Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csupa csaki
tag
Sziasztok,
Erdekelne, hogy Ti ajanlanatok e Canon 70D-re Canon 70-200 f/2.8 IS obit (Mark I) vagy teljesen megfelel a Tamron 70-200 f/2.8-as alternativa is. (esetleg egy Canon 70-200 f/4) Most talaltam egyet nagyon kedvezo aron, marmint Canont.
Amit levaltanek vele az a Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD. Gondolom azert jol muzsikalna croppon is. Nem olcso a draga, de en ugy vagyok vele, hogy 1x kell megvenni, kesobbiekbe ugy is beruhazok egy FF-re. (itt akar 1-2 evrol is beszelhetek)
Igen, jon a kerdes, hogy mire hasznalnam, mi a fobb profilom. Egyelore lelkes amatornek tartom magam, aki nemreg kanyarodott el a portre, modellfotozashoz, de nagyon keresem a lehetoseget, hogy el tudjak valakivel menni masodfotosnak eskuvore.
Ami meg egy picit ehez a temahoz kapcsolodik, de megis off-ba rakom az a Canon 70D fokuszproblemaja. Jelenleg 4 obim van (Tamron 17-50 f2.8, Canon 50 f1.8, Canon 85 f1.8 es a Tamron 70-200) amiken a tele kivetelevel mindegyiken kellett allitani manualisan a menuben, nem is keveset. Ugye mind back- mind pedig front fokuszra is +/-20 lepeskozt lehet allitani, nekem +15-on mondhatoak elesnek a kepek. Kerdes, hogy varhato azert, hogy az L-es obinal nem kell majd ennyit nyuglodnom, hogy eles kepeket produkaljak? Nyilvan kiprobalom, mielott megveszem, de azert szeretnem tudni mire szamitsak. Volt mar valakinek tapasztalata ezzel az obival Croppon?
Koszonom a segitseget!
-
Throme
veterán
válasz
Tav-Csoves
üzenetére
Ahogy említették, a nikon fórumba nézz be, de ott keress rá t_a_m_a_s fórumtárs hozzászólásaira. Ő linkelt saját kirándulós képeket tami 18-200 VC-vel.
-
fireman123
őstag
válasz
Tav-Csoves
üzenetére
a tamron 18-200 elég új, nem is láttam róla még tesztet

A Nikon topicban írták páran, hogy vettek mostanában tamront, nagyjából egyformára mondják a két obit. -
Tav-Csoves
őstag
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy melyik obi jobb, rajzól jobban, melyik érné meg jobban?
Tamron 18-200mm + D3300 nikon váz
vagy
EzKöszönöm a válaszokat!

-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666
üzenetére
Akkor viszont szinte csak az ötvenesek jöhetnek szóba. Én egy Chinon 55mm F/1.4-et használok, nyitva nagyon kómás, még videón is fátyolos a képe, F/2-től viszont király és kb. 300 fokot fordul a kókuszgyűrűje, nagyon jó vele normál helyzetben élesíteni. De ez kb. az összes régi obira igaz, hisz így volt kényelmes manuálisan használni. Amit sokan kedvelnek belépőként, az a Helios 44M van vagy 6 változata, évtizedekig gyártották, kicsit olyan mint a Lada.
Régen néztem asszem a 44M-2-t és a 44M-4-et szokták szeretni. -
.DLL
veterán
válasz
Radeon_5
üzenetére
EOS rendszerben nincs csavarhúzó AF, és pl. egy kitobi elég játékautós hangut tud adni, kivéve ha STM, ami tényleg halk, de ha a gép tetején van a mikrofon, akkor ezeket a belső motorhangokat is be tudja gyűjteni sajnos.
- - - -
A döglött macska meg nem arra való, hogy kibocsátott hangot csökkentsen (bár némileg megteszi), hanem a nem közvetlenül hang jellegű légmozgásokat (magyarul szelet). -
Radeon_5
aktív tag
válasz
hszilard666
üzenetére
Obik fokuszmotorjai? Nem csavarosakra gondoltal es a vaz motorjara?
A belso fokuszmotoros obik azert eleg halkak, pont azok jobbak videozasra (es persze a manual fokusz ha ugyes vagy
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666
üzenetére
Hádde (nem haddé
) mégis milyen gyutávot szeretnél? Ami "sláger" 28mm f/2,8-asok, 50/1.8 körüli üvegek, 135mm f/4-2.8-ig, fényerő felé egyre nő az ár és a hangulat.
Nincs sok ilyen obival tapasztalatom, amit nehéz kifogni illetve nagy ismeret kell hozzá, hogy kifogni az ezeken belüli gyöngyszemeket a sok kommersz "sz@r" közül. Pl. elég soknak igen kómás a képe (kóma: egyenletes életlen fátyol, fényforrások elmosódása, gyengébb kontraszt). Ami viszont tényleg jó, annak azért itt is megkéri az árát, persze még így is általában bőven az AF-es modern obik alatt vannak bőven. -
-
berobi78
tag
válasz
hszilard666
üzenetére
Ha videózni akarsz, akkor a fókuszt is jó, ha manuálisan használod, és ha az olcsóság fő szempont, innen az egyenlet vége az M42-es objektívek. Igaz, hogy kell hozzá adapter, de ez 2-3k-ból megvan, az objektívek meg "fillérek".
-
hszilard666
veterán
Kellemes Estét az Uraknak!
Átnyálaztam az összefoglalót, de nekem nagyon kínai még, mert csak pár hónapja vetettem magam bele a fotózásba komolyabban, ezelőtt mindig auto-n használtam a 600D met (nagyon noob vagyok?
)
Olyan objektívet keresek amin manuálisan állítható az aperture, és konverter nélkül felmászik a ratyi kis gépemre.
Történetesen filmezéshez kellene, szóval fotózni nem biztos hogy használnám. A lehető legolcsóbb cumót keresem, de nem kell bele semmi csili vili STM, meg IS.
Tudtok nekem valamilyen obit javasolni?
-
Gertev
csendes tag
válasz
Victoryus94
üzenetére
Pl. Samyang 8mm vagy 12mm-es? Mindkettő igen szélesen lát. A 8mm-es ráadásul nem annyira drága!
-
Byk01
őstag
válasz
total90
üzenetére
Ja, félreértettelek.
Ha megnézel egy tesztet ezekről FX-en, annál jobbat hoznak DX-en, hiszen a gyengébb minőséget adó lencseszélek nem vesznek részt a képalkotásban.
Egyébként a legolcsóbb AF-S 50/1.8-at is dicsérik akár FX-en, akár DX-en (az 1.4-est már kevésbé, legalábbis az árához viszonyítva).
Mivel ezek a kisfilmes alapobjektívek, elég nagy tapasztalat összegyűlt az idők során a tervezésükhöz, és elég egyszerű konstrukciók. Mellélőni egyikkel sem lehet, szerintem, ha maga a látószög megfelel. -
.DLL
veterán
válasz
Victoryus94
üzenetére
Azért ez az "egy szemmel 160 fok" nagyon a véglet, ott már csak akkor "látunk" valamit, ha folyamatosan mozog/változik, de ettől beljebb is csak formákat, színeket látunk amíg el nem érjük a belső, kb. 60 fokos tartományt, ahonnantól már úgymond "látjuk is" amit nézünk, de igazán részletesen ennél is kevesebb, egyszerre kb. 10 fok.... Ezt persze az "automata" szemmozgás és a képmemória folyamatosan kiegészíti, kiterjeszti.
Mindenesetre ahogy előttem mondták inkább a perspektíva az ami számít a természetes hatású képnél, márpedig ha ilyen nagy látószögű lencsét használnánk az nagyon megváltoztatná a képelemek arányát!
-
Victoryus94
őstag
válasz
Ipadipad
üzenetére
"Az ember esetében a horizontális látómező két szem használatával maximálisan 200 fok, míg egy szemmel csak 160 fok. A két szem látóterének átfedése 120 fokos, 40 fok mindkét szemnél egyszemes látású marad".
120 fok feletti látószögű obit APS-C rendszerre nem hogy 100 alatt, de lehet hogy egyáltalán nem találsz. FF rendszerre létezik néhány halszem obi, ami képes 160-180 fokra (pl ez). De ezek APS-C vázon is legjobb esetben a 120 fokot érik el.
Árba pedig többszöröse az általad megadottnak. -
Ipadipad
tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
"Ha az elkészült képen ugyanazt szeretné valaki látni, mint amit "saját fejéből kinézve lát" (tehát a látómező perifériális részét is), akkor kisebb gyújtótávolságú objektívre van szüksége."
ehez milyen objektivet ajánlanál ? ami lehetöleg nem több mint 100.000ft

sony a6000-re -
Byk01
őstag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Nem azt írtam, hogy az emberi látásnak, vagy az ember szemeinek megfelelőt, csak egy szemnek (azaz, ha fél szemmel nézed a világot)

De ez nem csak a képszögre vonatkozik, hanem a perspektívára is. A normál objektívek olyan relatív távolságot mutatnak két tárgy között, mint ahogy azt látod. Biztos hallottad már sportközvetítésekben (neadjisten olvastad a fotóelmélet ide vonatkozó részeit), hogy a teleobjektív "csal", azaz közelebbinek mutatja egymáshoz az elöl és a hátul lévőt. A nagylátó ennek pont az ellenkezője, megnöveli a távolságot a kép előterében és hátterében lévő dolgok között. Mindkettőt persze úgy kell érteni, hogy ahhoz képest, amit a szemünk megszokott. -
Fotonhámozó
senior tag
Azért ez a sokat hangoztatott "full framen az 50-es obi nagyjából az emberi szemnek megfelelő képet ad" eléggé félrevezető tud lenni. Csak úgy-ahogy fedi le az emberi szem látómezejének éles tartományát (persze ez egyénfüggő is, nekem pl nem fedi le teljesen... magas labda, de nem, nem ég senki sem szemeim kereszttüzében
). Ha az elkészült képen ugyanazt szeretné valaki látni, mint amit "saját fejéből kinézve lát" (tehát a látómező perifériális részét is), akkor kisebb gyújtótávolságú objektívre van szüksége. -
A Zéé
addikt
válasz
rascalyjo
üzenetére
ugyan tapasztalatom nincs fele, de túl sokat nem foglalkoznék vele.
Ha van otthon a szekrényben, vagy haver odaadja 2 sörért, és olyan vázad van, amiben van fókuszmotor, akkor egy próbát lehet, hogy megér, de amúgy nem látom miben tudna többet egy modernebb obinál. Pénzt biztos nem adnék érte. Se nem fényerős, se nem valami különleges átfogás. Egy n+1-edik 30 éves kitobi az én szememben. -
rascalyjo
tag
Sziasztok!!
Nikon régebbi obijairól kérdeznék. Kinek volt e már tapasztalata velük, esetleg vélemény velük kapcsolatban.
Érdemes e velük foglalkozni?Nikkor AF 35-105/3.5-4.5
Nikkor AF 35-135/3.5-4.5Előre is köszi!!
-
zed juron
aktív tag
Köszi a válaszokat!

-
Ezek közül melyik lenne a jobb? Érdemes a Sigmara többet költeni? Nikonból láttam f 1.4-et is, de 3x annyi mint az f1.8. Jobb is annyival?
A Nikon oldalon aztán lekértem a fixek listáját FX-re és meghökkenve láttam pár obit, amit azt hittem, hogy DX obik. 50 mm f1.8 SE, 50 mm f.8, 50 mm f1.4.
Ezek mit hoznak FX-en? Én teljesen úgy voltam vele, hogy ezek DX-re obik.Néztem még párat, ezekről valami infó: Tamron 45mm f1.8, Tamron 35 mm f1.8, Sigma 50mm f1.4 és a másik Sigma 50mm f1,4
-
-
FX-re (Nikon D800) keresek egy fixet. 30-70 mm között lenne ideális. Milyen objektívek jöhetnek számításba?
-
zed juron
aktív tag
Van a Samyangnak ez a fix 500mm-es T2-es adapterrel szerelhető objektívja. Valakinek van ezzel tapasztalata? Mennyire jó a képe vagy ez paraszt vakítás?
-
bubi92
őstag
höjj
lecsúszott a táska a vállamról, ahogy a cipőm vettem fel. kb.50 centi. és szerintem pont a fix50-esemre érkezett, mert most épp semmi fókusz. hiába tekerem manuálisan a kis ablak ugyanott áll. ki-hol foglalkozik ilyennel?
-
törölt tag
sziasztok...múltkor volt szó a Tamron 17-50 f/2.8 ( nem VC ) objektívról, olvastam külföldi oldalakon, hogy sokan használják Canon fix 50mm f/1.8 helyett is mert jobb a képe, vagy legalább is nem rosszabb......mit gondoltok?..van tapasztalat ?
-
Hello,
Hülye kérdés
Cmena 4 (vagy bármilyen T-22 szabvány) objektívet adapterezett már bárki bármire?
Elkezdtem adaptert gyártani m4/3-ra, de jó lenne valami nagyobb szenzorosra is, és furcsa, hogy sehol semmi arról, hogy bárki megpróbálta volna. (Nem hogy Canonra, de semmire.) -
Audison
senior tag
válasz
Bazs1981
üzenetére
Ha APSC-re kell, jobban jársz szerintem a 15-85-el, a kezdő (15mm) gyútáv miatt. Én is elgondolkodtam rajta ezért is írtam, de lehet, hogy maradok a 24-105-nél, mert felépítési minőségben jobb a 15-85-nél, másrészt szigetelt is..aztán szerintem később veszek mellé egy 10-18-at vagy egy 10-22-t. -> [link]
-
Audison
senior tag
Sziasztok!
Canon 24-105 F4 L obit szeretnék lecserélni EF-S 15-85 IS USM obira a 15-ös kezdő miatt (50D), de visszakeresve a topikban, a kicsúszó tubus az nagy betegsége. Képminőség szempontjából nem lenne visszalépés, ahogy nézegettem a teszteket, de a csúszkáló tubus lehet, hogy zavaró lenne hosszú távon.
[link] Ezen a videón jól látszik, hogy 50-18-ig nagyon "laza"..arra lennék kíváncsi, hogy pár év után 15mm-től lefele lógatva sem csúszik ki vagy "bekopik" és ugyanígy fog csúszkálni minden állásban?
-
Bazs1981
aktív tag
Sziasztok!
Abban kérném segítségeteket, hogy milyen fókusztáv elemző szoftverek vannak és melyiket érdemes használni? Arra gondolok, hogy ha jól emlékszem vannak olyan programok, amikbe ha betöltöm a képeimet, mutatja hogy melyik fókusztávot használom a legtöbbször, csak már nem emlékszem hogy melyek ezek.
-
faki_
senior tag
válasz
üzenetére
Pontosabban feltételezik, hogy a legtöbb típust a Sigma gyártotta, de lehetnek más gyártók is. Egy biztos, hogy egyik sem vállalta fel a nevet (gyengébb minőségű, konzumer cuccnak tekintik?) és a forgalmazó Ritz Camera sem pontosított. Állítólag az autófókuszos Quantaray objektívek szinte biztos, hogy kivétel nélkül Sigmák, megvan a kinézetre is hasonló testvérmodelljük (néhánynál csak régebbi, saját néven már nem forgalmazott). A kérdéses obi viszont nem az, ill. hasonló Sigmát sem láttam, így szerintem nem sok köze van hozzá.
-
-
faki_
senior tag
válasz
daninet
üzenetére
Nem tudom, hogy csak másolat vagy egy változat, de ilyesmi elég sok néven fut. Itthon kaphatók a Dörr Danubia és a Samyang / Walimex:
Pre-set (Quantaray, Kimunor, Five Star, etc.) 500mm F8
Dörr Danubia 500 mm f8 T2 - teszt -
-
Valahol tesztelnek ebayes gagyi objektíveket? Pl ezt [link]
Nincs vételi szándékom, de nagyon kíváncsi vagyok

-
G@ß!
őstag
Sziasztok!
G6-hoz kapható duplakit mennyire mondható jónak? Érdemes azt venni hozzá, vagy inkább más objektívet?
Köszi! -
ccs2929
senior tag
válasz
üzenetére
Szeva!
Valóban nem nagy durranás ez a lense, de ahogy írtad, hobby felhasználásra megfelelő. Sok utómunkát kívánnak a vele készült képek, elég nagy CA-t produkál. Itt vannak a vele készült képeim. 1 ideje már megszabadultam tőle, mert sokat változott az"ingerküszöböm"

Amatőrként első telének megtette, most már inkább manuális fix kistelét használok, mert mostanában nem lesz lóvém olyan telére, amit elfogadnék
-
faki_
senior tag
válasz
barrasz
üzenetére
Sokféle néven és bajonettel létezik. Rettentő műanyagos, gagyi építés, betonkeverő hang, szalagkábel könnyen elhal, de az árához képest jó képminőség, éles rajzolat. Előtétlencséje nélkül 1:2, azzal 1:1 leképezést tud. Ha pl. AF vagy kábelproblémás, még akár manuál makrónak is vállalható kevés pénzért, főleg ha rekeszgyűrűs verzió.
-
barrasz
aktív tag
Sziasztok!
Esetleg valakinek van tapasztalata az alábbi obival?
Voigtlander AF 100mm f/3.5 Macro-Dynar
Előre is köszönöm az esetleges válaszokat.
-
fireman123
őstag
válasz
üzenetére
Én is nézegettem ezt az obit, egy másik fórumon az alábbiakat mondták róla amikor véleményt kértem: "kétszer fogsz neki örülni, először amikor megveszed, másodszor amikor eladtad ....közte pedig szívás" .....hát nem vettem meg, hanem gyűjtök még a 100e-es 70-300 tamron VC-re

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Sokan valóban elégedettek a saját cuccaikkal. Egészen addig, míg ki nem próbálnak valami kicsit is komolyabbat. Amíg nincs összehasonlítási alap, addig bármi jó tud lenni. Ismerősöm is egekbe magasztalta a gépét (valami Fuji S5600 vagy hasonló), aztán egy kiállítás után megkérdezte, hogy hogy csinálom, hogy az én képeim élesebbek, nem zajosak, és a színek is jobbak. Kb akkor láthatott először DSLR-t. Gyorsba körbe is fotóztatta a makketjeit.
Nem véletlenül kerül csak annyiba. Egyébként az 55-200 VR simán hozza ezt a minőséget. Mondjuk drágább is, szó se róla.
-
*Ropi*
félisten
válasz
üzenetére
"...vegyük példának a Tamron 17-50 F/2.8-at, itt például sokan panaszkodnak,hogy nagyon lágy a képe..."
A Tamron 17-50/2.8-ból csak a VC-snek lágy a képe, a VC nélküli penge: annyira, hogy képszéleken megveri a Canon 17-55/2.8 IS-t.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
átlag felhasználók, hobbi fotósok nem húzzák le annyira mint amennyibe kerül, nem profi szemmel kell nézni,nekem is van nagy fényerős obim, tudok viszonyítani,....mutass nekem egy újonnan 40-50 ezres obit ami tudja ezt...mert tényleg érdekelne...de valószínű ennyiért te nem is vásárolnál ;-)...értem én..de vegyük példának a Tamron 17-50 F/2.8-at, itt például sokan panaszkodnak,hogy nagyon lágy a képe és alig használtan már 40-ért is kapni, pedig ez újonnan nem olcsó...persze nem akarom összehasonlítani a kettőt mert nem is lehet....arra akarok kilyukadni, hogy hiába az adatok meg a számok, néha okoznak meglepetéseket a gyártók, és ezt nehéz kiszűrni...korábban én is összevásároltam mindent, már óvatosabb vagyok, ezért érdeklődöm...
-
-
törölt tag
válasz
üzenetére
http://www.arukereso.hu/fenykepezogep-objektiv-c4191/tamron/af-70-300mm-f-4-5-6-di-ld-macro-nikon-p32915215/#velemenyek
én most kimondottam az olcsó objektívekről beszélek, természetesen nem próbáltam sokat, de volt a kezemben hasonló sigma is, meg sem közelítette a Tamront.Fény kell hozzá az tény,de ha van akkor egész jó.
-
törölt tag
Sziasztok
Hozzáértőkhöz lenne kérdésem.
A Tamron 70-300mm egy olcsó objektív, viszont a képeket visszanézve meglepően jól dolgozik.
Volt már dolgom pár objektívvel, de árához képest ez a netes vélemények szerint is jól sikerült.Jó lenne ha a 70 kisebb lenne ;-)....18-...vagy 55-200 stb....van esetleg tapasztalat, hogy tudják e hozni azt a minőséget amit a 70-300 ?
-
Garu12
csendes tag
válasz
fireman123
üzenetére
Köszönöm a linket ez egy nagyon szemléltető oldal
Végre nem csak számokat látok -
fireman123
őstag
válasz
Garu12
üzenetére
nem igazán a zoom mértéke számít, hanem a kezdő és a végső gyújtótávolság .....de ezt majd a jobban hozzáértők elmagyarázzák, a tamron ekv. 28-ról indul és 310-nél vége van, míg az fz8 obija ekv. 36-tól 432-ig tart.
A linken érzékelhető a gyújtótávolság változása ....[link] -
Garu12
csendes tag
válasz
fireman123
üzenetére
Köszönöm meg is teszem. Ám még egy kérdés a 18-200 mm ekvivalens 28-310 mm-es gyújtótávolsági tartományt nyújt. Míg az fz 8 oldalán 35mm ekv 36-432 felirat szerepel . Abszolút hozzá nem értőként kérdem létezik ,hogy a papíron csak 0.9 % zoom hátrány ekkora legyen ? Az fz8 12%-zoomjának végső állomása pont szükséges egy bérház tetején levő stukkóra közelítéshez . Ergo létezik ,hogy a 18x200mm-es optika mégiscsak kevés nekem ? Mindenképpen elszeretném érni , hogy ugyanakkora zoommal rendelkezzek mint a z fz8 esetén ....
-
fireman123
őstag
válasz
Garu12
üzenetére
Ugorj át a Nikon topicba, és ha visszaolvasol a #29110 hozzászólástól kezdve, akkor látni fogod, hogy ott szóba került ez az új tamron obi, volt aki is mostanában váltott, esetleg váltani akar erre, még linkeket is találsz vele készült képekre.
Az átfogása majdnem akkora (11,1x) mint az fz8-é (12x) .....a D3300 érzékelője viszont jóval nagyobb mint az fz8-é, ami sokat számít [link] ....beltéren azonban nem kizárt, hogy zoommal kevés lehet a tamron fényereje is, fényerősebb zoom obi viszont más árkategória. -
Garu12
csendes tag
Sziasztok !
Mielőtt feltenném a kérdést egy kis háttérinfo ami ugyan off de így teljes a kép .
Tehát közel 9 év után megadta magát a Pana Fz8-as gépem amivel kültéren maximálisan elégedett voltam nagyjából 20x30-as fotó méretig zajmentes képeket persze jó fényviszonyok mellett ... Beltéren megkellett küzdenem a képzajjal vaku nélkül esélytelen vakuval már több szerencsével jártam. Tehát sok sok utána olvasás után arra jutottam a szenzor méret növelésével több fényhez jutok és talán beltéren is több szerencsém lesz. Na ezen a ponton jöttem rá ,hogy bridge gépet csak csillagászati áron tudnék nagyobb szenzor mérettel venni ezért a Dslr(Nikon D3300) lett a reális választás.Itt jön a képbe a témába vágó kérdésem mit gondoltok erről az objektívről
TAMRON (Nikon II) AF 18-200 mm f/3.5-6.3 Di-II LD VCAz alap témaválasztásom fényképezésnél : Család ,Illetve épületfotózás ezen belül is az épület díszítő elemek azaz szobrok, kőarcok. Ehhez kifejezetten szükségem van a zoomra tehát fontos lenne , hogy az obival egy budapesti bérház legfelső ablaka fölött őrködő szoborra,kőarcra teljesen rázoomolhassak. Az fz8 12x zoomja erre abszolút alkalmas volt ám a gép objektívjére írt számok megtévesztőek egy magamfajta kezdőnek (a gép oldalán 35mm ekv 36-432 , illetve szemből a lencse körül 2.8-3.3/6-72)
A tamron tudja hozni ugyanezt a zoomot ? Illetve egy kicsit aggaszt ,hogy ugyan nagyobb a szenzor de az obi kevesebb fényt vesz fel mint a lumix lencséje és ugyanott leszek beltéri fotózásnál, kérlek erősítsétek meg vagy cáfoljátok meg ezt ..
Előre is köszönöm mindenki válaszát -
estikornel
tag
válasz
Victoryus94
üzenetére
Nem vagyok benne biztos, de talán jobb ha nem számítjuk bele az adapter távolságát a szenzor és a lencse között.
-
válasz
Victoryus94
üzenetére
Van, hozzavalot vegyel.
-
Victoryus94
őstag
Van egy Samsung nx500-as gépem.
A kérdésem az lenne, hogy ha Samyang (teljesen manuális) objektívet vennék hozzá (nagylátószögű, csillagfotózáshoz), van-e különbség aközött, hogy eleve Samsung NX bajonettel veszem, vagy ha pl. Nikonossal, majd azt használom adapterrel. -
válasz
forceberg
üzenetére
DX-es obijaimon korabban csak is Haida cuccaim voltak, elegedett voltam veluk... habar korrigalni mindig kellet a szineken.
Most ist azt akartam venni, volt a filter tarto melle szettbe ND meg polar eleg jo aron, de tobb helyen olvastam, hogy a Haida a felsobb kategoriaban nem valami jo. Mar ugy ertem, hogy bizon elkerik az arat az uvegekert, viszont 20%-al tobbert ott van a Lee, aminek a minosegeben meg nem lehet hibat talalni.
A masik, meg az volt, hogy most, hogy FX-re valtottam ugy voltam, hogy feljebb mar nincs, itt mar nem ugy veszem a cuccokat, hogy majd lehet lecserelem... szoval inkabb kiadom a tobb lovet a jobb cuccra.(#24419) Fotonhámozó
Ahogy irod, ki erra, ki arra kolt... DX-en mokoltam eleget, sok DIY cuccot csinaltam, fele fotos cuccom hazi keszitesu volt. Tokeletes soha nem volt, de most nem akartam mokolni.
-
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Ahol van pénz, ott ez nem számít, vagy ha számít is, kevésbé( úgy tudom, hogy Total nem itthon él
), illetve nem mindenki műszaki beállítottságú 
Én úgy állok az ilyesféle dolgokhoz, hogy a saját "túlórás órabérem" figyelembevételével meg tudom-e csinálni normálisra?! -
Fotonhámozó
senior tag
Szűrőtartóért ~40E HUF-t kiadni
Végül is mindenki arra szórja el a pénzét, amire akarja, de egy kis kreatívkodással szerintem jóval olcsóbban meg lehet ezt házilag, jó minőségben oldani. -
A filter tartot tole kerdeztem, hogy jo-e, neki volt probara Lee-tol is es mondta, hogy felesleges a Lee-re a tobb penzt kiadni, Haida jo cuccot osszehozott.
-
torzo
őstag
válasz
Chapel
üzenetére
A 150-600 sport változata hozza a 120-300/2.8 OS S minőségét, ami nem semmi. Ismerősnek van ez teléje, onnan tudom.
Amúgy nem is tudom, azért a 400/5.6 L, phúúúú, nem adnám el.
Szerintem hagyd a C-t (tami 150-500 szintje, ami azért szintén nem rossz), én inkább várnék!
Az S tényleg nagyon frankó. -
torzo
őstag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Milyen érdekes, h sörösdobozokon teszteltétek. Mondjuk én sem tudnék ennél optimálisabb targetet!

Amúgy jó kis profi teszt, de a 2.8-as sor kicsit vicces. Csak nézem, h 50 mm-en a tami milyen szépen elveri a kánont képszélen!

Mondjuk eddeig is tudtam, hogy klassz kis optika. Nekem már három is volt, mind hibátlan, ill. most is van, csak már a fiam használja. -
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
Kültéren, napfénynél is tévesztett neki a Tami és tényleg nem kicsit, hanem nagyon...Úgy tűnik sajnos kifogott egy gyenge példányt. Tanulság: vásárláskor ellenrizni, ha nem stimmel nem szabad megvenni. Az enyémen nem volt probléma az AF-fel - ráadásul 40D-n használva, aminek gyengébb az AF rendszere mint a 7D-é. Az a srác se panaszkodott, aki megvette tőlem...

-
-
Chapel
addikt
válasz
forceberg
üzenetére

Sajnos a Tamron 17-50 2.8-at mindenki orrba-szájba ajánlja, (én is ezért vettem anno) mert ugye fényerős végig és olcsó, mindemellett éles is. Ha talál.
Ez valahogy mindig kimarad, pedig rengeteg bosszúságot okoz a szórás, szóval én csak óvatosan merném bárkinek is mondani.
Ha meg az illető megveheti a Canon 17-55/F2.8 IS USM-et is, akkor meg ne vicceljünk már. Egyértelműen az a legjobb a felsoroltak közül, de igaz, 17-40 L sem rossz és picit még olcsóbb is lehet.
Ezekkel szemben Tarmon nem alternatíva, sem árban, sem fókuszban, sem krémelésben. -
torzo
őstag
válasz
total90
üzenetére
N14-24-et használok, pazar, kontrasztos, tűéles tágon is.
VR-re ebben a gyutávtartományban gyakorlatilag nincs szükség. Nikkorra Cokin is létezik, itthon is kapni, jóval olcsóbb mint a Lee. Amúgy az obin olyan bevonat van, mintha CPL-t tennél eléje. Ha ND-zni akarsz, az persze más. Nincs bajom a tamikkal, a 15-30 is jónak mondott, de ha lehet, akkor Nikonra Nikkort.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Microsoft Office és Office 365 topic
- BestBuy topik
- Házimozi haladó szinten
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P14s Gen 2 i7-1165G7 32 GB Ram 512 GB SSD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2183
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460 i7 10700 32GB DDR4 512GB SSD ASUS TUF RTX 3070TI 8GB Lian Li LANCOOL 207 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Régen néztem asszem a 44M-2-t és a 44M-4-et szokták szeretni.

)
). Ha az elkészült képen ugyanazt szeretné valaki látni, mint amit "saját fejéből kinézve lát" (tehát a látómező perifériális részét is), akkor kisebb gyújtótávolságú objektívre van szüksége.