Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Netfone
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
filózoli
senior tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha vennék a mostani kitobim helyett (Canon EF-S 18-55 IS) egy Canon EF-S 15-85 IS USM objektívet, az mennyivel rajzolna élesebb képet?
Köszi
-
jasonka
aktív tag
Üdv Mindenkinek !
Van egy Nikon D50-em ( nem kiröhögni ! ) ami(k) felett általában elját az idő - az enyém igen jó állapotú, és kevés expo van benne - ezért NEM cserélem le... (Elég a 6,1 MP, viszont van a vázban fókuszmotor ! - így tehát MARAD... )
Van hozzá egy 18-55 -ös Nikon kitobi ( nem a VR-es ) és van egy használt 1,8/50 AF-es Nikkor.
Szeretnék még egy mérsékelt zoom-ot - esetleg fix telét - mondjuk 70 mm-től felfelé 135 mm-ig, de talán 100 mm-is elég lenne. ( Nem akarok én "madarazni", magaslesen lapulni, csak néha kissé "kiemelni" a témát a háttérből.)
Egy a gond : vhogy meg kéne úszni 30 e Ft-ból ( kevesebb lehet !!!...
)
Lehet használt is, lehetőleg AF-es lenne jó, de ha másképp nem megy, hát üsse kő : legyen MF !...Valaha volt egy Sigma 2,8-4/28-105-ös AF- obim, de még a filmes időkben...
Ilyesmi lenne jó, de erről is alig olvashatni, ha van vmi, az nagyon ellentmondásos : 1-2 kósza vélemény...
A Sigma és Tokina obikat szinte mindenütt lehúzzák, ócsárolják, a meglepő számomra viszont, hogy újabban a Nikonok közül is többet.Mit javasoltok ? - sajna én nem tudok nemhogy százezreket, de még 50-et sem erre áldozni, viszont - a körülményekhez képest - szeretnék viszonylag jól járni.
A legfőbb a ( viszonylagos) élesség lenne számomra.Próbáljak egy régi fixfókuszos Nikon telét keresni ? (100 mm körüli talán sosem volt fixben ...- nem gondolva a méregdrága szuper telékre ) Vagy elégedjek meg egy Tamron v. Sigma zoom-mal ? ( A D50 ugye eleve ISO 200-ról indul...)
Rengeteg olyan régi használt Nikon objektívet ajánlanak, amiről egy szó sincs a Net-en - mintha sosem léteztek volna - így aztán nagyon nehéz róluk bármit is összeszedni...
Kösz a tanácsot, ha válaszoltok - ( de nagyon kérlek, ne azt, hogy : "hát akkor még gyűjtened kell egy darabig, mert ennyiért... Ugyan már !..." )
Üdv !

-
Jinxx
senior tag
válasz
pempellini
üzenetére
Mivel ha jól tudom 28-135-ről váltanál, gondolom ilyesmi átfogás kellene, csak minőségibb. 3,5-4,5-ös obik jöhetnek szóba szerintem, mint a 24-85 vagy a 28-105, de ezekre nem váltanék 28-135-ről. Sigma 17-70 jut még ebben az árban az eszembe, más nem.
Egyébként mi nem tetszik a 28-135-ben? -
pempellini
senior tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni milyen obit ajánlotok aminek azért van átfogása és a képminősége sem az utolsó.
Canon 400d-n lenne használva.
40-50 ezres kategóriában. -
TayRol
nagyúr
vettem egy helios obit, m42, amit d90-re tennék.
a kerdesem az volna, hogy itthon is lehet venni ertelmes aron hozza adaptert es forditogyurut vagy mindenkeppen kinntrol rendeljek? mik a tapasztalatok? -
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
kiskornel
üzenetére
Noszóval... a gyors AF és az általad említett egész témakör nem véletlenül nem lett említve - részemről biztos nem - ha megnézed, rövidebb vs hosszabb gyújtótávolságról beszélgettünk, nem másról. (Egy konkrét 50-est vagy 105-öst vegyek kérdés kapcsán) Így ezért nem teljesen volt világos, hogy hogyan is jött ide az általad felhozott témakör. Bár kétségtelen, hogy a jelen témától függetlenül jó és hasznos leírni ilyesmit is, csak a forceberggel folytatott polemizálásunk szempontjából ez offtopic. Ismétlem: attól függetlenül maximálisan ontopic, csak azzal összefüggésben nem.
Egyébként a #8079-es hsz-ben, amire válaszoltál szó nem volt mozdulatlan célról, beállított fókusztávolságról, ilyesmiről - nem hogy még arra épült volna.
-
kiskornel
addikt
válasz
kiskornel
üzenetére
Olvasd vissza a Hsz-eidet. Szinte mindegyik azon gondolatra épül, hogy beállított fókusztávolság, mozdulatlan cél. A szempontokból mindenki (nem csak te), kihagyja a gyors / pontos, limiterrel ellátott fókuszrendszert, ami sztem nagyon nagy segítség.
Pl: itt,(#8087) Petzval: nope. Mutass egy Canon-t, ami lassú. Mind USM-es és baromi gyors fókuszú. Mind a 60-as, mind a két 100-as és mind a 180-as villámgyors.
pl.: "The AF speed is blazingly fast (another unique point) "
Az igaz, ha egyszer lecsúszik a fókuszpont, és vadászatba kezd, akkor sokáig tart, míg magukhoz térnek. Ez az átka annak, hogy van rajtuk végtelen... így aztán nem is igazi macro obik, inkább csak macro-ra is képes obik.
Szvsz, ha valaki rovarokat emleget, akkor én nem ajánlanám senkinek a lassú / manuál fókuszú obikat.
A Sigma 105-rőll meg ugyanott ezt írják "The AF speed is quite decent though not remotely in the same league like its Canon counterpart."
-
Petzval
senior tag
-
TayRol
nagyúr
meg a macrozashoz: esetleg kezdesnek erdemes probalkozni egy raynox 250-nel?
-
kiskornel
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Nekem az a furcsa, hogy általánosságban beszéltek az olcsó kategóriás makro obikról. Pl.: minek van macrohoz vaku? Ha nem azért, hogy a pár ezred sec-es villanásával kimereveítse a képet. Persze jó, ha még mellette ETTL-es rendszervaku, hogy csak a témát világítsa meg rendesen.
A gyors AF meg baromi jól jön, ha kapáslövésre emeled a gépet. Én most azt mondom, hogy a villámgyors AF a legjobb egy makro obiban. Van aki azért isteníti a Dual Focus-os Sigmákat, mert ha a Canon 100-as téveszt, akkor sokáig tart visszaállnia a témára, mire oda-vissza huntingol (elég szar a határolója).
A virágra szállt rovaroknál meg van egy bazi jó trükk. Kicsit messzebbről rávillantasz 2x vakuval. Az rendesen elvakítja, majd lehet közeledni.
Pl egy 100-as cuccossal: [link]
(nem ez a legjobb képem, de most csak ezt tudom felrakni, mert a munkahelyemen vagyok...) -
válasz
Szten Márs
üzenetére
Mozgó témára mindenképp nehéz, maradjunk ennyiben!

A 70-300-akkal pont az a baj, amit írtál, hogy a stabilizált változatok rendre csak 1:4-et tudnak. Nekem obitól függetlenül az jött be, ha beülök a virágok közé, állvány nélkül.

Csak mondjuk 50-es szokott lenne 50-ért, 105-öst meg még 75 alatt nem láttam használtan.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hopp, egyébként lehet félreérthető voltam. Természetesen ha egy 50-es meg egy 105-ös között kell választani rovarmakróra, a 105-ös lesz a jó választás, ez elég egyértelmű, csupán arra akartam kilyukadni, hogy 50-essel sem lehetetlen. Sőt én már láttam klassz rovarmakrókat a 35mm-es (!!) Pentax makróobival is.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
300-as obival kézből nem jó játék a makró, ha csak nincs valakinek olyan keze, mint egy görög szobornak. Elhiszem, hogy rövid záridő, de a keresőkép is szépen remeg, kis tárgytávolságoknál igencsak szívás így pontosan komponálni, élességet belőni, fotózni. Nem lehetetlen, pár képet össze tudtam hozni így is, de izzasztó menet. A többire meg lásd Darkness1 kollega hsz-eit

(Mostanság semmilyen jellegű képet nem nagyon láthatsz tőlem, jó ideje nem töltöttem fel netre fotókat.) -
válasz
Darkness1
üzenetére
Nem második fokozat az, csak egy másik irányzat. Próbálj belőtt állvánnyal ilyet lőni!

[link]Próbálkoztam, nekem nem jött össze!
Nekem az 50-es mellé 150-es kéne!
Egy kezdő makrósnak a kis munkatáv szerintem rengeteg bosszúságot okoz.
nem mondom, hogy nem lehet, de talán nehezebb. Én a 18-55-ös kitobi + Raynox DCR-250 kombóval is sokat makróztam! [link] -
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
szten, amit leirtal az mar a makrozas masodik fokozata. :-)
en is azt gondolom, hogy az 50-es is megfelelo, nyugodtan meg lehet venni. a legjobb, ha mindketto van. :-)
-
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hát... Jó időtöltést! Nem nagyon láttam még tőled rovarmakrót, de nem véletlenül ajánl mindenki hosszabb üveget rovarokhoz.
Viszont, ha nem kell túl nagy leképzés, pl. fél vagy egész alakos lepkés képekhez nagyon jók az 1:2-t tudó 70-300-as obik is. Jó időben F8-11-es rekesszel az ISO-t 400-on vagy alatta lehet tartani, hogy még a záridő is okés legyen. -
Petzval
senior tag
Félreértetted forceberget a leképezése az 50-esnek is 1:1 mint a másikaknak csak azért mondta mert a munkatávolsága kicsi a rovar megijed ha ilyen közel tolod hozzá az optikát.Minden klasszikus makrónak 1:1 a leképezése csak a nagyobb gyújtótávolságúaknak a munkatávolsága (az optika eleje a tárgytól) messzebb van.
-
Szten Márs
nagyúr
Ez egy jó döntés - legalábbis ha a képminőséget nézzük, mindenképp

forceberg:
Mondjuk makrózni nem csak úgy lehet, hogy kergeted a rovarokat a makróobjektívvel, hanem úgy is, hogy kinézel egy kellemes virágot, vagy egyéb potenciális rovarleszállópályát, odaállítod az állványt, rá a fényképezőgépet a makróobival, beállítod az élességet a közepére, hogy csak keveset kelljen utána állítani és várod, hogy odaszálljon egy rovar. És így nem hogy egy 105-össel, de még az 50-essel is lehet jó rovarmakrókat csinálni. -
-
kts88
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, most adtam el a minoltámat (sima 70-210) és helyette is gondolkodtam valamin, de akkor marad a pentacon 200 f4. meg egy sonnar 135 és inkább használom manuálisan ezeket, mint egy gyenge AF obit.
üdv.: kts88
-
kts88
aktív tag
Sziasztok!
Valaki ismeri ezt az objektívet: Soligor AF 100-300 Macro F5.6-6.7
sony kivitelben.
Sajna a neten nem sok infót leltem róla. Az egyik objektívemet akarják elcserélni erre, kérdés megérné-e. (Sony DT 18-70)üdv.: kts88
-
válasz
Klemice
üzenetére
Mi a bajod az 50-essel? Nem ártana egy kis magyarázat! Még 1,7x-es telekonverterrel is pengeéles nálam az elődje, egy manuális 50mm-es 1:1-es Sigma macro. Az újabb sem lehet rosszabb, tesztek sem rossznak mondják, más kérdés, hogy az 50mm rövid rovarokhoz, de álló témához kiváló!
-
TayRol
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
koszi, akkor kicsit meg gyujtogetek.

-
TayRol
nagyúr
szevasztok!
macro obit keszulok lassan venni asszonynak, d90-hez. mit ajalnalatok? viragok, bogarak (szoval termeszet) fotozasahoz. igazabol az ár elég fontos tenyezo.
eppen ezert a hasznalttol sem zarkozom el. -
Myth
aktív tag
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy szerintetek mennyiért lehetne eladni egy hibátlan, karcmentes Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 ED DX-et UV szűrővel és napellenzővel?
-
csakb
őstag
válasz
maxika2004
üzenetére
Szia!
Itt tudsz keresni júzerfotókat specifikus obival, vagy gépekkel. Beállítottam neked a Tamron 18-200-at, és minimum 8 Mpixeles felbontást.
Van sok fotó, lehet pixelkukkolni, és majd eldöntöd, hogy neked megfelel-e. Esetleg keress rá külön a rövid és a hosszú végre, legtágabb rekeszekre. Tipikusan ilyen paramétereknél jönnek ki az obik betegségei.
Ha jól tudom, a 18-200 egész jónak számít az utazóoom kategóriában, szerintem nem vesztesz vele a kitobikhoz képest.
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Mi a véleményetek erről:
Tamron AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD Aszferikus [IF] MACRO objektív550d hez gondoltam.... mondjuk a 18-55, és 50-250 kitobi helyett !
ha nincs idő és lehetőség cserélgetni !
Mennyivel lennének rosszabbak a képek ? -
Carlo009
tag
válasz
filózoli
üzenetére
Mondasz valamit. Az egy általános alap obi, nem olyan, mint amit írtam. Ezt fele áron meg lehet venni, mint a EF 24-105mm f/4L IS USM-t. Majd gondolkodom. Ennél 24mm-es kezdő van, ezzel kell számolnom. De, kérdés azt eltekintve mit lehet kihozni belőle?
cOxeR : Még se vázam, se obim csak keresgélek tervezek. Most csak egy alap kompaktom van.
-
Pilács
senior tag
Sziasztok!
Tokina 12-24 F4 pro mennyi idős lehet kb, gyártják még? Holnap nézek meg egyet, mire figyeljek oda? Van valami "gyártási" hibája? Miből tudom megállapítani, hogy mennyit használták? Sigma 10-20-al összehasonlítva jobb nála? Na és kb mennyit lehet érte adni?

Köszönöm!
-
-
Carlo009
tag
Az új 60D. Először csak elírtam a D-t. Azt tudom, hogy a közeli makró és a távoli zoom egy obin nem megy, arra külön obi kell. Csak leírtam, hogy mit szeretnék, mire szeretném majd használni. Ezt az obit sokan dícsérték másutt is, lehet, hogy ilyen lesz, hacsak meg nem győznek egy másik jobb obiról, amit persze megfizethető áron lehet beszerezni.
-
válasz
Carlo009
üzenetére
(#8045) kiskornel megelőzött
Először is azt találd ki, hogy a régi D60-ad van vagy az új 60D-d?
Az első részre teljességgel jó választás, főleg a nagy átfogás miatt, nagyon jó a rajzolata, és általános viszonylatban elegendő az F4.
Mivel 0.45 a közel-pontja, a nagyon közelről katicabogarakra egyebekre nem való... arra makró objektívet érdemes venni.
A nagy távolság, és a közeli dolgokat nem lehet 1 objektívvel megoldani. -
kiskornel
addikt
válasz
Carlo009
üzenetére
"Objektív vásárlást tervezem Canon EOS D60-as géphez. "
vagy
"szeretném használni, Canon EOS 60D-vel"????
-
Carlo009
tag
Főleg kültérben szeretném használni, Canon EOS 60D-vel. Tájkép, madarak, egerek, patkányok fényképezésére. De akarok vele nagy távolságból, mozgó embereket, autókat is fényképezni. Ugyanennek az ellentétét is, tehát nagyon közelről katicabogarakat kinagyítva. Ezekhez jó-e ez az obi vagy mást ajánlasz?
-
válasz
Carlo009
üzenetére
Szia!
Először is azt kell tisztázni, hogy mire szeretnéd használni, kültéren, beltéren
Nekem van ilyen objektívem, és teljesen elégedett vagyok vele, APS-C-n várhatóan a 38,4mm-es kezdő kicsit sok lesz, de ezt Neked kell eldöntened.
Ekkora értékben, lehet jobban járnál APS-c géphez, egy 17-55 f2.8 is USM-el, igaz nem L-es, és sokkal kisebb az átfogás, de fényerősebb, és abban is nagyon jó az IS.
Leírása:[link]
Na de majd gondolom más is hozzászól. -
Carlo009
tag
Hi!
Objektív vásárlást tervezem Canon EOS D60-as géphez. Canon EF 24-105mm f/4L IS USM obit néztem ki, nagyon tetszik, de semmi tapasztalatom nincs még vele. Ki ismeri? Érdemes ilyet venni vagy mást ajánlana valaki?
-
hege01
tag
Köszi a segítséget , megpróbálok valami jó-árasított példányt beszerezni.
Üdv.
-
rumos14
nagyúr
igen, nyilván a legkisebb fókusztávolság mellett tudják az 1:1 leképezést. ez a Sigma 105 esetén 31,3 cm asszem. mármint a fényképező érzékelőjétól ilyen távolságra lehet a tárgyad.
raynox 250-est próbáltam egyszer, nekem nem jött be, de amúgy az is használható, és ugyebár lényegesen olcsóbb.
nem csak Sigma obit érdemes kipróbálni vásárlás előtt. a Sigma macro obik azért elég jók szoktak lenni, legalábbis én nem nagyon hallottam pontatlan darabról.
sztem teljesen egálban van a Tamron 90 és a Sigma 105. tényleg csak a gyútáv döntsön, és persze a beszerzési ár. -
Darkness1
aktív tag
A makró objektívek optikailag mind kiválóak, az utolsó szálig, nincs közöttük ebből a szempontból érdemi különbség. Más dolgokban eltérnek: szigetelés, belső élességállítás, AF módja, stb. A leghasznosabb a szigetelés és a belső élességállítás (kisebb az esélye annak, hogy por megy az optika belsejébe).
Ami a gyújtótávolságot illeti: a közelpontot és a perspektívát is befolyásolja. Ahogy növekszik a gyújtótávolság, úgy növekszik a közelpont távolsága is, 100mm körül általában 30cm a közelpont, ekkor 1:1-es leképezést tudnak.
Az életnagyságúhoz közelítő leképezés esetén nehéz dolgozni kézből, bármit is teszel fel a vázra. Az igazán jó eredményhez elengedhetetlen a megfelelő állvány. Ha nincs, vagy nem akarsz venni, akkor a stabilizátor is hasznos, de a bemozdult képek aránya így is magas lesz. Vannak varázslók, akik kézből dolgoznak fordított objektívvel, de ebben a kérdésben ne az ő véleményükre adj, a saját tapasztalat lesz a döntő.
Kipróbálhatod a Sigma-t vásárláskor, de szerintem semmi érdemi dolgot nem fogsz megállapítani. A makrózás amúgy is MF műfaj és ők ehhez nagyon jó dolgokat készítenek.
-
hege01
tag
válasz
rumos14
üzenetére
Köszi a kimerítő választ. Nekem is a 90-es vagy a 105-ös tetszik inkább, tesztek alapján a Tamron talán jobb , ha lehet hinni a tesztelőknek.
Ezek az obik a legkisebb tárgytávolságnál tudják az 1:1-es leképezést? (gondolom én)
Makro obival feltételezem könnyebb (egyszerűbb) dolgozni mint tele+raynox kombóval?.Üdv.
szerk. Gondolom a Sigmát mindenképp csak próba után érdemes megvenni.
-
rumos14
nagyúr
a Sony-t én is elvetném, de kizárólag az ára miatt.
a Tamron 90 és a Sigma 105 minden tekintetben nagyon hasonló, a gyútáv döntsön.
a Tamron 60 is nagyon jó obi, sőt, de vedd figyelembe, hogy nem rajzolja ki a teljes képkockát (így például a vázadon nyitott rekesszel látható vinyettálást eredményez), és ugyebár lényegesen rövidebb, továbbá fókuszlimiter sincs rajta. cserébe egy teljes fényértékkel fényerősebb.
az sem egy utolsó szempont, hogy a 90-es és 105-ös elő szoktak fordulni használtan, így lényegesebben olcsóbban beszerezhetőek. a 105-ösből az expressz.hu-n találsz is egy eladó példányt. -
hege01
tag
Sziasztok,
Tervezgetem makro obi vásárlását Sony vázamhoz.
Ezeket néztem eddig: Tamron Objektiv SP AF 90mm f/2.8 Di Makro, Sony
TAMRON Objektiv SP AF 60mm f/2 Di II LD IF, 1:1 Makro, Sony
Sigma Objektiv 105mm, f/2.8 EX DG Makro, Sony
Ezek nagyjából azonos árban vannak, van sony 100 mm-es is ,de majdnem 2x árban.
Kéne egy kis segítség , hogy melyikkel járnék a legjobban.Köszi
Üdv.
-
riszter
senior tag
Segítsetek légyszi!
Véleményeket szeretnék erről a pentaxos obiról: Sigma Pentax 70-300/4-5.6 DG Macro
Megér 15k-et? Milyen hibái vannak? Full kezdő vagyok, nagyon hobby fotós, csak a kitobim van a k200d-mhez!
-
csakb
őstag
válasz
krisi047
üzenetére
Én 2000 Ft-os Soligort nem tennék az obi elé, inkább vigyáznék a frontlencsére, ha már ennyire spórolni szeretnék (egyébként ezt teszem
).Egy barátom a legféltettebb obijához használt egy Hoya protektort. Végül behozta az árát, mert keményen odacsapta valaminek, és megrepedt a szűrő, de az obinak semmi baja nem lett. Utána vett gyorsan egy Hama UV-t. Azóta igen durva becsillanások, meg fényszóródások vannak néha a képein.
A Soligor sem lehet sokkal jobb a Hamánál, a márka egyéb termékeit ismerve. -
krisi047
senior tag
Üdv! Úgy látom nem nagyon pörög a szűrős topic, úgyhogy itt próbálkozom a kérdésemmel. 18-105 VR-re vennék egy 2000 forintos Soligor UV szűrőt kizárólag lencsevédelmi céllal. Fog ez valamit befolyásolni minőségben, ill. fénymérésben? Vagy erre a célra megteszi a legolcsóbb is? Ahogy látom, egy Kenko protektor 6 ezer, egy Hoya UV mégtöbb.
-
Cancer
senior tag
válasz
rumos14
üzenetére
Végülis úgy tűnik a 15-85 lesz, és majd pl egy 8mm-es Peleng. Viszont utazós zoom-nak kellene, arra pedig kiváló mind optikailag, mind átfogásban. (Egy 18-200-at már nem tartanék elég jó minőségűnek képalkotásban...)
Viszont azt néztem, hogy képrajzban a 15-85 simán van ott, mint a 2.8/17-55-ös. A kisebb mélységélességhez pedig ott van a 2/58-as...
-
Jinxx
senior tag
Árban elég furcsán hoztad össze ezt a 3 obit. A 15-85 árából megvehetnéd a másik 2-t.
Szóval: A 17-85-öt felejtsd el, a Sigma és a 15-85 közt válassz.
A Sigma előnye, hogy olcsó, kicsit fényerősebb mint a Canon, valamint nagyon jó a makróképessége, szerintem kezdő obinak ideális (egyébként van belőle stabis verzió is). Hátránya a 15-85-höz képest a kicsivel gyengébb képminőség (tesztek alapján, nekem csak Sigma volt) és a minőségbeli szórás, főleg a fókusz pontosságára gondolok.
A 15-85 előnye a nagyobb látószög, a jobb képminőség, a képstabi és az USM, bár nekem a Sigma is elég gyors volt. Hátránya az ára.
Összességében a "jobb minőségű vétel" a Canon. Azt, hogy szánsz-e rá több mint 2x annyit, csak a pénztárcád tudja. Aranyközépútként szerintem nézz utána a Sigma 17-70 OS HSM verziójának is. -
herhi
tag
Sziasztok!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
Canon 1100D - hez melyik a jobb minőségű vétel a következőkből??Sigma 17-70 2.8-4ese
Canon EF-S 15-85 3.5-5.6
Canon EF-S 17-85 4-5.6Pl mi a különbség a két canon között? lényegi különbség

szóval a Sigma jobb fényerejű, a canon IS meg USM is...már végképp nem tudom
Köszi mindenkinek![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
rumos14
nagyúr
sztem a Canon mellett a kényelem, az USM és az IS szól.
a kényelem azt jelenti, hogy nem kell obit cserélned, kapsz egy olyan obit, ami elég nagy átfogással bír és minden gyútávon és rekeszen jó-kitűnő minőséget ad.
a kétobis felállás lényegesen jobb nagylátószöget eredményez, ez az 5mm hatalmas különbség.
szóval 2 dolgot fontolnék meg: kell-e neked ultranagylátó, és van-e a 15-85 tartományában legalább egy fényerősebb fixed? -
Cancer
senior tag
Lenne egy hülye kérdésem
Canon 15-85 IS USM vs Tamron 10-24 + Tamron 24-75 f/2.8
A Tamronok mellett szól a +5mm-nyi nagylátó és a 24-75 közötti 2.8-as fényerő. A Canon mellett szól az ára és ugyebár a minősége.
-
jasonka
aktív tag
Üdv !
Nagy baj, ha egy használt AF-D-s Nikon ( 4-5,6/35-80) obi nem sérült, nem karcos, működik, de a fókuszmotorja zajos ?
Esetleg javítható ? -
Klemice
senior tag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
makróképes tele, hát ez aranyos
vedd az 55-250-t
-
ClintEastwoo
tag
válasz
Canon500D
üzenetére
Az 55-250 egy "kittele", kezdésnek jó lesz, vedd nyugodtan. Makró témában annyira nem vagyok otthon, de jobb minőséget érhetsz el egy macro obival, ez egyértelmű. Én személy szerint már összekötném a kellemeset a hasznossal, és egy makróképes telét vennék.
Pl.: eztamúgy Kelby és nem Celby
-
Canon500D
csendes tag
Sziasztok!
Nemerei kollégával ellentétben én már túl vagyok a vásárláson. És pont a linkben szereplő készüléket sikerült elsajátítanom.
(A kezelését koránt sem!)
Igen hamar rájöttem, - köszönhetően az olvasottaknak is - hogy egy teleobjektívre is szükségem lesz a Kit obi mellé. Egy ismerősöm váltig állítja, hogy a Canon 75-300/F4.0-5.6 EF III "nekünk" elég. Bármennyire is szimpi az ára, pont emiatt tartok a minőségétől. Celby könyvében olvasottak alapján, örömmel venném meg a dicsért Canon 24-70/F2.8 USM EF-L-t, de ez sajnos nem áll módomban. Tehát nem fogok tudni olyan szintű képeket készíteni... Én a Canon 55-250/F4-5.6 EF-S IS-re gondoltam, azt is ebay-en keresztül. Érdekelne a véleményetek ezzel kapcsolatban.
Gondolom ez is idetartozik. Jelenleg úgy veszem észre, hogy a makró fotózás vonzana a legjobban. Olvastam több helyen is (a könyv is említi) a makrogyűrűkről. De nem tudom milyen objektívhez a leghatékonyabb és melyiket lenne érdemes megvenni. Vagy felejtős és spórolás indul egy makróobjektívre?Előre is köszi, üdv
Fishi
Új hozzászólás Aktív témák
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4050
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(A kezelését koránt sem!)