-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
azbest #33680 üzenetére
Ha irreleváns, hogy van még egy SSD a gépben.....amivel a 16GB fizikait teljesen ki tudod használni és rárakhatsz swap-ot.
Az ssd-re tett swap nem gyorsabb, mint a memóriában lévő tömörített swap.
Szerintem én sem írtam, hogy gyorsabb, mivel köztudott, hogy a RAM nagyságrendekkel gyorsabb a flash alapú memóknál. (Azért SSD-n csak nem olyan lassú, mint ha HDD-n lenne a swap)
Altatás alatt a hibernálást érted, gondolom, mert ahhoz kell a fizikai memóval megegyező virtual memó.
A fájlrenszeren lévő swap szerintem csak növeli a megbízhatatlanságot
Még mindig különállónak gondolom swap-ot a használt fájlrendszertől. Annyi biztos, hogy esetedben se így se úgy nem a zram az optimális.
Hardverhiba szerintem kijött volna a stresszeléssel. ( a win is bekavarhat valami beállításával, legalábbis sosem zárható ki ez sem)
-
Frawly
veterán
válasz
azbest #33676 üzenetére
Igen, igazad van, én emlékeztem rosszul. A neten is azt írják, hogy nem veszi be a 2×16 GB RAM-ot. Pedig a 3. gen. Core i procik mobil változatban is támogatják a 32 GB-ot, csak a T430 alaplapja nem támogatja.
Az X220-nál tiszta sor, hogy nem csak alaplapi korlát, a 2. gen. Core i procik nem támogatják 16 GB fölött, a prociba beépített memóriavezérlő nem kezel le többet.
Akkor ha több RAM-ra van szükséged, akkor váltanod kell újabb platformra, ha ez a speciális felhasználásod megkívánja. Addig meg csak az marad, hogy kézzel állítgatod a swapot. Ubuntu alapból talán swap partíciót csinál, de te létre tudsz hozni lemezen egy akárhánygigás fájlt, azt megformázni mkswap-pal, és felcsatolni swapon-nal (esetleg a csatolást állandósítani a /etc/fstab fájlban), és onnantól fogva megnövelted a swapot, amit SSD-re tegyél mindenképpen.
-
válasz
azbest #33676 üzenetére
Csak hát az nem jó, hogy összeakad a fájlrendszerrel...
Fájlrendszeren kívül van a zram, nem nagyon akadhatna össze, valami más gond lehet. Lassan kiderülnek a hardvereid is, úgy látom.
Eddig nem esett szó másik SSD-ről, érdemes arra rakni a swap-ot, bár maga az Ubuntu swap fájlt csinál alapból, nem értek hozzá, de akár ez is zavarhatja a zram-ot. Amúgy a zram a fizikai memóból vesz el, emiatt is jobb lenne a lassabb swap a másik SSD-n. Az a 8/1 arány is elég érdekes, mert harmadára tömörít a zram. Mondjuk Linuxon elég érdekes néha megállapítani a használt RAM mennyiségét. -
Frawly
veterán
válasz
azbest #33668 üzenetére
Pedig csak az fog segíteni tartósan, ha fizikailag bővítesz RAM-ot. A 430-as ThinkPad elvileg támogatja a 32 GB RAM-ot, már ha ki tudod köhögni a mostani horror árát. Nekem ThinkPad X220-ban van 16 GB RAM, max. ennyit kezel a 2nd gen Core proci, és egyszerűen overkill átlagos desktop felhasználásra, még sose használtam ki, csak 12-13 gigát, de legtöbbször 8-10 giga üresen áll. Még virtuális gépezéssel sem tudom kihasználni, feleslegesen vertem el rá egy valag pénzt.
Vagy ha SSD-d van, akkor arra tegyél nagyon swap fájlt, de zram nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- PlayStation 4
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged