Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Nem jön ki melegítésre sem. Mondjuk már tök szét vannak nyalva a csavarok, szóval mindegy. Dremelem nincs, lefúrni szintén nem tudom.
-
-
-
-
Hello,
Szerintetek egy gomba (és elnyalt csavarok) miatt cserélendő IS mentes Canon 18-55 helyett
- Canon 18-55 IS II (bár eddig is elvoltam IS nélkül)
- Canon 17-85
- Sigma 18-50 3.5-5-6 (vagy kettőnyóc)
- Sigma 17-70
- vagy mi egyéb? (Jó lenne kicsit kiterjeszteni a gyújtótávot, mindkét irányba, és/vagy a fényerőt is)Mondjuk keret az nem nagyon van, de jó lenne tudni, mit érdemes.
(Agyam eldobom, amennyire a Canon spórolt a csavarrögzítővel a 3* 7* gépein, a 18-55 elején a 3 csavarra annyival több jutott... 2db PH00 csavarhúzóm bánta, és a 3 csavar is szétnyalódott, de nem fordul el.)
Köszi minden javaslatot

-
MrWhite
tag
Nem vagyok profi/hivatásos fotós, van egy Sony A5000 MILC-em (és hozzá egy Viltrox EF-NEX III AutoFocus adapterem).
Szeretnék venni és kipróbálni egy olcsó telezoom objektívet. Három ajánlat közül választhatok (mindegyik 20ezer alatt). Melyiket ajánlanátok inkább a gépemhez?Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM
Tamron LD A14 18-200mm F/3.5-6.3 LD XR Aspherical IF AF II Di -
buci30
addikt
600D vázhoz van egy Canon 18-135 és egy Sigma 17-50 2.8 -as obim.
Szeretnék egy olyat venni ami jó zoom obi kb mint a Canon de a sigma képei sokkal élesebbek szebbek gondolom a 2.8 fényerő miatt.Szóval olyan kettő az egybe obi melyik lenne?
-
Studi
veterán
válasz
Lac-coo
üzenetére
Kb mintha nagyon finom pókháló lenne rátapadva az üvegre.
Lens fungus néven talál rá a gúgli. -
Lac-coo
őstag
Ez a gomda amugy hogy nez ki, van rola kep ? Csak hogy tudjam....

-
.mf
veterán
Sziasztok!
Elég fair áron jutottam két hasfájós Samyanghoz: egy 14 f2.8 ami baloldalt decenteres, és egy 85 f1.4 (abból is a régebbi sárga plecsnis), aminek halkan recseg a fókusz-gyűrűje végtelen felé közelítve (por/homok?) és az utolsó lencsetag belső oldala mintha kezdene gombásodni.
Ismertek-e olyat, aki vállalható áron javít obikat? -
törölt tag
Nem, semmi ilyesmit nem akartam mondani!
Az 50-es (és környéke) objektív az egyik legegyszerűbben megvalósítható. Ez önmagában nem probléma, minél kevesebb elemből áll egy objektív, annyival kevesebbszer lesz a fény torzítva, az útja megtörve. Ez inkább előny. Sokkal kisebb színtorzulást okoz pl. Azonos fényerő mellett egy nagyobb gyújtótávolságú objektív mindenképpen nagyobb lencséket igényel. Ez szimpla fizika.
-
marcitp
őstag
válasz
badrian250
üzenetére
Esetleg egy jobbféle zoom. Pl Tokina 50-135/2.8. Meg vagyok vele elégedve.
-
törölt tag
válasz
badrian250
üzenetére
Az 50-es obi vér egyszerű felépítésű, kevés és kicsi lencsékkel. A 85-ös jóval bonyolultabb, nagyobb lencsékkel. A frontlencséjében önmagában annyi anyag van, mint az 50-es összes lencséjében együtt.
-
m3ss
veterán
válasz
badrian250
üzenetére
azert en nem abbol indulnek ki, hogy kozeli arcportrera mi lesz idealis. egy anyagodnak remelhetoleg csak az 1%-at fogjak kitenni az ilyen szuk arcportrek, az az 1 meg lehet erdekesebb is lenne nagyobb latoszoggel. persze ha arcportrekat kell fotoznod allando jelleggel akkor nem szoltam

egyebkent fel alakos portrenal mar egyaltalan nem lesz veszes apsc-n az 50-es. sot en fel alakosra a 35mm-t jobban szeretem.
jo lehet az 50-es meg a 85-os is, vagy a torzo altal emlitett makrok is. ha most nincs is, elobb utobb ugy is hianyozni fog valami nagyobb latoszogu obi is kornyezeti portrekhoz. valassz olyan latoszoget ami jo lesz parban vmi masik obival. -
torzo
őstag
válasz
badrian250
üzenetére
A 85mm aps-c vázon elég ideális megoldás. Még szóba jöhetne egy 105mm-es is (Sigma, Nikkor macrok), illetve a tami 90 mm-es macroja. Mind jó.
-
badrian250
tag
Sziasztok!
Szeretnék elkezdeni portrékat fotózni, viszont nem tudom, hogy milyen objektívet válasszak hozzá (Nikon d5100 vázhoz kellene)
Néztem a Nikon AF-S 50mm f1.8.at és az AF-S 85mm f1.8-at. Árban majdnem 2.5x annyiba kerül a második, ez miért van (bocs, tudom, hogy nagyon amatőr kérdés)? Ok, a gyújtótáv más és olvastam az összefoglalóban, hogy az 50 mm-es inkább teljes alakos, a 85ös pedig felsőtest, fej portrékhoz lenne jobb, ennek ellenére kérdezem, hogy az 50essel nagyon mellényúlok? Vagy esetleg tudtok ajánlani jobb opciót?Köszi!
-
Lac-coo
őstag
Amator szintem, max 4K tv-nezve , esetleg neha A4-es myomatokat keszitve mennyire lenne megfelelo egy Sigma 120-400 zoom ? Jo fajta Nikon apsc vazhoz lenne....
-
Throme
veterán
válasz
Khelben
üzenetére
Szerintem adj még egy esélyt a mostani szettednek.
Kis logisztikával nem biztos, hogy váltanod kell. Én se szeretek sok cuccot cipelni. Nálam is előfordult, hogy feleslegesen vittem obit. Pl telét csak olyan esetben viszem, ha tényleg kell. Városnézésre pl nem. Ok így is 2 obi van nálam. Repülő napra tele és nagylátó. Szóval lehet taktikázni. Ha végképp nem megy, akkor jöhet az ultrazoom, de makrózni nem tudom hogy fogsz. Képminőségben is kissé visszalépés. Fényerőd se lesz.szvsz
-
Khelben
nagyúr
Üdv!
Valaki látott már közelről Sigma 18-300-at vagy Tamron 16-300-at? Canon 650D-re keresek olyan objektívet, ami egyben megold mindent, nem kell mellé semmit cipelni, cserélgetni, stb. (10-250-es tartomány le volt fedve 3 objektívvel, de sosem használtam se a nagylátót, se a telét, mert vagy időm, vagy lehetőségem vagy épp kedvem nem volt a cipeléshez/cserélgetéshez). A 18-135 STM-et megtartanám családnak, videózni, de kéne egy olyan, amivel kiélhetem a makró/tele szükségleteimet és ha használom, akkor otthonhagyhatom a másikat. Spec alapján mindkettő megfelelne, de a Tamron CA-ja nagyon elriaszt, az ezeréves ultrazoom bridge gépeket juttatja eszembe. Sigma jobb képet ad, élesebb, kisebb CA, de azt olvastam, hogy gyengébb a fókusza és ugye 18-tól indul, nem 16-tól. Úgyhogy nem tudok dönteni, bár most a Sigma felé hajlok épp.
-
Dolphine
addikt
Sziasztok!
Egy Tamron 70-200 2.8 USD jelentős előrelépés lenne egy Tamron 70-300 4-5.6 USD-hez képest?
-
törölt tag
Sziasztok!
Úgy néz ki, sikerül vennem egy Sony A58 dslr-t. Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy kezdésnek milyen obit vegyek hozzá? Alapból jár hozzá a 18-55mm, de ezen felül szeretnék vmit még mindenképp egy amolyan all in one-t. Leginkább kirándulások alkalmával lenne haszálva tájkép készítésére. Első körben Konica Minolta AF 18-200 DT 3.5-6.3 obikat néztem. Ez megfelőle lehetne?
Előre is köszi!
-
kátú
őstag
válasz
vihartigris
üzenetére
ezer hála

-
vihartigris
őstag
-
kátú
őstag
Sziasztok!
Itt érdeklődhetnek szűrővel kapcsolatban vagy annak van saját topic csak én nem találom? -
JD7
csendes tag
Sziasztok!
Objektívet nézek, tamaron 150-600 G2-t. Van egy oldal ahol nagyon kedvező az ár, de kicsit bizonytalan vagyok az oldallal kapcsolatban. Valaki rendelt innen esetleg, vagy hallott róla valamit? Ez nem spam, vagy reklám, ha rossz helyet teszem a kérdést elnézést!
www.rhinocamera.com
Köszönöm! -
szmayer1
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
Használható DX-es vázon, csak motoros váz kell neki az élességállításhoz.
A 35mm-be már bőven beleférnék, mert az 50mm csak a határeset, ott már nem tudok "hátrébb menni" ha egyszerre több modell kell a fotón.
Igazából konkrétan a 24mm-re nem lenne szükségem, csak nem lenne árba rossz vétel a sigma obi. Elemben nekem is a fix 35mm-es felé húz a szívem
-
Throme
veterán
válasz
szmayer1
üzenetére
Gondolom attól függ, hogy a 24-70 mely fókusztávját akarod használni, illetve attól, hogy egy 35 mm-es lencsével tudsz még hátrálni, ha - úgymond - a 24 mm-es látószögre lenne szükséged?
A 35mm-es lencse fényerőben jobb, de volt már rá panasz, hogy nehezen állítható be pontosra, úgy, hogy egyszerre legyen jó közeli témákra, és távolira egyaránt.
Ez nálad ugye stúdió vs természet szitu.Én a 35-öst használtam/használom lakásban, gyermeket fotózni (zéró stúdió körülmény). Néha szűknek bizonyult, és kedvezőtlen fényviszonyok esetén a váz harapta az iso-t, f 1.8 ellenére is (bemozdulást is elkerülve).
Nálad nyilván nem lesz ilyen gond, mert mások a körülmények (stúdió).Lehet buta kérdés, de ez a sigma dx-es vázon is használható? (lehet rossz nálam a sztereotípia, hogy 24-70 az inkább FX szokott lenni, míg a 17-50 a DX)...
-
JohnyBlue
addikt
-
szmayer1
senior tag
Sziasztok.
Egy meglévő Nikon 18-105, Nikon 50 1,8g, Nikon 70-300 vr mellé érdemes beruházni egy Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG obit??
Portré stúdiószerű körülmények között vakuval softboxal, illetve természet, amiket szoktam fotózni.Vagy inkább egy Nikon 35 1,8 ami jobb választás lenne?
Köszi -
Játékos
addikt
Sziasztok!
Megerősítést/cáfolatot szeretnék kérni tőletek. Az a kérdésem, hogy azok az abjektívek, amik ff-re lettek tervezve, azok APS-C érzékelőn nem "használják" a sarkaikat/széleiket?
Tehát olvasgatok teszteket, és esetenként dicsérik, hogy a közepe milyen gyönyörű éles, de a szélek, sarkok bizony elég gyengén teljesítenek. Namost ezen üvegekkel készült fotók cropos vázon/érzékelőn nem fognak elromlani a sarkokban?
Vagy ez nem ennyire egyszerű? Esetleg teljesen rosszul gondolom?
Elre is köszönöm! -
Neck
veterán
válasz
randras_83
üzenetére
Nekem most is van az A6000-em mellé, az egyik kedvencem, nagyon szép portrékat lehet csinálni vele.
-
Valzor
aktív tag
Köszi a gyors válaszokat! Meggondolom akkor, lehet, hogy egy sima adaptert veszek egyelőre, aztán majd meglátom, hogy kell-e az a végtelen fókusz.
-
faki_
senior tag
válasz
Valzor
üzenetére
Igen, sajnos a Nikon - M42 nem túl jó párosítás, lencse nélkül nincs végtelen. A K&F Concept adapterek MILC-re beváltak (azok lencse nélküliek), de ez az objektív értékével vetekszik. Olcsóbban van sokféle.
Helyedben kipróbálnék egy legegyszerűbb lencse nélkülit (ebből is van a fenti márka). Lehet, hogy el leszel végtelen nélkül is vagy esetleg rájössz, hogy nem neked való az egész. Nikonnál géptípusonként eltérő, hogy van-e bármiféle segítség, pl. fénymérés, ezt Nikon topikban biztos tudják.
-
Valzor
aktív tag
Sziasztok! Sikerült előkeresni a faterom régi Zenit gépét és szerencsére rajta volt egy tökéletes állapotban lévő Helios 44M-4 2/58 üveg. Kikutattam neten, hogyha használni szeretném a DSLR gépemen (Nikon D5300), akkor kell egy M42-Nikon adapter. Na és itt vagyok elakadva
Szerintetek melyik márkákat érdemes fontolóra venni? Azt is olvastam, hogy ha szeretném, hogy végtelenre is tudjak fókuszálni, akkor olyan adapter kell ami rendelkezik egy lencsetaggal. Ez valóban így van? Előre is köszönöm a válaszokat! -
Matska
senior tag
Üdv. mindenkinek. Samyang 21mm 1.4 vásárlásán gondolkodom Fujifilmhez, tejút és éjszakai fotózáshoz. Első körben érdeklődnék,van-e ezzel valakinek tapasztalata?
Mivel használtan nem találok, így újan vagyok kénytelen venni. Viszont ha már újan veszem, és pl decenteres (ahogy hallottam, ezeknél gyakran előfordul) akkor ez garanciális csere, vagy csak simán elállhatok x napig?
Még ami érdekelne, hogy egy esetleges rendszerváltás miatt ha el akarnám adni, akkor az új árának hány %-át lehet érte kérni kb?
-
Játékos
addikt
-
Játékos
addikt
válasz
fireman123
üzenetére
Szia!
Köszönöm a hozzászólást!

18-105-ösöm volt régebben (meg egy kazal más is), ismerem jól, viszont akkor volt hozzá egy tele is.
A fotóim nagyon nagy részét kb. 30-150 mm között készítem, de még sose használtam ekkora átfogású (18-200mm) obit, így ki szeretném próbálni. Én is utálom az üvegeket cserélgetni, és akik használják, nem mondanak nagyon rosszat ezekről az objektívekről. (Persze, tudni kell a helyén kezelni őket.)
Így a kérdés továbbra is az, hogy új Tami, vagy használt Nikon 18-200 legyen? -
fireman123
őstag
válasz
Játékos
üzenetére
...vagy esetleg használt Nikkor 18-105 (~45e), ....minél nagyobb az átfogás annál kompromisszumosabb az obi, persze kérdés hogy a jövőbeni bővítés mit takar (fixek, vagy pl. 70-300), ha zoom lesz később, akkor főleg a 18-105-öt venném.
Nekem is D5300 van, Nikkor 18-105, Nikkor 35mm f1,8, Tamron 70-300VC, és egy Helios 44M-4 2/58 (játszani
). -
Játékos
addikt
Sziasztok!
Ha minden igaz, 1-2 napon belül döntenem kell, ebben kérnék segítséget tőletek.
D5300-as vázra keresek egy "mindenes" obit. A jövőben lesz majd bővítve, de most egyre van lehetőség.
18-200-asban gondolkodom, és a legfőbb kérdés az, hogy inkább egy új Tamron, vagy inkább egy használt Nikon 18-200 legyen? Árban megegyznek.
Előre is köszönöm az érveket/ellenérveket.
-
tvamos
nagyúr
Ha mar szűrők... szeretnek venni 656.28nm-es szurot, nem arany araban.
Probabol rendeltem egy ilyet: [link]
Na most nem tudom, mennyire jo ez a keszlet ugy altalaban, de amit en kaptam, az karcos, meg lotyog az uveg a keretbe, csupa kosz. Szoval visszakuldtem.
Tudnatok nekem ajanlani valamit helyette? -
ssgt1981
senior tag
válasz
r.levente75
üzenetére
-
ssgt1981
senior tag
Én ezt néztem: [link]
-
ssgt1981
senior tag
válasz
randras_83
üzenetére
Köszi. Melyik cpl szűrőt érdemes megvenni? Mekkora gyújtótávolság felett érdemes használni?
-
ssgt1981
senior tag
Elnézést a láma kérdésért, de uv szűrőt, illetve polár szűrőt érdemes használni?
-
Throme
veterán
válasz
randras_83
üzenetére
...és ebből melyik fajtára hondoltál. Van kb 3 lehetőség.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Apple asztali gépek
- LEGO klub
- Asztrofotózás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- PlayStation 5
- Pánik a memóriapiacon
- Wise (ex-TransferWise)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.