- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Fotók, videók mobillal
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kiskopika
senior tag
válasz
Throme #42297 üzenetére
Belterbe vaku nelkul elo se veszem. Ilyenkor egesz elfogadhato de, nem az igazi. Tegnap 16-17 ora kozott napsutesben dunaparton 1/1000-1250 zaridovel fenykepeztem meg az isoval is jatszottam es ennek ellenere "maszatolt" Csereltem is egy fix 50mm re csak volt par helyzet ahol kellett volna a a nagyobb atfogas.
-
jlaudio
tag
válasz
Throme #42256 üzenetére
Nem bántam meg, hogy nem váltottam Nikonról, nekem megfelel más meg vegyen amit akar, persze aki 0-ról kezd az is vehet canikont nem muszáj milc-et venni, sőt szerintem túl van erőltetve ez a milc vs dslr téma, nekem személy szerint nem jön be az evf és akármit mondanak is a gyártók azért még messze van egy jó prizmás keresőtől.
-
randras_83
addikt
válasz
Throme #42271 üzenetére
Egem spec zavar az EVF, de persze kinek mi. tavaly év vége felé komolyan elgondolkodtam, hogy lesz milc, el ia adtam a vázat, aztán mégse - egyelőre, majd ha lesz Nikon
Mondjuk ez a méret kérdés is izgalmat, mert amint van valami markolat meg egy 70-200 a milcen máris nagy az is, mondjuk talán könnyebb. Én néha sírok 750+70-200+markolat+vaku
-
válasz
Throme #42256 üzenetére
Nagyrészt egyetértünk - de azért azt is tegyük hozzá, hogy egy kicsit is modernebb EVF-es MILC kereső tekintetében elég csúnyán le tudja gyalázni a kulcslyukon át kukucskálós, sötét pentamirroros belépő DSLR vázakat.
(És főleg kezdőknek azért nagyon sokat számíthat, hogy csimpelés nélkül is rögtön azt az expozíciót látja, ami majd a képen is lesz. Ha meg mégis csimpelni akar, akkor sem kell levenni szemről a kamerát, külső fényviszonyokkal baszakodni, stb.)
-
dssport
tag
válasz
Throme #42188 üzenetére
Pont ez a baj szerintem, hogy egy sz@ros fényképezőgéphez vagy rendszerhez itthon szinte vallási imádattal és áhítattal tudnak közeledni az emberek. (Egyéb műszaki cikkekre világmárkákra stb stb... sorolhatnám reggelig, hogy mi mindenre igaz ez.) Ismétlem egy fényképezőgépért egy TÁRGYÉRT amihez annyi közük van, hogy megvették vagy sem, tetszik nekik vagy sem. Nem kapnak a gyártótól zsetont, nem röppen be éjszaka a szobájukba a Nikon, Canon, Sony és stb... tündér és nem elégíti ki őket orálisan. Nem történik szinte semmi az ég adta világon, nem változik meg ettől az életük. Normálisan ennek annyiba kellene kimerülni, hogy az adott terméket megelégedéssel használják, boldogok amikor kontaktusba kerülnek vele és jó érzéssel, legjobb tudásuk szerint, higgadtan ajánlják annak aki kikéri a véleményüket. Mindemellett pedig elfogadják azt, hogy tőlük eltérően más embereknek más preferenciái lehetnek amelyek befolyásolják a végső döntéseiket. Itt vérengzés folyik kérem szépen mégpedig foggal körömmel.
TISZTELET A KIVÉTELNEK! Szegény kérdező is úgy teszi fel a kérdést a komment aljára bújtatva, hogy jaj csak hitvitát ne generáljak.
Nice.
Ezért nem olvasom pl. Totalcar youtube csatornáján a kommenteket a videók alatt. Több bennük a fröcsögés mint egy csoportos felnőtt filmben.
Viszont ha már Youtube:
ArtoftheImage videóit bírom. Az utcán ha szembe jönne nem feltétlenül lenne szimpatikus, de elég jók a tesztjei, nem szőrszál hasogat megtalálja a gépek/obik/kiegészítők jó oldalát próbál pozitívan és egyszerűen állni mindenhez. [link]
Jared Polin pedig örök favorit irigylem a haját
Tetszik az a hozzáállás, hogy egy olcsóbb vázzal akár egy 80d-vel (nekik az is olcsó) - vagy lejjebb- és kit obival is lehet bámulatos/stílusos portfóliót/albumot összedobni. - nem kell feltétlenül elszállni mert a jó képek titka legtöbbször még mindig egy jó fotós-
[link]Ő pedig szimplán hülyének tűnik, de a sok ökörködés mögött bőven van értékes mondandója, csak jobban el kell mélyülni a videóiban, hogy mi miért történik: [link]
És mit ad Isten, a videóik alatt nagy általánosságban a kommentek is jóval mérsékeltebb hangvételűek.
Nekem Econnal kapcsolatban a képei megtekintése volt hasznos. - miután fejben odatettem őket a mellé amit itt írt.
-
dssport
tag
válasz
Throme #42180 üzenetére
mutyuru (#42178):
nálam is +1 D5300 főleg mert valamennyire már be vagy rendezkedve Nikonra és azért is mert nem írtad, hogy sportra is használnád (MILC AF téren jobb).
MILC fronton esetleg Sony a6000 ajánlható ennyiért.
Itt egy elég részletes bemutató/összefoglaló Sony MILC fórumról Econ fórumtárs jóvoltából:[link] nagyon szép munka és ezúton is köszönjük!
ami kapásból eszembe jut mint MILC hátrány:
- gyengébb üzemidő (kb fele a DSLR-nek) -persze utángyártott akkukkal lehet próbálkozni olcsón.....
- rosszabb fogás
- vaku még annyit sem ér mint egy tükrösben (főleg ha egyáltalán nincs is)
- garancia kiterjesztés pénzbe kerül (Sony)
- adapter drága és kompromisszumokkal jár
ami kapásból eszembe jut mint MILC előny:
- alacsonyabb súly
- nagyságrendekkel jobb AF rendszer
- nincs front-back fókusz buzulás
- lehet találni olcsóbban manuális üvegeket, ha valakinek van kedve ezekkel foglalkozni
- ingyenes Capture One Sony verzió (már akinek ez szempont a LR és a torrentezés világában)két kamera összevetése: [link]
-
Aryon87
félisten
válasz
Throme #42151 üzenetére
Nembaj, egyelore ezt elegnek erzem. Mobil utan meg plane. Egyelore ismerjemnki, tapasztaljam meg mi micsoda, mert ahogy neztem, 20millio opcio van, ilyen gomb olyan gomb, es a 3. gomb utan elvesztem. 5300 is lehetett volna, de figyelnem kell a tobbi koltsegvetesre is
Opiipo:
-
itouchfan
senior tag
válasz
Throme #42038 üzenetére
Kipróbálom majd azt is. Az a baj hogy ennyire nem értek hozzá. Én csak azt látom, hogy van egy objektív, amire szakember mondta hogy nem hibás, és két másik vázzal működik, tökéletesen.
És van egy váz, ami jó minden más objektívvel, és amiban van kb 5000-5500 expo (2600-zal vettem 3 hónapja).
És nem értem, hogy együtt a 2 miért nem jó.t_a_m_a_s: miután obi ment másik vázzal, váz ment másik obival, azt mondták hogy vagy firmware probléma, vagy küldjem ki Csehországba mert a DX felszereléseket ott javítják...
-
itouchfan
senior tag
válasz
Throme #42028 üzenetére
Sziasztok ismét!
Na a 18-105+D3200 kombóval fellépett egy kis probléma. Rekeszállítás nem működik csak F5,6 felett, semmilyen módban, néha nem exponál, vagy ha igen, hamis expozíciós adatokat küld a váznak (pl. 18 mm-ren áll az obi, és az expo adatokban 32 mm van).
Ma elvittem 3 szervizben, egyikben bevizsgálták az objektívet, azt mondták hogy nagyon jó állapotban van, váz érintkezőit megtisztítottak, hiába. A másodikban kipróbálták az obit egy D500-on, tökéletesen ment vele, azt mondták hogy nem értik, nem találkoztak ilyennel. A váz sem hibás, mivel a 18-55tel és a Tamronnal is működik.
Majd harmadszorra kivittem a Hungária körúti Nikonba, kipróbáltam egy D7100-zal, megint működött. És itt bökték ki végre, hogy lehet hogy firmware/szoftver probléma van, miután külön-külön mindkettő hibátlan, együtt mégsem dolgoznak.
A kérdésem tehát, hogy elképzelhető-e, hogy ez a probléma, ha igen akkor tudnátok-e segíteni, hogy honnan lehet letölteni, hogy kell a vázra átrakni?
Előre is köszönöm! -
jeffreybboy
tag
válasz
Throme #41904 üzenetére
Hidd el sejtem , láttam ezeket csatákat. Úgy vagyok vele hogy tényleg jó a Sony viszont Üvegek nem olcsó mulatság rá, plusz tényleg itthon használt piaca kicsi. aksi időt nem tudtam elmúlt egy év alatt meg szeretni. Viszont amit szenzor tud az számomra tökéletes ezért gondoltam d750re mert abban ugyan ez a szenzor ketyeg és Nikon pontosságáról is híres.
-
PuMbA
titán
válasz
Throme #41887 üzenetére
The Digital Picture szerint is jobb az EF megfelelője a sarkokban, nem kell DXO-val foglalkozni, de az obi tesztekben bőven megbízható
A szenzornál vannak csak érdekes anomáliák.
-
törölt tag
válasz
Throme #41843 üzenetére
A Nikkor 70-200 VRII esetén igazba durva fucusnbreathing, de annál is csak kis tárgytávolságok (<5 m) esetén. Erről tudott mindenki, de a felhasználók döntő többsége számára nem szempont. Aki leginkább csak közeli portrékra használta volna, az szimplán vett egy fix 200-as obit.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Throme #41840 üzenetére
Én az elmúlt pár évben kicsit kiábrándultam a "gyári" cuccokból. De ezt már beszéltük is.
Nikkor 18-200, 18-300 kitobjektív kategóriás üvegek horror áron (de ha nagyon akarjuk akkor a 70-300-at is ide vehetjük), rendszervakuk szintén horror áron. Legalábbis számunkra. Aztán a 18-105-ön is "kilötyögősödött" a zoomgyűrű pár év alatt, az SB600 is elhalt. Kb annyit villanhatott életében mint egy rendes esküvőfotós rendszervakuja két hétvége alatt. Ha a kis Godox 3-4 év múlva elmúlik, könnyek nélkül hajítom a kukába.
Ha a minimál szettet nézem, a vázon felül a tami 18-200 meg a Godox együttnem került annyibafele annyiba került mint egy Nikkor 18-200. Évi 1-2000 expóért nekem ez így megfelel. De fogalmazhatnék úgy is, hogy szarjon sünt a Nikon amiért elkér majdnem negyedmilliót egy sötét sz@r ultrazoomért miközben a Tamron kihozza kb ugyanolyan építési- és képminőségben 80K-ért... Tudom, terméktámogatás meg minőségellenőrzés...(#41841) marcitp Nem kampányolás, csak én nem látom értelmét az SB400-nak. Egy DSLR esetén még ha a minimál, egyobjektíves cuccot nézem is, kell táska, nem lehet csak úgy zsebre vágni, vagy bedobni az asszony táskájába mint egy kis tücsökpöcs milcet. A fotóstáskában meg ahova elfér az SB400 oda kb befér a kis Godox is. De ez csak egy vélemény. Ha elég az SB400 tudása, akkor azt kell venni. Nekem a portré módban való használhatatlansága miatt nem jönne számításba.
-
kutga
félisten
válasz
Throme #41816 üzenetére
öreg vagyok én már ehhez
Mozgásban lévőt nem is nagyon próbáltam, az aranysakál, bár nagyon szép volt, de csak fel-alá rohangált a kifutóban. A többinél is leginkább vártam amíg felém néznek. A medve, farkasok pl. aludtak, nem nagyon foglalkoztak velünk. A szarvasok közel jöttek, de ott már akkora a rács, hogy át lehet rajta látni.
[link]
[link]
[link]
[link] (Ennél mondjuk látszik hogy ott a rács.)
[link] (Ha közel jött akkor a madarakat is el lehetett csípni.) -
PuMbA
titán
válasz
Throme #41764 üzenetére
Most már csak az a kérdés, hogy ha nem akarjuk cserélgetni az objektívet, akkor talán jobb lett volna egy fix objektívű bridge gép, például Lumix FZ1000, de ugye van pár előnye a DSLR-nek
Képminőségben ezek az objektívek 100mm felett körülbelül bridge gép szinten vannak.
-
kutga
félisten
válasz
Throme #41738 üzenetére
Szvsz attól olyan sikeresek a milcek, mert kezelhetőségben, szolgáltatásokban közelebb állnak egy okostelefonhoz, és az evf-ben látod a kész képet, nem kell megtanulni mitől lesz jó az expo.
Attól hogy nincs f-b fókusz még nem lesznek élesek a képek. Hajlamosak az emberek elfelejteni, hogy a jó fotó nem csak a vázakon múlik.
-
Viperator
őstag
válasz
Throme #41705 üzenetére
Semmi baja nincs, csak rákérdeztem kíváncsiságból... ha már a Tamron honlapján oda van írva, hogy elfogadják a külföldön vásárolt obikat, de az illető mást mondott....
-
Viperator
őstag
válasz
Throme #41694 üzenetére
Tegnap kaptam a Tamrontól választ (rákérdeztem, hogy egy angliai szakkereskedésből /nem szürkeimportos!/ származó objektív garanciáját elfogadják itthon vagy sem):
"Nem javaslom az angliai vásárlást.
Számos problémás esettel találkoztam olyan felhasználók esetén akik ezt az utat választották.
Szinte az összes esetben semmilyen garancia nem volt érvényesíthető ezekre a termékekre." -
Roachy
senior tag
-
KFORboy
senior tag
válasz
Throme #41670 üzenetére
Ez a HSZ-ed volt gyűlölködő... : /
Nem fotósuli kategória, ezer meg egy átfogó cikk van róla gyakorlati példákkal, videók, konkrétan készet megkapja az ölébe az ember Ave internet.
Könyvek, akár "virág boltból" még a nagyban hangoztatott marketinggel tűzdelt Scott Kelby könyvek, stb...Sulinak túl sok értelme nem is van, azon kívül, hogy felrakod a polcra a többi papír közé a végén, hogy ez is megvan.
1-2 talán ad neked kontaktot ügynökségre akik talán munkát is tudnak kínálni ha a csillagok úgy állnak dee úgy ennyi. -
kutga
félisten
válasz
Throme #41621 üzenetére
Igen, kitben viszont egyre jobb áron adják. Kár hogy nem járnak hozzá a tartozékok.
MOD
Szomorú hogy a cserélhetős topikban egyből a F/B fókusz problémával lombozzák le az embert gépvásárlást követően. Értem én hogy létező probléma, de - elvileg - van rá megoldás, meg a milc se isten. -
itouchfan
senior tag
válasz
Throme #41596 üzenetére
nagyon jó táskákat linkeltetek be, köszi
utána fogok nézni valaminek, az biztos.
Egyébként nem azért hoztam fel a témát, mert annyira zavart volna. Ahogy írtam is, alapvetően túrázni mentem, és ez a tipikus semmilyen, szürke, ködös idő volt. Ha fotózni megyek majd ilyen helyre, az más tészta lesz, kíváncsi leszek, hogy fogom megoldani.
MÁS: t_a_m_a_s azt hiszem te írtad, hogy Tamron 18-200-at használsz. Kölcsönkaptam egyet egy havertól, egyelőre még csak a lakásban próbálgattam, de nagyon bejön.Holnap kiviszem az erdőbe is lőni pár képet. Annyi bajom van vele, hogy a zoomgyűrű egy kicsit nehezen jár. Ez gyakori probléma vagy csak ezzel lehet valami bibi?
Utazó zoomot nézek, általános célra, eddig az AF-S 18-105 volt a fő célpont, de képminőségben azzal összevetve ez milyen lehet? Esetleg egy szintén Nikon 18-135? Nem tudom, hogy azt a kistele-tele részét mennyire használnám a Taminak, lehet hogy bőven elég lenne a 105 is
-
rekid
addikt
válasz
Throme #41571 üzenetére
Dehogy is, sőt! Pont az a jó a sonyban, hogy nem kell a bázistáv miatt szívni és használhatsz amit akarsz.
A milcel alapvetően a fókusz rendszer miatt szimpatizálok, de emiatt még nem váltanék.
Nálam most az a szitu állt elő, hogy asszonynak kellene valami "olcsón" és ha már vásárlásra kerül a sor akkor jó lenne a legtöbbet kihozni a helyzetből.Túrázás.. amit most dobtam be utoljára a kezdő fotósba azt d7100 meg sigma 17-50-el lőttem. Csak ez volt nálam meg egy polár szűrő de azt már nem csavartam fel mert nem volt "kedvem" átfagyott kézzel pano készítés közben még szűrőt után csavarni. (Gondoltam az eget majd az adj. brush megoldja a hó meg nem csillogott..) Nem a tömeg a gond hanem, hogy hogyan védd a motyót mert hát egy rendes túránál benne van egy két botlás és zakó. Kisebb felszerelést könnyebb védeni. Most a gépen egy neoprén tok volt és a tartalék polár pulcsiba volt a táskában becsavarva. Hát nem az a felállás amit gyakran előveszel, így meg is gondoltam, hogy érdemes e képet lőni. (Összes többire ott volt a telefon.)
Ha kimondottan fotózni mész az más de arra van a legkevesebb idő.
-
rekid
addikt
válasz
Throme #41567 üzenetére
Én is pont most gondolkodom, egy olyan kompakt megoldáson amit az asszony tudna használni illetve túráknál jönne jól. Eddig a6000-en gondolkodom mert talán ki tudnám próbálni a milc kategóriát, ha kreatívkodni akarok akkor ott vannak a nikon obijaim és az egész használtan kitobival megvan 140K körül.
-
marcitp
őstag
válasz
Throme #41508 üzenetére
Volt helyzet, amikor számított!
De már az elején is írtam, nem pöttyre megyek legtöbbször, makròknál is megszoktam; inkább szemre. De egyébként ez nagyon érdekes, pl egy rovarmakrònál a leképezés miatt sztem nagyobb a téma, mint egy arcportrénál a szem. Persze tárgytáv nem pár centi, meg a dof sem olyan kicsi, de mintha makrònál könnyebb lenne szemmel élességet állítani, vagy nem is tudom. -
marcitp
őstag
válasz
Throme #41500 üzenetére
A D300-ra raktam DK17m keresőnagyítót is. Valòban nem igazán arravalò, mármint mf obikra, egyetértek egyébként. Törőékes mattüvegben is gondolkodtam. Aztán rájöttem, nincs nekem annyi időm ezzel foglalkozni.
mankònak jò az a pötty, bár a szememben jobban bíztam mindig. Mert a pöttyöt is ki kell ismerni, van olyan obi, ami a végtelenből húzva lesz pontos, van olyan, ami a másik iránybòl. Meg a pöttynek is tartománya van, és nem csak "középen" világít. Kis dofnál ez a hiba már pont elég az elcsúszáshoz. Valszeg nagyobb mélységélességnél meg okés. Van, aki rá tud érezni és jól használja
Szerk: Anaqer is írta.
-
marcitp
őstag
válasz
Throme #41498 üzenetére
Mert az aktuális obiban nincs af pl. Vannak régi nagyon jòk, de nyílván tudod Te is. Ha meg portrénál tuti pontosra akarod húzni, vagy félhomály van és nem látod a kukucskában rendesen, esetleg segítség. Ha meg nem lenne, akkor azon menne a háborgás, hülye nikon, bezzeg a kenonban meg van.
nem szoktam pöttyre menni én sem - de mint lehetőség, és VAN, sztem nem rossz dolog.
-
Roachy
senior tag
-
rekid
addikt
válasz
Throme #41278 üzenetére
"A kérdező gép nélkül tanulja a szakmát a kezelési útmutatóból, mert az is elhangzott, igaz nem tőle, hogy abból lehet megtanulni a szakmát. Én is tanulok ám itt a fórumon sokat!
"
Kiforgatod amit irtam/tunk. Azt mondtam/tuk egy totál kezdőnek sokat segít és sokat lehet belőle tanulni és ingyen van. Vásárlás előtt pedig plusz infót kap ami csak segíti. Nem pedig azt, hogy profi fotós lesz tőle.
-
tvamos
nagyúr
-
jlaudio
tag
válasz
Throme #41223 üzenetére
Nézd lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam, nem azt akartam mondani, hogy egy D5100-el menjen esküvőt fotózni, csak a saját példámat emlitettem, hogy nem kell feltétlenül új vázat venni talán szerencsésebb egy megkimélt használt váz és a külömbözetből egy jobb minőségű obi, mint egy új váz egy alap obival.
Szerintem az esküvő az pont az a téma amit talán a legnehezebb fotózni és oda általában nem egy vázzal megy a fotós...OPiiPO - talán igazad van és túl sarkalatosan fogalmaztam, szerencsésebb a nehéz kifejezés vagy úgymond egy átlag ember aki nem fotós valószinüleg nem tudja megkülömböztetni.
Én amatőr vagyok és az is maradok, a képeimért nem kapok pénzt csak a saját magam örömére fotózgatok, a spórolt pénzemen vásárolgatok ezt azt a hobbimhoz, ezért talán máshogy látom a dolgokat, kevés pénzből is lehet jó felszerelést venni amivel jó képeket lehet lőni, akár még kiállitásra valót is, a lényeg, hogy a gyakorlati tapasztalatot és a technikai tudást semmi sem pótolja, igaz a profi szinthez ez nem elég oda tehetség is kell-enne.
Én azért fotózok, mert megnyugtat, kikapcsol, stresszoldó de valószinűleg ha ebből élnék már utálnám -
törölt tag
válasz
Throme #41223 üzenetére
Neked is köszönöm a hozzászólást!
Esküvőt egyenlőre nem tervezek, de azért köszönöm, jogos a felvetés. Sajnos mástól is hallottam már, hogy a fotózás terén is megvan a péniszméregetés. Kicsit erre a gyártók is ráerősítenek, amikor a nyakpántra kiírják a felsőbb kategóriás gépek típusát, hogy 500 méterről lássa mindenki aki egy kicsit is ért hozzá, hogy mivel jelent meg a fotós.
Sokan élnek még abban a világban, hogy feltétel nélkül elhiszik, hogy ami nagy az drága ami drága az jó ami jó az nagy (azt hiszem körbeértem).
Jelenleg úgy látom, hogy esetleg, ha valaki kellően nagy nevet szerez a szakmában akkor megengedheti magának és mehet szinte bármivel, nem törődnek vele. (mondjuk ilyenkor meg bejön az a faktor, hogy hiába kicsi, biztos jó drága volt ő aztán megteheti... bla-bla-bla)
Mindegy nem foglalkozok ezzel, a célom, hogy a jó referenciáim és ne a gépem mérete alapján ítéljenek meg.
Hiszek benne, hogy nincs teljesen elk#@&ulva az egész világ.
,,Saját aspektusból adott ajánlásokkal nem biztos, hogy előrébb lesz." - hát nem állítom, hogy nincs egy kisebb zavar a fejemben
,,Az az elmélet, hogy ki akarja hagyni az összes technikai lépcsőt, mert nem akar bukni a vásárlásokkal, és majd jól megtanulja kezelési útmutatóból, meg könyvekből a szakmát (nem hobbi szinten), az nem tudom mennyire kivitelezhető...." - Rengeteg gyakorlás nélkül sehogy. Pár technikai lépcsőt csupán anyagi megfontolásból hagynék ki.
-
rekid
addikt
válasz
Throme #41181 üzenetére
Eléggé eltökéltnek kell lenni, ha valaki az alapoknál jár, de már munkáról beszél, és ahhoz akar már most felszerelést venni.
Ritka de nem ördögtől való. Ismerek egy pár embert aki jó előre (2-3 év) kitűz egy célt és nem tágít. Nincs ezzel semmi baj, (sőt!) és hosszú távon ha ismeri magát tényleg olcsóbb és macera mentesebb a dolog.
Attól, hogy elolvassa a manual-t nem fog tudni még fotózni, és nem fogja tudni kezelni a gépet. Inkább még több kérdése lesz...
Nulláról rengeteg alap dolgot lehet tanulni a manuálokból is. (Saját tapasztalat.) Minél több kérdésre van és kap választ beruházás előtt az annál jobb annál inkább fogja tudni mi kell neki és mi nem...
Te is nagyon az elején már kitaláltad mit veszel, és hogy fogsz képeket szerkeszteni, meg munkát szerezni?
Majdnem egy évig olvastam és néztem utána a dolgoknak mielőtt vásároltam. Nagyon sokáig nem akartam mert gondoltam mennyi tanulással macerával jár ha jól akarod csinálni. Így volt majd egy évem, hogy lássam beruházás előtt elfogy e a szusz vagy sem na meg persze összejött a pénz addig. Megint csak win szituáció.
Nálam csak hobbi a fotózás.Majd az ajánlásod végén bedobod a milcet....
Nem csak DSLR-ből áll már a haladó és profi világ akármennyire is húzzuk a szánkat. Ha veszi a fáradságot és megismeri a másik oldalt megint csak megalapozottabb és hosszú távon kifizetődőbb döntést tud hozni.
-
randras_83
addikt
válasz
Throme #41112 üzenetére
Személyesen vettem az összes obimat, de pl mikor utoljára vettem a fix 35-öst akkor már tudtam hogy elmaszott a vázban a fókusz. Szóval egyelőre nem aggódok. Viszont az a DX 35 vs d7k kombo volt. Nekem viszont az összes fixemmel szívok 35, 50, 85. Beszámolok majd mi lett.
Amit viszont metal ír az érdekes... Nem ismerem az UWA lelkét de a képeket nézve tényleg durván fölé exponal.
-
jlaudio
tag
válasz
Throme #40863 üzenetére
Több mint 1 évet vártam, hogy kihozzák a C verziót de szerintem nem lesz belőle semmi, a Sigma APSC fronton a 18-35 és a 50-100 f1,8-at "erőlteti" vagy van még a 17-70 f2.8-4 ami sokak szerint nem annyira jó obi?
Akartam valami jó kis obit a Tokina 11-16 és a 18-105 mellé, persze fényerőset és olyat amit lehet dokkolni ha netán téveszt a fókusz mivel a d5100 vázamban a Nikon kihagyta ezt a szoftveres funkciót. A 18-35 az optikailag nagyon jó de az a példány amit kölcsön kaptam az minden 3-4 képet melléfókuszálta és sajna dokkolóval sem lehetet beállitani és a haver vázán is ugyanazt csinálja, na ezután már nem mertem beválalni.
Elkeztem nézegetni a képeimet és rájöttem, hogy a legtöbb képem ekv. 35-50mm között készült, ergo gondoltam akkor keresek valami fixet.
Először a Sigma 30 f1,4 ART-on akadt meg a szemem, de végül 35 f1,4 Art-ot vettem, mert ez jobbnak tűnik, FF kompatibilis (ha majd FF-re váltanék nem kell eladjam) igaz, hogy nagyobb, nehezebb és drágább mint a 30-as.
Ami még nagyon tetszett az a 24-35 f2volt de ez elég drága és nagyon nehéz viszont mindenki dicséri
Szóval a 17-50 az egy álom maradt, nem igazán értem a Sigma gondolkozását, pont a legjobban keresett APSC obit nem akarják felújitani igaz FF-en sem akar jönni a 70-200 f2.8 ART. -
updog
őstag
válasz
Throme #40625 üzenetére
Nem, ez ilyen jövőben idetévedőket összezavaró hsz., hogy nagyjából 50-50%-os arányban maradjanak a "kezdőként vegyél jobb gépet mert egyszer úgyis kevés lesz" vs. "vegyél nyugodtan D3xxx-et mert nem azon múlik, hogy milyen képeket készítesz" válaszok
Amúgy így van ahogy mondod, de én is hónapokig lamentáltam a D3200-as előtt, és persze nekem is az lett a konklúzió, hogy "ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz"
Valószínűleg ha egy használt D5100-at vettem volna (akkoriban az volt a "vegyél használtan"-király), akkor se bántam volna meg
-
Mákosmetélt
tag
válasz
Throme #40600 üzenetére
Köszi! Lehet kicsit félreérthető voltam
Az átfogást szeretném bővíteni, ezért kellene másik obi, nem a minőség miatt.
Viszont az új obik közül a minőség lenne az elsődleges választási szempont.
A 40k sem limit, csak azért írtam oda, hogy nagyjából egy árban vannak.@ fireman123 :
Köszi!
Az nem baj számomra, ha a fényereje gyengébb, csak ne torzítson és szép, éles képe legyen. -
Freddy76
addikt
válasz
Throme #40531 üzenetére
Vakuzni nehéz. Persze tök egyszerű feltenni a vakut, plafonra fordítani a fejet, és lőni, de ettől csak lapos képek születnek. Rendesen, szépen használni a vakut sokkal komolyabb tudást igényel. Emellett sokszor nem is lehet, pl. alvó gyereknél. Nekem pl. a karácsonyi képeim (ha már úgyis közeleg az ünnep) közül sokkal jobbak a vaku nélkül iso 3200-on (vagy akár 6400-on) készült képeim, mint a vakus képek - a vaku agyoncsapta a hangulatot. Minimális feldolgozás, ami nem eltünteti a zajt, hanem kezeli valahogy, és kész. Egyszerűen jobb rájuk nézni, jobban mutatnak albumban. El kell engedni azt, hogy nem lehet zaj a képen, igenis lehet, és ha már van, ki is lehet használni. A Fuji-nak, amit használok, ez az egyik előnye, egyszerűen jó a zaja, nem zavaró, hanem olyan... izé. Szóval hangulatos.
fireproof: mintha magamat olvasnám. Pont a d7000 és az említett kalibárlhatatlan fókuszproblémák miatt hagytam el a tükröt.
Affaszom, egy éve nem olvastam a nikon topikot, erre nem tudom megállni, hogy belepofázzak...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Nintendo 3DS és DS topic
- Cyberpunk 2077
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Új kétfiókos NAS-sal gyarapodott a Synology palettája
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Microsoft Excel topic
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest