- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
kutga
félisten
-
vadkörte
addikt
Pont tavaly karácsonykor játszottam el ezt Velük.
Egyik este beballagtam a helyi kék/sárgákhoz (Euronics, mivel itt nincs más
) és vittem haza egy TV-t. Volt nagy szemmeresztegetés. Ez volt asszem egy szerdai napon, előző este lerendeltem a saját 43"-osomat. Azt kihozta a DPD szombaton, aznap elvitték az én 25"-os SONY-m. Még akkor este beüzemeltem nekik az újat, mivel nem volt tartalék SCART kábelem, a beltérijük, meg nem HDMI-s. Másnap már köszönték, hogy ennek mennyivel szebb a képe.
Az a táp kevés lesz. 5V / 2-2,5A kell a Pi2-nek és a mobiltöltő nem biztos, hogy jó. Én E-bay-ről vettem egy 2,5A-es "butatápot". Azóta nem nyafog a Pi, hogy kevés a ménkü, pedig előtte egy 2A-es Huawei töltő etettem.
Más:
Raspberry Pi alapú NAS építgetők figyelmébe ajánlom:
Suptronics X820 2,5" SATA HDD board.
Már csak egy ipari aluház kell neki egy megfelelő táppal és kész is az indusztriális minimál NAS -
vadkörte
addikt
+ (#28186) Gombinyó:
Nem kell ahhoz aktív konverter. A nagyPi-ken van analóg kimenet. A 3,5"-es csatlakozó egyik pólusa az analóg videokimenet, az első Pi-n ez volt a "sárga"csatlakozó. Egy normális minőségű 3 pólusu 3,5-es csatlakozó kell hozzá, aminek a másik vége három RCA csati. (sárga a video, a piros/fehér a hang) Onnan tovább tudod vinni a jelet egy kapcsolós Scart adapterbe. Ha nem kapcsolóst kapsz, akkor figyelj, hogy bemenetes legyen.
DE! Egetrengető képminőségere ne számíts! Próbáltam egy 25"-os SONY FD Trinitron TV-vel. A k****a szar volt a leggyengébb hasonlat, ami eszmbe jutott. Valószínűleg jobban jársz, ha veszel egy olcsó kategóriás 29-32"-es LCD TV-t.
Szüleim is így gondolkodtak. A vége az lett, hogy kidobtam a TV-jüket - valami ótvar 32cm-es vacak volt - és kaptak egy 29"-os LG-t. Eleinte morogtak, de a második naptól már nemigazán. -
azbest
félisten
ez elég impresszív, bár lehet p3-ashoz [link]. a 2 és 3 közt azt hiszem csak a ledek helye különbözik. de sokféle pár száz forintos fapadosabb házat is találni ebayen, lehet van más csavaros is. Vagy ha olcsó, akkor ragasztás a sarkoknál
A hivatalos pi ház az direkt olyan legózható, azért lehet könnyen szétszedni. Bár mintha lett volna valami műanag alkatrész belül is, ami a helyén tartotta. Régen szedtem szét.
-
azbest
félisten
például, de 4 soros változatot is lehet használni. A kábelezéshez pedig lehet külön venni jumber kábelt, van szivárványszínű
Van egyébként olyan megoldás is, hogy nem közvetlenül a gpio-ról vezéreljük a kijelzőt, hanem egy köztes kis board vezérli, ami i2c-vel kapcsolódik a pi-hez. Persze külön külön is megvehető az lcd és az i2c board, ha pl 4 sorosból nem találsz vele együtt.
Előnye: pontosan csinálja az időzítést, a gpio szoftveres kapcsolgatása néha elcsúszhat és akkor hülyeségeket ír a kijelző. Bár ez főleg akkor jellemző, amikor pythonból mókoljuk, az lcdproccal kevésbé hibázik. Nameg kevesebb kábel fut oda.Egyébként van olyan lcd is, amin pár gomb is van, amit gpio-kal össze lehet lőni pl kodi menüben lépkedésre is akár.
Úgy emlékszem, hogy valami módosított lcd drivert kellett felmásolni, hogy a gpio-s megoldást értse. i2c-hez lehet nem kell ilyen.
Régi kommentjeim: [link], [link], igényesebben [link]
Akkoriban azt hiszem raspbmc alatt próbálgattam, libreelec alatt kicsit másképp kell, mert itt addonként vannak az extra cuccok, de biztosan van hozzájuk leírás.
Az i2c lcd-ről si biztosan van bővebb infó, pl adafruit amit árul, ahhol tutorialt is szoktak készíteni és azok általában ugyanúgy működnek, mint az olcsó kínai változtatok.Arra is figyelj, hogy az újabb pi-ken más a gpio, mint az első generáción.
-
-
-
s_e_n_k_i
tag
Nem a youtube alkalmazás képét küldöd át a Pi-re, hanem a linket. Azaz ha Kodi-ban is telepítve van a Youtube addon, plussz a Yatse is fel van installálva a telefonodra, akkor ha a telefonon elindítasz egy youtube videót, akkor a megosztási lehetőségek között lesz olyan, hogy "Play on Media..." Yatse ikonnal. Ezt kiválasztva átdobja a youtube hivatkozást a Kodinak, és ott indul el a videó az elejéről. A telefont ezután ki is kapcsolhatod, a lejátszás már a Pi-n megy.
-
-
Celtis
veterán
-
vargalex
félisten
Szia!
Nekem nincs DVB-C tunerrel tapasztalatom, de a topic-ban rákeresve ezeket találtam:
-
-
kutga
félisten
-
gyurkikrisz
őstag
[link] pl igy, mostanában én is nézegetek a témában, egy ilyen kijelző alig néhány ezer forint, az ébresztős projektembe illene is.
más: a 2-es modellen van ugye 4 rögzítőpont, addig eljutottam hogy M2.5-ös csavar kéne, csakhogy jó a sima fém is, vagy mindenképpen műanyaggal próbálkozzak?
-
-
-
-
wassermann
Topikgazda
-
VS461
tag
Most igen, tud wifit, de majd autóban akarom a zenét megoldani vele, lehetőleg érintőképernyő nélkül. Kéne tehát a Pi lejátszóját távirányítani, amire a teló tökéletes (hónapok óta frankón működik), de nyilván nincs router az autóban. De ha megy hotspotról, akkor minden oké, és netem is van a telón, lehet navigálni, fogadni iMessage-et stb.
MaCs_70: gondolom, a Kodi Remote ugyanazt tudja, mint az androidos távirányítók. Köszi a tippet, jó lenne, ha beválna. Majd berendelek egy pár dolláros adaptert az ebay-n.
-
Celtis
veterán
Beállítások/kiegészítők/engedélyezett kiegészítők -> kikeresed a transmissiont -> letiltás.
Ezzel tuti leáll.
Ugyanebben az ablakban lehet az addont konfigurálni is. Nem tudom milyen beállítási opciók vannak, de a foldereket nem lehet itt beállítani?Egyébként az indító-leállító script is az addon saját folderében van, azaz /storage/.kodi/addons/ ...
A transmission nagyon jó kliens, kár megfutamodni.
-
bucihost
senior tag
Pedig (legalábbis szerintem) a TM a legjobb. Én speciel egy linuxot futtató nason használom, a "kliens" gépeken meg TM remote van. (a pi/kodi pedig a nasról szedi a filmeket, zenéket, stb). Tökéletesen működik. Ha haza érek ránézek én is, hogy Kodival miként is muzsikál(hat).
-
Incomplete dir tökmind1, h be van e rakva, v sem! Attól ugyanúgy felismeri.
Nekem a nason deaktiválni kellett a cuccot, mikor szerkesztettem.
Keress rá a fentebb írt find paranccsal, hátha nem csak 2 van. Pl nálam 4...
2. Nézd meg a jogokat a mappán és, h sikerült e egyáltalán módosítani a fájlt!
-
Celtis
veterán
Nekem a NAS-on fut a transmission, így pontos útmutatót nem tudok adni Openelec alatti beállításhoz, de alapvetően a settings.json fájlt kell szerkeszteni.
Sejtésem szerint a ....userdata/addon_data/... folderben lesz.incomplete-dir: String (default = default locations) Directory to keep files in until torrent is complete.
incomplete-dir-enabled: Boolean (default = false) When enabled, new torrents will download the files to incomplete-dir. When complete, the files will be moved to download-dir.Szóval szerintem a "incomplete-dir-enabled": false, beállítás lesz a megoldás.
-
-
-
-
-
-
-
szalay_1
csendes tag
Én A RaspBMC utódját használom OMSC-Kodit nem az Openelec alól futtatom.
arra viszont emlékszem, mikor az RC1-et installáltam ott nem volt a málna ikon alatt
"remote' ikon, de az RC2 től felfele már van remote ikon.
Idéz: " bepakoltam a konfigurációs fájlt, újraindítás után semmi változás."
persze, hogy nem is lesz változás, neked minden féle képpen Aktiválnod kell
a saját .conf fájlodat. magától honnan tudja melyik .conf fájlt akarod használni?
A lényeg, hogy meg kell találnod a Főmenü/programok/????setting/Remotes
????setting = én NEM openelecet használok így nem tudom pontosan mi a neve
de lehetséges, hogy a neve "openelecsetting"ezt jól megkavarták, egy rohadt képet nem találok a neten a Kodi/remote settinghez, hogy megmutassam, csak a múmia XMBC-rő van tele a net.
de ha Kodit használsz meg lehet találnod a REMOTE settinget, más képen nem tudod aktiválni.
-
-
Azt nemtudom, h itt hova kell rakni, de biztos a gyökérben vagy? Nem lehet, h csak annyi kell, h cd /, aztán ahogy a többiek mondták a /home/openelec mappába rakd a konfigot.
Egyébként a /home/pi-t még mindig használják raspbian alatt. (Vki fentebb írta, h ez már ős. Arra reagáltam.)
http://wiki.openelec.tv/index.php/Guide_To_lirc_rpi_GPIO_Receiver (bocs a linkért)
-
melan
senior tag
Hogyan lehet összepárosítani az XBMC-t az okostelefon alkalmazással? A winen futó XBMC használható vele?
Érdemes külső tápról meghajtani a Pi2-t, vagy mehet mondjuk a TV USB portjáról egy USB-Mikrousb kábellel? Persze, ebben az esetben folyton ki/be kapcsolom a TV-vel együtt...
Jah, még egy kérdés (bocsi a sok kérdésért) ha megvan (vagyis meglesz a Pi) el lehet érni rajta az XBMC-t mondjuk gépről böngészőn keresztül? Vagy csak közvetlenül rajta tudok majd állítgatni? (Míg meg nem jön tanulmányozom az asztali gépen)
-
-
Tv távirányítójával csak akkor tudnád kezelni, ha lenne rajta CEC. Kevésbé szakmaian úgy tudnám jellemezni, h a CEC segítségével a tv vissza tud küldeni jelet a pi-nek. Ha ez nincs, akkor érdemes beruházni egy a pi-re köthető vezetéknélküli távírányítóra. Skacok itt a fórumban biztos tudnak jókat, de a fenti keresősáv is a szolgálatodra áll.
Én konkrét típussal nem szolgálhatok mivel én tesztelésre használom és raspbianom van.
-
-
Akkor neked noobsos kártyád van. Nem is kell újrarakni, csak bekapcskor nyomogatni a shiftet és utána a listából kiszedni az x-et a raspbian elől. Így csak egy oe-d lesz. (Persze az openelec előtt legyen x) Viszont ő is újrarakja az oe-t.
Benoe77:
Nektek megy a motion? Én egy full hd-s kamerával próbáltam, de kb 3 mp-nként frissít és sztem nincs meg 240 px...
-
Celtis
veterán
Nem teljesen világos. Az Openlec egy lecsupaszított OS a KODI-ra optimalizálva. Van másik OS is a kártyán???
Ha úgy gondolod, hogy van valami felesleges is az SD kártyán, akkor ezt csináld.
- Csinálj egy mentést (Programok/Openelec settings/Kodi mentés)
- A backup zip fájlt szedd le a PI-ről. Windows-os gépről a hálózaton tallózva a HTPC /backup könyvtárban találod meg.
- Szedd le az openelec.tv oldalról a neked tetsző PI2 disk image-et.
- Csomagold ki és írd fel az SD-re a képfájlt a "Win32 Disk Imager" alkalmazással.
- Az eredmény egy újratelepített csupasz Openelec.
- Másold be a /backup folderbe a mentett konfigot
- Állítsd vissza a konfigot. (Programok/Openelec settings/Kodi visszaállítás)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest