- iPhone topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dani_kp
addikt
válasz
Stylewars_kp #1762 üzenetére
Házon belül is, így legalább megspórol egy gép szétszedést + összerakást.
-
Dani_kp
addikt
Sziasztok.
Újra tudtam egy kis időt szánni a modellezésre és tervezgetésre és felraktam a 2016-os sketchup pro-t, de azt írja, hogy csak 30 napig érvényes. Emlékeim szerint ingyenes volt a program, nem?
-
Dani_kp
addikt
A mostani asztalom is csak 55 cm mély, szóval ilyen téren nem lesz sok különbség. Ha egyhuzamba leülök gépezni az csak filmnézésnél van, amellet csak sok kicsit vagyok előtte, gyerek mellett nincs már időm gépezni, de nem is szakítok rá időt.
Azért nincs "teteje" mert az már a mennyezet, amit az ajtók takarni fognak.
Szerk.: ~10 cm szélesek a deszkák.
-
Dani_kp
addikt
Izgatottan várom az új generációs APU-kat és csalódott vagyok, hogy idén nem mutatják be, jó lett volna tudni mit tud teljesítményben, plusz talán jövőre az ára is lement volna. Na mindegy.
Közben "befejeztem" a beépített szekrény átalakításáról a terveket. Még megmutatom az asszonynak, illetve anyámnak, hogy mit szól(na) hozzá
(mivel az Ő lakásában élünk, csak nélküle).
Persze semmi sem végleges, legfőképpen méreteket nézve, sajnos nem tudtam rendesen lemérni, hogy mekkora is az egész ahova ezt terveztem.
De körülbelül a nettó méretek:
magasság: 275 cm
szélesség: 115 cm
mélység: 55 cmEzekből jön le a faanyag vastagsága, itt mindenhol 2 cm-el számoltam/modelleztem.
TV 40", ami még nincs meg, illetve inkább egy 43" szeretnék. Monitor 22", de idővel ezt is cserélni akarom.
Végül a képek:
kép01
kép02
kép03
kép04Gépház nincs a képen, mivel tervezés alatt
. De amúgy a monitor mellé menne.
Várom a véleményeket, ötleteket, tippeket és kérdéseket mindennel kapcsolatban (elrendezés, méretezés...stb.).
Programhasználatot tekintve a kezdő alatti szinten vagyok, még csak ismerkedem vele.szerk.:még egy hifi tornyot kellene valahova tenni a 2 hozzá tartozó hangfallal, mivel szeretném a TV-re kötni és filmnézésnél azt megszólaltatni. Gyors mérőszalag használat után a hifi hangfalak 32 cm magasak, elvileg pont elférne a Logitech hangszórók felett
. Csak félek, hogy túlzsúfolt lenne.
-
Dani_kp
addikt
Köszi a választ.
Nagyon megtetszett a karcsú gépházad alapja. Én már vagy 6x nekifutottam, hogy miként kellene kinéznie.
A kocka dizájnt elmondani nem tudom, hogy mennyire nem tetszik, meg szerintem nem is praktikus. Én is mindenképpen valami keskeny, max. 150 mm széles, 300-350 mm magas házat szeretnék, mélységre is talán ilyen 250-300 mm közé tenném. Ezekből még le kell vonnom az alapanyag vastagságát, ami nagy valószínűséggel fa lesz, mínusz alaplap távtartó csavarok. Külsőre majdnem ez is nagy még így is. De most ez jegelve van legalább 1 évig. A jelenlegi hűtőmet imádom, de aligha van ennél nagyobb (Brocken 2) szóval az most erősen limitáló tényező. Plusz platformot akarok váltani, Fm2->Am4, természetesen egy APU-s megoldásra várok. VGA-ra nincs/nem is volt/soha nem is lesz pénzem, illetve annyit nem is játszok, a LoL, DiRT szériák ezen is jól futnak, a GTA V pedig "megy" rajta alap graf.-on, de azért némi plusz képkockát el tudnék viselni
, de csak ezért nem akarok dvga-t.
Itthon most egy cipőspolc és beépített szekrény mod projektbe vagyok benne
. Természetesen home made/low budget kategória, de minél igényesebben
. Alapanyag fa, azon belül is szétbontott raklapok.
Cipőspolcról modell: kép
Külső méretek: 130 cm x 74 cm x 20 cm.
Cipőtároló rész: 70 cm
2 cm-es favastagsággal számolva.
Ez speciel nem raklapból lesz, mivel voltam kint nagyszülőknél, említettem tatámnak, hogy mit is szeretnék és nagyon fasza kiszáradt akácdeszkái vannak, amit mutatott, szóval abból tervezem megvalósítani.Sajnos még nem vagyok egy tapasztalt őstehetség csak lelkes hobbi barkácsoló. De úgy gondolom kezdésnek és első nagyobb gyakorlásnak ez teljesen jó lesz. Plusz a kamrába lesz beállítva, szóval még csak szem előtt sem lesz
.
-
Dani_kp
addikt
Eredetileg alsó táposra terveztem, de alulra a ház eleje és a táp közé semmi nem fér volna be, ezért került felülre. Mindenképpen lesz fent valami, ahova elrejtem összekötegelve a felesleges kábeleket.
Csak nem volt most kedvem tökölni vele
.
Amit nem írtam és a képen sincs még rajta, hogy az ssd + hdd az előlapra lesz rögzítve.
Volt pár gyári, és ideiglenes házam is. Rengeted "hűtési" megoldást kipróbáltam. Tapasztalatom szerint elég, ha csak a felmelegedett levegőt eltávolítom. Az egyetlen dolog, ami hőt fog termelni az a hdd, de a proci ventije + a hátsó az majd kihúzza.
szerk.: de lehet, hogy akkor egy 120-as légkavaró megy majd a ház aljába, ami szívni fogja.
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1287 üzenetére
Igen kicsit benéztem a dolgot, úgy emlékeztem nagyobb az eltérés, szóval amit linkeltél lapot azzal dolgoztam.
"Nagyjából" kész is van. Nem a legszebb, de méret arányos. Elvileg a brocken 2 is befér és ha lesz is dvga, akkor egy gtx 960 kaliberű fog belemenni. Illetve ha platformot is váltok, akkor az is itx-es alapokon fog készülni.Arra gondoltam, hogy mivel úgy is az asztalon lesz, akkor amerről leszedhető lesz az oldala, azt plexiből csinálnám. De lenne egy hozzá fa oldallap is.
Nézzétek el nekem, hogy nem a legszebb a skicc, de még mindig tanulom a programot.
szerk.: az usb csatik alá megy majd az audio i/o.
-
Dani_kp
addikt
Nehéz lemodellezni dolgokat? Konkrétan egy Asrock FM2A78M-ITX+ alaplapot szeretnék. Mert akkor "pontosan" megtervezném a házamat.
Elég sokat módosítottam a méreteken, de a végleges az 300 x 210 x 250 (ma x szé x mé) és ezúttal "biztosra" mentem és 10 mm-es falvastagsággal számoltam. Ezek közül maximum csak az anyag vastagság változhat majd, de csak is vékonyabb irányba.
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1186 üzenetére
Gondoltam, hogy mm, de jobbnak láttam megkérdezni
.
A 190 mm szélesség az a "bruttó" távolság, ebből jön le 2x7 mm falvastagság. Tehát a bele már egyből csak 176 mm, szóval nagyon ki van számolva és "centizve". Ezért volna jó, ha elég lenne az 5 mm-es falvastagság.
Most megyek dolgozni, estére meg folytatom a modellt, amit hazaértem
.
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1183 üzenetére
2-es alu, de mi?
mm vagy cm?
A méretből faragtam, a régi 300 x 190 x 300 és 5 mm vastagságot, redukáltam 310 x 190 x 250-re 7 mm vastagságra. Még nincsenek meg a kivágások, de a tápegységet felülre beraktam és azt kell, hogy mondjam, hogy ez alá nem tudok menni, de már lényegesen jobban néz ki. Szélesebbet meg nem akarok már az már túl "kocka" és nem tetszik. Ez is határeset.
Jelen helyzetben és eszmecserében, arra jutottam, hogy fából lesz, ha megoldható és elég merev, akkor 5 mm, ha nem akkor 7 mm vastagból. Plusz keret nem lesz amihez hozzárögzítem csak maga a fa lesz egymáshoz ragasztva/csavarozva.
A tápegység lehet, hogy csak 15 cm széles a toronyhűtő ventivel 17 cm.
szerk.: (#1184) ViZion
Jól tudod aluról is volt szó. 3 anyag játszott:
Először volt alulemez, utána plexi, de végül a fa mellett tettem le a voksomat.
Minden esetben 5 vagy 7 mm vastagsággal számoltam. -
Dani_kp
addikt
patomi és Pete55555: valóban, 7 mm akart lenni
.
Viszont ha 7 mm vastag a plexi, akkor úgy már mindjárt más, akkor nem lóg ki a távtartó csavar sem.ViZion: a 7 mm vastagság fából pedig szerintem kell, illetve az elfogadható.
Nyilván el kéne mennem megnézni és utána dönteni (anyagvastagságot) illetően, de alig van mostanában időm.
A fa azért lenne egyszerűbb, mert mint írtam van egy asztalos haverom, ott minden megvolna hozzá és 2-3 nap alatt szerkezet kész lenne.
Mivel magához a ház összeillesztéséhez nem szeretnék túl sok csavart használni (max. 8-at), így fém esetén hegesztés jöhet szóba még fánál lehet ragasztani is. Előbbi lehet, hogy tartósabb volna, de oda precíz és szép varrat kell.szerk.: szép lassan lebeszélem magamat a fém anyagról
.
-
Dani_kp
addikt
Azok 0,5 mm vastagok voltak.
#1176 ViZion: az anyag még nincs lefixálva, nem biztos, hogy alu lemez lesz, a másik meg ha nem olyan nagy a méret (új: 310x250), akkor már csak abból adódóan sem tud lifegni. Munkahelyen a védőburkolat egy része 0,7 mm vastag plexi, ami elég vastagnak és merevnek tűnik. Viszont, ha ilyen vastagságig elmegyek, akkor ott már a rétegelt fa is szóba jöhet. Van egy asztalos haverom, Ők saját maguk készítették, úgymond táblásították a fát, rétegenként egymáshoz ragasztották. Mondjuk azok 1-1,5 cm vastagok voltak, de gondolom, 0,7 mm is megoldható.
-
Dani_kp
addikt
Ma beszélgettem 1-2 munkatárssal és arra "jutottunk", hogy minimum 0,7 mm vastag anyag kell.
Szerintem nem fontos az alaplapi tálca. Ha kellően vastag lesz a gépház fala, akkor csak a sima kis távtartó csavarok is elégnek kellene lennie oda.
Ilyen kapcsolóm van, csak átlátszó kupakkal, szóval elrejtés semmiképpen sem lesz
. De most egy olyan vázlatnál tartok, akkor fent van a 2 kapcsoló 2-2 usb 2.0 ás 3.0-ás csatlakozó, alá megy majd az audio csatlakozó, és nekem úgy tetszik.
Az utolsó bekezdésed meg teljesen logikus. Mivel "sajnos" a toronyhűtőm (Brocken 2) a gépház hátoldalára nézve merőlegesen áll, tehát lentről felfele húzza át rajta a levegőt. Ha a tápegység felülre kerül, akkor annak a ventije kihúzná a dvga + proci által termelt hőt + a ház hátuljára aggatott is.
Akkor így is csinálok egy "skiccet".
Majd csak végleges lesz.
-
Dani_kp
addikt
válasz
imibogyo #1171 üzenetére
Én meg végül is úgy döntöttem, hogy csak kicsit karcsúsítok az eredeti elképzelésemhez. A formavilághoz ragaszkodom, és ha megdöntöm azt a panelt az elején 45°-ba, akkor sajnos sokkal kisebbre nem szabhatom a házat.
320 x 200 x 320 -> 300 x 190 x 300
Maximum a magasság és hosszúságból 1-1 centit tudok lefaragni. Többet nem nagyon, mert akkor már inkább "kockára" fog hasonlítani, azt meg nem szeretném.
-
Dani_kp
addikt
A ház elejét elcsúfítaná a ventilátor...mondjuk, ha matt fekete lesz a ház, akkor egy fekete venti, szintén fekete porszűrővel nem lenne annyira feltűnő.
Még gondolkodom rajta. Sajna nem vagy egy nagy mágus a ehhez a google sketchup-hoz, akár mennyire is egyszerű. Így vér profi művet biztos, nem tudok benne készíteni.#1169 Pete55555: a táp előrehelyezése nekem is eszembe jutott, inkább legyen kicsit hosszabb, mint alacsonyabb. Megcsinálom, ilyenre és olyanra is. Plusz az oldal és előlapra való hdd + ssd rögzítésen is gondolkodtam.
Ami fix, hogy egy 120-as vagy egy 100 mm-es légkavaró lesz hátra felrakva.szerk.:/I] de először is megnézem, mit mutat 300x190x300 mm-es méretben.
-
Dani_kp
addikt
válasz
Pete55555 #1166 üzenetére
Igen, nem lett volna rossz, ha kisebb, mondjuk a hosszból le tudok faragni 1,5-2 cm-et.
Nem áll szándékomban nagyon alkatrészeket cserélni (lsd. mostani konfigom), de szeretném, ha "szabványos" lenne, tehát, atx méretű tápegységet fogadjon, és ha később mégis bővíteném vagy cserélném, akkor egy 2 slot-os vga-nak is kihagytam a helyet.Sajnos szélességre pedig, muszáj azt a 20 cm-et tartanom (így a bele 19 cm), mivel a brocken 2-höz ragaszkodom és méretre a legnagyobbak közé tartozik.
Bár úgy tudnék még nyerni néhány centit, hogy ha merőlegesen lenne berakva a lap a mostanihoz képest, mint a bitfenix prodigy-ben.
-
Dani_kp
addikt
válasz
Dani_kp #1164 üzenetére
Gyors megcsináltam a hátsó kivágásokat, plusz beraktam 1-2 komponenst.
A tápegységet újra kell pozicionálnom, 2,5 mm-el arrébb kell raknom, hogy pont középen legyen. Viszont, nem tudom, hogy mi legyen azzal a feleslegesen nagy hellyel. Jelenleg 1 hdd és 1 ssd-m van, ezt majd később +1 hdd-vel akarom bővíteni és ennyi. Alulra egyszerűbb volna rakni azokat, de akkor felette üres lenne, ha pedig felülre rakom, akkor meg alul lesz egy tátongó űr, oda max. beraknám a dvd írómat (éven 4-5x írok is vele
). De akkor meg nem lenne letisztult a gépház eleje.
Vélemény?
Azt nem írtam feljebb, hogy a 45° panelen kapna helyett a bekapcsoló gomb, az audio és az usb bemenet.
-
Dani_kp
addikt
Egyenlőre csak egy félkész tervvel vagyok meg, mivel folyamatosan agyalok és változtatok rajta. A kinézet eddig végleges, legfeljebb méretben fog változni egy kicsit.
Magasság x szélesség x hossz
320 mm x 200 mm x 320 mm, ezek a külső méretek. Falvastagság 0,5 mm, ezzel kapcsolatban lenne, olyan kérdésem, hogy mennyire volna durva, ha 0,5 mm vastag alulemezből készülne? Nem volna túl vastag? Elvileg van 0,3 mm-es is, de az elsődleges szempont, az a merevség és a tartósság volna. Nem szeretném, ha összecsuklana.Illetve, ha 0,5 mm-es vastagság mellett döntök, akkor meg már készülhetne plexiből is. Az talán, annyiban volna "könnyebb", hogy az tudnám ragasztani is, még az alulemezt mindenképpen hegesztetném (sajnos se tudásom se eszközöm hozzá). A minőség és a tartósság az első, de "fontos" volna, hogy ne csak a tervezésből vegyem ki a részem, hanem ha lehet, akkor minél több mindent magam csináljak.
Az átlátszóság megint mindegy, mert festés lesz a vége, anyagtól függetlenül.
+1 kérdés:
Gáz ha rakok rá reset gombot? Nem tudom, hogy manapság ez mennyire "divat". -
Dani_kp
addikt
Hali mindenkinek.
Felraktam ezt a Google SketchUp nevű programot, de elsőre nagyon meredeknek tűnik
.
Rajzoltam egy téglatestet, hogyan tudok neki méretet megadni?Illetve láttam ezt a honlap amit itt linkeltetek a topicban, sok hasznos dolog van benne. A kérdésem az ezzel kapcsolatban, hogy csak letöltöm és megnyitom a sketchup-al és csak "belehúzom" a készülődő gépházba?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest