Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
metal01
üzenetére
Hoya Pro 1 Digital-t használok a 11-16-on.
-
Robcsek07
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek!
Nikon d3100-hoz keresnék 70-300mm-es objektívet. Melyiket ajánlanátok, mert elvesztem a sok teszt között.
Inkább jót, mint olcsót szeretnék venni.Köszönöm a segítséget!
-
Tin_Shield
őstag
Milyen objektíved van most? Ha kitobjektíved próbáld ki, hogy 35-re és 50-re tekered a zoomot, és egy darabig csak így fotózol. Nem zoomolsz hanem helyezkedsz, hogy az és úgy legyen a képen ahogy szeretnéd. Nem képminőség az érdekes most, hanem hogy melyik látószög fekszik neked jobban. A 35mm (ekv ~50mm) univerzálisabb, olyasmi mint egy svájcibicska, sok mindenre használható, de kevés dologra igazán optimális. Az 50mm (ekv 75mm) a klasszikus portré gyutáv alja, persze másra is használható, de sokszor érezheted szűknek esetleg, főleg beltérben.
-
kutga
félisten
Hölgyek/urak!
Kezdésnek egy fényerős fix objektívet vennék Nikon D5300-ra, melyiket érdemes? Általános témákhoz 35 vagy 50 mm, azokból is rengeteg féle van.
-
válasz
MCMLXXXVI
üzenetére
Hülye kérdés, AF kapcsoló tologatására mi változik ilyenkor?
Annál az obinál hol van a fókuszmotor? Vázban, vagy az obiban?
Nekem a Canon kitobi néha előadott olyat, hogy MF-re tolt kapcsolóval is elkezdte tekerni az autofókuszt, de az optika nem mozdult.
Mondjuk ha nem mozog, akkor lehet mechanika hiba is
-
MCMLXXXVI
újonc
Sziasztok! Van egy D5100-as Nikon gépem és a rá felcsatolt Nikon AF-S 16-85ös obin nem detektálja mindig a az autófokuszt. Hol megtalálja, hol nem. Amikor nem akkor áll és csak a "dolgozás" hangja hallatszik, de nem állítja az élességet. Firmware frissítés megoldja a gondot, vagy mi lehet a gond?
Köszi!
-
frizso
senior tag
Használt Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS HSM obit általános használatra érdemes megvenni?
Beltéren és kültéren egyaránt lenne használva.
Rohangáló kisgyerek fényképezésére alkalmas lenne?Vagy inkább vegyek kicsit drágábban egy használt Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR obit.
(ha jól láttam ez ajánlott Nikon gépekhez) -
-
törölt tag
válasz
jattila48
üzenetére
Én MILC gépen használok ilyen obit, készítettem vele egy videós autofókusz tesztet, ezen meghallgathatod, milyen a hangja.
-
jattila48
aktív tag
Nem a stabilizátor hangja, mert ha kikapcsolom, akkor is hallani ezt a hangot. Fókuszálás közben csinálja, a fókuszmotor hangja ez. A HSM, az nem hangtalan? A végén igazgatja kicsit a fókuszt, látni is a fókuszgyűrűn. Ez normális? A contemporrary változatból van esetleg nem HSM motorral is? Magára az optikára nincsenek ezek ráírva, csak a dobozára (DC, OS, HSM).
-
válasz
jattila48
üzenetére
A stabilizátor hangja nem ilyen? Csak tipp. Nekem a 17-70 nagyon első változata van, annak is hülye AF hangja van, ami nem baj, de nagyon pontatlan is

@metal01 : Na de... a kitobi nagylátó végével is le tudja kezelni... nagyon meredek...
Tényleg! Area fénymérést nézted már? Egyáltalán többféle fénymérési módot? -
jattila48
aktív tag
Sziasztok!
Most kaptam meg Németországból a Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM Contemporary Nikon objektívemet. Nagyon jó képeket lehet vele készíteni (Nikon d3300-on), de szerintetek normális az, hogy autofókusz közben (mikor már beáll a fókuszra) halk kattogó hangot hallat? Kit optikán nem tapasztaltam ilyet. Meg 70 mm-en nem mindíg találja el pontosan a fókuszt (sőt, elég vacak is tud lenni). Amúgy sokkal jobb mint a kit.
-
metal01
őstag
válasz
B.Á.L.!.N.T
üzenetére
(OFF)20mm-en már lehet, hogy jó a CPL. A 18-140-es obimon 18mm-en is hibátlan. De ultra nagy látószögre nem ajánlják.(/OFF)
(#27979) hcl: Persze ez világos. Arra gondoltam, hogy amikor a szórt fény nagy látószögben érkezik az obiból (egyszerre túl sok infó), a fénymérő azzal nem tud mit kezdeni. Mondjuk a D7200 nem egy rossz váz.
-
-
-
metal01
őstag
válasz
B.Á.L.!.N.T
üzenetére
Milyen obin használtad? Az is UWA volt? A lapszűrőnek utána fogok olvasni. Kérdés, hogy 11-16-on rendesen működnek-e?
-
-
metal01
őstag
válasz
B.Á.L.!.N.T
üzenetére
Using a Circular Polarizer Filter with a Wide-Angle Lens.
Milyen lapszűrő (CPL) lenne jó a Tokina 11-16-hoz?
(#27974) hcl: A vázzal nincs gond. A Nikkor 18-140-es kitobival és a Nikkor 70-300-al nincs ilyen probléma. Ez az obi ilyen csak. Ami lehet, hogy normális, mert UWA és a fénymérő a szórt fényt nem kezeli normálisan. Nem tudom...
-
-
-
metal01
őstag
válasz
randras_83
üzenetére
Normál fényviszonyok között nem gáz. Sőt... Felhős, párás, kicsit ködös időben bolondult meg a fénymérő. Ahol sok a világos rész az expozícióban.
Kérdeztem lentebb is, van esetleg valami alternatíva CPL szűrőre UWA lencsékhez? Konkrétan a Tokina 11-16-hoz kellene. CPL nem használható ugye a látószög miatt. De szeretnék a CPL-hez hasonló kék eget, csillanásmentes vízfelületet fotózni. Vagy ez kizárt ezzel az obival?
-
-
-
metal01
őstag
Szerintem ez lehet a gond. Nem megfelelő a kommunikáció a váz és az obi között. Világos égbolt teljesen beég. Még P és A módban is. A fényszivárgást nem tartom valószínűnek.
(#27961) total90: Akkor itt valami lehet, hogy tényleg nem OK :/ Nekem is D7200 van.
(#27962) Econ: A és P módban is a világos égbolt és a világos részek kiégnek. Auto ISO esetén is.
(#27964) Crampus: Normál nappai fényeknél, napsütésben teljesen OK az expozíció. Kicsit felül exponál akkor is, de az abszolút nem vészes. A blende biztos, hogy OK.
(#27965) 80hun: Érdekes videó. Valami ilyesmi van nálam is. Én úgy gondolom, hogy nem akar együtt működni rendesen a vázzal ez az obi. Érintkezők rendben vannak. Összes rekesszel lőttem képet, ua. a világos részek kiégnek.
Szerk.: Köszi randras_83, hogy megnéztük együtt is

Más kérdés: CPL szűrő helyett van alternatíva UWA obikra?
-
80hun
addikt
válasz
metal01
üzenetére
Itt a gép fénímérésére is gyanakszanak.
Próbáld ki az obit másik vázon is hogy ki lehessen szárni a vázhibát.
Obinál meg lehet gond a rekeszel de akár belül a csúszóérintkezősor is.
Kézzel szépen mozog a rekesz ?Az obi érinkzőit megtakarítottad?
Lőj egy rekesz sorozatot esetleg hogy hol kezdi elcsinálni.
Persze én is csak tippelgetek

-
törölt tag
válasz
metal01
üzenetére
Az lehet, amit hcl ír: nem mindig olyan rekeszértékekkel dolgozik a obi, mint amit a váz ír. De így ránézésre is furcsa valami: manuális módban fotóztál, ami ennél a jelenetnél szükségtelennek tűnik. Rekeszprioritás mód elég lett volna ISO 100-zal, vagy AUTO ISO-val. Akkor is fellép ez a jelenség? Meg ha már M-ben voltál: miért jó a záridőt ennél a jelenetnél 1/40-re állítani? Ez még ISO 100-on is kiégett volna a túl hosszú záridő miatt. Napsütéses időben valahol 1/250 körül lett volna ISO 100 és f11 mellett.
-
válasz
metal01
üzenetére
Nem ismerem ezt az obit, de ha indokolatlanul túl világos képet kapsz, akkor (találgatok) :
- a váz azt mondja az obinak, hogy blende 11-re, és nem az történik (pl. behúz, de csak 7-re)
- az obi visszajelzi, hogy ő egy fx-es fényerejű darab, holott az ő fényereje rosszabb
- az obi visszajelzi, hogy ő egy xxxxzzzz típus, amit a váz nem ért, így valami rosszabb fényerejűnek veszi az obit -> sokkal világosabb képet kapszA fényszivárgás az a jelenség, ha valahogy fény jut az obi belsejébe, nem a frontlencsén át. Mondjuk beltéren sokszor nem feltűnő, mivel nem erős a környezeti fény.
-
válasz
metal01
üzenetére
Akkor nem érteni. Manuálban ha alulexponálod...? Nekem akkor csináltak ilyet mindenféle gépek, amikor nem működöt a blende, ilyesmi. Egy DSLR-en ezt akkor tudom elképzelni, ha az obi teljesen fals értékeket ad vissza/fals parancsokat értelmez a váztól. Illetve ami még lehet : fényszivárgás ?
-
-
metal01
őstag
Pár hete vásároltam egy Tokina 11-16-ot a D7200 vázamhoz. Azt vettem észre, hogy kültéren nagyon durván túlexponált képeket lő az obi. Lehet, hogy difis az obi? Ahogy olvasok utána elvileg ez létező jelenség.
-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Minden fókuszállítás előtt kitekerted a végállásáig a fókuszgyűrűt?
-
Igaz, afelett elsiklottam. Canon esetén 44mm az éles sík távolsága, viszont jó esetben nincs veszélyben a frontlencse; igazából elég sok elektronikát fotóztam már fordítottal, de nem matattam előtte. Ugyanakkor 50mm körül, ugyan nincs 1:1 a leképezés, de elég nagy a látószög, úgy már el tudom képzelni, hogy simán lehet dolgozni az obi előtt.
Röhögni fogsz, az MP-E65 nagyjából is egy fordított obi
Ugyanúgy is kell használni (egyszer volt a kezemben kiállításon), külön feladat megtalálni a témát, viszont tényleg jobb a tárgytávja.@Szbalogh : Nem, ott másképp alakulnak a dolgok. A fordított objektívnél az adott rendszer bázistávolsága a fókusztávod, az eléggé fix. És a gyújtótávolság csökkenésével nő a leképezési arányod, tehát kitobival 18mm a legnagyobb nagyítás, csakhogy nyitott rekesszel így már csak kb. 1mm a mélységélességed. Kistelét megfordítva amúgy érdekes mód egész nagy a tárgytávolság (nem értem, miért), viszont nagyítás alig. Mondjuk a 75-300-am használtam így, mert érdekes bokeht ad, de semmi több.
Ami még gond lehet, ha az obi előtt akarsz dolgozni, és mondjuk azt fotózni, hogy makróban, nem csak fordított obival, de minden makrócuccal az volt a tapasztalatom, hogy brutális rekeszértékek adódnak, 10-20 között. -
80hun
addikt
válasz
Matska
üzenetére
Ha alkoholos akkor nem illik. Jó esetben nem tesz kárt benne de én már sajna láttam alkoholtól sérült bevonatot.
Én ezt a zeisst használom. Ha jól tudom csak nyomokban tartalmaz alkoholt.
Létezik belöle szett is.
HonlapÉn még akkor vettem amikor megvoltak az FE Zeiss obik és azért inkább nem bíztam a véletlenre.

-
Matska
senior tag
Objektív frontlencsét mivel tisztítsak? Szemüvegtörlő nedves kendővel lehet?
-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Milyen lámpák: normál izzó, energiatakarékos, neon, L.E.D., stb?
A tesztábrát milyen papírra nyomtattad: normál vagy fényes? Lamináltad?
-
szbalogh
addikt
Köszönöm szépen mindkettőtöknek!
Igen kell a távolság a tárgytól. Csipesszel akarok matatni a kis alkatrészen és a mikroszkópommal nem férek oda rendesen.
Közben azon gondolkodtam, hogy a leképezést FF-re értik ugye? Mert akkor 1:1,62 is elég.
A megfordított lencsére is igaz, hogy legyen 70-100 mm közötti fókusztávú? -
80hun
addikt
Írta hogy a frontlencse és a tárgy között 10cm legyen legalább.

Erre csakis a hosszabb dedikált makrók képesek.
Esetleg meg lehet úszni olcsóbban egy régi manuál 90mm f2.8/f2.5-es 1:1 makróval.
Sőt talán a legolcsóbb egy Soligor/cosina 100mm f3.5 lenne a hozzátartozó előtétlencsével. -
válasz
szbalogh
üzenetére
Szerezz egy régi manuális obit, meg egy fordítógyűrűt, és fordított objektív. (ebay mondjuk). Persze a kitobit is használhatod fordítva, de azzal nem lesz rekeszed, az meg 1:1 körül már eléggé kell. A legolcsóbb dolog, amivel 1:1 leképezést, meg még afölött is el lehet érni.
Illetve ami még olcsó, az a közgyűrű, de abból is vagy olyan kell, ami átviszi az AF jeleket, vagy arra is manuális obit kell tenni. Persze egy makróobjektív jobb, de sokkal drágább is. -
seven7
aktív tag
válasz
randras_83
üzenetére
Fontos a jó fény neki, hogy normálisan működjön.
-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
Milyen váz, milyen üveggel? Melyik üzemmódban csináltad? A legfrissebb FoCAL-t használod?
-
szbalogh
addikt
Teljesen kezdő vagyok. Olyan objektívet keresek, ami 1,5 cm-es tárgyat vetítene APS-C szenzorra úgy hogy azt természetesen kitöltse (leképezés 1:1?) és a lencse eleje és a tárgy között legalább 10 cm legyen.
Mekkora fókusztávú lencsék közt keresgéljek? Vagy miylen egyéb paramétert kell figyelni? -
randras_83
addikt
Van valaki aki aktívan használja a FoCal programot?
Tegnap toltam egy gyors kalibrálást vele, de nem jó értékeket ad.Ropi?
-
Hello,
Hülye kérdés : Sigma 17-70-re (2.8-4.5, nem OS, nem HSM, nem Macro) mi jellemzőbb : AF szalagkábel szakadás, vagy a zoom/fókusz visszajelző kódszalagok koszolódása jellemző?
Oké, hogy nyitva nagyon lágy a képe, de rengeteg a fókuszhibás képem, csak ezzel az obival, és pont azt csinálja, amit ezek a hibák okoznak, azaz éles, kontrasztos témán teljesen lehetetlen fókuszhelyzetekben áll meg.Köszi minden tippet

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Egyik gyártó sem jobb a másiknál. Egyik gyártónak sem érdeke a javítás, "vegyél újat, modernebbet az már úgy is többet fog tudni" felkiáltással elintézik. Mire lejár a kötelező garancia ott az újabb modell. Csak én érzem, hogy hiába van tartós cikknek kikiáltva egy fotós eszköz, attól még a tervezett elavulás bőven bennük van?
-
-
törölt tag
És még mennyi hasonlóról hallani.
Nem csoda, hogy nem tudják javítani. A Sony eleve nem úgy tervezi a termékeit, hogy javíthatóak legyenek, így nem is dolgoznak ki semmire sem javítási eljárást. Így nincs hozzá kézikönyv sem. Ezt tetézik azzal, hogy nincs saját szervizhálózatok, kiszervezték az egészet. Ha maga a Sony sem tudja hogyan kellene javítani (vagy egyáltalán diagnosztizálni) a terméket, akkor majd biztosan egy 3rd party fogja tudni.
-
Zotyatv
tag
Sziasztok! Kapnék egy Sigma 18-50mm 2,8 ex macro hsm obit, de nem működik a hsm motor. Lehet ezt javítani, vagy venni ilyet elfogadható áron? Köszönöm!
-
Tudod mennyire érdekli őket? 9 hete van németországba az egyik vázam, mert próbálkoznak a javítással... most épp zárszerkezetet cseréltek... halvány lila dunsztja nincs a gyártónak, hogy mi a baja a gépüknek.
Egy nyamvadt bocsánat, elnézést nem hangzott még el, vagy bármi ami arra utalna, hogy kellemetlennek tartanák a szitut. Szar a köbön az egész. Egy a szerencse, hogy az értékesítő érzi a gondot és ő saját hatáskörében segít megoldani a dolgot. Céges harakiri szabály kellene... egyből foglalkoznának a dolgokkal.
Igazából buktak egy ügyfelet... aki évente sok ezer eurót elkölt felszerelés fejlesztésre...
Most a Sony örül... a közel 20 ezres rendelésemnek.Nincs tökéletes szervizhálózat egyik cégnél se... de mikor egy pult mögött ücsörgő vezető beosztású ember, kioktat és közli, hogy rossz fotós vagyok és hazudok, szerintem el tudom dönteni, hogy többet tőlem egy forintot nem kapnak.
-
válasz
üzenetére
Annyit erről az egészről, hogy nincs mindenhez mindenféle alkatrészük készleten, ergo a számomra kötelezően tartandó 2 napot - hiszen platinum vagyok, nem alulról súrolva (még pár hétig), nem tudják tartani.
Csere váz nem áll a rendelkezésükre... csak valami szedett-vedett bármilyen gép, azonos típus nem.
Illetve rendelni tudnak németországból cseregépet, amit csak pár napig tudnak odaadni, utána vissza kell küldeni.
Vicc a köbön a cég is, a gyártó magyarországi képviselete is. Török még borsot az orruk alá, hogy érezzék, ez nem önkényuralom. -
válasz
üzenetére
Nálam a Sony szervíz gyorsan ment, csak nem jól
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
Akkor veszik komolyan, ha csatlakozik a Canon Professional Services-hez. Egyébként pont úgy állnak hozzá, mint a Sony. Nem véletlen, hogy kiszervezték a szervizt harmadik kézbe.
-
fireman123
őstag
-
kutga
félisten
Igazából még nem döntöttem el, csak nézelődök.
Jelenleg 18-55-ös kitobit kaptam a géphez, de lehet azt apósnak adom. Ha nem, akkor valószínű mellé vennék egy telét ami 55-ről indul.
Ha nem tartom meg, akkor viszont olyan lenne célszerűbb ami 18-ról indul hogy ne kelljen csereberélni, gondolom.
-
kutga
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- BestBuy topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lexus, Toyota topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Eladó Samsung Galaxy S22 8/128GB / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4155,100% Akksi
- Akció! Bontatlan Sandisk SSD Plus 2TB
- HP EliteBook 850 G7 (15.6") i5-10310U - Garancia, Akció!
- AKCIÓ! Honor 200 Lite 8GB 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

nem maradt valami beállítás rossz értéken a gépen? ISO 1600-on... ilyesmi...?

, ....így nem vettem meg, helyette a Tamron 70-300 VC-vettem