /opt/lib/
crt1.o libcrypt-0.9.33.2.so libm-0.9.33.2.so libresolv.a libthread_db-0.9.33.2.so
crti.o libcrypt.a libm.a libresolv_pic.a libthread_db.a
crtn.o libcrypt_pic.a libm_pic.a librt-0.9.33.2.so libthread_db_pic.a
gcc libcrypt.so libm.so librt.a libthread_db.so
ldscripts libcrypt.so.0 libm.so.0 librt_pic.a libthread_db.so.1
ld-uClibc-0.9.33.2.so libc.so libnsl.a librt.so libuClibc-0.9.33.2.so
ld-uClibc.so.0 libc.so.0 libnsl_pic.a librt.so.0 libutil-0.9.33.2.so
lib libc_so.a libpthread-0.9.33.2.so libstdc++.a libutil.a
libatomic.a libdl-0.9.33.2.so libpthread.a libstdc++.la libutil_pic.a
libatomic.la libdl.a libpthread_nonshared.a libstdc++.so libutil.so
libatomic.so libdl_pic.a libpthread_nonshared_pic.a libstdc++.so.6 libutil.so.0
libatomic.so.1 libdl.so libpthread_pic.a libstdc++.so.6.0.19 Scrt1.o
libatomic.so.1.0.0 libdl.so.0 libpthread.so libstdc++.so.6.0.19-gdb.py uclibc_nonshared.a
libc.a libgcc_s.so libpthread.so.0 libsupc++.a
libc_pic.a libgcc_s.so.1 libpthread_so.a libsupc++.lanem látok sehol libc.so.1-et...
-
válasz
Jester01 #24288 üzenetére
binárist is felmásoltad valahogy
Felcsatoltam a nasom nfs megosztását a /opt mappába és felraktam egy entware-ng-t. Aztán a PATH-hoz hozzáadtam a /opt/bin -t. Viszont a /lib -ben keresi mindeképp a libc.so.1-et, ahova nem tudok másolni.
Egyébként szerintem ez még támogatja a static linket. UClibc fordító és 2.6.38-as kernel
...
-
-
Frenky89
addikt
-
Frenky89
addikt
válasz
Jester01 #24092 üzenetére
Ez van a gépen: [link]
root@vm0 ~ $ uname -a
Linux vm0 3.2.0-80-virtual #116-Ubuntu SMP Mon Mar 23 17:28:52 UTC 2015 x86_64 GNU/LinuxEzt szedtem le: [link], de ezt kapom jutalmul:
root@vm0 /mnt/lib/modules/3.2.0-80-generic/kernel/drivers/watchdog $ insmod i6300esb.ko
insmod: can't insert 'i6300esb.ko': invalid module format
root@vm0 /mnt/lib/modules/3.2.0-80-generic/kernel/drivers/watchdog $ dmesg | tail -1
[ 722.482353] i6300esb: disagrees about version of symbol module_layout -
válasz
Jester01 #24069 üzenetére
Ez se hülyeség (és köszi bambano neked is).
A curl-t nézem meg először, mert az se baj, ha a két eszköznek fogalma sem kell, hogy legyen egymásról.A scp jó lenne, azt használnám, de a TP-Link 841-ben levő 400MHz-es proci nem erőmű, van a másolgatás mellett elég dolga. Egy SSH kapcsolat is elég rendesen zabál, ha jól vettem észre. Ráadásul csak belső hálón vannak ezek az izék, s érzékeny adatok sincsenek rajtuk. (Ha lesz a dologból valami, akkor megírom Logoutra
.)
@sonar : TFTP sem rossz, bár a céleszközön van ftp szerver, akkor már annak adok még egy könyvtárt.
-
alitak
senior tag
válasz
Jester01 #24029 üzenetére
frissítéseket tárolóból folyamatosan csinálom, de nem vagyok előbbre. Jelenleg a 3.19.0-32-generic kernel van. Sose frissítettem még kernelt nem tárolóból. A legfrisebb 4.5.2 most. Megpróbáljam arra frissíteni?
Induláskor automatikusan indul a kodi, lehet hogy az okoz gondot?
-
LógaGéza
veterán
válasz
Jester01 #23858 üzenetére
Nekem csöppet több:
user@server0:~$ cat /etc/qemu-ifup
#! /bin/sh
# Script to bring a network (tap) device for qemu up.
# The idea is to add the tap device to the same bridge
# as we have default routing to.
# in order to be able to find brctl
PATH=$PATH:/sbin:/usr/sbin
ip=$(which ip)
if [ -n "$ip" ]; then
ip link set "$1" up
else
brctl=$(which brctl)
if [ ! "$ip" -o ! "$brctl" ]; then
echo "W: $0: not doing any bridge processing: neither ip nor brctl utility not found" >&2
exit 0
fi
ifconfig "$1" 0.0.0.0 up
fi
switch=$(ip route ls | \
awk '/^default / {
for(i=0;i<NF;i++) { if ($i == "dev") { print $(i+1); next; } }
}'
)
# only add the interface to default-route bridge if we
# have such interface (with default route) and if that
# interface is actually a bridge.
# It is possible to have several default routes too
for br in $switch; do
if [ -d /sys/class/net/$br/bridge/. ]; then
if [ -n "$ip" ]; then
ip link set "$1" master "$br"
else
brctl addif $br "$1"
fi
exit # exit with status of the previous command
fi
done
echo "W: $0: no bridge for guest interface found" >&2Ahogy nézem, a lényeg konkrétan ugyanaz, csak hülyebiztosabb...
-
LógaGéza
veterán
válasz
Jester01 #23855 üzenetére
W: /etc/qemu-ifup: no bridge for guest interface found
Pedig ifconfig kiadja a virbr0 interfészt, viszont az is csak 192.168.122.1-es IP címmel.
Gondolom létre kéne hoznom egy TAP interfészt, viszont eddig minden próbám ezzel kapcsolatban azzal az eredménnyel zárult, hogy nem ment fel hálózatra a szerver se -
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #23838 üzenetére
"Azt meg soha nem fogom megérteni, hogy leállítottam 3 db vm-et majd ugyanazokat később nem tudtam visszaindítani mert nem volt elég memória.": majd legközelebb beállítod a dom0 memóriafogyasztását is, mert az alapból nincs. ha pedig a hipervizor nem tud elvenni ramot a dom0-tól, akkor így jártál, ahogy írtad
mondjuk érdekelne, hogy hw virtualizáció esetén miért jobb a qemu-kvm, mint az a xen, ami a qemu-kvm-et húzza maga alá...
-
LógaGéza
veterán
válasz
Jester01 #23826 üzenetére
Nincs grafikus felületem, csak karakteres. Teljes rendszert akarok virtualizálni, olyan szinten, mintha lenne egy külön eszköz a hálózaton (be tudjak rá SSH-zni, ha bizonyos porton megy a kérés, akkor arra menjen, akár egy webserverként kinntről is el lehessen érni, stb).
Qemu + KVM-en elgondolkodtam, viszont ott nem csak dedikáltan lehet hozzárendelni egy hardverelemet, teszem azt, ha a hálókártyát megkapja a guest, akkor a host nem látja? Valami ilyesmit szűrtem le.Mondjuk lehet nem lenne rossz ötlet az egészet átültetni Xen alapra - bár 90%, hogy nem használnám ki
-
válasz
Jester01 #23810 üzenetére
Szia!
Köszi a választ!
Innen szedtem le a lucid verziót.
Igen, van az ubi mappámban /bin/bash, illetve az alap liveban is van. Mivel ez egy official relase, így gondolom minden függőség stb össze van szedve...
2. Miben különbözik a lucid, meg a többi verzió? Pxe-s diskless rendszernek melyik a legjobb?
-
liyuzheng
újonc
válasz
Jester01 #18735 üzenetére
Hi, It is an old question, I saw you have sloved it, it is about the installation of mip6d-ng.
make[1]: Leaving directory `/usr/src/iproute2'
dh_install
dh_install: iproute-doc missing files (debian/doc/htb/*), aborting
make: *** [binary] Error 2
dpkg-buildpackage: error: fakeroot debian/rules binary gave error exit status 2I really don't know how to solve it.
-
meone
tag
válasz
Jester01 #23759 üzenetére
A kamerán semmi nemű be IP modosítást nem tudok végezni.
Most kábelen megy a rendszer. de ettől függetlenül nem jó.A konstrukció az ez lenne:
kamera ---ethernet kábel ----> Pi ethernet csatlakozója meg van neki egy tp_link tl-wn727n USB wifi adaptere
kliens laptop --vezeték nélküli kapcsolódik a Pi-hez ^^^^Most azt mondja ezzel a konfiggal, hogy nem látja a Wifi csatolót.
A routingra gyanakszom, hogy ott kéne valami be állítani, de nem tudom, hogy hogyan kell.
Szerintem AP módra kéne állítani a Wifi-t nem, vagy van egyszerűbb megoldás? -
meone
tag
válasz
Jester01 #23757 üzenetére
Most újra húztam és teljesen szűzön kezdtem telepíteni a cuccot.
Jelenleg ez a konfig van benne restart után:root@raspberrypi:/home/pi# cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
1
root@raspberrypi:/home/pi# route -n
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 202 0 0 eth0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 202 0 0 eth0
root@raspberrypi:/home/pi# cat /etc/network/interfaces
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
# Please note that this file is written to be used with dhcpcd
# For static IP, consult /etc/dhcpcd.conf and 'man dhcpcd.conf'
# Include files from /etc/network/interfaces.d:
source-directory /etc/network/interfaces.d
auto lo
iface lo inet loopback
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet manual
address 192.168.2.1
network 192.168.2.0
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.2.255
gateway 192.168.2.1
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual
address 192.168.1.98
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
# wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
#allow-hotplug wlan1
#iface wlan1 inet manual
# wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.confÍgy tisztábbnak láttam megcsinálni.
Még a routingon reszelni kell de hogyan? -
meone
tag
válasz
Jester01 #23751 üzenetére
Megnéztem a konfigot, rá jöttem, hogy rossz tutoriált csináltam végig.
Az egy egyszerű bridge-et csinál a PI-ből.Viszont akkor most visszább kell egy lépéssel lépnem.
Kell keresnem egy olyan tutoriált ami routert csinál a piből.
Találtam is vagy 3-at mindegyiket kipróbáltam, de mindegyik rossz volt.Esetleg valami jól bevált beállítás, hogy hogyan kéne ezt csinálni vagy valami jó módszer ami közelebb visz a megoldáshoz?
-
meone
tag
válasz
Jester01 #23748 üzenetére
Pontosan jól értelemezed a problémámat.
Csak egy a bibi fel csatlakozok a hálózatra a kliens géppel, és mégse látom a Pire csatlakoztatott kamerát.
Nem érzékeli a program.
Lehet vagy a NAT-olás nem jó vagy a Port Forwarding.
Ezt nem tudom.
Valami ötlet miket írjak be hogy ezt tudjam diagnosztizálni, hogy ti is lássátok, hogy hol lehet a gubanc. -
-
törölt tag
válasz
Jester01 #23683 üzenetére
A kernel config megvan, az i915 driver probléma megoldva, a /etc/default/grub-ba kellett írni a kernel flageket, a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= részhez.
A led kikapcsolásra találtam megoldást, a wlan bekapcsolásakor kéne ezt futtatni:
sudo echo 0 > /sys/class/leds/ath9k-phy0/brightness
Ezt meg lehet csinálni? Próbáltam /etc/network/if-up.d/-be másolni, nem jó.
Még egy probléma van: próbálgattam boot után kikapcsolni a fenti paranccsal a led-et, és valahogyan kinyírtam a Gnome-t, ha a Window manager választóban Gnome vagy Gnome Classic van, a jelszó beírása után visszadob a login screen-re. System Default-al működik, amiket próbáltam:
apt-get remove gnome*, apt-get install gnome*
Gnome config törlése
Egyik se oldotta meg... Mi lehet a baj? Ha terminal-ba írom a gnome-session parancsot:
Feb 21 11:18:27 Home org.gnome.Terminal[5802]: (gnome-terminal-server:7957): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_get_toplevel: assertion 'GTK_IS_WIDGET (widget)' failed
Feb 21 11:18:27 Home org.gnome.Terminal[5802]: message repeated 19 times: [ (gnome-terminal-server:7957): Gtk-CRITICAL **: gtk_widget_get_toplevel: assertion 'GTK_IS_WIDGET (widget)' failed]
Itt a config:
(#23684) spammer: Én is erre gondoltam, ezért írtam ide.
-
válasz
Jester01 #23674 üzenetére
Nnnna!
Paraszt megoldás. Mégis másolás.
Az Openwrt a /tmp-t úgyis a ramban tartja. A nem publikus kamerás router szépen átmásolja a publikus /tmp-jébe a képet, a publikuson a saját /tmp -jében levő filenévre mutatva raktam egy symlinket. (Lehet, hogy fordítva lesz, és akkor a publikusról lehet vezérelni az egészet, hogy amikor nem kell a kamera, ne forgalmazzon.)Tök jó lenne, ha működne a mjpeg-streamer, azal sokkal egyszerűbb :S Most egy fswebcam kezeli a kamerát, az valamivel fapadosabb.
-
-
-
válasz
Jester01 #23443 üzenetére
Ahogy nézem igazából 3 fontos dolog van ebben az imageben. A vmilnuz, az initrd és a filesystem.squashfs.
Utóbbi tartalmazza a fájlrendszert. Ezt tölti be a ramba igen, read-writenak (írhatónak).
Namost nekem tulajdonképpen csak az kéne, h kikapcsoláskor mentse bele ebbe a cuccba a módosításokat.
Ez az unionfs számomra ismeretlen... Google sem segített sokat, csak azt tudtam meg, h mi ez. Azt nem, h hogy lehet használni...
Szerk.: ha jól sejtem, akkor a debootsrepre van szükségem az nfs fájlrendszerhez. Na majd holnap kipróbálom!
Ui.: köszi a gyors választ!
-
Raynes
tag
válasz
Jester01 #23390 üzenetére
Hogy lehet összefűzni? A VBR map indexelését nem fogja szétcseszni, ha mindenféle darabot összeillesztgetek?
Egyébként nem értem, hogy az FFmpeg fejlesztők miért nem teszik bele a konvertálás mentése funkciót, nem lenne nagy szám leprogramozni, és már nem egy ember jelezte a fórumukon, hogy lenne rá igénye.
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #23352 üzenetére
mert te még a titanic pusztulása előtt telepítettél utoljára nulláról linuxot.
azóta már régen automatikus a tömb összerakása, meg van szuperblokk a darabokon.
az initrd-nek is csak annyit mondanak, ha jól emlékszem, hogy melyik raid tömböket kell összerakni, a darabokat már uuid alapján megtalálja a kernel magától. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #23338 üzenetére
Unigine teszteket néztem mindkét rendszeren, ott tök ugyanolyan sebességeket mértem Win7 és Linux között is OpenGL-ben. Abu erre azt mondta, hogy egy "egyszerű" teszt progit könnyű optimalizálni, ellentétben egy AAA játékkal.
Viszont Win7-en kisebb volt az OpenGL-es teljesítmény, mint a DX-es, vagyis a DX-es megjelenítő gyorsabb volt az Unigie-ben.
-
nolika
senior tag
válasz
Jester01 #23291 üzenetére
Ennek a kódnak a leuftási eredménye Permission denied:
sudo -u www-data ls -lisa /home/User/raid/owncloud_data/Ez a probléma. Ezenfelül ki is próbáltam, nem éri el az owncloud a tárhelyet.
Symlinkre gyanakodtam, de ezekszerint nem az a hibás.
A fájlok mindegyike a www-data:www-data-ra van állítva, 775 jogosultságokkal. Mégse éri el.
-
válasz
Jester01 #23286 üzenetére
Köszi a segítséget, Neked és a többieknek, de asszem sikerült megoldani valamennyire a dolgot.
Sajnos az sql adatbázisos user integráció nem működik, de eappal és pappal be tudnak lépni azok, akik deklarálva vannak a users fájlban. Egyenlőre ennyi elég!
Bár ha van vkinek 5lete és türelme hozzám, akkor azt szívesen fogadom!
-
-
válasz
Jester01 #23279 üzenetére
Szia!
Hát, szerintem kugli barátunk icipicit tévedett. Mind2 létezik, csak az sqllite magának az sql modulnak a része.
2. Ez jó 5let! Ránéztem, simán ment minden! Mostmár tudom, h azzal nem lehet gond.
Amúgy ez az rlm nem a realm-ot jelenti? Kéne realm rá manuálisan?
Szerk.: egyébként nem csak ezzel a modullal csinálja, hanem van 1-2 kivétel ugyan, de nagyjából az összesnél ez a hiba jön elő...
-
válasz
Jester01 #23277 üzenetére
Én is itt kerestem a hibát, de aztán véletlenül lett meg. Nem lőttem le a gépet, amikor nem indult el, mert el kellett szaladnom az eredeti SSD-ért. Mire visszaértem, elindult a rendszer. Emlékeztem, hogy ennyit akkor vár, ha nem sikerül valamit az fstabból felcsatolnia. Úgyhogy belenéztem az fstabba, és bizony ott volt még a swap. A gpartednek ki kellene kommentelnie, valamiért mégsem teszi meg. Szóval a kiterjesztés után érdemes ránézni az fstabra újraindítás előtt. Most baba a rendszer, és végre működik a smartmontools demon is, dobja a teszt üzeneteket indulásnál.
This message was generated by the smartd daemon running on:
host name: homerserver
DNS domain: [Empty]
The following warning/error was logged by the smartd daemon:
TEST EMAIL from smartd for device: /dev/sdf [SAT]
Device info:
SAMSUNG HD642JJ, S/N:S1AFJ90S107202, WWN:5-0000f0-00b012720, FW:1AA01113, 640 GBMost már jöhetnek a WD RED-ek. Csak ne lenne ilyen horror áruk.
-
válasz
Jester01 #23277 üzenetére
Ok, az lehet!
Itt a log. (raw formátum) Remélem nincs benne semmi kényes infó. Csak átfutottam at a 10000 sort
. Ezt még elolvasni sem könnyű. nemhogy megírni!
Jó olvasást!
Köszi!
-
válasz
Jester01 #23274 üzenetére
Szia!
Nem hiszem, hogy kimaradt volna.
Simán a configure --prefix=/ffp -vel lett a configure futtatva. Aztán egy make és egy make install volt as usually. A telepítés simán ment, csak a szokásos függőség hiányzik cucc volt. Nomeg ami furcsa volt, h syntax errorral elszállt a make, amikor a radsniff -et cc-zte. Ránéztem a szövegesfájlra, amit radsniffre fordít és hiányzott egy -lm kapcsoló. Ez kivételével mindent hagytam úgy, ahogy ő akarja. Helpjében nincsen semmi full installra opció...
Szerk.: Ez:
https://github.com/FreeRADIUS/freeradius-server van fent. -
bambano
titán
válasz
Jester01 #23264 üzenetére
"Egyfelől fölöslegesen az üres helyet is másolja (ami ssd esetén duplán rossz) ": ha abból az irányból nézed, hogy üreset is ír, akkor nevezheted rossznak. ha meg abból, hogy egy-két ócskább ssd esetén szükséges a cellák frissítése, akkor meg kifejezetten jó, hogy végigírod a partíciót. lásd samsung ssd mizéria.
-
batagy
őstag
válasz
Jester01 #23220 üzenetére
Kernel verzió mi a laptop1 és laptop2 esetén? Nem esetleg a laptop2 újabb?
Ez alapján, esetleg próbáld meg USB2.0 portban is, a laptop1-en, illetve Legacy supporton engedélyezni a BIOSban az USB3 portokra.. (?)
Ettől még lehet az Asmedia firmware is hiányos. Kár hogy a PID-ed 1153, így nem frissíthető.
-
King Unique
titán
válasz
Jester01 #23220 üzenetére
Ez elég fura, hogy egyik laptopon működik, másikon nem, HDD-vel ok...ez alapján nem a rack hibája lehet, inkább valami inkompatibilitási probléma. Amin talán egy firmware (SSD, rack) frissítés segíthet, akár BIOS/ UEFI update. Illetve ilyen USB felismerési problémák szoktak lenni nem megfelelő alaplapi chipset driver miatt is (Windowsnál), bár akkor HDD-vel sem nagyon működne. Én amúgy ilyen külső házzal próbáltam, viszont ennél is 1153 a PID azonosító, ami miatt nem lehet firmware-t frissíteni [link]. Kizárólag az 55AA támogatott ilyen téren.
-
King Unique
titán
válasz
Jester01 #23216 üzenetére
Ezek univerzális házak, működnie kell szinte akármilyen SATA HDD/SSD-vel. Ha nem, akkor ott valami a partícióval nem ok. Formáztam én a fenti példánál mind2 rendszeren, NTFS / Ext4 fájlrendszerre, partíciós táblát is hoztam létre mindkettőn, de a felismeréssel és működéssel nem volt gond Linux alatt sem. Illetve olyan még elő szokott fordulni, hogy a máshol (pl. gépben SATA-n) inicializált és formázott meghajtót bizonyos házak nem kezelik megfelelően, leginkább GPT-nél. Ezért szokták javasolni a külső házban való partícionálást.
Sok infót viszont nem adtál meg, hogy pontosan mi van rajta, milyen fájlrendszer, mivel formázva, milyen SSD + ház stb.? Az új adatokból azért látszik, hogy egy 256 GB OCZ Vertex 4 SSD és a VID-PID alapján vsz egy JMicron vezérlős dual-bay rack / HDD dokkoló. -
King Unique
titán
válasz
Jester01 #23212 üzenetére
Linux Mint 17.3 alatt néztem 2 db 2,5" USB 3.0 külső házban egy Kingston HyperX FURY 120 GB SSD-t. Jelenleg 3 db Ext4 partíció van rajta (+ üres hely), mindegyiken Linux fut. A partíciókat GParted segítségével hoztam létre. Az SSD mindkét házban megfelelően működik, leszámítva a TRIM hiányát, ami alapból nem támogatott USB-n.
● JMicron JMS567
[~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 3.19.0-32-generic #37~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Oct 22 09:41:40 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ dmesg
[ 126.467656] usb 2-1: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd
[ 126.485333] usb 2-1: New USB device found, idVendor=357d, idProduct=7788
[ 126.485344] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 126.485349] usb 2-1: Product: USB to ATA/ATAPI Bridge
[ 126.485354] usb 2-1: Manufacturer: JMicron
[ 126.485358] usb 2-1: SerialNumber: ************************
[ 126.489673] scsi host6: uas
[ 126.490356] scsi 6:0:0:0: Direct-Access KINGSTON SHFS37A120G 0114 PQ: 0 ANSI: 6
[ 126.491817] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ 126.492009] sd 6:0:0:0: [sdc] Spinning up disk...
[ 127.496572] ..ready
[ 128.501988] sd 6:0:0:0: [sdc] 234441648 512-byte logical blocks: (120 GB/111 GiB)
[ 128.501997] sd 6:0:0:0: [sdc] 4096-byte physical blocks
[ 128.502595] sd 6:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ 128.502603] sd 6:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 53 00 10 08
[ 128.502927] sd 6:0:0:0: [sdc] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
[ 128.508732] sdc: sdc1 sdc2 sdc3 sdc4 < sdc5 >
[ 128.511344] sd 6:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
[ 128.735508] EXT4-fs (sdc2): recovery complete
[ 128.735627] EXT4-fs (sdc3): recovery complete
[ 128.736111] EXT4-fs (sdc2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 128.743135] EXT4-fs (sdc3): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 129.029723] EXT4-fs (sdc1): 20 orphan inodes deleted
[ 129.029727] EXT4-fs (sdc1): recovery complete
[ 129.031773] EXT4-fs (sdc1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)● ASMedia ASM1153
[~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 3.19.0-32-generic #37~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Oct 22 09:41:40 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ dmesg
[ 1340.183811] usb 2-1: new SuperSpeed USB device number 3 using xhci_hcd
[ 1340.201122] usb 2-1: New USB device found, idVendor=174c, idProduct=1153
[ 1340.201132] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=1
[ 1340.201137] usb 2-1: Product: AS2115
[ 1340.201141] usb 2-1: Manufacturer: ASMedia
[ 1340.201145] usb 2-1: SerialNumber: 00000000000000000000
[ 1340.202284] usb-storage 2-1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 1340.203180] scsi host7: usb-storage 2-1:1.0
[ 1341.201470] scsi 7:0:0:0: Direct-Access ASMT 2115 0 PQ: 0 ANSI: 6
[ 1341.202244] sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ 1341.211524] sd 7:0:0:0: [sdc] 234441648 512-byte logical blocks: (120 GB/111 GiB)
[ 1341.213087] sd 7:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ 1341.213097] sd 7:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 43 00 00 00
[ 1341.213361] sd 7:0:0:0: [sdc] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 1341.214812] sdc: sdc1 sdc2 sdc3 sdc4 < sdc5 >
[ 1341.216224] sd 7:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
[ 1341.402010] EXT4-fs (sdc1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 1341.415710] EXT4-fs (sdc2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 1341.449077] EXT4-fs (sdc3): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null) -
King Unique
titán
válasz
Jester01 #23212 üzenetére
Az AS2115 csak a tray, OS-ben az azonosító. Az valójában ASMedia ASM1153 chip, az ASMT2115 meg az ASM1153E szokott lenni.
Én tesztelgettem 2,5" külső házakban (ASMedia és JMicron chip) HDD / SSD meghajtókat Linux és Windows alatt is, de olyanra nem emlékszem, hogy SSD-vel nem működött. Hardveres korlátozás erre nem valószínű, hogy lenne. Még a gyári Samsung T1 Portable külső SSD-ben is ASM1153E vezérlő van [link].
Majd megnézem, enyémre mit ír a dmesg.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Jester01 #23067 üzenetére
Igen, van benne, már nem is kísérleti, de csak szoftveresen kezeli a kártyát, hardveres gyorsítás nincs benne. Ezzel csak annyit tud, hogy korrekten kezeli a képmegjelenítést (felbontás, frissítés) és az energiagazdálkodást, de gyorsítás nélkül minden szaggat, használhatatlan normális dologra.
vladi: kösz, de nem. A Linuxnak az az értelme, hogy haladj a korral, friss csomagokat használj. Nem fogok azért millió éves csomagoknál maradni, hogy egy ősrégi driver menjen, és ennek rovására a csomagfüggőségek miatt meg több másik program ne fusson. Inkább hagyom a fenébe a régi csomagokat, régi disztrókat. Persze workaroundre várok tippeket, hátha mégis kitrükközhető modern disztrók alatt. Sok reményt én sem látok rá, de hátha.
-
válasz
Jester01 #22986 üzenetére
Nem tudom magam lemérni, mert ettől függ, hogy 2db 3 TB-os (R1) vagy 3db 2 TB-os (R5) lemezt veszek. Tudom, hogy RAID5 esetén 4 TB-om lenne, de ha nem tudom normálisan megvalósítani, akkor inkább hagyom.
A Celeron 847-em kb. 1,5x annyit tud, mint egy Atom 330, de az sem túl bivaly.
Itt vannak egyébként összehasonlítható eredmények: [link] Ez alapján nagy eltérés nincs a RAID1 és RAID5 között (eléggé meglepő), de az is igaz, hogy ez meg egy E7400-as CPU (Core 2 Duo), ami szintén nem gyenge. -
-
Santosh
tag
válasz
Jester01 #22913 üzenetére
Ott van a ; de nem megy sajnos.
Mi lehetne még erre a proxy-s problémámra megoldás?
-
Santosh
tag
válasz
Jester01 #22908 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes válaszod!
sudo netstat -lnp | grep 8080
Miután ezt beírom, nem jön semmi válasz a terminálban.A /var/log/nginx/error.log file-ban a következő hibát kapom, de csak akkor, amikor megpróbálom restartolni az nginx-et (normál start-nál nem jön hiba):
[emerg] 2622#0: invalid number of arguments in "proxy_pass" directive in /etc/nginx/sites-enabled/default.conf:7A firefox a következőt írja:
The proxy server is refusing connections -
Santosh
tag
válasz
Jester01 #22899 üzenetére
Köszönöm! Sajnos nem működik.
Néhány kérdés:
1.
proxy_pass http://aholÍ/a/proxy/van
-ha ip a proxy átjáró, akkor a http://ip_cim legyen a formula?2.
proxy_set_header Authorization "Basic ide_kell_a_base64";
itt kell a Basic szó, vagy csak a kód, amit generáltam online?3.
A linkelést így oldottam meg:
sudo ln -s /etc/nginx/sites-available/default /etc/nginx/sites-enabled/default.conf
Ez így jó?4. Az nginx.conf file-t nem kell egyáltalán szerkesztenem? Elég rövid a default tartalma.
Miután megtörtént a linkelés, elindítom a webszervert:
sudo service nginx startMegszerkesztettem az /etc/apt/apt.conf file-t így:
Acquire::http::proxy "localhost:8080/";
Acquire::https::proxy "https:/localhost:8080/";
Acquire::ftp::proxy "ftp://localhost:8080/";De nem megy sajnos a sudo apt-get update, sem a firefox, ha beállítom a localhost - 8080 -as proxy-t.
Mit ronthatok el? Az esetleg probléma lehet, hogy 8080 a bejövő proxyszerver portja is?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest