- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Mobil flották
- Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pergabb #49623 üzenetére
"Timer ott gebasz lesz, a 85mm 1.8g sokkal élesebb, már nyitva is."
Igen, a tesztek szerint mindenképp. Mondanám, hogy back/front probléma, de akkor mindig jelentkeznie kellene, és nem így van. Van valami jó hely Kecskemét / Szeged vonzáskörzetében, ahol rá tudnak erre nézni? Esetleg a fővárosban?
-
-
VivienR
tag
válasz
pergabb #49619 üzenetére
Sigma 105 1.4 Art? Az igen... még a D850-en is monstre...
Mondjuk a 85 Art-ot sem kell sajnálni... Mikor összerakom a D850-et a portré markolattal és rá a 85-ös Art-ot akkor 2.7 kg-ot mérlegel.... Edzésnek is kiváló....
A másik oldal meg a Nikon 50 1.8-as a maga szerény kis 280 körüli grammjával és méretre sem sok... -
topikk
senior tag
válasz
pergabb #49519 üzenetére
Hát nem tudom, én is ezen agyalok. Azt gondoltam megveszem a 14-30-at, aztán olvastam ezt a leírást: https://www.zsystemuser.com/z-mount-lenses/nikkor-lenses/nikon-z-mount-lens-reviews/nikon-14-30mm-f4-s-lens.html
(nagyon jó ez az oldal amúgy, és T. Hogan hiteles forrás)tehát ha pénz és méret nem számít, akkor az f2.8 zoom. nálam számít mindkettő, úgyhogy egyelőre emésztem az információt.
A 105mm-nél miért a Sigma a Nikon helyett?
-
Roachy
senior tag
válasz
pergabb #49111 üzenetére
Ha a bubis fóliával alaposan be volt csomagolva, akkor a penész nem valószínű hogy bejutott. De azt a fóliát ne használd többet, mert a felületén viszont rajta lehet.
1-2 napig esetleg beteheted a gépet rizs közé, vagy zsír új szilikával körbe pakolni, ha minden nedvesség kiszárad, akkor a penész sem tud szaporodni és elpusztul.
Nyilván most már te is tudod, de nem jó ötlet hűtő mellett tárolni.
Elég simán a táskában elzárni, valamilyen nedvességtől biztosan védett helyen, mondjuk a nappaliban egy szekrényben.
Ahogy atöbbiek is írták a fóliában tárolás nem jó ötlet, mert ugyan kívülről véd a nedvesség ellen, belülről viszont nem engedi elpárologni.
És a szilika is addig jó amíg nem szívta meg magát, bár van aki azt állítja ki lehet szárítani és akkor újra jó lesz. -
Throme
veterán
válasz
pergabb #49111 üzenetére
A szilika gél amint megszívja magát nedvességgel inkább árt mint használ, szóval már eleve nedvességet tárolsz a táskában, leengedett hűtő nelkül is. Bubis fóliába csavart gép nem szárad ki. Száraz helyen kell tartani a cumót. Én az obikról hallottam, hogy gombásodnak, inkább azokat nézd meg szvsz.
-
Roachy
senior tag
válasz
pergabb #48673 üzenetére
A mátrix mérés egyik lényege, hogy a kiválasztott fókuszpontot előnyben részesítve elemzi az egész képmezőt. Figyelembe veszi a tárgytávolságot, a színeket, elő és hátteret, a témáról visszaverődő fényeket, a csúcs fényeket stb... Ez így van a dslr-eknél is. Nem véletlenül 3d color matrix a neve. Ha ez zavar, akkor használd a középre súlyozott mérést, vagy a már említett expo korrekciót.
-
Throme
veterán
válasz
pergabb #48670 üzenetére
Lehet a dinamika is be van állítva auto-ra vagy gyenge/erősre.
De szerintem a mátrix is úgy működik, hogy a fókuszpontot veszi alapul és ahhoz nézi átlagban a fényerőt. Szóval a sötét részt a környezethez képest világosítja, és fordítva. A sötét és világos részek aránya eltérhet. Sőt, kevés esetben fele-fele.De miért gond ez? Expo korrekciót tudod hozzá állítani, vagy a raw feldolgozásnál kicsit játszol a csúszkákkal.
szvsz -
Ed Parker
nagyúr
válasz
pergabb #48488 üzenetére
Csak a D810 ugye 36Mp míg a D850 meg 46Mp, viszont most hogy ránéztem a dpreview oldalán ISO6400-on ugyanolyan zajos és sokkal rondább a zaj textúrája a D810-nek.
Ez így van az A7R3 és R4 között is, a kisebb felbontású szenzoron kevesebb a zaj, illetve jobb a zajtűrèse.
Ezalól a D500 egy fura kivétel, mert az így is úgy is zajos már ISO 3200-on míg egy hasonló felbontású z6 ISO 6400-on sincs annyi. -
Roachy
senior tag
válasz
pergabb #48325 üzenetére
Szerintem minden infót megtalálsz a kézikönyvben, de még a net nem túl mély bugyraiban is, egy kis gugli segítségével.
De a lényeg, hogy ha mondjuk 9 pontos AF módot állítasz be, az azt jelenti, hogy a te általad keresőben kiválasztott fókusz pont körül, tovább 9 aktívan segíti az élességállítást, ha a tárgy kimozdulna onnan.
A 3D-t nem lehet finomhangolni. A kutyák már csak ilyenek, nem könnyű őket lekövetni semmivel, ha nem akarják... -
peti_s
addikt
válasz
pergabb #47362 üzenetére
A telefonok kamerái szoftveresen rengeteget fejlődtek, megveszel egy jóval drágább fényképezőt, és bizony automatikus módban (ahogy a legtöbb ember fényképez) bizony vannak szituációk amikor egy mobil, a sokkal jobb algoritmusnak köszönhetően jobb eredményt hoz.
Mi a jövő?
Szerintem a fényképezőket gyártó cégeknek is az automatikus módokat sokat fejlesztenie kéne, mert az emberek nagy részét bizony ezzel lehet megszólítani, és a szándékos butítások korát abba kéne már hagyni.
Itt pont a Nikon topikban, mennyi váz kapott direkt butított videós funkciókat...
Ez már nem pálya...
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
pergabb #47286 üzenetére
Meg mindig ugy gondolom, hogy ennyi expora egy profi gep kellene, nem egy enthusiast, mint a D7200, vagy D7500. Es a Z50 is az. Inkabb a D500, vagy Z7, vagy ilyesmi. Amugy egy full frame geppel, lehet, hogy lenne annyi dinamikad, hogy meguszd a HDR-ezest. Nem tudom, csak tipp.
-
-
Roachy
senior tag
válasz
pergabb #47288 üzenetére
Nézd meg ezeket, nem tudom elképzelni hova kell ennél jobb minőség, vagy hogy hova nem elég.
Ha Milc, akkor néznék erre egy Fujit. Vagy egy Z50-et ha Nikon kell. -
válasz
pergabb #47291 üzenetére
Iso 50'000 környékén már komoly gondok vannak, 6400 on kevesebb zaja van, mint a pana gx80-amnak 3200on.
Még csak kóstolgatom a rendszert, LR-om nincs, Capture-NX-ben és dxo-ban hívom elő a raw-kat.
Milyen iso-nál jöttek a gondok + mit nyúztál a képeken pontosan? Szivesen reprodukálom dxo-n megnézzük, mi az eredmény.
-
válasz
pergabb #47288 üzenetére
Árfekvés függvényében z50 vagy z6. Azért javaslok nikont, mert elképesztően akciózza a cuccait mostanában, a z6 alig drágább, mint a kurrens APS-c cuccok. SzVSz új vázakból ennek a legjobb az ár-érték aránya - tény, kicsit elfogult vagyok uis a múlt héten szereztem be egyet
#47289: a z6 éppenséggel egy nagyon jó videókamera is
-
Roachy
senior tag
válasz
pergabb #47282 üzenetére
Sejtettem, hogy 3d ingatlan sétáról van szó, csak kicsit hitetlenkedtem, hogy dslr-rel csinálsz ilyet amikor van erre célhardver (Matterport) is.
De ha ragaszkodsz a tökölős, lassú és drága módszerhez, ehhez a műfajhoz akkor is a MILC a legideálisabb. Az aksi elfér a táskádban, cserélni meg nem nagy dolog. És hosszútávon is sokkal kifizetődőbb, mint az állandó zárcsere. Bár a legkifizetődőbb az volna, ha hagynád a francba a hagyományos gépeket. -
Throme
veterán
válasz
pergabb #47282 üzenetére
Ha jó, ha nem a d7500, leszűkítetted a dolgot erre a modellre. Gyorsan ránézve az árgépre, egy helyet hozott ki ahol lehet kapni még d7200-zat.
Használt nem érdekel téged, FF-et nem akarsz erre használni, milcet nem akarsz (pedig az aksi csere nem olyan nagy gond, de tény, hogy többet kell magadnál tartani, de súlyra kb ugyanott vagy, mert ennyi képnél a tükröshöz is kell pótakksi ).Szóval túl sok alternatíva nincs.
-
-
-
Roachy
senior tag
válasz
pergabb #44970 üzenetére
Erről még én sem hallottam. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne igazság. De én azt gondolom, hogy ez elsősorban az optikától függ.
Tölts le telóra DOF kalkulátort, abban megtudod nézni, hogy milyen gyújtótávon és rekesz értéken mekkora lesz az élesség tartomány. Azt hiszem van olyan is ahol ki lehet választani a fényképezőgépet és a konkrét optikát is. Mintha már láttam volna ilyet. -
Throme
veterán
válasz
pergabb #44965 üzenetére
Szerintem aki kalibráltat, azt azért teszi, mert a fókuszpont elé vagy mögé esik a fókusz, vagyis életlen a téma.
Szóval ha neked életlen a képen a téma (de LV-ban éles) akkor kalibráltatni kell.
Megmondom őszintén én nem vágom mi ez az 1/3 - 2/3 dolog.
AF pontban legyen éles és kész. -
rekid
addikt
válasz
pergabb #43721 üzenetére
Nekem is ez van működik, semmi gond vele a távoli kioldója is oké. Viszont ha most vennék valószínű Godoxot vennék. Ennek az az oka, hogy Yongnuoéknál kell egy "kis" előképzettség, hogy tudd ki kivel kompatibilis.. Godoxéknál ez sokkal egyszerűbb.
-
marcitp
őstag
válasz
pergabb #42941 üzenetére
Itt szoktam szétnézni, hátha segítség, vélemények, sample photos...
exif is van, nagyjából ad egy körképet az obiról.
sztem 10-ért ott ne hagyd! -
válasz
pergabb #42811 üzenetére
Kifejezetten csak makróra elég jó... de általában a kettőnyolcas telemakrók kettős felhasználásúak. Portréra meg nem mindegy, hogy van-e AF, VR, meg egyáltalán a buké milyen (ezen a téren pedig a Samyang eléggé problémás tágon is).
Annyira se nem olcsóbb, se nem könnyebb/kissebb egy többfunkciós makrónál, hogy - szerintem - megérné. Nyilván ha úgyis fél tonna üveggel mászkálsz, vagy csak makrózni mész, vagy csak stúdióban dolgozol vele, akkor valid opció... de szerintem gyakori használatra túl kompromisszumos.
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
válasz
pergabb #42651 üzenetére
A vázak nem teljesen zártak, bármennyire vigyázol rá kerül be porszem.
(Anno a d7100-as vázamon ami egy hónapos volt egyik napról a másikra egy szép kis porszem jutott a szenzorra,úgy hogy akkor még csak egy nagylátóm volt és amikor meglett a váz le se szettem róla talán egyszer...)Én ilyenkor körtepumpával szoktam befújni.
-
Throme
veterán
válasz
pergabb #42448 üzenetére
Akkor benéztem
.
Igen, én DX obit írtam le, de amit "#42449) marcitp" írt jelenség, az nálam is megvan néha a DX-es 35mm obinál. Másik fókuszpontra készül a kép, mint amit én kiválasztok.Ettől független én szeretem a DX 35mm fix-et. Fényviszony romlásával kicsit jobban oda kell rá figyelni.
Az AF-et folyamataosra (C) is állítom párszor. -
marcitp
őstag
válasz
pergabb #42448 üzenetére
Csak egy tipp: egymezős nem dinamikussal próbálgatod, ugye? Félve kérdezem egyébként, de az meg tud viccelni. Egyszer jártam így, NX Capture-ben néztem meg utólag, hol is volt a fókuszpont. Hát nem ott volt a négyzet (ott éles is volt), ahová én tettem. Piszkálgattam a vázat, és úgy maradt, utána meg jött a meglepi.
-
-
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
pergabb #41659 üzenetére
Vaku topikban lehet hogy többre mész.
-
Roachy
senior tag
válasz
pergabb #41309 üzenetére
Én nem tudom lehet e ezt így általánosítani. Mert ez függ az optikától a géptől és a kettő viszonyáról.
Nekem van ismerősöm aki D810-el dolgozik, nincs is nagyon gyári obija, talán 1-2 fix, amúgy csak Sigma, Tamron. Állítása szerint még soha nem kalibrált és élesek a képei...
Persze ez még nem zárja ki, de én erről még nem hallottam.Külföldi oldalakon kéne utánanézni, hátha van már erről is statisztika. Ha találsz ilyet linkeld be ide is. -
marcitp
őstag
válasz
pergabb #40458 üzenetére
De ha egyszer bekalibrálod, utána okés, nem? Egyébként erről jut eszembe, a 35/1.8G DX obit rendbe tudják rakni nikonnál? Mármint a szokásos probléma, vagy 1m-en belül jò, VAGY felette, az egész táv nem együtt fut. Van olyan fotòs itt is, aki képes ilyen megkötèsekkel használni, na ez azért nem opciò.
-
marcitp
őstag
válasz
pergabb #40406 üzenetére
Ez az ábra ha jòl értem, azért igen nagy előny az 1.4 részére. A képszél (pl teljes kitöltéses arcportrénál harmadolòba rakott szem) pl portrénál fontos, az 1.8 azért harmadoló környékén mintha jòval gyengébb lenne. Meg mondjuk ezt is tapasztalom a saját 1.8-nál.
Szòval az 1.4 jòval egyenletesebbnek tűnik. -
Terapeuta
őstag
válasz
pergabb #40387 üzenetére
mindkettő. Én speciel az1.8-at jobban csipázom. Nem tudom, az a szalagkábel dolog mi, nekem 15 éves ...3.5-től teszi a dolgát.az 1.8. Talán 2.8-tól...
Persze nem azért írom ide, hogy szaladj vissza a canonhoz, de ilyen általánosítás mellett beleszaladhatsz nikon kakába is. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Gitáros topic
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Társasjáték topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós kamerák
- Mégis mehetnek Kínába az áprilisban korlátozás alá helyezett AI gyorsítók
- Elite: Dangerous
- BestBuy topik
- OLED monitor topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
- Eladó karcmentes állapotban levő Xiaomi 14T 12/256GB / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest