Hirdetés
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Magisk
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yodamest
veterán
A harc és rpg, tehát voltaképp a gemplay része nekem sem maxos, de szerintem senkinek sem. Azt kell megérteni, hogy az emberek nagyon érzelem vezéreltek, tehát egy jó story és jó zene teljesen eltudja vinni őket a hype irányába. És mivel nagyon rég kaptunk már vagy még soha? ilyen jó zenét és történetet játékban, ez most úgy hatott mint sivatagban a csepp eső, felszipkázták a játékosok, mint sivatag szikár talaja az esővizet.
Szóval itt reálisan nézve, van egy kb (én 5-ös skálán értékelek) 3-as harcrendszer és fejlődési, build, balansz stb. rendszer, tehát úgy egyben az egész gameplay kb 3-as... Viszont van mellette egy 5/5 történet és 5/5 zene, ami elvitathatatlan, tényleg a filmtörténelem legszebb, legmeghatóbb, legelgondolkodtatóbb alkotásait idézi minden tekintetben. Szóval ez miatt nyert és ez miatt van a hype, nem a gameplay miatt, az csak azért van, hogy játéknak lehessen nevezni.
-
donki
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A souls like-ok többnyire nem reflex, hanem ütem játékok. A védekezés nem reakció, hanem előre tudod, hogy pam-pa-pa-pam-pam-most. Az ütemet meg kell tanulni, tehát garantáltan meghalsz egyszer-kétszer.
Nekem nem az a bajom, hogy túl nehéz, hanem hogy túl sok odafigyelést igényel és túl lassú, mindezt már azelőtt, hogy el tudnám dönteni, egyáltalán érdekel-e a játék.
Könnyű fokozaton kevesebbet sebződök, de így meg unalmasabb, tehát nem jobb. -
Én talán semmit nem hagytam abba életemben az Elden Ringen kívül. A CO33-mat csak legkönnyebbre raktam egy idő után, átpörgettem a (nekem) agyrák átvezetőket és pár próba után nem erőltettem Simont.
Egy játékot élvezni szeretnék, nem szivatni magam vég nélkül; illetve ha valamit nem lehet szőrszálhasogató optimalizálás, vagy emberfeletti reflexek nélkül megcsinálni, azt inkább beismerem nem nekem való. -
donki
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Próbáltam objektíven összehasonlítani Elden Ringgel, azt látom, hogy mindkettőt a játékosok kb. 40%-a játszotta végig. A souls like-okat általában szeretik az emberek, ez ráadásul a színvilága miatt újszerű.
Igazából itt az a lényeg, hogy a 60%, aki nem fejezte be, milyen lelkivilággal hagyja abba a játékot, azaz hogy ír-e negatív értékelést, vagy inkább csak próbálja kitörölni a fejéből a játékot, de negatív értékelés nélkül
Én a magam részéről nem írtam, úgyhogy végülis van racionális magyarázat a 95% pozitív értékelésre. -
-
donki
senior tag
válasz
Yodamest
üzenetére
Az endingre jó analógia, hogy már 80 órája számítógépezel étlen-szomjan, és a családtagok azon vitatkoznak, hogy kihúzzák-e a dugót. Egyik azt mondja, de hát akkor elvész a játékállás. Mire a másik: nem baj. És akkor az outro-ban mutatják, hogy tényleg elveszett a játékállás, de te túlélted.
Némi túlzással kb. ennyi
Őszintén szólva meglep, hogy ez az év játéka. KCD2 valószínűleg jobban megérdemelte volna. Az élénk színek, szürreális alakok rám is hipnotikus hatással voltak, de én ezt a hipnózist feloldottam, ugyanis ennek a játéknak a lelke a harc. Ha az nem tetszik, akkor maga a játék nem tetszik.
Megértem azt is, ha valakinek tetszik a harc, de ha nem, akkor mitől év játéka?
-
Yodamest
veterán
Nah megosztanék én is pár gondolatot, az elmúlt héten 100 óra belement a gémbe:
A festői látványvilág, a kidolgozott/kellően rétegelt történet, a lehengerlő zenei betétek, ezek miatt lett ez GOTY egyértelműen. Úgy hat az emberre, mint nagyon kevés más játék, abszolút az érzelmi aspektusai emelték ezt a játékot ilyen szintre. Egyszerűen nem bírtam letenni, utoljára az Elden Ring végigjátszásomnál éreztem ezt.
-Harcrendszer-
Szóval nyilvánvalók a játék erényei, ezeket nem is ragoznám túl. Inkább a kevesebbet emlegetett negatív dolgokról beszélnék most. A játék harcrendszere alapvetően élvezetes, főleg a játék elején, de később kijönnek ennek a félig körökre osztott félig real time rendszernek a velejáró gyengeségei. Míg eleinte ez élvezetes tud lenni, sőt beránt, a játék végi bossoknál láthatóan problémába ütköztek a készítők a balansz tekintetében. Mivel a játékosnak elméletben lehetősége van MINDEN támadást hárítani (kivéve a védhetetlen és egész csapatra ható hatások, átkok), így két úton tudtak ezen még csavarni: vagy a bossok sebzését növelik olyan szintre, hogy a legkisebb hiba is elég legyen a halálhoz vagy a támadás patternt teszik már már nevetségesen összetetté, szürreálissá. Mindkét eset bőséggel előfordul endgame kérnyékén és egyik sem teszi kellemesebbé a harc élményét. Sajnos ez a rendszer velejárója mint mondottam, mivel a játékos kezébe adnak egy ilyen erős védekezési lehetőséget, mint a parry és dodge, ezt kompenzálva csak így lehet fenntartani a kihívást, de ettől még ez a 1 shot és infantilis támadás pattern nem fun megoldások.Az Elden Ring bossokkal is sok esetben ez volt a gond, nagyon röviden kitérve csak: mivel a fromsoft egy nehézség spirálba kergette bele saját magát, mondván minden játékuk egyre nehezebb kell, hogy legyen, ezáltal az ER-el már eljutottak egy olyan szintre, hogy egész egyszerűen a bossharcok már nem nyújtanak annyi élvezetet, mint a korábbi részekben. És itt ne felszínesen a "nehézség" fogalmán akadjunk fent, nem azzal van a baj, én imádom a nehéz de fun játékokat. A probléma az ER-ben már ott gyökerezdik, hogy a harcok anyira túlhajszoltak, infantilisek, nevetségesen elnyújtott patternekkel, hogy ez semmilyen módon nem teszi intuitívvé a harcokat. A jó bossharc az a bossharc, ahol a játékos szimplán ösztön szerűen, intuitív módon, a megérzéseire hagyatkozva tud SIKERESEN védekezni és támadni. Az nem jó bossharc ahol úgy kell győzedelmeskedni, hogy 5-10-15 vagy több próba után már izommemóriából tudom mit mikor hogyan kell meglépni, mint egy sakkjátszmában. Úgy is lehet nyerni, de az olyan, mint egy memóriajáték eltanulása, egy betanulási folyamat eredménye, mint egy majomnál.
Visszakanyarodva, az Expedition 33 endgame bossok is már sajnos ezt a mintázatot követik, teljesen a semmiből, sokszor takarásból, egymás fedéséből, duplán, triplán érkező támadások, mint valami ritmusjátékban, persze tanulható, memorizálható, de ösztön szinten nem teljesíthető és ez baj. Hibázol akkor pedig 1 shot.
-RPG elemek-
Szóval egyfelöl van a harcrendszernek ez a fajta elnagyoltsága, de vannak itt más problémák is: az egész progression és rpg rendszer több sebből vérzik. Első ránézésre nem tűnik úgy, hogy baj van, de azért mire a végére értem, hát elég sok minden kikristályosodott. Kezdeném egy tök egyszerűvel, a játék túl sok információt visszatart. Értem ez alapp, hogy pl. a mai napig nem találtam semmilyen topikban (nemhogy a játékban) arról egyértelmű leírást, hogy a fegyverek csak a karakteren elosztott statokkal skálázódnak vagy pedig a pictokból jövőkből is! Persze látszik a játékon belül, hogy nem nő a weapon dmg érték, ha mondjuk egy A-s defense scalingűr mellé beteszek a karakternek egy 1200 defet adó pictot, szóval ebből ugyan levonható, hogy ezek a picto statok NEM adnak hozzá a fegyver scalinghez, de közben meg nem értem, hogy miért? Számomra más RPG-k alapján teljesen egyértelmű, hogy ha egy picto ad a karakternek 1200 defet és az adott karakteren deffel skálázódó fegyó van, akkor nos, a fegyvernek is növelnie kellene a sebzését, viszont ez nem így van valamiért.
Ilyenek még az ilyen szájról szájra terjedő hidden statok/bugok is, hogy pl. a "te kezdesz" picto ad +10% sebzést is, miközben ez semmilyen formában nincsen feltüntetve rajta. Nem tudom ezt már javították-e vagy szándékos, de elég érdekes mindenesetre.Következő, a játék egyáltalán nem olyan színes buildek és valós lehetőségek terén, mint az első ránézésre tűnik. Az én történetem a következő: WoW-on nevelkedve, illetve más RPG-k alapján én mindvégig úgy próbáltam lavírozni a karakter buildekkel, hogy azért hp regen, shield, egyfajta endurance is legyen a karakterekben, alapvetően egy játékban sem szeretem a full papír, glasscanon buildeket. Én stabilitásra szoktam törekedni, inkább tartson egy harc tovább, de legyen megfelelő védőháló a karaktereken. Nos, itt is ezzel a felfogással indultam neki... Szerintem már sejthető, hogy mire fogok kilyukadni. Persze használtam én sebző pictokat is, + 25% égő ellenfelekre, +10% ha minden party tag él stb. Szóval elég jól kibalanszoltam a buildet, legalábbis azt hittem ez jót jelent.
Megesett aztán, hogy endgame opcionális területekhez érve, nem értettem, hogy mik ezek a health sponge ellenfelek, amik ráadásul még így, tankos-regenes buildekkel is olyanokat vernek, hogy nem hittem el. Nem értettem mit csinálok rosszul, a játék nem instruált semmilyen módon ezidáig, hogy nem jó az az ösvény amin haladok. Ekkor jött el a pillanat, hogy na jó mondom itt valami fundamentálisan nem jól működik, kénytelen vagyok megnézni videókon, hogy mások mit csinálnak másképpen.... Hát mondanom sem kell, ledöbbentem a szikár valóságtól, hogy mások 2-3 tizedesjeggyel nagyobb sebzéseket tolnak, nem is értettem ez egyáltalán hogyan lehetséges, hiszen itt nem ésszel felfogható dupla vagy tripla különbségekről volt szó!
Aztán persze megvilágosodtam, hogy ebben a játékban csak a támadás a valid taktika, csak a sebzésre szabad rámenni, pont az, amit én soha nem csinálok. Ilyen 1hp-ra optimalizált karakter buildek, meg a karakter vagy 30 ap pontot elhasznál egy kör alatt és még mindig ő jön... Egy teljesen másik világban találtam magam ezeket a videókat meglátva, mintha nem is ugyanaz a játék lenne, amit én már azt hittem kiismertem.
És akkor itt érkeztünk el oda, hogy ez miért is nem jó. A felszínen sok és változatos lehetőséget kínáló játékban valójában egy valid taktika létezik: minden sebző pictot beteszel, CSAK azt a két karakterstatot húzod, amire a fegyó skáláz, nem foglalkozol a hp-val meg semmi más quality of life-ot erősítő tényezővel, enemy előbb haljon ennyi a lényeg, lehetőleg már az első körben, hogy mozdulni se legyen esélye. Lehangoló volt ezt tudatosítani magamban, talán itt jön ki az, hogy egy aránylag kisebb csapat játéka ez... Nem tudtak balanszolt módon változatosságot vinni a buildelésbe, lényegében vagy rámész a 1 shot buildre vagy szívsz. Erre még rá is erősít a végén a játék, hiszen ott van Clea, aki körönként rengeteg hp-t healel magán, illetve Simon....
-Simon-
Ő és a nővérünk maradt utoljára, Clea-t még letudtam győzni, de csak is Sciel-nek hála... Ugyanis miután egy Burgeon-nal lenyelette Mael-t, a maradék két hősömmel már nem tudtam rá többet sebezni, mint amennyit körönként healel! Maximum egálban tudtam tartani a hp poolját és a sebzésemet, de nem csökkenteni azt. Viszont nem akartam mégsem feladni a harcot, mondom tart ameddig tart, de megcsinálom egy menetben, restart nélkül is! Ekkor figyeltem fel Sciel gradiant képességére, ami azt tudja, hogy minden a harcban már felhasznált naptöltet után sebez! Szóval az lett a nyerő megoldás, hogy ament feltöltődött a 3 stack a gradiant képességre, azt elnyomva exponenciálisan egyre többet kezdtem vele sebezni. A kb 20 perces harc végére már 1.5 milliót sebzett, hiszen addigra rengeteg naptöltet el lett használva a küzdelemben. Szóval így sikerült a healelését felülírnom és lassan, de levinni a hp-ját.És akkor Simon: én értem, hogy ezt valami hihetetlen baszóra akarták csinálni, legvégső boss végtére is. Viszont, oh man, ez mi a tököm? Abszolút túltolt a csávó, de olyan szinten, hogy én mint souls veterán, aki azért már túl vagyok minden DS-1-2-3, Bloodborne, Elden Ring, Sekiro stb. bossokon 3 próba után azt mondtam, hogy ehhez nekem szimplán nincsen kedvem, nem fun. Néztem persze, hogy másik is 99%-ban ilyen Maelle 1 shot builddel tudják csak leverni, rácsapnak valami 50 millió sebzést.... Nekem ez már nem fun. Én is biztosan megtudnám így csinálni, bár szerintem ahhoz, hogy annyit sebezzek még pictok hiányoznak, de ez már csak egy majmolás lenne, egy puzzle darabkáinak tökéletesen sorrendben történő összeillesztése, nem pedig ösztönös skill, nem fun. Isshin fun volt a Sekiro végén, hiába a 4 fázis, Orphan of Kos fun volt a BB végén, de ez a cheeselős valami ez nem fun, anélkül meg szintén nem fun csak más okok miatt, amiket a harcrendszer fejezetben már taglaltam. Én nem betanulni akarok valamit, hogy aztán 100. alkalommal tökéletesen letolva a reakciókat győzzek, ez olyan mint egy verset bemagolni, amit aztán 3 nap múlva már fel sem tudnál mondani, ez engem nem foglalkoztat így már. Buildeket majmolni sem az én szokásom, nem fogok beállni ebbe a 1 shot cheeselős sorba.
-Endingek-
Végül muszáj pár szót mondanom az endingekről is, mert látom a neten ez nagyon megosztó a játékosok között és rengeteg a zagyvaság. Én a Maelle ending mellett döntöttem, el is mondom miért. Egyébként döbbenten tapasztaltam, hogy sokan nincsenek is tisztában a játék végén azzal, hogy melyik választás milyen következményekkel jár... pl. Mókás végigjátszását is megnéztem, szórakoztató meg minden, de az, hogy a legvégén meglepődött rajta, hogy a Verso endingben felégetik a vásznat és aki benne van az meghal.... Hiszen erről volt szó végig, hogy nem lehetett ezt addigra már tudni. Csak azért hoztam fel példának, mert több hasonlóval is találkoztam, az emberek így nem tudják, hogy mik a következmények, úgy pedig nehéz ésszerűen állástfoglalni.Ez a játék végi választás, dilemma, egy aspektusában ugyan az, mint ami a Detroit: Become Human-ban is megjelenik: az androidok ha éreznek, szeretnek, emberi tulajdonságokat mutatnak, akkor nevezhetőek-e egyenértékű embernek? Vannak-e emberi jogaik? Ott is ugyebár lehet azt választani, hogy ez egy faszság és haljon minden android, hiszen nekik nincsen "lelkük", illetve lehet azt mondani, hogy amennyiben ugyanúgy éreznek, mint bármelyik ember, abban az esetben egy androidot megölni ugyan olyan bűn, mint egy embert megölni, nincs különbség.
Ez jelenik meg az Expedition 33-ban is, amennyiben (és én így tekintettem rá) a festményen belüli életek egyenjogúak a festmélnyen kívüliekkel, abban az esetben a Verso ending egyértelműen a bad ending.... Hiszen azzal, hogy felégetjük a festményt, gyakorlatilag egy egész város lakosságát kiírtjuk, beleértve a barátainkat, szerelmeinket, sőt hát a városon kívüli szintén érző/lélegző létformákat, Gestralok stb. Rengeteg halálos áldozattal jár ez, ami nincs egy mérlegen azzal, hogy a másik oldalon a szűk családi kör, illetve Verso agonizál. Hát sorry, de kb 4 ember jóléte vagy többszázé, elég egyértelmű a választás.
Akik a Verso endingre szavaznak, azok szerint a festményen belüli dolgok csak fikció, nem léteznek, szóval nincs veszteség sem. Ez pedig nem így van, még maga Verso is elmondja a játél során kisfiú alakban (valahol a végefelé van ez egy opcionális encounter után, talán Clea), hogy ő ugyanúgy tekint a festmélnyen belüli lényekre, emberekre mintha igaziak lennének, úgy fogalmaz, hogy számára ugyanolyan valós minden ami a festményen belül van. Szóval itt érzek azért egy elég nagy disszonanciát Verso hozzáállásában. Továbbá, hogyan is ne lennének valósak, amikor a játékot játszva is teljesen valós érzéseket adnak át, közölnek, váltanak ki a játékosból is. Hogy még egy filmet idehozzak, az AI: mesterséges értelem (2001) Spielberg által rendezett remekműnek is ez a központi eleme, hogy a robot ámde sok esetben emberibb érzésekkel bíró kisfiú most akkor valódi ember vagy sem? Kis Pinocchio áthallással ő végig azért közd a film alatt, hogy a megalkotott robotból "valódi" kisfiúvá válhasson, miközben valójában erre nem is kellene, hogy szükség legyen! Zseniális film, ha még nem láttátok nagyon ajánlom, valamit át fog fordítani!
Szóval igen, ezek bár teremtett, de valós emberek és lények a festményen belül, ugyanúgy ahogyan egy keresztény szerint is Isten teremtett bennünket, de mi mégis valósak vagyunk. Szóval a good ending Maelle, a bad ending Verso, ehhez nem is fér kétség.
Továbbá, hogy még egy aspektust behozzak: nemcsak az áldozatok számában nem egyenlő mértékű a veszteség a két opció között, de a veszteség milyensége sem egyenlő jellegű. Verso-nak eleve nem értem ezt a játék végi nagy pálfordulását, nyilván dramaturgiai szempontból kellett ez, de hé! A játék során mindvégig üdítő kalandokról regélt, milyen barátokra tett szerint, micsoda kalandokat élt át. Ezen felül még rettenetesen nagyokat "hetyegett" Sciellel is, szóval mondhatjuk, hogy igencsak jól érezte magát. Ehhez képest a játék utolsó 10 percében hirtelen átfordul benne minden, hirtelen rátör, hogy ő nem akarja ezt az életet.... Én meg így what? Ember, eddig a hőstetteidről regéltél, dugtad az egyik csapattagot, mi a franc ez, hogy te nem akarod ezt az életet? Nem tudtam ezzel egyáltalán azonosulni. Értem én, hogy "összességében" ő rab itt és sok sok idő elteltével boldogtalan persze, de nézzük már meg ehhez képest kicsit amásik oldalt is minőségében. Mert Verso alapvetően itt a festményben TUD teljes életet élni, szerelmesnek lenni, megházasodni, gyakorlatilag semmi nem gátolja ebben, egy helyes csávó.... Ezzel kontrasztba állítva egyáltalán nem érzem egyenlő súlyúnak azt, hogy egy megnyomorított, összeégett arcú, üres szemüregű lánynak kellene boldogulni a való életben úgy, hogy már nem csak a báttyát kellene gyázolnia, hanem voltaképpen mindenkit akivel felnőtt a festményben, akit megismert, a másik életét úgy ahogy van, a saját tökéletes festménybeli másával együtt.... Ez szerintem egy sokkal-sooookkal nagyobb teher, mint Verso terhe, hogy neki ott festeni kell. És persze a családnak is jót tesz Maelle ha visszatér, csak éppen magának nem, illetve mennyi embernek még? Scielle meghal, Luna meghal, mindenki meghal, az ő életükkel és eltörlésükkel mi a helyzet? Én sokkal jobban sajnálom őket és Esquie-éket, mint a családot.
Szóval sem mennyiségében, sem minőségében nincs egy súlycsoportban a két választás, én teljesen ledöbbentem azon, hogy a játékosok kb 80%-a a Verso endinget választja, mondván: csak ez a jó, mert a másik úgysem valós. Ezt egy rettenetesen felszínes megközelítésnek tartok és egyértelműen a fejlesztők szándéka sem ez volt, bevallottan ezt a döntést úgy kell meghozni a végén, hogy elfogadjuk: mindkét világ valós, pont ez miatt lesz DÖNTÉS, hiszen ha ennyire egyértelmű lenne, hogy az egyik nem valós/nincs veszteség, akkor nem is lenne semmiféle dilemma, nemdebár?
Ezeknek az embereknek ajánlom továbbra is az AI: mesterséges értelem filmet és a Detroit: Become Human játékot.Illetve, amúgy ez egy souls párhuzam is a végén, ott is ez az örök dilemma a final boss legyőzése után, hogy a ciklikusság mellett maradunk, mi válunk a következő lorddá, megőrizve a (kárhozott)rendet vagy pedig megszakítjuk a ciklust, ezzel kilépünk belőle, ami egy sötét kort hoz el, viszont megadva a lehetőséget majd egy új, szebb kor eljövetelének. Nem kicsit ez is benne van a lezárásban.
-
PTM
senior tag
"Nyilván sok tanulással bele lehet jönni, de ez nem olyan játék, mint mondjuk anno az Oblivion, hogy megnézem/ meghallgatom az intrót és beszippant."
Szerintem viszont de.
Nem bírtam abbahagyni, és a harc is az elején tetszett nagyon, míg a végére fáradt el. A Thank You DLC-t nem is terveztem játszani egyelőre, mert egy része harc központú. Persze, elfogadom, ha te máshogy látod, ezek szubjektív dolgok.Ez biztos sokszor volt, lehet láttad is már:
When Video Game Enemies Intentionally Make It Hard To Parry Them -
donki
senior tag
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Nyilván sok tanulással bele lehet jönni, de ez nem olyan játék, mint mondjuk anno az Oblivion, hogy megnézem/ meghallgatom az intrót és beszippant. Tehát nem úgy épül fel, hogy lüktet bennem minden, hogy márpedig ezzel játszani akarok, és mire kihunyna a lelkesedésem már bele is jövök a harcba és nincs vele gond.
Ez lassan épül fel olyan mélységig, hogy a történet elvigye a hátán,, a harc ezzel szemben viszont azonnal rossz. Ezért lep meg a steam értékelés.
Na de ennyit a panaszaimról. Kösz, hogy javasoltad a modot, magamtól nem jutott eszembe, valószínűleg kipróbálom. -
zsotesz81
senior tag
-
Pedig ha itt visszaolvasol, akkor többek közt én is írtam, hogy nem a legjobb a harcrendszere, de szerencsére van hozzá mod, amivel egész jól lehet boldogulni, ha inkább egy laza kikapcsolódásra vágynál.
Vagy a másik út, ami kicsit időigényesebb, a több gyakorlás/próbálkozás/tanulás. -
donki
senior tag
Értékelések alapján jobbra számítottam. Képtelen vagyok felfogni, hogy ez miért kapott ennyire jó értékelést. Az én szememben ez egy teljesen szétcsúszott souls like, ahol már a hang is szándékosan megtévesztő, a mozgás meg már nyomokban sem tartalmaz valódi fizikai törvényszerűségeket. Olcsó, hatásvadász megoldás, hogy villámgyorsan felemeli a kardját, aztán tart-tart-tart-tart hirtelen lecsap. Ok, nehéz, de természetellenes. Azt várná az ember, hogy azért legyen egy-két értékelés, ahol leírják, hogy vigyázzatok, ez egy fos. Nem értem, hogy ezek az értékelések hol rejtőzködnek. Mindenkinek tetszene ez az extrém harcrendszer? Nagyon furcsa.
-
válasz
üzenetére
Az nekem mission impossible, pedig alapból minden játékot max, vagy eggyel alatti nehézségen próbálok. Itt a legkönnyebb volt az, ami frusztrációmentes játékmenetet adott (most az, hogy maga a játék nekem ritka idegesítő egy híg nyál, nem ide tartozik, csak nem bírom lenyelni a nyelvem).
-
JoeCockBill
senior tag
nincs hivatalos merch (a monolit editionról lemaradtam, az LP majd februárban jön) szóval megoldottam máshogy -
JoeCockBill
senior tag
végre leírhatom a következő agymenésem:
a clair obscur rohadt nehéz. ugyanakkor. most az ff7 remake-el játszom, ami objektíven könnyebb ha azt nézem hányszor végez ki egy boss. az ff bossok max 3 próbálkozásból megvannak, ugyanakkor rohadt idegesítő nekifutni, kb csak reménykedem hogy szerencsém lesz. ellentétben az expedition harcrendszerével, ott érzem hogy egyre jobb vagyok, tanulom a boss movesetjét, azt érzem hogy ha túl gyenge vagyok egy bosshoz akkor is meglesz, max rohadt sokáig fog tartani. szóval totál konzisztens a cucc, és elképesztő kielégülést okoz legyűrni egy bosst. (ellentétben az ff7-el, ott annyit érzek max hogy oké most szerencsém volt és meglett) -
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez csak abban az esetben igaz ha Hardon játszol.
-
-
melega
őstag
Kérdésem lenne tőletek ez a Clai OBSUR nehéz játék soulslike?
Van benne nehézségi fokozat választás? -
Lord Myn
senior tag
Megjelent a játék GOG-on is, de jó, hogy vártam és nem vettem meg eddig!
-
Számtalan-féle fegyver van a legtöbb csapattagnak. Mindegyiket fel lehet turbózni, de persze vannak kiemelten ütős darabok is. Általában át is kell "speccelni" hozzá a karaktert (minden fegyverváltáshoz). Ezeket azonban meg is kell tudni szerezni. 32. szintig bármit fel lehet húzni idővel (a grindelés, ugye
), de a kimaxolással érdemes csínján bánni, mert oda már igen korlátozott a fejlesztés elérhetősége és ha nem találsz többet, így jártál!! -
Kylesa
aktív tag
válasz
Kergeboci
üzenetére
Engem inkább a történet vonz. Magával a grinddel nem lenne bajom, szeretek farmolgatni, de a harcrendszer nekem annyira nem bejövős sajnos. Soha nem szerettem a körökre osztott (harcrendszerű) játékokat, mert béna vagyok hozzájuk.
A fegyverekből lehet majd jobbat találni, vagy mindenképpen a meglévőket kell a táborban fejleszteni? Pl. Lune-nak van egy 5-ös szintű Trebuchim-ja, vagy Versonak egy 9-es Dualiso-ja: ezeket fejlesszem nekik vagy eshet majd belőlük magasabb szintűbb később? Nem tudom, hogy el merjem-e verni a fegyverfejlesztő tokeneket, vagy inkább tartogassam őket későbbre.
-
SPOILER
Azért azt megjegyezném, hogy de, tönkre vágta neked így egy kicsit a játék élményt, ha RetepNyaraB-vel ellentétben a hack&slash grinding kevésbé vonzz, és jobban érdekel a történet.
Az említett eset az act 1 vége, nem a bevezető, hanem az első fejezet (lényegében egy két és fél könyv sorozat első könyve). Engem (és ahogy néztem nem voltam egyedül) igenis letaglózott, megvolt a kötődés (köszönhetően a remek karakter dialógusoknak, köztük lévő kémiának). Az act 2 megemlékezés szinten foglalkozik vele tovább, de ott kinyílik egy új történet szál, és lesz még bőven meglepetés a sztoriban, úgyhogy végig játszásra még azért így is bőven alkalmas. Sőt. De ezek után max csak az aktuális szörny gyengeségére keressél rá, ne a történet elemeire

Ha a történet kevésbé, a hentelés jobban érdekel akkor meg pláne, sok helyszín megnyílik annak, act 2 és 3-ban is, akinek inkább ahhoz van kedve.
hja, és nem félre érteni, érdemes ellátogatni a történet mellett is az egyéb helyszínekre, mert majdnem mindegyik egyedi és sok hordozz magában többet is annál, mint hogy egy újabb szörny amit le kell gyakni, vagy egy új frizura amit fel lehet venni (úgyhogy azért a grindolást is sikerült egyedivé varázsolniuk a készítőknek)
-
Kylesa
aktív tag
Köszönöm, újra is kezdtem, most megyek Esquie-hez.
-
Gusztáv nem főszereplő, a (z amúgy is tökgáz
) sztoricska kb. bevezetőjében elpatkol, kötődni pedig addig se nagyon lehetett hozzá. Viszont utána órákat picsog rajta mindenki. Na ha végre lement a sztori és van rá kedved, jöhet még elég sok óra vidám hack&slash-hit&run térkép pucolás és az tényleg szórakoztató. -
Kylesa
aktív tag
Aki még nem játszotta végig, ne nézzen ide (spoiler tag régebben volt, most nem látom).
Anno megjelenéskor játszottam az E33-al, aztán néhány óra után félretettem kis időre. Most megint újrakezdtem (volna), és mivel nem volt egészen világos, megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy Maelle és Gustave között pontosan milyen rokoni vagy baráti kapcsolat áll fenn. Direkt kértem, hogy ne spoilerezzen, erre a drága az első mondatban ellőtte nekem, hogy mi történik majd Gustave-val, amikor emiatt kérdőre vontam, még ki is röhögött.
Nyilván az én saram, mert minek kérdezgetek tőle ilyet, de ha már így alakult, megkérdezném tőletek, hogy az egész sztori arra van felhúzva, ami Gustave-val történik, vagy ezen kívül is lesznek meglepetések, lelki hullámvölgyek? Persze így is végigjátszom, ha már egyszer megvettem, csak kíváncsi lennék, vajon az egész sztoriélményt hazavágta-e az, hogy tudom, mi lesz a főszereplővel?
-
törölt tag
A Story Analysis of Clair Obscur: Expedition 33
Gingy videó, 2h:14m:21s hossz.
-
laragirl83
őstag
NG+, mindenki lvl99, de igazából solo Maelle build-el dolgozom (650+ lumina).
Első végig játszásra Simon kimaradt (meg még jó pár quest, ezeket most pótolom), úgyhogy gondoltam most meglátogatom
Phase 1 - 1 hit, phase 2 - 2 hitből megmurdált szegénykém
(bocsi a telós képért) -
törölt tag
-
Szóval megint összedőlt és sajna korrumpálódott közben a mentés fájl. Bukni látszott a teljes játékmenet, szerencsére pl. ezen az oldalon megtalálható leírás segített visszahozni az életbe.
annyi kiegészítéssel, hogy
-új játék felülírva a régi mentés helyet (nem új helyre indítani).
-Mentés mappában a legutolsó működő mentést kell majd felülírni (értelemszerűen az utolsó előtti, a régi játékmenetből). -
kicsako
őstag

-
D4v3
őstag
[link]
Epic, mint mindig
-
Gothmog
senior tag
Az normális (vagy inkább bug), hogy Verso többiekkel fenntartott relationship értéke néhány karakter esetében lecsökkent, vagyis alacsonyabb, mint korábban volt?
Konkrétan után pl. Sciellel beszélgetve 1-es értékről ment fel az imént 2-re, holott emlékeim szerint a legutóbbi közös időtöltésnél 3-as értéken állt a kapcsolatuk. Ugyanakkor pl. Lune esetében nem láttam ilyen csökkenést. (Vele 2-es értéken volt, ha jól rémlik, s most onnan ment fel 3-ra.) De pl. Monocoval is 1-2 volt most az emelkedés, holott 100%-ig biztos vagyok abban, hogy korábban 1 fölötti értéken volt ez.Old Lumiére
Persze bizonyos történések magyarázhatnának csökkenést, csak ezt egyrészt a játék nem jelezte ki (szerintem illene), másrészt fura, hogy egyik karakterre nem vonatkozna ez ezek szerint, míg egy másikra pedig igen? -
l.skywalker
titán
Az olyan picto-k amik pl. dmg-t növelnek összeadódnak? Pl. Augmented Counter I-II-III 150%-ot ad ha mind a három bent van?
-
markknight
nagyúr
Meggörbültél mint az Eiffel.. Én belehallgattam ezen kívül más coverekbe is, de ezek azok a zenék, amit nem lehet egyszerűen máshogy más hangszínen elénekelni, mert az eredmény tré lesz. Mindegy ki van a mikrofon túloldalán, bárhogy próbálkozik. Inkább ne.
-
zsotesz81
senior tag
-
MixY
tag
Sziasztok!
Story után vagyok már, úton a platina felé, jelenleg lvl85-ön próbálkozok Simonnal, de phase 2-ben amint támadni kezd (pláne amikor one shot-ol mindenkit
) akkor ennyi volt az egész fight. Néztem már mindenféle one shot build-eket Maelle-hez, van amikor bead 26m sebzést (gondolom a Roulette miatt), ezzel a phase1 az one shot, de a 2.-ban nem tudok mit kezdeni. Fegyver az maxos Medalum, a harcot úgy kezdem h Last Chance picto, utána Sciel-el double dmg-et adok Maelle-nek + utána egyből Maelle jön, de 2.phase-ben ígyis csak 6m sebzést ad sokszor, ami elég karcsú, látva hogy milyen minimális hp-t vesz le Simonról
.
Szóval erre a bossra tényleg egy külön build kell, mert ez simán "story módon" nem megy.
Bármilyen segítséget elfogadok, akinek sikerült ezen a szinten legyőzni, már kezdem feladni és mennék Doom-ozni már ha ezt legyűrtem
-
markknight
nagyúr
Ide is bedobom. New game+ 9 alatt konkrétan feltöröltem a padlót a játék legnehezebb bossával. A build és a taktika saját, nem lopott, itt már újra kellett építenem az egészet. Az volt a cél, hogy a legvégén Maelle 1 ütésből fektesse. Természetesen meg sem tudott moccanni. Ilyen videót konkrétan neten sem találsz többet, tuti már valaki megcsinálta, de én még nem láttam.
https://www.youtube.com/watch?v=u82HacSWH3A -
BaJaZo
aktív tag
Köszönöm a sok segitséget, cserébe egy videó, hátha nem láttátok még.
[link] -
markknight
nagyúr
Am valszeg ez a Clair Obscur lesz olyan mint a Final Fantasy. Mármint biztos vagyok benne, hogy ez lesz ennek az RPG vonalnak a címe, Expedition 33 meg olyan mint a VII pl.
-
Chalez
őstag
Lepergett a stáblista. Asszem mindneféle platformon szavazni fogok erre a játékra GOTY szavazásokon. Pár hiba ellenére az összkép meglepően kitűnő, meghökkentően kiváló. Le a kalappal a készítői előtt.
-
BaJaZo
aktív tag
-
markknight
nagyúr
Bugfixekre koncentrálnak jelenleg, a photo mode nagyon kért funkció, rajta vannak azon is. A bővülésről egyelőre nem szeretnének beszélni még.
https://www.youtube.com/watch?v=yB-nPIBW-Ks
Készséggel válaszoltak a kérdésekre a CEO-val együtt, marha jó arcok. -
markknight
nagyúr
válasz
-)Verso(-
üzenetére
Akkor ezen segítünk itt titokban: https://game8.co/games/Clair-Obscur-Expedition-33/archives/517477 -
válasz
markknight
üzenetére
Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy azt sem tudja mi az a gradient támadás 🤔 -
BaJaZo
aktív tag
Teszek ide be két fotót a problémáról.
Látható jobb oldalt a lakat feletti Főnix Láng, (ezen is lakat volt, nem tudom miért tűnt el) de hiába viszem rá a kurzort, nem jelenik meg az F billentyűvel való hozzárendelés, mint azoknál, amik nem lakattal voltak lezárva. A másik képen látható, hogy a Főnix Láng nem is jelenik meg a használható képességek között... Miért lett látható a Főnix Láng, ha nem lehet használni?
Nem tudok rájönni mi a megoldás? -
Végigjátszottam. Doomot abbahagytam, és visszamentem grindelni Simonért.
GOTY 2025 plecsni mehet is neki. Monoco rulz.
-
kicsako
őstag
A skillek jobb oldalán magukban lévő képességek
azok Radiant skillek. Storyval unlockolod a használatukat, a skillekhez pedig relationshipet kell növelni úgy hogy beszélsz a karakterekkel a táborban(esetleg side-quest amit adnak). Ha már unlockoltál egyet, akkor szerintem sztorival megkaptad, volt tutorial is róla, alul látod mennyi radiant pontod van. Ha jól emlékszem RT-vel(kontrolleren) tudod aktiválni őket. -
Hát például minél több sub quest elvégzése, a térképen szétszórt kisebb bossok kinyírása stb..., egyszóval farmolás, mint minden ilyen jellegű játékban!
Amikor szintet lépsz az adott karakterrel, akkor kapsz érte pontot és amint van elég pontod a képesség megnyitásához, a lakatolt képességeket te tudod megnyitni,utána pedig betenni a karakternek! -
BaJaZo
aktív tag
A másik, a képességfán eleinte zárt lakat látható néhány képességen. Jelenleg néhányon már megjelent a képesség, de felszerelni nem tudom egyiket se. Meg se jelenik a képességek között...
-
BaJaZo
aktív tag
Hol található egy részletes tutoriál? Nem értem hogyan lehet ekkora sebzést okozni? Aztán jobb oldalt az a rengeteg status effect, nálam csak két-három aktiválódik... Valamit nem jól csinálok, mert nyilván nem értem az összefüggéseket.
-
consono
nagyúr
Hát, sajnos tegnap nálam is lepörgött a stáblista. Megcsináltam mindkét endinget. Nagyon élveztem a játékot, végig, de NG+-nak nem állok neki, majd talán pár év múlva

-
markknight
nagyúr
-
markknight
nagyúr
Adóval meg mindennel 61 ezer forintra jön ki a játék nélküli verzió, ha valaki előrendelné. Laced oldaláról érdemes, a másik francia oldal nem tölt be.
-
válasz
markknight
üzenetére
Persze vágom amit írsz, én is imádok játszani és mindennel is, viszont nem rohanok csak időm mint a tenger, mert már "nyugdíjas" vagyok😂 Sajnos vagy nem sajnos , nálam egy átlagos játék 1-2 nap maximum, persze egy tartalmasabb alkotás kitolódhat akár 1 hétre is, de aki még aktív és dolgozik annak ez minimum a duplája vagy triplája...
-
markknight
nagyúr
válasz
-)Verso(-
üzenetére
Szerintem meg csak szereti és minden aspektusát ki akarja próbálni. Azért az sem túl egészséges, hogy én is végigrohanok 1 nap alatt a Doomon, aztán mint a lyukas boxert dobom a szemétre, életben többet elő nem veszem.
Egyébként ez a minden cseppjét kicsavarom a játékoknak mentalitás még 20 évvel ezelőtt nagyon ment, ám mivel minden fronton (videojáték, zene, sorozat, film) túlkínálat van, ezért sokan mindennel IS akarnak játszani, aztán végigdarálják, nyomják, sprintezik a tartalmakat, hogy elmondhassák látták/megélték. Most ennél a játéknál én is beestem ebbe a halmazba, még a soundtracket is aktívan hallgatom. Majd elmúlik

-
Soha sem értettem ezt aki ennyire rá kattan egy játékra, nagyon jó játék élvezetes a harc stb...de miután ki platináztam és mindent is láttam a játékból+össze szedtem, számomra véget ért a játék, legyen az bármennyire jó én utána hozzá sem szagolok, tovább lépek és mással játszom, most például nagyon várom a délutánt a Blades of Fire nagyon tetszett a demo, így megvettem már a gépen van viszket is a tenyerem 😬
-
kicsako
őstag
-
zsotesz81
senior tag
válasz
markknight
üzenetére
Ez sem gyenge: https://www.youtube.com/watch?v=0aq_sHIo2yw
-
atommaa
tag
End of the Journey, jó móka volt, mindenki lecsapva lvl99 4 emberke. A torony jó volt, mivel elementekkel operálok, ezért a 10es szint 1 vagy 2-ő egész nyűgösre sikeredett, a többi kés a vajban kategória volt, a legvége elsőre 5:48 másodikra 3:38 volt. Molokot nagyon lehet húzni itt!
Dlc-ig most félre teszem, a newgame plusznak most nem látom értelmét, telítődik az ember, erősebb úgyse leszek, és biztos nem takarítanám ki a mapot ilyen alaposan. Lehet nyáron majd rámérek.
-
markknight
nagyúr
Na, ez az igazi művészet, nem az 1 hitelés: https://www.youtube.com/watch?v=Poy6foApOrk
-
markknight
nagyúr
Medalumot nyomják nagyon a virtuoso stance miatt igen, én a Lithumra szoktam rá, mivel mindig parryzek, ilyenkor counter után azonnal virtuosoba vág. Amúgy jó kérdés mennyi maxosat ad a játék, nem néztem.. Nem is raktam fel mindet csak azt aminek a képességét érdekesnek találtam. Amúgy Versonak van még egy nagyon jó fegyvere, az el van dugva és viszonylag könnyű megszerezni. De a lényege az, hogy alapból S tierben kezded a harcot és ameddig nem sebződsz, addig az marad szépen úgy... mondjuk healelni cserébe nem lehet őt.
-
ldave
félisten
válasz
markknight
üzenetére
Versóval a Corpeso (burn stack), Meallel a Medalum (virt stance-ben dupla burn és sebzés). Nagyjából erre épült a taktika, ha van rajta shield, a burn stack akkor is felmegy, aztán azokban a körökben, amikor AP overload után stunba került, akkor beütött a burn, Meallel meg 1-1 Burning Canvas és szép lassan elfogyott.
Még nem tudom melyikre használom el, de gondolom a Medalum lenne a legjobb választás. Mennyi ilyen rank33-as lehet szerezni egy végigjátszás során?
-
ldave
félisten
válasz
markknight
üzenetére
Tegnap meglett
8 perc volt
A taktika működött, a AP-s overload támadását kellett megtanulnom parry-zni és le is ment. Ezzel meglett az első max-os fegyver upgrade-m is. -
válasz
markknight
üzenetére
El nem tudom mondani mennyire irritáló egy ember, meghallom a hangját és a bicska kinyílik a zsebemben, nagyon megosztó, én személy szerint utálom, pedig semmi rosszat nem tett ellenem, de vannak ilyen emberek, akikre elég ránézni és hallani őket, biztosan van olyan aki ugyan így érez irántam, ez van 😂
-
markknight
nagyúr
OW Zolinak is bejött a játék, ez is ritka. Az meg, hogy egy játékot végigjátszik és utána alkot róla véleményt.. páratlan
https://www.youtube.com/watch?v=RloEsf0JlO8&t=10s -
válasz
markknight
üzenetére
Jó sokáig tartott
-
ldave
félisten
válasz
markknight
üzenetére
Most már én is látom a végét
A héten meglesz, nem tudom melyik nap folytatom. -
kicsako
őstag
Sztori után még van szerintem kb. 5-15órányi opcionális terület, farmolás lv99ig, kihúzni a fegyvereket, gyűjtögetni mindent, utána mehet azt NG+ Experten
Egyébként sztori után nekem is kicsit kiégős volt, 50óra belement a sztoriba, azóta csak 2-3 naponta pár órára indítom el endgamet farmolni. -
TheProb
veterán
Na megvan a story, ha lehet hinni Xbox-nak, akkor majdnem 48 óra volt eljutni ide. Nem tűnt ilyen soknak. Gondolom most NG+ lenne a irány. Lehet most kicsit félre teszem, mert a végére már picit éreztem, hogy kezd csömöröm lenni. Amúgy valóban kiemelkedő volt a játék. Még úgy is tetszett, hogy próbáltam mindig távol tartani magam a souls-like címektől, még ha ez nem is teljesen az a kategória.
-
törölt tag
válasz
markknight
üzenetére
Még akkor akartam szólni mikor kb másnap a végére értem a storynak és olvastam a kommentet, csak elmaradt. Gondoltam bepótolom.

Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Realme 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65QNED86T3A / QNED / 65" - 164 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem bírtam abbahagyni, és a harc is az elején tetszett nagyon, míg a végére fáradt el. A Thank You DLC-t nem is terveztem játszani egyelőre, mert egy része harc központú. Persze, elfogadom, ha te máshogy látod, ezek szubjektív dolgok.
nincs hivatalos merch (a monolit editionról lemaradtam, az LP majd februárban jön) szóval megoldottam máshogy
), de a kimaxolással érdemes csínján bánni, mert oda már igen korlátozott a fejlesztés elérhetősége és ha nem találsz többet, így jártál!!

(bocsi a telós képért)

) akkor ennyi volt az egész fight. Néztem már mindenféle one shot build-eket Maelle-hez, van amikor bead 26m sebzést (gondolom a Roulette miatt), ezzel a phase1 az one shot, de a 2.-ban nem tudok mit kezdeni. Fegyver az maxos Medalum, a harcot úgy kezdem h Last Chance picto, utána Sciel-el double dmg-et adok Maelle-nek + utána egyből Maelle jön, de 2.phase-ben ígyis csak 6m sebzést ad sokszor, ami elég karcsú, látva hogy milyen minimális hp-t vesz le Simonról
Látható jobb oldalt a lakat feletti Főnix Láng, (ezen is lakat volt, nem tudom miért tűnt el) de hiába viszem rá a kurzort, nem jelenik meg az F billentyűvel való hozzárendelés, mint azoknál, amik nem lakattal voltak lezárva. A másik képen látható, hogy a Főnix Láng nem is jelenik meg a használható képességek között... Miért lett látható a Főnix Láng, ha nem lehet használni?
itt meg egy meccs után kap annyit. Mindig vannak ilyen hibák, de részemről felejtős.