- Yettel topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Lehet ragaszkodni a gui-hoz, de néha át kell lépni a korlátokat
Nem! Nem "kell", csak "lehet". Ha én nem csinálom, akkor nem lehet. Megvan, rá az okom, de ha kifejtem, további gúnyolódásokhoz adok alapot. Ehhez semmi kedvem.
Ha linuxban nincsen megoldás, van a windowsban. Ennyi. A linux nem highlander, hogy "csak egy lehet". Van másik.
A linux rendszerben van olyan program mint a windowsban a ccleaner?
-
Frawly
veterán
Legacy rendszeren lehet GPT táblát használni, de csak nem boot lemezen. Persze legacy-n itt most nem legacyra állított UEFI-t értek, mert az értelemszerűen legacy módban is kezeli a GPT-t boot drive-okon is, hanem a hagyományos, BIOS only, non UEFI gépekről van itt szó szigorúan. Nem a Blikkben olvastam, anno magam is kipróbáltam.
Esetleg van ez az MBR shadow-os GPT megoldás, de az gányolás.
Az, hogy valaki külön teszi-e a bootot, az egyéni ízlés kérdése. Meglehet az előnye mindkét megoldásnak. UEFI bootnál az EFI partíció mindig külön boot partícióként szolgál.
Abban igazad van, hogy ez nem kezdő only topik, de ha a témát egy kezdő dobta fel, akkor tényleg nem árt olyan megoldást ajánlani, ami teljesen újoncoknak is könnyen kivitelezhető.
-
King Unique
titán
"a /boot egy kis méretű ssd-n van, a / egy másikon, és a /home meg a disk-en"
Ennek amúgy mi értelme van? Mármint főleg annak, hogy külön-külön fizikai meghajtóra rakni őket. Ha netán le kell menteni, klónozni, vagy éppen a mentésből visszaállítani a rendszert, biztos nagyon kellemes és egyszerű lesz több helyről összelegózni... Normál esetben maga a rendszer eleve 1 fizikai meghajtóra kerül és esetleg a /home esetében lehet indokolt a másik, ha túl nagy méretű és nem fér el az eredeti rendszermeghajtón. Vagy a nagyobb mennyiségű adatot a rendszertől függetlenül eleve egy X TB-os HDD-n tárolni külön, aztán kész. Az ugyanúgy elérhető, felcsatolható lesz stb.
-
Értem én a szempontjaidat, érveidet, no meg az iróniát is, ha már....
Ez nem kezdő Ubuntu-s topik, a szándék a /boot ellen mégis őket védené, mert sok esetben egyetlen meghajtóra felrakják az Ubuntut és csinálnak /boot-ot is, mert talán félreértésből fakadóan azt hiszik, hogy kell.
Aki haladó szinten Ubuntuzik több meghajtót használva, annak nem fog gondot okozni az alkalmazása. Ettől még azt mondom, hogy így sem kell /boot, én is elvagyok nélküle, pedig SSD mellett vannak HDD-k is a gépben.
Egyszóval nem kekeckedés akar ez lenni, így, hogy leírod, mely esetekben érdemes használni a /boot-ot, semmi gond nincs vele.
-
A kérdésben érzek némi iróniát.
Minimális lehet csak, mert valóban csak a hátrányát ismerjük. Amiket leírtál, nehezen lehet előnynek beállítani. Kivéve ezt:
#4 - mert én így szeretem
viszont:
a #2-t nem értem pontosan, miben változás ez.
#3 - a további szeparálással elérhető, hogy ha elfogy a hely akkor is el tud indulni a rendszer
A hely eddig kizárólag abban az esetben tudott elfogyni a felhasználóknál, ha volt külön
/boot
. Mint tudjuk azext4
fájlrendszer elég nagy helyet lefoglal particionáláskor, megakadályozandó, hogy elfogyjon a hely a rendszer alól.Még mindig ott tartunk, hogy kezdő usereknek minimum értelmetlen külön
/boot
létrehozása. Ha nem figyel oda, néhány kernel felrakása már problémát fog okozni. Az rendben van, hogy ismerjen meg minél több dolgot, aki Linuxot kezd használni, talán emiatt is láttam már olyat, hogy mindenre külön particiót csinált a felhasználó.....amikre maga a rendszer automatikusan létrehozná egyébként.Legyen a kezdő nyitott a tanulásra, kísérletezésre, de épp emiatt kell megismertetni egyes megoldások előnyeivel/hátrányaival. Most ezt tesszük a /boot particióról való polemizálással.
-
-
lev258
veterán
Pontosan ezért. Az utóbbi időben valamilyen okból többen is így alakították a partíciókat, csak nem tudták, miért. Aztán jöttek a gondok, amikor betelt. Ha te tudod, mi ez, akkor csináld, ha kedved tartja. De ne ez legyen a megszokott mindenkinek.
Én a mai napig nem látom értelmét a saját gépeimen használni. Pedig én tudom azt is, mire való.
Az EFI partíció pedig megvan pontosan úgy, ahogy azt a telepítővel megcsinálja az ember. Hogy hova csatolódik, azt a rendszer jobban tudja. -
-
Core2duo6600
veterán
Na elmegy a Microsoft a p**cs***ba, vagy akárhová.
Csináltam, egy próba telepítést az asztalin.
Win 10 pro ment fel, azonnal lát minden megosztást, nem névvel,
hanem \\ip vel, de ez eddig is így volt.A Linuxot is látja.
Csináltam még egy Wintogo-t ezt csak enterprice image-ből engedi csinálni, és nem értem el semmit sem a hálózaton, hosszú szöszmötöléssel annyit lehetett elérni, hogy a wintogo-st elértem a win alol.
De nem volt egyszerű, de nem is az a cél, hogy egy wintogo -t érjünk el, hanem az, hogy a wintogo alól, egy kiszolgálót legyen az Windows vagy Linux, jelenleg egyik sem megy,
hálózati név nem találhatót ad vissza, akárhogy is próbálom, vagy meghatározhatatlan hiba ...Ezután csináltam egy nem szabályos Pro-t egy pendrive ra, és láss csodád, ismét működnek a megosztások.
A beépített wintogo creator nem enged csak enterprice változatot készíteni.
Hogy gondolta ezt az MS ?
A wintogo-t nem azért találta ki, hogy magaddal vidd az irodát ? eközben nem érsze el semmien szervert, akkor meg minek ?
Vagy még tesztelésre is jó lehet, de akkor is kéne érni a hálózati dolgokat .Na ezzel most jól kiakasztott. …
-
Core2duo6600
veterán
Ezen már túl vagyok,
A samba megosztásnál ahol működik, nem kér semmit sem.
Nem adtam meg a létrehozásnál sem felhasználó sem jelszót, nincs kedven írkálni.
Mindenki számára elérhető megosztást csináltam.(#33798) cigam
Igen, ez volt az első.
Nincs semmi a rendszeren, csak maga a win.
Ezért nem értem, hogy miért nem megy....
Próbáltam a windows tűzfalat kikapcsolni, nem segített.
Próbáltam az smb 1.0 át visszakapcsolni a windows on, hatása mindössze csak annyi volt, hogy kilistázta a hálózaton lévő gépeket, de a synology nas kivételével sehova nem tudtam kapcsolódni. -
Core2duo6600
veterán
-
Core2duo6600
veterán
ACL az mi ?
Igen, agyalosHol lehet, hogyan lehet megnézni, hogy jelenleg milyen csoportokban vagy az adott mappának milyen csoportjai ill. hozzáférései vannak.
Igen, a Transmission-nak természetesen el kell érnie.
Most éppen az volt a gond, amikor beletettem egy mappát az Unfin be, akkor ellenörzés után nem törölte ki onnan, nem volt joga rá, csak parancsorból tudtam kitörölni.
Jelenleg a windows alól minden hitelesítés nélkül elérem, és így a média lejátszó is.
Na ezen kellene változtatni. -
azbest
félisten
mostanában az android studióval érkező, android sdk részét képező emulator-t használom. Leginkább azért, mert már van olyan rendszerkép, ami nem csak play servicest hanem play storet is tartalmaz (nexus 5 és 5x).
Megy simán, csak mintha a studio és az emulator is leakelne memóriát, ha nem kapcsolom ki csak altatom az emulator instancet, akkor van hogy 5-6GB ramot felszed és a leaket is visszatölti folytatáskor.Mondjuk van, hogy jól jönne más fajta eszköz is. Például tévéből sincs teljes értékű.
Régebben genymotion-t használtam kézzel felvarázsolt open gapps-szal, de ugye az nem minden körülmények közt ingyenes, plusz hivatalosan nem támogathatja a gapps-ot és ezért kézzel kell feltenni. Nameg voltak gondok a geny-vel virtualbox verziók kapcsán is. Bár az win10 alatt volt még főleg. -
gregory91
senior tag
Ha az adott "virtuális gép" (szóval nem csupán magára a VBOX mint szoftverre gondolok,hanem azon belül) 64-re van beállítva(lásd általános>alap fül>verzió) akkor automatikusan engedélyezi,ellenben a 32-bitessel(szóval ezért is szorgalmazom a 64-es "gép"-re beállítását).
-
Orgi
addikt
Remek volt a kérdés, segített megoldani a problémát
Szóval észleltem, hogy a beépített "Videók" alkalmazással próbál megnyitni mindent, nem a telepített VLC-vel, beállítottam alapértelmezettnek azt és természetesen minden megy rendben, csak a gyári alkalmazásnál van némelyik mkv-nál zöld képernyő
-
niof
veterán
Workgroup-ként jelenik meg alapértelmezetten, nem írtam át. Az sem tiszta teljesen, hogy a router hitelesítő adatait kell e megadni, vagy mit? Csak azért nem világos, mert a névhez automatikusan beírja az Ubuntu-s User nevet. Windows alatt a router-ét kellett megadni, egyszer beírtam, és utána mindig látszik a megosztás. Esetleg a router felületén kell definiálni egy másik usert? Csak mert lehet...
Dózerben így látszik:
Ubuntu-s képet később tudok feltölteni.
-
-
lev258
veterán
Hát nem tudom. valamivel több, mint egy éve nekem vígan futott az Abev vele. Egyedül arra kellett figyelni, hogy a legújabb Abev legyen, mert a korábbi verziók mindig valamire panaszkodtak (ami meg inkább szerver oldali gondnak tűnt).
De mint írtam, az Oracle is inkább szabadul a javától, illetve annak karbantartásától. Meg persze ott vannak a biztonsági szempontok is. -
lev258
veterán
Csak a tisztánlátás végett. Az OpenJDK teljesen jól működő, alkalmas a célra. Maga az Oracle is úgy van a java-val, hogy amikor az adott verzióra lejár az általuk vállalt kötelező támogatás, onnantól használjon az illető OpenJDK-t.
Persze itt most a futtatókörnyezetről van szó, arra meg végképp igaz. -
az xorg.conf nekem ebből áll:
Section "ServerLayout"
Identifier "layout"
Screen 0 "nvidia"
Inactive "intel"
EndSection
Section "Device"
Identifier "intel"
Driver "modesetting"
BusID "PCI:0@0:2:0"
Option "AccelMethod" "None"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "intel"
Device "intel"
EndSection
Section "Device"
Identifier "nvidia"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:1@0:0:0"
Option "ConstrainCursor" "off"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "nvidia"
Device "nvidia"
Option "AllowEmptyInitialConfiguration" "on"
Option "IgnoreDisplayDevices" "CRT"
EndSectionIde hova rakjam be azt, hogy
Option "Buttons" "7"
Option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7"?
-
-
Pítőr
aktív tag
Köszönöm a válaszokat (lev258-nak is).
Szerecsére nincs szükségem 3d cad-re, csak 2d-ben rajzolok, ahhoz meg nem kell cuda, meg egyebek. 10 éve, a régi athlon x2-ön is szépen elszalad a cad, integrált videokártyával, most sem lenne erősebbre szükségem. Ezek a procik meg tudnak annyit nem!?
Az viszont elég gáz, hogy kell legyen az adott programnak arm-os változata, különben nem működik rajta! Van valamilyen lista, hogy mik azok amik arm-on futnak? Pl. nyomtatódrivert tudok feltenni arm-os ubuntura?
Köszönöm!
-
N0zer0
senior tag
De, pontosan ez derül ki:
(#16688) N0zer0: „Mert ha véletlenül számot is írsz utána, akkor nem fog működni. A lemezképet eszközre írod, nem partícióra.”Te meg ezt írtad:
(#16695) sonar: „a különbség az sdb és az sdb1 között annyi, hogy az sdb maga az eszköz, az sdb1 pedig az első partició” -
Nem tudom. Ha megvannak a csatornák, akkor nem az lesz a baja, hogy nem jó a progi.
Én VLC-vel néztem (mostanában nem nézem, mert megint van analógom, és mivel nincs a kernelben driver, meguntam mindig fordítgatni) Amúgy sem sokat nézek TV-t, és digitálison is ugyanaz a hülyeség megy benne
-
Ha az bejön, akkor már működik... Ott valami a konfiggal lesz...
Nekem IT9135 alapú izé van, az pl. win alatt vagy konfig file szerkesztéssel, vagy finn csatornakiosztással találta meg az ingyenes adókatLinuxon meg kevesebb macerával, de elég hamar meglettek a csatornák.
-
-
FіkuszKukіsz
őstag
Először is megnézed, hogy felismerte az usb-t.
terminálban: lsusb
ha ok minden ellenőrizöd, hogy a driver be van -e töltve:
dmesg
vagy dmesg | grep dvb
Ha valami nem nem ok akkor irni fogja, hogy kell a fw. Sajnos azt akkor meg kell keresned a neten és a /lib/firmware -be kell másolnod.
Utána feltelepíted a DVB Deamon-t itt találsz hozzá leírást. Az elkészített channels.conf-ot a /home -ba másolod. Majd a terminalban ha beírod vlc channels.conf akkor vlc-n kersztül tudod nézni az adásokat.
-
Ez onnan volt, amit linkeltél; jó esetben le tudod fordítani, de ez 2 éves, azóta már csak csináltak hozzá rendes drivert...
A További illesztőprogramok nem talál hozzá semmit?
Azt kéne kiderítened, hogy ez milyen kernelmodulokat használ, és egy sudo lsmod után kiderül, hogy betöltötte-e -> ha be, akkor megy a tuner, csak program kell hozzá.Na meg ez egy TV tuner
-
-
-
Osiris
őstag
-
-
-
rybank
senior tag
-
-
-
spammer
veterán
-
Külön fel kell tenni hozzá a firmware-t (ezt csak letölteni, és bemásolni a helyére), majd lefordítani a drivert...
Az újabb kerneleket ha backportolják az oprendszeredre, akkor nem valószínű, hogy baj lesz. Egy ideig szórakoztam vele én is, de nem akart menni a git sem, semmi sem, aztűn amint feltettem a backport kernelt, elkezdett működni.
-
Nem DX, de ez a 3.4 feletti kernelekkel pöcc-röff megy
IT9135 chipes. -
McSzaby
őstag
Más sql kéréseknél is ugyanezt a hibát írja ki. Elvileg teljesen jól csináltam (a leírás szerint, ami elég régi, azt hiszem 2009, vagy 2010) és még is mindig megkapom ezt a hibát.
INSERT INTO `ftpd` (`User`, `status`, `Password`, `Uid`, `Gid`, `Dir`, `ULBandwidth`, `DLBandwidth`, `comment`, `ipaccess`, `QuotaSize`, `QuotaFiles`) VALUES ('teszt', '1', MD5('krftd'), '2001', '2001', '/home/teszt', '100', '100', '', '*', '50', '0');
Legutoljára erre kaptam hibaüzenetet..
-
Soak
veterán
Köszi, az rsync megvan, az is meg van hogyan tudnám időhoz kötve csinálni, de nem ezt szeretném
On the change-nek nem látom az értelmét
Attól még lehet
. Windowson dolgozok netbeans-ben , ezzel mentek a közös mappába ahonnan minden változást át tolok(nék automatikusan) a /var/www-be . Viszont ha alapból az a mappa a megosztott ahonnan kiszolgál a szerver akkor lassu, ha symlinket csinálok akkor is. Ezért keresek arra megoldást, hogy gyors is legyen és automatikus is.
-
gyulank
addikt
Ez "de ne feledd, több mint valószínű, hogy csatlakoztatnod kell majd legalább egy TV-hez"
"Az alapvető rendszerkövetelmények a következők:
Egy kétmagos processzor (legalább két magra van szükség, hogy dekódolni tudjuk a H.264 videót, 1080p-ben).
Egy Nvidia, ATI, vagy Intel GPU (ez jól jön a hardveres gyorsításnál).
Legalább 1GB memória. De mint általában, ez minél több, annál jobb."
nem túl biztató. -
gyulank
addikt
Kipróbáltam a Bodhi Linuxot. VLC lejátszotta az mp3-at, ha nem nyúltam hozzá. Ha mozdítottam az egéren, akkor a kurzor pozícióváltás túl nagy feladat volt számára, ezért olyankor nagyon akadt. Ez a soros egér úgy tűnik nagyon megizzasztja a Linuxokat. A videó eljutott pár képkockáig, de a hangja ment tovább, persze nem mozdítottam az egeret.
Felraktam az XP-t is. Ez 2 nap volt. Egyiken telepítettem a Windowst, ma pedig a frissítéseket. Persze valószínűleg, ha a Linuxot is muszáj lett volna azon a gépen telepítenem, az is eddig tartott volna. Egyenlőre ez az első, amin az mp3 szó nélkül tökéletesen működik. A videó is megy legalábbis egy 512*384-es AVI 912 kb/s 96 kb/s monó videó fut időnként némi képi ugrással, 1080p-s videó nem indult el. Mondjuk lehet valahol be kéne állítani, hogy ne is próbálja akkorába megnyitni, mert a kijelző kisebb felbontáson van, és akkor működne az is. De azért szerettem volna Linuxot, mert Az XP már most elfoglalta az összes helyet 6GB, és egy idő után biztos belassul valamitől. Ami ezen a szuper gépen nagyon megérződne. De eddig csak az XP-n lehet nézni valamit, vagy egyáltalán hallgatni.
Az lenne a legjobb, ha lenne egy VLC oprendszer, és akkor tényleg csak az lenne. Betöltene a lejátszó, megnyitnám amit akarok, és kész. Nem lenne asztal, kis méret, nagy méret, teljes képernyőn töltene be a lejátszó, és persze lenne egér is, és támogatná a soros portot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Yettel topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Google Pixel topik
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Anime filmek és sorozatok
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest