-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
saelin
veterán
válasz
Rimuru #28505 üzenetére
Próbáltam, de "az eszköz nem bootolható" (vagy valami hasonló) hibával elszállt. Viszont ez a winusb működött! Nem egy gyors megoldás, mert cirka 1 órába és 39 percbe telt az pendrive elkészítése...
Ilyen vacak helyzetben sem voltam még. Itt vagyok vidéken, csak a mobilnetem az egyetlen -normális - internet forrásom, és egy manjaro-s laptop, amivel kellett készítenem egy kapott(!) win10 isoból egy telepíthető pent.
-
saelin
veterán
Linux alól mégis mivel lehet win10 iso-t kiírni?
Eddig próbáltam a unetbootin-t, dd-t, simán csak átmásolni az iso tartalmát és rakni a penre egy boot flag-et, de meg sem nyikkan sima bios vagy uefi boot-ban.
-
saelin
veterán
válasz
brickm #28378 üzenetére
Uefi? Nekem manjaro van a fő gépemen és én is így járok vele mindig (főként steames játékokra van használva). Telepítsd legacy bios módban (mbr) úgy biztos menni fog.
Ha mindenképp Uefi kell, akkor csinálj legelőször egy gpt partíciós táblát és ennek az elejére egy efi boot partíciót (vfat/fat 32-re formázd), olyan 250-500 MB körül legyen. Ide kell telepíteni a manjaro bootloaderét.
Ha így csinálod, akkor mennie kell.
Egyébként én is megjegyeztem már ezt a bugot korábban a calameres telepítővel, hogy valami nem kerek vele, de kiröhögtek. Használd a Thus-t! Béta ellenére sokkal jobban működik, mint a partíciónálás közben összeomló cala...
-
saelin
veterán
válasz
brickm #28089 üzenetére
Ha KDE kell, akkor kubuntu vagy manjaro szvsz a legjobb választás. Nekem az utóbbi van fent már jó egy hónapja és 100%-ban meg vagyok vele elégedve. (Jó, csak 99%-ban, mert a felület itt-ott nem magyarul szól hozzám -my bad-)
A kubuntu egy jó kis jószág. Párom gépén sokáig az volt, egy ismerősömén pedig még mai napig is az van.
-
saelin
veterán
Woah, most majdnem megsüketültem... VLC alatt az egyik animémnél az 5.1-es hangsávval elkezd recsegni meg sípolni a hang. Fülessel és a noti hangszórójával is, ha átváltom 2.0-ra akkor jó, csak xarabb lesz a hangminőség.
Ez egy sorozat szóval most összehasonlítottam az előző rész média adatait a problémással:
06. rész és a 07. rész. Ugyan annak tűnik, de mégis a 7. résznél meghal a hang... Nem találkoztam ilyennel már egy jó ideje. Szerintetek mi okozhatja? A fájlt már újra letöltöttem, biztos ami biztos.Szerk:
Ja igen...
Ubuntu mate 16.04 és 2.2.2-es vlc. Gyakorlatilag stock beállításokkal. -
saelin
veterán
válasz
brickm #27470 üzenetére
Én pont ezért használok mindig olyan disztrókat, amikkel a lehető legkevesebb gond van telepítés után. Egy darabon még próbálkoztam a debiannal, de mikor már másodjára kellett telepítenem, csak egy másik - az előző intel igps volt - amd-s gépre, akkor inkább feladtam, mert túl sok mindent kell kézzel beállítani.
Tényleg! Lathronos, te hogyan csinálsz "remaster" iso-kat? Ha jól veszem ki ezzel a módszerrel csinálhatnék egyedi telepítőket, hogy ne kelljen mindig végigfutni azokat a bizonyos köröket, mint pl a megszokott programok telepítése és tárolók felvétele.
Remélem nem túl bonyolult, mert nem vagyok egy nagy linux mágus, csak használom a mindennapi dolgaimhoz.Amik a következőek: film, anime, zene, netezés, youtube, némi játék, néha egy-egy doksit megszerkeszteni (hol meló miatt, hol csak itthoni célokra). Szóval tök átlag júzernek mondanám magam ilyen tekintetben.
-
saelin
veterán
válasz
kriszpontaz #27367 üzenetére
Ez hatalmas...
"Not using windows for at least 10 years. That's what I call Anniversary here."
-
saelin
veterán
Oh, megvan miért shutdown-ol néha az elementary, ha lenyomom a power gombot. Akkor csinálja, ha lockscreenen vagyok, mert olyankor - valamiért - elfelejti hogy átállítottam, hogy minden esetben csak felfüggesszen (kivétel kritikus töltöttség esetén, ott hibernál).
Ez szerintem valamilyen bug lesz. Nekem a lockscreen hátérképét is mókolnom kellett, mert nem akarta a desktop-éval megegyezőt használni. Szóval elfelejti az user settings-et itt, de teljesen és a gyári szerint viselkedik a gomb.
Majd próbálok rá keresni valami gyógyírt / együtt élni vele, nem egy eget rengető hiba.Sry a darabos fogalmazásért... épp rövid váltásom van...
-
saelin
veterán
Szerencsére ilyen random felébredéseim nincsenek, mert biosban tiltva van az usb wake-up és társai. De mióta visszatértem fő rendszerként linuxra (ubuntu 16.04 és most az elementary) már kétszer találkoztam ezzel a jelenséggel.
Ubu alatt szépen le is ment sleepbe a gép, majd bekapcsolásnál vettem észre, hogy teljesen kikapcsolt és bootol. Most meg elementary os Freya alatt a gomb lenyomása után, nem is készült a sleep-re csak elkezdte magát leállítani. Azóta sem tudtam reprodukálni a hibát.Más:
Csak kíváncsiságból: Az itt jelenlévők mely DE-ket preferálják jobban és miért? Én a minél minimalistább megjelenést kedvelem, de persze nem a funkciók rovására! Pl gnome és a pantheon ilyenek a szememben. A gnome-ban annyira megszoktam a bal felső hot corner-t annó, hogy minden disztrón már alap a használata - task view módban. Az eos meg most rászoktatott az alsó dock-ra... valami iszonyat kényelmes ide pakolni az alkalmazásokat! Ha kell gyorsan elérem, de nincs mindig szem előtt, csak akkor látszik, ha ablak nem ér hozzá vagy ha felette van a kurzor.Az unity oldalsó dokkjával csak az volt mindig a bajom, hogy nem működött ilyen tisztán az auto hide, mint a plank esetében, állandóan volt vele valami bajom, így végül teljesen lemondtam az unity felületről - amúgy nem lenne rossz, csak soha nem állt kézre. Az ubuntu alapoktól viszont sehogy nem tudok elszakadni, mert már annyira belém vannak ivódva a dolgai.
Persze időről-időre bepróbálok más disztrókat is... azokból is az "egyedibbeket".
-
saelin
veterán
Olyankor mit kap a rendszer (elementary os), hogy be van állítva a power gombra a felfüggesztés és - 99.99% - működik is, de van hogy csak gondol egyet, és máris a felfüggesztésből csinál egy teljes kikapcsolást.
Nagy ritkán régen belefutottam ebbe ubuntu alatt, de sosem szántam el magam az okok felderítésére.
-
saelin
veterán
Más ubuntu alapú disztrókban miért nincs benne alapból (vagy kerül fel egy frissítéssel) a mesa-utils? Tegnap kipróbáltam pár minimal linuxot és mindegyiknél kézileg kellett feltelepíteni. Ubuntu-n, mint-en meg sosem kell vele foglalkoznom.
A próbált disztrók: deepin, zorin, cub linux, voyager... és a válogatás nyertese az elementary os, ami marad egy jó ideig.
-
saelin
veterán
válasz
King Unique #27169 üzenetére
Hmm, ezt a mkusb-t nem ismertem.
Nem is gondoltam arra, hogy valaki uefi-ben akar telepíteni... Én mindig szívok vele ha több rendszert akarok egy gépen, így nálam alap a legacy boot. Csak akkor szórakozok uefi-vel, ha tudom arra a gépre nem fog dual boot menni.
-
saelin
veterán
válasz
King Unique #27165 üzenetére
Én pedig erre a winusb-t akartam ajánlani, mert utoljára azzal csináltam sikeresen win10 telepítőt. A rufus-t pedig én is hiányolom linux alól... valami eszement jó, hogy egy csomó linux és windows verziót lehet vele pendrive-ra varázsolni, gyakorlatilag minden probléma nélkül. A beállítások tárházáról pedig nem is beszélve.
Ami még szóba jöhet az a; unetbootin.
Ubuntu alapú Linux iso-kat pedig az "gyári" startup disk creator (indítólemez-készítő) kis csodájával szoktam kiírni. Csak mert kéznél van és működik.
-
saelin
veterán
válasz
God Vazzeg #27144 üzenetére
Remélem hamar jön belőle egy beta vagy bármi full funkcionális verzió, mert csak a webes skype miatt van fent a google chrome, annyira ratyi a régi felülete.
-
saelin
veterán
Pont azt a kettőt amit írtál. A show desktopra a ctrl+sup+d kombót használom.
(#27062) core2
Végül indítópultban (startup applications) csináltam egy bejegyzést neki. Egy másodperccel később kerülök az asztalra miatta!Az ui újratöltése nem is látszik, mert mikor lefut a cmd, akkor még meg sem jelenik az unity. Problem solved, again.
Más
Egyébként miért nem csinálnak valami jó theme-t az áruháznak, mint ami a deepin os-nál látható? Annyira basic az egész kinézete, pedig nem hiszem, hogy nehéz lenne egy hasonló design-t összehozni.
Remélem unity 8-nál kapunk pár finomságot az ui terén és nem csak animációkat. -
saelin
veterán
Most kipróbáltam két dolgot:
1. Lehetséges hogy az intel zárt driverel lassabb az unity felület, mint a nyílt társával? Mert jelenleg ezt tapasztalom.
2. Unity tweak tool-ban be van állítva a hot corners, de minden restart után elfelejti, így mindig ki-be kell kapcsolni ezt a funkciót hogy újra működjön, vagy
compiz --replace
és már jó is. Ezt a parancsot nem tudom valahogy megoldani, hogy a rendszer indításánál automatikusan futtassa és ne nekem kelljen beírni? -
saelin
veterán
Van valami mód arra, hogy a felső panelen megváltoztassam a status icon-ok sorrendjét?
-
saelin
veterán
válasz
csongi #27018 üzenetére
Telepítésnél annyi, hogy a root (/) és a /swap (és persze a rendszerbetöltő) az ssd-re kerüljön, amit te választhatsz ki telepítés előtt. A /home meg mehet a HDD-re, amiben a letöltések, dokumentumok, képek stb. mappák is helyet kapnak, így nem kell utólag állítgatni semmit sem.
Nekem is így van a notimon, de úgy, hogy még mellette ott van egy win10 is az ssd-n.
-
-
saelin
veterán
válasz
Dhampir #26977 üzenetére
Ezt én is csak megerősíteni tudom. Natúr böngészésnél és letöltésnél mindig meleg a noti, de a venti nem pörög fel jobban, csak ha elkezdem terhelni valami komolyabb feladattal - ami gyakorlatilag sosem történik meg, mert csak filmezek és olvasgatok ff-al.
Win10-alatt még full hd videó nézés közben is teker a venti ezerrel, de ubu alatt az istenért nem akar komolyabban hűteni. Azért ebben a melegben ez elég gáz. -
saelin
veterán
Hmm, most ahogy felébresztettem a notit felfüggesztésből (gondolom ez a sleep) nyitva volt hagyva a "Fájlok" nevű program (nautilus? nem tudom most mi a rendszer alapértelmezette) és nem reagált a fejlécen található minimise és full screen gombokra, csak az X-re. Minden más működött benne.
Az ilyet mi okozhatja? Persze lehetett egy random bug is...
-
saelin
veterán
válasz
#40553216 #26964 üzenetére
Szerencsére nem vészes a helyzet, mert így is lehet minimális mértékben állítani a fényerőt. Gyakorlatilag ezzel az echo on/off-al megoldódott minden bajom ubu alatt. Működik minden a notin!
Sajnos van egy 120 GB-os partíción win10... a league of legends minden frissítéssel használhatatlan lesz, amíg nem jön a pol-hoz update. Már megint ott vagyok, hogy játék miatt kell win.
Akarok egy linux portot belőle vagy nyerni a lottón és venni egy macbookot (osx-re van natív lol)...
Más:
Másnál is néha szenved az ubuntu software store? Néha nem frissíti a frissen telepített alkalmazásokat és így engedi még egyszer telepíteni azt. 16.04 lts, ha számít. Plusz ma kellett rájönnöm, hogy egy csomó minden hiányzik a store-ból, amikor vadásztam a szokásos emulátoraimat. Később még bekerülhetnek vagy ne is számítsak rá? Pl desmume, zsnes, vba, epsxe stb. -
saelin
veterán
Oh, köszi mindkettőtöknek.
Most már működik az ambi, viszont always on!
Nem tudom kikapcsolni a fent említett fn+ kombóval.
-
saelin
veterán
válasz
lev258 #26959 üzenetére
A hp saját multi-boot menüjét használom az ubuntu indítására, mert nem tudtam sehogy megoldani, hogy a grub2 a windows 10 rendszerbetöltője elé kerüljön uefi-ben.
Közben a web gombot megoldottam az ubuntu beállítások menüjében... Egyszerűen csak nem volt megadva, hogy mit is csináljon az a gomb, viszont a ambi szenzorra még mindig nem találtam megoldást. A bios pedig a legfrissebb - nagy meglepetésemre.
-
saelin
veterán
Nincs valakinek ötlete arra, hogy hogyan lehetne egy hp elitebook 8560p-n beüzemelni az ambient light sensor-t és a *web browser gombot ? Az auto fényerőt fn+f11-el kellene ki-be kapcsolnia, de sajnos nem ismeri fel alapból a rendszer. A wb gombhoz, pedig a "vissza" funkciót társította be valamiért.
*A wifi, némítás, számológép működik, csak ez nem a dedikált gombokból.
Régen megoldottan valahogy, csak már nem emlékszem, hogy mit és hol kellett átírni hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Minecraft
- Xbox tulajok OFF topicja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest