Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Apple Watch
- Megvan, melyik Redmi turbóz 9000 mAh-ra
- iPhone topik
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Azt bírta, nálam 32 MB/s-re van korlátozva a letöltési sebesség és ilyen tempó mellett (mielőtt elkezdte gyilkolni a HDD-t, mert nem egyből csinálta) 28-30%-os volt a CPU terhelés és az I/O várakozás 5% alatt maradt.
Most arra jutottam, hogy két lehetőségem maradt: vagy megbarátkozom ezzel a 3 MB/s letöltési sebességgel, amit még elvisel a HDD vagy veszek egy 2 fiókos NAS-t, átrakom abba az SSD-t és a HDD-t, a DSM és az app-ok mennek az SSD-re, plusz a Transmission ideiglenes mappája is, és a HDD lesz a torrentek végső helye, mert az 1,3 MB/s-es seed-et elbírja a HDD.
-
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Köszönöm! Biztos lesz még miben segíteneket...

Most egy darabig félre teszem a NAS telepítést, megvárom, amíg visszatérítik a tegnap visszaküldött HDD-t, mert ahogy nézem, kezd egyre drágább mulatság lenni ez az egész DS215j--->DS224+ projekt. A NAS-t jó áron vettem, de most már ott tartunk, hogy ha biztos forrásból akarok HDD-t (biztos forrás itt egyenlő Amazon, mindenhol máshol szarnak az ember fejére, jó skót szokás szerint minden jó úgy, ahogy van - egy Oázishoz, Aqua-hoz, Alza-hoz hasonló helyen simán szarnak a szállításra, a csomagolásra, és még arra is, hogy eladják újnak a már több mint 1000 órát futott HDD-t, vagy lecserélik a kerekeidet télire, de nem a gyári Honda csavarokat rakják vissza, hanem ami épp a szerelő kezébe kerül a földről, és utána még én érzem szarul maga, mert érzem, hogy ők nem értik, nekem az miért nem jó?) az 220-230 font egy 8 TB-s IronWolf vinyónál, és ugye most rendelem a negyediket (eddig egy volt jó, kettő szar).
Viszont tegnap és ma elgondolkodtam mégis a Raid0-án vagy még inkább a SHR-en, mert ahogy Multibit is írta, a bizonsági mentés megoldott és a cucc ami a NAS-on van 80 százalékban újra beszerezhető (csak hatlamas meló, ezért jobb, ha van egy mentés), ami pedig megvásárolt, azt lifetime vásároltam meg. Viszont ha azt nézem, hogy a mostani 8,1 TB nettó tárhely bizony kicsi (van két HDD is rádugva a DS215j-re pluszban), akkor a lemezenkénti 7,2 TB elfogyhat, és nem tudok majd átmenni a másik kötetre. Hm, meglátjuk.
-
Multibit
nagyúr
-
Sketch001
junior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Ha két lemezből volt egy tárolókészlete az akkor raid 0 vagy jbod volt. Más opció nem nagyon van... Ha feltételezem hogy nem next next next finish módon, nem olvasva telepítette egyszerre a két lemezt, mert akkor sikerült egy shr-1-et ráhúzni és tükrözni az egészet...
A raid 0-jbod készletre viszont miért csinálna otthon bárki két kötetet? Oké ha céges környezetben lun-okat csinálsz akkor a kvótázás miatt lehet értelme, de otthon azért kevesen használnak bármit ahol a legkisebb haszna is lenne egy ilyen megoldásnak...Két készletre egy kötetet meg nem tudsz csinálni normál esetben, anno volt erre a petaspace ami szerintem már nincs is, meg az egy nettó problémaforrás home use.
Magnat:
"-én személy szerint egy raid tömbbe nemhogy eltérő méretű, de még különböző típusú lemezeket sem tennék főleg az eltérő hozzáférési idők miatt, szóval ha tegyük fel 4 lemezes nasom van és bővítenem kell, vagy kapható még az a típusú diszk ami az eredeti kettő volt, vagy csinálhatom azt mint 2 lemezes esetén, h adom el a régieket"De ez egy saját magadnak kreált probléma... smr és cmr lemezeket vegyíteni nyilván nem szerencsés raidben, de ott se mindig okoz gondot. Azon túl meg simán beszórsz wd red mellé egy ironwolfot meg egy exos-t meg egy toshi n300-at és kacagva elszalad vele bármilyen raiden a syno. Ha valaki green-t akar exos közé tenni az vad, de ott sem lesz semmi különös egyébként ami miatt adatvesztés lenne, max a green hamar hullik ki mert nem arra van hogy 0-24 terheld. A wdred smr balhé is csak azért pattant ki, mert amikor túlírta a cache-t, akkor olyan extrém válaszidőket produkált a lemez, amire joggal hihette azt a nas, hogy az meghalt.
De egy mittom én wd40efpx-et simán beteszel egy efrx mellé és pont semmi nem történik tőle
-
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Semmiképp nem akarok Raid 0-át és JBOD-ot sem. Mellesleg ma reggelre kiírta az egyik új HDD-re (ez volt, amit cseréltek, mert az első (is) rossz volt), hogy kritikus állapot (aztán HD Sentinel is egyből a kuka kategóriába tette), tehát amit kb 30 évig nem tapasztaltam, hogy egy HDD tönkre mehet, itt két hét alatt ment tönkre kettő új!!! (amúgy a búbánatos jó büdös francba, mi van itt Skóciába, hányszor kell vennem HDD-t, hogy végre egy jó legyen??? Most fogom másodszor visszaküldeni, 3-4 nap mire visszaér, utána 5-7 nap, mire jóváírják, azért basszus, kb. 200 font itt egy 8TB IronWolf. Nagyon tele van a tö....
) -
bexinho23
őstag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Másodpercre nem tudtam megnézni, de automatára van állítva mindkettő, ugyanazt az időt mutatják. Azért fura, mert párom telefonján és esetemben az előző telefonomon 2 éven keresztül hibátlanul működött.
Közben azért megnéztem a NAS beállítást, az időzóna ugyan +1en volt, de az amsterdam, brüsselin, és nem az alatta lévő budapestin. Átállítottam, frissítettem, 2x kérte most.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nos, ma gyanúsan gyorsan kijött a DSM 7.3.1.
De a témánál maradva:
Íme a négy db lemezem a megosztás-áthelyezés előtt (az első kötetre fogok átpakolni
1,8TB-nyi megosztást a harmadikról):
Aztán az áthelyezés után, ahol jól látszik, hogy a 3. kötet mérete nem csökkent 1,8 TB-tal, de az 1. kötet nőtt ennyivel.
Most lefuttatom a szkriptemet, ami egy kis idő... Ja, és telepítettem a DSM 7.3.1-et... nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kötet visszahelyezésekor mi lesz az ábra. Ha a 7.3.1 is ilyen ergya, akkor ez a DSM vonal megy a levesbe. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Igen, biztos. Nem használok ilyesmit. A NAS nálam már csak Plex szerver, ezért egyszerű (BASIC) köteteket használok. Biztonsági mentésre nincs szükség, mert ha egy meghajtó tönkremegy, a cseréje után egyszerűen újratöltöm a hiányzó filmeket.
A fontosabb dolgokat – a Home Assistant virtuális gépét, a Docker környezetet és a szkripteket – a Volume1-re tettem.Ha gondolod, kíváncsiságból megpróbálhatok egy tesztet: áthelyezek egy nagyobb megosztást a Volume1-re, majd megnézem a méretváltozást az eredeti és az új kötet között. Ezután visszamozgatom.
Ha a hiba az én oldalamon volt, akkor valószínűleg nem jelentkezik újra az a korábban emlegetett anomália (vagyis az, hogy a foglalt hely a megosztás más kötetre való áthelyezése után nem csökken le). Ha viszont előjön, már van rá működő megoldásom, szóval legfeljebb némi időt vesztek, amíg egy több terás megosztást ide-oda mozgatok – de az belefér. -
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem feltétlen kell, hogy a 100 TB egyben, a lényeg, hogy összesen legyen annyi.
Köszi, ez hasznos infó.
Szerintem az lesz, hogy a meglévő mellé felhúzok egy teljesen különálló rendszert. Esetemben egyáltalán nem probléma, hogy mekkora egyben a tárhely vagy épp, hogy az adatok azonos NAS-on vannak, vagy sem.
A DS1825+ szimpatikus egyelőre, de még nézelődök. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Szia, linkem nincs, home made a szkript:
időzítve van heti egy alkalomra, minden alkalommal más-más BTRFS kötetet ellenőriz.
Hozz létre e "scripts" megosztás azon a köteten, ahol a saját egyedi szkriptjeidet tárolod
Ezen belül hozz létre egy "btrfs_balance" mappát
Azon belül pedig egy "logs" mappát.A btrfs_balance mappába tedd be a btrfs_balance.sh fájlt, az alábbi tartalommal:
PasteBin: [link]
Ha ez kész, mentsd el (nekem a volume1-en van).
Utána a feladatidőzítőt vedd elő.
Létrehozás/Feladatok/Felhasználó által definiált szkript: megnyílik a Feladat szerkesztése ablak.Általános
Feladat: BTRFS Balance Vol1
Felhasználó: rootÜtemezés:
Hetente
Hétfő
01:00Feladatbeállítások:
Parancs futtatása:/volume1/scripts/btrfs_balance/btrfs_balance.sh volume1Készíts meghajtónként egyet-egyet.
Kész.
Ilyesmi lesz a naplófájl, ha minden oké:
==== 2025-10-16 01:00:01 | volume1 balance indítva ====
Done, had to relocate 2 out of 28 chunks
>>>> Kész: volume1 balance sikeresen lefutott.
@emre33
Nekem az a megoldás nem vezetett eredményre, ezért írtam ezt a szkriptet -
copass
veterán
válasz
AiRLAC
üzenetére
közben találtam egy ilyet:
"Just a mod break to stop the spread of misinformation.
I’ve been talking with a Synology rep and nothing has changed.
Only certified 3rd party drives are allowed in the 2025 models, this has been the case from the very beginning.
Synology outsourced the certification process from an internal team to the HDD manufacturers themselves. So the manufacturers have to invest in test labs and it’s clearly not happening.
So the blogpost is misleading. Synology has no plans of allowing uncertified drives again. And it seems the manufacturers are not interested in certifying them. Though from the comments in the blogpost, it seems Synology is still trying to convince them to do so. "
magyarán akkor arról van szó hogy a hitelesített meghajtókat fogadja el a 3party gyártóktól, ami ugye nincs. -
Dzsekó
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
A gond, hogy miért úgy van megírva, hogy mindent töröl? Amikor windows 7-et frissítesz windows 10-re, akkor is megmaradnak az adatok. Azt szerettem volna, hogy legyen egy olyan választásom, hogy dsm törlése, de adatok megtartása, akkor azt választottam volna. Felteszem máshogy a kérdést, ha valakinek pótolhatatlan adata van 115j-n, vesz egy használt 120j-s nast, amire előzőleg rárakták már a 7.2.2 dsm-et, akkor mit kéne tennie, hogy hdd kimásolás nélkül át tudja tenni a hdd-t az újabb nasba és az adatai megmaradjanak? Mert ha ezt nem lehet megtenni na az a gond. Erre szerettem volna kilyukadni.
-
Dzsekó
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
Gondoltam.. Egy kérdés eszembe jutott ezzel kapcsolatban. Ha egy nasra rátettem pl. A 7.2.2 dsm-et, utána csinálok egy gyári visszaállítást, akkor már nem tudom rátenni a 7.1.1-es dsm-et soha semmilyen körülmények között? Erről az iphone jut eszembe. Ez esetben nem tehettem semmit. Persze, figyelmeztet pirossal, hogy minden adatot töröl, de nem tudtam mást csinálni. Éles helyzetben nyilván először mentek, de ez most backup nas volt csak. Itt igazából amit nem értek, hogy dsm telepítéskor miért kell neki mindent törölni? Mi köze a dsm-nek az adatokhoz, még ha a dsm-et a hdd-n tárolja is, miért nem lehet ezt szeparáltan kezelni? A kérdés költői, a dsm fejlesztőket kéne erről kérdezni.
-
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem, semmi baj, csak annyi, hogy ilyen pont nem volt itthon... ma veszek belőle.
Az lenne még a kérdésem, hogy lehet csinálni a NAS-on valamiféle resetet, gyári visszaállítást anélkül, hogy a mostani kötetem törlődne/megsérülne? Azon agyalok, hogy ha a kötet nem sérülne, talán egy visszaállítás, és minden fontos dolog újra beállítása talán segítene. (mondjuk szét- és összeszerelés után legalább már http://-vel indult el és nem az 5021-es, hanem az 5020-as porton, de sajnos még mindig nem tudok rajta semmit állítani) -
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
A NAS-on nem csináltam gyári visszaállítást (csak a két routeren), azt csak újraindítottam talán tegnap.
A gyári visszaállításnál a Kötetem is elveszik, vagy az marad?
Most van egy jól működő SMB megosztásom a TV felé (az a DLNA mellett csak ezt ismeri, de ez a jobb) és egy szintén jól működő megosztásom a médialejátsók felé NFS és SMB protokollal. Ezekre van leginkább szükségem. Ezeket nem szeretném elveszteni (nem volt egyszerű, főleg a Panasonic TV-vel összelőni az SMB-t.
Az admin fiók le is van tiltva és deaktiválva is van. Erről nem csináltam képernyőmentést, de így van.
A belső IP címet egyáltalán nem akartam https-el elérni, nem tudom, hogy ezt hogyan kavarta oda. Nincs is bejelölve a kis négyzet (ez látszik a képernyő mentésen).
A dupla routeres dolgot valamikor megoldom, a Nighthawk RAX200-at átteszem AT módba, de ezt max egy hét múlva tudom leghamarabb (nincs időm most, plusz kell a home office-hoz a netelérés). -
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Na ja... éltem rövid ideig Németországban is (mondjuk ezer éve). Ott elhiszem, hogy ezt megcsinálják, talán itt is. De mire 8 ügyfélszolgálatoson átjutsz, aki esetleg meg is érti, hogy mit szeretnél... ááááá, ez Skócia! Itt az emberek 90 százaléka boldog egy 80/80 MBps internettel, amiért fizethet havi 30-40 fontot. Nekünk kb 2 hónapba telt, mire ezt beszerelték, addig meg adtak egy mobilnetes kis router-kütyüt (persze vagy 80 fontért), amihez a SIM-kártya egy feltöltős adatkártya, tehát szintén fizetős. A gond csak az, hogy nagyon szar a mobilnetes lefedettség. Semmire nem volt jó.
Azt hiszem, kezdem feladni ezt a távoli elérős dolgot. Csak most vissza kéne térnie a NAS-nak a pár nappal ezelőtti állapotához, amikor még működött legalább a QC. -
Downsampling
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Köszönöm!
A másik, fontosabb kérdés (nagyon nem vagyok szakértő):
Szeretném távolról is elérni a NAS-t (késöbb nyilván a DS218-at vagy a DS220-at), nem kell rá PLEX, csak hozzá szeretnék férni bárhonnan az otthoni zenékhez, filmekhez, mappákhoz.
Viszont akárhogy próbálom, nem sikerül. Néztem az itteni segítséget is és YT videót, illetve a Synology cikkeit. A gond ott lehet, hogy nálam az otthoni hálózat routere előtt van a szolgáltató Vodafone UK routere (itt Skóciában ők ezzel a noname routerrel adják a gigabites, amúgy tényleg fasza netet). Csakhogy ez a router elég alap, nincs megfelelő hatótávja, és ami rosszabb, hogy nagyon rossz vele ping. Ezért van mögötte egy Netgear Nighthawk RAX200 Wifi 6-os router. A telejes itthoni hálózat ezen van.
Tehát:
Vodafone router - ez az első, innen jön az internet a szolgáltatótól. Le van tiltva a Wifi.
Nighthawk RAX200 router, ennek a WAN portjába megy az első router LAN1 portjából egy CAT 6 kábel - minden itthoni vezetékes és vezeték nélküli eszköz erre kapcsolódik, a DS215j NAS is.
Az itthoni hálózat tökéletes, működik az SMB és NFS megosztás is a NAS és a TV, illetve két médiajátszó-streamer közt is, de akár telefonról is el tudom érni a NAS zenéit.
Az RAX200 IP cím kiosztása 10.0.0.x tartományban van, a Vodefone router címe 192.168.1.1
Tudnál/vagy valaki tudna segíteni beállítani a NAS-t (esetleg a routereket), hogy mondjuk mobilnettel, vagy bárhonnan, akár Magyarországról is el tudjam érni a Skóciában lévő NAS-t?
Köszönöm!
-
Sketch001
junior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
ez lesz a következő amit megnézek... Előtte teljes tesztelés volt felületteszt írás-olvasásra hdsentinel, sebességet is néztem, nem látszott semmi.
Viszont gyanús hogy ez volt az első vinyó amit beszúrtam a 4x4 tb mögé és bővítettem a kötetet, és nem tudom hogy ilyenkor a dsm hova teszi shr1-nél a paritást. Logikus lenne ha mondjuk rá, mert ez a legnagyobb lemez és utána már csak azzal vagy nagyobbal bővíthetek. Lehet ez a lemez maradt a paritásra most is hogy több 10 tb került be, és ott van valami huncutság ahogy azt számolja meg írja...
Az a terv hogy ha kész -ebben a tempóban még vagy 24 óra rebuild és még a paritás ellenőrzés ami megint vagy két nap- akkor kikapom a nasból és teszek helyette egy exos-t ami még kint van. Amíg az épül addig a redet leformázom aztán megnézem hogy hdsentinel mit mond rá... Ha a sentinel teszteken elhasal akkor nyilván az a gond, ha a 100%-os terhelés meg átmegy valami másik 10-es lemezre ami most nem 100%-on pörög akkor valószínűleg a paritás vagy hasonló lesz a gubanc...
Csak az a fura, hogy semmi nem mutatja hogy mi az ami ennyire dolgoztatja a lemezt, és ez mindig nagyon tud idegesíteni

-
Steady74
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
Igen, tud hálózati mappát, viszont feleségem céges HO gépére nem engednek semmilyen eszközt vagy külső mappát csatolni, így az kiesett. Megnézem este amit küldtél. Mennyire terheli egyébként a megadott gmail fiókot ha beállítom így szkennelésre? Vagy jobb egy dedikált külön fiók, ami csak erre lenne? Köszi
-
Nemo1
tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem hiszem, hogy a CPU lenne szük keresztmetszet.
Bár...ez egy szoftveres Raid, úgyhogy inkább elfogadom
Nálad az 5 diszkből egy kiesik a paritás miatt.
A 4 diszk elméletileg diszkenként 200 MB/s-el számolva, kb 800 körül kellene legyen de az 500... az ettől eléggé messze van.
Nekem csak egy diszkel van kevesebb, 4-ből kiesik egy a paritás miatt, marad 3x200 MB/s = 600 MB/s, én örélnék, ha a te 500-ad meg lenne nekem, de nincs annyi, sőt...
Megjegyzem ez nem a Syno hibája, szerver CPU, sok RAM, hardveres Raid vezérlő, Raid6 10 db 16 TB-s HDD-vel és attól sem estem ugyaan azt tudja mint a tied kb 500 MB/s...
Úgyhogy mégsem értem...
-
bnorci71
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
Sziasztok újra

Na ez volt a megoldás gépbe rögtön ott az egész.
MBR 2TB a korlát GPT-t meg nem lát a NAS
Imádom az informatikát, ja nem
Így USB-n nem tudtam átmenteni a NAS tartalmát kénytelen voltam a másik gépbe hálózaton keresztül. Na mindegy megoldódott az a lényeg.
Közbe a LInuxos pev szétcseszte a boot.t az asztali gépen így egy gyors telepítés is kellett.
köszönöm mindenkinek.Huu most nézem vannak hiányzó hsz-ek nem biztos ennek így utólag lesz értelme ,de aki hozzászólt az az most még emlékszik.
-
hódmaci
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
"B verzióként bármilyen másik kéznél levő HDD-vel vagy SSD-vel is kísérletezhetsz"
Igaz, erre nem is gondoltam.
Van is itthon egy másik HDD-m
Vagyis akkor belehelyezem azt magába, teszek, veszek, majd mikor vissza akarok térni akkor csak visszahelyezem az eredeti HDDket és kész.
Köszönöm. -
Sanya
nagyúr
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem mindenki szereti magát authentikálni egy tök idegen szerveren és megkapni az engedélyt, hogy a saját háztartásomban lévő eszközről nézhessem a médiáimat. Van, akinek bejön a plex, van, akinek nem. Nekem nem jött be, emiatt használok Jellyfin-t. Az sem a legjobb, de nekem elég.
-
válasz
AiRLAC
üzenetére
Köszi, már tisztul a kép !
@Csabroncka : Igen, most van napvégi hyper backup 23.00-kor, de akkor ezt a snapshotot is bedobom a főnökségnek, hogy van-e rá igény! ( Az mostani rendszergazda ezt soha nem vetette fel, én meg tök laikus vagyok, és most ásom bele magam a témába
) @cigam : Köszi, köszi, már tényleg kezdem kicsit jobban átlátni ezt az egészet!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Mindenki a saját cseresznyéjének a pogácsa.
A legeslegeslegelső NAS-omon nekem is JBOD volt. 15 éve...
De komolyra fordítva:
Csak filmek vannak a NAS-on? Behal az egész? Nopara! Újra letöltöm a filmeket, mintha semmi sem történt volna.
Én jártam már így egy USB HDD-vel... -
boborján2
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére

ha valaki konkrétan kijelenti hogy "nem a biztonságra megyek, mindenről van mentés" ,akkor miért ne?
Esküszöm Te be vagy oltva ellene, hogy ezt mindig elsütöd.
Én is használtam raid0-át amikor több kisebb lemezem volt , szépen tette a dolgát amíg kellett.
Ez már lassan az a szint ,hogy ne igyatok pepsit mert utálom , mindenki coca-t igyon csak mert az a jó , én csak azt szeretem
Tényleg nem kötekedés , de ez van....
-
Csabroncka
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem is értem, nem olyan sok adatról van szó, eleve miért nem SSD-vel lett felépítve a pár terrás tömb.
nubu015: pillanatképekkel én 30 perces mentéseket állítottam, emellett volt napi mentés külön NAS-ra 30 napos rotációval. Ezenkívül fél évente volt egy komplett USB mentés normál HDD-re amit széfben tárolt a cég - utóbbi kettő mindig más lokációban volt.
Adatvesztés még akkor sem volt, amikor egyik pillanatról a másikra szállt el a DS 1516+-ban a proci. A félórás pillanatképből tulajdonképpen bagatellizálható lett a veszteség, 30-50 user dolgozott egyszerre a fájlszerverről. -
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC
üzenetére
Bridged networkből kell neki ip címet kapni, tehát nem a nasról NAT-olva (hogy közvetlenül elérhető legyen a lanból), ip forwardingot be kell kapcsolni (hogy hajlandó legyen a lan ip címére jövő adatokat kitolni a vpn-en) és a masquaradingot engedélyezni a tűzfalban (hogy a csomagok visszataláljanak a küldőhöz, kvázi mint egy soho routerben).
-
aladarka
tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Készülvén a váltásra, jó lenne picit leszűrni a leginkább megfelelő opciót a 2025-ös modellekből. Azt értem, hogy egy erős érv a pénztárca része, de azért pár kérdés még felmerült. Mindenképp +-os modellben gondolkozom.
1) A 4/5/8 lemezes változatok között nagyságrendileg arányos árnövekedés. Van mégis olyan ezek közül, ami mégis kiemelkedik a többi közül? Azt értem, hogy a különböző RAID-ek mindenképp különbségként jelentkeznek.
2) A Celeron alapúaknak milyen előnye van az AMDs vonalhoz képest?
3) Vagy ha mégfeljebb nézünk, akkor érdemes lehet a 10GbE-t is megfontolni vagy sokkal észszerűbb egy 2.5GbE-s modellt venni és szükség esetén a háló részet fejleszteni?
4) A nagyobb procinál a fogyasztás mennyivel több? A feltüntetett W-k alapján számolható vagy azok maximális terhelésnél vannak csak úgy és idle módban elhanyagolható a különbség?
5) Milyen szempontok alapján választjátok ki a megfelelő modellt? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
kérdezni akartam, hogy ezek mikorra várhatóak, de inkább bedobtam a képet google fordítóba: 2025 első fele
-
hemaka
nagyúr
-
válasz
AiRLAC
üzenetére
Köszi az infót!
Végre meglépték a 2,5 Gigás LAN-t.
Procik meg eddig is tudták volna, bár az is igaz, hogy azokra is ráfért volna egy alapos frissítést.Mindegy, ez van. Kell valamit hagyni jövőre, meg azutánra.
Jöhettek volna pl. Intel N100 és hasonló procikkal.DS625slim egy kis ékszerdoboz lesz.

2,5 gigás csati, 6x 2,5 slotok. Ki lehet maxolni SATA SSD-kel és akkor egy tempós kis méregzsák csinálható belőle, ami csendben teszi a dolgát. -
cigam
titán
válasz
AiRLAC
üzenetére
Nem értjük egymást. Én arra gondoltam, hogy ha új NAS "sok" fiókos, akkor az új lemezekkel elkészíti a btrfs kötetet, és csak ezután rakja _mellé_ a régi lemezeket. Így házon belül képes a lemezek sebességével másolni.
A Link Aggregation nem megy közvetlenül 2 NAS között?
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
"Hol kérdeztél körbe pontosan?"
Milyen NAS-t vegyek topikban. Most vissza olvastam és ott is kifogásoltam a PCIe 2.0 slotot és inkább a DS723+ lett volna a választás, aztán ott is elkanyarodtunk a "tök mindegy, a gigabites LAN csatlakozó rajta úgy se tud többet" irányba és (sajnos így utólag látom) elkönyveltem, hogy akkor úgy is mindegy. Közben sajnos nem az. Bár a 723+ is csak PCIe 3.0 x1, de mégis csak előrébb lennék, így sok értelme nem volt cserélni azon kívül, hogy 6 helyem van, 2 helyett."Ez egy NAS, Celeron procival, az előző modelled is az volt."
Igen, viszont a 3x CPU erő és a PCIe 2.0 (amiről nem tudtam, hogy x1 - úgy eldugták, hogy egy Reddit postot láttam csak utólag, aki darabokra szedte a NAS-t és megnézte az alaplapon a chipeket/csatlakozókat) már előrelépés lett volna, de így nem az."Irreális elvárásaid vannak szerintem"
Mint kiderül igen. Ezért is írtam feljebb az OFF-ba amit írtam: [link]
Úgy gondolnám 2025-ben, amikor a telefonom 3x olyan erős mint egy csúcs consumer NAS, akkor legalább egy 2010-es technológiát tudjon hozni max sebességen. De most ebbe felesleges belemenni, tévedtem.
Legalább legközelebb könnyebb lesz a csere. Vagy megvárom az új modelleket és tudják-e már legalább a PCIe 3.0 x4-et vagy épített NAS lesz."(azt nem tudom hogy tesztelted-e már egyáltalán a sebességét az újnak a régihez viszonyítva)"
Nincs szükség tesztelni, ez a sebesség nagyon kevés: [kép]
(Csak hogy mit látunk: Reggel 5 óta a NAS-nak 16.500, ami az írásom óta 17.200 feladatot kéne, hogy elvégezzen és nem, hogy csökken, folyamatosan növekszik. Nap végére valahol utoléri magát (nem mindig), amikor már elfogynak az eleve lightweight, de azon belül közepes taskok.) -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Hogy ne számítana?
Ahogy Magnat is írja:
"sztem neki nem a hálózat a bottleneck, hanem h a proci milyen gyorsan jut hozzá az adathoz"
Semmi adat nem megy ki ebből a netre, kizárólag adatbázis műveleteket végez, ami nagyon nem mindegy, hogy 0.2s vagy 2s. Egy este alatt feltorlódik 1000 elvégezendő adatbázis művelet. -
Magnat
veterán
válasz
AiRLAC
üzenetére
9 ha jól tudom, de igen, azért írtam, h ami tudja amit kell mert nem tudom h ebből az m2 slot melyik konkrét vason mennyit kap meg ... sztem neki nem a hálózat a bottleneck, hanem h a proci milyen gyorsan jut hozzá az adathoz, egyáltalán nem biztos, h utána abból mind kimegy a hálózatra.
-
bnorci71
addikt
válasz
AiRLAC
üzenetére
az honnan derül ki mert ebbe a mélységbe elvesztem a fonalat
.mp4 azt látom.2160p.DSNP.WEB-DL.P8.Dolby.Vision.SL.DDP5.1.Atmos.h265-HUN-UFO971
2016.2160p.UHD.BluRay.REMUX.Dolby.Vision.SL.DDP.Atmos.5.1.HEVC-UFO971
2160p.UHD.BluRay.REMUX.Dolby.Vision.SL.DDP.7.1.HEVC-UFO971nem azok nem tudják lejátszani akiknek nem képes H.265 kódolásra a lejátszója?
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
"én általában inkább nulláról újra beállítom új lemezzel és hálózaton átmásolom az adatokat a régiről."
Nem tudok sajnos 12 TB-nyi helyet felszabadítani. Pont erre a célra van a NAS.Kérdés továbbra is adott. Tudok adatvesztés nélkül valahogy DSM-et telepíteni vagy valahogy helyre kell állítanom a rendszert?
DSM-nek van valami archive oldala, ahol adott típushoz bármilyen DSM-et letudok tölteni visszamenőleg?
Terv, hogy egy üres rendszert felrakok az újra, pontosan azt a verziót ami volt a régin és szépen kitöltöm a lyukakat.Szerk.:
Ezt megtaláltam, viszont ez az adott rendszer lehet, hogy nincs a DS423+ra? Az update7 viszont van, ez hogyan lehetséges? -
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Most bontottam ki, zsír új, de megnézem a friss telepítést.
Szerk.:
Most hogy beraktam egy ürest lemezt, azonnal más a helyzet.
Synology Assistant-al nézve, amikor átraktam a lemezeket, akkor 169.61.20.6 IP-t kapott (csak hasamra ütöttem, de nagyon hasonló volt), manuálisan kellett megadnom neki a local IP-t.Most viszont beraktam egy ürest lemezt és azonnal jó IP-t kapott és el is indult a telepítő. pár perc és végez. [kép]
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
Sosem volt RAID-em.
Egy DS214-ről költöztem egy darab diskkel DS218+-ra.
Mindig különálló köteteim voltam amikor bővítettem 2 disk-re akkor is.Most visszaraktam a DS218+ba, adatok rendben, viszont az appok megdöglöttek. Nem is javíthatóak. Rányomok, dolgozik kicsit és semmi se történik.
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC
üzenetére
1. DS423+
2. mindkettőt beraktam ami a DS218+-ban volt (egy ext4 egy btrfs)
3. 7.2.1-69057 Update 7
4. Valóban csak az updatet töltöttem le, próbáljam meg manuálisan a teljes verziót? Kicsit tartok tőle, ha automatikusan nem tudja telepíteni a letöltött verziót..Szerk.:
Ezzel sem megy (369 MB).
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Arc Raiders
- Gitáros topic
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A napi Windows-hiba? Teljes adatvesztés Bitlockerrel
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 FE / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2137, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Az AFP és a Bonjour kéz a kézben járnak pedig, és a frissításig is így használtam, zéró problémát okozott, holott sok sok éve SMB-zik az apple is
Itt vannak a képek:

Én jártam már így egy USB HDD-vel...
Patice