- Légies iPhone halvány színei
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Roachy
senior tag
válasz
#50440192 #41176 üzenetére
Ha mindenképpen ki akarod hagyni a köztes lépcsőket, akkor se D610-et vegyél, hanem vagy gyűjtsél még egy D750-re, vagy vegyél egyet használtan. Sőt ha már használt, akkor már ott a D800 is, talán ár/érték arányban azzal jársz a legjobban. A 610 hamar kevésnek fog bizonyulni, ha már munkára is akarnád használni.
A használt gépektől sem kell félni, bírják ezek a nyúzást rendesen és ki lehet fogni igazán jó vételeket is kevés expóval, jó áron. -
marcitp
őstag
válasz
#50440192 #41229 üzenetére
Nehéz tanácsot adni, nem is merek, inkább csak vélemény....
Esetleg egy használt D700 (ha már kikötés az FX), nagy, nehéz, igásló, vélemények alapján bírja is a gyűrődést. Jó AF, jó sorozat, igaz, csak 12MP, de használható. Hozzá meg kezdésnek egy 50-es fix. Egyik sem drága, 100k körüli expós vázak már egész jó áron mennek (180-200e), és ahogy olvasgatom, nem kell tőlük félni. És ha lépsz fentebb, nem igazán bukó a váz, nagyjából amit lehetett bukni, az már elment rajta.
És mivel "kicsi" a felbontás, szinte minden obi jól rajzol ezen a vázon, azt mondják.
Kezdésnek szerintem nem rossz, sőt, ha váltás lesz, akár másodváznak maradhatna is.
csak egy vélemény. -
rekid
addikt
válasz
#50440192 #41232 üzenetére
Annyira, hogy olyan alapjának kellene lennie a funkcionalitás készletnek mint az exponáló gomb..
3rd party obikkal rosszabb a helyzet valamicskét. És még csak nem is ártól függ... pl a világverőnek beharangozott Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art a tapasztalatok alapján olyan mint a zsákbamacska minden 4. nyer..Persze a hétköznapi embernek nem tűnik fel egy kis front vagy back fókusz mert úgysem tág rekesszel fotóz ott meg nem szembeötlő egy "laikusnak".
-
Throme
veterán
válasz
#50440192 #41229 üzenetére
... és minél jobban beleásod magad a témába, annál nagyobb zavar lesz a fejben.
Az elején kitalálni, hogy mire lesz szükséged, a még formálódó céljaid megvalósításához, az nem kis dolog.
Mindezt anyagi bukta, melléfogás nélkül.Majd kijavítanak a többiek, de itt hobbifotós fórumozók vannak, úgy tudom, különböző tudásszinttel.
Ahogy olvastam az ajánlásokat, különböztek egymástól. Lépcsőzetes építkezéstől, a használt, de a d610-től profibb cucc beszerzésig.
A jó obi, gyengébb váztól a milcen át az APS-C-ig minden.
Ebből mit fogsz kibogózni?!"Rengeteg gyakorlás nélkül sehogy"
Na ok, de min gyakorolsz? Veszel egy jónak vélt cuccot, és utána kiismered, gyakorolsz? Ez általában fordítva van. Veszel egy kezdésnek megfelelő szettet, aztán kiderül merre hova, mit mivel szeretnél megoldani.Nem lebeszélni akarlak, csak nem igazán értem a dolgot.
-
jlaudio
tag
válasz
Először is BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek!
Dávid sok sikert kivánok neked remélem sikerül elérned a célodat amit kitűztél magad elé, szerintem nem kell parázni, vegyél egy vázat egy zoom obival és kezdjél el fotózni.
Az jó, hogy olvasgattad a kezelési útmutatót de a gyakorlati fotózás a lényeg ebből lehet igazán tanulni (otthon visszanézed a képeidet és látod a hibáidat, elgondolkozol, hogy mit kellett volna máskép csinálnod, hogy jók legyenek a képek...). Neten rengeteg hasznos jó oldal van, youtube, magyar nyelven is találsz sok jó szakkönyvet amivel fejlesztheted a tudásodat.
Nehéz tanácsot mondani, hogy milyen vázat vegyél, APS-C vagy FF? Tudnod kell, hogy ránézésre nem mondja meg senki egy jól sikerült képről, hogy az FF vagy APS-C géppel készült, az amatőr tapasztalatom azt mondatja velem, hogy lényegesebb egy jó minőségű obi mint egy csúcs váz, persze a legjobb ha mindkettő megvan, DE egy drágább vázon egy átlag obi nem fog feltétlenül jobb képet adni mintha ugyanaz az obi egy olcsóbb vázon lenne.
A gyártók szeretik túlmisztifikálni a dolgokat, egy belépő vázzal is lehet olyan jó képet késziteni mint egy felsőkategóriás vázzal, persze ez függ a körülményektől, nyilván sportfotózásra egy belépő váz nem igazán alkalmas, de átlag utca, tájfotó szerintem akármelyik vázzal megy.
Én a mai napig is egy d5100 nyúzok, használtan vettem vagy 3 éve, volt benne vagy 2000 expo de nem cseréltem le, mert a pénzt inkább obikra költöm, nemrég vettem egy 35mm Art obit ami pl sokat dobott a képeim minőségén, szóval szerintem inkább jó obit vegyél és a vázon spórolj. -
B.Á.L.!.N.T
senior tag
válasz
#50440192 #41194 üzenetére
Szia
Szerintem az összes Nikonnál elmondható,hogy az AF pontok középre koncentráltak. Nekem volt d5200,d7100,d610 és most d810 van. Szóval ez ne tartson vissza... Engem abszolút nem zavart soha,igaz nem sport fotózom.
A kihajtható kijelző szintén nem hiányzik, ezt embere válogatja.
LV-ben pedig csak akkor változik a kép (de csak egy bizonyos mértékig) ha expozíció korrekciót használsz.
Valamint 810-nél már lehet a rekeszt is állítani LV-ben, sötétedik/világosodik ahogy állítod.Plusz telefonról is lehet vezérelni a gépet,mert próbáltam még anno, és szépen mutatta azt a telón amit gépen LV-ben láttam. (Ez egy androidos progi volt)
Remélem tudtam segíteni.
-
-
válasz
#50440192 #41191 üzenetére
,,Illetve ha már meló: van már fent valahol bármilyen portfóliód?" - Nincs, és amíg tanulok nem is lesz. A meló egy későbbi lépcsőfok.
Addig is nem hülyeség akár a tanuló képeket valahova mihamarabb feltolni - a fórumon is van kezdő fotósoknak szánt rovat. Lehet, hogy kapsz pár leoltást, de zömmel azért inkább segítő jellegű kritikák születnek.
-
válasz
#50440192 #41185 üzenetére
Az utómunkás, informatikai hátteres oldal eléggé összetett. Van egy olyan lázálmom, amiről tudom, hogy kezdetekben nehéz lesz megvalósítani, de idővel ha megtanulok RENDESEN fotózni, akkor szinte nullára akarom redukálni az utómunkát. (kezdetben tudom, hogy sok hibát el lehet vele fedni, hogy értékelhető képet kapjak) nem különösebben tetszettek soha a komolyan megpiszkált képek. (ezért is gondolkodtam sokat, hogy egyáltalán Nikont vegyek-e, mert ahogy hallottam/sok képen láttam is talán a másik nagy gyártó gépeivel alapból, a nyers képet tekintve természetesebb színek érhetőek el.)
Kezdjük az egyszerűbb részével - a konfigod 24MP-s képekre még egy darabig szerintem elég lesz.
A nehezebb - hát, szerintem ha nem is lázálom, de eléggé életidegen, amit az utómunkáról írsz. A legnagyobb tapasztalattal és hosszú helyszíni pöcsöléssel is valami szar mindig bele fog lógni a képbe, valami mindig becsillan, mindig épppen csak 1°-ot ferde a horizont, éppen csak egy picit ég be / bukik be, éppen csak kicsit szarják el a kontrasztot a légköri viszonyok, stb.
Ha tényleg dolgozni akarsz, akkor NEM fogod tudni megkerülni az utómunkát. Az nem arról szól, hogy agyonrángatjuk a szaturációt meg az élesítést, vagy HDR-ezünk (gondolom ilyesmit értesz "komolyan megpiszkált" alatt) - hanem arról, hogy a zavaró szarokat leszedjük a képről. Akár heallel, akár croppal, akár egyéb - de ez is szöszmötölős meló, és jobban jársz, ha előre elfogadod, hogy ez nagyon is része a munkának.
Konkrét gépajánlásba nem akarok nagyon belefolyni, nagyrészt a többiek már leírták. Esetleg még annyit tennék hozzá, hogy ha mindenképpen ragaszkodsz az FXhez, én ilyesmi célokra inkább néznék egy még garis D750-et. Árban kb. egy kategória, de az AF ha alig többet is fed le, azért lényegesen fejlettebb (főleg gyengébb fényviszonyoknál), valamint ha nem is kihajtható, de legalább dönthető kijelződ lenne.
Illetve még valami:
amit szeretek csinálni, ami a kedvenc időtöltésem az egyben a munkám is legyen, így igazából a továbbiakban 1 napot se kelljen dolgoznom az életemben.Ezt most, itt, rögtön és örökre felejtsd el. Mert EZ igenis konkrétán hagymázas álomvilág - a munka sajnos nem így működik. Van olyan, amit szeretsz csinálni - de annak is mindig lesznek olyan részei, amit a hátad közepére se kívánsz. (Saját tapasztalat. Én nagyon szeretem a munkámat - SW fejlesztés -, nagyon jó csapatban dolgozom, érdekes feladatokon ... de frusztráció, átmeneti belefásulás, stb. mindig van. Ezzel kapcsolatban ne legyenek illúzióid, mert pofára fogsz esni.)
Illetve ha már meló: van már fent valahol bármilyen portfóliód? Van olyan ismerettségi köröd, akik látták már a munkáidat, és azt mondták rá, hogy "OK, ilyesmiért pénzt adnék, csak jobb minőségben kellene"...? Mert a hivatásos fotózásnak a legkissebb része a felszerelés.
-
tvamos
nagyúr
válasz
#50440192 #41185 üzenetére
"Használt gépet első körben nem szeretnék vásárolni." Pedig első körben az a legkisebb bukta.
"Van olyan ismerősöm aki például egy 7100-al esküvőket tol végig."
Segíthetne neked megvenni a gépet...
"A D610 fókusz rendszere neked lehet, hogy nem lesz jó"
Középre van zsúfoltság összes fókuszpont... meg nem tudom. Olvass utána jobban. -
tvamos
nagyúr
válasz
Sok szerencsét kívánok ehhez a szép, de nehéz szakmához!
Csak, mint tök laikus, hozzá nem értő... ha nem tudod még pontosan, hogy mit, és hogyan, akkor nem lenne jobb egy olcsóbb géppel kezdeni? Pl. egy használt D7000. Az már profi cuccnak néz ki, (nagyon jó gép amúgy,) és tuti tanulós váz. Később második váznak is jó. A D610 fókusz rendszere neked lehet, hogy nem lesz jó, és azt lecserélni tuti nagyobb bukó.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
A gépről, objektívekről én nem tudok okoskodni.
Az írásodból azt érzem hogy kicsit túlmisztifikálod a tárgyi tudás meglétét (manualt olvasni úgy hogy a gép még a kezedben sincs... Minek?) és a kezedben lévő technika szerepét a produktumban. Én elég sokat láttam már itt a fotós topikokban és messze nem a legjobb technikával rendelkezők tolták a legjobb fotókat. Az én véleményem az hogy hobbistát a 7x00-es vázak nagyon sokáig ki tudnak szolgálni, ha meg valamilyen szinten pénzt akarsz keresni vele akkor ahhoz a területhez kell megvenni a "célgépet" amit majd fotózni szeretnél. De ez csak egy vélemény.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Légies iPhone halvány színei
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Xbox tulajok OFF topicja
- Formula-1
- LEGO klub
- ROG Strix G16:Tökéletes harmónia
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest