- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- iPhone topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
bambano #8592 üzenetére
"mit jelent, hogy megbízhatatlan az usb bug miatt?"
Lényegében azt, hogy az smsc lan951x chip drivere megbízhatatlan. A különféle usb módok közül van, aminél elveszhetnek csomagok. Azt nem tudni, hogy a broadcom SoC usb-je mennyire bugos, lehet az sem teljesen megbízható.
A gyakorlatban ilyeneket tapasztalunk:
- dvb t/c/s tunerek közül sokfélénél rengeteg adatcsomag elveszik, ezért a programok számára úgy tűnik, mintha erős vételi problémák lennének, szakadozik az adás.
- esetlenként a lan kapcsolat megszakad / lassul. Az smsc chip-ben lévő usb-lan is megszenvedi, ha köhög az adatátvitel.
- smartcard olvasó használatakor rövid időn belül a teljes usb alrendszer leáll és a pi elveszít minden usb-n kersztüli kapcsolatot (perifériák, lan, usb-re dugott háttértár). **: ha usb 1.0 módra állítom az usb-t, akkor stabil marad. Viszont ilyenkor a lan és minden usb-re kötött eszköz így járt.
Raaspbian kiadásonként változó, hogy egyiknél a tunerek nem mennek jól, a másiknál csak 1.0 sebességgel használható smartcard. Azt még nem sikerült megtapasztalni, hogy egyszerre legyen jó a tuner, kártya és lan. A legújabbat még nem próbáltam. Többször ígérték, hogy már megjavították, de utána mindig kiderült próbánál, hogy nem.
Emellett már csak apróság, hogy az sd kártyánál is gyakori az adatvesztés, bár ez példány függő is lehet.
-
bambano
titán
válasz
sztanozs #8597 üzenetére
próbáltam filmet nézni raspbmc-vel dlna szerverről, kb. egy órányit volt időm, és eddig nem volt vele gond.
hajítsam ki és vegyek valami mást, ami normálisan működik?
beléptető rendszert akarok vele naplózni, ami, szerintem, kis terhelést jelent. (napi 10 kártyalehúzás alatt) -
tvamos
nagyúr
válasz
Mutterbever #8593 üzenetére
Lehet, hogy ezek a "fejlesztoi" panalek jo kihivasok, de a te felhasznalasodra (hasznalni, es nem kiserletezgetni) lehet hogy egyszerubb, ha az a legnagyobb kihivas, hol vezesd el a tapkabelt... Ha nem kell az excel, en ilyet vennek. (Amugy lehet, veszek is, mert a Pi-nak az en felhasznalasomban 4000 ms a latency-je, nekem az nem tetszik.)
(#8595) vjozsef válasza Mutterbever (#8593) üzenetére
Azert ez a board nem olcso... 30? -
vjozsef
senior tag
válasz
Pl. Cubietrack (cubieboard 3)
Vagy barmi 4 magos, 1/2gb ramos cucc amin van SATA csatlakozo. Nem lesz olcso.
-
moli.hu
őstag
válasz
en egy mini-itx-es x86-os alaplapot ajanlok, mini-itx topikban azonnal tudnak neked mondani olyat, ami megfelelo, kicsit dragabb egy pi teljes koltsegenel (ami 13 folott van), es elavulas utan is tudod meg majd hasznalni masra.
alapbol linuxnak szuksege van arra, hogy irjon a root-ra, persze minden megoldhato, raadasul eleg konnyen is, de minek, semmi gond sincs ezzel.
-
Mutterbever
csendes tag
válasz
vjozsef #8588 üzenetére
Sziasztok.
Akkor milyen hasonló alternatív gépezet lenne nekem jó? Banana pi? Cubieboard? HummingBoard?
moli.hu: Igen, értettem. A második hozzászólásom már a 2/1-es kérdéshez kapcsolódott, a 2/2-re a válaszod meg is köszöntem (Vagy mi van?
) és azért nem válaszoltam a "de minek?"-re, mert ha nem lehet akkor már lényegtelen (amúgy azért, hogy ha be van állítva minden frankón, akkor ne lehessen elállítani és sehogy ne tudjon még véletlen se vírus rákerülni).
tvamos: majd körbenézek közöttük.
Mutterbever
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodom egy pi vásárlásán. De szükségem lenne hozzá egy érintőképernyőre is.Fontos, hogy 5"-os és 4:3-as arányú legyen. Tudtok ilyet ajánlani esetleg?
Köszi előre is a segítséget!
-
moli.hu
őstag
válasz
Mutterbever #8585 üzenetére
dehat en arra a reszre (2/2, direkt irtam is) valaszoltam, amiben a lezarast kerdezted.
amit irtal, azokra alkalmatlan a pi. igazabol sima headless szervernek is alkalmatlan, annyira megbizhatatlan az usb-bug miatt - de ezzel sokan fognak vitatkozni, akiknel mas a csillagok allasa. a pi kb ugy aranylik a pc-hez, mint egy roller a gepjarmuhoz. vegulis tudsz mindkettovel haladni. -
tvamos
nagyúr
válasz
Inkabb valami Androidos stick, RK3188-al, szerintem. Azon megy a hw gyorsitas, meg mindenfele nyalanksagok.
(#8587) vjozsef válasza weiss (#8581) üzenetére
Nekem egy kierdemesult notebook taprol (vagy akkupack-rol megy 16Wh) es ilyenem van hozza:
Teljesen jo....
Ja, es mindent osszeforrasztottam. -
vjozsef
senior tag
válasz
Ertetlenkedsz.
Ha egy mezei facebook oldalt megnyitsz tele van flash szarral, ugyaneu mar mindenhol.
-
azbest
félisten
válasz
A normál sd kártyán is csak a készüléken és a szoftveren múlik, hogy figyelembe veszi-e a lezárást. A pi úgy emlékszem nem veszi figyelembe.
A kártya sebessége kapcsán fontos tudni, hogy a raspi kártyaolvasója 3.3V-os. A leggyorsabb módok viszont 1.8V-on üzemelnek. Ez azt jelenti, hogy a pi-be tett kártya nem fogja hozni azt a sebességet, amit egy modern olvasóval tudna.
Itt egy táblázat erről:
http://www.hjreggel.net/cardspeed/cs_sdxc.html
Szóval, ha tartják a specifikációt, akkor hiába kerül bele 95MB/sec-re képes kártya, akkor is legfeljebb 23-at tud, mert visszavált kompatibilis módra.Elvileg a B+-on ki van vezetve a másodlagos sd is a tüskékre, bár nem biztos hogy lehet is használni arra (a 27-28 és még pár talán). Nem tudom, hogy plusz hardverrel tudna -e kommunikálni azokkal a sebességekkel.
-
Mutterbever
csendes tag
válasz
bambano #8584 üzenetére
Szia.
Tisztában vagyok vele, hogy a pi meg sem közelíti a pc teljesítményét. Nem is komoly netezésre kell gondolni (e-mail fiók megnézése/e-mail írás/küldés, facebook, műszaki adatlapok megnézése/letöltése, alkatrészek megrendelése, esetleg online rádió, műhelybe tervezem elhelyezni, vízhatlan, ütésálló dobozban).
moli.hu: köszönöm, azért mert van az sd kártyákból jópár sebességű és szeretném ha nem kártya fogná vissza. Van nekem egy ilyenem [link], de a pi-hez egy ilyenben kondolkodom [link], megeszi a pi?
Mutterbever
-
bambano
titán
válasz
Mutterbever #8582 üzenetére
aki azt hiszi, hogy ez egy asztali pc helyettesítő cucc, az óriásit téved.
egy magos, alapból 700 MHz-en járó, desktop szinthez képest kőgagyi proci van benne, meg egy darab usb, azon lóg minden, az sd kártyától az ethernetig. -
moli.hu
őstag
válasz
Mutterbever #8582 üzenetére
2/2: nem. de minek?
-
Mutterbever
csendes tag
Sziasztok.
Egy ideje már gondolkodom egy pi beszerzésén. Most, hogy megjelent a B+ így arra gondoltam mostmár tényleg kéne beruházni rá, de előtte lenne két kérdésem:
1. Milyen, mennyire használható általános netezésre? Mennyire gördülékeny Waylanddel a lapok megjelenítése?
2. Milyen, mekkora sebességű microSD-re van/lenne szüksége, hogy ne fogja vissza a pi sebességét a microSD kártya? A sima SD kártyát manuálisan írásvédetté lehet tenni, a microSD-t lehet?
Egyenlőre ennyi kérdésem van, válaszokat előre köszönöm.
Mutterbever
-
Ilyet már próbált valaki hosszabb távon Raspyval?
-
tvamos
nagyúr
26 ojro a B+... az jo ar?
-
pozsoka
senior tag
Köszí a válaszokat!
-
azbest
félisten
válasz
pozsoka #8572 üzenetére
Persze. Viszont valamivel irányítani is kell, hogy mit játsszon le
Például ez is az [link]Ha szeretsz kütyüt építeni és szoftveresen konfigolni, akkor nyerő lehet. Ha viszont inkább egyszerű megoldás kell, akkor lehet könnyebb lenne valami androidos (vagy más) telefont használni erre.
-
pozsoka
senior tag
Üdv,
netrádíókat lehet hallgatní a készülék segítségével?(műhelybe szeretnék egy keveset fogyasztó szerkezetet ílyen célra) -
Osiris
őstag
Tegnap a nagyon sok mindenre (xbmc, mysql, httpd, php, samba, transmission, cgminer, stb.) használt, hdd-re telepített RaspBMC rendszeremre feltettem egy mono keretrendszert. Nem 100%, hogy ez az oka, de csináltam egy újraindítást és azóta az XBMC felület nem tud elindulni.
A syslogban ez látható:
09:26:25 raspy console-setup: keyboard-setup: successfully set up keyboard layout
09:26:25 raspy console-setup: no cache.kmap.gz found, exiting
09:26:26 raspy xinetd[1146]: Unexpected signal 28 (Window changed)
09:26:38 raspy kernel: Console: switching to colour dummy device 80x30
09:26:38 raspy xinetd[1146]: Unexpected signal 28 (Window changed)
09:26:42 raspy xbmc: /home/pi/.xbmc-current/xbmc-bin/lib/xbmc/xbmc.bin: symbol lookup error: /home/pi/.xbmc-current/xbmc-bin/lib/xbmc/xbmc.bin: undefined symbol: _ZTIN6TagLib8IOStreamE
09:26:42 raspy kernel: Console: switching to colour frame buffer device 240x67
09:26:42 raspy xinetd[1146]: Unexpected signal 28 (Window changed)Szerintem a dolog a "console-setup: no cache.kmap.gz found, exiting"-el lehet összefüggésben.
Újra lehet valahogy generálni ezt a cache.kmap.gz-t? Esetleg más ötlet?
Nagyon nem szeretném újratelepíteni a rendszert... -
moli.hu
őstag
-
adakiller
senior tag
Szerintetek a b+ modellel le lehetne játszani 3D BD film isokat?
-
azbest
félisten
A legegyszerűbb talán ha egy raspbmc disztróval kipróbálod, a gpio kiosztást az lcdproc konfigban lehet ellenőrizni, xbmc alatt pedig be lehet kapcsolni hogy mutassa a kijelzőn a menük nevét, éppen játszott dolgokat....
Egyébként az xbmc lcdproc addont érdemes megnézni, azt pythonban írták úgy látom és az küldi át xbmc-ből lcdproc-ba a szövegeket. Itt egy régi, valsz ennél sokkal újabb is van [link]
És lehet kell pythonhoz lcdproc modul, ha nincs alapból fenn [link]
-
feco93
tag
Köszönöm majd megpróbálkozom vele. De egyenlőre úgy érzem kicsit kevés a tudásom hozzá! Telepítését megtaláltam viszont azt nem tudom hogyan kellene a Python kódot módosítani.
Vagy az már könnyen módosítható dolog ?
Mert én nem igen értek a programozáshoz próbálgatással csinálgattam az átalakítást!
-
azbest
félisten
Hát, ha nem több méter kábelt használsz, akkor nem valószínű, hogy az a baja. A gpio alapú vezérlésnél csupán arról van szó, hogy megfelelő időnként kapcsolgatja a feszültséget a megfelelő lábakon. Régebben voltak linkek is a topicban részletes dokumentációra, hogy mit vár a kijelző.
Próbáld ki lcdproc-ot használva a kiiratást. Van hozzá raspi gpio-ra moddolt HD44780 driver. XBMC is azt használja.
Saját tapasztalatom az volt, hogy a bináris lcdproc gond nélkül tudta vezérelni a kijelzőt, míg a python kódból hajtva hajlamos volt elromlani. A különbség abból adódhat, hogy az lcdproc jobban tartja a kommunikáció időzítéseit. A python nem tud olyan pontos lenni, még attól is függött, hogy jól írt-e ki szöveget vagy csak szemét jelent meg, hogy hány sor kommentet írtam két parancs közé.
-
tvamos
nagyúr
No, levezetes keppen keszitettem egy Knight-RasPi futofenyt...
-
-
-
feco93
tag
Sziasztok!
Egy érdekes jelenségnek lettem áldozata. Csináltam eme remek készülék segítségével egy internet rádiót. Itt a fórumba volt egy Python kódban megvalósított projekt azt módosítottam kicsit és alakítottam hozzá a felépítést. Viszont amikor bekerült a fa dobozba akkor a kijelző néha gondol egyet s saját életet él. Gondolok itt arra hogy számomra ismeretlen karaktereket jelenít meg. Ez idáig már kétszer előjött egy újraindítás után minden oké. A kérdés mi okozhat ilyen hibát? Kontakt hiba lenne, vagy tápfesz ingadozás 100nF kondi a kijelző tápján segíthet? Vagy kijelző hiba? Én már nem tudok mire gondolni. Mert van egy PIC-es panelom ott is hasonló a helyzet szóval nagy eséllyel én rontok el valamit.
Remélem valakinek van valami ötlete előre is köszi
Üdv:
Fecó -
Proci85
senior tag
Sziasztok
Egy időben mértétek a különböző SD/micro SD kártyát Raspberryben nyújtott sebességét.
Akkor az egyik legjobb ár/érték arányú ez volt: [link]
Nem tudom van azóta jobb? -
tvamos
nagyúr
válasz
steveetm #8543 üzenetére
No itt a lnyeg:
de nem bíznék rá semmit őrzésre, ami a router áránál értékesebb.
Akar megpiszkalt router, akar Raspberry Pi, akar mi...(#8548) vjozsef válasza zsepii (#8518) üzenetére
Nekem siman megy, hogy a fenykepeket keszit a RasPi, es a NASra ment, WiFi-n.
De nem biznam ra az ertekeimet. Arra ott a biztositas.Viszont a motion meg mindig nem megy gyorsabban, csak kb. 1 fps...
-
vjozsef
senior tag
En teszt erejeig felraktam Zoneminder. Celeron-os pc-re ment fel de nem nagyon volt gyors. Szerintem raspira felrakni nem tul jo otlet, illetve meg kene nezni mennyire megy floppul, de nem raknam ra a fejemet.
Motion
Ez a kulcsszo.
En mindenhova raknek raspit, motion-nel, illetve VPN-t. Mivel a vegpontokon mobilnet van csak, ezert nekik kellene vpn-nel egy altalam fix IPvel rendelkezo gepre es onnan athuzni pl archivalas celjabol az anyagot.
-
tvamos
nagyúr
válasz
steveetm #8542 üzenetére
Egyébként Synology NAS-t mondanám én is, de ott elég erős kontra, hogy kamerákhoz a NAS-on felül kölön licencet kell venni
Az már biztos nem a baráti árkategória.
Ugy emlekszem, az enyemnek azt irja a hasznalatija, hogy 2 kamerara a license ingyen van. Erdemes ennek jobban utana nezni, pontosan hogy van! Jahhh... es instant megy, nem kell hekkelgetni, ami azert kellemetlen, ha ott egy "megrendelo", es a fejed uti. Es akkor hiaba mondod, hogy a gyari rendszer 5 milla, ez meg 50 ezer, nem nagyon erdekli!
-
steveetm
őstag
Igen, bár az nem dzsunka, viszont fogyasztásban idle alatt "sokat" esznek. Igazából 90%, hogy 50W-nál többet, míg az említett j1800as konfigok pedig talán 11W-ot idleben, terhelve meg 15. És ezek viszont tipikusan 0-24 gépek, nekem ez már döntő tényező lenne.
Üdv.: steveetm -
azbest
félisten
válasz
steveetm #8542 üzenetére
Nekem mondjuk eszembe jutna használd core2-es generációs brand sff gépeket is megnézni. Pl csak google-be beírva egy példa [link].
Komplett gép, kis helyen elfér. Nálunk Hp dc sff-ek mentek évekig, és tudtommal nem volt meghibásodás, nagyon stabilak.A raspberry, többi board és routeres házi megoldásokról nem a megbízhatóság és a kompatibilitás jut eszembe. Arm-on szoftveresen is lehet több gebasz, ahol nem lehet akármit feltelepíteni.
-
steveetm
őstag
Hát, ezzel én úgy vagyok, hogy telephelyenként eddig van max 70ezer forint a rendszerre. Ha minimum számít a biztonság és üzembiztonság, akkor inkább már a kamerákból engedni árban lefele, és egy kevéssel megtoldva valami normális vagy legalább arra hajazó megoldást találni.
Nálam minden routeren, mindenhol openwrt/ddwrt fut, de nem bíznék rá semmit őrzésre, ami a router áránál értékesebb.
És most nem a firmwareket szólom le, tényleg, csak szerintem az még nincs benne a felhasználási körében. Főleg nem egy olyan hardware-en amin fut.Egyébként nem akarok nagyon elmenni off-ba, de ennyi pénzből 4 csatornás analóg rendszerek már simán kijönnek, ahol már az IP távfelügyelet sem egy esélytelen dolog. Az pedig mégis erre van kitalálva. Szerintem. Ott, ha már van IP, akkor a routerrel már simán figyelhető távolról.
steveetm
őstag
Persze ahhoz ami szeretnél már ez is overkill, szóval nyugodtan lehet menni lefele.
rPi-hez képest biztos nem ütközöl korlátba, szerintem teljesen baráti ára van, csak memóriát kell venni hozzá, illetve igény szerint tápot venni vagy gányolni, dc táp sem esélytelen, ha találsz olyan modellt olcsón.
Fogyasztásban is egy használt dzsunka pc alatt leszel, cserébe tulajdonképpen bármit megcsinálhatsz vele, biztos nem ütközöl korlátokba. Modelltől függően még USB3-ad is lesz.
Legproblémásabb része talán házat fabrikálni hozzá, de abszolút nincsenek elszállt méretei.És ha már ez, akkor akár a rögzítés is mehetne helyileg is, igény szerint. Persze boot sd/usb akármiről és távoli rögzítés sem probléma.
Egyébként Synology NAS-t mondanám én is, de ott elég erős kontra, hogy kamerákhoz a NAS-on felül kölön licencet kell venni
Az már biztos nem a baráti árkategória.
Üdv.: steveetm
-
tvamos
nagyúr
Synology NAS-ok tudnak USB-n webkamerat, IP kamerat kezelni, sot, talan az uj firmware meg usb-s GSM modemet is kezel... de mar ez sem ipari cucc.
Hasznalt PC? Ennyire arerzekeny a projekt?
Akkor lehet jobb olyen usb routert keresni, ami moddolt firmware-rel tud webcam-t kezelni, az eleg stabil tud lenni. Bar bevallom, meg nem probaltam elesben.
-
zsepii
tag
válasz
wassermann #8521 üzenetére
A PC-vel csak az a bajom, hogy egy kisebb méretű megoldásra lenne akkor szükség, ilyet viszont használtan találni nehéz.
-
felon
csendes tag
Sziasztok!
Van egy állandó problémám Pi-vel amivel hónapok óta küzdök.
"mmc0: Timeout waiting for hardware interrupt"Folyamatosan kinyírja magát, mikor meddig megy épp, újabban 1 nap>.
Javítanom a dolgon csak egy régi kernel-el sikerült (3.6.11) de ezzel meg a DS szerzorok hülyülnek meg teljesen.Már nem tudok vele mit kezdeni, csak vártam egész eddig hátha kijavítják egy kernel upal, de eddig csak rosszabb lett.
Sd kártya: Kingston SDC10/8GB
Valaki találkozott már hasonlóval?
-
tvamos
nagyúr
Becsomagolam, felmasoltam fileszerverre.
Utana letoltottem a raspbiant.
Utana rajottem, hogy nem irtam fel, hogy tudom beallitani a smabat.
Vissza masoltam a file szerverrol a regi mentest, de mar nem sikerult kitomoriteni.Akkor gondoltam megkerdezem, lehet-e legkozelebb ugy menteni, hogy rogton be legyen tomoritve.
-
azbest
félisten
válasz
steveetm #8532 üzenetére
félreértettél
A pécén egy image fájlban létrehozni zfst, ami tömörített és abba bemásolni dd-vel az sd kártyáról a képet. Úgy ugyanakkora helyen több sd kártya mentés is elférhet. De a következő komment alapján valószínűleg erre semmi szükség, úgy tűnik csak néha szeretne fájlokat kivenni úgy, hogy a kép sem foglal sok helyet közben. -
steveetm
őstag
Tud tömöríteni, de én rendszert nem pakolnám arra. Nekem az 512M egyébként nagyon szájhúzós ZFS+PI-hez, de ez csak ilyen rossz beidegződés lehet nálam, deduphoz SOK mem kell, anélkül meg semmihez nem használtam ZFS-t
Viszont elég faszántos tud lenni, ha már ZFS-re van megcsinálva, a compressed zpool send /receive valami távoli zpool-ba, eléggé leegyszerűsíti az rPi mentését és azok kezelését, imho
De (ez csak az én hibám), valamiért én fázok a ZFS-től rPi-n, de biztos kipróbálom majd
steveetm
őstag
Bocs, lehet félreértem, de ennél jobb ötletem nincs:
Csinálsz egy dd image-t.
Csinálsz egy squasfs loop deviceon, mount, abba bemásolod dd imaget.Visszafelé pedig a mount két lépcsős, squash mount, aztán a rajta lévő dd image mount.
Természetesen ez roEsetleg, ha nem gzippelsz, hanem mondjuk xz, de akkor sem lesz egylépéses mount, szerintem. (nbdkit kellhet hozzá)
(Ha csak az a gond, hogy sok régi mentésből néha szeretnél visszanézni ezt-azt, de nem akarod folyton kigunzippelni az imaget, akkor ez a két ötletem van.
gzipped, bzipped dd image-el 99%, hogy nem megy 1lépésben, mármint úgy egy lépésben, hogy ne kelljen kitömöríteni.)Üdv.: steveetm
-
azbest
félisten
ha ennyire hely szűkében vagy és szükséges a tömörítés, akkor lehet inkább tömörített fájlrendszert kéne használnod arra, hogy oda mentsd tömörítés nélkül a képfájlokat. Persze a tömörítés úgy tud hatékony lenni, ha mentés előtt kitöltöd nullákkal a szabad helyet a kártyán. Onnan a képfájlt is be tudod csatolni.
Ha nem akarsz particionálni emiatt, akkor a tömörített fájlrendszer maga is lehet egy képfájl, amit becsatolsz.
Ha viszont fagyna a géped / áramszünet jönne miközben dolgozol a felcsatolt képfájlokban, akkor nagyobb az esélye, hogy sérülés miatt használhatatlanná váljon.szerk, jaja, olyasmit amit (#8531) steveetm is ír. Ha írni is akarod a le dd-zett képeket, akkor meg valami olyan tömörített fájlrendszer kell squasfs helyett, amit írhatsz is (zfs nem tudom ilyesmire jó -e).
-
tvamos
nagyúr
válasz
moli.hu #8528 üzenetére
Az a bajom ezzel a tablazattal, hogy ezt irja:
Name: dd (Unix)
Mount or extract: no
Ha dd-vel mentem, siman lehet mountolni. Igy hogy ertelmezzem ezt a tablat?
Ezzel nem nagyon vagyok kisegitve... nem is ertem mit akar.
File-based transfer, (as opposed to sector-by-sector transfer,) involves opening all files and copying their contents, one by one. It requires the cloning utility to have a knowledge of the file systems on the source disk. The target disk's layout may not resemble that of the source disk. -
moli.hu
őstag
-
moli.hu
őstag
-
tvamos
nagyúr
Ti hogy szoktatok menteni a RPi flash-t?
Gondoltam lehuzom dd-vel, de az nem tomorit... -
vjozsef
senior tag
válasz
wassermann #8521 üzenetére
En nem ulok mellette de hoerzekelok es a webcam stream is tokeletes egymas mellett. Sot a cubieboardom nonstop megy a felhovel.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Cyber_Bird #8516 üzenetére
320x240 10fps
(#8517) peter9228 válasza tvamos (#8515)
Peppermint OS, az majdnem ubuntu. -
zsepii
tag
Sziasztok!
Egy ismerősömnek szeretnék kialakítani vállalkozása három telephelyén megfigyelő rendszereket, amihez jelenleg az alábbi feltételek adottak a telephelyeken:
- TP-Link TL-SC3130 VOIP-kamerák, telephelyenként max. 3
- TP-Link TL-MR3420 v1 3G-routerek, 3G-s internettel (más megoldásra nincs lehetőség)Az eddigi megoldás az volt, hogy az egyik telephelyen elhelyezett asztali gépre fel lett telepítve a kamerákhoz biztosított szoftver, mely vette a telephelyeken lévő kamerák képét, amint azokon mozgás történt, úgy hogy a távoli telephelyeken elhelyezett kamerák képe a 3G-s internetkapcsolaton – dinamikus dns-el, a távoli routereken megnyitott portokon – keresztül lettek véve.
Ezzel a megoldással az volt a baj, hogy a kapcsolat néha-néha megszakadt a távoli telephelyeken, így az adott kamerák képéről nem mindig készült felvétel.Azért, hogy ezt a problémát kiküszöböljem az a terv, hogy minden telephelyen elhelyezésre kerülne egy gép, mely venné a kamerák képét, s ezekhez távolról csatlakozva lehetne visszanézni a felvételeket.
A tervem az, hogy a gépként vagy egy Raspberry Pi B+ kerülne bevetésre, erre (Micro-SDHC/XC-kártyára) rákerülne egy Raspbian, megfigyelő szoftverként pedig egy ZoneMinder, mellyel a felvételek egy 64/128GB-os USB-stickre készülnének.A félelmem a fenti megoldással kapcsolatban az hogy a Raspberry nem lesz elég erős ahhoz, hogy 3 kamera képét vegye egy időben.
Alternatívaként a Raspberry helyett egy CuBox-i2eX vagy egy CuBox-i4Pro vagy egy Banana Pi jöhetne talán szóba.Szerintetek a fent leírt megoldás kivitelezhető, vagy a Raspberry helyett érdemesebb valamilyen más, erősebb alternatívát választani, akár a fent leírtak egyikét vagy valamilyen más költséghatékony megoldást?
Köszi!
-
Hyperion
senior tag
P2 is the JTAG header for the BCM2835 (the Broadcom SoC), and is thus also of no use for us mere mortals, its only used during the production of the board. Probably to program the serial code, and the MAC address I dare to guess.
P3 is, as you said, a similar JTAG header, but it is (only) for the LAN9512 LAN/USB-HUB chip, and there is no need to use it during production, only when debugging a device. -
trance89
őstag
nálam samu okostévén openelec-el tökéletes, viszont raspbmc alatt nekem is eldobja a cec-et kb 10 perc tétlenség után de ez sztem csak egy beállítás lesz
amúgy ha hálózatra van kötve a pi akkor a legjobb yatse-val irányítani: [link]
a külön "power" és "home" gomb nagyon hasznosak tudnak lenni -
cekkk
veterán
Sziasztok!
Vettem egy ilyen kis gépet. openelec + xbmcvel használom média lejátszásra. A tápot a TV usbjéről kapja.
Találkozott már olyannal valaki, hogy ki írja, hogy a hdmi cec hol működik hol nem?
A TV van amikor fel ismeri van amikor sajnos nem?
Ez mitől lehet? -
tvamos
nagyúr
Na! sikerult szepen kiforrasztani azt a video csatlakozo bumszlit.
-
azbest
félisten
válasz
beloadjoker #8504 üzenetére
eh, lehet fogunk még ezekkel a kábelekkel szívni
-
azbest
félisten
válasz
beloadjoker #8501 üzenetére
A kiosztásból van több féle egyébként. Na azt nem tudom, hogy a nokia n900 és az apple féle ugyanazt a kiosztást használja-e. Ha minden igaz a pi kiosztása az apple megoldást követi.
-
tvamos
nagyúr
Meg lehet ugy hekkelni a hang kimenetet, hogy ultrahangot is ki tudjon tolni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Motoros topic
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged