- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Netfone
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Sziasztok!
Lenne esetleg arra ötlet, hogy egy Pi2-re miként tudnék armel rendszert tenni? Sajnos a nyomtató driver nem kompatibilis az armhf könyvtárakkal...
Köszi!
-
válasz
Marcsello31 #42446 üzenetére
Nekem is van egy hasonlóm, driver egyáltalán nincs armra. Lehet ehhez lesz, de kétlem, hogy gyorsabb lenne. Egy nagyon csúnya hekkel dolgozik a driver és ugyanúgy a gép számol.
-
-
-
Na, vettem egy új SD kártyát és gondoltam kipróbálom megint a raspbian lite-ot. Kapott SD overclockot, zramot (nem szkripttel mondjuk, hanem saját konfig), illetve levettem a vm.swappiness-t 10-re, hogy csak legvégső esetben nyúljon amúgy is a zramhoz. Így tényleg egész gyors a cucc. Csak a stabil 39-40 fokról hirtelen 50 fokos lett.
Köszi a tippeket!
-
válasz
wassermann #41965 üzenetére
Rendben, köszi. Írod az eredeti posztban, hogy mentsek imaget. Erre mi szükség van? Még ha balul sülne is el, berakom pc-be a kártyát és visszaírom, nem?
-
válasz
cog777 #41960 üzenetére
Köszi a kimerítő válaszokat neked is, meg mindenki másnak!
Tehát akkor az I/O fogja vissza főként, jól gondoltam. Köszi!
Tesztekkel ne fáradj, az érveid alapján elhiszem, hogy jól teljesít. Valószínűleg én is veszek majd a Pi mellé egy ssd-t. Mondjuk a fagyásokat nem tudom ez megoldaná-e.
azbest: próbáltam állítani a dolgokon, bár a színeken pont nem. Majd kipróbálom akkor, köszönöm. A tv fps-ét meg elvileg automatikusan állítja már a pi, meg ami sokat segített, az a rendes képfrissítés beállítása (50 Hz, a TV valamiért mindig 60 Hz volt). Így is van benne.egy érezhető akadás. Ha a képernyő kis részlete frissül, pl egy arc mozog, nincs gond. Viszont ha a teljes háttér oldalra pásztázik, vagy egy felülnézeti drónfelvétel van a tájról, eléggé darabosan frissül minden... Elvileg az FPS és a hz stimmel.
Az oprendszer cserével meg igen, tapasztaltam, hogy a legtöbb hardver nem megy, voidon is mindent kézzel kellett beállítani, de ez benne van a pakliban. Csak stabil legyen.
wassermann: köszi! Ez nagyon érdekes! Írtad, hogy szándékosan van visszafogva az sd. Ha overclockolom, az inkább a kártyának tesz rosszat, vagy a pinek?
--
Egyébként már jó ideje kint a Pi4. Van értelme várni az új verzióra, vagy nem érdemes, mert a mostaniakból is alig van készlet?
-
Ha már így felmerült bennem a raspberry téma, gondolkoztam, hogy tanácsot kérek egy elég régi problémámmal kapcsolatban. A Pi-s pályafutásom egy Pi2 megvételével kezdtem kb 5 éve. Akkoriban 12k volt, ahhoz képest egész ígéretes volt a hw és rengeteg tervem volt vele, hogy majd milyen jó lesz mindenes házi szervernek. Ami a giga ramba belefér.
Eleinte raspbiannal használtam, akkor még bőven nem a buster érában, de GUI-val szinte használhatatlanul lassú volt. Megszabadultam tőle, gondoltam jó lesz ssh-n is nekem, csak menjen minden akkor headless. Hát így is alulteljesített a vártnál. Komolyan mondom, az armv5-ös jóval gyengébb nasom is valahogy jobb felhasználói élményt szolgáltatott ssh-n, mint a pi. Az apt pl jellemzően fél órákat frissített legalább, ha volt kb 50 csomag, amire jött update. Akkor még nem gondolkoztam más disztróban, mint a raspbian meg nem is nagyon mondták egyiket sem stabilnak.
Végül feladtam a szerver elképzelést és média center lett belőle. Annak egész jó volt eleinte openeleccel, majd libreeleccel, de itt is voltak furcsa fagyások, amiket raspbian alatt is tapasztaltam, hogy egyik pillanatban minden rendben a rendszer válaszidejével, aztán meg csonttá fagy a gui és csak a teljes restart segít. Még a watchdog sem. Érdekesség, hogy ilyenkor az ssh általában elérhető, meg nem látok memleaket, vagy akármi más okozót. Ebből feltételezem, hogy valószínűleg a szoftverrel van a gond.
Aztán az évek során maradt tv okosító, de nem mondhatnám, hogy ezt a feladatát is tökéletesen ellátta. Mostmár egyre többet fagy, meg minden baja van. Nem tudom kideríteni miért. Syslogban semmi nincs.
Tápot, sd-t direkt vettem bele, hátha megoldja a dolgokat, nem segített semmit. Kábelt is cseréltem. Valahogy mindig az volt az érzésem, hogy lehet rossz boardot fogtam ki.
Ami még fura volt, hogy a kodival lejátszott 1080p anyagok minősége sem volt valami meggyőző, sőt. A színek fakók voltak, az élek erősen levágottak és talán váltottsorosságnak hívják a jelenséget, amikor pl egy panorámát pásztázott a kamera, az egész média kicsit akadozott a háttérben a gördülékeny megjelenítés helyett. De pl a plex addon blurje is inkább 16 bites pocsolyáknak tűnt, pedig azért egy arm eszköznek sem kéne gondot okozzon egyetlen kép rajzolása a domináns színekből ...
Ok, hogy olcsó volt, de sok tv-nek még ennél is gyengébb hardvere van, mégis milyen jól megy médiacenternek, meg kodinak. Nem értem.
Úgy gondoltam, itt lenne az ideje egy nyugdíjazásnak. Gondolkoztam a Pi 4-ben, de ha belefektetnék, szeretnék előtte meggyőződni, hogy van értelme, mivel főleg a 8 GB-s verziónak azért már van egy ára. Az alá, meg nem mennék. Volt már tapasztalatom Pi4-gyel raspbiannal és meg kell mondjam, itt sem volt valami gyors a rendszer. Alig tapasztaltam különbséget pl apt telepítéskor. Pedig egy class 10-es U1-es fene tudja milyen ígéretes Sandisk SD kártyával volt meghajtva.
Ugyanezt tapasztaltam most a Pi Zeroval is, ahogy írtam, hogy raspbiannal kb használhatatlan a rendszer, de érdekes módon hihetetlen jól fut egy rendesen összerakott, lightweight rendszerrel.
Ezért gondolom, hogy inkább szoftveresen vannak gondjai a pinek. Mennyire lenne használható mondjuk egy fedorával? Ha rakok rá kodit, akkor menni fog a hardveres gyorsítás (ahol kell,.mert tudom, hogy a pi4 már sokszor cpu erőből megoldja a h264-et) nem csak médiacenter os alól is?
Kell-e gondolnom hőpasztára, vagy bordára a cpu-n? Esetleg aktív hűtésre?
Amúgy nem lenne nagy igényem, sok mikroszervíz futna, mint postgresql, redis, tucat rust http api, pár szenzor, freeradius, fájlszerver, DLNA szerver (nem transzkódos) stb. Illetve néha esetleg android rom buildelésre lenne használva.
Annyira sok helyen olvasom, hogy egyesek majdnem kihajtják vele a gigabites netet torrenten meg stb, nekem nem sikerült rájönnöm arra sem, hogy miért ilyen lassú az apt.
Mi a titok? Külső SSD-re rakott system fájlok?
Köszi!
-
válasz
azbest #41955 üzenetére
Köszi, de szerintem marad a void, ha már ennyit szenvedtem vele. Meg nem vagyok egy nagy debian fan, plusz a rolling release otthoni használatra szerintem jobb, mint az ezeréves csomagok.
Ennek a setupnak annyi hátránya van, hogy mindent kézzel kell felszenvedni rá. A Bluetooth is 2 óra volt kb, mire összejött.
-
Köszönöm, azóta megoldottam!
wassermann: Sajnos nem fogom tudni kipróbálni a tesztet, mivel legyalultam azóta a raspberry ost és jelenleg void linux fut a ketyerén. Pár parancsot át kellene írnom. Lehet majd megteszem egy unalmas órában.
azbest: Gondolkodtam a javaslatodon, hogy valószínűleg a kicsit nagyobb teljesítményű Pi-k közt is van OTG képes, de arra jutottam, hogy ott meg az áram felvétel is nagyobb. Nekem meg az a fő szempont, hogy ne kelljen külön tápolni. Sajnos a router USB-je nem igen tudna elbírni egy rendes méretű rpivel.
--
Nem akartam elhinni, hogy a pi zero ennyire használhatatlanul lassú néhány esetben, pláne ugye a stubbys dns feloldás 2 másodpercben elêg meredek volt. Oké, hogy karcsú a hardver, de már egy mezei apt installra, ami felrakja az mc-t és a függőségeit, fél órát kell várni?
Gyanús volt, hogy akkor ennyit tud a hw, pedig mondom, alig volt kihasználva htop szerint. Ennek ellenére pusztán elvetemültségből nekiálltam portolni direkt a zerora egy Void Linuxot, ami pont megfelelt az igényeimnek, mert volt glibc-s buildje, volt direkt armv6-ra fordított image és a rootfs nagyon minimális frissen telepítve. Beletelt kis időbe, míg sikerült direkt a pi zerohoz írni egy patch setet, illetve mire a wifit működésre bírtam, de bebootolt.
Hát már első érzésre is jóval használhatóbb a rendszer, mint a raspbian. A rootfs kezdetben 32 MB volt. Fel akartam rakni a pihole-t, de meglepődve tapasztaltam, hogy nincsen manuális telepítési instrukciójuk, így órákat kellett arra szánnom, hogy a telepítő szkriptből kihámozzam milyen fájlok kellenek a pihole elindulásához, amiket szépen egyesével létrehoztam. Ez arra is jó volt, hogy ráébredjek, mennyi béna döntés van security szempontjából az alap telepítő szkriptben. Végül elindult a pihole mindenestül, végül a stubby került fel kíváncsiságból, ami nagy meglepetésemre a raspbiannal azonos módon felkonfigolva 100 ms alatt oldott fel mindent.
Elgondolkoztam, hogy ez hogy a fenébe lehetséges, végül azt a következtetést vontam le, hogy raspberry os liteból csak egy univerzális verzió van 32 bitre, ami nem az armv6-os CPU-ra van optimalizálva teljesen. Míg a void minden csomagja, beleértve a stubbyt is, erre az architektúrára volt lefordítva.
Utoljára pedig fel akartam rakni egy doh klienst is, ami a cloudflared lett. Kíváncsi voltam, hogy ő hogy teljesít és meg kell mondjam, pár tizeddel gyorsabb, mint a stubby. Sajnos nem volt megfelelő armv6 buildjük, ami a githubon volt, az fel se ment "invalid instruction" hibával elszállva. Szóval ezt is kézzel forgattam le egy másik arm vps-en jó pár optimalizációval.
Szóval elképesztő használható ez a kicsi pi is. Azóta raktam rá librespotot is és Bluetooth spotify lejátszónak is van használva, meg egy apró postgresql adatbázist és freeradiust. Minden gyönyörűen működik és alig megy a load avg 0.10 fölé. A RAM használat meg 89 MB per pillanat. Szerintem megtalaláltam a tökéletes megoldást.
Amit viszont nem értek, hogy látszólag nem igen van hasonló próbálkozás, sőt alig van közvetlenül armv6-ra elérhető disztró. Talán ubuntu, vagy arch, ezekre nem néztem rá. De mondjuk ezek egyike sem igazán lightweight. Fura, hogy ennyire el lenne hanyagolva a pi zero és első generációs pi támogatás? Vagy mi ennek az oka?
-
-
-
válasz
azbest #41943 üzenetére
Köszi a választ!
1. Egyrészt azért választottam a zerot, mert ilyenem még nem volt. És igen, kicsi a fogyasztása. Illetve ami érdekes benne, az az OTG támogatás. A mikrotik routeremen van egy USB 2.0 port, azt rákötöttem a Pi Zero belső micro USB portjára, majd módosítottam a kernel init konfigját, hogy induljon, mint RNDIS eszköz. Így a router USB-n felismeri és be tudtam emelni egyetlen micro USB kábel segítségevel a Pi-t a hálózatba, plusz tölt is ugyanazzal a kábellel. Így a ping is kevesebb, mint 1 ms a router és a Pi közt, szóval nincs vele gondom. Meg 8 euróért nem kapok sehol pi4-et.
Ami viszont meglepett, hogy elég nagy input lag volt SSH-n, miután felraktam a raspbiant, pedig szűz telepítésről volt szó. GUI sem fut, full headless az egész és a light verziót raktam fel. Szerencsére ez "magától" elmúlt valahogy.
2. A video kimenetet már ismerem a pi4/pi2-ről, de sajnos ez itt nem pálya, ahogy írtam is, teljesen headless a rendszer. Még átalakítóm sincsen displayhez, csak egy micro USB kábel, meg egy SD kártya. A syslog viszont jó tipp, köszönöm. Egyelőre minden rendben van szerinte!
3. Nem tudom eldönteni, hogy mi okozhatja, maga az egyetlen processzormag alig van állandóan kihasználva a htop szerint. És csak az apt futott meg a htop, semmi más a stock rendszer processzein kívül. De csináltam egy dd tesztet cache nélkül és valószínűleg tényleg I/O bottleneck lesz. Jó, ha 2 MB/s-t tud, ami elég karcsú.
4. Hatalmas ötlet felcsatolni a /var/log-ot tmpfs-nek. Én is ezt fogom csinálni szerintem.
Egyébként felraktam a pihole -> stubby -> quad9 (DNS over TLS) triót és elég siralmasan teljesít, egy nem gyorsítótárazott kérés feloldása van hogy 730 ms, de általában 1-2 sec között van.
Olvastam pár helyen, hogy ez többek közt a Raspberry Pi OS/raspbian optimalizálatlansága miatt is lehet, de nem hiszem. Mindenesetre most kipróbálok egy Alpinet, illetve lecserélem a stubbyt unboundra. Van esetleg valami más lightweight os, ami megy headless és mondjuk nem musl-t, hanem glibc-t használ? Meg mondjuk nem debian alapú, hanem valami rolling release.
-
Ja és még valami! Melyik SD kártya ajánlott rendszer alá? 16 GB bőven elég lesz, meg nem kell nagyon gyors, viszont írva néha lesz bőven. Szempont lenne, hogy a mediamarkt rendelkezzen vele, amúgy nincs nagy igényem.
-
Üdv!
Vettem egy Pi Zero W-t, ami helyi DNS szervernek, illetve radius szervernek lesz használva. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
1. Jól látom, hogy a Pi Zero W még csak ARMv6, tehát arm64-es oprendszerre ne is álmodjak?
2. Ezen a Pi-n nincsen power led, hol tudom megnézni, hogy elegendő áramot kap-e usb-n?
3. Jelenleg egy nagyon régi sd kártya van benne... Ha azt látom, hogy a CPU alig van kihasználva htop szerint (7-8%), de a loadavg durván nagy (2.63 az utolsó 30 percben), akkor valószínűleg a kártya haldoklik?
4. Nincs valami leírás ami szépen végigvezet a logolás letiltáson, meg mindenen, ami esetleg gyilkolhatja az SD kártyát?
5. Jól látom, hogy Alpine Linuxhoz nincs hivatalos pihole?Köszi!
-
-
-
Üdv!
Rég jártam erre, aminek főként az az oka, hogy kb 2017 óta nem nyúltam a kis Raspberry Pi2-mhöz. Annak idején TV okosítóként használtam, de emlékszem, hogy kénytelen voltam LibreElec-et használni, mivel raspbiannal lassú volt és nem vitte még a youtube videókat sem böngészőből. A libreelecnek volt valami trükkje szoftveres encodingra.
Viszont LE-vel azóta is szépen teszi a dolgát.
Gondolkozom egy RPi4-re beruházáson. Nem látom sok értelmét a 8 GB RAM verziónak, mert kb csak médiacenternek lenne használva és amúgy is sok esetben a CPU nem bírna annyi mindent futtatni, amihez 8 GB RAM kéne. Nem tudom, mennyi ram lenne elég erre a célra?
Viszont hallottam pár helyen, hogy a LE, illetve a kodekek még erősen hiányosak a 4-es verzióra, illetve hogy a CEC támogatás nem megy. Igaz ez?
Akkor a régi Pi2-mhöz vettem egy wifi usb modult, de alapból nem támogatja a LibreElec, nincs hozzá forgatva modul. Lefordítom én, de nem találtam infót arról, hogy melyik kernel forrást használja az LE. A sima raspberrypi/linux repót?
Illetve tervben van DVB-S adás vétele valamelyik Pi-vel. Melyik stick támogatja a LE-et, illetve működik szépen HD adással is?
Pi2-re van értelme még megvenni az MPEG2/VC1 licenceket? Ahogy néztem, MPEG2-re már lejárt a szabadalom, de ugyanúgy adják el a licenceket... És tvre nem lenne rossz. De szoftveresen is kitolja jelenleg. Lenne különbség minőségben?
-
-
-
Sziasztok,
Tegnap jött meg az RPi4-em, de nem ad képet. A kábel jó, másik RPi4-gyel megy. Csere?
-
-
-
Sziasztok!
Egyszerűen nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan kéne a simple iptv mostani, elavult listáját lecserélni egy frissebb m3u linkre. Hogy kéne? Openelec 5.0.8, saját build (rengeteg módosítással
).
Köszi!
-
-
válasz
Headless #21130 üzenetére
Nekem egy ősrégi wheezy verzió-n tökéletesen fut a chromium. De én még régebben csináltam egy chromiumot openelecre, ami szerintem messze gyorsabb valamiért, mint Raspbian alatt... Amúgy ha nem elérhető alapból lehet magadnak is fordítani!
Más: Vettem egy TTL kábelt a nasomhoz, h tudjak kernelt módosítani. A nas u-boot bootloadert használ és el lehet vele intézni, h pendriveról bootolja az egész os-t. Még nem próbáltam, de akkor ezek szerint lehetséges ezt a málnán is kivitelezni? Csakmert szeretném inkább a gyors pendriveom használni rendszerbetöltésre stb és inkább a 64 gigás SD kártyát hagynám meg zenéknek, filmeknek stb.
-
Aki netrádiót/zenelejátszót épít a piből, annak javaslom az mpd-t (Music Player Daemon-t). Nagyon kompakt C-ben írt lejátszó, irányítani pedig szinte bármilyen platformról (mobilról is) lehet. Szerintem nagyon profi cucc!
Telepíteni Debian alatt így lehet (root alól):
apt-get mpd
A konfigja asszem a /etc/mpd.conf és az "mpd" paranccsal lehet indítani. Ezután már mehet is a zenelejátszás.
Tudja indexelni a konfigban megadott zenemappát, illetve streamek/m3u listák lejátszására is alkalmas és mivel c-ben van írva, nagyon kevés procit használ.
-
Sajnos nem sikerült még rájönnöm, hogy hogyan lesz belőle csomag. Illetve még az is közre játszott, hogy a diskless Ubuntu-m, ami pxeről nfs-en keresztül fut megy egy darabig, de aztán ha sokáig fut a csomagfordító szkript, egyszer csak meghal az nfs szerver és ezáltal az Ubuntu is, ami a fájljait nfs-en érte el...
Pedig a szerver procija egyáltalán nincsen túlterhelve... Ezért most készíthetek új nfs szervert... De ez még egy kis időt igénybe fog venni.
Ha az nfs meg lesz, akkor meg írok az oe fejlesztőinek, hogy hogyan lehet a fentebb írt parancsot oly módon használni, hogy egy csomagot kreáljon a böngészőmből. Mert ugye a csomag tartalmazná magát a chromium binárist és egy python szkript hívná meg. Namost, erről papoltam feljebb, hogy a paranccsal külön nem fordítja le a binárisra a C kódot és látszólag semmi nem történik, viszont ha elkészítem képfájlként, akkor tök jól megy...
-
-
válasz
cinemazealot #19701 üzenetére
Szia!
Ez még nagyon béta... Illetve csak úgy sikerült, h ez egy képfájl, ami az openelec 5.0.8 dev verzió a githubról, csak van benne built in chromium. Szívesen megosztanám, de ez az image marha nagy és 20 kbps a feltöltési sebességem...
Elvileg egy ilyen paranccsal meg lehet csinálni csak magát aa csomagot, de nekem nem akar működni... Legalábbis lefut, de nem látok sehol semmi változást...:
PROJECT=RPi2 ARCH=arm ./scripts/create_addon chromiumtestingmrdini
Viszont ha kivárom, míg lebuildeli az egész os-t, akkor pedig működik...
-
válasz
SomaSom551 #19697 üzenetére
Nem sajnos. WINE nincs arm-ra.
Az a Win10 arm verzió az csak fejlesztőknek van, nincs ablakkezelő stb...
Egyedüli megoldás a quemu vmilyen linux alatt, de az meg nagyon lassú...
-
Kb mindenre. Én OE-re nem találtam böngészőt (6.0.8), ami nem szöveges, hanem ismeri a HTML5-öt, CSS-t stb...
@azbest
Láttam a netem, hogy van chromium build raspberry pi 2/3-ra.
Persze, hogy van, benne is van a debian repóban, csak nem openelecre. Na én meg megcsináltam oe-be integrálva. Nincs gond a sebességgel, csak a flash és az internetbank (mert Java applet) nem megy rajta. Nem a videónézés a célom, arra ott az Exodus+, a MovieShark stb...
De a chromium az nem ugyanaz mint a chrome, nincsenek benne azok a bővítmények.
Nem baj, utálom a Chrome-ot, de csak a chromiumot sikerült összehoznom. Tősgyökeres FF használó vagyok...
Reklámblokkolóra meg nincs szükségem, mert a routerben van adblocker szkript.
-
-
Sziasztok!
Miert nincs egy eppkezlab es hasznalhato bongeszo openelec RPi2-re, amikor ennyi fejleszto foglalkozik vele?
Ott a chromium, ami megy is x64 buildekben gyarilag, illetve regen volt Opera is ra... Most meg elment egy delelott azzal, hogy osszeraktam magamnak egy rendes oe-t chromiummal. De ez sem tamogatja a Flash-t. Amugy egesz elvezheto sebesseg.
-
válasz
eastsider #18375 üzenetére
Szia!
Mivel a nasos topikban pont nfs-re kérdeztél rá, így gondolom a nas az nfs szerver.
Sorry, h itt offolok....
A zyxel sajnos tojik arra, hogy milyen régi az alap nfs, ami a nason csomagból telepíthető...
Ezért azzal rengeteg gond van. Csak hogy egyet említsek 2-es nfs, az ubuntuhoz meg pl minimum 3-as kell, vagy máshogy kell mountolni...
Vagy használj FFP-s nfs-t (unfs3), vagy amit inkább javaslok, hogy felejtsd el az nfs-t és nézd meg, hogy sambán hogy viselkedik! Ha ott is rossz a hang, akkor az a film, vagy a TV/erősítő hibája. Esetleg pendrivera másolva is megnézheted, hogy akadozik-e.
-
Sziasztok!
Van, aki használ PiFM-et? Már többedszerre próbálkozok egy pi2-n, de eddig csak a star wars zenét sikerült lejátszani... Az is kicsit halk. Mp3-at, vagy egyébb formátumot élvezhető minőségben hogy lehet leadni? Illetve hangerőn szeretnék picit növelni. Azt hol lehet?
Köszi!
-
-
-
-
-
válasz
Celtis #15906 üzenetére
No comment
Amúgy lehet pl md5ben vagy akár shaban stb tárolni a jelszavakat. Úgyhogy végülis az is titkosítás.
Nekem csak az számít, h ez jobban bejön, nem kell megadnom a wifi jelszót, amivel mindenhez hozzáfér (pl nasok routerek stb) és be lehet korlátozni a userek elérését.
Mellesleg, mint már írtam megnehezíti a virtuális betörők dolgát, h minden egyes lehetséges felhasználónévvel meg kell próbálnia az összes karaktert. Szerintem lehetetlen feltörni. A radius szerverhez, meg ugye addig nem fér hozzá, amíg be nem lép a hálóra.
Mondjuk a szomszédok mind öregek, őket aztán nem érdekli az auth úgysem fognak wifizni...
-
válasz
Celtis #15899 üzenetére
Szia!
Gondolom a 15888-ra gondolsz mivel arra válaszolsz.
Ott nem a radiusra, hanem az enterprisera értem a titkosításos részt, mivel enterprise-al kezdtem a mondatot.
És az is ott van, h a raspberry felel az authentikációért.
(ő a radius szerver)
Tehát magára az enterprisera értem, mint titkosítási fajtát.
-
válasz
envagyok #15894 üzenetére
Azért jobb, mert felhasználóhoz tudod kötni, h mit csinál.
De otthonra természetesen elég a personal mac szűréssel.
Csak mint érdekességet írtam le. Megaztán lehet vele nyilvános hotspotot csinálni számlázórendszerrel.
Szerk.: egyébként nálam a felállás a következő: rejtett az ssid, így a crackernek azt is ki kell bruteforcolnia. Aztán ha bejutott van még egy atomerős user és pass páros. Kétlem, h 100 év elég lenne ahhoz, h bejusson úgy, h félóránként 30at próbálkozhat és ha gyanús dolog van, úgyis látom a freeradius logjában, h mivel próbálkozott már és lecserélem arra a jelszót, amit már tesztelt.
Aztán van egy captive portalom is mögötte, még egy user/pass párossal.
A vendégeimnek pedig 2 gombnyomással telefonról(tasker) tudok adni netet, ami mondjuk 2 óra netet rejt magában, utána tiltja az ideiglenes felhasználót, vagy meghosszabíthatom.
Ezek után joggal mondhatjátok, h paranoiás vagyok!
Jobb félni, mint megijedni!
-
-
válasz
lord.lakli #15889 üzenetére
Szia!
"A beállítása picit nehéz volt magának a freeradius szervernek, mert sehol a neten nem találtam éppkézláb leírást, ami pontosan leírja az egész folyamatot és nemcsak a localhostos tesztig jut el."
Mint írtam nem. A saját fejem után mentem. De ha kell mondom szívesen segítek.
A feltétele egy raspbian, vagy vmilyen rendes linux disztró, amiben van apt-get féle (dpkg) csomagkezelő)
Ha debian alatt vagy, akkor esrtleg tolhatsz egy sudo apt-et update és sudo apt-get upgrade párost, majd a sudo apt-get install freeradius freeradius-mysql -y segítségével tedd fel a freeradiust.
Nekem az sql sem volt fent alapból, ezért azt is telepítsd ha kéri. Aztán cd-z fel a /etc/freeradius könyvtárba. Itt vannak a konfigok. Célszerű mcvel, vagy winscpvel módosítani. (Ezeket a fájlokat csak a root user tudja módosítani alapból. Fontos, h ne adj chmod 777-et a szerkesztés engedélyezésére, hanem rootként szerkeszd, mert utána nem indul a radius) Szóval itt be kell állítani a clients.conf-ban a routert (nas-t), a users fájlban pedig a felhasználókat.
Szerencsére a konfigok nagyon jól és akár számomra is érthetően fel vannak kommentezve, ezért nem kell hozzá leírás sem.
Illetve célszerű feltenni a daloradius web gui-t.
Szerk.: A freeradius-mysql-t nem muszály feltenni, de szerintem okosabb sqlben tárolni a usereket. Nomeg ha vki daloradiusozni szeretne, akkor alap az sql.
-
válasz
envagyok #15884 üzenetére
Szia!
A radius fogalmával tisztában vagy?
Egy enterprise titkosítású hálózatot hoztam létre, ahol a raspberry felel az authentikációért. Ő tárolja a felhasználókat/jelszavakat a wifihez, illetve lehet korlátozni, h pl a guest nevű wifi user 1 nap csak 2 órát lehessen fent, vagy ha elér egy bizonyos korlátot stb.
Általában cégek/szállodák (=nagyobb hálózatok) használják ezt a titkosítást, viszont szerintem otthonra is hasznos, mert pl tudom, h mit csinál a gyerek stb.
Ha ismered a UPC wifree-t, az is ezt a titkosítást használja.
A beállítása picit nehéz volt magának a freeradius szervernek, mert sehol a neten nem találtam éppkézláb leírást, ami pontosan leírja az egész folyamatot és nemcsak a localhostos teszti jut el. Persze angoltudás kell hozzá, de szívesen segítek.
Ja és a routernek tudnia kell az enterprise-ot!
Szerk.: én sem vagyok szakmabeli.
Sőt a téma nekem is 0 volt előtte. De azalatt a pár hét kínlódás alatt sok infót felszedtem!
-
-
-
-
válasz
erikke17 #15463 üzenetére
Igen, egy tuner és egy antenna elég. Bár az egyes pi-n szerintem kodekre is szükség lehet, ezt majd úgyis meg fogod látni.
Szoftveresen a tvheadendet kell telepíteni, majd oe-n az élő tv-t engedélyezni. Aztán a webes felületen beállítod a csatornákat stb és a tvheadend klienssel már nézheted is a csatornákat.
@ALI_G
Elég tápot kap? Aktív hub van?
-
-
-
Azta tényleg!
Már frissítettem is. Nekem az 5.0.8-ról való update simán ment. Leszedtem az openelec oldaláról az update fájlt, beraktam sambán az update mappába (/storage/.update/) majd toltam neki egy rebootot, felrakta kb 2 perc alatt és egy reboot után már az isengard (fogadjunk, h elírtam
) logó fogadott.
Még nem néztem vele filmet, de minden kiegészítő megy, csak pl a youtube elfelejtette a logint...
De a pörgetés nagyon gyors lett!
-
-
-
válasz
sunnysys #15391 üzenetére
Egyáltalán a pppoe-t hogyan oldod meg, ha a modem adsl? (Foggalmam sincs milyen, ezt nem említetted, ezért csak gondolom)
Azt sem tudom, hogy modemnél kell e...
Mindenesetre jobb egy router, vagy a tesztelés idejére vidd be a melóhelyre, hogy egyáltalán bejön-e a tm gui.
-
válasz
sunnysys #15389 üzenetére
Szia!
Ez (szerintem) egyszerű hálózati probléma lesz.
Gondolom nincs forwardolva a 9091-es port, ezért nem éred el. A másik dolog, ami az eszembe jut, az az, h a melóhelyeken (pl nálunk is) a 9091-es port le van tiltva. (Ezért kell sock5 proxy
)
Szerk.: egy router nem ártana otthonra is!
-
Sziasztok!
Vki futtat radius szervert a málnán? Ha igen, melyiket? Mennyire megbízhatóan logol? Sebesség megvan?
-
Üdv!
Valakinek sikerült openelec alatt rendes magyar bill.-ként feltenni egy magyar billentyűzetet? Ha igen hogy? Nekem sehogy nem jön össze...
-
-
válasz
Blackdeath12 #15247 üzenetére
Ja. Az más. Azt hittem találtál qemu alá imaget és azon nins root.
Hát abba nehéz lesz belenyúlni... Esetleg framarootot próbáld ki.
Egyébként droidra van valami vm kezelő, asszem root sem kell hozzá. Van hozzá win95 image.
Most hirtelen ezt találtam:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=30397108
Sorry a linkformátumért...
-
válasz
Blackdeath12 #15245 üzenetére
Szia!
Amit qemu alól bootolsz, az egy képfájl. Ezt legegyszerűbben egy linux alól lehet módosítani a megfelelő fájlok romhoz adásával.
Ez már erősen android téma, de nem elég a supersu apk, hanem kell maga a su fájl is. Tulajdonképpen ez a su fájl a root. A supersu csak a jogosultságokat kezeli.
Szerk.: a system/app mappába rakd a supersu apk-ját, a su fájlt pedig a system/xbin alá.
Viszont ha 5.* a droid vagy frissebb, akkor figyelni kell a selinuxra. Na ez már kemény téma!
-
válasz
Blackdeath12 #15212 üzenetére
Szia!
Bontsd ki a képfájlt, majd tedd be a system/xbin alá a su-t, a system/app mappába pedig a superSU-t.
Vagy adb-n lehet még rootolni, esetleg framaroot...
-
válasz
Blackdeath12 #15155 üzenetére
Hát Te tudod, de sajnos nem fog menni.
Még qemuval sem, hacsak nem sikerül x86-os arhitektúrájú oprendszert emulálni. De ilyet még ezen a kütyün nem láttam.A qemu mellett még ajánlanám a wine-t, de sajnos az sem támogatja az arm-ot...Visszavonom. Elvileg megy qemuval.
Egyébként telepíteni kicsit nehezebb, töröld, ami most fent van és add ki ezeket:
sudo apt-get install git zlib1g-dev libsdl1.2-dev`
wget 198.154.101.186/RaspberryPI/qemudidi2.rarMajd ezt a rart bontsd ki mondjuk unrar x -el. Utána már csak be kell állítani. Most találtam rá x86-os debiant!
Mindjárt ki is próbálom, hogy nem e kamu.
-
válasz
Blackdeath12 #15145 üzenetére
Ki mondta, hogy nem fut linuxon? Én csak annyit mondtam, hogy x86 proci kéne neki és nem arm...
Próbáld ki a mumble-t, szerintem van olyan jó és még a virtualizációval sem kell szenvedni! Bár egy ilyen gyenge eszközön nem érdemes ilyesfajta dolgot futtatni.
-
válasz
Blackdeath12 #15143 üzenetére
Ts csak x86-on futha jól tudom.
-
válasz
gyurkikrisz #14974 üzenetére
Ssh és winscp.
-
-
válasz
gyurkikrisz #14712 üzenetére
Szia!
Itt valószínűleg a hálózat sebessége lesz a buktató.
Meg lehet oldani egy raspbiannal és egy xrdp szerverrel az elérést akár telefonról is, de szerintem egy film már diavetítés lenne. (Még ugyan nem próbáltam)
-
-
válasz
PumpkinSeed #14644 üzenetére
Tudtommal nem.
Ha esetleg a pire lett volna, akkor talán, de visszafelé nem. Nincs rá otimalizálva.
-
-
válasz
Geripapa #14391 üzenetére
Szia!
Sajnos openelec esetében nemnagyon létezik remote desktop, mivel ahogy a többiek is mondták eléggé le van egyszerűsítve. Még az apt is kimaradt...
Azt tudom, h Raspbianra van xrdp, de az sajnos oe-n nem megy.
Esetleg a gépes(PC-s) kodin beállíthatnád a dolgokat, majd backupból rá a málnára. Ilyet még nem csináltam, de úgy gondolom kivitelezhető. (De ha nem majd kijavítanak
)
-
-
-
válasz
crissprivat #14358 üzenetére
Hello!
Az openelecnek van pi2-re optimalizált változata. Ha a pi1-eset tetted fel (mert azt írtad MINDENT úgy csináltál, mint az egyesen
) cseréld le és sokkal gyorsabb lesz!
-
válasz
Geripapa #14340 üzenetére
Szia!
Úgy rémlik, ezt már dióhéjban leírtam püben.
Amúgy ha openelecet szeretnél, szedd le az img(képfájlt) majd a win32diskimagerrel írd ki sdre. Ezután vársz a folyamat végéig, majd eltávolítod, berakod a pibe és voilá!
Egyszerű, mint a facsipesz!
OnlineWolf:
Megy és müködik. (Python alapból van, sql-t telepíteni kell) Pythonban ssh-n keresztül is tudsz programozni képernyő nélkül, bár én inkább az xrdp-t szeretem. (X remote desktop)
-
-
válasz
petya220 #14315 üzenetére
Természetesen üreset adtam be neki(a fentebb említett freq üres volt). A star warsos zenét, ami alapból benne volt, le is adja, csak az mp3-al gyűlt meg a bajom... Igen, ahhoz elvileg kell ffmpeg(fent van) és ez a parancs:
ffmpeg -i input.mp3 -f s16le -ar 22.05k -ac 1 - | sudo ./pifm - 89.7De nem szól...
Egyébként lehet, h az mp3-al van gondja? (Lean On-t próbáltam, mivel ez volt a gyerek gépén felül
, ez Itunesről van)
-
válasz
Mr Dini #14294 üzenetére
Az icrobotics féle megoldással, ami eddig csak a régebbi pi-ken ment sikerült pi2-n is egy forkolt megoldással megcsinálni.
Stereot, mono-t tud.
Akik használják pi1-en azoktól kérdezném:
ffmpeg fent van és szerettem volna egy mp3-at lejátszani a rádióval, de semmi hangja nincs... Mit ronthattam el? (Ja és még annyi, h frekvenciának a 103.3 a Class FM, tehát a freq-t is lecseréltem a parancsban... Ez gond?
)
Köszi!
-
Ha valakit érdekel a dolog, sikerült azzal a kínai(v szarkalábas nyelv
) forkolással a pi2-t FM transmitterré varázsolni!
-
válasz
JohnnyX #14222 üzenetére
Nálam a komolyabb mkvékat nagyobb tekerésnél kikreshelte, vagy néha kidobta, h gyorsítótár megtelt, pedig sokat adtam neki... :/
Nálam is 100-as net(inkább Lan) van, c4-es kártya és zyxel nas.
Szerk.: openeleces kodinál nem vészes a várakozás szerintem. Azért egy 3 mpt kb várni kell, de ebben nem látok nagy különbséget a 2 pi között.
-
-
válasz
JohnnyX #14219 üzenetére
Szia!
Szerintem nagy a különbség!
Már nem kell megvenni az mpeg2 licencet, mert a pi2 ki tudja tolni erőből(GPU) a dolgot!
Azonkívül az isoktól az én pi-m vmiért behalt, gondolom kevés volt hozzá ez meg tolja szuperul.
Szerintem FullHD filmeknél is már számít az az 1 giga ram és a 4 magos proci!
Szvsz szerintem sokat dobtak rajta!
-
válasz
s3toraph #14212 üzenetére
Amikor én próbáltam a GPIO komolyabb részeit kihasználni, kellett volna egy dokumentáció, ami tartalmaz számomra fontos értékeket.
Ilyesmit csak pi1-ekre találtam. Sokáig a rádió sem ment, most tudtam meg, h igen, megy.
Persze azóta biztos dobtak össze vmi hasznos írást.
Nameg ha csak szenzorokat akarsz kezelni, akkor nem számít. Az pi2-n is tök jól megy.
Ui.: van itt 2 írás is (a PH!-n) ilyen hőmérős projektel. Régebben belinkeltem ide mind2-t. (Srry mobilról vagyok)
-
válasz
s3toraph #14207 üzenetére
Szia,
Málnából itt a farnell a népszerű. (fdh)
Tápból olcsóért a pcxeset ajánlom. Keress vissza, itt is volt róla szó.
Pi2 valóban jobb lenne látszólag, de a memóriabeli értékek változtak, meg vmi a proci körül is, ezért pl a rádió transmitter sem megy rajta... :/ Érdemes ennek utánajárni vásárlás előtt.
-
-
-
válasz
inf3rno #14155 üzenetére
A sambaval (smb/cifs) az adott LANon lévő wines gépeket tudod elérni. Egyfajta file transfer dolog. Persze Unix alól is ki tudod használni a megfelelő apt felrakása után.
Én nem a CECre utaltam, hanem írta, h a TVje kevés formátumot ismer, ezért szeretne ilyet beszerezni és DLNa-n streamelni a nasról.
Cecet nassal?
Olyan valóban nem nagyon van ilyen "gyáriaknál".
-
válasz
inf3rno #14153 üzenetére
Konkrétan tudom milyen nasja van és az a nas tud samba megosztást.
Hogy kötsz rá egy nast a TVre?
Sambán pedig csak kikeresi a filmet és máris lejátssza. Nem is kell várni max 5 mp-t nálam.
Max ha be vannak rarozva, akkor érdemes a nason kibontani, de szerintem felejtse el a DLNA-t és használjon vagy sambát, vagy UPnP-t.
Kodis oprendszerek az openelec, az osmc, és az xbmc. Raspbmc már megszűnt... Azt váltotta fel az osmc.
Geripapa:
Szerintem Neked az openelec és a samba sharing a legjobb választás. Mint fentebb írtam nekem is zyxelem van, én is így használom.
-
-
Sziasztok!
Akkor itt elérhető az általam válogatott lista. Érdemes havonta rácsekkolni, h van e benne újdonság!
Sok sikert!
-
-
-
-
-
-
válasz
Mr Dini #14014 üzenetére
Sziasztok!
Belinkelem itt is, hátha hamarabb kapok választ... Python programozás - Mobilarena Fórum #413
Köszi!
-
válasz
Flowtation #14013 üzenetére
Nálam alapból desktop módban van. (Legalábbis a kodi settings azt mutatja) De köszi! Megpróbálom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest