- Fotók, videók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
duncanx #1411 üzenetére
Jegesedés nem gond, már vannak gyárilag impregnált lapok, csak csatikat kell levédeni rajta. Mire képes a nitrogén? Rá kell keresni OC oldalakon, de Jones és SubaruWRC is tud segíteni, ők használnak LN2-t. Folyamatos üzemre enyhén drága sztem, arra ott a chiller, olcsóbb, elérhető és tutira nem kell ennyit szopcsizni vele.
De ahogy gondolod, majd rakj fel cikket.
-
duncanx
csendes tag
válasz
duncanx #1408 üzenetére
Hogy mi igényli ezt a fajta hűtést? Nem tudom.
A kíváncsiság és az elvi lehetőség érdekel első lépésben.
Az elvi és gyakorlati kérdések megválaszolásán keresztül juthatnék el konkrét kivitelezésig.
Bár attól tartok a kísérletezgetés nem elhagyható. Ám már maga ez is megéri. :-)Például egy -bár szellemesen-, de trehányul megoldott mélyhűtési megoldás- a L & L Cooling Technologies-tól:
https://www.youtube.com/watch?v=xMPIMTDlpUA
Az itteni hűtési rendszer gyakorlatilag nyitott, és ugyan úgy fellép a jegesedés.
Egy párologtatót látunk és a légneművé vált gáz elvezetését.
Mintha nem lenne végiggondolva és csak a hűtés lenne a középpontba.
Ez nem alkalmas folyamatos üzemre.
Ami elérhető és folyamatos üzemre is alkalmas kb. 1.300 EU :http://www.ldcooling.com/shop/14-phase-change
Ám ez nem kirogén mélyhűtés, csak -30-40 C.Hogy változnak meg a vezetők ellenállásai olyan komplex szerkezetekben, mint a mikrochip, a memória vagy sorolhatnám, az abszolut nulla felé közelítve.
Mennyire és mimódon változik az ellenállás, és ennek milyen hatásai lehetnek a működésre.
Nem igen találtam erre anyagot a neten. Ha tudtok szívesen veszem. -
Pista0001
addikt
válasz
duncanx #1406 üzenetére
"Kicsit" túlléptél az én elképzelésemen, én max. 0°C vagy esetleg 0°F-ig mennék le, onnan nagyon durván növekednek a költségek. A 0°K már nagyon durva
Sima hűtőkörre gondoltam, a belső levegő egy sima levegős elpáron lenne keringetve. Minden hűtendő alkatrészen passzív működésre tervezett hűtőket használnék (pl Ninja), így az elpár keringetése bőven elég lenne. Mivel átlagos hűtőszekrények működési hőmérsékletéről beszélünk, egyértelmű hogy szigetelésből sem kellene túl extra.
Ha nitrogént használnál töltőgáznak (erre célra nagyon jó, semleges, színtelen, szagtalan, nem gyúlékony, és ami még nagyon fontos ebben a projektben, megköti a nedvességet, így a vákumolás után bentmaradó nedvesség sem okoz gondot), azzal 70°K alatt csak a légkörinél kisebb nyomás jöhet szóba, hogy megmaradjon a légnemű halmazállapot.
ViZion: Nem véletlenül nem kezdtem tervezni sem, nem hogy kivitelkezni
-
ViZion
félisten
válasz
duncanx #1406 üzenetére
Ezeknél lényegesen egyszerűbb projectet is kukáztam már... A terv egy zárt doboz, amin egy ponton vannak a kábelek kivezetve, kivezetés a vízhűtés 2 csövének, néhány venti, szűrővel befúj.
Egyszerűen árban nagyon elszáll. A Phobya radimnak a szekrény (lézer+hajlítás, kis hegesztés) került 8000 Ft-be. Egyedi gépház olyan 20-25k induló, üvegezés nélkül.Alsó hangon számoljunk 50k-t, ebben nincs benne, hogy az első néhány "kész" ház kuka lesz, akármilyen gondos is a tervezés... És nincs benne az idő, mert hobbi ugye. Ha piaci igény lenne rá, az módosítaná a képletet, de egy db rengetegben van.
Számoltátok, h ilyen dupla és vákuumozott falú, bent nitrogénnel töltött cucc mibe kerülne?
-
Pista0001
addikt
válasz
duncanx #1404 üzenetére
Csak egy elképzelés, elméleti síkon játszottam a gondolattal. A lényege, hogy a nitrogén töltet miatt nem kellene tartani a párásodástól, a belső hőmérséklet bármilyen alacsony lehet. Monoblokk kasznit képzeltem el egy tömbből kimarva, de természetesen hegesztett váz és burkolat, vagy "önhordó" rendszer is jó. Egy oldal maradna ki a szerelés végett, ide többrétegű üveget gondoltam a hőszigetelés miatt, illetve hogy látható legyen a belvilág. Egy részlet van, ami jelentősen bonyolítja, a csatlakozók. Mondjuk valami nagy sávszélességű optikai vagy rádiófrekvenciás átvitellel meg lehetne ezt is halálbiztosra csinálni. Utóbbira mondjuk nincs olyan nagy szükség, mert a belső nyomás kb ugyanannyi mint a külső, szóval -gondolom- nem kell annyira komoly szigetelés. Jobban nem dolgoztam ki a dolgot, mert baromi drága lenne a megvalósítás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Bittorrent topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Robogó, kismotor
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Fotók, videók mobillal
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest