- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobilhasználat külföldön
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pete55555
addikt
Ugyanakkor vegyétek figyelembe, hogy ez felülnézet, tehát a két venti horizontálisan egy síkban van, tehát a gravitációs áramlás itt nem szól bele a képletbe.
Hogy melyik venti szív, melyik fúj, szerintem teljesen mindegy, a lényeg a túlnyomásos dolog, esetleg érdemes lehet a befújó ventinek magasabb fordulaton pörögni, hogy a dobozban némileg nagyobb legyen a légnyomás.
-
imibogyo
veterán
Persze "profi" cégeknél alapvetően igen. Bár én lézerre elvagyok az Inkscape g-kód exportjával, 3d nyomtatásra is a Sketchup STL exportjával, CNC marásra pedig a V-carve g-kód exportjával.
(#1488) sutszi:
Elnézést nulla szabadidőm van, de gyorsan ezt a két elrendezést dobtam össze. Mind a kettő könnyen kivitelezhető a jelenlegi "szekrénnyel" is. Bőven hagytam helyeket a zajcsillapításnak és további eszközöknek is, alaplapnak is egy dupla processzoros szörnyeteget raktam bele, ennél nagyobb lapot nem hiszem, hogy lesz ebben a házban. Meg úgy általában látszik, hogy baromi hely-pazarlóan dobáltam bele mindent, mert nem tudom konkrétan miknek kell elférniük.Egyébként a jó zajcsillapítás alapja a megfelelően halk ventinél (és úgy általában a hűtésnél) kezdődik és nem a zajcsillapító anyagoknál eszközöknél. Egy hangos gépből nehéz utólag hangelnyelő, csillapító anyagokkal és megoldásokkal csendeset varázsolni, míg egy alapvetően csendes gépből szinte gyerekjáték némát. A tervben is épp ezért van annyi venti, mert én elsőként a hűtés módosításával kezdenék és nem a zajcsillapítással (igazából a kettővel együtt). Csendes gép építésénél általánosan két megközelítésnek vagyok a híve.
Az egyik, hogy ne is legyen mozgó alkatrész a gépben, ventilátor sem tehát passzív legyen (a 4790k-m beszereléséig ilyen volt a gépem). A másik, hogy ha már kell ventiknek lenni a gépben, akkor azok legyenek inkább baromi csendesek, de abból több darab, mint hogy hangosabb példányok legyenek, de kevesebb kelljen. A mostani gépemben (adatlapon látható), ezért van inkább 4 venti 500 RPM-en, holott két venti is kiszolgálná a hűtést mondjuk 800-1500 RPM-en. De mivel én éjszaka is sokat dolgozom és játszom, nekem kritikus volt a kvázi néma gép...
Itt van a terv is, ha ismerkedni szeretnél vele közelebbről. Az előlapra már nem volt időm, próbálkozhatsz vele magad is, legalább ismerkedsz a programmal. A tervben kicseréltem az alaplapot egy 436x326 mm méretű elnyújtott valamire (nagyobb terjedelmű így, mint a két processzoros lap), mert az eredeti brutál nagy méretű és feleslegesen túlbonyolított volt. Csak lassította a viewport rendert és növelte a terv méretét...
-
vtomi2
őstag
Csak AIO-t raknák a procira, nem akarom vizezni a gépet. Az egészet rögzíteném a vázhoz, nem kellene tartania a vga-nak semmit (csak a saját bordáját), akkor elég gyorsan elvetettük ezt
Picit dolgoztam rajta, ehhez mit szóltok:
Hardver: I7 4790k @4,7GHZ (240 aio) 1060/1070 majd még meglássuk (alpenföjh peter), matx lap, ha minden igaz maximus VI gene, 2 ssd, ha befér +1 hdd. Atx táp meg probléma nélkül elfér, felesleges az sfx.
-
TESCO-Zsömle
titán
Belső vázra kell a porfestés, mert nagyon ellenálló. Meg ott lehet befigyelne némi acél, de ez még képlékeny. Találok-e helyet/embert, aki megcsinálja, mert itthon én nem tudok semmit hajtogatni sehova, ismerős meg nincs.
Régen nem volt drága a porfestés. 10 éve komplett házat lehetett festtetni 5k-ból. Nyilván nem vmi extrém színre, de akkor is.
-
TESCO-Zsömle
titán
A lemezeknél több rögzítés is lehetséges, popszegecs, csavarozás vagy ragasztás is lehet.
Ezt tudom, de itt a külső lemezról van szó, amin kívülről semmi nincs. Se csavar, se szegecs, semmi. Ragasztás eléggé meh, mondjuk még azt tartom elképzelhetőnek, hogy valami kis rögzítők vannak belülről ráhegesztve a lemezre, de az macerás. Ragasztással az a bibi, hogy a legtöbb ragasztó nem bírja a nagy meleget, szóval porfesteni nem tudod, mert ott kap 220-260°C-ot.
Belül nem gond, szegecs megold minden bajt.
Üvegnél nálam az ab aj, hogy ha telibe hagyom az előlapot (szeretném), akkor valahonnan szívni kell a 3x140-nek. Alulról felejtős, túl nagy légcsatorna kéne, így csak oldalról oldható meg, akkor viszont az üvegre kell csinálni nyílásokat, vagy ott alumínium oldallap kell ráccsal.
-
TESCO-Zsömle
titán
Énkonkrétan a kapcsolódásokra vagyok kíváncsi, ha esetleg találok szakit, aki megcsinálja ugyanolyanra.
Nem hiszem, hogy az U-alakban meghajtott alulemez csak a két végénél kapcsolódik a vázhoz, belül is kellenek kapcsolódási pontok, de azok nem látszanak a képeken, illetve a külseje makulátlan a cuccnak, ami része a design-nak.
Az üveglap rögzítése is érdekes. Nyilván a 909-es nem szív előlről, csak alulról. Azt is meg kéne oldani valahogy.
-
duncanx
csendes tag
A "ház" lessz ebben a történetben a legkissebb tétel.
A mélyhűtés gépei, gépelemei, a speciális állapotok vezérlése kíván alapos kutatást -a beszerzésben-, esetenként fejlesztést.
Már találtam jónéhány "elbújt" kis céget akik ilyen műszaki taratlommal foglalkoznak.
Ezért van az, hogy a kályhától, azaz a műszaki kialakítástól indulok és nem a látvánnyal, megjelenéssel foglalkozom még.
... nem vízhűtés, hanem kirogén -lásd linkk-, azaz abszolut nullához közelítő belső működési hőmérséklet. -
imibogyo
veterán
Akkor már én sem értem, h mire mondtad, h generáljon CNC kódot...
Nagyon egyszerű. Azért nem érted, mert NEM EZT írtam.Szerintem elég egyértelmű, hogy a gyakorlott ember alatt nem őt értettem, amikor azzal kezdte az egész mondandóját, hogy "a 3D-vel sajnos iszonyúan hadilábon állok"... Lehet ha nem csak egy-egy kiragadott mondatra harapnál rá, úgy nem beszélnénk el egymás mellett...
Én neki konkrétan, CSAK a Sketchup-ot ajánlottam, hogy azzal (ahogy te is írtad) el tudja készíteni az alap modellt (mert azért lássuk be nem kicsit jobb, mint egy zsírpapírra felvitt valami). És ezt a Sketchup modellt majd egy "profi" alakíthatja tovább olyan formátumban ami neki megfelel, például dxf-ként dolgozhat vele tovább, vagy amit csak akar, akár újra is készítheti ha neki úgy a jobb.
-
imibogyo
veterán
Egyrészt kapásból két példát is mutattam a valós CNC marás igényre. Az, hogy neked erre nincs szükséged, az egyéni problémakör. Nekem sincs szükségem RGB világításra, vagy mondjuk elektromos rollerre a mindennapokban, másnak meg van. Pont. Ízlésről és igényről nem vitatkozunk.
Másrészt, lehet nem volt egyértelmű a megfogalmazásom (de, az volt
), de én a GENERÁLTAT szót használtam, ami viszont sehol sem egyenlő az ÍR fogalommal. Ez pontosan az általad is említett dxf-ből "csinálja" kérdéskör. Az szerinted mi, ha nem gépi kód generálás. A léptetőmotorokat, vagy a szervókat szerinted mi alapján mozgatja a gép? Közvetlenül dxf-ből? Az komoly lenne. Az összes nagyobb cég dobhatná ki a fordítóit és a CAM programjait, ha ez így lenne.
A CAD - CAM átmenetnek valahol meg KELL történnie. Egyébként ha így nézzük, akkor a felhasználó lehet azt látja, hogy az ő kis DXF-jét egy gombnyomásra kiküldik a "lézeres" gépre (én ezt még egy JPG-vel, vagy egy sima kézi rajzzal is meg tudom így tenni), csak közben azt nem látja az ember, hogy a program fordító algoritmusa a háttérben ugyanúgy legenerálja az NC kódot.
És azt írtam: a ház 90% lemezalkatrész, ami lézer+hajlítás...
Ezzel senki nem is vitatkozott, de attól még azt a lézert is meg kell etetni valamivel. Ezzel vitatkoztam viccesen. Ha gépi gyártás mellett dönt az ember (legyen az lézeres, vagy vízsugaras vágás, marás, 3D-nyomtatás, vagy úgy általában bármi gépi vezérlésű), akkor az NC átállást előbb, vagy utóbb meg kell lépni.Én csak azzal nem értek egyet, hogy ezt egy magánembernek kell megtennie. Egy akármilyen komolyabb cégnél az odavitt kézi rajz, kezdetleges 2D-s, vagy 3D-s modell (itt jött ugye szóba a Sketchup), vagy akár csak a személyes helyszíni megbeszélés alapján ott helyben elkészítik neki először is a mérethelyes modellt, másodszor pedig abból a gépi kódot ami már mehet is a gépre. Na erre írtam azt az "5-15 perc alatt gyártáskész CNC kódot generáltat" dolgot (ami még mindig nem csak marást jelenthet és persze lehet sokkal több idő is).
Nekem van CNC maróm és CNC lézergravírozóm is (vágni mondjuk nem nagyon tud), szóval azért van egy kis rálátásom ezekre a dolgokra, de én még olyan CNC géppel nem találkoztam ami vagy a frontenden közvetlenül, vagy a háttérben egy csilli-villi GUI mögé rejtve ne gépi kóddal dolgozna. De ha te tudsz ilyet, szívesen veszek egy linket, mindig tanulhat új dolgokat az ember.
Szal. ehhez nem kell ennyire belemélyedni, felesleges extra pénzt kiadni szerintem, de Ti tudjátok mire herdáltok.
Egyrészt normális helyen ez ingyen van, mint már mondtam. Másrészt csak az a herdálás, ami nem okoz az adott egyénnek valami pluszt (öröm, boldogság, elégedettség stb.). Tehát ez csak a TE szemedben herdálás, máséban simán lehet, hogy jól befektetett összeg. Tudod ez ugyanaz a kérdéskör, mint a “Time you enjoy wasting, was not a wasted Time”.Én meg pláne nem herdálok, mivel magamnak segítek az NC kóddal, amit a saját gépeimhez használok. Épp ezért is próbálok neki segíteni, hogy szerintem neki viszont felesleges ugyaneddig eljutnia.
-
imibogyo
veterán
Azért zárójelben jegyezném meg, hogy a lézerezés is CNC...
És marás is sokszor van egyedi alkatrészeknél, vagy egyedi vizezésnél például. De ettől függetlenül én is feleslegesnek tartom a mindenáron CAD-ezést. Azt majd megoldja az, akinek ez a dolga. Én is csak azért foglalkozom ezzel részletesebben, mert magamnak készítem elő a munkát. -
flymi
addikt
Megfontolandó...
Szeretem a fát, de sem eszközöm, sem idõm nincs foglalkozni vele.
Bármilyen anyag, ami szikével, ollóval meg egy kis tũéles fémfũrésszel módosítható az érdekel. Korábban ezért is szemeztem kömatex? lemezzel (szintén drága), de a parafa jobban tetszik jelenleg.
Hungarocel is képbe került, de nem tudom mennyire ajánlott ilyen célra.
Korábban láttunk már szerintem mindannyian kartonból összetákolt "gépházat", profin kivitelezett fakuckót és futurisztikus kömatexes casecont is.
Viszont fogalmam sincs, hogy a gép alkatrészeinek feltétlen kell-e érintkezniük bármilyen fémmel?
Vegyük például a Scythe Himurot. Ahhoz is adtak gyárilag ilyen drótot/kábelt, aminek az egyik felét a bordára, a másikat a gépháx vázához kellett csavarozni... Miért kell ez?
Bocs, tudom láma kérdés, de örülnék a felhomályosításnak!
Alaplapi tálcát is lehet plexibõl akkor ugye?
Voltak régebben ilyen full plexi házak is, azt hiszem. -
imibogyo
veterán
Én már építettem is pár ilyet és terveztem is jó pár darabot és az egyik legjobb megoldásnak tartom. És ha nem is függőlegesen, akkor pedig vízszintesen szeretem leválasztani a tápegység és merevlemez részt (na jó ezek közül sok nem lett befejezve, de a végcél mindnél ugyanaz volt, tervben is van pár ilyen elrendezés). Bár én nem elsődlegesen a hő miatt, hanem zajcsillapítás (1 db merevlemez) miatt alkalmazom ezt a leválasztós dolgot szívesen.
Az új ITX tervben az egy-ventis elrendezéssel ráadásul teljesen át lenne "fújva" a táp belseje, ami a mostani teljesen passzív (és elég zsúfolt) felállásban nincs meg, viszont a külön-kamrás elrendezés mégis ad valamennyi mozgásteret zajcsillapítás terén, mert a főkamrát nem szeretném teli szivacsozni.
Az SSD rögzítés pedig valószínűleg úgy fog történni, mint az ITX kuckó első verziójában (amit azóta is bánok, hogy szétszedtem, mert most hogy végül mégis csak lett egy dVGA-m, most jól jönne a plusz hely).
-
Pete55555
addikt
Olvass vissza, a tápot ki akarom szedni a házából, így a venti sem fog maradni. Cél, hogy ~50mm vékony legyen.
(#1325) HookR
Mire válaszoltál már módosítottam a 1322-es hsz-em, hogy lehet közvetlenül a venti elé rakom a tápot.
Most azon gondolkodok hogy tudnám leellenőrizni, hogy elég-e a hűtés.
Veszek vmi hőmérőt, gyári állapotban belerakom, megizzasztom és megnézem a hőmérsékletet. Ha módosított állapotban sem lesz melegebb akkor öröm bódottá. -
HookR
addikt
"Ha leszedem a burkolatot, akkor a 70mm magasságból lesz kb 50mm venti nélkül. "
Viszont az igaz, hogy én hirtelen a bal hátsó sarokra gondoltam, nem a HDD felőlire. Mindenesetre a saját venti nélkül mindenképp kapjon kellő légáramot.
(#1322) Pete55555: A kábelezés miatt lehet célszerűbb lenne fejjel lefelé fordítanod a tápot.
-
Dani_kp
addikt
Eredetileg alsó táposra terveztem, de alulra a ház eleje és a táp közé semmi nem fér volna be, ezért került felülre. Mindenképpen lesz fent valami, ahova elrejtem összekötegelve a felesleges kábeleket.
Csak nem volt most kedvem tökölni vele
.
Amit nem írtam és a képen sincs még rajta, hogy az ssd + hdd az előlapra lesz rögzítve.
Volt pár gyári, és ideiglenes házam is. Rengeted "hűtési" megoldást kipróbáltam. Tapasztalatom szerint elég, ha csak a felmelegedett levegőt eltávolítom. Az egyetlen dolog, ami hőt fog termelni az a hdd, de a proci ventije + a hátsó az majd kihúzza.
szerk.: de lehet, hogy akkor egy 120-as légkavaró megy majd a ház aljába, ami szívni fogja.
-
mrterminator
aktív tag
Jaja
egyetértek veled, ez is lett volna az alap mondandóm lényege, csak épp majdnem az ellenkezője jött le mikor elolvastam utólag
(#1253) TESCO-Zsömle : Jó példa, az elrendezés/komponálás, stílus mennyire számít. A két majdnem ugyanazon elemekből és kategóriában indul ki, még az utóbbi egy sokkal jobban kinéző megoldás lett, hasonló/ugyanazon alapokból.
És durr-durrr, fröcs-fröccs mindenkinek!
-
imibogyo
veterán
Nekem most minden projektem áll. Ez a fő projekt most. Ha az időjárás megkegyelmez nekünk, és tudok betonozni, falazni, tetőzni stb. az elkövetkező egy-két hétben, akkor már karácsonyra talán sikerül leköltöznünk a családdal... Főleg mivel jön a második trónfosztó...
(#1187) ViZion: Akkor drukkolok. Sőt együttérzésemet is kifejezem...
(#1185) Dani_kp: elnézést pongyola voltam, de nekem a lemezek mindig mm-ben vannak a fejemben, tehát a 2 cm-es lemez az a 20-as lenne.... Szóval 2 mm-ről beszéltem....
A tápegység lehet, hogy csak 15 cm széles a toronyhűtő ventivel 17 cm
Ezt tiszta sor, de gondolom a tápegységet nem a cpu hűtővel rakod egy vonalba szélességben nem igaz? Tehát ha csinálsz egy 20 centiméteres belsejű házat, akkor a cpu hűtő mellett lesz 3 cm-es plusz helyed, a 15 centiméteres táp mellett meg lesz 5 cm plusz helyed, ahova például a merevlemez plusz egy SSD szépen elfér, ha pedig van még egy merevlemezed, akkor már csak annak kell helyet találnod. Mondjuk ilyen kis házban szerintem ennél praktikusabb merevlemez elhelyezés nem nagyon van (szigorúan számomra). Mondju k3 merevlemeznek sem látom értelmét ITX-ben. Én ezt a kialakítást venném át a te tervedbe, de csak a merevlemez magasságában (tehát az alaplapi rész szélesebb lenne, ez meg felette "beljebb ugrana", helyet adva a háttértáraknak). Anno készítettem pár "kétkamrás" tervet, de azokban nagyobb helyet a hagytam, te viszont megoldhatnád jóval kisebb helyen is (nézd meg az fa ITX terveimet, ott azok is 20 centi szélesek dVGA-val). -
törölt tag
>Módszer nevét köszönöm, utánanézek.
>Dehogy, azért négyszer annyiszor kell a konyháig menni
//Meg négyszer annyit is fizetni...
>A kajásdobozt valahogy majd megoldom, direkt azt választottam holmi kannaféleség helyett, jobban hozzáférhető, a cső hosszát meg majd minimalizálom valahogy. A kajásdoboz elm. légmentesen zár, az alsó toldást meg majd megoldom valami szabvány szerelvénnyel, tömítéssel. Így talán nem jut annyi oxigénhez. Ha meg valóban gyorsan koszosodik, akkor szépen le fog kerülni a garázsba
>Meglehet, hogy ronda, de igen kényelmes. Mostanában van egyébként unatkozással meg 9gaggel telő időm, majd maximum még arra is csinálok egy borítást.
-
patomi
őstag
A hajlítás nem gond, melegen simán megy, csak az ívet kell valahogy eltalálni, ill. nem árt ha merőlegesre sikerül minden irányból.
Fém, ha valami vékony lemez lenne (0,5-1mm) akkor igen, de a rögzítések miatt kell a vastagság csavar furatoknak fejeknek. Plusz igyekszem a saját lehetőségeimet használni(saját kezűleg) persze amit lehet a cégnél megcsinálok.
Korábban tervezgettem aluból, de azt már elvetettem irtó nagy súly miatt. -
imibogyo
veterán
Én megmondom őszintén nem szoktam ezzel foglalkozni, csak a rendelésre készült házakban. A sajátjaimat annyiszor építem át, hogy nincs ideje nagyon beporosodni.
(#1047) pigster:
A felső polcon a méretük miatt nem férnek el, csak alul.
Ezt nem tudtam, akkor sztornó.Szerintem hátra nem tehetem, mivel akkor pont a fal eltakarja, lefojtja őket, mintha nem is lennének.
Ez sem jött át képről, hogy majd mennyire lesz közel a falhoz. Én továbbra is akkor az eredeti megoldást javaslom, felülre a szellőzők, alulról meg nylon-harisnya szűrő és kész. A ventik egyébként szerintem szinte "mindegy", hogy hol vannak, két nagy venti át fogja szellőztetni mindenképp.Mi lenne akkor, ha maradna a ventilátor hátul, de nem szívna, hanem fújna, elöl az ajtón meg lenne valamilyen rés, hogy ki tudjon menni a levegő?
Ha megoldható ez is jó megoldás lehet. Már csak azt nem értem, hogy a szellőző nem kapna levegőt a faltól, de a venti igen? Akkor már talán mégiscsak jobb a venti alulra, a szellőző meg előre és akkor semmi sincs lefojtva.DE, ha szigorúan magamnak építeném én még mindig az alul be, felül ki mellett tenné le a voksomat (valahogy megoldva).
-
Pete55555
addikt
Inkább a 230-ast venném, ez egyértelmű. De nem veszek, mert van itthon egy
Azért írtam a fehéret, mert az van raktáron is, pont olvastam, hogy volt sokaknak gebasz a Merlinnel.230V-os elszívót én nem raknék. Azok általában 100-110-esek, és hangosak, vagy persze van abból is halk, de az meg drága.
-
pigster
senior tag
-
Xesxow
csendes tag
Mármint, igen a gép megy közben
Tehát a gép megy, a gombbal pedig kapcsolhatom ki és be a fénysort. Az lenne a cél hogyha zavaró, akkor lekapcsolhassam a fényt anélkül, hogy a gépet szét kéne hozzá szednem és kábelt huzigálnom.
Itt a fórum, ahonnan kibogarásztam a kapcsolást: [link]
-
-
Goblin12
őstag
Ilyen kis házba azért jó lenne egy full moduláris táp. Mondjuk azt nem értem miért nem adnak olyat amin max 2 sata netán 1 sata táp van. Adnak vagy 80000000000000 és abból általában jó ha a 2 ( alapesetben vinyó - ODD) 3 ha 2 vinyó de nem kell 6 millió, és legalább ennyi molex.
-
-
imibogyo
veterán
Köszi mind a kettőtöknek!
Nem abba a környezetbe megy majd, ami a képeken látható, hanem ide. Csak ki akartam próbálni, hogy minden rendben van-e? Itthon sötét színű bútorlapok a dominánsak, cseresznye hangfalak, dió szekrénysor. Nekem egyre jobban a világos cseresznye a szimpatikus. Valószínűleg az lesz a választott pác. De még sok munka van hátra addig mire kezdhetem a pácolást.
-
imibogyo
veterán
Hát igen ez egy ilyen szekér...
Egyébként én sokat haladtam most a házzal, csak már elaludt a gyerek nem akarom most megkeresni a fényképező USB kábeljét. Majd holnap teszek fel képeket, hogy mit sikerült ebből a tervből kihoznom.
Megint nincs még teljesen kész a dolog, de majd holnap napközben az apróságokat kijavítom és talán még le is pácolom. De a színben nem tudok zöld ágra vergődni. Valamint az oldalfal egy ehhez hasonló színű (nagyon vastag) üvegtábla lesz, amit le kell szabatnom az üvegessel, mert itthoni eszközökkel egyszerűen esélytelen, mivel 5-6 mm vastag.
Ja és majd vennem kell két Noctua ventit az előlapra, de most nincs rá keret.
patomi: tetszik nagyon, csak így tovább.
Azért a paneltáp baromi sokat könnyít a tervezésen és a szerelésen. A következő gép nekem is azzal lesz, mert mindig a táp elhelyezése és mérete a legnagyobb szívás.
-
-
patomi
őstag
-
imibogyo
veterán
Nekem is. Természetesen én is szeretem a gyári házakat, nincs velük semmi baj, csak épp szeretem az egyedi házakat is (kicsit jobban, mint a gyáriakat).
MÁS:
Nincs valakinek kölcsönbe egy 180-as, vagy 220-as ventije? Hétvégén szeretnék marni (a fentebb már linkelt kis gép előlapját) és ugyan a neten vannak fenn méretek, de jobb szeretek kézzelfogható alkatrész alapján dolgozni. Épp ezért természetesen hibás, szakadt-kábelű, vagy bármilyen darab megfelel.Persze tudom vegyek egyet és lesz. De sajnos így karácsony előtt NAV bácsi megajándékozott egy 200k-s csekkel, szóval most örülünk, hogy eszünk a családdal. Végül is csak két havi keresetem, mi az nekünk.
-
ViZion
félisten
Ez a szájbavert doboz olyan 15 k lenne... majdnem 6k a porfestés. Rohadtul sokallom, lehet legyártatom fából. De néztem házat is, megveszek egy gyári házat a vizes cuccot meg a jobb oldalára rámókolom és kész.
-
Goblin12
őstag
Igen, csak én eldöntöttem a megmunkálandó elemet 75 fokkal és utána álltam neki szerkesztgetni, és nem tudom miért nekem úgy nehezebb, de ha minden igaz akkor most már minden a helyén van.
Scale tool, hmm kell még vele gyakorlat.
Én kbre megszoktam húzni és utána beírom számmal amit szeretnék és úgy is ugyan akkora lesz a dolog, csak most valahogy mégse.
Remélem ez a szögmérő ami benne van tényleg tizedre pontos mert különben megint bukom az egészet.
Am. mennyivel tud többet a PRO?
-
Goblin12
őstag
Szerintem én méreteztem el, most már jó legalábbis ugyan arra a a szakaszra két pontból 3 ezredig ugyan az a távolság, a többi már nem ugyan az, de szerintem az már az élsimítás miatt nem ugyan az.
Igazából eddig mindent megoldottam bármi addon vagy ext. cucc nélkül, egyetlen aminek nagyon örülök az az origo-ra való helyezés.
-
ViZion
félisten
Nah, akkor lássuk... Nem frissíti magát, hanem új települ.
A Warehouse itt is nehezen jön be, de jobban működik, eddig nem rohadt le, csak lassú.
Viszont a saját kiegjeim menüben ott van a korábban telepített sok jóság, klikkre telepíti -nem ellenőriztem, h műkid is. Kiírja, ami nem kompatibilis, de azt is akarom, szvsz layers panel a leghasznosabb, lecseréli a gagyi gyári panelt. -
zolee5016
őstag
köszi
Igazából ezzel csak azt akarom demonstrálni,ami jó kis gépeket tudnak itt a kollegák tervezni,nem kell félni nekiállni(pedig tudom az a legnehezebb) mégha nincs is megfelelően profi cuccod,akkor is van kiút!!!!
A hajlításos album képei,(első)az a művelet 10 órás meló volt,megizzasztott rendesen,hogy a méretek kijöjjenek...... -
imibogyo
veterán
h megfelelő vízhűtés mellett azt is hallod ha a légysz@r megcsúszik a ház oldalán
Passzív vízhűtés elfogadható csendességi tapasztalatnak (D5 + DDC 8V mod)?
EZ is passzív volt, meg EZ is.Ilyen cicergős tápos monitorom nekem is volt, de lecseréltem. A következő nem csinálta a zizzenést pedig az is villogós volt, valószínűleg ez áramköri kérdés. Jól megtervezett áramkörrel ami konkrétan 3-5 darab alkatrészből áll (555 időzítő + ellenállás + LED + (kondi+tranzisztor ha szebbé akarod tenni az effektet)) nem szabadna hallanod a LED villogtatását. Ezt a hihetetlenül magas elektronikai lécet úgy látszik az én esetemben sem sikerült megugrania az LG mérnökeinek.
-
imibogyo
veterán
A hatásfokos dolog az újabb tápoknál nem igaz, Az én 80+ Gold-os tápomnál például 4%-al jobb a hatásfok 50%-os terhelésen, mint 100%-on, vagy 20%-on, amiknél viszont mellékesen megegyezik a hatásfok 88% képében.
sem lehet minden esetben helytálló.
Ugyanezt mondtam én is. Hogy nálam nem volt semmi anomália. Azt is írtam, hogy adott összeállításnál kell nézni mindig a dolgokat, nem lehet általánosítani.Például a 7970 és a 3770k masszív tuning mellett sem fűtötte fel a tápomat (BQ 580W) ebben a kisméretű házban. Pedig itt aztán még egy nyamvadt hátsó venti sem volt pluszban a házban, csak egy első 140 mm-es. Még lézeres hőmérővel is mértem a tápot (és az alkatrészeket), mivel féltem attól, hogy nem egy túl nagy teljesítményű példány le ne olvadjon, de nem volt gond. A teljes fogyasztás azt hiszem 480W körül volt, talán picit felette.
A tuning mértéke egyébként (minden léggel):
3770k: 4,8 GHz (1,35V) ~70 fok
7970 (feszültség mod): GPU: 1200 MHz (1000 MHz gyári), RAM: 1750 MHz (1500 MHz gyári) ~75-85 fokA fő bordákon mérve 4-6 fokot csökkent a hőmérséklete a tápnak, amikor az asztalon kinn volt a gép mellett. Tehát nem mondom, hogy nem nyel be plusz hőmérsékletet, ha felül van, csak azt mondom, hogy ez például az én esetemben "semmivel" sem járt.
De egyébként az újabb gépeimben én is szépen vagy alulra teszem, vagy az alaplapi tálca mögé a tápot. Mert ott jobb neki. Én csak azzal nem értek egyet, hogy "annyival" rosszabb lenne neki a proci felett. Főleg azért mert elég kevesen vannak akik masszívan tuningolják a gépüket. Átlagos gépekben szerintem nem sok vizet zavar hol van a tápegység, vagyis pontosabban fogalmazva, amit kapnak, attól semmi bajuk sem lesz. A jó minőségű és megfelelően méretezett tápoknak pedig szerintem hangosodni sem nagyon szabadna.
Ráadásul egy venti könnyedén eltolja/elszívja a felfelé szálló meleg levegőt. Tehát még felül lévő tápnál is egy sima hátsó venti, vagy egy jól irányzott első venti előbb tolja ki a levegőt, mint, hogy az a tápba jutna. Jutni fog belőle oda is, de messze kisebb rész, mint irányított légmozgással nélkül.
-
DerDer
tag
A hőmérsékeletet nem nagyon elemeztem, de cpu: 75-80 °C-on volt, GPU ~75°C körül.
Maximums VII Ranger
4790k (nem húzzuk, alap-on megy)CPU hűtőnek a GPU hűtése miatt kevés hely jut, de majd akkor körülnézek, hogy van-e a stocknál kicsit nagyobb és jobb hűtő.
Tapasztaltatok már olyat, hogy túlmelegedéskor nem a gép kapcsol ki, hanem kilövi a játékot?
WIN 8.1-en ilyen hőmérsékelten többször is kifagyott a játék. Ugyanaz a játék fps limittel, alacsonyabb hőmérsékeleten nem fagyott ki. -
imibogyo
veterán
Na ja, de azért 45 fok felett nem igen ajánlatos járatni. Ráadásul nekem pl. 3 TB-os, szóval ha ez meghalna elég sok mindent elveszítenék, még akkor is ha van egy kis backup HDD-m és saját felhőm a fontosabb dolgoknak. Így én inkább a 40-45 fokos tartományban tartom. Most agyalok, hogy van egy méretes hűtőbordám azt ráapplikálom valahogy.
-
imibogyo
veterán
Lényegében tőlem kerülhetne lejjebb.
De nem az enyém lesz. Az eredeti tervben pedig szintén felül volt. Bár ha a legfelső rész "likacsos" lenne, akkor nem gond, maximum pár fokot jelentene. Nekem legalábbis annyit jelent csak, még rárakott oldallappal is.
-
Honkydoo
őstag
A táp rendben van. A vezetékeknél szerintem a sok sata kábel jelent gondot, de arra azt találtam ki, hogy kábel felfogatókkal elvezetem a kártyától a hdd rack-ig. Más vezeték nem sok van, mivel pico psu-t használok. 1 db tápkábel a rack-nek, a psu táp kábele és az AC/DC konverter tápkábele.
Volt még szó a raid kártya hűtéséről, az elülső ventilátor szelének egy részét fogom egy műanyag darabbal odavezetni, meg ott annak a szellőzők is, szerintem ennyi elég kell hogy legyen.
A szélesség szerintem elég lesz, de még egyeztetek a mester emberrel, aki kimarja nekem a házat egy lemezből, hogy ő mit mond rá.
Egyébként örülök, hogy tetszik
-
=HG=
addikt
Jó lenne ha le tudnám modellezni, hogy hogyan gondolom, de sajna nem értek hozzá. Így meg nehéz elmagyarázni..
Ahogy én képzelem el, úgy nagyon jól el lehetne rejteni a kábeleket, tényleg csak a csövezés látszana....
Ebben a formában nagyon össze-vissza kéne vinned a madzagokat..Nehéz lenne elrejteni..
Van valami ingyenes (vagy próbaverziós) progi amivel az abszolute hülyék is tudnak ilyesmi terveket készíteni?
Akár csak hasábokkal, körökkel stb... -
=HG=
addikt
Rád kenünk mindent! Ezért lettél kék! (Vigyázz, nehogy bebarnulj!
)
Szóval...A sarkok kerekítése tetszik, viszont koncepcióban az előző nekem szimpibb! Ha netán vga befűt a kuckóba és felül megreked a meleg, akkor vinyóknak melegük lehet.... A végig polcos rész alá vinyókkal nekem jobban bejönne..Márcsak azért is, mert tyúkhúrok alul elrejtve maradnának....(Pumpát, tartályt úgyis le fogod cserélni, mert van jobb és szebb és nagyobb..
)
Viszont a radinál a hűtést nem értem.....Mivel szűrőt tettél, gondolom onnan szivna, de merre menne el a meleg levegő ?
Én inkább úgy oldanám meg, hogy ventiket az alaplapi tálca és radi közé raknám radi felé fújóra. Friss levegőnek a ház elejére, hátuljára, aljára vágnék levegő "beömlőket"(csíkokat) porszűrőzve... Radi éle, és ház közötti részt körbe lezárnám valamivel. Oldallapra jó a rács, így simán távozna a meleg levegő. -
barnibal
tag
Nem feltétlenül kell ekkora, csak ebből szeretnék kiindulni, tehát az alakja ilyen legyen. a 1,5mm nem nagyon vékony eléggé tart vajon. Totál semmi tapasztalatom ebben igazából és csak azért gondoltam, hogy jó stabil legyen, nem gondoltam, hogy 1,5mm is elég.
Tudom illene egy komolyabb vizet alárakni, de annyit költöttem erre a rohadt gépre, hogy már azt nem akarom belerakni,... (bár tudom az dukálna)
-
Honkydoo
őstag
Az a baj, hogy csöveket, nem tudom, hogy modellezzem le.
A típust még nem tudom, mert olyan lesz, amit olcsón be tudok szerezni. (mondjuk az aprón) A modellhez hasonlót próbálok szerezni.Egyébként köszönöm a tanácsot.
Ha valahogy le tudnám modellezni a csöveket, az nagyon jó lenne, de ötletem sincs, hogy hogyan rajzoljam bele.
-
-
=HG=
addikt
Ha felteszed a "polcra" a pumpát, akkor sincs semmi gáz! Nekem csak a felső radi van magasabban mint a pumpa, de simán légteleníthető a rendszer... Inkább a radiban szeret megrekedni a buborék... A pumpa alá meg javaslok öntapadó szivacs szalagot Esztétikus, a rezgést elég jól elnyeli..Nekem bevált. Ha fosol a szivárgástól, akkor tegyél a rendszerbe ilyet Ez ugye nem vezeti az áramot, és tuti, hogy nem tud belefolyni egyébként sem a HDD/SDD-be.. Viszont ha víz folyna a tápba,....Na az nagyobb élmény!
Márpedig ott van felette a polcon a lefolyó!
-
Pete55555
addikt
Pofás lesz szerintem. Háttértárakat én is inkább egy helyre raknám, csak a kábelezésre figyelj, hogy legyen valamennyi helyed. Én most vettem egy N200-ast (ideiglenesen, amíg a fa ház kész nem lesz), és a SATA kábeleket alig tudtam elrejteni, nem akarnak oda menni, ahova én akarom.
12 fokos vizet hogy érted? Mivel hűtenéd le? Ha folyamatosan hűtöd, akkor van értelme, nem véletlen volt régen pl kompresszorral egybeépített ház is, csak az már nagyon kényes dolog...
-
-
s3toraph
senior tag
Ne is mond! Sőt, ahol kicentized, én azt mondom hogy legyen ráhagyás, 0,5-1cm. Hányszor megszívtam már amiatt, hogy mondjuk van egy kiálló rész a braketen amit nem lehet levágni, vagy a felfogatási pont nem fér el a maradék helyen...
Nem is tudom lehetséges-e 3D-ben tökéletes megtervezni, mert akkor mindent bele kell rajzolni mint ha össze lenne szerelve, az utolsó csavarig. Szerintem legalábbis.
-
s3toraph
senior tag
Felső csatiknál, az is egy megoldás, hogy megnöveled a a magasságát a háznak, mondjuk 3 oldalról, mint ha be lenne süllyesztve a hátlapi panel. Aztán egy ajtóval lezárni, és a szabad oldalon lógnának ki a kábelek, mondjuk legyen ez a hátrafelé/fal felé oldal, felülről meg semmi nem látszana. A szellőzés is megoldható lenne, mert ha pl. az ajtó akkora hogy kitakarja a fölfelé nyílásokat, akkor pontosan fölé az ajtóra oda nyílásokat, vagy lyukat kell vágni, és meg van oldva. Az egészet ahhoz hasonlóan kellene elképzelni, mint most egy felső kategóriás TV-nél van, a hátlapi besüllyesztett csatlakozókat elrejtik egy levehető panellel, aminek alul van egy kábelkivezető kivágása. Na ilyen lenne kb. csak ez vízszintesen.
-
imibogyo
veterán
Padlást úgy gondoltam, mint a központi fűtés csöveit elvezetni, szóval nem kell annak tökéletes függőlegesen felmenniük. Persze ehhez erősebb szivattyú kell (Grundfos stb. keringetők), a vízhűtések szivattyúi kevesek hozzá. A vizes topikban egy kolléga csinált ilyet (kereső talán kidobja), neki több tapasztalata van, mint nekem. Én kiszálltam a vizezésből, mert szinte ugyanolyan néma gépet építek léggel is, mint vízzel és kevesebb macera, arról nem is beszélve, hogy negyedéből, tizedéből kijövök, mint vízzel.
Ez már nagyon hasonló elrendezés az én első házamhoz, csak abba még nem a Phobya 9x120-as ment, hanem egy 480-as alulra.
Amúgy jó lesz ez. Csak már elkezdhetnéd csinálni.
Egyébként eddig kb. 25-30 házam volt gyári és barkács egyaránt, de soha nem volt még porszűrőm egy gépben sem. Addig soha nem maradtak érintetlenül, hogy észre vettem volna ezek hiányát. Meg lehet szerencsés helyen is lakom, hogy nincs annyi szálló por. Bár vidéken is laktam 26 évig, most pedig Budapesten, de nem porosak a gépeim. Ha pedig mégis, akkor ott a sűrített levegő és 2 perc alatt kifújom őket.
A felső csatlakozókról én is lemondtam. A hűtésre nagyon jó hatással volt az alul be, felül ki megoldás, de a kábelezéssel mindig gondban voltam. Hol azért mert ténylegesen útban voltak, hol meg azért, mert rá lehetett látni és nem volt esztétikus.
Bár tény, hogy a kábelek be- és kidugását nagymértékben megkönnyítette.
-
imibogyo
veterán
Nem tudom, hogy nagyobb tartállyal lehetne-e még kitolni a passzív üzemet...
Nekem kb. 1,5 literes volt a tartály, plusz a kb. 2 litert benyelő radiátor. Szerintem határozottan észrevehető volt a nagyobb tartály egy adott időintervallumot nézve, de attól még felmelegedett a víz az eredeti "kis tartályos" verzióhoz képest. Tehát kitolni ugyan kitolja a víz felmelegedését, de azért előbb-utóbb eléri azt a hőfokot, amit amúgy is elérne a rendszer.de falon kívül lehetne csapatni ventivel
Szerintem gondjaid lennének a páralecsapódással. Akkor már inkább a padlásra tenném fel, ott valószínűleg nem fagyna el és nem könnyen csapódna le a pára a gépben. -
s3toraph
senior tag
Gondolom ezek x és y méretek. Milyen vastag egy radi? Nem volt még soha vizes cuccom azért kérdezek ilyeneket. Nem is cél ebbe a házba, de éppen elférne egy 360x120x30-as tégla fent hátul, vízszintben, persze akkor a fügőleges HDD-t ki kellene szerelni tartószerkezetestül, de az amúgy is levehetős lesz.
-
s3toraph
senior tag
Most ez jön be. Ragaszkodom a fekvő laphoz ennél a projektnél. Álló elhelyezkedésű lappal kisebbre tudnám venni a térfogatát, de akkorsem!
Radi nálam sosem lesz, de elméletileg úgy lesz megoldva, hogy lehet bele tenni egyet. Apropó radi, mekkorák egy átlagos radi méretei?Egyébként, ide kettő okból rakom fel a terveimet, amik még mindig csak tervek ugye jórészt: 1. Lássátok hogy s mint alakul, forrja ki magát. A barkácsba meg mennek a helyzetjelentések a haladással, ha van. 2. Ha valakinek ötletet ad, inspirálja és alkotni tud egy neki tetsző házat, már megérte a dolog.
-
Pete55555
addikt
Ugyan nem volt még radim, de eszembe jutott egy dolog.
A levegő, amit átfújsz a radin az hova megy majd? Ha akarod, hogy látszódjon a radi mondjuk kirakhatnád oldalra teljesen, a ventik meg belülről fújnának kifele. Alulra, és/vagy hátra meg csinálsz rácsot porszűrővel ahonnan szívhatnak.
De ez csak ötlet -
imibogyo
veterán
Én is mindig azt mondom, hogy na majd a következő lesz az igazi. Így tartok jelenleg úgy a 190. tervnél.
De ugyanígy vagyok a megépített házakkal is, hogy "na ez aztán minden igényemet kielégíti két évig hozzá sem kell nyúlni", de két hét múlva már a flex-szel és a fúróval álmodom.
-
imibogyo
veterán
Nem lesz ez rossz. Ugyanilyen radit használtam jó két évig, passzívan elvitte a Phenom II 965-öt és a 6 magos 1065T-t is, pedig azok aztán disszipáltak nem keveset, főleg tuning esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest