Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
DonTuros
üzenetére
Igazából a kérdéseidre te magad adhatsz választ, mert te fogod használni.
A 17-50-et jobb nak mondják a kitobinál. Kérdés, hogy azonos beállításokkal készült képek közt különbséget tudnál-e tenni, vagy azok, akiknek a képeket megmutatod....
Városban, utcákon a 17 mm egy fokkal jobb a 18mm-nél.
F2.8 kreatívkodásra ad lehetőséget.Mivel nappal fotózol, a kitobi is remekül használható.
Itt az átfogás az előny, nincs vége 50mm-nél"Elsősorban portrék, tájképek, esetleg épületek és utca(fotózás)."
Erre én inkább 17-50-et vennék....
-
DonTuros
tag
válasz
Throme
üzenetére
Napfény és természetes fény - semmilyen mesterséges fényforrás nincs használatba véve a fotózásaim során.
Elsősorban portrék, tájképek, esetleg épületek és utca(fotózás).

Nem tudom melyik lenne érdemesebb. A 35 mm-esnek - az olvasottak alapján - fókuszhibái lehetnek, a 50 mm-es meg egy picit szűk lehet (APS-C szenzor).
UI.: A 18-105-nél jobb ez a Sigma objektív?

-
DonTuros
tag
Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM vagy inkább egy Nikkor 18-105 & egy 50 vagy 35 mm-es Fix 1.8-as?

-
metal01
őstag
ND szűrőt szeretnék venni Tokina 11-16-ra. A Polaroid szűrők mennyire ajánlottak? Konkrétan pl. ez. Vagy érdemesebb Hoya, esetleg B+W szűrőt venni?
-
itouchfan
őstag
-
Throme
veterán
válasz
itouchfan
üzenetére
Lehet a fókuszmotor is az a hang, hiszen azt írod, hogy kikapcsolt VR-el is van hang.
Tedd át manual-ba, és a fókuszgyűrűt használd fókuszáláskor. Akkor már nem kéne hangot adnia....Ez AF-S, vagy AF-P obi? (lehet tévedek, az utóbbinál esélyes, hogy csak menüből tudsz manual-t funkciót kapcsolni...)
szvsz
-
itouchfan
őstag
Sziasztok!
Végül vettem egy 18-55-ös VrII, kívülről vadiúj állapotú objektívet. Viszont most kicsit ideges lettem, mert egy nagy bevásárlóközpontban zajlott az átvétel, ott mindent kipróbálgattam, minden működött, tényleg tulajdonképpen vadi újnak néz ki. Itthon, a csendes szobámban próbálva viszont fókuszálás és a kép készítése alatt egy enyhe, de talán nekem a normálisnál mégis icipicit hangosabb berregés történik. Kikapcsolt VR-nál nincs ez a hang. Nyugtassatok meg, hogy ez a képstabi hangja, és normális, hogyha ezt az enyhén súrlódásra, berregésre emlékeztető hangot hallom!
Köszi
-
Throme
veterán
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Nemrég vettem egy Nikon D5300 típusú masinát az alap 18-55 kit objektívvel. Kíváncsi vagyok, hogy emellé kezdésnek milyen utazózoom ajánlott, ami hasonlóról indul, és 200 mm körül van a vége (persze nem horror áron.
). -
MrChris
nagyúr
Sigma 16/1.4-el van valakinek már tapasztalata? Pont olyan mintha egy belépőre szánt tükrösről adoptált lencse lenne
Batár nagy, mintaképeken nyitva gyenge, 2.8-on elmegy f4-en kifejezetten olyan mint egy kitobi f4-en, de 5.6-on se az a karcolós, mint amit egy közel fél kilós fixtől várna az ember. m4/3-on. Milyen lehet nagyobb képkivágáson? -
itouchfan
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Értem, köszönöm szépen!

-
Tin_Shield
őstag
válasz
itouchfan
üzenetére
Az elektromos blendevezérlés elvileg pontosabb. A másik különbség a fókuszmotor. Az AF-S-nél, az S az ultrahangos motort jelöli, ez a komolyabb objektíveknél un. gyűrűs felépítésű, fogaskerék áttétel nélkül mozgatja a lencsetago(ka)t. Gyors, nagy nyomatékra képes, alapvetően a nagy mozgásokra találták ki. Az olcsóbb objektívekben egyszerűbb ultrahangos motor van ami fogaskerekes áttételt is kap, ezeknek jellegzetes halk súrlódó hangjuk van és lassabbak. Az AF-P léptetőmotoros, gyakorlatilag hangtalanul működik, finom precíz mozgásokra van kitalálva, jobban lehet optimalizálni a kontraszt detektálós autófókuszhoz.
-
itouchfan
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
köszi szépen mindenkinek!
úgy néz ki marad a 18-55, meg manuális objektívek, mivel analógoztam régebben, így van is, nem is áll messze tőlem. aztán majd alakul, később váltok 18-105-re, fixekre.
még egy amatőr kérdés, AF-S, AF-P típusok között (ha jól olvastam, az egyik elektromos, a másik mechanikus blendevezérlést jelent) mi a számottevő különbség?
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Volt 18-70-em, D40-en rendben volt, D80-on nem szerettem, gyenge volt, taknyolt. A 18-105 és a 16-85 sokkal jobban működött 10Mp-en. Végül a 16-85 maradt a szélesebb kezdő látószög miatt. Ez D90-en is jó volt, ott AF bajaim voltak vele (a D80-nal még pontos volt) részben ezért is hagytam ott a tükrös rendszert. Azóta nincs tapasztalatom a Nikon kitobikkal, sem a 18-140-et, a fényerősebb 16-80-at sem ismerem. A 18-55, bármilyen játékobinak is tűnik, meglepően jó 16 Mp-en, kollégámnak az van a D5100-hoz, abszolút vállalható a rajza. 24 Mp-en nem tudom hogyan viselkedik.
-
Throme
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Amikor megjelentek a nagyobb felbontású szenzorok, a 18-105-re (és a többi kitobira is) is ezt mondták, hogy nem rajzolja ki, meg kevés a felbontása... stb.
Ebből a szempontból ugyanott lesz.
Elméletileg a 18-140-et már nagyobb felbontású szenzorhoz tervezték, de én 24 MP-es D7100-on nem láttam igazán különbséget a 18-105-tel összevetve...Ha különbséget kell nézni, én inkább a VR-re (nem tudom van-e a 18-70-ben), az átfogásra (praktikum)..stb tenném a hangsúlyt.
-
itouchfan
őstag
válasz
fireman123
üzenetére
Ahaa, hát az elég sok. És esetleg egy 18-70? Honnan tudom hogy van-e benne AF motor? Van rá jelölés?
-
itouchfan
őstag
Sziasztok!
Nikon D3200-as vázhoz keresek objektívet, főleg táj-, természetfotózáshoz, de alapvetően általános felhasználásra, ismerkedéshez a DSLR rendszerrel. A keret kb. 25-30.000 Ft. Ha jól tudom, beépített AF motoros obi kell, mert a vázban nincsen AF motor, illetve a DX típusjelűeket kell keresnem. Mit javasoltok? Lehet ennyiért jobbat találni egy sima kit objektívnél? Esetleg egy 18-105öst?
Előre is köszönöm!
-
mike92
csendes tag
válasz
psycroptic
üzenetére
köszi!
-
psycroptic
őstag
-
mike92
csendes tag
Sziasztok, van egy Sigma 28-135mmD Aspherical objektívem a Nikon D7100-hoz, szeretném eladni, de fogalmam sincs mennyit érhet a használtpiacon, tudnátok segíteni?
-
Nekem segítettek egy nehéz döntést meghozni, úgyhogy jön a rendszerváltás.
Május óta nem tudtak megjavítani, egy potom 1,2M forintos vázat. A mai napig fogalmuk nincs mi a baja, de kicserélni azt nem... a legrosszabb, hogy két ugyanolyan hibás készülékem van, és nem érzik, hogy mint hivatalos márkaszerviz, ott kellene pörögni, hogy miként nyalják ki a hátsó felemet.
Ha ez kell nekik, tőlem megkapják, soha senkinek semmilyen canon és camera kft-vel kapcsolatos terméket nem fogok javasolni.
Papírjuk van csak a szaktudásukról, hozzáértésük és felkészültségük csekély.
Nincs tartalék készülék, nincs alkatrész, nincs semmi... csak a nagy arc.
Sigma fronton egy az előny, hogy ott a hazai képviselet ügyfélcentrikus és ha kell akkor besegítenek, hogy haladjon a dolog és hiba esetén is elégedett legyen egy ügyfél. -
zool1
őstag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Nekem annak idején egy Sigma 10-20 f 3.5, obiban cseréltek fókuszmotort, 25000 hufot fizettem. cOxeR jól írta, teljesen hülyének néznek, innen indulsz bármit is viszel be.(mivel "biztos hogy nem rendeltetésének megfelelően használtad")
De egy próbát megér... -
válasz
BobChemistry
üzenetére
Hivatalosan a Camera Kft ért hozzá. nem hivatalosan semmihez se értenek
-
BobChemistry
őstag
Üdv,
Sigma objektív javítást (fókuszmotor) hol és kinél érdemes eszközölni?
-
törölt tag
A Tamron SP 24-70 f2.8 objektív és az új G2 változat között mégis mekkora a minőségi különbség? Mert az új G2 vagy másfélszer annyiba kerül.
-
randras_83
addikt
válasz
TV Béla
üzenetére
Ha eddig se nagyon használtad a 18-105 öt akkor kb mindegy. Amúgy mivel van 35-ös obid is és 70-tol megvagy felfelé, így nem biztos hogy hiányozna a többi.
Persze hogy agyon veri, full frame-en még durvább.#27861) glockadam: szerintem a 16-85 nem opció, UWA van így kb nem éri meg ennyit belerakni egy DX üvegbe.
-
glockadam
csendes tag
Mindkettő nagyon jó optika, én talán a 35mm-vel mennék.
-
DonTuros
tag
Melyik objektívet ajánljátok egy Nikon D7100-as gépre?

-
TV Béla
tag
válasz
randras_83
üzenetére
Annyi a kompromisszum, hogy 21-től 34-ig, 36-tól 49-ig, valamint 51-től 69mm-ig nem tudok fotózni a fix 35, és 50mm-ek miatt.
De szerintem annyit nem is használom ezeket, maximum vágok utólag a képekből.
Azért gondolom a fix 50mm-es objektív képminőségbe azért kenterbe veri a 18-105 kitet 50mm-en.
Így van? -
randras_83
addikt
válasz
total90
üzenetére

(#27851) TV Béla: egyébként a 18-105-t egy igencsak használható kitobi, én szerettem, a 24-85-tel sincs bajom, de ez inkább FF gépre való, minőségben is elmegy. tény, hogy én is inkább 24-70 v 28-70 f/2.8-val fotóznék, de egyelőre nem veszek új üveget. A fix 50-es meg alapfelszerelés
-
GeriCool
aktív tag
válasz
vihartigris
üzenetére
azt nem mondtam, hogy 18-55 kit obi és egy 10-18as is van. Szeretnék egy 200 körülit. először egyértelműen egy 55-250 akartam csak közben jött az ötlet a 18-200ra. Így akár kiválthatnám a kit obit
-
GeriCool
aktív tag
Hali!
Canon 18-200 IS vagy 55-250 IS STM. Melyik lehet jobb választás?
-
válasz
randras_83
üzenetére
20 és 70 között volt kérdezve

-
TV Béla
tag
válasz
randras_83
üzenetére
Igen, sajnos ennyi pénzem már nincs rá.
Viszont lehet az lesz, hogy veszek egy fix 50mm-es nikon objektívet, így jövök talán ki legolcsóbban,
11-20 és 70-300 mm között lesz a 35, és az 50mm fix.
A 18-105 kitobjektív már visszalépés lenne szerintem ezek mellett.
Inkább ilyen tartományban fotózok a fix 35, vagy 50mm-essel és vágok a képből.
Szerintetek ez így jó ötlet? -
TV Béla
tag
Üdvözletem!
Jelenleg ez az objektívparkom:
Tokina 11-20mm
Nikkor fix 35mm
Tamron 70-300mmA 20 és 70mm között szeretnék még lefedést, igaz van egy kit 18-105-öm is de azt cserélném egy jobb képminőségű obira.
Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
Szerintetek jó vétel lehet? Főleg tájképeket készítenék vele, meg esti fotókat is, ezért az is érdekelne, hogy szépen kirajzolja a lámpák fényét csillagra?
Esetleg ha van valakinek jobb ötlete ebben az árkategóriában, akár más gyártótól, azt is szívesen olvasom.

-
vihartigris
őstag
-
fr3ntzen
aktív tag
Sziasztok.
Valami tele obit szeretnék... Első sorban a Canon 70-200 f4 L lenne a listamon.. De valószínűleg anyagilag most nem tudok egy ilyenre beruhazni... Esetleg valami más ötlet? Sajnos kompromisszumot kell kössek..
Váz: 7d
Köszönöm az ötleteket!
-
B-enji
tag
Sziasztok!
Remélem nem teszem fel rossz helyen a kérdésem, mert igaz nem objektív de optikáról lenne szó.
Nyáron megvettem első dslr gépemet, egy Pentax K100D-t. Nemrég pedig egy filmes Pentax ME-t. Ami elsőre nagyon megtetszett a filmesben, az a kereső optikája, ha jól tudom törőékes keresőnek nevezik. Sokkal kontrasztosabbnak világosabbnak tűnik, mint a digitálisé, ami ha jól tudom pentatükrös. Csak fix, manuális objektíveket használok, és a pentatükrös keresőben háát nem egyszerű pontosan fókuszálni, igen csak erőltetni kell a szemem hozzá ha jól ki akarom venni a részleteket. Igaz van fókusz segéd (piros jelzőfény), de a szememnek jobban szeretek hinni.
Azt is olvastam, hogy a K100D elődje (*ist DS) pentaprizmás keresővel volt ellátva. Kérdésem, hogy a pentaprizma ugyan az e, mint a törőékes kereső, illetve hogy lehetséges lenne-e a K100D pentatükrös keresőjét lecserélni egy jobbra? (pl.pentaprizmás ill. törőékesre) -
kacsento1
senior tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Rajta vagyok. Köszönöm.
-
Dapro
senior tag
Sziasztok egy nikon d3400 ra keresek obit amivel távolabbi dolgokat is tudok fotózni mint az 55essel.
Ami az ajánlóban van az 300 font, annyi volt a gép
Van valami olcsóbb?
Angliai vétel lenne, ebay.co.uk, amazon.co.uk stb.

-
scout pro
csendes tag
Sziasztok!
Ebayről érdemes Canon objektívet rendelni? Amire nekem szükségem lenne kb. féláron kapható az itteni árhoz képest: link
Köszi a segítséget.
-
jmakk
őstag
-
smekone
tag
Sziasztok!
Ma végre új tulajdonosa lettem egy Panasonic GH3-nak és szeretnék hozzá egy objektívet is venni.
Nekem egy teljesen univerzális objektívre lenne szükségem, tehát videóznék is vele fotóznék is vele( természetet, embereket, csoportképek... stb)
Az összeg, amit rászánok ~ 50.000 Ft ; használt is szóba jöhet!
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
jmakk
őstag
-
kacsento1
senior tag
-
faki_
senior tag
válasz
B-enji
üzenetére
Van többféle: a szirom alakú felejtős, nem erre való, a fém jó, esetleg a gumis, ha tetszik.
-
B-enji
tag
Üdv!
Napellenzőt szeretnék régi Ricoh XR Rikenon obimhoz (átmérője 52mm. ) Google-n, ebay-en, vaterán próbálkoztam, de nem igazodok ki a sok lehetséges találaton, tudna valaki segíteni, hogy mi lenne hozzá a megfelelő?
Ricoh XR rikenon 50/1,4 -
MrChris
nagyúr
Ez nem meki vagy betanított munka, nem szabad azokkal összekeverni a szakmunkát. Pár munkaár: duguláselhárítás alapdíj 7.000, autószerelés 4000/óra, klímaszerelés 30e +5000 méterenként, ügyvéd nyom egy pecsétet 30.000+++...
Ez is felkészültséget, felszereltséget, tapasztalatot, precízitást kíván. Meg nagy adag találékonyságot.
Aztán persze pénzéhes átverők, kóklerek mindenhol vannak 
-
MrChris
nagyúr
Az Oly OM200/5-t (nem a 4!) nem kell rekeszelni, legalábbis ami nekünk van. Azt tudnám ajánlani. Viszont az F mount szívás.
Szoktam esztergálni, marni és ahogy végiggondolom az átalakítást és buktatóit, sajnos teljesen reális a 25ezer érte, az obi ára lényegtelen ebből a szempontból. Egy napom vagy 10 óra biztos rámenne kis átgondolás, számolás, agyalás, aztán még egy rendes, nem fekete alu F bajonettet is be kell szerezni. No meg vigyázni a cuccokra, hogy ne karcolódjon, barmolódjon össze. Aztán vagy a hátsó foglalatát kell az obinak szétdolgozni, vagy le kell gyártani egy odavalót. Meg a rekesz beugrasztóval is kezdeni kell valamit... -
TKL
tag
Vagy nem venném vissza vagy csak 5.6-ra, annyi kell hogy elég foton jöjjön be 1 perc körüli expokkal, esetleg többel ha a követés is épp engedi.
Az 55-200-ról hallottam jókat, de nem használtam még soha, nem ismerem. Óvakodok a zoom objektívektől, mert általánosságban nem ajánlják őket az aberrációk miatt, és ahogy olvasgattam ezek pont kitolva 200 - 300mm-re vesztik el az élességüket.
Nekem a lényeg, hogy éles legyen, szépen képezzen le színeket, minimális kromatikus aberrációval, és az sem gond ha a többi nyavaja sem számottevő. Na az olcsó zoom-ok ezt nem tudják állítólag.
Sajnos amatőrnek nevezhető vagyok ha objektívekről van szó technikai szempontból, ezért is próbálok tájékozódni.
-
80hun
addikt
A kérdés inkább az mennyire kívánod rekeszelni.
Nekem csak az utódja van az SMC Pentax-M 200/4 de minden csak nem élesek nyitva ezek az obik.
Van egy EF 70-200/4L-em amit Sony-n használok na az körberöhögi ahogy kell.
Én még nem találkoztam viszonylag olcsó manuál telével ami nyitva igazán jó lett volna.AF-S Nikkor 55-200/4-5.6?
-
Zozzant
addikt
-
TKL
tag
25 rongyot, maga az objektív közel tökéletes állapotban volt 19...
Tudom, hogy macerás meló, és nem is vagyok annyira jártas a témában, de azért soknak érzem kicsit.Még nem olvastam amit linkeltél, de az alap problémával tisztában vagyok, ettől függetlenül el fogom olvasni, köszi!
Egyébként 25ért találhatnék 200mm-es nikkor F4-et is, de kifejezetten a Takumar-t szokták használni asztro-ra, ezért ebben gondolkodnék első sorban.
-
80hun
addikt
Mennyit kért?

Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Spórolós topik
- BestBuy topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB Lian Li Lancool 217 fehér CM 700W
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia / Akku: 85%
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- PlayStation 5 FAT Lemezes + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

úgyhogy akkor valszeg ez ilyen. Köszi 
.
és milyen rendszerre váltasz? (jöhet privátba is....)
De egy próbát megér...

Aztán persze pénzéhes átverők, kóklerek mindenhol vannak