-
Mobilarena
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blans
csendes tag
"Tehát azt mondod, hogy a szomszéd gépéről (?) lekérve az elérhető hálózatok listáját, azon rajta van a te hálózatod neve is (vagyis az SSID-d)? Mert a számítógépek nem lehetnek ám rajta, fogalmilag sem. Ha ez a helyzet, akkor tiltsd le az SSID-broadcast funkciót, és ne felejtsd el elmenteni utána a beállításokat a router webfelületén."
Innen indultunk csak jól össze kutyultam amit kérdezni akartam
Az SSID-broadcast funkció le van tiltva és el is lett mentve.
Amikor mind a 3 gép be van kapcsolva az én gépemen az elérhető hálózatok listájában nem szerepel az SSID. Ez így normális, mert le van tiltva.
De! a másik két gépen miért látható ott az SSID az elérhető hálózatok listájában, amikor le lett tiltva?
-
Blans
csendes tag
"Mod. #8900-ra:"
Most már kezdem tisztán látni a dolgokat, abból amit utólag hozzáfűztél.
Nekem a WPA-PSK van beállítva hálózat hitelesítésnek és TKIP adattitkosításnak.
Ezt pár napja csináltam meg, és azóta még nem volt gond a sebességgel.
Nagyon köszönöm a segítséged, sok minden most vált világossá elöttem
-
Blans
csendes tag
A szomszédomnak is wi-fi hálózata van.
Erről van szó itt jelenik meg az SSID név pedig le van tiltva."Az SSID-szórás tiltása mellesleg egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lehet kapcsolódni, hiszen rejtett SSID-jű routerre vagy AP-re is fel lehet csatlakozni, ha egyébként tudjuk az SSID-t"
De ha csak én tudom akkor más biztos nem fog kapcsolódni.
-
Blans
csendes tag
Köszönöm a választ, de közben lázas beteg lettem, ezért nem jelentkeztem előbb.
"Ha kikapcsolod az SSID-szórást a routeren, akkor a wifi-kliensek egyszerű lekéréssel nem fogják látni az AP-t vagy wireless routert az elérhető vezetéknélküli hálózatok listájában."
Ez a dolog lényege, lehet rosszul fogalmaztam, (egyébként kezdő vagyok a témában ).
Ki van kapcsolva az SSID szórás és a wifi-kliensek lekéréssel még is látnak a 3 közül két gépet. Azt szeretném elérni, hogy mind a három gép rejtve legyen a többi wifi-kliens elött.
Laikus nyelvre lefordítva: átmentem a szomszédhoz és ott a saját gépem nem volt látható, viszont a két öcsémé igen, tehát a szomszéd némi rosszindulattal akár kapcsolódni is tudott volna.
A MAC szűrés pedig úgy jön ide, hogy valaki azt tanácsolta, ha bekapcsolom akkor a gépek rejtetté válnak a többi wifi-kliens elött. Persze erre már magamtól is rájöttem, hogy ez nem így van
-
Bandus99
őstag
Koszonom neked is es az elotted ironak is a valaszokat.
Termeszetesen nem 1 klienssel kellene hasznalni.Ha jol ertelmeztem, akkor elviheto a routertol az antenna kabellel, de csak ugy celszeru, hogy mindkettot viszem es ahova kerulnek ott is 12cm-re vannak egymastol. (tudom ennyi erovel miert nem a routert viszem oda) Ez most csak elvi kerdes volt.
A masik kerdesem a gyarilag fent levo antennanak mekkora a teljesitmenye?
Latok boltban kaphato antennakat pl TP LINK 8dBi. Kerdes van e ertelme 2db antennat lecserelni erre, lesz e elorelepes a lefedett teruletet illetoen?
Feltetelezve hogy lecserelheto es van ertelme, akkor ezeknel is el a 12cm tavolsag egymastol?Koszonom.
-
KicsiPo
csendes tag
Köszönöm a választ. Sikerült nagy nehezen összelőnöm. Ami bezavart neki az az volt, hogy ha a routeren WEP2 titkosítást állítok mondjuk be, akkor már nem hajlandó beengedni az AP-t. Ha arra is lenne ötleted hogy hogyan állíthatnám be mind a kettőn, hogy legyen titkosítás is megköszönném
Csak mert a repeater módnál összesen MAC címet kér, és nem lehet megadni neki hogy a másik eszközhöz miként tud csatlakozni. Marad nekem a MAC address szűrés? Csak akkor minden haverom gépénél mobiljánál be kell lőni
-
sbazsi
veterán
akkor lehet én fogalmaztam rosszul.
tehát fix ip cím alatt azt értettem, amikor a routeren a mac addresshez hozzárendeltem egy fix ip cimet. nem azt, amikor az eszközön én állítom be.
ezt én eddig a dhcp tartományba tettem.
és sehogy sem tudom megjeleníteni azt amit eddig megadtam, pl módosítás céljából.na majd v24 sp1...
remélem. -
-
sbazsi
veterán
nem tudtam, hogy mindenhol ugyanazok a fájlok vannak.
most lekaptam ezt: dd-wrt.v24_std_generic
valamikor a jövő hét elején felteszem, és bekonfigurálom.
most már legalább tudom, hogy a statikus ipket a dinamikus tartományon kívülre kell tenni.
aztán remélem, hogy ez a firmware rendesen megmutatja a statikus tartományt is.
bár lehet, hogy az kavart be, hogy a dinamikuson belülre tettem a statikust is.
na mindegy, majd meglátjuk -
sbazsi
veterán
egyébként mivel tud többet a v24 sp1?
egyébként melyiket kellene letölteni hozzá?
itt kattintok:
wrt54gl v1.0 és wrt54gl v1.1 link van.
kattintok, na de melyiket kell letölteni? -
sbazsi
veterán
bemegyek az administration/services-be.
ott nézem a static leaset
nyomok, hogy add, kitöltöm, nyomok save.
és sehol nem látom amit beadtam.
nyomok megint add, megint kitöltöm, egy másikkal, semmi.
ezek után ismét kitöltöm, a korábban már kitöltöttel, és azt írja, hogy már a listában van. ennek ellenére a nyomtató más ip címet kap.ideiglenesen a nyomtatónak fix ip címet adtam meg. no de mi lesz, ha a router oda oszt egy gépet.
-
Fricu
tag
-
Fricu
tag
A dlink DHCP tartománya 192.168.0.100-199. Vagyis maradhat a linksysnek a 192.168.1.1 gyári ip cím?
A dlink dhcp oldalán megjelent a linksys MAC címével a dinamikus DHCP kliensek között 192.168.0.103 címre kiosztott ip-vel egy "unknown" gép, a címet pingelni lehet, de netezni nem lehet.
Azt írod, olyan ez, mint egy laptopwifi adaptere. Engem az kavar meg, hogy a routernek is van MAC és IP címe, meg a hozzá kapcsolt pc-nek is, (most erről konfigurálnám)
nem világos mikor melyiket hol kell beállítani -
Fricu
tag
köszi
addig ok, hogy wifi wireless client mód, B/G mód mixed (hátha lesz mindkét típus), SSID:dlink, és save. DHCP szerver kilőve, save. Ha a "wieless client"módot választom a wifi beállításoknál, nem engedi a "WAN/Internet" fülön a disabled-et, tárolásnál vinnyog hogy "Wireless Client mode requires a valid WAN setting (usually DHCP). -
-
Fricu
tag
Hát két kimenetet rövidrezárni elég necces, ha nincs megfeleleő védelem belül, én nem mertem-merem.
A lapot nem volt kedvem visszafejtegetni, meg lehet, hogy többrétegű is, szóval lehet, hogy ment volna a 4,7 KOhm nélkül is, nem tudom. A legfelső hely üres, arra most rámértem, ott tuti sorba kerül az ellenállás, a többit nem tudom, én le nem szedem az SMD-ket, alig hittem, hogy rákerüljenek
Az AP módot én nem találom a gyári fw-ben, ha tudod merre keressem, megköszönném az infót, akkor nem tennék rá mást, nem tervezek variálást.
Visszaolvastam ezt az oldalt, nekem az jött le, hogy nem tudja alapból, sőt a Linksys drót is ezt mondta nekem.
Üdv -
nebancsa
senior tag
Értem, akkor nem rendelek csatlakozó átalakítót...
Csak fellelkesültem a kezdeti sikerektől, ilyet még nem csináltam
Mindenesetre van egy bridge-em, azzal meg tudom oldani könnyen, hogy a külső adót behozzam a házba. Mindenesetre így is szuperül működik. Lehet így hagyom, hadd dolgozzon csak egyedül a linksys. Esetleg tudsz ajánlani eszközt amibe két rádió egység van beépítve? -
-
igor-hu
tag
Köszönöm szépen!
Ha meg lesz a router lehet megpróbálkozok a flasheléssel. Mennyi az esélye annak hogy elrontom esetleg a router használhatatlan lesz utána?
Még egy kérésem lenne.Egy linket tudnál küldeni ahol megtalálom a szükséges leírást(lehetőleg magyarul vagy angolul) és a szükséges fájlokat.
A flasheléshez szükség van vmi spéci kábelre vagy egy egyszerű hálózati(lan) kábel megfelelő?Válaszodat előre is köszönöm!
Benedek
-
petir
senior tag
Őőő már irom is
tehat :
Network
IP Filter Maximum Ports : 512
Active IP Connections : 485
Szazalekos ertek : 95%Gondolom ezen novelnem kell . Erdekes mert ezt irja (Default: 4096, Range: 256 - 4096) amugy reset utan o magat 512-re allitja. Itt maradjak egy aranykozep utnal vagy megadhatom a maximalis erteket nyugodtan ???
TCP Timeout : 3600
UDP Timeout : 120szinten nem nyultam hozza 90mp-es hard reset utani ertekek.
Ezekkel nekem kell jatszani es majd kitapasztalom hogy mi a jo szamomra vagy tudtok adni valami megkozelito erteket? -
hzcs
senior tag
Igen, ezek be voltak pipálva, gondolom ellenkező esetben nem működne.
Nekem csak 1 bejegyzés kellett, egy symbianos program aktiválásához
Bár most, hogy kikapcsoltam a local dns pipát, de a sort benne hagytam, így is még az átirányított címre mutat, pedig a gépet már újraindítottam, igaz a routert nem. -
hejnekem
csendes tag
Pontosan a WRT54GC a típusa, a firmware az 1.03-as (azt nem tudom hogy gyári-e, de gondolom az). Fájlcserélőt használok, de ezzel sose volt gond és természetesen kipróbáltam úgy is hogy kikapcsoltam minden netes programot, ami terhelheti, de úgy is lassú maradt. Szerintem egyszerűen elromlott a router.
Kommy: Kössz, kipróbáltam, de nem lett jó.
-
petir
senior tag
Esetleg magyar leiras nem letezik errol a dologrol? Tomato sokkal jobban tamogatottabb... pl azt is olvastam a ddwrtrol hogy letezik magyar nyelven de az oldal amin volt az megszunt.. errol esetleg valaki tud valamit.. jok ezek az angol leirasok csak par dolgot nem ertek benne ugy meg nem igazan kezdenek neki..
-
törölt tag
1.5dBi kontra 7dBi. Amúgy drágának drága.
De zongorázni lehet a külömbséget.Más.
Tomato RAF 1.25.8515.5 ND Testing.
Changelog:
_ DNSMasq 2.49
_ Busybox 1.14.2
_ Passive mode for Wireless Survey
_ Regulatory mode for wireless
_ Wireless Auto channel by default
_ TCP_Conntrack up to 8192 connection
_ Allow multiple MAC address per device
_ SSH remote forwarding allowed
_ More precise match for l7 ftp pattern
_ Miniupnpd updated to ver. 20090605
_ Wan_is_a_LAN feature included when WAN is disabled
_ All the features of Official Tomato 1.25
_ All the features of Tomato RAF
_ ND version with wireless driver 4.158.4.0
_ 140 IP/MAC in restriction table
_ 140 IP/MAC limit in IP/MAC limiterJelenleg 12-en teszteljük.
Néhány nap múlva végleges release. -
crea1984
tag
Nekem CDFE .. azaz a 7es
na de jo, h megint a legrosszabbat sikerült megvenni
Aztán árban ez se volt olcso annak idején.. nem ilyen leértékeltként vettem volt egy másik széria is amikro vettem az is valami wrt54.... csak az sokkal olcsobb volt meg olvastam, h gyengébb, na mondom nekem ez kell... hát hiába
Köszönöm a válaszodat!
-
8zabi
őstag
akkor biztos előfordul, ha a wzcs kezeli a wifi-t, hogy mit csinál pontosan percenként.. hát lehet a microsoftot kéne megkérdezni
mindenesetre nekem linksys wmp54g-s kártyával csinálta, kipróbáltam többfajta drivert, az eszközkezelőben a kártya spéci beállításait állítgattam, de nem értem vele semmit
egyedül az a program, illetve a parancssoros bűvészkedés használta linksys programmal nem nézem, mert az nem tud service-ként futni, igy bejelentkezésig nincs hálózat a gépen, viszont sokszor szükség van rá
-
T 1000
aktív tag
Köszi! Van egyéb tipped, hogy miért szaggat a net? Az az érdekes, hogy ha mondjuk letöltök, akkor akár 8-10 megával is szépen jönnek a zuccok, mindennemű szakadozás nélkül. Ha felmegyek a játékszerverekre (mindegyiken csinálja) akkor pontosan ugyanannyi idő után egy pillanatra megszakad, szerintem biztos hogy nálam van a bibi.
-
Integra
titán
őszintén?
sok éves tapasztalataim alapján az fw frissítés csak egyfajta utolsó próbálkozás..
miért oldaná meg? sok éven át hozzá se kellett nyúlni, mindent csinált tökéletesen a router, majd egyszer csak ezt kezdte el. persze, elöregedhet a lan-nal csatlakoztatott pc is, de akkor újabb másik pc esetében nem kéne, hogy ezt csinálja.
én valamiért csereérettnek érzem a routert
viszont akkor felmerül a kérdés, melyiket érdemes vennem linksysből a következő 5-6 évre? -
lenbazso
csendes tag
Wlan router. Szeintem nem kaptak, meg lett a gond. Nem lett a kliens router ip címe átírva 192.168.1.1-ről, így mindkettőé az volt. Jelenleg most kliens bridge módon van.
Kösz az infot, és még jól jönne egy kis okítás.
"Ha a saját hálozatban lesz kliens..." Ezt nem értem. Azt hittem ez miondenképp így van, ha kliens router segítségével akar netezni az ember. DHCP szervert akkor kell engedélyezni, ha az ip-t a pc a routertől akarja kapni ugye?Azt még értem, hogy ip, maszk meg átjáró, de mi a címtartomány? Hol van a dhcp által osztott tartományon kívül? Titkosítás mindenképp kell, vagy csak a biztonság miatt? Wireless ISP net szolgáltatót jelent?
-
scansat
tag
Kösz szépeni! Sikerült.
Még egy utolsó kérdésem lenne. Ismerősömmel olyan előfordult már, hogy valszeg a rosszul beállított hálózatába valaki belekotort. A Routeren lekorlátozta neki a sávszélességet, használta a netjét..stb. Szóval szerinted kivédhető az ilyen külső támadás? Elég sok rosszat hallani a wifis biztonságról. Szóval mivel neked is ilyen van te mit tanácsolsz? Mármint biztonsági beállítások terén? -
scansat
tag
Szia!
Igen, ezt logikailag értem, csak a helyismerettel vannak gondjaim. Konkrétan hol van ez (kliens híd) a DD-WRT menüben? És az eredeti Linksys Firmware is tudja ezt? A helyzet az hogy most tanuljuk a suliban a cisco routereket, de wifis otthonit nem csak ezeket a böhöm cégeseket. És maradok a WRT54GL-nél. Márkahű vagyok mint a magyar háziasszonyok...
És mégegyszer köszi. -
scansat
tag
Szia!
Igen, igazad van, de kliens oldalon is router lenne jobb mert külső antennás kliens is kb abban az árban van mint a wrt54gl. Plusz a router azért is lenne jobb mert erre csak rádugom hálókábellel a klienseket és már mehet is linux alatt a net. Kliens kártyákhoz meg heggesztgethetek linux alá drivert. BRRR.
Packet Tracerrel próbálgatom a beállítgatások, de egyenlőre a két WRT54GL nem akar csatlakozni egymáshoz. Kérdés: hogy tud kommunikálni egymással wifin két WRT54GL? Mit kellene beállítsak? -
FefeeX
veterán
thanx, egyelőre frissítettem DD-WRT-re, a standardre két körösen... Azóta még nem kellett releaselnem a DHCP-t, előtte viszont igen, mert mire hazamentem megint nem volt net... Remélhetőleg ez megoldja... (UPnP most tiltott a routeren - gyakorlatilag azt se tudom mi az , de a DD-WRT alapból tiltja, a gyári szofton meg engedélyezett volt - és erről hallottam hogy néha buggzik)
Remélem jó/jobb lesz így... Torrentet egyelőre nem próbáltam, mert nincs olyan amit töltenék, illetve van,de arra meg már nincs helyem...
-
FefeeX
veterán
Köszi a kimerítő választ.
A torrentek, p2p programok számára akkor mennyi az a szál mennyiség, ami még engedélyezhető?
Amúgy érdekes dolog, notiról wifin a torrent max sebessége 1,0 MBps, nem megy feljebb, ezelőtt D-Linken kábelen elérte a 2 megabájtot is... Ez is lehet valami gyári korlátozás?Ezek szerint se SD, se repeater nem fog kelleni...
Az ISP az alapján azonosít, de érdekes mód, mint mondtam a D-Link routerrel eddig nem volt még ilyen problémám, ezzel meg releaselni kellett, mindkét alkalommal. Mondjuk ott klónozott MAC-címmel használtam (azóta azt a hálókártyát már nem is használom, aminek a MAC-jét klónoztam oda) - de mivel 3 MAC engedélyezett a gold chellonál, gyakorlatilag egy 5 portos gigabit swith-el is oszthatnám a netet... 3 felé, 3 fix gépnek... kábelen... A gáz csak az hogy 1. gyakran van más gép is használva, nem szeretem a regisztrál, kihuz-bedug procedúrákat, főleg hogy a jelszó állandóan lejár, és 10 perc teló újat kérni...
Ergo, csak ne legyen több ilyen DHCP szarság... Meg azért szomorú vagyok, hogy 22Mbitet tud csak 3 méterről az 54Mbites eszköz...
-
veze
őstag
köszi..
fejlemény hogy akitöl probaltam nála valamiért nem megy most se, aztan egy másik ismerös probalta töle, igen. tehat legalabb a beállítas jo.. bejött a login ablak a fix ip-s cimmel is meg a dyndns cimmel is. mosmár azt jo lenne tudni milyen portot enged ki a céges mert a 8080-at ezek szerint nem..valami olyan kéne amit nyitva kell tartania más miatt? mi van ilyen általanos? a logmein pl. simán kijut.. -
mezis
félisten
Köszönöm, így már számomra is egyértelmű.
Azért vagyok ennyire szkeptikus, mert amivel eddig találkoztam routerek, azok is tudták a WPA-PSK titkosítást mindaddig, amíg be nem kapcsoltam a WDS üzemmódot, mert a repeater üzemmód csak így jött, de akkor már csak a WEP titkosítással lehetett működésre bírni.
(Három is ezek közül nem is olyan öreg, van amelyik egészen friss sw-el futott. Azt hittem már, hogy a WPA titkosítás és a repeater üzemmód összeférhetetlenek. Egyes gyárak ennyire lusták ?)
-
ecaddict
senior tag
Nem WRT54G routerem van (hanem WL500gP, HW-modos, 128M RAM-al) és sávszél managment-et sem használok, de a dolog általános volta miatt egy két gondolat.
A forgalom szabályozás nem csupán a tc parancsok bonyolultsága (ill. azok gyenge dokumentációja) miatt zürös dolog. Tényleg előfordulhat, hogy csak feleslegesen eszi a procit minden hatás nélkül (ill. extrém esetben negatív hatással) ill. a másik végletként csodákat tesz (de ettől persze még több sávszélességed nem lesz).
Tipikus példák amikor érdemes lehet használni:
-Relatíve nem túl nagy sávszél rossz uplink/downlink aránnyal (tipikusan DSL variánsok, feltöltés a 1/8 vagy még kevesebb a letöltési sebességnek)
-Több felhasználó a router mögött és nem szeretnéd, hogy valaki tömeges adatforgalommal tönkretegye az interaktivitást igénylő alkalmazásokat (játékok, chat, böngészés, remote terminal stb) és a szolgáltató nem alkalmaz már eleve valamilyen forgalomszabályozást (vagy az nem érvényesül mert elegendő sávszélessége van a szolgáltatódnak)A példákat hosszan lehetne folytatni de nemcsak erről szeretnék most írni.
Ami egy kicsit megnehezítheti a forgalomszabályozást az az, hogy a forgalom mennyisége időben is és térben is változó. Konkrétan este amikor mindenki netezik (bix.hu) a szolgáltatód is jó eséllyel belefut sávszélesség korlátba mig hajnalban aligha. Hogy ilyenkor mi történek az egyrészt csak sejteni lehet, egyébként meg mivel nincs ráhatásod felesleges találgatni.
Ilyenkor egy forgalmas webszerver elérése problémás lehet még akkor is, ha a szolgáltató a web forgalmat nagyobb priorítással kezeli. p2p protokol meg még vígan mehet, ha az nem megy át sávszélesség korlátos helyen (pl. közel van a peer).
Gondolom ilyesmit aki figyelt már észrevett.Itt az első gond. Erre az időben és térben (IP cím függően) változó (elérhető) sávszélességre kellene a router forgalom szabályozást csináljon. Azok az algoritmusok amik arra alapszanak, hogy ismert a sávszélességed itt vagy kiesnek, vagy nem mindig lesznek optimálisak.
Hogy miért is lehet fontos tudni a feltöltési sávszélességed (nem mondtam még igazából csak erre lehet jó forgalom szabályozást csinálni, ami lefelé történik az inkább policing azaz csomagok eldobása abban a reményben, hogy a túloldal visszafogja magát)?
Ha olyan ütemben küldi a router az IP csomagokat ami át is megy a hálón akkor amikor legközelebb eljut oda, hogy ismét küldhet csomagot ki tudja választani a leggyorsabban küldendőt.
Ellenben, ha gyorsabban kezd a router küldeni, akkor az valahol fel fog torlódni (várakozási sorba kerül). Ekkor legközelebb hiába is szedi elő a router a leggyorsabban küldendőt az csak akkor fog sorra kerülni amikor az előtte lévő potenciálisan lassabban küldendő csomagok feldolgozásra kerültek (adott esetben ezen segíthet ha a szolgáltató valamilyen forgalom szabályozást csinál).Ez alapján azt hiszem már érthető mért pont a DSL-eknél ahol aránytalanul kicsi a feltöltési sávszélesság a leghatásosabb a forgalom szabályozás. Mivel a letöltött csomagokhoz a legtöbb protokolnál tartozik valamilyen visszaigazolás (ami a feltöltési sávszélességed használja), és bár ezek a csomagok csak töredéke a letöltötteknek, a nagyon rossz feltöltés/letöltés arány miatt már ez is elviheti a feltöltési sávszélességed nagyrészét.
Ezen igazából csak a fel/le arány javítása segítene azaz egy jobb technológia.
Mindenesetre a kicsi feltöltési sávszél jó eséllyel teljesen mindig megvan mint a nagyobb. Kérdés, hogy ez vigasztal-e.Persze ha csak annyi a feladat, hogy az elérhető sávszélességet kell arányosan elosztani az még mindig megoldható. Persze kérdés hogy egy rosszul beállított forgalomszabályozás ami egy nagyobb éjszakai letöltést megnyújt nappalra vagy még rosszabb esetben estére jó üzlet-e.
Ebben a témában még bőven lehetne eszmecserélni, most ennyi jutott hirtelen eszembe.
-
ecaddict
senior tag
Valójában jó eséllyel minden firmware-ben megvan a lehetőség, csak mivel nincs hozzá grafikus felület meg lehet vele szenvedni mire összejön egy rendes konfig.
A kulcsszó a tc (traffic control) parancs.
Linux dokumentációk között megtalálható:
Linux Advanced Routing & Traffic Control HOWTO
A 9-es fejezetet kell nézni (főképpen).Van külön tc howto, de vsz. ez nem fed le mindent.
Ezek tényleg haladó doksik, ha nem vagy jó parancssoros Linux-ban ill. hiányosak a hálózati ismereteid vsz. nem fog összejönni.
De lehetőség az van.
-
andorra
őstag
"Először is: milyen 'bemutató videóra' gondolsz?"
Erre:
http://www.youtube.com/watch?v=u0uYtm-b3O4"A router teljesítményén állítottál, és ott nőtt meg a vételi jelszint? Az a 21 / 23 pedig micsoda, milyen mértékegység? A százalék nem ér"
Valóban. Zárójelben azt is hozzátettem, hogy Tomato. A Tomato "Device List" almenüjében, van egy "Quality" oszlop. Ebben látható az aktuális wifi kapcsolatok jelszintje, hogy milyen mértékegységben azt nem tudom (a legvalószínűbb, hogy százalékban)
Rendkívül hasznos szolgáltatás az antenna beállításnál "adó oldalon", mert ahogy mozgatod a Router antennáját, azonnal látható az eredménye és ezért könnyen megtalálható az ideállis beállítás."Gondolod, hogy egyik irányban más utat választ a hullámterjedés, mint a másikban, ha az állomások és az antennák helye változatlan marad?"
Igen, azt gondolom, lehet ugyanaz, de lehet akár eltérő is.
-
andorra
őstag
Továbbra sem egyértlemű számomra, ha csak a jobb oldali antennára kell a parabola, mi a szerepe a balolodalinak?
Mivel nálam a router a földszinten van, valószínüleg a jelek különböző visszaverődések után jutnak el az emeletre, kérdés hogy egy irányított antenna ilyenkor mit hoz, különböző irányokba forgatva. Feltételezem, hogy a legjobb adásirány nem okvetlenül esik emiatt egybe a legjobb vételiránnyal. Mindenesetre készítek egyet és bemérem mit hoz a gyakorlatban. Valaki próbálta már ilyen szituációban?
Egy példa a jelerősség emelésére: 55 ről 99 mw-ra: .21 ről 23-ra emlkedett a vételi erősség. (Tomato) -
UCNLM
tag
Ok, mondjuk, hogy biztosnak hitt forrásból, nincs okom egyelőre kételkedni.
Az általad említett oldal szerint békéscsabáról származik az ip címem, nos attól kb 250 km-re vagyok, uh ez a rész letudva, az ip címem nem jó. Olyan, mintha proxy-n keresztül neteznék... Speedtest.net is belgrád-ot írja legközelebbi szervernek, holott Bp itt van a szomszédban.
Ja, amúgy nem tudtam eddig hogy nézhetném meg, köszi a linket. Magyar Telekomot ír szolgáltatónak, szóval eddig oké, de nem lehetek hatos (ezek szerint körzetenként is változik).
A MAC cím klónozást kipróbálom, jó ötlet.
A képzelőerőmmel nekem nincs bajom, mégis ezu történt de hogy miért azt nem tudom. Router nélkül minden rendben van, szóval a router a ludas, de hogy miképp azt nem értem, és az i-re a pont az ip cím fix volta. Mostmár több, mint egy hete ugyanaz az ip címem, ennyi idő alatt rásegítés nélkül is változnia kellett volna... -
04ahgy
nagyúr
Értelek, és köszönöm, akkor egyelőre nem szedem szét, habár gari már nincs rá. Most, mire olvasom a hozzászólásod, már fenn figyel a DD-WRT Micro. Őszintén szólva fel sem merült bennem, hogy a Tomato nem lehet jó, de most elolvastam az oldalán, és valóban... Korábban azt hittem, hogy a WRT54G = Tomato lehetőség, de beláttam, hogy ez nem igaz.
Úgy voltam vele, hogy DD-WRT-vel már találkoztam, és jobb az egységesség alapon ez megy fel. Kiválogattam az oldalán a WRT54G v5.1-et, és feltelepítettem a DD-WRT-t. Most a bőség zavara áll fenn, annyi a tudása és a szolgáltatásai, amitket biztosít. Olvasom is bőszen a sok tutorialt.
Az antennákra visszatérve: ez nem megnehezíti, de bonyolítja a dolgom. 300-400m-re kellene elvinni a jelet, ez csak irányított antennával valósítható meg. De akkor meg nincs helyi, körsugárzott vétel. Az lesz, hogy egy olcsó, low-end WiFi routert rákötök a wireless bridge-ként szolgáló WRT54G-re.
HGyu
-
SeaShark
tag
Jogos a lebaszás
és elnézést épp most vagyok benne a haver routerébe, és a te általad említett standard van benne.
Firmware Frissítés fülön
Firmware frissítés után a router újraindul: - ne induljon újra vagy gyári beállítások visszaállítása van. (gondolom erre gondolsz)
Probáltam és probálok rendes(magyar, mer tegy kicsit nehezen megy az angol)) leírást találni. -
SeaShark
tag
Tudom hogy láma lesz a kékrdés de fel kell tennem:
Én úgy tudom hogy a linksys wrt54gl nek nagyom a memoriája 16mb
(a haverom azt monta hogy nek ia mega van fent, lehetséges?)
a DD-wrt az első bejelentkezéskor adja fel a lehetőséget a teljes törlésre, amivel elvesznek a beállítások?
Ha igen akkor a mini-nél is meg kell tenni.UI: Lesz majd kérdésem, de most mennem kell.
Köszi
-
-
Siriusb
veterán
Köszönöm szépen a kimerítő választ. A manualokat átböngésztem, csak abban nem találtam választ, azért írtam ide. Régebben kábellel volt összekötve a 2 router, persze úgy simán meg lehetett oldani, még én is be tudtam állítani. Ez már nem ment, ezek szerint azért, mert nem lehet.
Egyszerűbb lesz, ha más úton közelítem meg a problémát. -
-
Z-Tom-ee
csendes tag
Igen, FELTÁMADT!
A hibát nem tudom, de az ott kapott micro_generic fájlt felment, majd kb másfél perc mulva megszűnt a power villogása, és utána elérhető lett. (az IP is átállította 1.1 végűre) Kicsit szokatlan a felület így elsőre, de azt hiszem kipróbálom, nincs most kedvem a régit visszaszenvedni.
Még egy jelszó kéne a belépéshez, mert csak a bejelentkező ablakig jutok...
-
Z-Tom-ee
csendes tag
Tudtam én, hogy ez sántít, csak nem értettem, hogy miért nem jelez valami hibát legalább... Egyébként csináltam egy backup-ot a komplett cuccról - igaz még 2 napja, de akkor is egy fw töltés után - és úgy fest felmenni felmegy. (nemcsak a CFE, az egész fájl tartalmaz kódot) Próbálkozom még ezzel-azzal...
-
Z-Tom-ee
csendes tag
Látom körbenéztél te is pár helyen...
Ha elküldöd, azt megköszönöm, végülis egy próbát megér. (amíg van ötletem/ötlete másnak, addig nem szívesen dobom ki) Bele csak annyit piszkáltam, hogy a JTAG-nak beforrasztottam egy tűsort - mivel csak a helye volt meg. Tegnap már idehoztam a csavarhúzót is, de még tűrtőztettem magam.
A kábel egyébként nekem is olyan 15 cm körül lehet. (régi IDE kábel kicsit megnyesve)
Csinálok egy mentést, megnézzük, mi van benne. Ámbátor lenne egy érdekes kérdésem: ha valóban 2 MB-os a flash, ahogy mondtad (meg ahogy máshol is írják, és ahogy azt a repait kit progija is írja minden egyes alkalommal) akkor hogy mehet fel rá 2,8, sőt 3,2 MB-os kernel? Csak mert tftp-n keresztül tegnap feltoltam rá egyet, mindennemű hibaüzenet nélkül...(persze azzal sem voltam kint a vízből, úgyhogy töröltem is)
Keresgéltem még mellé, és láttam a Tomato nevű fw-t több helyen is. Van róla egy cikk, ami nagyon tetszik, grafikus kijelzés, csomó újítás, stb. Annak nincs véletlen egy micro verziója? Kipróbálnám. (persze ha már megy az alapgép) -
Z-Tom-ee
csendes tag
Nem tudnál nekem egy működőképes CFE és KERNEL.bin fájlokat lementeni? Kezdek kifogyni az ötletekből... A power LED - akármit csinálok - villog, és nem hagyja abba. (arra gondoltam, hogy ez alapján az fw akkor rendben lehet, mivel a LAN LED-ek már rendesen üzemelnek, csak a bootolás nem megy neki; próbáltam néhány CFE fájlt, de eddig semmi eredmény)
-
Z-Tom-ee
csendes tag
Mod.: A MAC-címet meg lehet, hogy nem a legjobb ötlet simán binárisan átszerkeszteni a bootloaderben, mert ki tudja, milyen ellenőrző összeget vagy CRC-t tartalmaz a fájl. Erre utólag is van lehetőség az nvram átkonfigurálásával, a már működőképes routernél.
Ja. Valaki annyira kihangsúlyozta, hogy a repair kit egyik alprogramja a MAC cím alapján generálja a CFE-t, hogy azt hittem, csak a sajátommal fog működni... Akkor felteszem az érintetlen CFE-t, aztán a micro-t...
-
Z-Tom-ee
csendes tag
Kicsi lépésekkel haladok, de legalább haladok. (valamerre) Az általad adott linről leszedtem a CFE-t, átírtam benne a MAC címet a sajátomra és feltoltam. Az eredmény az lett, hogy egyértelműen ping-elhető a cucc. Ezután feltoltam 2 gyári fw-t - linksys oldalakról - tftp-n, ezek 5 mp alatt fent voltak, a folyamatot pedig sikeresnek ítélte a gép. Azonban nem változott semmi: a power LED ugyanúgy pislog és a böngészős felület sem érhető el. A DD-WRT-t honnan tudom leszedni? (azt hiszem, nekem nem ez a fajta van a linksys oldaláról)
-
Z-Tom-ee
csendes tag
Ha teljes flash-törlés csináltál...
Ez elvileg megvolt, a következőket használtam:
- erase:cfe
- erase:nvram
- erase:kernel
- erase:wholeflash
A gond az, hogy csak úgy hajlandó megcsinálni, ha utána teszem a "/noemw" kapcsolót is, ami kihagyja a lépések közül a memória írási tesztet. Ha ugyanis ez benne marad akkor áll le a művelet. (ezt írtam az imént is, csak kevésbé részletesen)Az egyik, hogy ha a jtag-kábelt nem húzták le a routerről, akkor nem lehetett fel tftp-zni a kernel image-fájlt.
Ezzel nem volt gond, mivel a jtag kábelt magam gyártottam és túl rövidre sikerült, egyszerre nem tudom rádugni azt is meg az utp-t is.
A másik, hogy nem tudni, az az általad generált cfe.bin milyen default IP-re állítja a routert. A legelső WRT54G v5 verzióval kompatibilis DD-WRT Micro kiadásának idején pl. még nem voltak ilyen cfe-t generáló segédprogramok, hanem egy WAP54G típusú AP bootloaderét kellett feltölteni, az pedig a 192.168.1.245 címen volt elérhető (egyébként a bináris fájl elejét megnézve plain text-ben látható benne a default IP és a MAC).
Belepillantottam az általam generált cfe-be, és igazad volt, 245 az ip vége, ellenben a tftp ugyanúgy időtúllépést jelez...
A beállított IP-n egyébként pingelhető a router, még a kernel tftp-s feltöltése előtt is. Neked a ping már megy?Nem... Most próbáltam, és nem éri el az állomást. Pontosan mit kell beírnom a teszthez? (bocsi, ha sok hülyeséget kérdezek, de nem vagyok nagyon otthon sem a számítástechnikában, sem a routerekben
)
Végül: melyik fájlt akartad elküldeni tftp-n? Ez azért érdekes, mert nem ugyanazt kell tftp-hez használni, mint a webes frissítéshez.
Pedig azt szerettem volna... Ezek szerint hiba volt. Egyébként ahogy keresgéltem a fórumon, elbizonytalanodtam, ugyanis nekem összesen 2 fájlom van (a backup-okat nem számolva, de azokat nemrég hoztam létre, amikor már hibás volt a gép, így nem biztos, hogy sokat érnek):
- CFE.BIN (ezt a repair kit-es program segítségével generáltam: Repair kit
- WRT54Gv5v6_1.02.5.002_fw.BIN (hivatalos oldalról: [link]
Ellenben itt olvastam kernel.bin-t és még jónéhány egyéb fájlt is... Ezeket honnan lehet beszerezni és melyik mire jó?Különben a kernel is felrehető jtag segítségével (tftp helyett), csak az rohadt sokáig tart.
Az nem baj, ha utána működik, én ráérek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest