- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
John Fowler
tag
''Mikortol kaphatok azok a PC-k, amin olyan op-rendszer fut, amihez nem kell drivert vadaszni, nincs rajta virus, adware es a barataik? Ha mar vannak ilyenek, akkor szolj, dobom is ki a Mac-et /soha /.''
DOS
Bocs, de nem tudtam kihagyni es tulajdonkeppen ma mar igaz ra amit kovetelmenykent irsz
Es meg a hardverigenye is milyen kicsi ;) -
VladimirR
nagyúr
nem mondtam sehol, hogy jobb
mas
es ha neked a mac jon be jobban, hasznald egeszseggel, ezzel semmi bajom
annak, hogy anyam gepet peldanak hoztam az volt az oka, hogy kis odafigyelessel az is tisztan tarthato
es ami nagyon fontos: nem mondtam, hogy hulye vagy (edesapadrol pedig azt hiszem eppen te irtad, hogy a ketton kozti nezetelteres ne okozzon kettonk kozti nezetelterest is)
azt irtam, hogy nem biztos, hogy en szamitogephez ertonek tartom, aki tobb ev hasznalat utan nem tudja tisztan tartani a gepet
viszont amennyiben talaltal (s mint kiderul, talaltal) olyan eszkozt (mert a pc - ideertve a mac-et is - egy eszkoz), amit minden gond nelkul tudsz hasznalni, ez nem hinnem, hogy komoly problema
az igenyeidet kielegiti es kesz
egyszoval nem ertem a felhaborodasodat
az igazi problemam az, hogy egyesek (talan kicsit te is) hitvitat csinaltok a dologbol
[Szerkesztve] -
fene_vad
senior tag
kedves MODERÁTOR... en nem sertegettelek... csak leirtam, h van ''nemi'' arnyoldala is a dolognak, foleg kishazankban.
es igen, persze, pakolj csak bele 4 kartyat, mennyibe lenne akkor a vas? 700k? 800? 1 milla?
aztan ha elromlik, majd kuldod az usa-ba, mer ott jo a support? nekem ennyit nem er meg, h ne kelljen felevente felraknom par drivert meg virusirtot...
hopp, most nezem az adatlapod, usa telszam... kiraly, ocso a vas, hasit az os/x, jo a szupport, akkor postolom is a ph!-ra, de óh, nehogy flame legyen belole! -
fene_vad
senior tag
''Teny. Aztan nezd meg azt a laptopot egy fel ev mulva.''
asztali geprol beszeltem, olvass, mielott valaszolsz :/ (notebookot nehez is lenne osszevalogatni kiskerekbol).
Pontosan ezt emeltem ki az elejen, notebook eseteben siman alternativa 1 Mac, le is irtam miert valasztanek en is olyat, ha munkamban szuksegem lenne ra. Ez volt az elso bekezdes, nezd csak meg. A masodik bekezdestol 1 budos szot nem irok notebookrol, asztali pc-rol van szo.
Rapillantottam a apple.hu-ra. ''Legkomolyabb'' iMac: 7300GT, 128 MB ram... 542K HUF... jatsszal vele... ho-ho-ho... vagy vegyel meg 1 xbox360-at is, kozben meg szidd a globalis pc-ipart meg picipuhat, h milyen penzehesek
design-t telleg hagyjuk, banom h felhozam, izles kerdese...
nezz korul a homaron, milyen is a hires apple support kishazankban... ime itt 1 link:
http://index.hu/homar/index.php?title=csak_a_hulye_vesz_itthon_macintosht&more=1&c=1&tb=1&pb=1
#181-ben rii szepen leirt mindent. -
fene_vad
senior tag
11 ev pc hasznalat utan aze illene osszehajitani 1 olyan pc-t, amivel nem szopsz a tuzfalakkal meg popupblockerrel, meg virusokkal
telleg. Mit lehet szopni 1 popupblockerrel? nem blokkol?
no offense, csak kisse bosszanto, ha egy olyan termeket dicsoitesz, amit valszeg csak az itt forumozok 10%-a engedhet meg maganak, h csak ugy, az ilyen dicsoitesekre alapozva brahibol megvegye. A tobbieknek marad az, h kiprobalnak mas virusirtot meg tuzfalat, es az majd mukodik yool eccer. -
rii
nagyúr
Én nem akarom védeni a PC-t, de ha a sokat emlegetett csökkentett jogú userként használta volna, akkor oda sem bírt volva bemenni valszeg az amit bekapott.
mert a gond nem ott van, hogy bemegy a memóriába, mert kikapcsoláskor szevasz van neki.
Hanem ha be bírja magát írni bizonyos helyekre, és a rendszerrel együtt az is elindul.
Na erre nincs joga csökkentett jogú, átlag user-ként
Amúgy nem szeretem a PCket. Úgy szar, ahogy vannak.
Szeritem ott lett az egész elcseszve, hogy a 80286-80386, 16bit-32bit váltásnál megőrizték a lefelé valü kompatibilitást. És ezért a mai PC-k (és már a MAC-ek is, ismerjük be) nem mások, mint egy gyors, (alaposan) kibővített utasítászkészletű 386-os.
Részemről ezért áll a R.I.P. PPC.
Amúgy OSX-en nem úgy van, hogy van egy szint ahoöl dolgozol, működsz, de ebből a szintből, ami egy user-szint, lejjebb kell, alacsonyabb szintre lépned, ha jobban rendszerközeli dolgokat akarsz csinálni?
[Szerkesztve] -
3psilon
aktív tag
Ez akár a Unix alapnak is betudható.
Az (és most csak a Linuxról tudok beszélni) nem szemetelődik. A home könyvtár kitisztítható. A többi program meg csak oda írhat, a többi feltelepített fájl meg törlődik a program eltávolításakor.
Windows meg? Mindig marad némi Registy, meg Uninstall Information, meg Application Settings, meg pár dll a System32-ben, és az elmaradhatatlan beállításfájlok.
Ezért folyamatosan RegCleaner, ISIIM, meg lemeztisztító nyavalyák.
Szerintem, ha bizonyos dolgok vannak csak, amiket csinálni szeretnél, jobb Linuxozni. Illetve Macezni. Persze az, hogy nem kell hozzá érteni, benne van az árában. Ugyanígy Windows is kapható előre-telepítve gépekre, driverrel stb.
Most már fagyogat is az XP, ideje visszatérni Linuxra... csak azt nem tudom, most tegyem föl az Ubuntut, vagy várjam ki az új 7-est? Mit tudtok, elég zökkenőmentes a frissítés?
u.i. ez most általánosba is ment ne szívj mindent magadra -
rii
nagyúr
nekem ebből csak az jön le, hogy a MAChez nem kell hozzáértés, míg egy PChez igen. (A PC elterjedsége, támadhatósága miatt)
Legalábbis számomra nonszensz, amikor azt mondják egyesek, hogy ha vesznek egy számítógépet, akkor miért kell érteniük is hozzá, miért nem csak a használatával kell foglalkozniuk.
Ezért.
Ami a főnököddel is megesett. -
bambano
titán
A mac-ben mostanában ugyanaz a hulladék hw van, ami a pc-ben és amin a linux kiválóan elüzemel. Ugyanazokat a cuccokat megkaphatod márkás vagy noname pc-s alkatrészként is, összerakhatod magadnak.
Egyébként nyugodj meg, a bsdi nem fog csak úgy összeborulni, az rendes oprendszer. Még a windows se szokott szó nélkül összeborulni, az esetek jelentős részében megnyomhatod előtte az ok gombot -
(Kolombusz)
veterán
Tudom, elismered a Vistát, de nekem startból mindent felismert, a net is egyből ment, nem kellett hozzá mindenféle driver.
A Mac-ből azért nem olyan sok konfig létezik, hogy esetleg valamit ne ismerjen fel, viszont pc-ből szinte nincs két egyforma.
Egyedül a hangkártyához kellett keresnem, de az is meglett a gyártó oldalán.
Na meg egy komoly VGA drivert, hogy menjenek a játékok.
Hétköznapi használatra jó lett volna a gyári ms vga driver, szépen felismerte, hogy x1900 series, aero, 1280*1024 ment gond nélkül. -
törölt tag
A cikknek szerintem egy kicsit nyálcsorgatásos szaga van. Persze, hogy az USA-ban sokkal elterjedtebbek a Mac-ek, ott ez egyáltalán nem különlegesség, mivel ott (általában) nem létminimumon él az emberek többsége --> van pénzük megvenni a Mac-et.
Itthon meg mindenki azon van, hogy ''vajon menni fog-e a vista a gépemen?'' ''havernak 256 mega rammal is elindult...'' Meg ilyenek. -
erdoke
titán
Miért, Mac-hez nem kell driver? Összevadássza neked 500 $-ért az Apple, én meg összaevadászom magamnak ingyen. Majdnem pontosan 7 hónapja fut ez a Vista a gépemen, és nem láttam vírust, nem láttam adware-t és popupot sem. Mindezt úgy, hogy egyiknek az irtója se fut a gépemen. Vajon zseni vagyok, vagy csak nem vagyok láma?
Még a végén ringyóze-fanatikusnak titulálnak, de azt azért ismerjük el, hogy lehet azt is használni normálisan, ha ésszel vásárol hardvert az ember, és nem csinál orbitális marhaságokat.
Emellett csak van valami oka annak, hogy odaát is vindózos laptopot vesz az emberek többsége, és nem Macbookot. Talán mert nem akarja méregdrága szoftverekkel megoldani azt, amit Win alatt ingyenes, gyakran open source alkalmazásokkal is meg tud? Persze aki csak netezik meg szövegszerkeszt, az ilyen gondokkal még nem szembesült. -
Jancsi
aktív tag
Megsúgom hogy néhány PC-re is fel lehet tenni az OSX-et, természetesen nem hivatalosan.
Amiröl te beszél az az operációs rendszer dolga már. Minden autóval fának lehet menni nem kell ahoz BMW, mint ahogy minden rendszer alá lehet vírust is írni, ha elég bamba a felhasználó és rendszergazda jogokkal futtaja az e-mailhoz csatolt állományokat.
Egy nagyobb PC gyártó gépéhez sem kell drivert vadászni, többnyire a gyári telepítő cd-be építik, esetleg mellékelik. A vírusok ellen sem olyan nehéz védekezni, nem rendszergazda jogokkal kell mindig dolgozni (ezt többnyire Windows alatt nem könnyű kivitelezni, Linux alatt lehet).
A Windows-t nem úgy találták ki hogy otthon fellököm és akkor majd milyen jó lesz nekem, szépen egy hozzáértő (többnyire rendszergazda) fetelepíti, beállítja a jogolsutságokat, majd a j(l)uzer az átala létrehozott felhasználókat használja, amikkel nem tud már semmit elrontani.
Jobb helyeken pl egy infóterembe is, több felhasználó van, rosszabb esetben tantárgyanként szétbontva, pl: infrmatika, programozás gyak, könyvtárhasználat, jobb esetben mindenki külön felhasználó a neki kellő jogokkal és programokkal, külső forrásbol származó állományt nem futtathat senki, a gépek nem közvetlenül kapcsolódnak a netre.
Öcsém nem szedett össze vírust, sem adware-t és minden eszköze működik a gépben, Fedora-t használ, ha jólemlékszem.
Hol keressem a kuka mélyén a Mac-et? -
rii
nagyúr
PC-re sincs spy, meg vírus veszély, csak ésszel kell használni.
korlátozott userként, és csak akkor adminként, ha telepíteni kell valamit. Sima win tűzfal, és semmi nem jön be, mivel nincs írási joga
persze rohadt nehéz így használni a PC-t :-/
én ezt az árat fizetem meg, mert ezt meg tudom -
foregister
tag
ezt mondom én is.
Csak vegyük példának a legnagyobb problémámat:
a levelező kliens. Én the bat-et használok és eddig akárhány progit próbáltam egyszerűen ez volt az a program amiben én totálisan megbízom és imádom használni (ráadásul úgy, hogy 5 e-mail címet használok egyidejűleg minden nap). Én amennyit a mac-ből láttam ismerősnél email szinten egyszerűen nem jött be, lehet csak szokás kérdése lenne, de mi van ha tényleg nem jön be? Fogom és újraindítom a gépet, hogy megnézzem az emaileket válaszoljak rájuk majd vissza mac-be?
Tárhely szinten nagyon háklis vagyok mivel videószerkesztéshez is kell a tárhely (1080i felbontás nyersben csak úgy zabálja a helyet). Mac-en hogy oldod meg a tárhely problémát külső winyók vásárlása nélkül? És én még csak videókat akarok szerkeszteni... -
VladimirR
nagyúr
nem hozzaertes kerdese
annyin mulik az egesz, hogy a tisztelt felhasznalo elolvassa-e, amit a gep kiir, kerdez
erre mindig azt hozom peldanak, hjogy mikor anno megjelent a blaster fereg (amihez en mar hetekkel elotte feltettem a patch-et, mert az au leszedte es telepitette), akkor delelott olvastam a hirrol, delben meg mar hivott haver, hogy nem jo a gepe
atmentem, mondom kapcsold be
windoze elindul, ablak felurik
a srac olyan gyorsan csapott le az ok gombra, hogy csak a sziluettbol ismertem fel, ez bizony a za volt (tuzfal)
na mondom akkor megegyszer, de most kezeket zsebre
rebott, tuzfal megint kerdez: ''te oreg, a blaster.exe kommunikalhat?''
mellesleg a fentiekbol kimaradt, evek ota nem hasznalok virusirtot -
Blaise
veterán
Szerencsére azért nálunk is csökkennek valamelyest az árak, egy ilyen gépet 290k körül lehet venni:
Macbook 1,83 GHz Intel Core 2 Duo processzor
13,3'' kijelző, 1280x800 felbontás
2x512 MB DDR2 667 MHz SODIMM memória
60 GB 5400 fpp S-ATA merevlemez
Combo meghajtó (DVD-ROM, CD-RW)
Ha egy hasonlo kiépítésű ''rendes'' notit nézünk oprendszerrel együtt akkor már mégse tűnik olyan vészesnek az ára. -
jerry311
nagyúr
Nincs Mac-em. Nem is volt. Egy dolgot viszont leszűrtem, fórumokból: a legendás customer care és customer satisfaction itthon tizedannyira sem fontos mint az USA-ban és ez uyganúgy vonatkozik az Apple-re mint a sarki sufniPC-re.
Abból amiket itt ott fórumokon olvasni, ha az USA-ban valami szar, akkor azt feltételezi róla a kereskedő, hogy magától elromlott vagy gyári hibás. Itthon első körben sőt második és harmadik körben is az alapvető hozzáállás, hogy a vevő tette tönkre az eszközt szándékosan. Tisztelet a kivételnek... Sajnos kevés ilyen kivétel van. -
szepi79
őstag
azt tudom, hogy USA rezidens vagy, azért is fogalmaztam az első hszemben úgy, hogy ''itt MO-n''. pesten konkrétan 4 boltról tudok, akik MAC-el foglalkoznak.
/A megyeszekhelyekrol nemtudok nyilatkozni, ez nem az Apple gondja, hogy a kisebb varosokban csak PC-kel foglalkoznak.../
amig nem tekinti gondjának, addig nem is fog elterjedni
egyébként egy PC-n futó Tiger engem is lázba tudna hozni, csak kérdés mennyire lenne stabil egy alkatrészenként összeállított, nem gyári MAC-en. -
bLaCkDoGoNe
veterán
Multimédiára biztosan szuper a Mac, de játékokkal például mi a helyzet? Én is főleg munkára használom a gépemet, ugyanakkor szeretek játszani is néha-néha. Szépen hangzik ez a natív sebességen való Win futtatás, de hogyan működik a valóságban? Valamiféle emulátorra gondolsz, vagy arra, hogy lehet rá Win-t telepíteni?
Szerk: Olvastam a korábbi hsz-eket ezügyben, akkor ha jól értem, telepíthetek rá Win-t. Ennek viszont így szerintem nincs értelme, azért venni egy drágább vasat, hogy windowst futtassak rajta...
Szerintem a váltás fő akadálya (az árat leszámítva) az, hogy sok embernek megvannak a kedvelt, bejáratott szoftverei (amikért ne adj' isten még fizetett is esetleg), és nem szívesen vág bele abba, hogy:
- megkeresse a másik oprendszeren futó, ugyanolyan szolgáltatásokat nyújtó szoftvert
- ill. ha van egy szoftver PC-re is meg Mac-re is, akkor újra megvegye azt (pl. Adobe termékek)
Én is szívesen dolgoznék egy olyan géppel, ami megy és nem kell folyton ütni-vágni-szerelni, hogy jó legyen, de félek, hogy a megszokott kis környezetemet, programjaimat nem tudom még csak 50%-osan sem átvinni Mac-re.
dabadab: Engem is elsődlegesen ez foglalkoztat most játék témában...
[Szerkesztve] -
-
Pacák
senior tag
A mac mindent tud, amit egy PC. Sőt. Többet tud a filerendszere miatt. A mac -en meg tudom mondani alapból, hogy egy .eps állomány milyen programmal készült, és abban a progiban nyílik meg az .eps, amiben készült. A PC -n, csak annak a programnak látom az ikonját a folderben, ami legutoljára magához rendelte az .eps kiterjesztést és persze mindent abban is nyit meg...
Vááááá...
Innentől nem neked szól, csak a tudatlan népeknek:
A PC -ről meg hidden állományként látszik a mac -es resource fork állomány, ami mindezt lehetővé teszi. A favágók persze PC oldalon törölni szeretnék... hát nem... tessenek ignorálni. Így néz ki a resource fork: ._fileneve.kiterjesztes -> nem hozzápiszkálni!
Használnám én is otthon a mac -et, de anyagilag nem bevállalható. Játékra, openoffice -ban szöveget szerkeszteni és szórakozásra még megfelel otthon a PC, a mac egy pöttyet drága, pedig sokat kacérkodtam vele... -
szepi79
őstag
erre van 1 jó válasz: jobb klikk
(forrás: bash.org)
még mielőtt megkövezel, nem az volt a kérdés, hogy szüksége van-e arra amit tud, hanem hogy tudja-e
de kérdezek mást: mennyire jó a MACes szervizhálózat? csak mert PCből nem gond még egy kisvárosban sem szervizt találni, MAChez gondolom fel kell mászni pestre (vagy jó esetben csak megyeszékhelyre), és gondolom ott sem bármelyik szerviz veszi be. -
Nem csak hogy szörföztem már OS/X-en, de fejlesztettem is rajta.
A kérdésem továbbra is fennáll.
A vírusok meg az elterjedtséggel függenek össze. Garantálom neked, hogy a joghurtOS-re egyetlenegy vírus/adware sem létezik. Amint a Firefox kilépett a párszázalékos világból, egyből elkezdték fingatni. Safarira tényleg tök felesleges erőfeszítés exploitot keresni, mert úgysem lesz hová továbbterjednie - ha fertőz is, utána éhenhal. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest