Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
donatel
tag
-
-
donatel
tag
válasz
#40553216 #28641 üzenetére
A linuxakadémiás videó (ubuntu server haladó telepítése) alapján installáltam ezt a szervert! A HDD-ket csak 20GB-ra vettem, az lvm köteteket is kisebbre mint a videóban. Megcsinálom újból majd nagyobb diskekkel meg azokkal a lvm kötet méretekkel(vagy nagyobbakkal) mint amelyek a videóban is vannak.
-
donatel
tag
Hali!
A vorack-server-t ssh-n keresztül frissítettem kétszer is ("apt-get update" majd "apt-get upgrade -y") erről az ubuntu desktopról? A végén ezt a hibát írta ki.
Az ubuntu servert ssh keresztüli telepítéssel installáltam. A telepítésnél a partíciónál szoftveres RAID-t (RAID1 és RAID6) használtam. 5 disk van benne (4 plusz 1 tartalék). A RAID1 a rendszernek a RAID6 az adatoknak.
Két kötetcsoportot hoztam létre: a egyiket a rendszernek a RAID1-en a másikat az adatoknak a RAID6-on. A lemezeket LVM-mel kötetekre bontottam és elkülönítettem a fájrendszereket (ezek a következők: /(root), /boot, /usr, /var, /var/log, /var/temp, /var/cache, /var/spool, /tmp, (ezek a rendszer kötetcsoportra mentek), /home (ez ment az adat kötetcsoportra)).
Mind az ubutnu server és mind az ubuntu desktop egy virtuális gép egy VMware Workstation-ban. -
donatel
tag
Ubuntu Desktopra telepítek LDAP kliens egy leírás alapján. Meg tudná valaki mondani hogy mire jó getent parancs és a getent passwd parancs kiadása ill. mit eredményez?
-
donatel
tag
Hali!
LDAP-t akarok beüzemelni egy Ubuntu Serveren és egy Ubuntu Desktopon.
1. Ubuntu servere telepítettem és beállítottam az OpenLDAP-ot és a phpLDAPadmin-t.
2. Weben keresztül létrehoztam egy CementE (Administrators szervezeti egység -> Admin-group csoport-ban) felhasználót és jelszót hozzá.
3. Ubuntu Desktopon telepítettem és beállítottam az LDAP klienst (PAM konfigurálás). Majd újraindítottam az nscd service-t, majd ezt követően reboot a cliensnek.Nem tudok belépni a CementE felhasználóval mert a login képernyőn csak az a felhasználó jelenik meg amelyik csak a gépre jelentkezik be (Desktop 1 -ezt a alap az Ubuntu Desktop telepítésénél megadott felhasználó).
Mi lehet a probléma? Hogy tudnák felhasználót váltani bejelentkezéskor?
-
donatel
tag
Hali!
LDAP servert telepítek.
Ott járok hogy létrehoztam az LDAP adatbázis konfigurációját, háttér definícióját egy backend.ldap.local.ldif fileban, ami így néz ki:Majd az LDIF file másolása a címtároz az alábbi utasítással:
ldapadd -Y EXTERNAL -H ldapi:/// -f/etc/ldap/ backend.ldap.local.ldifEzután elkészíttem az előtét címtárt egy frontend.ldap.local.ldif fileban ami így néz ki:
Ezután felakartam venni a bejegyzéseket az LDAP-címtárba de a következő hibát írta ki:
Mi lehet a problémája?
-
donatel
tag
Az ubuntu szerver boot-nál hogy tudom megnézni azokat a dolgokat amik futnak zöld OK-val. Az egyik sornál láttam egy sárga jelzést ezt szeretném megnézni hogy mi az mert olyan gyorsan továbbmegy hogy nem látom.
-
donatel
tag
Mi a különbség, ha átváltasz root felhasználóra a következők parancsok között:
"sudo -s", "sudo su" vagy simán "su"
-
donatel
tag
Nem tudom feltelepíteni a cadaver-t az Ubuntu Serverre (16.04.1 verzió).
WebDAV-ot akarok feltelepíteni amihez az apach2-t feltelepítettem megcsináltam a beállításokat az apache-hoz, a webdav-hoz. Az apache rendesen fut (ezt ellenőriztem a systemctl status apache2.service-al)
A cadaver-t az alábbi paranccsal akarom telepíteni apt-get install cadaver -y de nem telepíti a következőt csinálja:
Mi lehet a gond, mert tesztelni szeretném, hogy a webdav jól működik e.
-
donatel
tag
Hali!
Ubuntuban a "-y" kapcsoló egy parancsban mit jelent, mert több helyen láttam már hogy a parancssor végére írják ezt a kapcsolót:
Pl.: 1. apt-get update
apt-get upgrade -y2. apt-get update
apt-get install apache2 -y -
donatel
tag
Hali!
WebDAV kiszolgálót akarok telepíteni egy Ubuntu 16.04.1 szerverre. Felinstalláltam az Apache webkiszolgálót, engedélyeztem a WebDav modulokat, beállítottam a jogosultsági dolgokat.
Elkészítettem a virtual host állományt ( /etc/apache2/sites-available/default ), amely a követkeő dolgokat tartalmazza:Beállítottam a virtual hostot a WebDAV-hoz (hozzádtam egy test felhasználót, a jogokat is beállítottam) és újratöltöttem a beállításokat ( /etc/init.d/apache2 reload ).
Tesztelni akartam a konfigurációt egy parancssoros WebDAV klienssel a szerveren. Ehhez telepítettem a cadaver-t, majd megpróbáltam elérni a helyi WebDAV-ot ( cadaver http://localhost/webdav/ ), de a következő hibát írta ki:
Mi lehet a gond?
-
donatel
tag
Hali!
VMWare Workstation 12-ben készítettem egy kis virtuális hálózatot:
1. Main-Server (Ubuntu Server 16.04.1 LTS)
2. Desktop 1 (Ubuntu Desktop 16.04.1 LTS)
3. Desktop 2 (Windows 7)A Ubuntu Server-t bekonfiugáltam, felfrissítettem, majd telepítettem rá DNS server-t (bind9, dnsutils) és DHCP servert.
A gépek pingetik egymás ip címét, a a routert, a 8.8.8.8 -t valamint a google.com -ot. De a main-server nem tudja hostname alapján pingetni a desktop 1 és desktop 2 gépet. A desktop 1 pingeti a main-server -t de a desktop 2-t nem tudja, valamint a desktop 2 pingeti main-server-t de a desktop 1 nem.
A desktop 1 és desktop 2 megkapja a DHCP server-től a beállításokat.Mi lehet a probléma, hol lehet valami rosszul beállítva?
-
donatel
tag
Most találtam egy videót majd ez alapján megcsinálom, mer nekem is ugyan ez van.
[How to Remove EFI System Partition from your Hard Disk]
Sőt még találtam egy leírást hogy a uefi bios boot menüből hogy töröljük az ubuntu (Live Ubuntu cd-vel):
-
donatel
tag
válasz
King Unique #27115 üzenetére
Akkor nem fog bezavarni az az efi partíció később ha úgy hagyom (pl ha arra a hdd-re gamet telepítek vagy más programot, vagy filmeket nézek rajta)?
-
donatel
tag
Hali!
Dell 7559-nél 1TB hdd, amin ubuntu linux van telepítve, hogy lehet az 500MB-os EFI rendszerpartíciót megszüntetni. Raktam bele egy SSD-t amire win10-et telepítettem, majd a hdd-én a különféle köteteket töröltem, de ennél az 500MB-os EFI rendszerpartíciónál nincs a jobb egérnél hogy kötet törlés.
Hogy lehet ezt a partíciót törölni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest