- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
#63761920 #28891 üzenetére
Már megint.
Ismételten kérlek, ne másold be ide ilyen hosszú szöveget. Használd a pastebin-t, vagy más hasonló szolgáltatást.
Ezt is törlöm, ha a szerkesztési idő alatt nem javítod.Bemásolod a szöveget ide, majd kapsz egy linket, amin megtekintheted, illetve megoszthatod velünk. Egy ideje része az Összefoglalónak is.
-
lev258
veterán
válasz
#63761920 #28882 üzenetére
Memóriateszt volt már?
Pontosan mikor jelentkezik?
7etape: Elég faramuci helyzet. Az egyik font csomagot nem tudja letölteni, viszont azt se fogadja el, ha te manuálisan letöltöd a megfelelő helyre. Eddig még nem sikerült kielégítő megoldást találnom rá (az eltávolítást leszámítva). Egyébként nem veszélyes. -
válasz
#63761920 #28636 üzenetére
Most egyébként mi van az ebben linkelt módszerrel, mi nem jó vele?
Eddig működött nálad. Nem is meglepő, mert ez mindenkinél működött eddig.
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstab Enter,
ha a gedit helyett más szövegszerkesztőt használsz, akkor annak a nevét kell beírni
beírod a jelszavad és felugrik a root joggal szerkeszthető fstab -
Dave™
nagyúr
válasz
#63761920 #28636 üzenetére
Na akkor még egyszer:
Van ugye a terminál. Ha a nano-val nyitod meg a fájlt, akkor az a terminálon belül fut, nincs külön grafikus felület. Ha gedit-et akarsz használni, ami egy különálló alkalmazás ott azért kell a terminál, mert emelt szintű jogosultság kell, amit terminálból tudsz kiadni. Tehát a gedit esetén azért kell csak terminálból indítani, hogy emelt jogokkal fusson és tudd szerkeszteni az fstabot, míg a nano esetén nem is tudod máshogy futtatni, mert nincs grafikus felülete. Mindkét megoldás ugyanazt az eredményt adja, ugyanazt a fájlt szerkeszted, és tök mindegy, melyiket használod, amelyik szimpatikusabb. Ha nem lenne asztali környezeted, a nano akkor is menne, míg a gedit már nem, tehát a nano az univerzálisabb.
Remélem így már érthető!
-
Dave™
nagyúr
válasz
#63761920 #28629 üzenetére
Terminálban használható szövegszerkesztő pl. a nano, vim stb. Amit te írtál az csak annyi, hogy rendszergazda jogokkal nyitod meg a geditet. Ha terminálon belül akarod használni, akkor sudo nano akármi, feltéve hogy kellenek az emelt jogok, ha nem, akkor elég csak nano akármi (akármi=a fájl, amit szerkeszteni szeretnél).
-
válasz
#63761920 #28623 üzenetére
Szerintem super lett, örülök, hogy sikerült többünknek összehozni! Annyira nem is volt ez egyszerű, mert ha már rég csináltad, csak pislogsz, hogy hogy is van ez? Tippelgetni meg nem lehet, mert akkor nem működik a dolog!
Még a nofail opció is ott van, arra rá is akartam majd kérdezni, de így nem lesz vele gondod!
ha nem ismernéd, ez az opció akkor érdekes, ha úgy bootol a gép, hogy nincs benne az eltávolítható meghajtó. Az opció nélkül leáll a boot és vagy s-et nyomsz vagy manuálisa beállítást választasz, először látva ijesztő tud lenni a leállt boot folyamat....
-
válasz
#63761920 #28616 üzenetére
A meghajtó megnevezése biztosan nem az, amit az fstab-ba írtál, nekem ez volt a TORRENTEK nevű partícióm neve, ezért így csatoltam, de nálad nem partícióról van szó. Fájlkezelőben nézd meg, mit ír ki, ha bemész a Fájlrendszer menüjébe, azon belül a Média mappába azon belül a felhasználónév mappába és ott találod a meghajtódat, ha megnyitod, kiírja az elérési utat a fájlkezelő a parancssorában!
ez nekem egy külön meghajtóm, amit most csatoltam manuálisan:
Bocsi, lehet, hogy én vezettelek félre a partíció csatolási tippemmel. Ha így megcsinálod, ahogy írtuk, akkor OK lesz az auto csatolás.
Az is lehet, hogy simán csak felcsatolódik, ahogy fórumtársunk említette, de szerintem az fstab-ba be kell írni az auto csatolás miatt.
-
válasz
#63761920 #28600 üzenetére
Szia!
Ez az fstab a mostani állapotot tükrözi? Ez a /media/TORRENTEK elérési út létezik egyáltalán?
(#28603) szőr Artúr
Semmi gond nem szokott a gedit-tel lenni, egyébként se biztos, hogy a vi-t kéne ajánlgatnod, azt a Haladó topikban érdemes.
Amúgy ez az ajánlott módszer is működik, amit Syl ft javallot, bár szerintem az fstab szerkesztése egyszerűbb.
Itt azt olvasom, hogy az nem hiba, amit kiírt a gksu.
-
válasz
#63761920 #28597 üzenetére
Szia!
SSD-re telepíted az oprendszert és a HDD lesz hozzá csatolva letöltő/tároló funkcióval.
Az a sor, amit bemásoltál, már nem jó, de a telepítéskor az SSD megkapja a megfelelő bejegyzést, azzal nincs gond. Ebben az esetben semmi különös beállításra, optimalizálásra nincs szükség az SSD-nél, mivel az az oprendszert futtatja.
Amire szükséged van, az a HDD fstab-ban történő felcsatolása auto módban.
Most erre lesz szükséged újra, biztos ismerős lesz a hsz.
(még linkek) - ebben láthatod a csatolt HDD-nek milyen bejegyzései vannak, pld.:
UUID=921241bd-6451-468e-bac2-351258kl3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0Ha megcsináltad az fstab-od, másold be ide, megnézzük, hogy minden OK-e!
-
Lathronos
őstag
válasz
#63761920 #27789 üzenetére
ubuntu ISO írásra inkább mintstick-et használj. Azzal formázni is tudod a pendrive-odat.
(#27790) Tamy
Ha 16.04-et használsz, fogsz még ennél is kellemetlenebb dolgokba belefutni. Én ezért használok még mindig 14.04-et. Azzal nincs szívás, minden működik úgy ahogy kell.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#63761920 #27035 üzenetére
Akkor a unetbootin-el csinálj (vagy ha van Windows-os gép a közeledben, rufus-szal) Ubuntu live pendrive-ot, EFI módban (a rufus-nál választható opció). Törölni amúgy nem kell ha újra akarod telepíteni, a telepítésnél is simán választhatod hogy mindent töröljön és az egész lemezt használja. Gyakorlatilag egy sima újratelepítés. Persze könnyen lehet, hogy nincs rá szükség, de ehhez proaktív hibakeresés kellene.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#63761920 #27032 üzenetére
Nem egészen értem mit csináltál. Ubuntu alól (pl. indítólemez készítő vagy unetbootin) csinálj egy live pendrive-ot, és ezzel bootold be azt a rendszert, amin a boot HDD-t formázni/particionálni szeretnéd. Ha megvan, akkor ott lesz rajta a gparted amivel minden menni fog. A gparted-ben ki kell választani majd hogy melyik lemezzel kívánsz foglalkozni, ott a méretéből látod melyik a HDD.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#63761920 #27030 üzenetére
Azt kérdezted mivel tudsz hdd-t törölni/formázni. Futó oprendszert nem fog engedni értelemszerűen, de ha bebootolsz egy Ubuntu live rendszert pendrive-ról, azon van gparted, azzal simán tudsz törölni és particionálni, ez a legkényelmesebb. Parancssorból is tudnál élő rendszeren, de inkább a fentit csináld.
-
lev258
veterán
válasz
#63761920 #26924 üzenetére
A 16.04-es rendszerek ezt írják ki. Nem kell vele foglalkozni.
Tessék megismerkedni a Grub-bal (valójában Grub2-vel). Vagy inkább ne nyúlj hozzá, ha nem ismered.
t72killer: Elvileg az Ubuntu és variánsai rendelkeznek secureboot-os aláírással. Érdemes megnézni, milyen partíciók és valódiak-e. Újabban a Windows preferálja a dinamikus partíciókat, ami csak a rendszeren belül létező valami. -
válasz
#63761920 #26924 üzenetére
Szia!
- Szabályosan állítottad le a rendszert?
- A laptopban nvidia/intel GPU található? Akkor bug, majd javítják
- Esetleg kiszedheted GRUB-nál a quiet opciót, és akkor látjuk hogy mit ír.Üdv. core2
-
spammer
veterán
válasz
#63761920 #26818 üzenetére
Az még önmagában biztos nem, mert azt csak a listát frissíti. Az
upgrade
talán, ha a szoftverközpont is frissül az upgrade során.És bár támogatom általában a hibakeresést és javítást, de a szoftverközpont pont az, amit jobb elfelejteni. Nem olyan nehéz megjegyezni, hogy
install
remove
purge
update
upgrade
search
. Ha mégis kattintós kell, még mindig ott van a synaptic. -
King Unique
titán
válasz
#63761920 #26812 üzenetére
Az Ubuntu 16.04-ben is van alapból tűzfal beállítások, ha jól néztem. Nálam megnyílik pöccre a szoftverközpont, nem "darál". Onnan tudtam telepíteni a gufw-t is, de ha megnyitom és beírom a jelszót, akkor nem jön be az ablaka...
Az Ubuntu indítólemez-készítője egy rakás... valóban utána a Disks nem tudja törölni / formázni és hibaüzenetet dob. Bár lehet csak az a baja, hogy OS van rajta és aktív a partíció. A GParted viszont már elboldogul vele, igaz sima törlést, formázást az sem enged. Először új partíciós táblát kell tenni rá, utána már ok. Szóval ezt a részt helyesbíteném és elnézést, hogy én sem néztem meg jobban!
-
King Unique
titán
-
-
törölt tag
válasz
#63761920 #26783 üzenetére
A Gufw-nek nem kell automatikusan elindulnia. Ez csak a kezelő, beállító grafikus felület a(z egyébként szintén csak az iptables-hez beállítószoftver) ufw-hez. Az ufw az általam fent már leírtak után mindig elindul, a Gufw indításához pedig mindig admin jogok kellenek, így ha a sima felhasználód indítópultjába rakod, akkor a sima felhasználó jogaival nem fog elindulni, hanem külön admin jelszót kér. De nem is kell elindítani, mivel ez nem a tűzfal maga.
-
törölt tag
válasz
#63761920 #26776 üzenetére
Indítópult
„Beállítható, hogy mely alkalmazások induljanak el bejelentkezéskor a rendszeren alapértelmezetten elindulóként beállított alkalmazásokon túl.” -
lev258
veterán
válasz
#63761920 #26776 üzenetére
A parancs az, ami indítja. Jelen esetben az, amit te a névhez írtál.
A kolléga észrevétele jogos. Miért arról a honlapról töltögetsz fájlokat, amikor ott van a rendszer tárolóiban?
Ha a Szoftverközpont elindulásával gondok vannak, indítsd Terminálból, hogy kiderüljön, ki a gond. Mert valami biztosan el van romolva. -
törölt tag
válasz
#63761920 #26772 üzenetére
Mióta használsz Ubuntut?
Szokd meg, hogy Linuxhoz elsőre NEM egy „oldalról” töltünk le és telepítünk fel akármit, hanem megnézzük a tárolóban, ha már Debianék 23 éve kitalálták ezt a jó viccet. Szoftverközpont, Synaptic vagy terminálban apt(-get) install gufw. Amúgy a tűzfal alapból nincs is bekapcsolva. Ezt terminálban asudo ufw enable
paranccsal teheted meg.
-
King Unique
titán
válasz
#63761920 #26765 üzenetére
De jó lenne ilyenkor pontosabban leírni a dolgokat... LiLi / LiveUSB, most Linux alatt nézed??
Linux alól pl. a Disks (Lemezek) / GParted segítségével lehet újraformázni / újrapartícionálni a pendrive-ot.
Windows alatt használható az újraformázáshoz pl. a HP USB Disk Storage Format Tool / Rufus, vagy a parancssoros diskpart clean + lemezkezelő. De egyébként külső partícionáló programok is megcsinálják, mint pl. az AOMEI / MiniTool stb.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#63761920 #26484 üzenetére
Itt vannak pl. Szerintem azért próbáld ki előtte live rendszerként a 16.04-et, nálam tökéletesen működik 4 eszközön is.
-
válasz
#63761920 #25117 üzenetére
Ok! Vagyok holnap, de az fstab mellett a pontos disztrót is add meg valamelyik parancs kimenete jó lesz és a Filekezelő neve, ha raktál fel másikat az alapértelmezetten kívül.
uname -a
linuxinfoCsak beírod a terminalba simán a parancsot + ENTER
[terminal kimenete] Minta
Az fstab-ot a cat /etc/fstab parancs írja ki.
-
válasz
#63761920 #25114 üzenetére
A # sor mit jelent?
Ez a kikommentelés, ha jól mondom a nevét. Amely sor elé berakod, az nem kerül végrehajtásra!
ennél a példánál jól látható, a két középső sort kikommenteltem, mert szeretném a logokat olvasni, amúgy kikapcsoláskor eltűnnének a tmpfs(ramdisk)-ból.
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0# mögött vannak a magyarázó szövegek is értelemszerűen
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
- ez a sor szerintem törölhető vagy kommenteld ki
Itt folytatom UUID=x....-x...-x....-x.... /media/tarhely/ ext4 defaults 0 2
Ezt honnan tudja hogy save to location Downods-ba ↑ való?............↑Onnan tudja, hogy megadod neki az elérési utat! Te szerkeszted az fstab-ot, a gép nem fogja ezt tudni.
Nézd meg akár fájlkezelőben az auto csatolás előtti elérési utat, mert némely disztró /media/Data-val csatolta manuálisan némelyik meg /media/ubyegon/Data-ba, ezt az fstab szerkesztésénél mindenképp figyelembe kell venni! /mnt-be csatolás is lehetséges, de az Ubi alapúak mostanában a /media-ba csatolnak.A default opció is elég, benne van minden fontosabb opció, de SSD-nél már nem árt kiegészítő opciókat alkalmazni, ilyen a discard és a noatime.
defaults 0 2 - itt a 2-es szám helyett jó a 0 is, de 2-nél ellenőrzi a lemez konzisztenciáját vagy a fájlrendszert, most ez nincs meg hirtelen, de lemezellenőrzést végez, az biztos!
-
válasz
#63761920 #25076 üzenetére
Bocs, most látom, hogy az Fstab is majdnem be lett hozva, csak ott nem a terminalba kell írnod az UUID sort!
Zárd be a Lemezek-et meg a többit is, csak a terminal vagy az ALT+F2 kell most a gksu gedit /etc/fstab parancs-ra elő kell jönnie egy kis ablaknak, ahová beírva a jelszót megjelenik a szövegszerkesztő az fstab-bal.
Ide kell beírnod, amit a teminalba írtál! Utána elmented és reboot után működnie kell!
(#25077) Xeniel Xerus
Úgy látom nem lett kiadva a sudo apt-get update parancs a telepítés előtt, utána próbáld csak ezt kiadni
sudo apt-get install virtualbox-5.0
-
-
Raynes
tag
válasz
#63761920 #24972 üzenetére
Hú, kösz szépen, erre én is kerestem a megoldást. Megspóroltál nekem egy kiadós keresőzést.
A hőkijelzésnél lehet a szenzonorod nem támogatott. Pontosan mi a neve az alkalmazásnak? Amúgy durva hűtéssel nyomhatod, ha elérted vele az abszolút nulla fokot
Egy másik ötlet: nem disztrónként kellenének a topikok, hanem WM/DE-k szerint, a legtöbb probléma úgyis a grafikus felületet érinti.
-
válasz
#63761920 #24752 üzenetére
64 GB-nál kisebbet nem éri már megvenni. A Milyen SSD-t vegyek topikban meg akkor válaszolnak, ha ezt kitöltöd:
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
2. Mekkora SSD-re van szükség?
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?Az se mindegy, hogy a laptopban 7 vagy 9,5 mm-es a hely, alig drágább fajlagosan a 128 GB-os Adata SP9200 és ahhoz biztosan van 7 to 9,5 mm kiegészítő keret.[link]
-
nemurea
aktív tag
válasz
#63761920 #24754 üzenetére
Persze. Nemrég volt valamelyik Ubuntu fórumon egy ööö, beszélgetés, hogy mennyi helyre is fér rá egy normál desktop linux rendszer. Az alaphangját úgy 10 gigára lőtték be, ezzel már lehet normálisan végezni a napi munkát, rajta van sok szükséges program. Persze egy Libreoffice több 100 megát foglal, de ha ez a Te gépeden nem lesz, meg csak minimál Lubuntu, egy-két szükséges programmal, akkor esélyes, hogy 8 gigába belefér. Az idők folyamán lehet, hogy bővül, szóval ezért inkább a 16 giga.
Összehasonlításként: nálam Kubuntu van, napi használattal, letöltéssel, rendes programcsomaggal, és így jelenleg kb. 12 gigát foglal, plusz SWAP.
-
válasz
#63761920 #24688 üzenetére
Szia!
A billentyűzet PrintScreen gombja az egész képernyőről, míg az Alt+PrintScreen az adott ablakról készít felvételt. Aztán alapból vagy van hozzárendelve valami képkészítő program a gombokhoz, vagy nincs, ilyenkor a kép vágólapról beilleszthető tetszőleges programba a lementéshez.
Remélem tudtam segíteni!
Üdv. core2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest