- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #22678 üzenetére
Kiprobaltam egy extrem esetre, es szerintem eleg meggyozo. Erzodik a megbicsaklas mikor elkezdi hasznalni, de kozel se eri el azt a szintet mikor a HDD-re irna. Mivel alapbol nem nagyon szokott rafutni swapra ezert allandositottam neki fel gigat.
cc@cc> cat /proc/swaps
Filename Type Size Used Priority
/dev/zram0 partition 524284 52 200
/home/swapfile file 4194300 0 100 -
válasz
N0zer0 #22678 üzenetére
Az adatok a fizikai memóriában maradnak mindenhogyan, szóval ez nem lehet indok. Gyakorlatilag némi processzoridőért cserébe tömörítődnek a ritkábban használt adatok. Magasabb szoftveres szinten pedig úgy látszódik, hogy azok a SWAP-ban vannak, ennyi. Ez inkább kompatibilitási okokból van így megoldva, de semmilyen hátrányt nem jelent. Nyilván az adatok módosítás nélküli átmozgatásának nem lenne se értelme, se haszna, csakis hátránya. Linket nem tudok adni, de nyugodtan keress rá pl. a zram szóra ha érdekel. Persze vannak egyéb megvalósítások is, viszont Ubuntu alatt csak a zram-config nevű csomagot kell telepíteni és kész is.
-
Dhampir
félisten
válasz
N0zer0 #22554 üzenetére
2250 hszben már linkeltem egyet, de pár modellre például a linlapon is rá lehet keresni.
S még valami tomtyinak, az Intel 3160 wifivel szerelt Inspironokkal bajlódnak (legalábbis Windowsos driverrel, lehet, hogy Linux alatt jobb?):
https://communities.intel.com/thread/69879
https://communities.intel.com/thread/69876
-
beloadjoker
őstag
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #21724 üzenetére
@N0zer0: köszi a figyelmeztetést, htop-pal néztem a procik terhelését, nem is tudtam, hogy van grafikus verzió is (hacsak nem számítjuk azokat a widgeteket, amiket a Kubuntuban ki lehet pakolni a háttérre).
Viszont: ahogy olvasom, egy adott Ubuntu verzió (pl. 14.04) egy adott kernel tree-t visz végig (pl. 3.13.x). Ha én úgy döntök, hogy manuálisan telepítem a 3.16.x-et (hátha abban javították a pci-e power management hibát), aztán beteszem a Grub menübe, akkor ez így csak ennyi? Ettől még, gondolom, a 3.13-as ág frissülgetni fog, csak nem azzal indítom el a rendszert, ugye?
Illetve a másik oldal: ha pl. tényleg van a 3.13-as ágban olyan hiba, ami befolyásolja az én gépemen a power managementet, akkor ugye hiába térnék át Kubuntu LTS helyett Ubuntu-ra, Xubuntu-ra, vagy bármi másik variánsra, ami 14.04-es, mert azok is 3.13-as kernellel érkeznek? Tehát ezért kellene esetleg váltanom Debianra?
-
-
válasz
N0zer0 #21540 üzenetére
Igen gyaníthatóan, csak az fura, hogy Mint 13 és 17.1 Xfce alatt is jól működik (ill. egyéb Xfce-es disztrók alatt is), akár a tárolóban levő verzióval is, pedig azok is elvileg Xubuntu remixek, szóval az Xfce-t is ki lehet zárni, kifejezetten Xubuntura korlátozódó hiba/bug, most megnéztem qt-és doublecmd-rel alatta és azzal sem működik.
-
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #21485 üzenetére
Az se csinalhat sok mindent ha tenyleg meg van elegedve vele, szerintem is instabil a nightly, na de azert megis csak alpha kiadas. Auroraval en is elvagyok.
Elso(!) crash miota ezt a profilt hasznalom (ez is mar ugy volt bezartam a bongeszot), igaz volt minden alatta (stabil/beta/aurora) (eleg regota, 171725m nem az elejetol van): [link]
Telefonon gyakrabban omlik ossze a heten ma volt a masodik (ott sokkal regebb ota van napi hasznalatban az aurora). -
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #21483 üzenetére
Inkabb nightly nevezheto alphanak, az aurora meg beta es alpha kozott van valahol.
Amugy en is azt hasznalom, csak nem frissitek minden nap (nem is szoktam ujrainditani naponta). Nezz meg egy chromium buildot is, telepitve dupla akkora mint a Firefox.
, es meg butabb is. -
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #19552 üzenetére
Sziasztok! Most jutottam el odáig, hogy a már nagyon hibrid gépem pendrive-jára feltelepítettem egy teljes oprendszert. A háttér: adott egy eredetileg HTPC, ami most NAS-ként funkcionál, XPEnology fut rajta. A XPE miatt pendrive-ról boot-ol, a teljes HDD-t az XPE használja. Viszont néha szeretném kihasználni a gép nagyszerű multimédia képességeit, emiatt a 8 gigás boot pendrive többcélúvá válik.
A pendrive felépítése:
sdb1: 32 megás boot, grub legacy, ez tölti be alapesetben a NAS-t
sdb5: 250 megás partíció az OpenElec System számára, a grub legacy-ról tölt, ha ezt választom
sdb6: 500 megás partíció, OE Data, nem boot
sdb7: a maradék 6,x giga, erre került most az oprendszer (ami egyébként Linux Mint, de bátorkodtam továbbra is ide írni, hiszen mégiscsak Ubuntu-fork)
A telepítéskor az sdb7-re került a Mint grub2-je. sdb1-en lévő grub legacy-ba új bejegyzést írtam, megfelelő root, chainloader +1, át is ugrik a grub2-re. Itt ugye a Mint boot menüje tűnik fel. Alapból nem töltött be a rendszer, de ez nem lepett meg: mivel a live rendszert egy másik USB-re írtam ki, arról telepítettem a cél 8 gigás pendrive-ra, így telepítéskor a live volt a hd0, most meg a rendes 8 gigás a hd0. A grub2 config-ban átírtam minden hd1-et hd0-ra.
Viszont a rendszer boot folyamata megáll félúton: kidob busybox-ra, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a root-ot nem tudja csatolni. Ha recovery módban indítom el, akkor látszik, hogy a
linux /boot/vmlinuz-3.13.0-37-generic root=UUID=2defc352-f7ea-4de8-979b-a0400817dff1 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-3.13.0-37-genericsorok lefutnak, egy csomó visszajelző üzenet elrohan a szemem előtt, de amikor a device driver-eket szeretné betölteni, akkor várakozik egy 15 mp-ig, majd jön a busybox. A számomra értékelhető hibaüzenet kb. annyi, hogy a /dev/UUID=2def......dff1 mappa nem található, így a root-ot nem tudta felcsatolni.
Ja, és a vezeték nélküli billentyűzetemet is inaktiválja, a BIOS/grub-ok környékén még kiválóan működik, gondolom, itt új meghajtót akarna alkalmazni, de nem tudja betölteni, így a busybox-ban sem tudok egyelőre körülnézni. Kipróbáltam, hogy UUID helyett LABEL-t adok meg neki, de ugyanez a szimptóma, nem meglepően (reagált rá, mert akkor /dev/LABEL=MINT_LINUX-ot keresett).
Nem tudom, hogy a grub.cfg-ben van hiba, vagy valami oprendszeres beállításban, de én az előbbire tippelek, csak nem tudom, mit csinálok rosszul.
grub.cfg jelenleg:
Hardver: 8 gigás pendrive, grub2 szerint is hd0, 1 db HDD 3 partícióval, hd1-en, jelen esetben nem játékos szerintem.
Még nézem tovább is, de hátha van valakinek kapásból valamilyen ötlete, hogy egyáltalán melyik irányba induljak el. Linux kapcsán eddig a legtöbbet a boot-okkal sz*vtam eddig, lassan meg kellene tanulnom lépésről lépésre a folyamatot... Köszönöm!
-
-
megema
őstag
válasz
N0zer0 #19628 üzenetére
Köszi! És biztonsági szempontból van értelme különválasztani?
Az elsődleges problémát megoldottam ezen leírás alapján. Én a második módszert választottam.
-
spammer
veterán
-
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #19552 üzenetére
Kedves N0zer0, nagyon köszönöm a részletes infókat! Közben megtaláltam a FF binárisát, valószínűleg telepíteni is tudom az Openelec környékére, aztán, gondolom, az OE-n belül launcherrel indítom el.
Ettől függetlenül meg kell csinálnom a teljes rendszert is a pendrive-ra, mert a NAS-ban a HDD Synology-módon van formázva, ami valamilyen raid (egy HDD-n is), és azt nem tudom összerakni OE-n belül (ezt tegnap átnéztem, nincs mdadm program), így viszont ha az OE fut, akkor mindent elérek a netről (FF-fel tényleg mindent), de a saját HDD-met nem látom. Szóval kell a teljes értékű linux, ha a géptől egy méterre lévő butatévén akarok valamit lejátszani a HDD-ről.
(Persze meg lehetne oldani az egészet virtualizációval, de attól más fórumokban eltanácsoltak, hogy NAS-t futtassak virtuális környezetben.)
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #19550 üzenetére
Köszönöm a gyors választ! Még az alap XBMC-re is nehézkes volt Firefoxot hegeszteni, az OE pedig egy sokkal zártabb rendszer (még az mc-t sem engedte a múltkor feltelepíteni), így lehet, hogy nem ez az egyszerűbb út, de mindenképp ránézek erre a megoldásra is, köszi a tippet, eszembe nem jutott volna.
A grub2 meg a grub legacy kb. nyomokban hasonlít egymásra, amennyire eddig láttam, de ha lesz egy minta, amit a 4. partícióra kerülő grub2 készít, abból már szerintem létre tudok hozni egy bejegyzést a grub legacy alá. Vagy még inkább egy chainloader lenne a megoldás.
Esetleg arra van valami gyors tippetek, hogy mielőtt nekiállok szétbarmolni a napok alatt összehozott pendrive-ot (persze, tudom, hogy nem fogom elrontani, de a linuxnál elég benézni egy betűt, oszt...), tudok készíteni belőle egy teljes image fájlt, és ha valami rosszul megy, csak visszaállítom? (A rövid válasz: igen
engem a hogyan érdekelne...)
-
törölt tag
válasz
N0zer0 #19520 üzenetére
Ha az mpv-t állítom be, nekem ez jön válaszként:
/usr/bin/mpv -noquiet -nofs -nomouseinput -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo xv -ao pulse -nokeepaspect -nodr -double -input nodefault-bindings:conf=/dev/null -stop-xscreensaver -wid 56623137 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/tom/.config/smplayer/styles.ass -font Arial -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp enca:hu:ISO-8859-1 -subpos 100 -volume 100 -cache 2048 -osdlevel 0 -prefer-ipv4 -vf-add ass -vf-add screenshot -noslices -channels 2 -af scaletempo,equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 https://r2---sn-h5bt5guxax3vh-hj9e.googlevideo.com/videoplayback?quality=hd720&ipbits=0&upn=aFUpJ6v-GD8&expire=1420037472&source=youtube&sparams=dur,id,initcwndbps,ip,ipbits,itag,mime,mm,ms,mv,ratebypass,requiressl,source,upn,expire&mime=video/mp4&key=yt5&dur=252.261&ms=au&mt=1420015848&ratebypass=yes&mv=m&ip=81.182.12.132&initcwndbps=992500&id=o-AGE4WrGSIrF13MpzXiFr9lZenEnbHtE8kG1PPHFpLXas&requiressl=yes&mm=31&sver=3&fexp=900718,927622,932404,9405433,943917,947209,947218,948124,952302,952605,952901,955301,957103,957105,957201&signature=9BAC42E91EB78355AFA0D68233C952E83B0BABB4.A4DBC6D6B03E26A9958C1C452AECAC62A0180ECE&itag=22
Error parsing commandline option noquiet: option not found
Exiting... (Fatal error)
Nem túl biztató.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #19432 üzenetére
Úgy néz ki, hogy a belassuló 1080p-s videók gondját megoldotta az mpv. Sőt, most látom, hogy anno kék luficet is ajánlotta már, de akkor elfelejtettem kipróbálni. Egyszerűen kisebb a hardverigénye, mint az mplayernek, pedig annak sem nagy.
Mindegy, azért rejtély, hogy mplayerrel miért akadt, mikor az sem hajtott 100%-ra semmit. Igaz mplayerrel xv kimenettel próbáltam, mert az opengl-es kimenet lomhább. Viszont mpv-nél az opengl-es kimenet oldotta meg a belassulást.
Tényleg egész jó ez az mpv. Már csak azt nem tudtam rajta beállítani, hogy a feliratot húzza le az opensubtitles.org-ról, de ezt a funkciót SMPlayer alatt sem használtam olyan gyakran.
-
szundybence
aktív tag
válasz
N0zer0 #19390 üzenetére
"Pl. az, hogy ha már egyszer Linuxot használsz, akkor ne windowsos programokkal használd."
L'art Pour L'art? Szerintem ez nem ok. Ha tökéletesen működik WINE alatt és egyébként ingyenes, akkor egy ilyen megkötés értelmetlen szerintem.
És nem, nincsen olyan alternatívája ami ennyit tud és ilyen stabil. De hagyjuk. Mindenki azt csinál, amit jónak lát.
-
válasz
N0zer0 #19369 üzenetére
Viszont mostanság már UEFI-s gépek vannak, azok meg nem olvassák az ISO fájlrendszert, így nem tudják UEFI módban betölteni a telepítőt (ami nyilván szükséges). Ergo manapság már a dd nem feltétlenül jó megoldás, habár egy egyszerű fájlkezelő is megteszi a FAT32 fájlrendszer társaságában.
-
Yodafon
őstag
válasz
N0zer0 #19206 üzenetére
Utorrenteből az Utorrent oldalán található legutolsó linuxosat tehát Utorrent Server-t. De tökmindegy mert a legutolsó Transmissionnel is ugyanezt műveli. Telepítés úgy nézett ki, hogy leszedtem a zip -et és ez alapján indítottam el.
A gép egyébként egy Brazos 1.8Ghzen 2 giga rammal és az XBMCUbuntu pendriveról indul minden alkalommal kvázi "live CD" ként. -
szundybence
aktív tag
válasz
N0zer0 #19084 üzenetére
Dehát pont az előbb írtam, hogy használni lehet őket, mert beszélgetni lehet velük. Viszont más is kellene még a boldogsághoz. Egyenleg, beállítások, meg ilyesmi. Például a honlapjukon található Androidos programmal az okostelefonom már egyenleget kiír és néhány beállítás is van, de nem minden.
Szóval jó lenne ha nem kellene virtualizációban feltenni windowszt hozzá, mert ezen a gépen nincsen jogtiszta windowszom. Tehát nem véletlenül erőltetném én a WINE alatti futtatást, de sajna nem megy.
OK, köszönöm a segítségeteket, de valami mást kell kitalálnom. Talán veszek rá egy win8.1-et. Persze abból meg jó lenne megvárni a 10-est. Szóval nincs jó megoldásom jelenleg.
-
szundybence
aktív tag
válasz
N0zer0 #19079 üzenetére
Majdnem mindet kipróbáltam. Működnek szépen, de egy egyikben sincsen a szolgáltatásra vonatkozóan beállítási lehetőségek. Továbbá nem írják ki híváskor a tarifát és az egyenleget sem. Szóval csak a windowszos program az amelyik valóban teljes körűen használható. Mégiscsak kellene az a WNE-s internet hozzáférés. Talán valaki tudna segíteni?
-
nolika
senior tag
válasz
N0zer0 #18955 üzenetére
Nem írtam oda, de így van most a konfig: (nolex az ssh nevem)
[global]
workgroup = NOLEXHOME
netbios name = nolexserver
server string = nolexserver
security = user
forceuser = nolex# Debug logging information
log level = 2
log file = /var/log/samba.log.%m
max log size = 50
debug timestamp = yes[anonymous share]
comment = anonymous share
path = /home/nolex/anonymous
browsable = yes
writeable = yes
guest ok = yes
read only = nomod:
Logfájl tartalma:
samba version 4.1.6-Ubuntu started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2013
[2014/12/01 18:24:25.469912, 0] ../lib/util/util.c:216(directory_create_or_exist)
mkdir failed on directory /var/lib/samba/private/smbd.tmp: No such file or directory
[2014/12/01 18:24:25.470248, 0] ../lib/util/fault.c:72(fault_report)
===============================================================
[2014/12/01 18:24:25.470365, 0] ../lib/util/fault.c:73(fault_report)
INTERNAL ERROR: Signal 11 in pid 772 (4.1.6-Ubuntu)
Please read the Trouble-Shooting section of the Samba HOWTO
[2014/12/01 18:24:25.470528, 0] ../lib/util/fault.c:75(fault_report)
===============================================================
[2014/12/01 18:24:25.470651, 0] ../lib/util/fault.c:144(smb_panic_default)
PANIC: internal error -
toth_janika
őstag
válasz
N0zer0 #17889 üzenetére
@lev258
Köszönöm szépen, olvasom, és nézem... Ez az EFI partíció eddig kimaradt az életembőlNem vagyok rendszergazda, bár szeretem a játékokat, de erre van egy PC-m, amin mennek a WIN progik, amikre szükségem van
De ez a Samu noti egy ipari hulladék. Legal WIN8 volt rajta, de állandóan nyomta fel a procit, mindig 100%-on pörgette, szinte sose állt le.
Emellett a notit csak filmnézésre, zenehallgatásra, netezésre használom és már rég szemeztem a Linuxal, most rászántam magam. Max szemétrevágom ezt a notitWá! Lev egy ISTEN VAGY! Ez az EFI partíció megoldotta a problémát! Működik az Ubuntu!!!
Jövök egy sörrel!!!! -
toth_janika
őstag
válasz
N0zer0 #17881 üzenetére
Ez egy Budapesten vásárolt Samsung notebook... Azt hiszem ennyit elég mondanom
Egyszer volt garanciában mert tönkrement a vinyója, utána úgy kaptam vissza, hogy zárt a BIOS-a. Egyeztettem a szervizzel, azt mondták, hogy ez így jó, mert a Samu zárja a BIOS-t. Ezzel vitatkoztam egy ideig, de utána feladtam, mert b@sztak rám...
Már rég nem garanciális, úgyhogy akár szét is szedem az elem kivétele miatt, ami hamarosan meg is fog történniAzért akarok rá Linux-ot, mert elegem van a WIN-ből...
Azt csináltam, hogy kivettem a vinyót a gépből, megkapta egy WIN7, Partition Magic-al adtam neki 2 partíciót: egy ext3-at meg egy swap-ot.
Most bebootolt a gép, adok neki egy Hiren-t hátha fel tudom nyomni a BIOS pass-t -
Dhampir
félisten
válasz
N0zer0 #17712 üzenetére
A dinamikusan változó méret miatt nagyon okos megoldás a sawpfájl.
Végül az újraparticionálásnál csak 4 GB swapet adtam meg és az elejére tettem, mint ahogyan régebben is csináltam, de lehet, hogy legalább 5 GB kellett volna adni neki.
Most így néz ki:
sda1 primary 4 GB swap
sda2 primary 50 GB /
sda3 primary -a maradék hely- /homeAnnak van értelme, hogy nagyobb értéket adjak meg, hogy kerek szám jöjjön ki belőle particionálás után?
Mivel nem kerek szám a partíció összmérete, így kicsit lecsipeget az általam megadott értékekből, de ki tudom számítani, hogy egy partíció mérete ne 3999 MB legyen a particionálás után, hanem ténylegesen 4000 MB.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
N0zer0 #17538 üzenetére
http://www.linpus.com/
Ez az egyetlen linux disztró, ami sehol se fagy le, de lassú és néha belhülyül a touchpad. (Windows 8-n egyáltalán nem működik driver felrakás után se. o.O )
Nekem igazából tökmind1 milyen linux, de most hogy láttam többet az Ubuntun kívül, így a Mint 17-esből az XFCE és a Xubuntu tetszik. Kipróbálnám akár még a Fedorát is XFCE kezelőfelülettel. Ezek mind sokkal gyorsabbnak tűntek.
Most perpill felraktam a Linpus-t és megpróbálom felrakni erre a drivert, mert akadozik egy picit és lassú az egész... -
mAtThEw0319
senior tag
válasz
N0zer0 #17514 üzenetére
Na megtaláltam a megoldást: [link]
Erről beszéltél Te is. Most már megy, be is tudok jelentkezni. De ezt hogy lehet megoldani, hogy menjen a videókártyám? Tudtommal az intel videókártyák simán mennek ubuntun... direkt ezért vettem ilyen gépet.
Amiről írok ebben is intel videókártya van.. itt nem volt semmi ilyen gond.(#17517) Nkboy Köszönöm!
Közben megtaláltam én is!
-
mAtThEw0319
senior tag
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
N0zer0 #17505 üzenetére
Értem. És mit tudunk tenni ez ügyben hogy a telepítés végén ne fagyjon ki? Amúgy van olyan, hogy be se tölts a telepítő, hanem az elején kifagy mikor a kis pontok "villagnak" vagy mit csinálnak. De ha viszont betölt akkor csak is a végénél az újraindításnál (mikor rákattintok a gombra) és jönnek megint a pontok...
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
N0zer0 #17500 üzenetére
Köszönöm!
Ubuntu 64 bites kifagy, 32 bites telepítő is kifagy. A beépített indítólemez készítővel mikor csináltam akkor a 32 bites az fel is települt, de a végénél kifagyott az újraindításnál. Most próbálom a 32 bites Mint-et. (XFCE)
Szerintem nem fog menni egyik 64 bites se, de azért majd letöltöm azt is, hátha. Utoljára szeretném a Manjarot kipróbálni.A KDE kezelőfelület sajnos nem tetszik.
Arra gondoltam, hogy az USB-t milyen formátumra formázzam meg mielőtt felírom rá az ISO képfájl-t.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
N0zer0 #17460 üzenetére
Ilyet azért nem kezelnék tényként, hiszen mindenkinek más tetszik. Másrészt a rengeteg beállítási lehetőség sem feltétlenül előny. Én 25 éve foglalkozom számítástechnikával, C64-Amiga-286-tól kezdve, mindenféle felületen (még az OS/2 sem maradt ki), de az utóbbi években már csak az érdekel, hogy a gép működjön, egyszerűen, normális felhasználói felülettel. Próbáltam sok mindent, mire rájöttem, hogy a Unity (amit egyébként az elején én is ellenérzésekkel fogadtam) pont annyit tud, amennyire szükségem van, ráadásul még kényelmes is a használata. Nekem bevált. Az Elementary sem rossz, de a Unity jobban kézre áll. A KDE nekem túl sok.
-
BoB
veterán
válasz
N0zer0 #17463 üzenetére
Ami unity -ben nekem nagyon tetszik a használhatóság miatt:
- az oldalsáv. A mai monitorok szélesek, sokkel jobb oldalról elvenni területet. Látni melyik alkalmazás fut mennyi ablakkal, progress bar beépítve. Nagyon fasza.
- az integrált menüsor az ablak címsorába. Nem is értem miért nincs ez még KDE -nél. Felesleges helyet von el a külön menüsor.
-
törölt tag
válasz
N0zer0 #17463 üzenetére
látod, pont erről beszéltem. a szépségről nem lehet objektíven nyilatkozni. de mivel súlyos fanatizmussal állok szemben, további érvelésnek, győzködésnek nincs értelme. egy vallásos embert nem lehet meggyőzni hitének megalapozatlanságáról.
hogy részletezzem:
"KDE sokkal jobban testre szabható, sokal rugalmasabban beállítható"ez igaz és az is, hogy vannak rá szép témák. de hogy legszebbek lennének azt nem lehet kijelenteni. X-nek tetszik, Y-nak nem. erős perverzió lenne az, ha valakinek más az ízlése? és többek között ezért van az ellenszenv a Linuxosokkal / adott DE-t kedvelőkkel szemben. de felesleges is magyaráznom, nem fogod megérteni.
-
törölt tag
válasz
N0zer0 #17460 üzenetére
"Ez nem ízlés kérdése, ez tény"
ez ízlés kérdése és az ízlés erősen szubjektív, nem lehet ténymegállapításokat közölni róla. ami a tény, hogy sokkal több opció van benne.
nekem speciel a legtöbb KDE distró alapkinézetétől / fontjától kifolyik a szemem... és bár át lehet szabni, félúton megunnám a folyamatot.
-
sqpp
őstag
válasz
N0zer0 #17423 üzenetére
Intel D915GAG alaplap
Intel Pentium 4 (3.0GHz 530J 2x3000MHz) HT
2GB(4x512MB DDR 400 Dualchanel)
120GB Seagate HDD 100/100
Inno3D nVIDIA Geforce 7600GTEzzel a konfiggal elindulna a Unity azért?
Kíváncsi vagyok, mert tényleg régóta akarok Ubuntut használni rendszerességgel. -
válasz
N0zer0 #17368 üzenetére
+ (#17367) bob.zxr
Egy HDD ma már soha nem jobb vétel az SSD-nél.
De. Pontosan akkor jobb, ha egy meghajtót akarsz a gépedbe.Én is veszek majd SSD- t a HDD mellé, de pár hónapja csak egy meghajtót akartam venni. Ebben az esetben a WD Black bizonyult a legmegfelelőbbnek. ha így se értitek, akkor feladom
(#17369) Syl
SSD mellé arra célra meg pont nem a Black, hanem a Red való, még a Red Pro is felesleges lenne!
-
válasz
N0zer0 #17054 üzenetére
Szóval most komolyan azt várod, hogy a meglévő futó rendszer "számozza" át az eszközöket, mert te később bekapcsoltál valamit? Ahha, oké. Köszi.
@ubyegon2: A grubot ez rohadtul nem zavarja, a BIOS tudja, hogy melyik eszközt kell indítani, a grub meg UUID alapján megy jóesetben. Megint keltjük a pánikot, srácok? -
lordjancso
senior tag
válasz
N0zer0 #16926 üzenetére
Kerestem hasonló lehetőséget, de ha ennyire egyszerű lenne, szerintem meg találtam volna. Angol az egész rendszer, tehát a System settings-en belül a Keyboard lehetőséget választottam ki, de nem látok sehol plusz jelet. Esetleg tudsz erről egy képernyőmentést mutatni?
lev258: Virtuális gépbe telepítettem az Ubuntut, de nem rémlik, hogy bármi ilyesmit kérdezett volna.
-
válasz
N0zer0 #16886 üzenetére
Csak félve merek újra a nevedhez védjegyezett threadhez hozzászólni, de 3 Ubuntu alapú rendszerem root partíció (a fő: 7,9GB, laposnál minden egyben ~7GB, homeszerver / desktop 6,9GB) alapján mondhatom, hogy fő rendszerként sem esznek olyan sokat.
Ajánlom, hogy te is less rá, hogy mi foglal annyi helyet, ha itt mindenki azt állítja, hogy nevetséges helyen elférnek. Persze, ha fennmarad 120 kernelverzió, vagy a PlayOnLinux miatt ezernyi elzárt wine, akkor persze elkezd fogyni a hely, semmi kétség.@bob.zxr: Van olyan rendszer (pl. az Ubuntu
), ami simán feltelepíthető formázás nélkül, és megmarad a régi home, még ha egy partíción is van az egész. Nem a GPT-hez kell boot, hanem az UEFI-hez kell EFI partíció. GPT-nél és legacy bootnál csak arra kell figyelni, hogy a Grub stage 1.5 hol fér el, mert az MBR és a GPT header méretbeli különbségei miatt nem (mindig) fér az első partíció elé.
-
BoB
veterán
válasz
N0zer0 #16881 üzenetére
Ha visszább olvasol, látod hogy én is írtam lehet több 30-nál, de én nem adnék többet. Annyit állít amennyit akar.
Látom azokról beszélsz avatár címzéssel, akiket nem szeretsz annyira. Az a baj nem tudok így vissza címezni mert Te szoktad cserélgetni
Egyébként meg azért kell a sok tárhely hogy a különféle linux distro-kat tudjam seed-elni
-
válasz
N0zer0 #16833 üzenetére
Na ja, most már én is ,de akkor picit bosszantott, mert volt még abba a novellába elég sok hasonló belegyúrva.
LMDE- ről meg szoktak sokan feledkezni, pedig elég jól bírja a gyűrődést, direkt próbálgattam rajta Debian repókat a 7.5- el párhuzamosan. Nem pusztult le!
7.6 kijött, most látom, jöhetne már a Jessie is!(#16834) stopperos
Szerintem már érik a penderítésünk innen offológiai szempontból! -
stopperos
senior tag
válasz
N0zer0 #16833 üzenetére
Nekem amúgy az a kedvenc poénom, hogy honnan tudod meg valakiről hogy Arch linuxot használ? Ne aggódj, az lesz neki a második mondata.
Illetve ebben a videóban van nagy tanulság valahol a 43 perc után: https://www.youtube.com/watch?v=5pOxlazS3zs
Bármennyire is idegesítő dolgokkal van tele, mégis szeretjük és tudunk róla beszélni, hogy mit kellene javítani. Egy Mac felhasználó pedig totál kiakadna ha az ő rendszerét kritizálnánk. -
törölt tag
válasz
N0zer0 #16793 üzenetére
1. Nem tudom, honnan veszed ezt a LO-Vlc függőséget.
2. Ha Ubuntut akarsz használni abszolút nem keveredő felületekkel, akkor
a) telepíthetsz mini.iso-ból
b) az újonnan feltelepítendő DE/WM felrakása előtt vagy után teljesen leszedheted a másik DE/WM-hez tartozó összes csomagot.A verzió ápgréd meg bizony jó dolog. Nekem kifejezetten herótom lett volna, ha a 7.10-től z első újratelepítésig (10.x volt ext3>ext4 váltás miatt), majd azóta a 14.04-ig félévente történt ápgédeknél félévente kellett volna újrarakni. Persze, nem kell, de tettem, és hibátlanul ment.
A Unitynekem tetszik, és használnám is, ha ment volna a gépemen rendesen, de összeomlott. És ráadásul szutyok gépem van (Intel M530). De nem estem kétségbe, először felraktam Gnome fallback-et, most meg tisztán Lubuntu van.
(#16806) ubyegon2
Nyilván arra célzott, hogy a Mint projekt el sem indul az Ubuntu nélkül.A linkelt cikk (5 things...): "Kidz like Linux Mint...".
Pendrive formázás? Ez mennyire hétköznapi probléma már egy kezdő Linuxosnak? Nekem eszem ágában sem volt magamtól pendrive-ot formázni. Csak akkor tettem, ha valami probléma volt. Legutóbb egy Puppy-t tettem dd-vel pendrive-ra, és a fájlkezelőben nem lehetett törölni róla (mármint a pendrive-ról) a fájlokat, csak a formázás segített.
Codec-ek telepítése jogi okokból van úgy, ahogy.
(#16811) Teasüti
DVD-re is kiírhatsz iso-t, ugyanúgy bootol. -
válasz
N0zer0 #16804 üzenetére
Esetleg nézz meg róla videót, elég jól hasít az a Unity 8.
Ubuntu Touch néven találod a tapis unity felületet. Az MS-sel ellentétben nem akarja ugyanazt rárakni a tabletre sem, a desktopra sem a tapi / szélérzékeny felületet hozta...@bob.zxr: FB-n a hivatalos page lájk mennyiség:
Ubuntu - 1,062,213
Mint - 64,956DistroWatch, mi?
-
válasz
N0zer0 #16800 üzenetére
Nem mondtam, hogy fejtsd ki, azt mondtam, hogy kifejtetted.
Nem járattalak le, nem mondtam rád semmi negatívat, szembesítettelek azzal, amit mondtál, és azzal, hogy nem egy nézőpont van, így nem is egy vélemény ugyanarról a dologról. És felhoztam hogy a vitát szakmai alapon folytassuk, ne ilyen "jobban össze van rakva" és "máshogy kezeli a függőségeket" szinten. Főleg, ha nem is igaz. És egy szóval nem mondtam, hogy szerintem az Ubuntu felhasználóbarátabb, főleg nem, hogy csak ez lehet az egyetlen igaz, viszont a közös csomagok és az ezzel járó dolgok tények.
A DistroWatch pedig hit (megtekintés, saját oldalon belül) alapján működik, nem használat alapján. Nagyságrendi különbség van a két tábor között. Biztos voltak elveszett, hőbörgő, akármilyen userek. De olyanok is akadhatnak, akik ebben találták meg a kedvencüket, és eddig nem Ubuntuztak. Tömeges, valóban nagyszámú (>10%) elvándorlásról, csökkenésről én nem tudok.
Továbbra is tartom, hogy nem egy win-like disztró szeretne lenni, hanem egy könnyen használható, kényelmes rendszer. Miközben hasonló felületet akar tvre, tabletre, telefonra. Erre a Cinnamon, lássuk be, alkalmatlan jelen helyzetében.
-
válasz
N0zer0 #16798 üzenetére
"Ez a jobban össze van rakva sem jelenti azt, hogy rosszabb lenne az Ubuntu, de nem valósítják meg azt az alap célkitűzésüket, hogy a kezdő felhasználónak a legnagyobb kényelmet biztosítsák. Ezt a Mint inkább hozza, pedig az ubuntusok is megcsinálhatnák ilyenre. Bizony egy teljesen kezdő számára a linuxos élet sokkal problémamentesebb Minten, mert minden úgy van összekészítve, hogy sokkal kisebb eséllyel lesz problémája a usernek."
És itt jött el a pont, amikor nehezen alátámasztható dolgokról beszélhetünk... mert ugye kinek mi. Az Ubuntu-nak nem célja, hogy minden pixelre ott legyen, ahol egy oldschool winen megszokta az ember. Kezdő felhasználónak viszont ettől még adhat kényelmet, csak ezek szerint te nem így definiálod...
Szerintem meg nem ettől lesz valami kezdőbarát, ettől maximum windows-like lesz. Bár egyiket sem használom, szerintem a Unity-t még így is kényelmesebb használni némi tanulás után, mint a Cinnamont, csak mert az hasonlít a "régire".És de, most is kifejted, hogy rosszabb, mert szerinted nem biztosít ugyanakkora kényelmet, mint a Mint. Szerintem meg kényelmetlen újratelepíteni a rendszert, ott van az upgrade. Kényelmetlen megjegyeznem, hogy melyik MINT verzió melyik Ubuntu verzióval egyenértékű, és kétszer keresnem megoldásra, vagy a PPA-kat folyamatosan átírni...
A MINT (mint ahogy te is
), máshogy képzelnek el egy kezdő (vagy legalább is a saját táboruk átlag) usert, de mivel szabadlinuxvilág van, ezért hajrá, tessék. Lehet hirdetni is az igét, hogy szerinted egy kezdő winről jött embernek azért jobb, mert mindent ugyanott talál. Csak a valótlan dolgoktól kímélj minket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest