Hirdetés

  • AMD Radeon undervolt/overclock

    lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...

  • Filléres Redmi érkezett

    ma Az A3x nem kapott nagy bemutatót, egyszer csak felbukkant.

  • Read Only Memories: Neurodiver teszt

    gp A 2064 folytatása négy teljes évet csúszott a legelső tervekhez képest – a jövő transzhumanista világa még mindig roppant érdekes, a történet azonban már nem robotok, hanem agybúvárok körül forog.

Új hozzászólás Aktív témák

  • Magnat

    veterán

    válasz ledgeri #88421 üzenetére

    Azért nem egészen, hiszen az "internet nyelve" alapvetően az ami az otthoni hálózatoké is: tcp/ip. Én inkább azt mondanám, h a szolgáltató és a felhasználó közötti szakasz típusától függően jellemzően szükség van a jel át (és vissza)alakítására, ehhez kell egy (illetve 2) modem. Azért kettő, mert a szolgáltató oldalán is van egy ellenpárja, persze fizikailag nem felhasználónként egy-egy, de logikailag igen. (Kivétel egyébként pl az fttb hálózat, ahol a szolgáltató már egy hagyományos utp kábelt visz be a lakásba, itt pl nem is modemet tesznek le hanem routert)
    A router pedig egészen pontosan egy útválasztó, hozzáteszem, h az amit a köznép routernek ismer, valójában legtöbb esetben klasszikus routolásra önmagában nem is alkalmas, illetve szinte minden esetben egy otthoni router valójában egy olyan hibrid állatfaj, ami routolni csak NAT-tal (sőt egész pontosan PAT-tal együtt tud), de ettől még mondjuk h egy router, switch, tűzfal, dhcp szerver és access point egyben, ahogy te is mondtad.

    Egyébként a modem már kezd is kikopni az általános szóhasználatból, emlékeim szerint pl a nálam lévő digis eszközt is home gateway névvel illetik.

    Szóval egy mondatban összefoglalva: modem: párban alkalmas a jelet át és visszaalakítani annak érdekében, h a rendelkezésre álló fizikai vivőn a jelet továbbítani lehessen, a router pedig egy klasszikus értelemben útválasztó, otthoni környezetben az útválasztó funkción túl még több más funkcióval is bővített eszköz.

    Szerintem :)

    ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

Új hozzászólás Aktív témák