- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
fasyrt
őstag
válasz
ledgeri #88440 üzenetére
Keresek egy akkus 5g/lte routert, ami WiFin kéne kiszolgáljon 2-3 telefont. Van valami ajánlás, hogy melyik eszköz vagy chipset ajánlott?
Fontos, hogy gondozásmentes legyen, anyósomnál lesz lerakva, ne kelljen b.sztatni hetente (anyóst se): plug & forget eszközt keresek.
-
válasz
ledgeri #88581 üzenetére
Folyamatosan, vagy "Tech-show" gerjesztett hullámokban érkeznek az új routerek?
Folyamatosan jelenek meg az újabb eszközök amelyeket valamilyen "Tech-show" alkalmával mutat be a gyártó, a kettő között eltelt idő erősen változó, nem lehet előre megmondani, hogy mikortól lesz kapható itthon.Emellett mennyire valószínü, hogy a Chipválság eléri ezt a termékcsoportot is?
Szinte biztosan lesznek emiatt gondok. -
ChiliChili
tag
válasz
ledgeri #88466 üzenetére
Közben megtaláltam, köszi és át is olvastam, de még nem mindent értek.
TV / Netflix és HBO Go menne róla és wifi-n laptop, egy-két mobil csatlakozna még rá, semmi komoly tevékenység a tv-n kívül, csak hétköznapi netezés.
Hogy milyen sebessége van a csomagnak? Teljes mobil sebesség van, ami azt gondolom, hogy 4G ha így oldjuk meg. -
DrDobos
őstag
válasz
ledgeri #88436 üzenetére
Érdekes a történet, a csomag nevét nem tudom, flottában vagyok, nem tudom hogy így kategorizálható-e a csomag. Miben lehet ez fontos?
Mérni nem mértem soha pontosan, csak szimplán nem volt problémám vele. Sajnos le sem tudom mérni neked, mostmár nem is a Telenornál vagyunk, hosszú történet..
Az előző stick is telenoros, ha erre gondolsz
Illetve arról szeretnék még érdeklődni, hogy a routerek között azért nagy az árkülönbség. Gyakorlatban mi a különbség közöttük?
-
Tamas1982.1
tag
válasz
ledgeri #88437 üzenetére
2 TV, 1 PC, 3 Notebook, 2 nyomtató, 6 mobiltelefon, 4 IP kamera, így összesen 18 állandó, meg vendéghálózat. A PC kábellel lesz kötve a többi wifi. 1000-es Telekom net lesz, a sebességterhelésre nem tudok választ mert most itthonról dolgozunk, megy a nagy fájlok feltöltése-letöltése, közben megy a Netflix, mobilok. A nyomtatók és az IP kamerák csak 2.4 Ghzet ismernek, a többi 5 Ghz AC-t biztosan tud.
-
DrDobos
őstag
válasz
ledgeri #88432 üzenetére
Szuper, azt hiszem minden tiszta. Elsőre azt mondanam, hogy akkor ha te is úgy nézed hogy alkalmas a "régi" saját modemem a dologra, akkor rendben leszek azzal, aztán ha kéne mégis a wifis történet, akkor meg elintézem majd azt. Rákérdezek majd a telenornal, muszaj valasztanom-e kotelezoen eszközt, ha nem, akkor marad a régi.
Jut eszembe: Ebbe a Huawei E3276-ba lehet akkor tenni sim-kartyat, vagy hogy lesz/mi a lehetséges megoldása a dolognak?azt tudom, hogy SD kártya foglalat van rajta, na de minek..
-
DrDobos
őstag
válasz
ledgeri #88429 üzenetére
Ahol lenne hasznalva szerencsére a mobilnet nagyon rendben van, sőt, a telenoros mobilnet is rendben van, stabil, minden oké. Surgosnek annnnnyira nem surgos, de minel hamarabb annak jobb. Nem lenne gond, ha csak egy eszköz(pl. laptoo) tudna csatlakozni a netre (barmilyen kütyün keresztül), de az se gond persze ha több is, mondjuk egy telefon is
.
Nagyon értékelem hogy ennyit segítetek
Ugyanakkor nagyon sajnálom és ne haragudj, de ezt az üzenetedet nem igazán értem:
"Csak mert most így újból átgondolva játszhat onnantól, hogy van egy mobilkütyü (Listán router), és vezeték nélkül mennek rá a dolgok (nincs kábel), azon át, hogy szerzel egy wifi routert, ami csak a (drágább) kütyüre (Listán router) csatlakozik csak wifi-n, de arra minden ahogy egy "normális megoldásnál", hogy a belső átviteled ki legyen maxolva (ha kell), az is lehet, hogy szerzel egy friss sticket (listán modem), és egy olyan routert, ami támogatja, hogy a stick bele legyen dugva, és így legyen egy otthoni hálozatod és neted!" -
Magnat
veterán
válasz
ledgeri #88421 üzenetére
Azért nem egészen, hiszen az "internet nyelve" alapvetően az ami az otthoni hálózatoké is: tcp/ip. Én inkább azt mondanám, h a szolgáltató és a felhasználó közötti szakasz típusától függően jellemzően szükség van a jel át (és vissza)alakítására, ehhez kell egy (illetve 2) modem. Azért kettő, mert a szolgáltató oldalán is van egy ellenpárja, persze fizikailag nem felhasználónként egy-egy, de logikailag igen. (Kivétel egyébként pl az fttb hálózat, ahol a szolgáltató már egy hagyományos utp kábelt visz be a lakásba, itt pl nem is modemet tesznek le hanem routert)
A router pedig egészen pontosan egy útválasztó, hozzáteszem, h az amit a köznép routernek ismer, valójában legtöbb esetben klasszikus routolásra önmagában nem is alkalmas, illetve szinte minden esetben egy otthoni router valójában egy olyan hibrid állatfaj, ami routolni csak NAT-tal (sőt egész pontosan PAT-tal együtt tud), de ettől még mondjuk h egy router, switch, tűzfal, dhcp szerver és access point egyben, ahogy te is mondtad.Egyébként a modem már kezd is kikopni az általános szóhasználatból, emlékeim szerint pl a nálam lévő digis eszközt is home gateway névvel illetik.
Szóval egy mondatban összefoglalva: modem: párban alkalmas a jelet át és visszaalakítani annak érdekében, h a rendelkezésre álló fizikai vivőn a jelet továbbítani lehessen, a router pedig egy klasszikus értelemben útválasztó, otthoni környezetben az útválasztó funkción túl még több más funkcióval is bővített eszköz.
Szerintem
-
DrDobos
őstag
válasz
ledgeri #88421 üzenetére
Azt hiszem többségében értem. Nalam az a helyzet, hogy a telenor biztositja nekem ezt a netet. Sajnos sok kerdesem van, nem en intezem eddig, lehet hogy mindenre nem tudtok válaszolni, csak a telenor, ilyen esetben elore is bocsi
Szóval vezetek nelkuli netrol lenne szo. Gondolom en kapnek egy sim kartyat, az bele az eszkozbe es kesz, van netem. (?!!?!) Ez kb. 8 eve egy kis usb stickkel mukodott, meg is van az a stick, nem tudom az is eleg lenne-e amúgy, de ahogy kivettem a sorok kozul, kell egy eszkozt valasztanom..
[Itt a telenor modem+router arlista letolto linkje] innen kene valasztanom :D
Sajnos ötletem sincs nekem melyik kellene, tudsz nekem segíteni? -
Predator2
addikt
válasz
ledgeri #88363 üzenetére
Helló
Fixen: 4 okostelefon, 3 laptop, 2 okos tv, 2 nyomtató. (ezek az eszközök általában nem működnek egyszerre) Ha jönnek rokonok, akkor ez a szám természetesen növekszik.
Jelenleg egy TP-Link 941nd routerem van v3.2-es verzió. (csak a wifit osztja)
Problémák, random nem tudok csatlakozni a routerhez csak áramtalanítás után, gyenge a wifi jel.
A 941nd mellett egy Xiaomi Mi Wifi repeater 2 osztja a netet, mert a földszinten nem lenne wifi. Értelem szerűen a router a családi ház emeletén helyezkedik el.
Milyen kategóriájú eszközök csatlakoznának? Laptopok, mobil, nyomtató, okos tv. NAS nincs.
De bármilyen kacat jöhet még amit az élet hoz.Minek milyen csatlakozást igényelsz?
A routernek 90%-ban a wifivel kell majd foglalkoznia.Melyik csatlakozáson milyen sebességet szeretnél?(NAS x PC közt kell az 1/2/5/10 gigabit) Fogalmam nincs, soha nem merült fel eddig ez a kérdés.
Milyen extra szolgáltatást igényelnél? Erre sem tudok válaszolni. Nem tudom milyen extra szolgáltatások vannak, átlagos mezei user vagyok.
Vezeték nélküli kapcsolat esetén mekkora terület, milyen falak?
A tetőtérben gipszkarton falak vannak. A földszint a problémás (Kádár kocka lett tetőtér beépítéssel) A födémben van acél rendesen.Az észszerűség határain belül kellene mozogni. Fontos a jó ár/érték arány. 30k körül gondolkodtam, de nem tudom ez az összeg mire lehet elég. Nem akarok sz@rt venni.
Garanciális terméket szeretnék, lehet ez akár használt is.Telekom-os (rezes) internetem van. Ez a maximum amit a vonalam elméletileg bír: [link]
Nemrég megpusztult a modemem, amit cseréltek. A telekom-os úriember azt mondta, hogy 2-3 év és az én falumban is lesz optika. A környező településeken már van.Segítséggel elbóklászgatok a router beállításokban, azzal nincs baj, de nem vagyok egy IT szakember.
Jöhetnek az ajánlások.
Köszönöm előre is. -
Yeffy
veterán
válasz
ledgeri #88326 üzenetére
sajnos egyik linkelt listaban sem talalom az AX56U-t - o lenne a kiszemelt -, de elkepzelheto, h a friss mivolta vegett nem, ahogy irod. remelhetoleg kesobb bekerul.
belekuksiztam a videoba, ugyan nekem nem Parental Control kell, hanem general adblock, de ez, h ennyi mindent lehet benne allitgatni, ez jo cumo.
szerk.:
az adguard és pihole arról szólna, hogy ott a webes forrásból akár automatikusan frissulő milliós adatbázis a címmekkel ahova nem jut el a lekérésed, ha valami reklám arra a címre hivatkozna.
igen, ez kene nekem, ami frissul, csak nem AdGuard DNS-sel, mert DNS-re mast hasznalok, plusz ok elegge commercial szaguak. nem bizok bennuk. -
Yeffy
veterán
válasz
ledgeri #88315 üzenetére
van-e olyan router gyártó, aki gyári firmware-ébe integrál olyan megoldásokat, mint amilyen a Pi-hole, vagy adguard home (DNS alapú kérelemtilás, frissíthető, online címlisták alapján), és ez nem 1.5-szeres szorzó az árban?
basszus, tenyleg, ezt el is felejtettem megkerdezni, jo, h feltetted! ezt is szeretnem beallitani.
ASUS-eknal (amit kineztem eszkozt, azon) ez mukodik? dkess esetleg? -
-
Marcika80
tag
válasz
ledgeri #29429 üzenetére
Sziasztok! VAn egy linksys routerem, okosítás közben valami baja lett, igaz a megfelelő firmwarét tettem rá, de webes felületem nincs, és csak sshban tudok belépni a routerbe, ott még lehetne mit kezdeni a routerrel? Vagy szemét? openwrt raktam rá, De nincs webes elérése, nem lehet azt valahogy rá telepíteni utólag? A választ előre is köszönöm! Marci
-
-
-
válasz
ledgeri #29359 üzenetére
741ND adatok (általánosan):
WAN-LAN: kb 50-60 Mbps, ennél többet is tud de már nagy terhelés mellett
WAN-WLAN: körülményektől függően a wifi-je miatt 40-50 Mbps
LAN-LAN: mivel csak a switch-en megy keresztül így 90+ Mbps, megfelelő gépekkel
LAN-WLAN: körülményektől függően 40-50 Mbps
WLAN-WLAN: körülményektől függően 40-50 Mbps a teljes forgalmat beleértve, így kliens szinten 20-25 Mbps jut de teljesen egységesen nem lehet kiosztani.
Ezek nem kőbe vésett adatok, főleg a wifi a körülmények miatt, erősen helyzet függőek.30/3-as net alá szinte bármilyen N-es típus megfelelő lesz. A wifi erősen képlékeny, nagyon sok függ a környezettől (falak száma/anyaga, távolságok(fel/le), zavaró más hálózatok), előre nem lehet megmondani, hogy melyik eszköz meddig és mekkora sebességre lesz képes, ez csak a helyszíni teszt során fog eldőlni.
10k alatt ajánlott a TP-Link 841ND v8 vagy Asus N12 D1, USB-s típusból 10k alatt Asus N10U vagy TP-Link 842ND. 15-20k-ért már több gigabites típus között lehet válogatni, ajánlottak: TP-Link 3600/4300, Asus N15U/N16/N56U, Netgear 3500Lv2, ezekkel már lényegesen jobb eredmények érhetőek el de akkor sem várható el tőlük minden tekintetben egyértelmű javulás, ez főleg a wifi esetében mutatkozik meg.
A videó rögzítés erősen függ a bitrátától mivel a router-re kötött vinyó erősen korlátos sebességre képes, főleg az alsóbb szegmensben.
Az adatforgalom logolása gyárilag benne van a 3rd party firmware-ekben, ezzel nem lesz gond. A portonkénti kiosztáshoz mindenképpen 3rd party firmware kell majd de jobb nem port szinten megadni, hanem a kliensek szerint elvégezni az ilyen irányú beállítást. -
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz
ledgeri #27706 üzenetére
értem, de nem értem, miért jó ez. én biztos nem mászkálnék napi szinten a routerhez, hogy wifit kapcsolgassak, nekem pont az a lényeg benne, hogy folyton ott van. ha a biztonság a szempont, akkor extrém esetben MAC cím szűrés, egyébként meg soha nem törte még fel senki wifi hálózatomat. de hát ez van, nem vagyunk egyformák.
-
-
TeeJay
félisten
válasz
ledgeri #27706 üzenetére
de úgy őszintén miért zavar ha éjszaka is van wifi? ha normális a titkosítás úgysem tudja senki feltörni, a router nem fog ettől tovább élni azt meg nem hiszem hogy nem tudsz aludni a sugaraktól
ez szerintem amit csinálsz elég marhaság, 10éve nyomatok routereket mindenhova ahol van otthoni net de még soha senkinek nem fordult meg a fejében hogy ha nem használja a wifi-t akkor jó lenne lekapcsolni.
sőt a mostani okos telefonok igénylik is hogy folyton legyen wifi mert akkor pl tud folyton frissíteni minden infót... szerintem ha amúgy se használja semmilyen eszköz akkor mit zavarna ugyan a lakásban -
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- PlayStation 5
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Formula-1
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- EA Sports WRC '23
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest