Aktív témák
-
ntomka
nagyúr
válasz
FixY67 #21551 üzenetére
A perzisztens bootos live cd-ből kreált pendrive-ot nem is arra találták ki, hogy elsődleges rendszernek használd, tehát mindent frissítgess rajta, hanem hogy a megmaradó fájlrendszer előnyeit összegyúrd egy live rendszer elnyeivel: egyik gépre rádugod, dolgozol rajta, lemented a doksikat, aztán a másik gépen folytatod, mert a live rendszer megoldja neked, hogy minden gépen tudd használni azt.
Szóval programokat nyugodtan telepíts rá, de pl vga drivert ne fordítgass be új kernellel, mert az adott géphez konfigolja, amit nyílván másik gépen nem fogsz tudni elindítani.
Ha win mellé kell egy linux rendszer próbálgatni, akkor a wubit próbáld ki, az pont erre a célra van. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FixY67 #21561 üzenetére
Én nem kotortam még arrafelé igazán, de úgy emlékszem, hogy alapból be van kapcsolva, ugye? Mert akkor lehet, hogy arról van szó, amit írsz.
Amúgy másik bugot is felfedeztem már: múltkor elküldtem "aludni" a gépet (suspend state), és amikor "felébresztettem", akkor totál szétesett a kép, mintha max. 8 bites színmélység lett volna beállítva...Értelmezhetetlen volt a "látott" tartalom, kénytelen voltam rebootolni.
Valaki egyébként épp most kritizálta nekem a Linuxot, hogy mennyire elment kommersz irányba, és egyre több benne a bug, ezért szokott át FreeBSD-re (itt is leírta) - lehet, hogy benne valami?Faja, hogy én meg pont most kezdtem belecsöppenni a Linux-világba.
Na jó, ez alapján természetesen nem ítélkezem, csak eszembe jutott.
-
ntomka
nagyúr
válasz
FixY67 #21518 üzenetére
Ez megcsinálja neked automatikusan.
(#21519) Speeedfire: Adatlapon megtekinthető. Kitöltöttem, mert ma nem te vagy az első aki kéri.
A flasht hogy frissítsem kernel fordítással? Olyat még nem csináltam.Egyébként a tárolóból az adobe-playert vagy mit tettem fel, abból a legfrissebb van.
-
quby
őstag
válasz
FixY67 #21210 üzenetére
"....Az ip_forward biztosan be van állítva? Reboot után törlődik! (/etc/sysctl.conf-ba kell egy "net.ipv4.ip_forward=1" sor...." Ez megvan
Most kinomban feltettem egy dnsmasq-ot de fingim ninvcs hogy kell konfigolni.egyenlöre el sem indul mert azt mondja hogy a cím már használatban (milyen cíím??). Azért dhcp3 mert késöbb kéne MAC alapján statikus cím + a wifin mac szürés.
-
Vladi
nagyúr
válasz
FixY67 #21163 üzenetére
Na azért azt se felejtsd el, hogy a stabilitást és a kompatibilitást is biztosítania kell a disztribútornak. Ami azért fontosabb a verziószámnál. Ha nem hoz sok új fícsört - azért nem szokott - meg nem foltoz be sok biztonsági rést, akkor nem kell sietni a frissítéssel.
Én Centos-en az 5200-as kártyához még a 174-es sorozatot kapom és azt használom.(#21176) Siriusb:
Pontosabban alfa, mint a grub1. De az már úgy is marad.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
FixY67 #21163 üzenetére
Az nvidia driver nincs "becsomagolva" a telepítődbe. Amit az xorg magával hoz telepítésnél az az "nv" nevű driver. Az, hogy az nvidia driver benne van repoban az csak egy kényelmi funkció. Így könnyebb telepíteni és nem kell netről letölteni külön meg kernel modult forgatni és szívni a fogad (Régebben nem volt DKMS). Ha repository-ba bekerül egy újabb nvidia driver akkor az a dist-upgrade közben frissülni fog. De azért mert az nvidia kiad egy új drivert és Te azt azonnal szeretnéd használni az nem disztribúció kiadójának a fájdalma.
Windowsnál sem frissül az nvidia meghajtó azért mert felteszel egy biztonsági frissítést. Ott még ez sincs. Mivel ott ugye Te magad töltöd le és telepíted fel az a drivert.
A rendszer által támogatott dolgok amelyek a telepítővel érkeztek azok frissülnek ha van frissebb verzió belőlük. -
harry
veterán
válasz
FixY67 #21166 üzenetére
Valamilyen szinten szerintem is elvárható, pl. régebben volt az Atom alaplapnál, hogy az ubuntu repos (avagy igazából bármelyik) driver nem kezelte az s-video kimenetet, és igen sokat kellett várni a javításra, de végül kijött. Azt hiszem, 9.04 alatt nem is kellett már ezzel játszani, az alapból az újabban tartalmazta, amivel ment - de mondjuk a korábbi verziók (pl. 8.10 vagy 8.04) talán elvárható, hogy a beépített bugos drivert a kiadott újra cseréljék, és ne kelljen nekem külön letölteni, vagy újabb repókat hozzáadni, egyszerűen csak egy frissítés keretében lássam az újat is. (Nem kizárt, hogy így is volt, arra nem emlékszem, csak példaképp írtam).
-
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #21163 üzenetére
Hmm... Windows esetén elvárod, hogy a Microsoft frissítse a telepítőanyagban lévő drivert? Nem hiszem. Sőt, továbbmegyek: egy feltelepített gyári driverből sem frissítesz a következő verzióra, hanem eltávolítod, majd felrakod az újabbat.
Ha ezt a gyártó saját berkein belül nem csinálja meg, akkor miért várod el egy disztribúció fejlesztőitől? Arról már nem is beszélve, hogy az Ubuntuban semmilyen program nem frissül újabb kiadásra, csak az adott verzióhoz készült frissítéseket kapod... (értsd: van OO.o 3.0, de nem frissül 3.2-re, csak a 3.0-hoz kijött frissítések jönnek)
-
gyurman
tag
válasz
FixY67 #21108 üzenetére
Sajnos a virtualizációt nem támogatja a gépem. Csak egy vacak 64 bites celeron. Akkor nem érdemes foglalkozni KVM-mel és a társaival? Mit érdemes egy ilyen gépre?
Mire van? A centos egy speciális webszerver, ami így lehet elérni a szolgáltatásokat. Ez linux alatt futna.
A fájlszerver úgyszintén linux, ubi alapú, de ezt már win alatt kell futtatni, amin bizonyos dolgokat szambázva kell elérni. De ezen a szerveren, kriptográfiától kezdve sokminden fut.
Csak nem tom megéri-e ezt a képet konvertálni vmware alá, vagy mit érdemes használni. Érdekel hogy lin és külön win alá mit tartotok jónak. Ha van virtualizációs technikám, és ha nincs. Egyelőre desktop környezetet is betölt a gép. -
Major Major
senior tag
válasz
FixY67 #20940 üzenetére
Kétlem. a btrfs mögött ott az Oracle, és azért már elég előrehaladott állapotban van a fejlesztése. (Linus Torvals pl. egy ideje már ezt használja root fájlrendszernek)
A kérdés inkább az, hogy mennyi erőforrást fog rászánni most az Oracle, hogy a Sunnal együtt megvette a ZFS-t is, ami sok tulajdonságában hasonló. (Bár a felépítése eltérő)
Ami pozitívum lehet, hogy az Apple leállította a ZFS portot, ők esetleg érdeklődhetnek a btrfs után, persze csak ha kiadják más licensszel is. (Ami, gyorsan leszögezve, nem az ördögtől való dolog, a QT dual licenszét maga RMS javasolta anno a Trolltechnek, és eléggé bejött a dolog)
Persze ez szigorúan szvsz. -
Vladi
nagyúr
válasz
FixY67 #20887 üzenetére
Elvileg meg lehet buherálni. A default az:
/etc/default/grub
Persze a grub-update után (ahááá mint a lilo...) ez felülíródik. Bár nem tudom, akkor hogy lehet default. De mindegy. Ezt tudod módosítani, de nem javasolt. Viszont ehhez is kiolvassa valahonnan az adatokat, egész odáig visszamehetsz.Nem értem miért erőltetik, és mi az a sok + fícsör ami miatt kell. Amit a rendszerbetöltőnek tudnia kell azt tudja a grub is.
Mindegy, ezt írják fedoraprojekten:
Targeted release: Releases/13
Meg azt is:
# Last updated: 2009-07-08
# Percentage of completion: 0%
Úgyhogy jó sokáig nem kell még szembesülnöm vele. -
upszilon
őstag
-
-
törölt tag
-
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #20668 üzenetére
Nem, tényleg nem értem, miért beszélsz marhaságokat, ráadásul rossz példát mutatva a wannabeknek.
A Nagios system requirements oldalán ez van:
System Requirements
The only requirement of running Nagios is a machine running Linux (or UNIX variant) and a C compiler. You will probably also want to have TCP/IP configured, as most service checks will be performed over the network.
You are not required to use the CGIs included with Nagios. However, if you do decide to use them, you will need to have the following software installed...
1. A web server (preferrably Apache)
2. Thomas Boutell's gd library version 1.6.3 or higher (required by the statusmap and trends CGIs)Mivel itt sehol nem igénylik az Intrepidet, én javasolnám helyette a Hardy-t, mint 5 évig támogatott verziót (8.04). Nagios erre is simán felmegy, sőt, ha jól látom, plugin-gyűjtemény is van hozzá.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20663 üzenetére
"Lehet, de az már a "késő bánat" kategória, mivel az ubi üres táblákkal és ACCEPT policy-kkel települ.">ezért kell "bekapcsolni"
ufw enable, oszt jól van, alapnak elmegy.
de még Landscape: a 60 napos free trial is eleve csak regisztrációval használható, utána meg fizetős. ezért sem hiszem, hogy magától csinálna bármit.
http://www.canonical.com/projects/landscape alul. -
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #20659 üzenetére
Igen, iptables konfigurálás az első a rendszer telepítése és frissítése után.
Az meg egyébként különösen finom, hogy fingod nincs róla, mivel foglalkozom, de nem láttam mai rendszert - szerinted. Pontosan azért nézek meg mindent a dokumentációban, mert ha csak ripsz-ropsz telepítem a frissítéseket a rám bízott rendszereken, könnyen megeshet, hogy vmi nem úgy, vagy egyáltalán nem fog működni. Ezen hsz-ed alapján inkább Te vagy az, akire nem kéne komoly rendszert bízni.
#20665: miért nem az LTS szerver, amire 5 évig van support?
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20659 üzenetére
lehet, én néuzem be valamit, de direkt most a kedvedért telepítettem az Ubuntu 8.04.3 Servert (az utolsó kiadás volt, ahol a telepítőlemezen egyáltalán fent volt a landscape-client) VBoxban. a landscape-client-et így is utólag kellett telepíteni. és nincs függőségben semmivel, sem oda, sem vissza, tehát nem települ "hátulról" sem.
-
sh4d0w
félisten
válasz
FixY67 #20654 üzenetére
Hogyan lehet, hogy az általad használt program pofázik kifelé? Talán nem konfigoltad fel a tűzfaladat rendesen?
Egyébként Te melyik "Linux-verziót" ismered?
A dokumentáció vizsgálata meg alap és ez nem csak a Linuxos rencergizdákra vonatkozik, hanem minden rencergizdára.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20654 üzenetére
"hogy valamelyik szoftver egyszercsak elindult kirándulni egyet a neten..."
http://itcafe.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_20556-20556.html>én csak ezt találtam általad említettként. és itt:
http://itcafe.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_20645-20645.html
válaszoltál is magadnak. vagy valamiről lemaradtam?értem én a problémátokat, és majdnem egyet is értek. csak egy kicsit már túl van tárgyalva. szerintem.
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20649 üzenetére
"Szerintem azt gondolom, hogy legalább egy hiperbiztonságosnak kikiáltott linuxos rendszer programjai ne kezdjenek pofázni a nagyvilágba anélkül, hogy engedélyt kérnének rá."
Pontosan!
(#20646) tomtyi: Írod: "ez a fajta "automatizmus" leginkább a te érdekedet szolgálja"
Nos az ilyen gondolkodású szakemberektől mentsen meg a jóIsten mindenkit! Ha én lennék a tulaj, úgy vágnálak ki érte, mint azt a bizonyos fostos macskát a hóra... -
törölt tag
válasz
FixY67 #20649 üzenetére
"Az utolsó mondatodra csak azt tudom mondani: ilyen mentalitású embert tutira nem engednék rendszergazdai vagy fejlesztői munkára... pardon: utolsó előtti...">miért is? mert a saját magad által telepített OS kommunikál sw frissítéseket KERESVE a disztribútor által karbantartott sw-tárolókkal? különben kis elcsúszás, hogy te szerverről beszélsz, én meg nem. pontosabban te egyszer szerverről beszélsz, másszor te sem.
a mentalitásomról pedig pont semmit nem tudsz.
de ha már itt tartunk: te mennyire tartod magad kompetens rg-nek, ha utólag veszed észre, hogy az általad telepített szerver OS olyat tesz, amit te nem engednél? vagy mikor az is csak utólag derül ki, hogy csak azt hitted, mert utólag megnézve kiderült, hogy mégsem azt csinálta, amit először gondoltál róla. miért nem előre nézed meg, mit használsz éles környezetben? ha már ennyire parázol. de "Egyelőre nem foglalkozom a dologgal, a linuxon semmi éles anyagom nincs". különben azt el tudod képzelni, hogy a desktop és a szerver verziónak eltérő beállításai lehetnek? nyilván az előbbiben a júzerfrendliségen nagyobb hangsúly van, és ebbe talán az is beletartozik, hogy a rendszer maga keresi a frissítéseket, és figyelmeztet. utóbbiban meg valszeg nem így van, sosem használtam. de desktop (hívjuk inkább otthoni rendszer) frissítésekkel is megcsinálhatod ugyan azt, mint a pénzkereső környezeten használttal: külön gépre töltöd csak a frissítéseket, és csak hoszabb-rövidebb tesztelés után frissíted a normál használatú gépedet. mi ebben a baj? mondjuk legalább 2 gép (vagy 2 rendszer) kell hozzá.
ha nem grafikus, akkor is: a statisztikai adatok küldését te engedélyezed, külön. de szerintem ilyen szolgáltatás nincs is szerveren, mert ez a "felhasználói élmény fokozás"ához tartozik.
egy windowson az av vagy a fw vagy bármi antimalware automatikus adatbázis frissítése, a vírusstatisztikák elküldése is ennyire kiakaszt? vagy az windows automatikus frissítése? bár ez utóbbinál is elválik a desktop és a szerver világ, és persze a desktopon belül is a pénztermelő és az otthoni használat.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20643 üzenetére
"Milyen statisztikákra gondolsz? Telepítéskor minden ilyet kikapcsolok. Ha kérdez.">ha telepítetted az Ubuntut, a szoftverforrások utolsó fülén el tudod olvasni. a szokásos "...hogy javítsuk..." blabla. különben meg ezt nem kapcsolja be magától, ezt külön neked kell bepipálni.
updatek után nézelődve sem önállósította magát. x időnként ellenőrizi a sw-k frissességét. ugyan ott, mint fentebb, csak kb. 3 füllel balra, kikapcsolhatod, ha nem akarod, hogy magától fusson. ugyan úgy, mint bármelyik másik Linuxon, vagy bármelyik másik rendszeren. de nekem az az érzésem, hogy ez a fajta "automatizmus" leginkább a te érdekedet szolgálja. és ettől még nem telepít automatikusan, csak figyelmeztet, hogy frissítheted a rendszeredet.miért kell ezért nyafogni??? bár részben magyaráztad magadnak: "1. Szenilis vagyok..."
-
FixY67
senior tag
válasz
FixY67 #20643 üzenetére
Hm... ennek a canonical.com-os társalgásnak még alaposabban utána kell néznem: most meglestem a routeren, csak az ntp szerverükkel próbálkozott az ubuntu. Ebből két dolog következhet:
1. Szenilis vagyok és nem állítottam be a megszokott ntp szervert
2. A beállítás ellenére ment oda.
Az 1. pont kb. 98%-kal valószínűbb. -
törölt tag
válasz
FixY67 #20556 üzenetére
a frissítésen kívül még a szoftverforrásokban esetleg bepipált statisztikát küldi.
különben meg úgy emlékszem, a grc.com-on lévő porttesztel az látszott, hogy windpwsnál nyitott portok voltak (nyilván nem bekapcsolt tűzfalnál), Ubuntunál meg nem bekapcsolt tűzfalnál sem mutatta az a portot sem, amelyiken elvileg az FF kimegy, mikor a portszkenre mentem.(#20535) upszilon
"Vannak betöréstesztek. Vannak versenyek.">hát, ha ezeket a versenyeket megnézed, mindig a Linux, konkrétan az Ubuntu maradt talpon.már ahol elindították egyáltalán 2009ben pl. nem, mert biztos nem volt jó marketing két pénzért árult, és a készítői álta biztonságosnak mondott OS bukásával szemben.
-
Vladi
nagyúr
válasz
FixY67 #20566 üzenetére
"Tehát nem mondhatod, hogy általában a linuxos rendszerek biztonságosak,"
Ebben igazad van, de akkor fordítva is legyen igaz, hogy nem lehet kijelenteni, hogy a linux úgy általában nem biztonságos.(#20567) Sweet Lou 6:
Első körben azokat a megoldásokat használd, amit a disztribútorod felajánl. Ha apparmor, akkor azt, ha selinux, akkor azt. Frissíts, állítsd be a tűzfalat, kapcsold ki ami felesleges, ne lépj be rootként. Majd később ha jobban átlátod, akkor pár dolgot állítgathaszt.
A lényegi kérdés az, hogy megbízol -e a disztribútorodban. -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
FixY67 #20561 üzenetére
Én csak megkérdeztem, hogy melyik szoftvert ajánlaná. Én nem hiszem azt és épp ezért kíváncsi vagyok, hogy mi az ő véleménye, de ne csak kijelentésekkel dobálózzunk, hanem hozzunk konkrét megoldást rá. Az rendben van, hogy tűzfal nélkül nagyon veszélyes, sőt még tűzfallal is, de milyen biztonsági szoftvert kell még felraknom (konkrét példa)? Vissza is érkeztünk az első kérdéshez.
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20556 üzenetére
Alapból mindenféle automatikus kommunikáció veszélyforrás! Pláne ha nem is tudunk róla és internet security szoftver, -ami kontrolálhatná-, nincsen telepítve és aktiválva.
(#20557) Vladi: Te folyamatosan mellébeszélsz. Írod: "Mert mindenféle képzettség nélkül nem tudja senki letölteni, sem felinstallálni." Durr-bele a levegőbe. Mintha nem is biztonságtechnikai szakértelemről beszélgetnénk. Internetes biztonságtechniki szakértelemről. Arról a szakértelemről, aminek az értéke az itt alinuxalapbólbiztonságos mondanivalójú fórumtársakéak pontosan nulla. És mintha nem ide tartoznál Te is. Nem én soroltalak ide. Ezt Te tetted saját magaddal. Most meg még neked áll följebb? Higgadj le szépen és kezdj hozzá a véleményed revideálásának!
(#20558) Sweet Lou: Megtettem korábban. Olvass vissza kérlek!
-
Vladi
nagyúr
válasz
FixY67 #20559 üzenetére
"általános linuxos társalgásban Fedora példát hozni."
Pontosan. Ez egy általános linuxos társalgás. Fedora nem linux?
Egyébként apparmor az az izé."Hogy mit pofázik kifelé,"
Ami szerintem a frissítés. De nézz utána ha parázol.(#20561) FixY67:
Nem, nem gondoljuk. Ezt - hogy így gondoljuk - ti próbáljátok beállítani. Viszont az azért gáz, hogy 2 hsz-el lesöpritek az egész Linuxot biztonsági szempontból különösebb indoklás nélkül.
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20541 üzenetére
"upszilon paranoid hozzáállása is túlzás"
Mutass rá szakmailag mely része a túlzó és mely része paranoid.
(#20544) Vladi: "A gáz az, hogy jössz ide paráztatni az újoncot, meg mindenkit leoltasz és hasonlók. Ezeket pihentesd."
Válogasd meg a szabaidat ha velem beszélsz! Pihentess Te! Kötekedésed undorító! Ha van szakmai kifogásod, írd le. Vitassuk meg. Azért vannak ezek a topikok. Világosan beszéltem, nagyember? Fogd vissza az érzelmeidet! Nem vagy vele jópofa!
-
moma
őstag
válasz
FixY67 #20527 üzenetére
OK persze teljesen igazad van, de azért itt az volt az alap szitu, hogy zolika ismerőse felrakott linuxot(ami valószínűtlen, hogy valami szerver lett volna) és már lopták is a jelszavait(ami jó eséllyel nagy baromság). és utána is ilyen netezhet-e tűzfal nélkül jellegű szituk voltak(bár drachos tényleg bekevert szervert is).
amúgy mint említettem én is használok tűzfalat, de azért megnyugtató tudni, hogy (ha minden igaz)egy alap desktop ubuntuval anélkül is csak kis eséllyel lehetne gond (ha jól értem, ha valami olyasmit installálunk ami tudtunk nélkül portot nyit, vagy ha valami olyan biztonsági sebezhetőség lenne, ami még nem ismert vagy nincs javítva). mindenesetre az itt is látszik, hogy talán a legfontosabb, hogy telepítsük a frissítéseket.
upszilon: nézd, nem tudom, hogy melyik hazugságra gondolsz, de az tény, hogy elég nagy biztonságban van a desktop linux user. nem véletlen, hogy a gyakorlatban nem igazán vannak fertőzések. szóval bár abban igazad van, hogy az sem jó, ha támadhatatlannak hiszi magát a user, mert esetleg a lazaságával teszi támadhatóvá magát, de jelen pillanatban szerintem nem félrevezetés, ha aránylag nagy biztonságban érzi magát a user. szerintem jobb mintha azzal frusztrálja magát, hogy jaj miért nincs vírus irtó meg ilyenek (az ubuntu fórumban régebben egy halom ilyen volt. volt aki vásárolt is valami vírus irtót, mert annyira paranoid volt. szerintem ez rosszabb azért). meg egy tök hozzáértőnek ha egy szóval kell lefedni, hogy biztonságban van e vagy sem sokkal jobban az igazságot tükrözi az igen, mint a nem. szerintem. (ez persze a jövőben változhat)
-
moma
őstag
-
drachos
tag
válasz
FixY67 #20520 üzenetére
Igen, valóban igaza van, mert nem írtam oda, hogy én xp-ben gondolkodtam windows alatt, aminél láttam már, hogy első bootolásnál vírusos volt a gép egyből, ilyet azért linuxon nehéz elérni, mivel eleve a jogosultságok nem engedik ennyire könnyen megfertőzni a gépet. Valószínűleg a vista/7 valóban biztonságosabb. Nem is ezért voltam szarkasztikus, hanem azért, mert ha már ennyire okos, esetleg beírhatta volna azt is, hogy ez nem igaz, ezért meg azért, nem pedig egyből oltani az embereket, de nekem mindegy, 2 napja csak szívok, már fontos adatot is sikerült vesztenem, megvan a magam baja, hadd örüljön, hogy még egy embert leoltott. Na jó, részemről ennyi a téma.
-
drachos
tag
válasz
FixY67 #20511 üzenetére
Phoronix csomag tesztjei közül választottam, így használtam:
phoronix-test-suite benchmark hdparm-readNem tudom ez cache nélkülivel mér -e.
Megnéztem a hdparm-ra mit ír, de én ott nem nagyon láttam tesztet, csak beállítási lehetőségeket. Nem vagyok egy nagy linuxos
Szóval hogy kéne futtatnom a hdparm-ot hogy cache nélkül tesztelje az olvasási sebességet?
-
Aylarth
tag
válasz
FixY67 #20478 üzenetére
Köszi a választ!
Igen, elsősorban az adatokra lenne szükségem, hogy azokat másoljam át!
Akkor nekiállok rsync -nek, meg utánnanézek a samba-nak.
Lenne még egy kérdésem:
letöltöttem egy tar.gz. kiterjesztésű file-t. - egy xfce téma.
Igyekeztem utánnanézni, és végre egy sikerekes telepítést végrehajtani, de nem megy.
Leírást találtam nagyon jót itt: [link]De nem jutok előbbre. Biztos rosszul csinálom, de a gnome commander-ben akarom a terminált megnyitni abba a könyvtárba, ahová kicsomagoltam a file-t.
De v.miért nem indul el a configure. Melyik könyvtárba kell ilyenkor navigálni pontosan, mit jelent az, hogy ahol a futtatható file van?Ne a gnome commander-t használjam?Mire ügyeljek a navigálásnál?
Most a kicsomagolás után ez a két könyvtár van:[link]Please help!
-
Siriusb
veterán
válasz
FixY67 #20460 üzenetére
Szerintem nem sok olyat tud csinálni root-ként, amivel búcsút mondhat a windowsnak, esetleg a win partíció formázása. A grub felismeri a windowst, mondjuk ha jól tudom a win7-re vistát ír, de mindkét oprendszer függetlenül tud működni egymástól. Az mbr-t pedig a windows telepítő cd-vel bármikor újraírhatja, ha a linux legyalulását választja.
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20452 üzenetére
Ne csinálj ebből feladatot magadnak. Ez nekem csak szórakozás. Nem ezen dolgozom. Csak olyan jó lenne valódi fejlődéseket látni már egyszer!
Jó lenne, ha egy oprendszer sokat tudna, de mégis olyan lehetne mint a Commodore64-é, readonly. És ha már itt tartunk, mikor jön el az az idő, hogy egy számítógép hangtalan legyen? ...és mikor fog végre érteni a szóból? ...és mikor főz majd nekem kávét? Ja-nem, ez utóbbit mégsem kell tudnia, erre van más személyzet. -
törölt tag
válasz
FixY67 #20366 üzenetére
azért válaszolok, mert másról beszélünk. házi körülményke között a legtöbb embernél igénytelen fotók készülnek. ebben én (a nagy többséghez képest) még kivétel is vagyok. de nem azt írtam, hogy mindig is csak kötegelt "feldolgozást" csinálok, de vannak olyan helyzetek, amikor igen. mert azokkal a fotókkal nem akarok mást tenni. pl. az egyéves lányom eksönjeiről készült pillanatfotókat minek retusálnám? legtöbbször még csak raw állományt sem csinálok ilyenkor, mert minek. nem arról szól.
és igen, vannak olyan képek, amiket (ezek szerint számodra meglepő módon) én is egyesével dolgozok fel, akár raw-ból is.
és ha már fotófeldolgozás: itt jön össze a Linux több asztalos megoldása a sokak (nyilván windows júzerek) által kényelmetlennek tartott többablakos Gimp. ugyanis a feldolgozandó kép és az eszközök mehetnek külön asztalra. így fullscreen-en van a kép. ennél jobb térkihasználást nem igen tudnék. az asztalok közötti váltás igen gyors.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20357 üzenetére
"nekem már fagyott le úgy linuxon az X,"<>"a az egész lefagy, nem (vagy csak nagyon ritkán) kell restartolni a gépet."
tiéd<>enyémviszont én is hadd jegyezzem meg halkan: ez a szarrá fagyás szűk látókörű emlékeim szerint jóval nagyobb arányban fordult elő XP-n.
"Hogy fotót parancssorból konvertálsz">bocsi, otthoni felhasználásra ez miért is rosszabb, mint grafikus felületen kötegelt módon elvégezni ugyan ezt? miért kéne mindenkinek minden fotóját a NatGeo-ba küldeni?
"de mutasson nekem valaki egy verziót, amiben megvan a teljes funkcionalitás">megszoktál valamit, azt kéred számon a másikon is.hát, a gimp tényleg gagyi: miért is nem tud 5 1/3 bitnyi színmélységet csatornánként... hát én kérek elnézést... amúgy kicsit nézz utána!
érdekes, minden windows júzer photoshophuszár pozícióból támadja a Linuxot vagy a gimpet. de ezek miatt ki kell hajítani? mert nem olyan? mert különben a többség ennek sem használja a 95%-át.
(#20362) body007
shadow írta őket. -
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20338 üzenetére
Az egyik leggagyibb dolog az ubi grafikájában, hogyha az alap 96dp-is beállítást átváltom mondjuk 120dpi-re, attól még a Firefox, vagy az Opera fontjai nem nőnek meg. A windowsban igen. Az megcsinálja amit elvárok tőle. Ha beállítom, hogy legyen 120, akkor 120 lesz. Az ubiban meg marad akkora amekkorát ő akar. Nem baj, majd egyszer kinövi ezeket a gyerekcipőket. Akkor jó lesz ám! Addig is csak bíztatom a készítőket. Ügyesek, hiszen ingyen csinálják. Ahhoz képest szenzációsan jó. A windowshoz, vagy a MAC-hez képest viszont még erősen gagyigó...
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20336 üzenetére
Vékony fontokra itt találsz megoldást. A többivel egyetértek.
-
qwertly
addikt
válasz
FixY67 #20260 üzenetére
Szia,lehet én vagyok a béna de múltkor sikerült az ubuntut tönkre vágnom avval,hogy próbáltam a JDowloandert feltelepíteni.Valamilyen jogosultság hibával el sem indult a rendszer a következő induláskor,így megrettentem az ilyen telepítésektől
.Én olyat keresek amelyet sudo apt-get install név tudok telepíteni.Ilyen létezik egyáltalán?Vagy csak a windows alol kiszedett programokat lehet telepíteni?
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20206 üzenetére
Nézd, én felhívtam a figyelmet valamire. Ennyi. A topikok többekkközött pont ezért vannak. Ez is egyfajta segítség. De neked nem kell elfogadni a jótanácsot. És főleg nem kellene dilettantizmussal vádolnod azt a fórumtársat aki rendelkezik valamiféle olyan tapasztalattal amivel még Te nem. Scroll, ha nem fontos számodra az információ. Akinek fontos, az megköszöni és használja. Apropó, megköszönés, na-ezt még nem történt meg. Érdekes, én minden egyes tanácsot megköszönök. Ti miért nem?
-
upszilon
őstag
válasz
FixY67 #20197 üzenetére
A cikeket azért kezdtem olvasni, mert nem tudtam, hogy miért nem látja a PQDI programom a winyókat. Ha nincs ez a tíz éve használt (2002-es az utolsó verziója amit használok) program használatban nálam, nem is nagyon jövök rá, hogy nekem ilyen vírusom van. Az eltávolítása -így utólag visszanézva- nem is nehéz. De azért nagyon ideges voltam miatta. Majdnem az egész napom ráment a dologra...
(#20198) body00: Már hogyafenébe ne lenne ok a pánikra?! Téged például nem érdekel, hogy esetleg egy zombihálózat részese a géped? Vagy hogy letöltik a dokumentumaidat és alkalmadtán majd zsarolnak vele, vagy ilyenek? Hamis biztonságérzeted van neked is? Egyébként sok cikket olvastam, a legtöbbet lefordíttattam magamnak a guglival. Egyiknél sem emlékszem, hogy azt írták volna, nincs ok a pánikra.
Egyébként a linuxnál csak annyi volt, hogy a szokásosnál lassabban állt le. Ebből még nem jöttem volna rá. Vírusírtó meg nem mutatta. Van egy oldal ahová be lehet küldeni a gyanús fájlokat vírusvizsgálatra. Én így ki is tudtam deríteni mi okozta. Egy windowszor sorszámbányász progi. meg sem vizsgálták, mert már ismerték, csak az adatokat küldték el. A mittudoménhány (40?) víruscégből kettő találta vírusosnak. Szóval ismerik, de az én windowszos víruskeresőm, az AVIRA sajnos nem ismerte.
Egyébként nem valami mags a realtime vírusfelismerő képességük még az élenjáróknak sem. Az ismert vírusok kb 70%-át mutatják ki. Winyószkennel meg 85-90%-ot. És ugye akkor még ez csak az ismertekre vonatkozik. Itt van egy érdekes vizsgálati eredmény. Hamis biztonságérzet helyett érdemes kicsit rácsodálkozni.
-
Major Major
senior tag
Aktív témák
Hirdetés
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged