- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
JohnyBlue #26197 üzenetére
kicsivel kevesebb csak a Tami ára, és a Tokinánál még ott az újdonság faktor. Nekem 200 körül mozog az egy obiért adandó max összeg ingerküszöbe, így nem mostanában lesz ilyenem. De, ha azt nézzük, hogy a 700 (azaz HÉTSZÁZ) k-ba kerülő Nikkor 24-70 f2.8-at csúnyán elveri rajzolatban, akkor páraknak szerintem alternatíva lesz.
Jó, mivel nincsen benne VR, ezért a régi 24-70-es Nikkorrral az igazi összevetni, ami csak 530k.
-
Padam
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani Budapesten egy szervizt vagy egy szakit, aki tudja orvosolni egy SIGMA 70-200 2.8 II fókusz problémáit?
Beszéltem a Camera Kft-vel, de ők másfél hétre vállalják és ~15.000 Ft-ért, amit egy kicsit erősnek érzek mindkét tekintetben.Köszi előre is!
-
42861
senior tag
válasz
Throme #26190 üzenetére
Igen, menüből. Csak kérdés, hogy milyen fw kell hozzá. Április végén vettem a gépet, én még nem frissítettem. Akkor ha jól tudom az AF-P-s 18-55 már piacon volt. Tehát elvileg az 1.03 elég.
fireman123
Csak tesztképeket láttam. Nekem a Nikon rajzolata szebbnek tűnik, de lehet, hogy csak behaluzom.
-
törölt tag
válasz
fireman123 #26191 üzenetére
Annyiból veszel egy Tamron 70-300 SP VC-t.
-
fireman123
őstag
válasz
Throme #26190 üzenetére
[125-133e] ...sőt, digitalko.hu-n kuponnal most 120e (bár nem tudom, hogy hivatalos Nikon partner-e?)
-
42861
senior tag
Sziasztok. D5200-as gépem van. Szemezgetek az új AF-P-s 70-300 VR obival. Ha jól tudom kell egy firmware frissítés a gépre, hogy kezelje az új léptetőmotoros obikat, mert ezeken ugye se AF-MF, se VR kapcsoló nincs már. Kérdés, hogy milyen verziószámú fw kell neki? Jelenleg most ezt írja ki a gép a firmware verzió menüben:
C 1.03, L 2.009
Újabbat a Nikon oldalán se találtam. Akkor elvileg rendben lennék?
-
xors
senior tag
Újabb kérdés:
Tamron AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD vagy Tokina AF 28-70mm f/2.8-2.6 AT-X Pro II ? -
Zozzant
addikt
válasz
t72killer #26182 üzenetére
Azért szokták ajánlani, hogy használni kell az obikat, kint, napfényben, bár ott sokkal kevesebb uv-c éri mintha lámpával kezelnéd. Amit linkeltem 253 nm. Előről hátulról küldöd az jó lesz. Bőven bejut.
Itthon, fűtött világos lakás, 40% alatti páratartalommal kizárt hogy szaporodjon a gomba.
-
válasz
Zozzant #26181 üzenetére
Az a gond, hogy a lencsék nagyrésze hiperszuper UV-blokkoló réteggel van ellátva, ergo 1-2 lencsével "hátrébb" már semmi nem jut el az UV fényből - bár javítsatok ki, ha ez csak a frontencsén van és hátulról bevilágítva királyság a dolog
.
Európában élek, most is csupa nyál az idő - és a közeljövőben sajna nincs kilátásban a Nyugat v D-Ausztráliába történő kivándorlás, ahol ha kirakod a csirkét a napra fél óra elmúltával tálalhatod, újabb fél óra múlva már elszenesedik
-
Zozzant
addikt
válasz
t72killer #26175 üzenetére
UV-C fény kell neki: [link] EZ megállítja, eltüntetéshez nem lesz jó. Egyébként a spórák minden obiban ott vannak, törvényszerű ha mindenhol fotózunk vele. Ha nincs megfelelő környezet (sötét, nedves) akkor nem kezdenek szaporodni. Ha nem ilyen ahol élsz vagy tartod őket akkor nem fog a többiben is szaporodni.
-
-
Elég borsos az ára, de nézek valami hasonlót, B+W márkajelzés nélkül valszleg kijön a negyedéből
. Az erős UV jó ezeknek a nyavajásoknak
. Még ha a binoklit csak stabilizálni is tudom, az is megspórol egy napnyi szerelgetést, a többi cuccot meg megelőző jelleggel megsugarazhatom.
-
xors
senior tag
válasz
t72killer #26175 üzenetére
Én úgy tudom hogy az UV -t nem szereti, én mondjuk szoliban próbálnám ki mit csinál rá
de létezik ilyen eszköz is: [link]Más:
nagy különbség van a régi Nikon 50mm AF 1.8D és az új AF-S 1.8G között?
amit tudok: AF gépvázon van ezért hangos, bokeh egy hangyányival jobb az újon. (D700 -al lenne használva) -
Nem kifejezetten fotóobjektív kérdés, de obiknál szokott sajna előfordulni: gomba.
Adott egy családi binokulár, aminek inkább csak eszmei értéke van, használni se használjuk. Ahogy néztem, a frontlencse mögött megtelepedett a gomba és nagyon durva fonalakkal terjeszkedik.
Kérdés: ha szétszedem, mivel érdemes nekimenni? Töményebb (50%?) ecet pl? Egyelőre amikor tudom, kiteszem napra, hogy legalább egy kis UV-t kapjon, de persze a leggázabb évszakban szúrtam ki a fertőzést. Most egy műanyag zsákban van - ami sajna kedvez a gombáknak, viszont legalább megvédi a többi eszközt a spóráktól. Jópár obi és távcső van a háztartásban, nagyon nem akarom, hogy elterjedjen a nyavaja...
-
xors
senior tag
Sziasztok!
Nikon D700 -hoz szeretnék valmai alapzoomot venni, sajnos a 24-70 nagyon csillagászati még nekem.
Amit kinéztem, és átlagosan jót írnak róla, az a Tamron 28-75mm f/2.8
Ha jól olvasom szép a képe, csak a szélek felé romlik a minőség, és esetleges fókuszproblémák léteznek gyári hibás daraboknál.
Esetleg van más opció is amit tudnátok ajánlani? -
palika!
csendes tag
Sziasztok,
Yongnuo obit rendelnék Kínából. Az ára az ÁFA mentességi határ feletti (kb. *3). Aki mostanság rendelt Kínából obit (pl idén), mi a tapasztalata: van, hogy átcsúszik a vámon? Vagy ez olyan termék, hogy a csomagra írt összegtől függetlenül mindenképp kiveszik a vámkezelésen és kérnek "árigazolást" a megrendelőtől (és így válik ÁFA kötelezetté)? Köszi -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Adott egy D5200 + 18-105, és most szeretném bővíteni a parkot.
Nikon 55-200 VR/VRII, vagy Tamron 70-300 VC.
Tudom, hogy nem egy liga, mert a tami ára a duplája. Jobb is annyival, ha nem veszem alapul a +100-as tartományt?
Mivel egyelőre nincs még fixem, jobban járnék esetleg egy 55-200 + 35G, vagy 50G párossal? Majdnem ugyanott lennék árban.Köszi!
-
Byk01
őstag
válasz
amulet #26162 üzenetére
Attól függ, milyen vázra kell, és milyen régi. A Canon és a Sony bajonettesekben mindig volt motor, a Nikonra valókban csak 2008 márciusa óta van (A16NII a jelölése).
A többieknek is: az AF jelölés csak azt mutatja meg, hogy nem manuális élességállítású az objektív, de azt már nem, hogy ehhez a hajtást honnan kapja. Az IF még ennél is kevesebb információt ad a motorról, mert ez csak azt mutatja, hogy fókuszálás közben nem változik a szerkezeti hossz, de azt már nem, hogy ez a fókuszálás automatikusan is történhet-e vagy csak manuálisan.
-
amulet
senior tag
válasz
randras_83 #26161 üzenetére
Valami ilyesmire számítottam köszönöm
-
amulet
senior tag
sziasztok, egy Tamron 17-50 f/2.8 LD XR DiII SP IF A16 objektívben van beépített focus motor?
Van rajta AF- MF kapcsoló, ez akkor azt jelenti, hogy van benne?
Csak mert annyi van, hogy már nem tudni és mindenki keveri -
csupa csaki
tag
Sziasztok. Valakinek van tapasztalata Kenko pro 300 1.4x telekonverterrel? Egy Canon 70-200 f/2.8 melle menne.
Koszi elore is. -
sajp63
tag
Sziasztok!
Nikon D3100-hoz szeretnek venni egy szeles latoszogu obit, ezek kozott vacilalok:Tokina AT-X 11-16mm f/2,8 Pro DX II Nikon
SIGMA 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSMMelyikt ajanlanatok/melyik jobb? A fenyero a Tokina mellett szol reszemrol, amugy nem ismerem oket.
Koszonom
-
ccs2929
senior tag
-
Neck
veterán
Köszi! Még egy utolsó kérdés: van haszna a tripod bemenetnek az adapteren, fogom használni, vagy elég, ha az A5000-en van, és felesleges pénzkidobás?
-
faki_
senior tag
A belső, menetes rész alján van egy perem. Amit linkeltél, azon nincs, pl. ezen van (de nem ismerem a konkrét típust, "márkát"...).
-
Neck
veterán
Sziasztok!
Honnan tudnám megkülönböztetni netes rendelésnél, hogy a megvásárolni kívánt M42-NEX adapter "benyomja"-e a Helios 44-M4 A/F "pöckét"? Inkább rendelnék jót, mint műtenék!
Szerk.: ez az adapter a kiszemelt egyelőreKöszi előre is!
-
gergo5991
őstag
válasz
sajp63 #26144 üzenetére
nekem ha valami ilyen olcsó (ez relatív, de hasonlítsuk más bolti árakhoz képest), akkor az túl szép hogy igaz legyen. Aztán ha valami gond lenne az obival küldheted külföldre (postázás minimum 10k ft + rá a biztosítás, akkor még a várakozási idő is elég sok lehet, ahelyett hogy ha itt veszed személyesen mész az üzletbe és beadod saját magad garanciára.), meg hogy eggyáltalán ha elküldöd azt gariztatni vissza is kapsz-e valamit, vagy elveszlik az éterben. A weboldalon csak egy ingyenes telefonszám található meg egy emailcím. Azért a rendesebb üzletek adnak pontosabb elérhetőségeket, hol a központ utcacím stb stb, üzletvezetőhöz telefonszámot meg ilyenek, szóval lényegesen több hiteles információ
-
Warton
őstag
válasz
RexMaximus #26123 üzenetére
A nyákot nem szögből fotóznám, hanem pont szemből és akkor sokkal nagyobb lenne a fókuszban lévő szakasz.
-
JoneSzore
csendes tag
Ezzel az objektível szemezek egy ideje - Nikon 18-200MM F/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX NIKKOR
Netes tesztek alapján jobb mint a Tamron - Sigma páros. Nektek mi a véleményetek róla?
-
sajp63
tag
Sziasztok.
A Tokina AT-X Pro DX II AF 11-16mm f/2.8 obiban gondolkodom Nikon vazra.
Arban Innet lenne a legjobb EUn belul. Valakinek esetleg van tapasztalata ezzel az eladoval, vagy magarol az ebayes objektiv vasarlasrol? Esetleg honnet lehet kulfoldrol jo aron rendelni (nem problema ha csak UK-ba szallit).
Esetleg mas szeles latoszogu obi ami ennyire jo, vagy jobb ilyen arkategoriaban?
pl ez ?
Koszi -
tvamos
nagyúr
válasz
RexMaximus #26131 üzenetére
PCB-t fotózni? Minek ez a sokminden? Rögtön egy jó mikroszkóp kellett volna olyan... 5-100 nagyítással, meg az arra való világítással. Nem a dslr a megoldás!
-
-
Byk01
őstag
válasz
RexMaximus #26116 üzenetére
A makrózás egy ilyen téma. Nem az objektívtől, hanem a fizikától függ, hogy milyen mélységig lesz éles a témád. Szóval vagy blende szűkítés, ameddig csak lehet, vagy a már szintén említett stacking, esetleg a szenzorméret csökkentése (pl. 1"-os szenzorral szerelt gép használata) jöhet szóba.
-
tvamos
nagyúr
válasz
RexMaximus #26128 üzenetére
Kell egy eros elemlampa fele dolog, amivel tudod probalgatni, honnan optimalis a megvilagitas.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Szerintem a kit obid mögé vegyél közgyürű készletet, és próbáld azzal. Ez nem nagy pénz.
Kell egy stabil állvány, meg nem árt egy macro rail.
Jó fény is kell, a közgyürű is levesz a fényből, meg ha f/22-n képezel, a DOF miatt, nem elég az iso 12 ezer se. Legjobb, ha polarizált a fényforrás. (Mondjuk ilyet nem próbáltam még házilag készíteni.)Amúgy én régebben a céges síkágyas scannerrel képeltem a pcb-ket. (Most meg már van kamerás mikroszkóp.)
A stackelést én is kipróbálnám... De nem találtam még jó szoftvert rá.
-
gergo5991
őstag
válasz
RexMaximus #26123 üzenetére
fentebb azthiszem említetted a 18-105öst, nekem olyanom van, és kb makróra vagy közeli képre alkalmatlan az obi. Minimum focus distance 0.45 m. Szerintem marad a makro obi + utómunka, vagy max jön valaki okosabb és ad job tippet
-
RexMaximus
senior tag
válasz
gergo5991 #26122 üzenetére
Ilyesmit tudok Raynox DCR-250-el, ehelyett szeretnek olyat, hogy minden eles legyen. Meg azert ennel kozelebit is tudjon. - [link]
Nem akarok utomunkazni, nagyobb felbontasbol kivagdosni stb. Akkor inkabb megveszem a celeszkozt, mert utolag a raszant ido miatt tobbe kerul a sporolas
.
A fotozando tema nem mozog, allvanyrol lenne fotozva, megfelelo villagitas mellett. Normal zoom objektivel f8 korul jo a hasonlo tema. De sokszor keves amit tud, jobb lenne kozelebbi felvetel.
Ez alapjan azt gondoltam egy zoom objektiv ezt megoldana. Csak itt akadtam el. Kineztem par tipust majd neten, gugliban meg kepmegosztokon keresgelve nem talaltam olyan kepet egyiknel sem amirol meggyozodhettem volna tudja e azt amire szeretnem hasznalni.
Utana jottem ide hatha valakinek van tapasztalata ebben.
-
gergo5991
őstag
válasz
RexMaximus #26121 üzenetére
párszor használtam csak makro obit, de amit te kérdezel olyat nem próbáltam vele, esetleg mutathatnál egy képet netről hogy pontosan milyen képeket is szeretnél készíteni a nyákrol. Lehet csak elég lenne egy nagyfelbontásu képet csinálni valamilyen fix fényerős obival ami széltől szélig éles és csókolom.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
gergo5991 #26119 üzenetére
Akkor ha jol ertem, a makrozas ezzel jar? Nem lehet mint mondjuk targyfotozasnal f8 allitani es akkor megfelelo villagitas mellett minden tisztan lathato?
Jo ez a video. De csak egy arra erdemes temanal eri meg ennyi munkat befektetni. Esetemben nem eletszeru kepenkent ezt csinalni.
-
gergo5991
őstag
válasz
veszel egy nikon 40mm f2.8as makro obit, állvány hozzá és akkor meg csinálhatod azt is, hogy a nyak felületről csinálsz vagy 10-15 képet mind1ik képen máshova fókuszálva és a végén photoshopban összerakod a 10-15 képet megszerkeszted, és lesz belőle 1 éles kép a teljes nyak felülettel.
macro focus stacking néven rákereshetsz a dologra.
érdekesség: video leirtak alapján 1 teljes kinyomtatott kép kb 8-10 000 képből lett összerakva a tökéletes élesség kedvéért.
-
bigsee
addikt
válasz
Blende szűkítése/F szám növelése? Plusz állvány, kis ISO.
-
RexMaximus
senior tag
Udvozletem!
Mikroelektronikai alkatreszeket, nyak feluleteket szeretnek fotozni (makro). Mindezt ugy, hogy ne csak a kép kozepen levo tema legyen eles.
Olvastam a topic osszefoglalot, de az a gondom, hogy rakeresve ezekre az objektivekre, megoldasokra mindegyik kepen csak a tema kozepe eles.
Ezek alapjan igazabol nem tudom eldonteni, hogy csak az alacsony blende ertek miatt ilyenek vagy ennyit tudnak.
Esetleg van valaki aki hasonlo temat fotozot es tud segiteni benne, hogy mi lenne a megfelelo objektiv?
Arban is elfogadhato kompromiszumot keresek.
Vazam egy D3200
Objektiveim amikkel talan lehet valamit kezdeni:
Nikon Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G AF-S ED DX VR
Nikon DX AF-S 18-200mm 1:3.5-5.6 G ED -
Warton
őstag
válasz
randras_83 #26114 üzenetére
Köszi, írtam is neki.
-
Warton
őstag
Foglalkozik valaki régi Minolta objektívek tisztításával (gombamentesítés) Budapesten?
-
randras_83
addikt
válasz
Throme #26111 üzenetére
A konkrét cél amit biztosan veszek az 85 1.8G, egyébként van még a táskámban egy Jupiter37A - nikon véggel, illetve egy Helios 44-2 - mondjuk pont egy Zenit E vázon.
Ahogy írod a nagylátó még jöhetne. Van olyan alternatíva is, hogy váz csere mondjuk D7100 és akkor jönnek a D-s obik, mondjuk pont nem zavar, ha a jelenlegi vázamra tekernék fel egy 85 AF1.8 D-t
Megy a fókusz szemre is, de tény hogy könnyebb motoros obival
-
Throme
veterán
válasz
randras_83 #26110 üzenetére
Még az a kérdés, hogy most a kütyübuzéria mozgat, mindenképpen akarsz venni egy obit, csak még nem dőlt el mit, vagy ténylegesen van olyan téma/szitu, amihez keresel megoldást.
Elég szépen le vagy fedve 18-300mm között.Hobbi szinten ezek teljesen jó lencsék.
Esetleg egy nagylátó, amivel 10-11mm-ig lemehetsz, még befigyelhet.Fixekből is eddig a legolcsóbbak vannak meg neked, innen már csak felfelé mész árban.
Habár vannak régi manual obik, amik használtan olcsók, de feltételezem nem véletlen vannak AF motoros obijaid...szvsz
-
Sefter
veterán
válasz
randras_83 #26107 üzenetére
ÉN nem cserélném le, hiányozna a hosszabb vége pl kiránduláskor. Egész jó sor ez így, ahogy van..
-
Throme
veterán
válasz
randras_83 #26107 üzenetére
Hát, téma függő, és kérdés mennyire szeretsz cserélgetni.
Alapvetően van fényerőd (35, 50mm), van túraobid (18-105) és van repülőnap/autóverseny/állatkert obid (tami tele).szvsz
-
randras_83
addikt
Lelki válságba kerültem, segítsetek.
Az alábbi parkom van:
N18-105 VR
N35 1.8G DX
N50 1.8G
T70-300 VCNem igen tudom eldönteni, hogy érdemes-e lecserélni a 18-105-öt egy Tamron 17-50 2.8-asra természetesen non-VC. Felcsavartam ma a vázra és liveview-ban nem volt autófókuszcsak léptetett végtelentől visszafelé, ez furcsa, amúgy rendben van az AF benne
-
Állványcsatlakozót tudna valaki ~1kilós lencse (sigma 1.4/20) alá ajánlani? Ahogy mértem, kb 9mm széles gyűrűnek van hely, az obi külső átmérője 75mm.
Igazából valami efféle dupla-rögzítős megoldás talán még jobb is lenne, ahol a váz is kap egy rögzítést. Használ valaki ilyet?
Hosszú távon (asztrofotó) kéne betonstabilan tartani a gépezetet, akkor is, ha nem ideális "fekvő" helyzetben van, hanem az eget követve ferdén "lógatva"...
-
faki_
senior tag
Ja, nem portréállásban linkeltem: 50mm ~3.7m, 85mm ~6.3m
-
SidCorky
őstag
Kerestem erről valami infót, képet, videót, de nem találtam 😃 Nikon aps-c-n 85 illetve 50mm-en kb milyen távolságról lehet meglőni egy egész alakos portrét?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- EA Sports WRC '23
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Xbox Series X|S
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged