- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26763 üzenetére
Szerintem nekem meg fog felelni a 14.04 nem gond.
És ne kérj már elnézést, nagyon jó érzés ma Magyarországon, hogy leülök a gép elé délután és egy problémám megoldásával idegen emberek késő estig foglalkoznak. Szóval, köszönöm szépen.
A 14-gyel jövök majd vissza a topikba.Köszi még egyszer, szép estét!
-
gratzner
tag
Lefutott, úgy nézem nem dobott hibát. Elküldöm a terminál tartalmát pü-ben, ha nem gond, mert megint hosszú lenne ide...
Restart megvolt, de a progi elindul és kilép egyből. Lehet azt is újra kellene húzni? -
gratzner
tag
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26754 üzenetére
Ok megvolt. De 3 fájl jött (1 image és 2 headers) le és 2-t írtál csak. Bocs, de nekem nem volt egyértelmű. Mindegy, túl vagyok mindhárom install-ján, viszont a helyzet változatlan, illetve dobott a sok telepítés közben néhány hibaüzenetet, ami balga mód nem mentettem le.
Dehet újrahúzom a rendszert és nekiesek újbólHa nincs jobb ötlet.
De most akkor hogy is van ez a kernelfordítás? Azt nehezen hiszem, hogy ezt jelenti.
-
gratzner
tag
Nah akkor szépen sorban ezt a 3 csomagot telepítem terminálból? Sorrend számít?
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26744 üzenetére
Oks, próba, aztán jelentkezem...
Amúgy érdemesebb lenne visszalépnem mondjuk a 14.04 MATE-re? Ott kevesebb lenne az ilyen problémám? Az a helyzet, hogy az elmúlt 2-3 évben szerintem ez a mostani a 30-adik disztróm, pár havonta próbálkozom valamelyikkel suse-tól a debian-ig, de mindig az Ubuntu verzióknál kötök ki a felhasználó adatbázis és a kérdéseimre kapott gyors válaszok miatt. Viszont melózok is a gépen és amikor gond van és valami nem tud megoldódni segítséggel sem, addig szokott tartani az aktuális linuxozásom és repül vissza a win. De ennek most már véget szeretnék vetni.Csak az a baj, mire "mindent" megtanulok beállítani, addigra kb konfigot cserélek és kezdhetem előlről
Na mindegy, csinálom...Még nem csináltam... várok
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26742 üzenetére
Aha akarok, már olvasgattam róla, de eléggé gyerekcipőben járok a linux témában, amint láthatod.
Viszont még egy infó: Ma váltottam Ubuntu 14.04 lts-ről, mert néhány nap használat után elkezdett rendetlenkedni a kijelzők vezérlése (bekapcsoláskor megváltozott a sorrendjük), illetve jobban tetszik a MATE felület. Lényeg, hogy Ubuntu 14.04 lts-en ment a Sweet Home 3D rendesen, igaz ott a 14.04-ben még benne volt a zárt x.org-os driver.
Pedig azt olvasta, hogy mostanában az amd eléggé jó irányban halad a fejlesztőkkel a nyílt driver tekintetében is. Hogy hogy van ez...? -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26740 üzenetére
gratzner@gratzner-desktop:~$ sudo apt-get install openjdk-8-jdk
[sudo] gratzner jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
openjdk-8-jdk már a legújabb verzió (8u91-b14-0ubuntu4~16.04.1).
openjdk-8-jdk kézi telepítésűre állítva.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
gratzner@gratzner-desktop:~$ sudo update-alternatives --config java
2 választás létezik a(z) java alternatívához (/usr/bin/java biztosítja).Kijelölés Útvonal Prioritás Állapot
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/lib/jvm/java-9-openjdk-amd64/bin/java 1091 automatikus mód
1 /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/jre/bin/java 1081 kézi mód
2 /usr/lib/jvm/java-9-openjdk-amd64/bin/java 1091 kézi módPress <enter> to keep the current choice[*], or type selection number:
gratzner@gratzner-desktop:~$ sudo update-alternatives --config javac
Csak egy alternatíva van a(z) javac linkcsoportban (/usr/bin/javac biztosításához): /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/bin/javac
Nincs mit beállítani.
gratzner@gratzner-desktop:~$Társítva továbbra sem történik semmi, és terminálból indítva megint dob egy tizedmásodperces üzit, mindjárt megnézem, van-e változás benne az előzőhöz képest.
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26738 üzenetére
Oké, bocsánat és köszi az áttevést...
OpenJDK Java 8 futási környezet és Policy Tool van telepítve, de a szoftverek közt nem találom (csak a szoftverközpontban), illetve ha a sweethome3d-re jobb klikkelek és futtatás mással... akkor ki tudom választani a java runtime-ot, de nem csinál semmit az ég világon. -
gratzner
tag
Üdv!
Egy programmal lenne gondom, szeretnék nálam hozzáértőbb segítséget kapni
Ubuntu Mate 16.04 friss telepítésen, apt-get update és upgrade után telepítettem a szoftverközpontból a Sweet Home 3d programot. Elindul, de pár másodperc után kilép. Próbáltam java-t frissíteni, az a legfrissebb elérhető verzió. Mi lehet a gond?
Hardverek az adatlapomon, vga driver a nyílt alapértelmezett, de próbáltam a zárttal is. Úgy sem jó. Illetve idekapcsolódóan még megkérdezném mi lehet az oka, hogy az előző Ubuntu verziókhoz képest ez nem ajánlja fel az xorg motyókat a frissítéskezelőben az egyéb illesztőprogramoknál? -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26314 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, egyelőre elég mára a gyakorlatból. Gondoltam nekiesek ennek a fórumnak elölről, de a már nem aktuális infók miatt inkább megkérdezem, szerinted mikortól (kb. hányadik hsz-tól) érdemes elkezdenem?
Illetve miért írtad az 1. válaszodban nekem, hogy nem tudok drivert telepíteni? -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26312 üzenetére
A hardveres gyorsítót hiába kapcsolom ki vagy be, fenn áll a probléma.
Na mindegy, most feltettem Chrom-ot, Chromiumot, Operát, majd kipróbálgatom őket, melyik a leg hozzám valóbb...
A 2 helyen lévő frissítéseket már lecsekkoltam, érdekes, először elkezdett zavarni, hogy miért van 2 helyen is )nem szeretem az ilyen átfedéseket), de látom már különböznek. -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26310 üzenetére
Mozilla csinálja, Chromium nem. Most megpróbálok még egy párat, de fontos lenne sok böngészőben tesztelgetnem nap mint nap weblapokat, úgyhogy erre megoldás kellene.
Amúgy nem emlékszem pontosan hol, de a minap olvastam, hogy egyre jobb az amd vga-k támogatottsága. Vagy ez arra vonatkozik, hogy a nyilt driver egyre jobb? -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26305 üzenetére
"ATI videokártya telepítése
alapesetben ha ATi kártya van a gépben, az X a nyílt ati drivert teszi fel, amiben nincs 3D támogatás. ehez az fglrx driverre van szükség. ez csomagként is megvan, tehát érdemes azt feltenni:
először is engedélyezni kell az /etc/apt/sources.list-ben a multiverse (meg az universe) ágat is, a benne található kommenteket követve nem nehéz, 2 db #-t kell törölni a megfelelő helyről, majd(OFF)sudo apt-get update(/OFF)
(OFF)apt-cache search fglrx(/OFF)
segítségével megtalálod, hogy a
(OFF)xorg-driver-fglrx (/OFF)
drivert kell feltenni (a restricted-modules alaptelepítés esetén fenn van):
(OFF)sudo apt-get install xorg-driver-fglrx(/OFF)
hogy menjen is, nem árt az x-et is beállítani:
(OFF)sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg(/OFF)
itt értelemszerűen a driver résznél az fglrx-et választod.
ezután illene mennie."
-
gratzner
tag
Üdv!
Segitséget szeretnék kérni. És elvileg még fogok is sokat a későbbiekben. Konfigom az adatlapomon, aktuális Linux verzió: Ubuntu Mate x64
Bevezető: Az elmúlt évek során sokadszorra lett úrrá rajtam a vágy, hogy lepucoljam a gépemről az aktuális Windows verziót, és Linuxra váltsak. Az eddigiekben ezek a Linuxos kitérők kb. 3 hónapnál tovább nem tartottak ki soha. Most viszont előbb fogok alkatrészt cserélni, ha nem megy másként, mint visszatérni Windows alá.
Konkrét megoldandó probléma: Ati driver életre keltése.
A témainditóban leirtakat kipróbáltam, de a "sudo apt-get install xorg-driver-fglrx" már hibát dob:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: xorg-driver-fglrxAmúgy a legutóbbi Mint-es próbálkozáskor ezzel nem volt gondom, bár ott alapból felajánlotta a zárt drivert a rendszer...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Keresünk dokkolókat
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest