Hirdetés
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Szerintem a gombásat engedd el. Én biztos tartanék attól, hogy "elkapja" a többi.
-
Neck
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Erre a Tamron 70-300 (amúgy full frame) obi jut eszembe, ami nem csillagászati, de messzebb lát.
-
Neck
veterán
válasz
Celithrandi
üzenetére
Egy tekerés f8-ra állítani. Nyitva elég hurkalé az obid, az látszik, de pont az a jó a fényképezőgépben, hogy a blende állítható, a telefonokkal ellentétben (most azt a kevés kivételt hagyjuk is)
Ezzel együtt is, látszik, hogy a "nyers" Pixel rá van élesítve. Ha megvan a nyers Canon fotó, azon is fel lehet terkerni mindent - de inkább f8-ra kellett volna tenni, és különösen a sarkokban látnád a különbséget.
-
Neck
veterán
válasz
Celithrandi
üzenetére
Expó adatokat írhatnál…
-
Neck
veterán
válasz
Celithrandi
üzenetére
Azért nagy monitoron ne nézd meg az a mobilos nagylátós képet, mert nem fogsz örülni, mindegy, melyik proci varázsolta

-
Neck
veterán
18-135 jobb, mint a 18-55 vagy a 18-200-asok.
Ha feltétlenül a nagyobb átfogás kell, akkor meg 18-300. Modernebb, jobb, mint a 18-200-asok.
Ha mindenáron a 18-200 kell, akkor a Tamront és a (fekete) Sony 18-200-at (LE) kerüld el.
Az ezüst (nem LE) egész jó, a két kitobitól (16-50 és 55-210) fixen jobb minden gyutávon (próbáltam és össze is lőttem őket). ILYET tud tele végén.
18-55 meg minimálisan jobb a 16-50-től, nem fogod észrevenni a különbséget. Cserébe a 16-50 legalább könnyű és pici. Kár kutakodni a 18-55 után.
-
Neck
veterán
válasz
rednifegnar
üzenetére
Ez egy APSC MILC, miért ajánlasz neki drága FF obit rá? Ráadásul az pont nem is egy nagy eresztés, akkor már inkább a Zeiss 55mm f1.8.
De az se, APSC vázra vannak jó alternatívák, olcsóbban.Tibitron: Nézz szét a használt piacon egy Sony E 50mm f1.8 OSS (SEL50F18) kedvéért. Újonnan 120 ezer körül megy. Vigyázz, hogy ne a Sony FE 50mm f1.8-at (SEL50F18F) vedd. Ez olcsóbb objektív ugyan, Full frame vázra van, viszont képminőségben gyatrább.
Ha a szobában nincs túl sok hely, és szélesebb obi kell, esetleg még alternatíva lehet egy E mountos Sigma 30mm f1.4. Használtan még ez is beférhet a keretbe.
Végül, mivel tárgyfotóra megy, esetleg olcsóbban megúszhatod a Sigma f2.8-as sorával. Van 30mm és 60mm-es objektív is. Képminőségük penge, az autofókusz kicsit kezdetleges, mert csak középen tudnak fókuszálni. Cserébe olcsók, de a használt piacon ritkán bukkannak fel.
-
Neck
veterán
válasz
vihartigris
üzenetére
Jó lenne tudni, hogy a csatlakozó elektronikus-e, azaz átviszi-e az expo infokat a képbe.
-
Neck
veterán
válasz
rednifegnar
üzenetére
Nekem a portré a street része
Mindegy, ebbe ne menjünk bele, mindenki másképp talál témát. -
Neck
veterán
válasz
Insidesouls
üzenetére
Nem úgy értettem. A zoom obival próbálgasd, melyik látószög jön be jobban, majd azt vedd meg fixben

-
Neck
veterán
válasz
Insidesouls
üzenetére
Zoom obival próbálgasd, és amelyik jobban bejön

-
Neck
veterán
válasz
rednifegnar
üzenetére
Lehet, hogy MILC rendszer. Arra az 1.4-es Sigma fixek nagyon jók.
-
Neck
veterán
Elég nagy a különbség. Az egyik még kb emberi látószög, a másik már rövid tele.
-
Neck
veterán
válasz
rednifegnar
üzenetére
...ráadásul ezt a képminőséget már a legalapabb mobilok is megugorják.
-
Neck
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
A videófelvétel alatt előnyös tud lenni a konstans f4 (18-105), mivel a felvétel alatt a folyamatos zoomolás során nem változnak az expobeállítások. Fotónál ez a dolog nyilván mindegy.
Videózásnál a 18-105-ben lévő "power zoom", motoros zoom hasznos, folyamatosan, egyenletesen lehet közelíteni, távolítani felvétel közben. A "kézzel állítós" (18-135) verzióval a felvétel alatt "akadozós" lehet a nagyítás - kicsinyítés.
Ugyanakkor ez utóbbival könnyebben, gyorsabban, pontosabban lehet a kívánt gyutávot kiválasztani, így azt mondanám, fotóra előnyösebb, kényelmesebb.A 18-135 könnyebb is valamivel, illetve, a kép közepén élesebb, a sarkokban gyengébb.
A 18-105 "egyenletesebb", de emiatt középen kevésbé éles a 18-135-nél.A 18-135 átfogása hosszabb, a 18-105 tele végén viszont a konstans f4 miatt fényerősebb picivel. A 18-135 viszont a nagylátó végén fényerősebb picivel.
Azt hiszem mindent leírtam.
Én ezek közül a vadonatúj 18-50 f2.8-as Sigmát venném

-
Neck
veterán
válasz
adrian14
üzenetére
Vihartigris: Valamennyire jól emlékszel, de mégsem
Sony-t használtam, nem Tamront.Adrian14:
Nekem a duci, ezüst színű Sony 18-200-am volt, amíg Sony APSC vázakat használtam. Sokáig használtam nagy megelégedéssel. Ilyet tud a tele végén: Szitakötő
Összelőttem a 16-50-es és az 55-210-es kitobival, és minden fotón jobban szerepelt a két kitobinál. Az egyetlen hátránya a súlya / mérete, APSC vázra kicsit nagy, orrnehéz a szett
De aki ilyet keres, az gondolom ezzel tisztában van
Ezt az obit adtam el utoljára, amikor full frame-re váltottam - még a7III-on is használtam egy rövid ideig.
A többi 18-200 változatról:
Elég sokat bújtam a netet, összehasonlítások után kutatva, amennyire lehet hinni ezeknek a netes tartalmaknak:
Duci ezüst Sony 18-200 > Vékonyabb fekete Sony 18-200 "LE" >= Tamron 18-200 (Rossz nyelvek szerint a fekete Sony 18-200 LE egy átbrandelt Tamron)
Ezeken kívül az ezüst 18-200-ból készült még egy power zoomos változat, nehezebb, drágább, és optikailag ugyanaz, mint az ezüst - így ha nincs szükséged okvetlenül powerzoomra, akkor nem éri meg.
Summa summárum: Én az ezüst színű duci Sony 18-200-at használtam, és nyugodtan tudom ajánlani azoknak, akik a kitobit szeretnék egy darab travelzoommal leváltani. A fekete "LE" változatot, és a Tamront viszont nem biztos, hogy megvenném.
MOD.: Majd elfelejtettem, ami még érdekes lehet, hogy érkezik egy vadonatúj travelzoom a Tamrontól, 18-300. Nem lesz olcsó, nagy lesz mint állat, de brutál zoom átfogás, és a mostani új Tamron objektívek performanszát figyelembe véve, biztos király lesz.
Esetleg ezt is érdemes lehet megfontolni. -
Neck
veterán
válasz
samsung88521
üzenetére
Ezen a szinten, arra, amire te szeretnéd használni, mind jó.
A tanácsom a következő: mielőtt elköltesz rá egy rakás pénzt, próbáljátok meg mindet megfogni, és lőni vele pár képet, beállítani pár dolgot.Amelyik a leginkább kényelmes lesz minden szempontból, azt vedd.
A fényképezés egy kreatív tevékenység, ha kényelmetlen használni a vázat, elmegy a kedved az egésztől - illetve arra megy el a figyelmed, hogy mit hova hogyan állítasz be, és nem a témára figyelsz.
A túracipővel is az a fontos, hogy kényelmes legyen, nem az, hogy melyik márkájú cipő talpa tapad 5%-al jobban. Azt úgyse használod ki az esetek 99%-ában, viszont ha kényelmetlen a cipő, nem megy el az ember túrázni.
Na a váz is kb ilyen. -
-
Neck
veterán
Annyi szerintem egyértelműen kiderült, hogy embertelen nagy különbség nem lehet közte, különben minden teszt egyhangúlag kihozná az egyiket, vagy a másikat mint sokkal jobb objektívet.
Innentől kezdve érdemes a többi különbséget számításba venni.
Pl: van-e szükséget extra 50mm-re (ami Canonon ekvivalens 80mm - nem kevés, nem mindegy hogy ekv. 320 vagy ekv. 400).
Szükséged van-e arra, hogy a tükrös obi 1/3 rekesszel fényerősebb? Valamivel kisebb ISO-t, vagy ugyanolyan ISO mellett kicsit rövidebb záridőt lehet választani!
Ha komolyan veszed a természetfotós témakört, mind a kettő hasznos.
Ugyanakkor nagyobb, nehezebb obit fogsz cipelni.Ha csak hobbi, és nem a természetfotó az elsőszámú témakör, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha nagy és nehéz, el fogod-e vinni magaddal?
Én csak magamból tudok kiindulni, de sokkal szívesebben vennék kézbe egy olyan gépet, amin az obi arra a vázra való, kézreáll, és jól esik vele fotózni. A fotózás egy kreatív tevékenység, olyan eszközzel jó végezni, ami kényelmes, nem veszi el a figyelmed a fotózásról.
Persze kinek mi.Az angol sok embernek jól megy, de volt már olyan, akitől megkaptam, hogy hiába linkelem a külföldi oldalt.

-
Neck
veterán
Ja, és van egy Dustin Abbott teszt, amiben van némi összehasonlítás.
-
Neck
veterán
válasz
topikk
üzenetére
Nem az objektív okozza. Hiába raksz fel full frame obit MFT-re, ugyanúgy lesz crop faktor és csökkentett DOF, azaz egy full frame 300mm f4 MFT-re téve azt a látószöget és DOF-ot fogja adni, mint egy 300mm f4 MFT obi, azaz 600mm f8 full frame-en.
Értem, amit mondasz, de feleslegesen bonyolítja a megértést. Egymilliószor végig lett mondva

-
-
Neck
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
Erről volt szó a teszt készítőjénél, hogy sajnos a tesztábra kezdett el fakulni. Ahol tárgyak vannak rajta, ott nem fakul, és ugyanolyan, míg ahol ábrák, ott igen.
A szenzorban lévő tartalék egy másik történet, mivel függ a szenzor típusától is. A Canon esetében ahogy növeled az ISO-t, csökken a kinyerhető infó a RAW-ból, míg a Sony duál gain szenzor ISO invariant, azaz kb ugyanaz kihúzható egy tök sötét ISO 100 és egy helyesen exponált ISO 1600-as képből - azaz a Full Frame előnye minden beállításon megmarad, a tartalék ott lesz a nyers fájlban.
De ez már tényleg nagyon off itt, meg nem is ide való. Engem nem kell meggyőzni a Full Frame előnyeiről, mert én is arra váltottam. Csak ezt a mondatot akartam tisztába tenni, mert szerintem félrevezető az APSC + f2.8 vs FF + f4 zoom viszonylatában: "azaz ahol már az apsc 2.8 fel van tekerve isoban ott alacsonyabb ison dolgozhat az FF"
-
Neck
veterán
válasz
_seth_
üzenetére
Nem ugyanannyit.
De nem csak ez a két váz létezik a világon, van olyan FF - crop kombó, ahol bizony csak 1 FÉ különbség van. Én általánosságban írtam, még az első hozzászólásomban, nem pedig a te két vázadat lőttem össze.
Itt van két példa, 5D2 vs M50, illetve Sony A7 vs a6600, ahol bizony nincs meg az 1 FÉ különbség sem, azaz a crop + f2.8 zoommal jobban jársz zaj szempontjából, mint a FF + f4-el.
-
Neck
veterán
válasz
_seth_
üzenetére
Ezzel pont ugyanazt támasztottad alá, amit leírtam. Azaz, a FF gépen 1 fényértékkel nagyobb ISO-t kell állítani ugyanahhoz az expohoz, az f4 -es blende miatt. Az ödémahármon neked ISO 3200-at kellett volna beállítani, ugyanahhoz az expohoz.
Ematt nem lesz akkora különbség a FF és az APSC gép zajossága között, mivel az f2.8 - f4 fényérték különbségnek a FF gépen utána kell menni ISO-ban ugyanahhoz az expohoz, és itt buksz valamennyit a FF gép jobb zajtűréséből. Ami még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a crop váz utoléri, de csökken az előny, az biztos. Utolérni max egy új crop váz fog egy nagyon régi FF-et.
A legjobb az, ha FF vázon van f2.8 zoomod (mint nekem
), ilyet crop vázzal nem tudsz csinálni, jobb lesz a DoF, a zajtűrés, minden. -
Neck
veterán
válasz
_seth_
üzenetére
A FF vázak valóban jobbak szoktak lenni zajban, azaz ugyanazon ISO beállítás mellett jellemzően kevesebb zaj lesz a fotón. Amit viszont itt írtál: "azaz ahol már az apsc 2.8 fel van tekerve isoban ott alacsonyabb ison dolgozhat az FF"
az nem így van, itt valamit nagyon összekevertél. Full Frame vázon f4 mellett egy fényértékkel magasabb ISO-t kell kapcsolni ugyanahhoz az expozícióhoz, mint apsc vázon f2.8-as beállítással. Ha a full Frame váz 1 teljes fényérték jobb zajtűrésű (általában igen), akkor még csak pont egál van zajban. Ha nagyon jó a FF váz (vagy nagyon gyér az APSC), és ettől nagyobb a különbség a szenzoraik között, előny zajban csak ekkor lesz. Ha viszont régi a FF váz, a crop váz szenzora meg nagyon modern, akkor még rosszabb is lehet a helyzet zajban.Amiről viszont nem esett szó, az a pixel sűrűség - egy 24MP -es APSC szenzor pixelei sokkal sűrűbben helyezkednek el, mint egy 24MP Full Frame szenzor pixelei - emiatt sokkal jobb tervezésű objektív kell ahhoz, hogy ugyanolyan képminőséget érjünk el, mint egy FF váz esetében - emez nem kér annyit az objektívtől, vagy ugyanaz a (FF) objektív jobban teljesít egy FF vázon, mint egy APSC vázon tenné.
-
Neck
veterán
-
Neck
veterán
Mobilteló kijelzőre tartsd rá a kamerát, és forgasd a CPL-t. Ha van olyan szög, amin nem látod a kijelzőt, akkor CPL, ha nem, akkor festett üveg.
Azt, hogy eredeti Hoya-e, azzal megegyező optikai képességekkel és nem pedig egy gagyi 500 forintos CPL, ötletem sincs, hogy lehetne kideríteni.
-
Neck
veterán
válasz
sandokanaa
üzenetére
Amúgy a D7200 pont ISO invariant, ha jól látom, szóval nyugodtan kísérletezz vele...
Zajt csökkenteni nem fogsz, de több utómunkával nagyobb dinamika érhető el, pont amiatt, amit Kovsol kolléga is írt: a csúcsfények nem égnek ki.
Lényegében utólag emelsz ISO-t, de nem mindenhol, hanem csak ott, ahol kell.
-
Neck
veterán
válasz
sandokanaa
üzenetére
Ezt akkor jó csinálni, ha ISO-invariant vázad van. Fotózhatsz ISO 100-on is, és húzhatsz sok EV-t, vagy fotózhatsz ISO 3200-on 1-2 EV kompenzálással, szinte ugyanaz lesz az eredmény.
Ilyen vázzal érdemesebb sötétre lőni, mert a lámpafény pl nem ég ki, de a sötét részeket fel lehet húzni ugyanolyanra.
De ez az ISO invariant vázakra igaz. Több infó: Videó
-
Neck
veterán
válasz
Mister X
üzenetére
Gyere a Sony topicba, ott segítünk új vázat választani.
Viszont lehet, hogy az f20 a probléma, ott lehet, hogy lassabban fog fókuszt találni. Én viszont f10 fölé nem mennék egyik obival se, mivel f10 felett már nagyon elkezd lágyulni a képe a diffrakció miatt. Próbáld f8-on a fókuszt, ott biztos jobb lesz
-
Neck
veterán
válasz
noiq_nolife
üzenetére
Ha portré és bokeh, a 135mm f2.8-as manuál obikból nagy a választék, némelyikhez olcsón hozzá is lehet jutni (pár ezer ft), bár az olyan is

135mm az 200mm ekvivalens FF-en, ami azt jelenti, hogy szerintem még nem akkora gáz kézből, stabi nélkül kitartani a reciprokszabály figyelembe vételével. Ettől hosszabbat én már nem választanék portréra se.
Példa: Ebből annyi változat van, hogy mindenki mást tart jobbnak belőle. De pl létezik Pentacon 135mm f2.8, 8000 forint körül láttam legutóbb.Viszont lehet, tájfotóra kicsit "hosszú" lesz. A másik gyutáv, ami még nagy számban fellelhető és érdemes szétnézni, az az 50-55mm. Ha sikerül kifogni egy f1.8, netalán f1.4 lencsét, azzal is lehet gyönyörű, kis DOF portrét csinálni, és kitartani is sokkal könnyebb, tájfotóra is jobb lesz. Példa: Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f1.8, Asashi Takumar SMC 50mm f1.4 (ez az egyik legjobb manuális 50-es obi - készülj fel, f1.4-en manuálozni nem könnyű
) A Takumar rendszerint 25-35 ezer körül bukkan fel állapot és verzió függvényében , a Zeiss olcsóbb, de gyengébb is annyival) Esetleg egy Helios 44-M 55mm f2.0, ezt néha meg lehet venni 4000-6000 forint környékén, eléggé lágy, de különleges örvénylő bokeh-t produkál, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy émelyeg tőle 
A keret függvényében akár mind a kettő is beleférhet, én lehet, hogy kicsit drágább 50-es, és olcsóbb 135-öst vennék, mivel ez utóbbit talán kevesebbszer fogod használni.
MOD: Zoomot ne vegyél, szinte mindnek van olyan tartománya, ahol nem hoz jó minőséget, illetve a nagy részüket eléggé rekeszelni kell valami értelmezhető minőségű fotóhoz, így bokeh-d nem lesz. Nem véletlenül nincs áruk.
-
Neck
veterán
válasz
Mister X
üzenetére
Ne a specifikációkból indulj ki. Nem sok összehasonlítás létezik a neten, mivel annak idején mind a 4 E mountos travelzoom objektív (mert amúgy 4 van
) drága volt.Sony 18-200 (ezüst)
Tamron 18-200 (olcsóbb, nem valami jó fókusszal)
Sony 18-200 LE (sokak szerint a Tamron Sony-ra brandelt változata minimális update-tel)
Sony 18-200 PZ (Ez kb ugyanaz mint az ezüst, csak manuális helyett Power Zoomal)Én sokáig vadásztam különböző külföldi fórumokban vélemények, összehasonlítások után, volt aki szerint kb egyforma, de a legtöbb ember véleménye az, hogy az ezüst jobb, mint a fekete LE. Illetve, joggal adódik a felvetés, hogy lehet, hogy létezik az LE-ből olyan is, ami jobban sikerült, és kb hozza az ezüst szintjét, illetve létezhetnek belőle gyengébb képességű darabok is.
Ami viszont biztos, hogy az AF az ezüst obival nagyon jó, gyakorlatilag natív, a feketére viszont több panaszt is olvasni a neten.
Mivel általában az ezüst drágább is, mint az LE - én azt mondanám, annyival szerintem jobb, amennyivel drágább. Összehasonlítással szolgálni én sem tudok, nem vettem LE-t csak azért, hogy összelőjem.
Amit viszont első kézből tudok mondani, hogy azonos gyutávon, azonos rekeszen, az én ezüst példányom veri a 16-50-es és az 55-210-es kitobit is, egyértelműen élesebb képet ad.
Azt viszont helyén kell kezelni: Sok különbség nem lesz, ezek nem a világegyetem legjobb objektívei, csak sötét travelzoomok, szóval quantum ugrást a verziók között ne várj.
Remélem segítettem. -
Neck
veterán
válasz
kovsol
üzenetére
Lehet, de ez a Sigma tényleg jó. Ennyiért meg pláne. Ha a Zeiss 55 f1.8-at jónak tartod (márpedig ha jól tudom igen), akkor nézd meg ezt: https://youtu.be/RHauFWw7W0M
-
Neck
veterán
válasz
Plexicushio
üzenetére
Az teljesen más tészta, ne vonj le következtetést a 30-asból az 56-osra...
A sigma 30 jó, de a 16, és főleg az 56 teljesen más kategória. Az 56 döbbenetes.
-
Neck
veterán
válasz
Plexicushio
üzenetére
Erről, hogy nem karcol annyira, van összehasonlításod? Az 56-os Sigma elképesztően karcol. Az egyik legélesebb Sony FF obitól, a Zeiss 55mm f1.8-tól is élesebb.
-
Neck
veterán
válasz
noiq_nolife
üzenetére
Ekv. 135-el szoktak még portrézni, nem feltétlenül sok az az ekv. 112.
Nekem tetszik, amit a 7artisans csinál alapvetően.
Annyit olvastam róluk viszont, hogy főleg régebbi obik esetében nagy volt a szórás minőségben... Az újabb obik már jobbnak tűnnek.Én a 7artisans 60mm f2.8 makró obival szemezek....
Nem tudom eldönteni, hogy mi legyen. Támpont az f2.8, minimum 50mm és 1:1.Ez? Vagy Sigma A mount 50 f2.8, esetleg valami tükrös Nikon / Canon ?
Jó lenne, ha éles lenne és nem CAzna sokat...
-
Neck
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Mondjuk most jöttem rá, hogy ő keresett gépet alkatrész és egyéb mechanikai dolgok fotózására. Oda bőven jó a 60mm...
-
Neck
veterán
válasz
Kaci84
üzenetére
Tisztában vagy a gyujtótáv (látószög) fogalmával?
Visszaolvasva a hozzászólásaid, olyat kérdezel, hogy almát, vagy körtét egyél ebéd után.Az, hogy mennyi az obi ára, vagy van-e utána járó pénzvisszatérítés, illetve az, hogy hol található, nem mondja meg, hogy a témát, amit videózni akarsz, milyen látószöggel lehet felvenni.
Ha veszel 100 ezerért egy 35mm f1.8-at, és a túl szűk (46 fokos) látószög miatt egy kis szobában "nem fér bele" a téma a videóba, akkor mi lesz?
Ezért írta azt mindenki, hogy vegyél egy kit zoom obit, videóra tökéletes, és ki tudod tapasztani, hogy melyik látószög a neked való.
Ami Sony-n kifejezetten videóra való (a powerzoom miatt), az a SELP16-50, és a SELP18-105 F4. Mind a kettőben van képstabi is, hogy ne remegjen be a videód. És 16-ról indul, van széles látószög.
Az F4 sötét lehet, igen, ebben jobb a 35mm f1.8, de ha nem elég széles, és nem tudod felvenni, amit akarsz, b*szhatod. Zoomot vegyél első obinak, ennyi.Ha nem hallgasz az okos szóra, adott esetben többet fogsz bukni a bulin, mint egy utat Pestre...
-
Neck
veterán
válasz
Kaci84
üzenetére
A 18-135 a Sony központi szalonban 193.000 - tehát nem éri meg 410-ért kitben venni, ha külön-külön 393...
Ha szeretnéd a kis pancake kitobit használni, az megér 30 ezret (általában használtan is akörül megy), ha nem, akkor vedd csak a body-t.
Esetleg Amazon Prime Day...
-
Neck
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Én még azt se mondanám, hogy a 18-55 jobb. Szerintem példány kérdése, hogy jobb-e, mint a 16-50. Technologymafia videóján pl nem tudnám eldönteni, hogy jobb-e, mint a 16-50.
Cserébe az utóbbi szélesebb, kisebb... -
Neck
veterán
válasz
Snooker147
üzenetére
Kérdés, hogy kell-e AF. Ha igen, esetleg Sigma 30mm f2.8, nyitva is éles, használtan ekörül megy.
Vagy, a szélesebb 19mm f2.8 -
Neck
veterán
Kicsit lehetne fényerősebb, meg élesebb, mint a mostani zoom.
18-24-35-ön sokat szokott fotózni, néha 50mm-en is.Csoportkép, egész alakos portré, félalakos portré, arcportré (családról) hobbi szinten.
Szóval zoom kellene, ami kicsit jobb, mint a mostani kit.
Én a Sigma 17-70-et nézegettem mert Canonon jól teljesít, de érdekelne, Ti mit ajánlotok.
-
Neck
veterán
Sziasztok,
Kollégám szeretne egy D5200-as Nikonon a 18-55-ös kitobiról feljebb lépni.
Keret: 150 (nagyon max).Mit ajánlotok? Sigma?
-
Neck
veterán
válasz
vihartigris
üzenetére
Én is a 18-35-öt találtam egyelőre.
-
Neck
veterán
válasz
falijja
üzenetére
Szerintem óriási különbséget azért ne várj, amiről beszélünk, az nem egy átlagos, hanem egy tényleg kiváló kompakt gép vs egy jó MILC jó szenzorral, de csak kitobival.
Ha a MILC gépen cserélgeted a fix obikat helyzettől függően, várhatóan jobb képminőséget kapsz, a két számmal nagyobb szenzor miatt, főleg kevés fénynél, viszont ne lepődj meg, hogy fel kell adni az eddigi kényelmes életet

Ha szeretsz játszani a kis mélységélességgel, akkor persze megéri váltani, egy jó 1.8-as fix obival jól el lehet lenni

-
Neck
veterán
Canon APS-C rendszerre melyik zoom obi ajánlott, ha fontos a fényerő?
[link] ez jó vétel, vagy van jobb?
Vagy ilyen áron jobb minőségű vétel, vagy hasonló minőségű olcsóbban?
Rokonom szeretne venni, és hülye vagyok a Canonhoz. -
Neck
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Nem tudom megítélni, nekem nincs Lumix. Viszont abban biztos vagyok, hogy nem az általad linkelt két képpel érdemes nézni a Sony kitobi teljesítményét. Teljesen használható, annyiért, amennyibe kerül. Én inkább örülök neki, hogy nem 250 ezerbe kerül az A6000 kit, egy valamivel jobb kitobival, amit természetesen még mindig lecserélsz, ha többre vágysz.
Azt meg többen elfelejtik, hogy egészen jó stabi van benne. Mind a két linkelt hosszú záridős vízeséses képet, és még vagy 15 másikat kézből lőttem vele (gyakran első próbálkozásra sikerült, némelyik 2. - 3. próbára), mellettem többen szerencsétlenkedtek iszonyú állványokkal a síkos, iszamos talajon.Érdemes megnézni, mennyiért megy HA-n, az A6000 kit viszonylagos olcsóságának köszönhetően. Stabival, PowerZoommal, pancake felépítéssel, az A6000 gyors PDAFjével, ennyiért szerintem semmi baj nincs vele.
-
Neck
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Már vártam, hogy ismét belinkeld ezeket a képeket!

A kedvedért 5 perc alatt bedobtam pár vázból kieső jpg-t egy mappába, Horvátországból szeretettel.
Mind a kitobival készült. Ha szeretnél, linkelek neked 50mm-eseket is. -
Neck
veterán
válasz
x64emulator
üzenetére
Konyhanyelven:
Az obira az van ráírva, hogy full frame érzékelőjű gépen mekkora (lenne) a gyutáv - akkor is, ha ahhoz az obihoz nem is létezik full frame gép. Ha Full frame gépre teszel APS-C obit, akkor az "letakarja" a szenzor egy részét, gyutáv marad annyi, amit ráírtak. Ha APS-C szenzor méretű gépre teszel fel egy obit, akkor jön a szorzó a gyutávon. Akkor is így van, ha full frame obi megy rá, akkor is, ha APS-C. Ha full frame obit teszel fel APS-C-re, a gép az obi "közepét" használja, ami jó (lehet), mivel az obik közepe általában élesebb. Cserébe az APS-C obik jellemzően (de nem mindig) könnyebbek, és gyakran olcsóbbak, mint a Full Frame-ek.
-
Neck
veterán
válasz
randras_83
üzenetére
Nekem most is van az A6000-em mellé, az egyik kedvencem, nagyon szép portrékat lehet csinálni vele.
-
Neck
veterán
válasz
derrik
üzenetére
A madarazáshoz, ahogy Econ írta, 55-210. Én eBay-ről rendeltem, nekem 60-65 körül megállt, adnak hozzá napellenzőt, lencsevédőket, etc. Itt most 70 körül látok.
Ezen kívül érdemes lehet a polárszűrők között szétnézni, vannak olyan fényviszonyok, amik esetében nagyon jól tud jönni.
A telefonhoz képest meg nem csak az az előny, hogy lehet rá nagy telét tenni. Ahhoz elég lenne egy nagy zoomos kompaktot is venni 40-50 ezer forint körül - mégse lesz jó a végeredmény (tapasztalatból beszélek, örülök, hogy kiugrottam belőle. Az optika tele végén, "nagy zoomnál" a körömnyi szenzor szürke, halott, és gyakran elmosódott képeket csinált)
Próbálj meg a telefonnal gyengébb fényviszonyok között, vagy nagy dinamikatartomány alatt (fény-árnyék) fotózni, egyből rá fogsz jönni, hogy egy nagy szenzor mire jó. A telefonnál ami kiég/bebukik, vagy HDR-el sok ideig tart és adott esetben elmosódott lesz, azt a géped szenzora jó eséllyel "erőből" megoldja (esetleg kisebb utómunkával). A fókuszálás és képalkotás sebességéről, a kis mélységélességről már nem is beszélve. Illetve, a gépre tehetsz filtert is, van, hogy jól tud jönni.
Én azért léptem át az A5000-re, mert felidegesített, hogy vannak szituációk, amit nem, vagy csak rendkívül rossz minőségben lehetett lefotózni (akár telefonról, akár kis szenzoros kompaktról beszélünk. Voltak olyan beállítási lehetőségek, amik egy-az egyben hiányzottak (pl hosszú záridős képek). Most is szar képeket csinálok nagyrészt, de ez azért van, mert egyrészt most rosszak a fényviszonyok (szürke téli idő), másrészt meg béna vagyok még
-
Neck
veterán
válasz
derrik
üzenetére
Szerintem ne add fel, gyakorolj, lőj vele sok képet, és alakul majd.
Kicsit hülye hasonlat, de gondolj rá úgy, mint egy hangszerre. Értő kezekben nagyon szépen szól, nálad meg (egyelőre) csak nyekereg. Gyakorolj vele sokat, és jobb lesz. Próbálkozz sokat a manuális beállításokkal, nézd meg, mire minek van hatása. Ha nagyon nem megy és az automata mód is jobb képeket lő, lőj egy full automata képet, és nézd vissza (ez fontos) ha jól sikerült, hogy mit csinált a gép, állítsd be te is manuális módban, majd próbálj meg javítani rajta.
Nekem is A5000 van, én is nyomkodom mint állat. Az már látszik, hogy sokkal nagyobb a szenzor dinamikája, mint az olcsó kompaktoknak.
Ne keseredj el!
18-55re meg felesleges cserélni, annyira nincs nagy különbség a két objektív között, hogy nálad kijöjjön a különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Linux Mint
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Suzuki topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 3D nyomtatás
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- További aktív témák...
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 10700 / 32GB DDR4 / RX 6700XT 12GB / 512 SSD + 1TB HDD
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Bomba ár! Dell Vostro 5490 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÚJÉVI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest