- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
beloadjoker #8497 üzenetére
A firmwareből lehet újabb kell hozzá, nem tudom mikortól van benne a támogatás. Raspbiannál a régi pin kiadva két parancsot a frissítéshez már elvileg probléma nélkül át lehet tenni a kártyát az újba. itt írnak a frissítésről: [link]
A jackkel kapcsolatban pár napja éppen linkeltem ilyen kábeleket: [link]
-
moli.hu
őstag
válasz
beloadjoker #8497 üzenetére
igen, jacken van
-
beloadjoker
őstag
hali!
b+-ról akkor a 3,5ös jack csatin keresztül jön a hang meg a kép is ? tehát olyan kábel kell hozzá akkor mint mondjuk egy régi n900hoz omnia 2höz vagy galaxy s-hez?
ja igen és láttam a változtatásokat de akkor ezek szerint azok a belsőt nem érintették tehát pl kali megy rajta ugyan úgy? aprópó valaki próbálta? esetleg pwnpi? -
azbest
félisten
ja, hogy van egy folyamatosan futó openwrt router is? Hát ezt eddig nem mondtad.
Na akkor arra ha lehet kötni usb-t, akkor elvileg az usb-re megoldható valamilyen elektronikával relé vezérlése, ami kapcsolgathatja a raspi tápját kívülről
Félig viccesen, félig komolyan mondom.
-
tvamos
nagyúr
OpenCV-vel probalok nyomulni a RPi-n... de nagyon lassu. Hogy tudom azt megnezni, hasznalja-e az OCV a GPU-t?
-
footy
addikt
Kosznom mindenkinek a valaszokat.
Mivel az elektronikaban nem vagyok jartas, ugy dontottem, azt az utata kihagyom, foleg hogy a megtakaritas resze elenyeszo. Az egyetlen opcio a WOL marad , de nem talalok egyertelmu utalast sehol hogy Raspbmc vagy openelec alatt megoldhato lenne. WOL-lal kapcsolnam be, egy cronjob-bal(ha nem hozzaferheto a fenti disztrok alatt, akkor az openwrt-s routeremre keresnek valami scriptet ami bejelentkezik ssh-n es kiadja a halt-ot vagy shutdown-t) pedig ki. -
steveetm
őstag
válasz
moli.hu #8482 üzenetére
Igen, ha 0-24 ben pörgeted 100%-on, talán, de szerintem annyi sem. Idle alatt, ahogy olvasgattam 200mAh körül van, ofc attól is függ mit kötsz rá, de a 800mAh az nekem nagyon erős túlzás. De, ha 400al számolok, az éves szinten akkor is ~800Ft. Ehhez akkor számoljuk hozzá, hogy bootolás és lekapcsolás során biztosan többet fogyaszt a pi, így imho nagyon-nagyon kevés indok marad amellett, hogy energiatakarékossági okoból kapcsolgatva legyen. Nyílván heti kevés használat esetén azt mondom ok, de egy tv hátuljára kötve éves szinten sem leszel az 1700 forintos megtakarítás közelében sem.
Ha kiszámolod az időráfordítást arra, hogy megcsináld a pi szabályszerű indításának/leállításának automatizálását+ anyagköltséget, akkor biztos vagyok benne, hogy minimum jópár év alatt megtérülő "megtakarításról" beszélhetünk csak.De javítsatok ki, ha valakinek más számai vannak, én csak olvasgatni tudok még
Üdv.: steveetm
-
vjozsef
senior tag
Hőmérsékletet mérek, de alapból a Munin pl nem jelzi ki a tizedeseket, és elég hülyén néz ez így ki:
Hogy tudom átállítani hogy a mérési tartományt szépen egytizedesre jelezze ki az Y ágon,
-
rPibolt.hu -n rendelheto a B+
-
moli.hu
őstag
válasz
vjozsef #8481 üzenetére
eloszor is 800 mAh az havi 144 ft, amit nem igazan neveznek fillereknek. ez eves szinten mar 1728 ft, ennyibol talan kijon a lekapcsolo ara.
masodszor is, es ez sokkal-sokkal fontosabb: anyagfaradas. ha egy eszkoz mukodik, akkor az hasznalodik, es ez az elektronikus eszkozoknel is igaz. extrem peldanak ott van az nvidia chipsetes laptopok forrasztasanak esete.
harmadreszt: elvek. ha neki ez fontos, akkor ez fontos. nem abban kert segitseget, hogy beszeljetek le, hanem a leirt problemaja megoldasaban. -
tvamos
nagyúr
En meg mindig csak "kihuztam".
-
trance89
őstag
válasz
golya87 #8465 üzenetére
"1A még mindig kevés neki."
és ezt honnan is vetted?
köztudottan 1A az ajánlott minimális táp ami kell neki, nálam egy UE32EH5450-es samura van kötve, van rajta egy 1A-es port is, onnan kapja a kakót már 1 hónapja és semmi problémám nincs vele, a tv-vel együtt indul és mielőtt kikapcsolnám a tv-t először lelövöm a pi-t -
hódmaci
senior tag
válasz
wassermann #8475 üzenetére
És ha állj le paranccsal egy időrelé is indulna ami kb annyi idő múlva veszi el a tápot ami a leállítási időhöz szükséges.Persze itt gond lehet még a plusz fogyasztás amit az időrelé vonz magával.
-
sonar
addikt
Uhh, pedig mikor én kerestem akkor nem találtam. Fél éve kellett volna egy projecthez.
#8475 nyilván nem elegáns és nem szereti, de vmit vmiért
Igazából egy kényelmi problémára keres megoldást aminek összességében nem sok értelme van. Mert lehet, hogy a TV-je többet fogyaszt készenléti állapotban, mint amennyit a Pi terhelve... szóval takarékossági szempontból nem sok értelme van ezen spórolni -
azbest
félisten
"De 5V-os reléből nem igazán van olyan amivel 230VAC-t kapcsolsz. Szóval bonyolult elektronikával meg tudnád oldani, de az meg többe lenne, mint a RPi éves fogyasztása."
Biztos vagy benne?
Opto csatolós, 5-7.5V tápú. 250V 10A kapcsolására is.
5V Relay Module 1-Channel Opto-Isolated
Egy a sok közül. 1-2-4-8-16 csatornásokból is van sok ebayen gombokért.
-
wassermann
Topikgazda
Ezzel az a baj, hogy Pi egy Linux-ot futtató számítógép, ami azt, hogy szimplán "lelövik" a tápot nem igazán szereti. A jó megoldás vmi minimál szoftvert is tartalmaz, ami pl. egy bemenetet figyel és ha ott megjelenik a "kacsolj ki" jelzés, leállítja a rendszert. Ezután lehetne csak elvenni a tápfeszültséget!
-
sonar
addikt
Én a TV USB-jét használnám relé meghuzatásra, így viszont a TV és az RPi csak egyszerre üzemelhetne.
Egy egyszerű bekötés:[link]
De 5V-os reléből nem igazán van olyan amivel 230VAC-t kapcsolsz. Szóval bonyolult elektronikával meg tudnád oldani, de az meg többe lenne, mint a RPi éves fogyasztása.Ami esetleg még szóba jöhet a kapcsolható dugóalj. Somogyi-nak van ilyen cucca. Pár ezer forintból 4-5 konnektort lehet vezérelni távirányítóval.
Conrad-nál találtam [link] -
azbest
félisten
szoftveresen nincs ki-be kapcsolgatásra támogatás. A kikapcsolást esetleg relét vezérelve meg lehetne oldani, de akkor is maga alatt vágná ki futás közben a tápot. Wol sem támogatott. Esetleg egy filléres arduinoval talán megoldható lenne a táp kapcsolgatása, de akkor meg az fut folyamatosan
-
-
golya87
őstag
Gazdaságosabb C10-es kártyára költözni. Pendrive-nál csak a drágábbakkal tudsz előrelépést elérni.
Tv-vel bekapcsolással az a gond, hogy kikapcsolás is egyszerre menne, és nem mindig jut az embernek eszébe kikapcsolni a pi-t és csak utána a tv-t, így sérülhet a fájlrendszer. Plusz a megfelelő táphoz három usb portra lenne szükséged. 1A még mindig kevés neki.
Nekem külön tápról megy és nem pörög a villanyóra jobban. -
footy
addikt
Erre valaki?
Az openelec bootolasat szeretném felgyorsítani. Most class4-es kárytán van a rendszer, érezhető változás lenne egy class10-es kártyát venni? Vagy érdemesebb pendrive-ra tenni a rendszert?
Hogy tudnam megoldani hogy a tv-vel egyutt kapcsoljon be a raspberry? A TV usb-je csak 500ma-t ad az sajnos keves.
-
már írtam, hogy 20-30 napos folyamatos üzem után a pi valamiért nálam mindig bekresselt. Egy újraindítás után már nem volt hajlandó elindulni, csak reinstall.
Próbáltam, hogy nem húzom a procit, de akkor is. Most memkarit cseréltem, hátha... -
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #8457 üzenetére
A logokat kéne megnézni, hogy nem dobta -e el az usb-t vagy nem lett-e korrupt a fájl...
-
válasz
DrojDtroll #8457 üzenetére
Nincs beállítva valami limit?
Aktív vagy passzív a port? -
azbest
félisten
válasz
moli.hu #8456 üzenetére
Hát, minden ilyen témánál ígérik, hogy nincs is baj, de eddig még mindig volt valami gebasz nálam. Legutóbb a smartcard olvasó használata közben rögtön eldobta az usb alrendszert. Azóta eltelt pár hónap, nem tudom volt -e lényeges változás, vagy más elromlott-e helyette.
Az a baj, hogy mindkettőről olvastam már kritikát. Az meg, hogy a belső 1.0-ára állítva stabilizálódott, inkább a belső hibájára utalhat. Kivéve, ha ettől a külső is 1.0-ás lesz. Ha valaki sokat kísérletezik A modellel, az tudna róla jobban nyilatkozni, de nem nagyon találkoztam még ilyennel. -
DrojDtroll
veterán
Mitől van az, hogy a torrent nem akar seedelni kob 1 nap után?
Folyamatosan ment a pi, kb 1 napig csak seed-elt aztán megállt. Inaktív lett az összes torrent. Újraindítottam a pi-t és a routeremet is, de ez nem oldotta meg a problémát. (kliens: qbittorrent, os: raspbian)
Felraktam a transmission-t seed-elt 1 napig kb, aztán ugyanez a probléma.
Ha bekapcsolom a PC-met akkor ugyan azok a torrentek seedelődnek rendesen.
Mi lehet a gond?
-
footy
addikt
Az openelec bootolasat szeretném felgyorsítani. Most class4-es kárytán van a rendszer, érezhető változás lenne egy class10-es kártyát venni? Vagy érdemesebb pendrive-ra tenni a rendszert?
-
azbest
félisten
Most olvastam egy kommentet a hivatalos fórumban, hogy a B+ esetén kivédték az usb-n keresztüli visszatáplálást. Szóval, ezzel már úgy tűnik nem működik az, hogy az aktív hubról ugyanarról a kábelről tápoljon a pi, mint amin az adat megy, hanem mindenképpen kell gondoskodni tápról (gpio vagy normál betáp).
De legalább mostmár hotplug támogatott, szal nem rebootol talán az áramingadozástól mint a régiMégegy érdekes dolog:
Kérdés: "Will the Secondary Memory Interface be available on the new GPIO connector?"
Válasz: "Yes the whole of bank 0 is now accessible…But you’ll have to wait for some further documentation on SMI first (this is in the pipeline)"Ha gpio-ra kitettek mégegy sd kártya vezérlőt, akkor szerintem ezzel akár külső emmc modullal is összeköthető lehet [link]. Persze adapterrel eddig is mehetett, csak talán jobb sebességet tudhat, mint a mostani slot.
-
azbest
félisten
Telefonoknál gyakori volt régebben, hogy a jack adott ki compozit videót is megfelelő kábelt használva.
Például ez [jack - anya rca], vagy a fordított rca végű [jack - apa rca]. Attól függ mire kell dugni.Ha csak a hang kell, akkor valószínűleg sima jacket elég bedugni.
Persze lehet kombinálni is, az anya végű mellé egy ilyen (rca apa - jack anya) és akkor a videó mellett normál jack kimenetre van alakítva.
-
tvamos
nagyúr
Gondolom, valami olyasmi lehet, hogy 3 jelvezetek van, meg egy kozos, mint a stereo headseteken. A fenykepezo gepemhez is olyan csatlakozo van. (Az meg raadasul 2.5mm-es is.)
(#8445) azbest válasza tvamos (#8444) üzenetére
Bocs, atgondoltam, es tulajdonkeppen informacios kijelzoket, mintaveteles tesztberendezeseket meghajtani, meg hasonlokat nem kell ennel komolyabb dolog. En rogton gepvezerleseket ertek az ipari felhasznalason, ahol a biztonsag meg a valos ideju beavatkozas kell. -
DeniL
tag
Sosem láttam még ilyet, de nem egészen értem, hogyan lehet kihozni az kompozit videót a jackdugóból? (Kell hozzá valami speciális átalakító? Menni fog egyszerre hang és a kép?)
-
azbest
félisten
Ja a céges használatnál elsősorban a devboard kiszerelést / felépítést értettem. Ipari alatt sem feltétlen gyártógépek vezérlését szokták mondani, hanem amikor valamilyen készüléket terveznek a SoC-kal és ahhoz egy univerzális eszközként már tudják a képességeit tesztelni, még mielőtt saját hardvert gyártanának belőle. Tehát ipari alkalmazás, amikor profitért építenek valamilyen éles használatra, eladásra eszközöket.
persze armv6-ra erre kisebb az esély. Inkább a compute modulra építőknek jó ez. Ezeket valószínűleg te is így gondoltad, csak azért írtam le mert az "ipari" szleng picit mást jelent az ezzel foglalkozók szóhasználatában, mint amire a hétköznapi ember először gondolNem tudom van-e komolyabb raspire épülő készülék, amit nem csak a reklámérték miatt mutattak be, hanem tényleg nagy mennyiségben árulnak.
-
tvamos
nagyúr
-
azbest
félisten
A compute modulos kit is érdekes, csak hát a 48+ ezres árat kissé túlzónak érzem. Látszik, hogy ezt ipari alkalmazáshoz, devboardként árulják. Cégeknek ez semmi.
szerk:
a model B+ kapcsán itt is van egy jó leírás: [link]
Ezek szerint most már a pi tápbemenete 2A is lehet és közvetlenül az usb-jére dugva képes lehet meghajtani egy mobil winyót is. -
azbest
félisten
válasz
Hyperion #8436 üzenetére
Jaja, az tuti, mert az sms chipen múlik, hogy hány usb lesz rajta - az tartalmazza az usb hubot. Az eddig használt változat 2 portos volt, ez meg 4 portos. Bár valószínűleg más lényeges változást nem okoz.
lan9512, lan9514Nocsak, kitették már a hivatalos oldalra is http://www.raspberrypi.org/blog/#introducing-raspberry-pi-model-b-plus
Fellendül legalább a műanyag ház biznisz, lehet újabb fajtát árulni
* More GPIO. The GPIO header has grown to 40 pins, while retaining the same pinout for the first 26 pins as the Model B.
* More USB. We now have 4 USB 2.0 ports, compared to 2 on the Model B, and better hotplug and overcurrent behaviour.
* Micro SD. The old friction-fit SD card socket has been replaced with a much nicer push-push micro SD version.
* Lower power consumption. By replacing linear regulators with switching ones we’ve reduced power consumption by between 0.5W and 1W.
* Better audio. The audio circuit incorporates a dedicated low-noise power supply.
* Neater form factor. We’ve aligned the USB connectors with the board edge, moved composite video onto the 3.5mm jack, and added four squarely-placed mounting holes.Ahogy látom tényleg elég jó irányú változtatások.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8434 üzenetére
Meg soha ki sem probaltam ezeket, amiket emlitesz. Ilyen forman hidegen is hagy.
(#8437) vjozsef válasza tvamos (#8433) üzenetére
Nem volt meg ilyen gondom... Van hdmi-s stickem, lenyomja a broadcom csipet siman.Nekem a GPIO-k hianyoznak, a compute module-t varom nagyon. Majd suszterolok sajat i/o module-t, ha kell. Vagy csak raforrasztom a kabeleket. Nem tudom...
-
Hyperion
senior tag
Ha jól látom más az SMSC chip is rajta!
[link] -
lord.lakli
őstag
válasz
DrojDtroll #8434 üzenetére
Már csak az a kérdés, hogy ennyi USB eszközt megfelelő táppal is el tud látni?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8432 üzenetére
Nem sok minden...
Nincs kompozit video... Nekem tetszik, hogy tettek ra normalis rogzito furatokat.The most obvious changes are :
40 pin GPIO header
4 USB ports
Removed composite video port
Power socket moved to same side as HDMI port
Redesigned power regulator
4 mounting holes
MicroSD card slot
It isn’t called “Model C” -
vzoltan
aktív tag
Nem tudom h volte mar de ha nem hat tessek
http://hackaday.com/2014/07/13/introducing-the-raspberry-pi-b/
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Openelec fut a rpi-men.Szeretnék Bluetooth csatlakozni fejhallgatóval a készülékre esti filmnézés család kimélve
Van is egy USB mini adapter stick -em amit tudnák használni de sajnos fogalmam nincs hogyan kell beállítani.
Tudna valaki ebben esetleg segíteni?Már persze ha lehetséges ez -
hamham
tag
válasz
wassermann #8409 üzenetére
Igen gondoltam, hogy nem egy erőmű ilyen szempontból
Gondoltam azért megkérdezem, hátha vki többet tud ilyen téren mint én. Inkább a fogyasztás miatt gondoltam a málnára, mert elég sokat menne. -
vjozsef
senior tag
Biztos at lehet abban is irni masik porta...
" Once you enable “Allow control of XBMC via HTTP”, a new subset of options should be editable. Start by changing the setting “Port”. The default settings is “80″. I recommend changing the port to something like “8089″. Port 80 is used by many computers for web surfing(HTTP), so you’ll want to use something different."
Forrás: LINK
-
Hogy tudom a raspbmc webes "taviranyitojat" kikapcsolni?
Elfoglalja a 80as portot, igy az apache nem indul (persze ha atirom pl 8080-ra akkor igen) -
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #8422 üzenetére
Ajánlott átfutni azokon a beállításokon, hogy később ne legyen nem várt meglepetés. Persze később is futtatható.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #8419 üzenetére
http://www.raspberrypi.org/downloads/
Raspbian (Debian Wheezy)
Pidora (Fedora Remix)
Arch Linux
RISC OSés a médialejátszásra készített változatok:
OpenELEC
RaspBMC -
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #8419 üzenetére
asszem mind ilyen. peldaul a raspbian is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8417 üzenetére
Mind ugy megy, szereny velemenyem szerint...
Legalabbis en nem telepitettem semmit, sehova. -
DrojDtroll
veterán
Van olyan os a pi-re amit nem kell telepíteni csak felmásolni a kártyára?
-
footy
addikt
Tud valaki olcs VESA kompatibilis tartot Raspberry-hez? DIY megoldas is erdekel.
koszi
-
tvamos
nagyúr
Szertnem a pi /home/pi konyvtarat megosztani halozaton keresztul a gepemmel.
Ezt a leirast kovettem, de nem sikerul.(#8409) wassermann válasza hamham (#8406) üzenetére
Egy szoveges konzolra jo lehetne... -
azbest
félisten
válasz
vjozsef #8407 üzenetére
Az usb-vga még rendes linux alatt is lutrinak tűnik. Elég magas a prociterhelésük is. Arra is figyelni kell, hogy melyik képes működni egyáltalán linux alatt, például az olcsó usb3-asok nem igazán.
Persze, ha csak alacsony felbontásra kell, valami szöveget kijelezni, akkor még jó is lehet.
-
hamham
tag
Kérdezem csak lemaradt a kérdőjel.
-
hamham
tag
Lehet olyat csinálni, hogy két monitort hajtunk meg a málnával. Teszem azt két monitoron két külön videó hang is (nem kell vmi nagy felbontas sem)
-
-
azbest
félisten
válasz
steveetm #8399 üzenetére
Nost, azt hiszem egy kisebb arduino board + olcsó 8 csatornás 5v relé vagy 12v relé házasságából is születhet valami hasonló. Ez így 3 ezerről indul kb, de kell még pár dolok biztosan.
A relének mindenképp kell táp helyben, így az arduino tápolása sem plusz követelmény. Az arduino vezérelheti a rákötött relét. Az irányítást pedig a raspi és az arduino közötti adatbusz kezelheti.
Azt nem tudom, hogy 1-wire (két vezetékes) kommunikációt a pi és az arduino közt plusz eszköz nélkül meg lehet-e oldani, de i2c/spi úgy tudom mindekettőn támogatott (4 vezetékes). De persze nem muszáj kábellel vinni a jelet, mert 433MHz-es rádió mindkettőre rátehező azt hiszem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest