- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #9895 üzenetére
fehér? A normál usb aljzatokra gondolsz? Azt hogyan sikerült elérni?
Ha valami gyári hiba miatt esett szét, akkor lehet próbálkozni a garanciával.
Vagy valaki hozzáértővel lecseréltetheted a csatlakozót.
-
válasz
DrojDtroll #9897 üzenetére
Háát, anno én is cli-ztem, de aztán megváltás volt a Windows 3.1 és az egér -- bár egy ideig még kitartottam pár programnál a parancssornál. Azóta elmúlt, bár a kezdeti célirány óta átmentem kocafelhasználóba.
Üdv: MaCS
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Ereshkigal #9896 üzenetére
Én cli párti vagyok, mióta megtanultam használni. Számomra rengetegszer gyorsabb mint a gui-s megoldása egy dolognak. Főleg igaz ez rpi-n.
-
DrojDtroll
veterán
Van itt még valaki rajtam kívül akinek eltört a rpi USB csatlakozójának fehér része?
-
-
erikke17
őstag
Használja ezt az addont valaki Openelec alá vagy ismeri?
-
DrojDtroll
veterán
Az rpi oldalán milyen gyakran jelenik meg egy os újabb változata?
-
Obalix, vargalex Warter, köszönöm!
Én is így okoskodtam, de a Raspbmc valamiért nem csinálta meg a Médiatárat -- az OpelElec és az Xbian bezzeg igen.
Azért vannak nyűgjeim, de ezekről majd akkor, ha magamtól nem tudtam megoldani őket, meg aztán még nem végleges a rendszer.
Ami egyelőre kicsit zavar,az az, hogy a magyar ékezetes magánhangzókat az ABC végére sorolja -- erre van megoldás?Más: mi az a Party Mode?
Köszönettel: MaCS
-
zzola
titán
válasz
wassermann #9884 üzenetére
Azt hiszem én csak egy egeret veszek hozzá.
A K520 nagyon jó, nekem is volt éveken át... -
wassermann
Topikgazda
-
zzola
titán
válasz
wassermann #9879 üzenetére
Elgondolkodtató! Persze csak akkor érdekel, ha plug 'n play módon működtethető az egér.
Genius egér már van ~2k-ér...(#9880) modellmaker
Igen, ezzel tisztában vagyok! Azt hittem, van esetleg egy eladó, ahonnan mindenki rendelni szokott. Nekem van pár eladó, akiktől vásárolok, mert megbízhatók...
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
wassermann #9879 üzenetére
Nekem bluetooth billentyuvel van hasznalva.(igaz mostmar nem a pi hanem a cubox-i, de a pi is azzal volt) Nagyon kenyelmes az egesz, baratnom is szereti igy hasznalni, ugyhogy en is csak ajanlani tudom ezt a megoldast.
-
wassermann
Topikgazda
Próbáltasd meg a feleségeddel: egy a pi-re rádugott egérrel! Nálam a vezetéknélküli egér a RaspBMC-hez bejött a családnak. Így nincs két távirányító, csak egy, plusz egy vez. nélk. egér/bill. kombö kizárólag a pi-hez. (a billentyű csak youtube keresésnél kell, ezért nem is írtam. Lehet boldogulni nélküle is)
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
Én is belefogtam egy Hyperion projectbe,de nálam valami gubanc van.
A szoftver az - azt hiszem - működik (a top szerint fut), de a ledek nem világítanak.
( ez után sem : /storage/hyperion/bin/hyperion-remote.sh --priority 50 --color red --duration 5000) Egyetlen életjel amit kapok a rendszertől az akkor van amikor bedugom a led-sort a csatlakozojába ( a Pi még külön áramforrásról megy),akkor néha csak az első pirosan ,néha meg az összes vegyesen felvillan egy pillanatra,de utána semmi. Nem tudom mi lehet a baj.
Kontakt hiba vagy szoftveres gond vagy valami a bekötésnél ?
( RPi B+ + OpenElec 4.2.1)
HELP !!!
Köszi.
-
zzola
titán
válasz
wassermann #9872 üzenetére
Nem! Most kipróbáltam, mindárom HDMI-n működik a CEC, de abban a pillanatban, ahogy bekapcsolom a sep-top-box-ot, nem működik, fel sem ismeri a TV a Pi-t! Ha kikapcsolom, akkor meg felismeri!
WTF?Távirányítót honnan/hol érdemes rendelni? RPi boltban láttam, de postával 4k felett jön ki az ára....
Telefonról jól vezérelhető, de ugye ha én nem vagyok itthon, feleségem nem tudja használni..
-
Warter
addikt
válasz
MaCS_70 #9867 üzenetére
Létre kell hoznod a médiatárat és akkor a Yatse látni fog minden zenét rendesen és borító alapján (már ha van) és tudsz közöttük válogatni és lejátszási listába tenni. Érdemes 1x megcsinálni, minden zenemappába folder.jpg néven borító képet tenni és utána szépen meg fogja csinálni az xbmc a médiatárat.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
wassermann #9872 üzenetére
dehonnem, "olcsóbb" pana TV-ken is csak 1 HDMi tudja ezt a kikapcs/bekapcs dolgot.
-
vargalex
félisten
válasz
MaCS_70 #9867 üzenetére
Szia!
A bubble upnp külön latja a dlna szervert (a tartalmat) és külön a dlna képes lejátszó eszközt. Majd megmondhatod benne, hogy a kiválasztott tartalmat melyik eszköz játssza le. Pont ez a lényege. A lejátszó eszközön még csak nem is kell felvenni média forrásként a DLNA szervert.
-
válasz
csimpas #9866 üzenetére
Köszönöm a választ, de nem igazán erről van szó.
Minden logika szerint működnie kell annak, hogy a mobiltelefonról minden trükközés nélkül tudjam távirányítani az XBMC-t (amit engedélyeztem is neki a menüben).
A Bubble-lel minden további nélkül lehet DLNA-klienst távirányítani, hiszen arra van -- csak valamiért nem látja az XBMC szemével a hálózati meghajtót. Ezzel vagyok elakadva: az XBMC a saját felületén látja a DLNA-megosztást annak tartalmával, a Bubble látja, hogy az XBMC látja a DLNA-t -- csakhogy magát a tartalmat nem látja benne, tehát maguk a zenefájlok nem jutnak el a Bubble-ig.
És itt van nekem két problémám:
1. Nem értem a Bubble logikáját, számomra kaotikus, bár biztosan ésszerű, csak még nem jöttem rá,
2. Nem ismerem az XBMC működését, nem tudom, hogy pontosan mit takar az, hogy Library, csak nay vonalakban sejtem. Gondolom, arról van szó, hogy készítsen egy indexet az általa látott tartalomról, amit az Xbian pár óta alatt végre is hajtott, a Raspbian viszont nem csinálja végig.Feltételezem, ennek az indexnek a hiánya okozza a gondomat, ami egyébként egy teljesen triviális igény lenne.
-
csimpas
tag
válasz
MaCS_70 #9860 üzenetére
hátha ad egy kis ötletet:
én vettem egy ilyet, igaz hogy nem zenehallgatás céljából, de ha már megvolt, pythonban összedobtam egy olyat, hogy ha beírtam hogy 11# akkor szólt a class fm , 12# music fm, stb (persze netről), xy-ra reboot, stb stb
valószínű hogy meglehet oldani hogy a zene mappáidon belül random, vagy lejátszási sorrendben is lejátsza a zenét, esetleg léptetni is lehessen, így nem kell tv a zenéhez.
nekem nem billeg a hub, tv alatt van, meg sem mozdul
-
csimpas
tag
nekem egy ilyen aktív usb hub-on van egy 500 gigás vinyó,ugyan ez a hub a sparba 3500 huf...)
csak 1080p-s filmeket töltök,transmission-daemon-al. van hogy 5-6 jön le egyszerre,nagy gond sosem volt még, van hogy 30-40 torrent van seed-be, nem tapasztaltam még hibát. persze előfordul hogy fagyogat, de azt úgyis észreveszed, de nem nagyon jellemző, fagyásnál áram ki-be és tölt továbbamikor seedel, akkor meg egyáltalán nem tapasztaltam problémát
-
csimpas
tag
nekem valami oknál fogva, nagyon lassú az openvpn ,kb 0.5 Mb ha csatlakozom
van esetleg valami mód rá hogy gyorsabb legyen?
legalább annyira gyors, hogy youtube működjön.használ valaki TV GO-t? hogyan lehetne raspberry-n működtetni?
-
Érdeklődnék továbbá memóriakártya ügyben:
Érdemes-e 8 GB-ost használni, ha az adatok amúgy a szerveren laknak?
Samsung, Kingston, Sandisk?
Class hány? Van értelme/hátránya a C10-nek?Köszönettel: MaCS
-
válasz
MaCS_70 #9855 üzenetére
Szóval szép ez, meg jó is, de azért akad kérdésem bőven.
A cél az lenne, hogy tévé nélkül is lehessen zenét hallgatni, mégpedig úgy, hogy tévét be sem kapcsolom, teljesen Androidról vezérlen az XBMC-t. Erre eddig három programot próbáltam: Yatse, XBMC Remote és Bubble.
Az XBMC Remote-ban nem is találom, hol lehetne zeneszámokat válogatni.
A Bubble valami egészen kaotikus a számomra, valahogy mindig keveredik a Local Media Server, maga a NAS és az XBMC mint renderer, viszont az XBMC alatt történetesen semmi zenét nem lát. Valahogy nem látom át az egész logikáját, pedig nyüstöltem eleget.
A Yatse sem lát az XBMC-ben zenét, pedig a tévén látszik, hogy ott van a NAS teljes DLNA-könytvtára szépen bekottázva.
Maga a Library is üres, pedig már próbáltam kérni arra, hogy hozza létre (ezt magán a tévéképernyős menün próbáltam), el is indul a bitkolbász, de el is tűnik hamar. (Egyébként pontosan mi a Library?)
Egyébként Kodi még nincs integrálva?
-
zzola
titán
Az én LG TV-el sem működik a CEC, sem RaspBMC sem OpeneELEC alatt...
-
erikke17
őstag
válasz
orbitalion #9851 üzenetére
Ó ennyire azért nem vagyok benne ilyen elektronikába, alapvető dolgok mennek de ilyen nem fordult meg fejemben, de ha arra kerül sor akkor nem hagyom figyelmen kívül!
Hogy On is legyen
Ma megjött a Delock HDMI Audio Extractor, Openelecben Passhtrough bekapcsolva erősítő optikán összekötve Delock-al. Gyönyörű hangzás 5.1-ben, Flac zenék is.
De kéne egy kis plusz kakaó, valaki tudna segíteni egy kis OC-ben egy 850mhz-re meg a ramot is meg amit érdekes picit megpöckölni?
Hogy álljak neki mivel? Bordák vannak Pi-n.
Előre is köszi.
-
Na, egészen jól haladok a RPI felderítésével!
A Raspbian jobbnak tűnik, mint az Xbian, maradok mellette.Annyi gondom van, hogy rossz kártyára telepítettem. Tudtok ajánlani valamit arra, hogy a kártyámat hogyan tudnám egy kisebbre klónozni?
-
zzola
titán
válasz
wassermann #9853 üzenetére
Értem, köszi!
-
wassermann
Topikgazda
A Raspberry Pi nem x86 alapú hardver, mint egy PC, nincs rajta ki-bekapcsolási lehetőség: ha bedugod elindul, ennyi. A szoftvert leállíthatod, de akkor oda kell menni, kihúzni és újrabedugni ha el akarod indítani. Olyan keveset fogyaszt, hogy nincs is értelme kapcsolgatni.
-
orbitalion
tag
-
-
oba
addikt
Kano Os -t valaki próbálta már? Esetleg használja? vélemény?
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #9843 üzenetére
OE vagy RBMC szinte mindegy, én sokáig OE-t használtam, mert anno kicsit gyorsabbnak tűnt a menüben. De most próbálgattam a Kodis OE 5 bétát, az fagyogatott nálam néha, aztán feltettem az RBMC final-t, (végleges verzió) és ez most megint nagyon szimpatikus, kicsit talán gyorsabb is mint az OE. Egy egészséges (850/375-ös) tuningot ad alapból a pi-nek, ez nekem tökéletesen elég is mindenre. OE alatt neked kell a config fájlban tuningolni, természetesen 950-1000MHz-re is be lehet lőni stabilan de ehhez bordák minimum kellenek. Amugy a menürendszer, felépités szinte tök ugyanaz, ugyhogy nem lesz nagy különbség, csak az SD kártyára telepítés módja más kicsit.
-
zzola
titán
válasz
wassermann #9838 üzenetére
Köszi! Ha ma megjön a tápkábel átalakító,akkor kiderül!
-
Megjött a B+-om!
Ez Nektek nem olyan jó hír, mert ezzel kezdődnek a hülye kérdéseim. Az elmúlt két hétben ugyan sok száz oldalnyi cikken és teszten átrágtam magam, most mégis teljesen bizonytalan vagyok, mivel és hogyan kezdjem.
Most helyből a rendszer mibenlétén vakarózom, elsőre Nyitott Elek barátunkkal kezdenék.
-
zzola
titán
Tegnap megérkezett a Pi B+ modell. Hüle voltam, mert a DC-microUSB átalakítót nem kértem. Már úton van az is.
A kérdésem az volna, hogy RaspBMC telepítéséhez kell egér/billentyű? Elviekben a TV-m tudja a CEC-t, így nem elegendő a TV távirányítója?
Köszi! -
-
erikke17
őstag
Ahha, esetleg még olyan variáció hogy a Pi és az Y kábel közé még egy darab USB-t beszerkeszteni de abból kiherélni a +5V és a GND-t szálat így tuti a nincs visszatáplálás csak a két adat maradna...
Egyébként a külső tápos USB Hub-k adnak visszafelé tehát jelent esetben a Pi felé? Vagy azok is diódával le vannak védve?
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #9833 üzenetére
A b+ esetén változtattak az usb tápellátásán. Úgy írták, hogy visszatápolás így már nem lehetséges. Szóval ha betettek egy diódát, akkor valsz nem okoz nagy bajt a plusz táp.
Az meg nem hagyományos értelemben vett mod, hanem a b+-on lévő áram korlátozó chipet állítja magasabb korlátra.Nekem nincs b+, a közeljövőben nem is tervezek ilyet.
-
erikke17
őstag
Ez a mod van valamiféle negatív hatással Pi-re? Egyébként fel van bordázva, tehát a fet-en is van.
Még az jutotta szembe, hogy Y USB kábel egyik vége Pi-be másik meg telefon töltőjébe ami 1.5A tud leadni, ez így életszerű? Vagy inkább nem, mivel esetleges feszültség különbség a két táp végett, esetleg Pi-hogy reagálna rá hogy USB felől is kap tápot.. ?
-
válasz
DrojDtroll #9823 üzenetére
Tehát a pi be van dugva a powerbankba, a powerbankba meg a táp és így megy? Nem merül közben a powerbank?
Ha kihúzod a tápot (áramszünet) akkor a pi megy tovább a powerbankról? -
oba
addikt
köszi a méréseket
azért megnyugodtam, hogy 16 mbitnél azért többet tud
de azért erősen gondolkodom egy banana pi -on... nem tudom még -
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #9824 üzenetére
Ez minek a sebessége? A raspire nincsen flash, szóval gondolom nem vele mérted.
-
DrojDtroll
veterán
Ilyen lett a sebesség:
-
erikke17
őstag
Pi B+ elbirna egy külső HDD-t ha 2A-es tapom van? A HDD y USB kábeles, más periféria nincsen se billentyűzet se egér mert tabletrol iranyitom avagy semmi külső fogyasztó. Előre is köszi
-
oba
addikt
válasz
DrojDtroll #9815 üzenetére
-
oba
addikt
válasz
DrojDtroll #9811 üzenetére
nyilván nem gond de azért jó lenne tudni hogy mennyi lenne meg
-
oba
addikt
válasz
orbitalion #9808 üzenetére
Igen a banana pi -t én is néztem... csak ugye az drágább... de persze még átgondolom
igazából nem zavar hogy egyszerre csak egy torrent futhat, úgysem szoktam többet tölteni egyszerreolvasgattam amúgy, vncvel simán távvezérelhető a pi iPaddel, szóval egy gonddal kevesebb
-
zolda
tag
-
orbitalion
tag
Szia! Nem akarlak összezavarni, de szerintem az RPi azért nem tud több torrentet elvinni, mert akkor több fájlt kell párhuzamosan írnia az USB-n keresztül, amit nem bír jól kezelni, (mert gondolom mindenki winyóra, vagy Pendrive-ra tölt). Sajnos még nem próbáltam torrentezni a BPi-vel, de szerintem jobban bírná, mivel két USB-je van, vagy SATA-s winyót is rá lehet akasztani. Fut rajta a Raspbian is éppen azzal megy most (de tök hülye vagyok még a linuxhoz, telepíteni se tudok még egy lefordítandó állományt, nem, hogy torrentet állítsak be...) ezért nem próbáltam, csak töprengek. Maga az A20 is bikább, 1G-s a LAN is, elég jó lehet vele netezni, na kell türelem, de nem vész. Android is szépen fut, arra is vannak torrent appok bőven. Ha lesz érkezésem, Android alatt felteszek egyet és kipróbálom, de nem sok időm van, ezért nem akarok ígérgetni!
-
oba
addikt
köszi a helpet mindkettőtöknek! akkor mindenképpen beszerzek egy ilyet
és megpróbálom majd beüzemelni
melyik modellt érdemes venni? illetve a 100mbites nettel elboldogulna kábelen keresztül? milyen rendszert ajánlanátok hozzá? -
DrojDtroll
veterán
válasz
Ereshkigal #9804 üzenetére
Nekem is az volt a járható út ha egyszerre csak 1 letöltés ment, szóval úgy kell beállítani a klienst, hogy egyszerre csak 1 letöltés mehessen.
-
Ereshkigal
őstag
Össze lehet hozni. Doc írt is egy cikket ilyen, és hasonló felhasználásokról. De szerintem tömve is van vele a net. A torrenttel kapcsolatban én azt tapasztaltam, hogy ha egyesével töltöd őket, akkor nincs gond, de ha 4-5-öt ráengedtem egyszerre, akkor bizony csontra fagyott az ethernet/usb vezérlő.
Konfigolni SSH-n keresztül tudod, így nem kell billentyűzetet dugni rá. -
DrojDtroll
veterán
Menjönk szépen sorban.
A p2p kliens és hozzá a web gui megoldható, szóval webes felületen tudsz hozzáadni/törilni... stb.
A külső winyóval sincs semmi gond, csak kell egy olan usb elosztó, ami aktív tápos, mivel a pi usb-je nem tud leadni elegendő áramot.Ennyit tudtam segíteni, mivel nincs Ipad-em, és szerintem a többi ettől függ.
-
zolda
tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani egy olyan boltot Pesten, ahol nagy valószínűséggel lehet kapni B+ típushoz 3 RCA kábelt?! Sürgős lenne, ezért nem neten rendelek. Plusz a boltban hátha rá is tudnak mérni, hogy biztosan megfelelő kiosztású legyen...
köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Apple Cinema HD Display 23" eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest