- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Garmin topik
-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pete55555
addikt
válasz
SQX_Barto #1591 üzenetére
Ez így van, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a maximum 24,4x24,4 cm-es lap lesz mATX.
Létezik 20,5 x 24,4mm-es, és azt is mATX-nek hívjuk.
Gyakorlatilag minden ami nagyobb, mint az ITX, és kisebb, mint 24,4x24,4cm az mATX lesz.
Ezen belül rengeteg variáció van, alaplap gyártótól, felszereltségtől, stb függűen. -
Pete55555
addikt
válasz
Pete55555 #1555 üzenetére
Na, sikerült kipróbálni az elrendezést:
A VGA 8-10 fokkal hűvösebb, köszönhető ez nyilván a rá direktben fújó két ventinek. A CPU hőmérsékletét nem figyeltem meg a teszt előtt, de így olyan 53 fok körülre ment fel, szóval ha több is lett, akkor sem vészes.
Nem stressz teszteltem amúgy, csak nyomtam egy jó órás ETS2 kört, ez legalább valós felhasználás.Szóval az elrendezés kiállta a próbát, már csak le kéne tisztázni a tervet, és kezdhetem tervezni az asztalt hozzá
-
Pete55555
addikt
válasz
Pete55555 #1554 üzenetére
Kicsit pofásítottam. Felraktam az skp-t is.
Így most 517x450x300mm. Még lehet faragni a hosszból, ha mATX lapot raknék bele, de jó lesz ez így szerintem ATX-el tervezve, legalább lesz hely szerelni, és relatíve nem is olyan nagy.
Szélességen az előző tervhez képest jelentősen csökkentettem, az oldallap direkt van kivágva, hogy jobban hozzáférjek a csatikhoz. Az alaplapi hátfaltól most így 65mm-re van az MDF lemez, +az MDF 12mm, +olyan 10mm a sín. Így ~87mm van a majdani szekrény oldaláig, ahol bármilyen csatlakozó el fog férni, és ha kihúzom, a fiókot, a nyitott oldallapnak köszönhetően könnyen tudok dogdosniCsak ki kell próbáljam jó lesz-e így a hűtés, de ez az elrendezés most úgy néz ki megtalálta az igényeimet
Szerk: Majd egy noti DVD író megy a PCI slotok alá, csak azt már nem volt időm berajzolni, de az is szépen el fog férni. Ha használni akarom, csak kihúzom a gépet. Tekintettel arra, hogy ez évente kb 2x történik meg, nem jelent nagy problémát.
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1553 üzenetére
Aha, így értem.
Válaszodból rájöttem közben, hogy kevés információt adtam meg kicsit
Az a baj én nem akarom szem elé rakni a tápot, meg a kábeleket
Azt találtam ki, hogy a CM Q300L házamban kipróbálom az elforgatott elrendezés, kiveszem a tápot, és berakom alulra a két 14-es ventit, így le tudom tesztelni jó lesz-e.
Azért gondolnám jobbnak ezt, mert ugyan jobb lehetne a légcsatornás elrendezés, de annál a VGA-t csak egy venti látja el levegővel. Így meg kettő fújná direktbe. Nekem meg valahogy mindig a VGA hűtésével van bajom, a CPU sosem melegszik túlságosan. Így majd a CPU a VGA meleg levegőjéből fog kapni, majd letesztelem jó lesz-e.A hátfalra tolással az a baj, hogy a venti akadályozná a dolgot, másrészt az asztal hátfala lesz a szoba közepe fele, és nem akarom, hogy semmilyen kábel, venti, lyuk látszódjon, így a venti mögött kb 5-10cm-re is lesz egy bútorlap, hogy eltakarja
Ezért is lehet jobb ha oldalt lesznek a csatik, jobban hozzáférnék úgy.A héten talán lesz egy kis időm kipróbálni az elrendezést és akkor többet tudok majd
Alakítottam még az elforgatott elrendezésen, ha hazaérek és lesz időm feltöltöm majd.
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1551 üzenetére
Nem egészen értem mire gondolsz a táppal kapcsolatban.
Legyen szélesebb a doboz, és menjen a lap mellé a táp?Közben dolgoztam még kicsit rajta, igazából csak a méretet finomítottam, de így néz ki, plusz lesz egy kép amin látszik a táp:
Az SSD-k is lekerültek közben
Az oldalsó bútorlapokat lehet leengedem a végén, ezt még nem tudom hogy lenne jó.Csináltam végül egy elforgatott változatot is, ezt 12mm MDF-ből tervezve. Túl hosszűnak gondoltam az első verziót, emiatt csináltam ezt, de ez meg több, mint 100mm-el szélesebb, és ugyanolyan hosszú
Annyi, hogy itt ATX lappal számoltam, de nem lenne sokkal rövidebb, ha mATX lenne sem. Szóval nem tudomAz oldallapok még hiányoznak, de így jobban áttekinthető.
Felraktam ide az skp fájlokat is, ha esetleg valakinek jól jönne:
mATX fiók gép
ATX fiók gép elforgatvaAz a baj, hogy komplett asztalt szeretnék tervezni, csak jó lenne előbb lefixálni a gép-doboz méreteit, hogy tudjak tovább haladni
Az a cél, hogy relatíve gondozás, por, és kábeldzsungel mentes legyen az asztal.Nem használtam még, cégnél van bent ilyesmi anyag - nem pont páraelszívóhoz való, de hasonló, 10mm vastagságban. Szerintem jó lenne, de lehet
hazalopokkérek egy keveset, és ki is próbálom.A kábeleknek még a fiók alatt hagynék némi helyet, és az asztallap alól vezetném fel.
-
Pete55555
addikt
Na,elkezdtem a "fiókos" gépet tervezni. Egyelőre így néz ki.
Hossza 540, szélessége 330, magassága 300mm.Alul egyelőre nyitott, itt lenne a táp, esetleg HDD/SSD-k. Felül a többi, elöl 2 db 140-es venti fújna befele, hátul 200-as vinné kifele a hőt. A 14-esek elé raknék páraelszívóhoz való szűrőt. A tetejét valahogyan lezárnám, vagy plexivel, vagy az oldalait olyan közel engedném a felette lévő asztallaphoz, hogy ne mehessen ott ki a levegő. Az asztallapra majd tervezek egy kivágást, ahonnan felülről láthatnám a gépet.
Igazából a hűtés, illetve az elrendezés kérdéses még. Elforgatni, tehát keresztbe berakni nem akarom, mert akkor a VGA miatt jóval szélesebb doboz kéne. Elég így, mATX lappal.
Kérdéseket, ötleteket várom
Nincs még kész a terv, vannak ötleteim is, de olyan sok, hogy inkább nem írom le, majd megvitatjuk ha valaki belekérdez
-
Pete55555
addikt
Ugyanakkor vegyétek figyelembe, hogy ez felülnézet, tehát a két venti horizontálisan egy síkban van, tehát a gravitációs áramlás itt nem szól bele a képletbe.
Hogy melyik venti szív, melyik fúj, szerintem teljesen mindegy, a lényeg a túlnyomásos dolog, esetleg érdemes lehet a befújó ventinek magasabb fordulaton pörögni, hogy a dobozban némileg nagyobb legyen a légnyomás.
-
Pete55555
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #1433 üzenetére
Komoly ez a ház, szeretem az ilyen egyedi megoldásokat.
Várjuk a rajzot
-
Pete55555
addikt
Szia!
Ezzel a kérdéssel inkább gyere át a házi barkács topikba, illetve egy képet esetleg ha lőnél talán jobban tudnánk segíteni.
(#1415) PsycHo88
Ezzel a kérdéssel is inkább a fent linkelt topikba kellene jönnöd, sok megoldás van a winyók hangtalanítására, ha ott rákeresel találsz hasznos ötleteket.Szerk: Közben látom már odataláltál.
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1369 üzenetére
Ja igaz... Csak valaki írta itt régebben, hogy jaj össze kell kötni mertkülönbenúristenmilesz. Ha valaki nagyon ráparázik megteheti.
(#1367) Thorus
Viszont ezt a témát, ha csak beszélgetünk róla szerintem vigyük át a Házi barkács topikba. Ha pedig majd a tervek készülnek, akkor azokat várjuk ebbe a topikba. -
Pete55555
addikt
válasz
cinemazealot #1364 üzenetére
Erről beszélünk ugye?
Tehát a kérdés ez, hogy hova fújják a ventik a levegőt így van?
Szerintem a 90%-a a gépházon belülre kerül, a maradék 10% (a bal oldali venti bal oldaláról valamennyi levegő) kerül a házon kívülre a PCI takaró lemez rácsán keresztül. Valahogy ÍGY.
Vagy úgy gondolod, hogy a 2 venti fújja a bordát, és elkanyarodik az összes levegő a pci-e takaró felé, és ott kimegy? Az csak a gyári radiálventikkel működik így.Ettől függetlenül nézzük a méreteket. 20 cm magas a venti, kb 13 a kártya. A 20 centis venti légáramának egy része alapból elmegy a VGA felett, azt mindet nem tudja "beszipkázni". Ráadásul nincs akkora légáramuk még csutkára tekerve sem, mint a 20 cm-esnek. Csak hogy a méretekkel tisztában legyünk 200mmx30mm vs 2x 90-100mmx10mm. Itt a vastagság nagyon sokat számít!
-
Pete55555
addikt
válasz
cinemazealot #1362 üzenetére
Ja, nem! Pont a kis ventis, mókuskerekesek fújják ki hátra. Ami most van, meg venni fogok azok a meleg levegő nagy részét a házon belülre fújják ki. Ha más nem akkor leragasztom a pcie lemezen a rácsot
-
Pete55555
addikt
válasz
cinemazealot #1360 üzenetére
A két hátsó, és a táp is kifele fúj. 120W-os körüli VGA lesz, nem hiszem hogy gond lenne, a 230-as meg elég levegőt mozgat meg, ráadásul a nyomása is elég jó. Illetve le lesznek úgyis szabályozva 500 körülre, majd kikísérletezem milyen venti fordulatokkal lesz jó a hűtés.
Először lehet csak az első 230-assal próbálom meg, így hátul csak a rács marad, nem lesz ami kiszívja a túlnyomást.
Viszont maga az elrendezés azért jó szerintem, mert így egy irányba megy csak a levegő, nem kell kanyarognia össze-vissza, illetve én úgy gondolom első körben a VGA hűtése a fontos, annak nagyobb a TDP-je a prociénál.Illetve ha pl. a VGA felpörög, nem visz el sokat a 230-as által bevitt levegőből, hogy maradjon bármi is a CPU-nak?
Ezt nem tudom értelmezni
Mit csinál a levegővel? Megeszi?
A 230-as:
230mm
Dimensions (mm) 230 x 200 x 30
Current (A) 0.20±10%
Speed (RPM) 900±10%
Air Flow (CFM) 97.8±10% (kb 165 m3/h)
Noise (dB-A) <20
Air Pressure (mmH2O) 1.08140-esek (/db):
Speed: 1100 rpm
Airflow: 85 m3/h
Static pressure: 0,78 mmH2O -
Pete55555
addikt
Na, megint alkottam egy keveset. Most úgy állok neki, hogy ezt a projektet tényleg megcsinálom, aztán remélem ez így is lesz, és nem jön közbe semmi.
Szóval a terv egy asztalba, konkrétan fiók szerűen beépített gép lenne. Lehetőség szerint jó hűtéssel, halkan, ésszerű elrendezéssel, és nem mellesleg legyen szép is.
Íme:
Elöl 230-as Bitfenix venti - ez adott. Valamilyen porszűrőt még akarok elé rakni, még kitalálom. Hátul 2 db 14-es lenne, ezek még kérdéses mik lennének.
Az elrendezés nagyjából látható. A lényege ennek, hogy az összes kábelt el akarom takarni, még az alaplap hátsó I/O portjába dugottakat is. (de hülye szó ez)
Az alaplapi tálca alatt lenne 30-40mm hely a kábelek elvezetésére, és a szükséges helyeken ki lenne vágva a "fiók lap" ahol a kábelek feljönnének. Az I/O portba dugott kábelek is ebbe a részbe mennének, és innen egy rajtett "csatornán" keresztül az asztallap alá - ez nincs megrajzolva.
A fiók, azaz a gép közvetlen az asztallap alatt lenne, amin lenne egy kivágás, üveglappal letakarva, hogy látható legyen az egész, plusz fehér LED-eket is tervezek a gépbe, kapcsolhatóan.Vélemények?
-
Pete55555
addikt
A kábelezés miatt lehet célszerűbb lenne fejjel lefelé fordítanod a tápot.
Úgy gondoltam, csak valamiért rossz irányba forgattam - most veszem észre. Bár ez részletkérdés
(#1327) ViZion Semmi gond
Nos, most ezen agyalok, hogy hogy legyen megoldva, fent olvashatod az eredményét. Ha más nem, van 2 db 40mm-es ventim, azokat leszabályozva odarakom rásegítésképp. De szvsz, ha közvetlen a 20 cm-es venti előtt lesz, nem lesz gond.
Ha minden igaz hétfőn beszerzem a tápot, majd akkor kiderül mit tudok vele kezdeni.
-
Pete55555
addikt
Olvass vissza, a tápot ki akarom szedni a házából, így a venti sem fog maradni. Cél, hogy ~50mm vékony legyen.
(#1325) HookR
Mire válaszoltál már módosítottam a 1322-es hsz-em, hogy lehet közvetlenül a venti elé rakom a tápot.
Most azon gondolkodok hogy tudnám leellenőrizni, hogy elég-e a hűtés.
Veszek vmi hőmérőt, gyári állapotban belerakom, megizzasztom és megnézem a hőmérsékletet. Ha módosított állapotban sem lesz melegebb akkor öröm bódottá. -
Pete55555
addikt
válasz
Pete55555 #1321 üzenetére
Meg is csináltam
Szélesség maradt ugyanannyi, csak az alaplap felőli résztől elvettem 20mm-t.
Táp mögött majd lesz rács/kivágás, hogy ott kimehessen a meleg levegő.
Magasság nem változott, 280mm, viszont jóval rövidebb lett, 310mm.Ha esetleg így nem lenne elég hűtése a tápnak, akkor odarakhatom közvetlen a venti elé is.
Holnap megpróbálom kicsit kipofozni a tervet. Viszont ez így már egész jó elrendezés, még a végén meg is fogom csinálni. -
Pete55555
addikt
Na ez még ugye kérdéses. Ha leszedném a táp burkolatot, akkor a hálózati kábelt is átvezetném, hogy ne kívülről kelljen rádugni.
Ha nem, akkor viszont ezt meg kellene oldanom valahogy, mert az nem néz ki túl jól, ha a ház oldalából lóg ki a vezeték.
Mondjuk ha a burkolat marad is, lehet van annyi hely a házban, hogy átfordítsam a tápcsatit.A harmadik variáció (ez most jutott eszembe)
Ha leszedem a burkolatot, akkor a 70mm magasságból lesz kb 50mm venti nélkül. Ez a vastagság már lehet elférne az alaplap melletti kis rekeszben, ahol most a HDD-k vannak. Ott kicsit védettebb helyen is lenne a táp, és még talán a szellőzése is jobb lehetne. -
Pete55555
addikt
Na, van megint egy kis agymenésem.
Van ugye a kocka faházam, ami jelenleg szét van szedve. Ezt akarnám most állóra alakítani, és kicsit keskenyíteni rajta. A terv az, hogy TFX táp lesz benne (aprón van jó árban) és a képeken látható helyre raknám. Na most arra gondoltam, hogy leszedem a burkolatot, és az első 20-as ventitől elég levegőt fog kapni , valami rácsot meg teszek rá, hogy kicsit biztonságosabb legyen.
Ha valakinek van valami jobb ötlete a táp elhelyezésére, vagy egyáltalán a házzal kapcsolatban, ne tartsa magábanSzerk: Méretek: 220x280x380mm
-
Pete55555
addikt
Ihletként így karácsonyi ajándékképp itt egy LINK pár tervemről, van benne egy riser-es is. Meg van még sok, majd lehet karácsony után bővítem a mappát.
És a francba veletek, hogy megint elkezdtem gondolkodni egy ITX rendszeren, komolyan, miért kell ezt csinálni az emberrel ?....
-
Pete55555
addikt
Igen, utólag belegondolva attól függ hova teszed. Mármint, hogy melyik méret fontosabb.
Lehet megtévesztő volt, 2 dolgot is akartam egyszerre írni
1. A nagyobb méretet választanám - későbbi bővíthetőség -> VGA hossz miatt.
2. Ugyanakkor a kisebb méretbe is belefér egy egész combos VGA jelenleg. -
Pete55555
addikt
Tehát az említés szerinti másodikra, a 200mm hosszúra?
Nem
Akkor úgy a 3.-ra. Legyen inkább nagyobb, de férjen el benne minden rendesen. Szerintem mélységre úgysem igazán számít a ház mérete (ok, számít, de talán kevésbé fontos, mint a szélesség, és magasság).
De minden a VGA-tól függ. Pl a linkelt 960 pont jó bele. Kérdés, hogy ha 2-3 év múlva cserélsz, találsz-e megfelelő méretű/teljesítményű kártyát bele. -
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1227 üzenetére
Jó persze, azt nem írtam, hogy ez a csere-bere amire írtam, hogy "kínlódás" valójában hobbi, és lehet élvezni. Amiért én ezt nem
akaromtudom megtenni, hogy nincs x forintom havonta cserélgetni. Meg sajnos időm se sok van rá, ezt az egy nyamvadt házat nem bírom már befejezni lassan 1,5 évePedig hányszor elterveztem már...
-
Pete55555
addikt
Jó az ötlet, és szépek a tervek is
Én is a második verzióra szavaznék, bár gazából minden a VGA-n múlik. Mert gondolom a valóságban nem akarod ennyi HDD-vel telezsúfolni a házat.
A 190mm helyre egy ilyen VGA pl pont befér, és ez ajánlott, halk típus. Viszont ritka az ilyen rövid 2 ventis kártya, márpedig én mindenképp 2 ventisben gondolkoznék. Viszont vigyázni kell, mert ennek felül van a 6 pines csatija, ami esetedben alulra lógna ki. -
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #1224 üzenetére
Szóval én azt az irányt tartom jónak, hogy legyen kicsit nagyobb a ház, de minden fontosabb alkatrész férjen el házon belül.
Ezzel egyetértek, de láttad te már HookR littlebig házát ?Azt látom, hogy az emberek egyre kisebb gépeket vesznek/építenek, de közben egyre több külső dolog kerül a ház mellé ... Akkor mit is nyer ezzel a miniatürizálási lázzal? Na én ezért érzem azt, hogy legyen inkább picit nagyobb, de férjen bele minden, mint hogy egy újabb dobozkával bővüljön a repertoár.
Pontosan így van egyébként, én is sokáig tervezgettem ITX konfigot, aztán olvasgatva az ITX topikot, látva a sok "szenvedést" (melegszik, hangos, sok a kábel, nem fér el, stb...) most már ott tartanak, hogy VGA riser kell, és bevallom én is gondolkoztam ilyen házakon (csak elméletben, mielőtt lecsösznétek, hogy miért nem raktam be ide a terveket
) de végülis elvetettem az ötletet. Egyszerűen - nekem - nem éri meg a sok kínlódás, hogy 2-3 centivel kisebb legyen a gépház, esetleg hangosabb legyen...stb.
Egy jól megtervezett mATX kuckóm van, csak be kellene fejeznem, oké ez relatíve elég nagy (hxszxm: 320x300x280), de elfér benne minden kényelmesen, ATX táp. 2x3,5 és 1x2,5 meghajtó, és még akár egy slimODD is. (ezt viszont ki fogom hagyni a véglegesből, mert annyira ritkán használom. Majd lesz neki egy egyedi külső ház. -
Pete55555
addikt
válasz
Dani_kp #1167 üzenetére
A jelenlegi elrendezésnél a hosszából faraghatnál vagy 10 centit. Egy 3.5-ös HDD-t lehetne rakni a táp mellé is akár, másik kettőt meg az előlapra, máris nyertél egy csomó helyet.
Vagy előre rakod a tápot állítva, és akkor a magasságot tudod csökkenteni.
Alulra, és hátulra viszont mindenképpen rakj legalább 1-1 12-es ventit.
-
Pete55555
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #1128 üzenetére
-
Pete55555
addikt
válasz
pigster #1043 üzenetére
Rácsozd be a polcok alját, és a legalsó polcok alá rakj 20 cm-es ventiket.
És a kivágást a távozó levegőnek a bútor hátuljára tedd - így egyrészt nem is látszik majd, másrészt kevésbé porosodik. Alulról meg ahogy nézem elég magasan van a földtől, tehát nemhiszem hogy olyan sok port fog felszívni a ventilátor -- persze valamennyire így is porosodni fog, de ez egyszerűen elkerülhetetlen. -
Pete55555
addikt
válasz
pigster #1040 üzenetére
Igazából, ha zárt az egész, és elöl/alul van egy rács, ahonnan szívhat a venti, esetleg jó lehet a szívó is - pl én a gépházba beraktam hátulra egy ventit, ami kifele fújt (azaz belülről szívott) és a gép elején az üres 12-es ventihelynél éreztem a "huzatot".
Viszont, én arra gondoltam, mi lenne, ha valamilyen rácsozással csinálnád meg a polcok alját? Tehát mondjuk minden polc közepére raknál egy 20*20-as rácsot (fémrács, vagy a fából marnád ki, ez már más téma) és oda nem is kellene ventilátor, szerintem elég szellőzést kapnának anélkül is a cuccok.
Szerk: Amúgy a 20 cm-s venti sem foglal semmi helyet, ha raksz rá rácsot, akkor konkrétan arra is rátehetsz bármit.
-
Pete55555
addikt
Inkább a 230-ast venném, ez egyértelmű. De nem veszek, mert van itthon egy
Azért írtam a fehéret, mert az van raktáron is, pont olvastam, hogy volt sokaknak gebasz a Merlinnel.230V-os elszívót én nem raknék. Azok általában 100-110-esek, és hangosak, vagy persze van abból is halk, de az meg drága.
-
Pete55555
addikt
válasz
Honkydoo #1001 üzenetére
Szívesen
Ez már pofás is, jó a helykihasználása, és hűtés szempontjából is jónak tűnik.
Egy észrevétel még: Ha most nagyjából úgy érzed, hogy ez így jó lesz akkor KURVAGYORSAN dobd el az egeret, és menjél barkácsolni !!!
De tényleg, ha nekiállsz még itt-ott finomítgatni, sose lesz kész terved. Kész házad meg pláneEgyébként pedig mindenkinek BUÉK
-
-
Pete55555
addikt
válasz
Honkydoo #838 üzenetére
és (#837) viperabácsi
Nos ez ugye 2 különböző terv, az egyik álló, a másik fekvő ház. A fekvő egy későbbi modell, így az szerintem jobban is sikerült, akár szellőzés szempontjából is. 8-as rétegelt lemezből van tervezve, így egy 180-as ventilátor megy bele, és a magassága 200mm, szélességre ha jól emlékszem úgy 220, hossza 320 mm.
Szvsz a 180-as venti elég levegőt biztosít a cuccoknak, oldalt a VGA-nál úgyis lenne rács, hátul pedig a táp és az alaplapi kivezetések között is lenne rácsozás, hogy meleg levegő kiáramolhasson, plusz a tápon keresztül is távozna a levegő.
Saját gépemhez terveztem, én meg nem veszek csúcs konfigot, nyilván egy 8350, meg egy 7950 mellé ez a hűtés kevés/hangos lenne.Szerk: Mondjuk tény, hogy ehhez már legalább egy moduláris, de inkább egy átalakított, rövidített kábelű táp kellene, mégjobb lenne SFX méret, bár befér az ATX is.
-
Pete55555
addikt
-
Pete55555
addikt
Mivel nincs a házban kábelmanagement, így szerintem 170mm-es hűtő is elfér akár, de 160-as biztos. De 100%-ra csak mérés után látod majd, de szvsz befér.
VGA hosszak is érdekesen vannak megadva. Az én egyedi házamba is neccesen fért volna bele a gyári adat alapján a kártya, de szerencsére nem a belső méretet adják meg, hanem a kártya teljes hosszát, így lehet, hogy az is be fog férni, ha nem, akkor a HDD keretet nyugodtan átrakhatod máshova, abban a házban van hely neki bőven -
Pete55555
addikt
Pofás lesz szerintem. Háttértárakat én is inkább egy helyre raknám, csak a kábelezésre figyelj, hogy legyen valamennyi helyed. Én most vettem egy N200-ast (ideiglenesen, amíg a fa ház kész nem lesz), és a SATA kábeleket alig tudtam elrejteni, nem akarnak oda menni, ahova én akarom.
12 fokos vizet hogy érted? Mivel hűtenéd le? Ha folyamatosan hűtöd, akkor van értelme, nem véletlen volt régen pl kompresszorral egybeépített ház is, csak az már nagyon kényes dolog...
-
Pete55555
addikt
válasz
bicajoskema #552 üzenetére
Jöhet nyogodtan, az én házamra gondolsz szerintem
Táp mindegy merre néz, meg lehet oldani, hogy kapjon levegőt, de mindkét elhelyezés felvet "problémákat".
Ha alulról szív, ugye alulra kell kivágás, és nyilván lesz lába a háznak, és lehet pont oda esne, ahol a kivágás lesz. Pont ezért én felülről szívóra raktam be, az alaplap tartó lemez alatt van kb 1.5-2 cm hely, így nincs vele gond.
Elölről 20 cm-s ventitől kapja a levegőt az egész ház, többek között a táp is, így minden kap elég levegőt.Alaplap tartó lemez igazából majdnem mindegy miből van, de én direkt úgy terveztem, hogy elválassza a két részt. Persze a kábeleknek hagytam kivágásokat. A venti nagyobb része a felső részbe lóg bele, így az a rész (alaplap, VGA, CPU) több levegőt kap, és az alaplapi tálcát tartó rétegelt lemez lap elválasztja a két "légteret" egymástól, így megakadályozva, hogy felülről esetleg alulra menjen a meleg/használt levegőből.
Szerk: Most nekem is szét van szedve, vettem új alaplapot, CPU-t és kicsit átszabom a házat. Hátulra a CPU, és a HDD keret mögé rakok majd kivágásokat, mert szerintem nincs elég helye a meleg levegőnek távozni
-
Pete55555
addikt
-
Pete55555
addikt
válasz
bicajoskema #527 üzenetére
mATX kockaház, rétegelt lemezből: LINK
Amúgy a procim nekem is ugyanaz benne, az alaplap is majdnem
-
Pete55555
addikt
-
Pete55555
addikt
(#45180) mekker Szóval. Akkor én azt csinálnám a helyedben, hogy egy alsó tápos mATX házat készítenék, táp elé meg mehet a 12-es venti. Így közvetlenül a VGA-ra fújja a hideget. A másik venti meg mehet a CPU mögé/fölé is. Ez így kb 36-40 centi magas lenne, tehát akár fektetve is használhatnád.
-
Pete55555
addikt
Ugyan nem volt még radim, de eszembe jutott egy dolog.
A levegő, amit átfújsz a radin az hova megy majd? Ha akarod, hogy látszódjon a radi mondjuk kirakhatnád oldalra teljesen, a ventik meg belülről fújnának kifele. Alulra, és/vagy hátra meg csinálsz rácsot porszűrővel ahonnan szívhatnak.
De ez csak ötlet -
Pete55555
addikt
válasz
chester91 #391 üzenetére
Hát nem tudom... az az 5 mm. Rétegelt lemezből, még oké, de táblás fenyőből...
Ráadásul nem tudom lehet-e kapni ilyen anyagot, de ha 18mm-esből kellene neki megmunkálnia 5 mm-t, biztos hogy szidná a felmenőidet közben
Szóval szerintem tervezd át 18 mm-re, belül ami kell meg legyen valamilyen alu profilból, hogy ne foglaljon sok helyet.Pü-re itt válaszolva; Nincs most túl sok időm, de itt a topikban nyugodtan kérdezhetsz sketchuppal kapcsolatban, segítenek/segítünk ahogy tudunk. Illetve ajánlom imibogyo youtube videóját is. Topik eleje fele be van linkelve.
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #371 üzenetére
Köszi, én is így gondolom. Az előző konfig nem az igazi... Erre ma jött az ihlet, de nekem is nagyon bejön.
Nézegettem most aprón ITX lapot sandy/haswellhez lehet kapni 15-ért, 18-20ért már Z-s is van.
Abba valami olcsóbb pentiumot/i3-at vennék, ellennék vele egyelőre. (még 2 hónap kb mire gépet fejlesztek)
Úgyhogy ez még lehet, hogy meg is valósul.
Viszont 180-as ventiből nincs nagy választék, EZT pl ennyiért kicsit sokallom, a 230-as Bitfenixem ami van meg nem fér be ebbe a házba.Szerk: Rétegelt lemez lepácolva feketére, hozzá egy fehér 180-as venti ?
-
Pete55555
addikt
Megszállt megint az ihlet. ITX-es kisgép. Nagy vidkarival, szokásomhoz híven nagy ventivel
Alul 230-as Spectre fúj befele, az álló alaplapra. Merevlemezeket az alaplap mögé raktam, de már most rájöttem, hogy ez így nem lesz jó/lehetne máshogy is. HDD-k az előlapra, alaplap hátrébb megy, a táp meg felmegy a kábelek helyére, ami most 6cm, úgy kicsit ki kéne bővíteni 3-4 cm-el, cserébe elférne nagyobb CPU hűtő, de majd meglátom. (G3420 lesz benne, arra elég a gyáris is) Anyaga a tőlem megszokott 8-as rétegelt lemezMérete: ~400 magas 250 széles, 220 mély. Kicsit puritán még, gombokat sem raktam rá, de nem is nagyon tervezem. Egy bekapcsoló gomb lesz rajta kb, és annyi. Talán USB csatik elöl/felül, ahol a bekapcs gomb lesz.
-
Pete55555
addikt
válasz
Drizzt01 #363 üzenetére
Megnéztem. Tényleg pofás. Bár elég nagy helyet foglal. Ahogy néztem amúgy 2:1-es nagyításban rajzoltad
De ez a 70 és 80 cm azért sok
Én mondjuk úgy tudnám ezt elképzelni (kicsit továbbgondolva) hogy a monitor mögé raknám, azaz erre lenne rárakva a monitor, függőlegesen állna, tehát nem szögben, így a plexi helyén a monitor lenne, oldalt meg látszanának a ventik -
Pete55555
addikt
450*450-es, alul 320, felül 160 széles.
Radikat kétféleképpen rakhatod be, de szvsz "fekvő" pozícióban jobb lesz.
Milyen ?Méreteken lehet még változtatni kell, nyilván pumpa, tartály ilyesmik miatt, pár dolog mehet az alaplap mögé, viszont oda bereked a levegő, tehát HDD inkább a másik oldalra, az oldallapra, vagy ami mégjobb, hogy a táp alá kéne, hogy kerüljön.
-
Pete55555
addikt
Nyugodtan vágj bele. Ha van szerszám, és tehetség, már csak kreativitás kell, és egy olcsóbb házból is sok mindent ki lehet hozni. Annyira kell vigyézni, hogy az ilyen olcsóbb házak általában gyengébb, vékony anyagból készülnek, tehát ha szétvagdosod, okosan kell csinálni, vagy plusz merevítés kell majd bele, hogy ne tekeredjen össze-vissza.
A szegecset meg 3-as fúróval lefúrod szépen, utána ugyanúgy 3-as popszegecset rakhatsz bele. -
Pete55555
addikt
Végülis életképes az ötlet úgy is. RAM-ok manapság nem igényelnek nagy hűtést, alaplap sem, főleg ha bordázott a tápellátás. Talán a táp nem fogja szeretni a meleg levegőt, emiatt feljebb kapcsol a táp ventije, ami megint csak +zaj, de igazából ez akkor derül ki, ha összerakod, meg persze táptól is függ, meg hogy mennyivel van túlméretezve. Bár én így is inkább akkor alul fúvatnám ki a levegőt, úgy nincs nyílás a gép tetején--> halkabb. Nameg a gép tetejére ráül a por, bekapcsolod a gépet, elkezdi kavarni felfele a port...
-
Pete55555
addikt
Íme:
Vázlatos, de a lényeg látszik.
Tápon gondolkozok, azt szerintem úgy kéne berakni, hogy lefelé fújjon kifele - mégse a radit melegítse.
HDD/SSD tetszőleges, nyilván a ház jobb oldali rekeszébe.
Radikat azért raktam hátra, mert azokon úgy tudom azért jobban hallatszik a venti, így a zaj forrása messzebb kerül. Előre meg akkor tökéletes a 2 db 200-as venti szerintem - vagy lehet mégnagyobb is.
Ez így 450*450 és 300mm széles. -
Pete55555
addikt
Az a helyzet hogy én néztem a hsz-t, de nem sokat tudok hozzászagolni a dologhoz.
Vízhűtésem nem volt még, ugyan alapvető dolgokkal tisztába vagyok, de talán az ide kevés
De mondjuk... ahogy látom a hellyel nincs gond, "bármekkora" lehet a ház ugye?
2 db 360-as radi férjen bele. Mi kell még?
Valami ilyen elrendezés lenne neked jó, nem ?Lehet tervezek neked egy kuckót, ha kapok ihletet hozzá
Szerk: Inkább leírom gyors: Carbide stílusban: a 2db 360-as radi a ház hátulján, állítva, ventik kifele fújnak. előtte meg felfele álló csatlakozóval az alaplap, úgy, hogy a VGA felőli oldal néz a radik fele.
Másik oldalon meg a táp, HDD-k.
Ház elején tetszőleges számú, és méretű venti. Mondjuk 4-6 db 14-eshogy jusson a radikra levegő, meg hűtse valami a RAM-ot alaplapot, HDD-ket is. Elöl ventikre porszűrő szivacs, természetesen halk ventik, amiből a porszűrő még fog is meg keveset. Így por nem jut be, hátulra nem kell, ott kifele megy a levegő.
Nos ?
-
Pete55555
addikt
Na igen, nekem is ez volt a reakcióm
Ezért is tanácsoltam, hogy vegyen léghűtést, ne gányoljon vizet (pláne, ha nem ért igazán hozzá)
Ha vizet akar, ott bizony zsebbe kell nyúlni, még használt alkatrészekkel is.
Jobban jár egy egyedi házzal --> jól fog kinézni, plusz jó tervezés esetén ELÉG bele egy jó léghűtő is a CPU-ra, a VGA-n maradhat a Peter. -
Pete55555
addikt
Egyetértek veled. Nem is fejtem ki jobban.
Szerintem jobban jár egy komoly léghűtéssel (20e+), plusz házat úgy tervezze, hogy a hűtés a leghatékonyabb legyen. VGA-ra elég a Peter2, az egy nagyon jó hűtő, csak legyen a házban megfelelő légáram. De ez főleg a tervezéstől függ. (és nem csak a ventik számától, gondolok itt a "rakjunk a házba 10 ventit tök értelmetlen helyekre azt' majdcsak jó lesz" emberekre)
-
Pete55555
addikt
Na, én is összedobtam már valamit. Ez tulajdonképpen a mostani házam átdolgozása. Kicsit lapítottam rajta, a toronyhűtő lecserélésével jut a tápnak hely, így kisebb lehet az egész. 210 magas, 290 mély, és 300mm széles a ház.
240-es VGA fér el max, cpu hűtő 60 mm lehet. 2 HDD, egy SSD fér el.
Lenne még rajta munka, de nem volt már kedvem kapcsolókkal, meg kis pityputtyokkal szarakodni.
Hátha valakinek ötletet ad -
Pete55555
addikt
Na, hazaértem (eddig telórol voltam)
Oldalt lesz rajta plexi? Mert ha nem, akkor úgysem látszik a táp, ha felül van, a ventit én meg úgy gondoltam, hogy belülről szívná a levegőt. Ugyan ez nem egy "modern" megoldás, de ha elég levegőt pumpálsz be neki, akkor semmi gond nincs, sőt, ha egy elég halk ventivel tolod neki a levegőt, akkor nem is kapcsol rá olyan hamar a saját ventije, így végeredményben halkabb is lehet.
Ez pedig megoldható, alul egy 12/14-es és elöl egy, vagy két 12/14-es ventivel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest