- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
Ha az ár az elsődleges akkor:
Egylemezes, nem J-s NAS + medialejatszo erre szerintem elég.
Én jelenleg egy DS118-at használok + egy medialejatszót, ami volt kb. 15 e Ft + kodi feltelepítése. Meg nem találtam olyan filmet ami nem indulna el.
Ez olcsóbb mint egy +os NAS önmagában, ami helyből min. 2 lemezes.De! én így kezdtem, és előbb utóbb fogok venni egy pluszos NAS-t. File megosztáshoz elég, igazából le is tud tölteni torrenten pl. Linuxot (
), de ha belépsz a DSM 7be, ott azért kell türelem.
(Mondjuk mentségemre szóljon, hogy eredeti tervben is szerepelt hogy, ha bevalik a NAS, akkor lesz új pluszba, a 118 meg megy backupnak rokonhoz.
-
blakey
titán
Az egyszerű DLNA-szerver, amennyiben azt szeretnéd használni, nem képes semmilyen átkódolásra, csak megosztja a tartalmakat, tehát ha a TV nem játssza le, akkor az nem a DLNA hibája. Úgy tudom, hogy a Windowsban egyszerű DLNA megosztás van. NAS-okon is futtatható DLNA-szerver, én is futtatok ilyet a Synology-n, de csak a TV-k és a UHD Blu-ray lejátszók miatt, mert azokat csak úgy tudom hálózatról tesztelni, egyébként nem azokról nézem a saját tartalmakat, mert vannak anyagok, amiket nem visznek.
-
blakey
titán
DLNA-n kisebb az esély, de előfordulhat, sajnos. Persze DLNA szervertől is függ, mert van olyan, amelyik képes erre (UMS, Serviio) amelyik átalakítja olyan formátumra, amit a TV ismer, mert alapból nem menne neki és van az egyszerű DLNA,, ami csak megoszt. Egyedül SMB, NFS az, ami biztosan "nem akar" semennyire sem átkódoltatni, ott csak a lejátszó van.
-
kgymac
őstag
Nekem nem kérdezte, hogy formázza-e.
ssh admin jogú userrel, majdsudo -i
Kell keresned egy olyan /dev/mdX eszközt, ami nincs a /proc/mdstat fileban.
Agrep ^md /proc/mdstat
listázza az eszközeidet.
pl. md6 benne nálam a legnagyobb index, így md7-ként próbálnám összeállítani.
Majd meg kellene határoznod, milyen néven van az usb-s diszked.
általában sdu -tól kezdődik. Majd egy lista sem árt a partíciókról, hátha van valami "extra" (pl. bővítettél egy kötetet, ami basic-nál ritka, de SHR-nél azért előfordul)ls -l /dev/sd?
fdisk -l /dev/sduLinux raid autodetect partíciókat kell látnod, az 1&2 a DSM rendszerhez tartoznak, a 3-on lesznek az adataid (file megosztások). Ha bővítettél volna, mint én, akkor a 3. W95 ext (LBA), az 5. partíció az adatoké (linux raid autodetect).
Ha ezt látod, össze kell dobni az eszközt:mdadm --assemble /dev/md7 /dev/sdu3
Utána tudod felcsatolni egy könyvtárba, a mount-tal. A könyvtárat neked kell létrehozni előtte, én az /mnt-ben hoznám létre. Csatolni read only módban csatolnám (mount -r ). Másolni meg mc-vel lehet ssh-n. -
"Nem kértem DSM telepítést, az lenne a lényeg, hogy lássam a hdd tartalmát windows alól és le tudjam menteni egy másik hdd-re, kellenek az adatok amik rajta vannak."
Windows alatt pl. a Linux Reader-rel tudod olvasni talán (bár szerintem az btrfs-t nem kezel).
Vagy egy USB pendrive-ról bootolsz a PC-n egy live linuxot (pl. Linux Mint), és az fogja olvasni, csak másolni kell a PC SSD/HDD-jére az adatokat. -
DJ. Ru$y
nagyúr
"Lehet windowsos gépre virtual boxba vagy valahogy dsm-et telepíteni..."
Akkor én nem értek magyarul ezekszerint. (Xpenologyval pont azt tudod megcsinálni)Nem próbáltam sosem az USB-s megoldást, de szerintem nem fogja felismerni úgy.
Itt a link hozzá, hogy Linux alatt hogy lehet életre kelteni. -
Pl. Linux Reader
Vagy ugyanúgy nekik a Total Commander pluginjuk -
Rommel6600
őstag
Keress rá, hogy milyen programmal tudsz EXT4 vagy Btrfs (alapból ezt a kettőt preferálja a Synology, de nem tudhatom melyiket, vagy mit állítottál be...) fájlrendszert kezelni windows alatt...
Illetve nézd meg, hogy a tévéd milyen video kodekeket támogat, azokat le fogja játszani. (Biztos nem mindent)
Én ugyan Samsung tévé vonalon, de ugyanígy kötöttem ki médialejátszónál*, mert meguntam, hogy 10 letöltött filmből 3-4 esetben vagy a hang-, vagy a videoformátummal baja volt a tevének. Visszalépni a FHD és/vagy H264 felé pusztán a kompatibilitás miatt nem akartam, sokszor nem is volt elérhető az adott film olyan formátumban amit lejátszott volna.*Én arra jutottam, hogy a kliens oldali dekódolás amúgy is szerencsésebb (minőség szempontjából biztosan), és médialejátszóból is lehet már olyanokat kapni, amiken az összes hivatalos streamingszolgáltató elmegy (nincs licenszproblémája), illetve telepíthetsz rá még mondjuk VLC-t ami kikódol a NAS-ról mindent is. Így meg gyakorlatilag csak azt használom AndroidTV 11-el, a tévé "csak" megjelenítő. Van médialejátszós topic, el lehet jópár órát olvasgatni ott ezekről, ajánlom.
-
Patice
Topikgazda
Igen, van rá mód.
QuickConnect (QC) esetén azért lassú a sebesség, mert pont a QC megoldása - egy köztes szerver - lassítja be, mert korlátozott a kapacitás szerver oldalon.A megoldás az, ha közvetlen kapcsolatot használsz a távoli eléréshez, ez a DDNS.
DDNS-hez kell egy publikus IPv4 cím, amit az internet szolgáltatóddal kell megoldatnod. E nélkül nem fog menni.
Ha megvan a publikus IPv4 cím, akkor csak be kell állítanod a Syno NAS-on a Syno saját DDNS szolgáltatását és utána az ott beállított host névvel+ megfelelő port számmal tudod elérni a NAS különböző szolgáltatásait.
1 szolgáltatás = 1 port szám (minimum)Ahány szolgáltatást akarsz használni, annyi portot kell továbbítani a routeredben a NAS belső IP címe felé (port forward).
A külső IP címed, amit a szolgáltatód ad (publikus kell), ezt a routered lefordítja belső IP-re.
Külső IP címből átlagembernek egy szokott lenni, belső IP címből meg sok. Minden otthoni hálózati eszközöd kap a routeredtől egy IP címet (privát tartományból), akár vezetékkel, akár anélkül kapcsolódik hozzá.A NAS-nak érdemes ezek közül a belső IP címek közül egyet fixre beállítani, másképpen nem fogod tudni a megfelelő port-továbbítási szabályt beállítani rá.
-
-
blakey
titán
Nem kellett csinálni semmit, 22 év macOS-el a hátam mögött minden friss telepítés után, rendbe teszek mindent, tehát a NAS-t csatlakoztattam és minden azonnal működött és maximális sebességgel. Semmi olyat nem tudok írni, ami rajtad segíthetne, viszont, ha most kéne telepítenem majd beállítanom a gépedet akkor biztos lenne olyan beállítás, ami új lenne számodra. Nálam Big Sur fut, de az eddigi összes OS-el jó volt a sebesség.
-
Szerintem félreérted a RAID5(vagy SHR1) működését. A negyedik lemez az ún. paritás diszk, 4 lemez esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 4 lemezes RAID5 (vagy SHR1) tömb esetén egy egységet látsz, 30TB használható kapacitással, ami egy lemez kiesését viseli el adatvesztés nélkül.
SHR esetén tudsz úgy indulni hogy 2x10TB (ekkor 10TB használható helyed van), majd hozzáadva a harmadikat 20 lesz, negyedikkel 30.
-
Black Dragon
addikt
Akkor csak a tisztán látás képpen, ha raid 1-be rakom(raktam) a hdd-ket akkor az egyikre írok míg a másik lényegében az előző adatait menti át és tárolja azokat, eszközöli a módosításokat? Csak azért kérdezem, hogy ha az egyik vinyó elszáll, akkor elvileg a másikon az adatoknak sértetlennek kellene lennie. Lementem én 2 külső hdd-re is az adatokat, azon ne múljon, de érdemes rajta hagyni a gépen is a fájlokat titkosított verzióban (hdd titkosítás) vagy teljes egészében legyenek csak a nason és a külső hdd ken?
-
Borisz76
nagyúr
Én ritkán vágok filmet, inkább csak muxolni szoktam a BDRemuxokra szinkront.
De a műveletet mindíg másolással kezdem !
Nas-ról a pc-re tolom az anyagot ( 30-40 GB ) , amiben egy 512 Gb-s SSD van.
Ezen végrehajtom a muxolást, ellenörzöm és megy a NAS-ra vissza a végleges helyére.A Gigabites hálózat meg izzad.....
-
törölt tag
Értem én hogy 4k, de nem mindegy hogy milyen és mekkora
Értelem szerűen ugye masszívan rohadt sok anyagot kell mozgatni, és a tekerésekkel, meg más matatásokkal ez nem egyszerűsödik.
De mint írták, nézzétek meg másolás nélkül egy usb3-as vinyóról natívan. Ha az jó, akkor gigabit elég lehet ha valóban nem akar más dolgozni közben rajta... Amennyiben mégis, nos jobb esetben is feleződik az egész..
Ha nagyon nem az single user se, nos... Akkor még mindig lehet elég a gigabit, csak előtte mindenki lehúzza magának, majd visszatölti.
-
gyugyo79
addikt
Szerintem gigabit minimum vagy az feletti kellene. A hálózat fejlesztése is fontos lenne. A 100 -as hálózatnál az usb2 is 2 x gyorsabb. a gigabit az kb. egy átlag usb3 -as HDD sebességét hozza. DE akkor nem több emberrel. A komolyabb synologyk SFP kártyával bővíthetők egy E10G17-F2 LAG -olva már elég komoly átvitelt tud de kell még egy switch ami ezt szintén kezeli ami megint nem filléres tétel de ha belefér a keretbe akkor meg kell fontolni. A nagyobb Synokon amúgy több LAN port van ami LAG -al összevonható több gigabitet kihozva belőle NAS oldalon ami akár nektek elég lenne amihez kicsit kevésbé komoly switch is elég lenne ami még mindig nem filléres tétel de több munkaállomás használhatja gigabiten.
A lényeg, a legjobb ha szakemberhez fordulnátok, mert ha csak vesztek egy NAS -t meg bele HDD-ket az lehet nem lesz elég. -
törölt tag
Hááát akkor érdemes lenne elgondolkozni hogy a hálózat hogy nézzen ki a mozgatott anyagmennyiség tudatában.
Nektek ha jól emlékszem van nasotok már, tehát tesztelni most is tudnád, egy 100-as lant minden is kihajt.
Itt sok buktató lehet...
1: A kötetnek amiről dolgoztok bírnia kell a több user kiszolgálását, főleg ha nagy méretű file-ok és sok random hozzáférés, akkor egyértelműen egy nagy ssd tömb a nyerő.
2: A router-nas kommunikációt amennyire lehet ki kell maxolni. Ha nekiborultok többen, és mondjuk 5-en vagy még többen dolgoztok, az egy dolog, hogy a router és gépeitek között mi van, a nasból a routerig lesz a szűk keresztmetszet. Oda biztosan kéne combos link legalább a routerig. És egy gigás kábellel megint nem lesztek túlságosan előrébb.
Én -mivel még mindig nem tudjuk hogy hányan meg mekkora anyagokkal mennétek neki- minimumban valami olyat lőnék be, hogy nas 10 gigás hálókártával routerbe, onnan legalább gigás mindegyik pc-nek dedikáltan. De ha itt 10-20 userről beszélünk, akik potenciálisan egyszerre dolgoznak... Oda inkább valami profi erre szakosodott céget keresnék, akik ezt hálózat szinten meg is tudják valósítani, és finomhangolni...
De az eredeti kérdésedre a válasz, ilyen felhasználásra a 100-as lan az nettó sz@póroller, ez felejtős. Egy userre is. Többre pláne.
-
törölt tag
Egy kérdésem lenne: de miért a nasról direktben ?
Ennek akkor van értelme szerintem, mint pl Linus-éknál, ahol többen dolgoznak egyszerre több projekten, és a renderelés meg társait is egy dedikált szerver végzi, ami ehhez a tárhoz is hozzáfér. Ha ezt egyedül kell csinálnod, akkor szerintem logikusabb egy nagy ssd, esetleg több raid 0-ban, lokálban megoldod amit kell és utána tolod ki nasra.
Megint nem mindegy, hogy mekkora anyagokkal akarsz dolgozni. Szerintem ilyen 4+k raw alatt a hajad kihullik ha érdemben akarsz valamit 100-as hálón...
Ha mindenképp ragaszkodsz a nasról direktben dolgozásra, akkor én biztos hogy a lehető leggyorsabbat húznám ki a gépemig... 1 gigás lan helyett inkább 2, vagy méginkább egy 10 gigás... Azzal már akár.
De ott is nagyon erősen elgondolkoznék a nas konfigon, hogy csinálni egy korrekt raid kötetet, 0-ban ssd-bő. amin dolgozol, és egy mentésre szánt kötetet ahova a kész cuccokat tolja át amikor úgy van a nas.
A befektetési összegből nekem úgy látszik, hogy nem otthoni sd hobbivágás a kérdés családi videónak, úgyhogy a hálózati infrastruktúra fejlesztése ilyen esetben sajnos _szerintem_ elkerülhetetlen. Főleg ha nagy adatokat akarsz valójában real time elérni.
-
Sonja
nagyúr
Nem tudom, hogy ilyenkor cserélik-e vagy sem.
A 78A hexadecimálisan van írva, azaz 1930 decimálisan. A programban szerintem be tudod állítani, hogy ne hexában, hanem decimálisan írja ki az értékeket.
Ennél a HDD-nél már a Raw Read Error Rate (ID1) is növekedett (D21=3361). Eszerint nem jó jel a HDD állapotát figyelembe véve.
The higher parameter’s value is, the more the hard disk failure is possible.
-
Multibit
nagyúr
Leírom, én hogyan jártam el. Nálam is összeomlott az egyes kötet, többször is (ez volt az a lemez, amelyikre évek óta ment a torrent 7/24-ben). Minden ilyen eset után újraépítettem a kötetet és visszaraktam a dolgaimat a mentésből. Ez kb. 3-szor fordult elő. Legutóbb viszont a kötetlétrehozáskor futó konzisztencia ellenőrzés is elhasalt (kétszer próbáltam). Ekkor vittem vissza a HDD-t a vásárlás helyére, ahol az öt éves garinak köszönhetően szó nélkül kicserélték (cserét kértem, miután rákérdeztek, hogy csere vinyót akarok, vagy a pénzt kérem).
-
törölt tag
Itt akadtál el?
". A szerverre regelt domain syno vagy akármilyen más szolgáltatótól, mailcím, alkalmaz."
"A szerverre regelt domain syno vagy akármilyen más szolgáltatótól,"
Jóskapista.noip.com, vagy a kisbéla.synology.me vagy amit más szolgáltatónál regeltél. Ezzel éred el távolról alapeseben a nast. Ipvel nem tudsz regelni, mindig egy domain-hez rendeled a tanúsítványt.
"mailcím"
Tetszőleges élő mail, ami szintén egyértelmű
-
Delfi
tag
Még ezt nem próbáltam ki, hogy az eredetihez hozzáadjam, hátha ez lesz a megoldás.
A plex kezeli, hogy ha nincs benne videofájl, akkor nem húzza be a mappát? Vagy utólag ki tudom ezeket zárni?
Sajnos ez sem jött be, a változás csak annyi, hogy most a "mappák" nézetben ott az összes film mappa, csak éppen szürke "könyvtár" ikonokat látok és belenyitva mondja azt, hogy üresek, ami persze nem igaz.
-
Madwe
nagyúr
Én se tudom mi lehet a gond, egyedül a tömörített s iso tipusokat nem mutatja, amúgy mindent lát. Plex user jogosultságait meg sehol nem maceráltam, mert gyárilag jó volt, s ilyenkor jobb nem belematatni
Hogy adtad hozzá? a plex felületén a librariesnél a plusz gombbal, kiválasztva h film vagy sorozatokat keressen? s így nem jó:S? Ráadásul amikor ott böngészed második lépésben a mappákat, akkor eleve ha ki tudod választani az adott mappát, akkor biztos van jogosultsága legalább olvasni. Nomeg ilyenkor egyébként a filmeket is látod.
Ugye nem az a gond, h a downloads helyett véletlenül a @download mappát tallóztad be neki
?
-
törölt tag
Amennyire látom külső progit csak telnetezve lehet rátenni, és passz hogy most is megy e. .
Mást ilyen formában én se ismerek sajnos
Ami egyébként vicc, mert a tároláskezelő alatt hdd/ssd és legörgetve ott van minden adat, real time, és van előzmények fül is, ahol akár a hőmérséklet is megjelenhetne, de persze hogy nem.
-
törölt tag
Hali
A programok között van egy erőforrás figyelés, real time látod mi történik. Az alatt ha bemész a beállításokba, használati előzményeket bepipálod, akkor az áttekintés fülön kívül, mindegyik opciónál lehetőséget kapsz, heti havi éves grafikonokra.
Bár itt főleg a terhelést látod, hőfokokat nem. Pedig az nem lenne rossz dolog, ahogy körbenéztem most látom, hogy a 4 vinyóm 40 fokos kereken...
-
Geri8
tag
Mert így szoktam meg anno. Én hálózati meghajtóként használtam és gépről torrenteztem, öcsém pedig a D-link letöltési felületét használta külön-külön mappában dolgoztunk, nem ütköztünk egymás szférájába.
Most lakótárssal ugyanúgy közös hálózati meghajtóként használnánk.És igen, én is úgy gondoltam, h mennie-kellene azért.
Megnézem a HDD-t majd később, de van egy érzésem, h nem azzal lesz a gond, mivel ha a Donwload Station-al szedek le, nem tapasztalok hibát.
Arra is gondoltam, h a router adja meg magát, hajlamos túlmelegedni, de a kifagyásnál a hálózatot elérem, netem van, tehát az nem omlik össze. -
törölt tag
Van egy kapcsoló a vezérlőpult/hálózat/dsm beállítások alatt, http kapcsolat automatikus átirányítása a következőre: https
mármint ha fullscreen nyígott és a default http porton próbáltad meg elérni. Ha fent a fejlécben szólt hogy nem biztonságos, akkor az megint más tészta, az csak annyi, hogy http-n vagy becsatlakozva, ami kb irreleváns. Ott tudod megadni hogy melyik melyik porton mehessen ki, érdemes ha jól fejlett a paranoiád akkor a default portokat is változtatni, és azt kiengedni csak a routerben.
-
törölt tag
Azt azért írja mert nem https-en mész be, belső hálón igazából halálosan fölösleges is, ha ott hallgatnak le, akkor eleve bent is vannak már
A fix ip a külső hozzáférésre vonatkozott
Ott erősen kétlem hogy ne dinamikus lenne.
Egyébként ne irányítsd át a kommunikációt minden áron https-re, hagyd meg hogy lehessen külön nézni, így bentről nem rinyál sima http-n kintről meg használhatod a https-t és jó vagy.
-
Madwe
nagyúr
Belső címre nem tudsz certet csinálni tudtommal. Ha nincs netre kötve kifele akkor mire használod
? Mit tárolsz rajta, a NER titkait
? Azért amikor, katonai, hadászati, gyógyszeripari stb cégek bevállalják, kiváncsi vagyok mi az, amit te tárolsz s ennyire félted
Mostmár semmiképp ne állíts be külső elérést, mert amint ott lesz addig kutakodok míg be nem jutok!4!!4!
-
törölt tag
-
gyugyo79
addikt
Pont ugyan úgy érik el mint te csak ők nem ismerik a felhasználónév/jelszó párost és a port csere esetén a portot se.Tovább lehet javítani a biztonságot ha csak https van használva és a próbák számát lecsökkented admint csak kétlépcsőssel engeded authentikálni (extra para esetén a usereket is) stb.
Vannak olyan tudással és eszközzel rendelkezők akiktől ezek sem védenek de szerintem a te NAS-od se érdekli ezeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Windows 10
- Mikrotik routerek
- Milyen monitort vegyek?
- Villanyszerelés
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Everest / AIDA64 topik
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest