-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
stigma
addikt
Igaz már megválaszoltad, ami kellett , de egy utolsó hsz-t azért leírok
, mert szerintem benevezek az AX82U-ra , a héten megnézem a piszkos anyagiakat és ha ebben a hónapban nem is max jövö hőnapban megveszem.
Direktben nem írtam , de a "barátomnak kell" = bátyámnak, így picit más lesz a dolgok állása.
Az én routerem (AX58U) kb 30-35-re saccoltam annyit érhet, viszont majd az üzlet sima csere lesz mind mindig.
AC87U-t odaadja, én odaadom neki az enyémet. Én eladom a AC87U-t + hozzáteszek egy picit vagy sokat és boldog leszek egy AX82U-val. Ilyen a testvéri szeretet. -
Rendben köszönöm!
Azt még nem mondtad, melyik legyen a Router és melyik a Node?
Fix IP-je van, nem tudom a felhasználónevét és a jelszavát a kamerának, a telepítő csapat anno ezen átírta, és ők sem emlékeznek ráA másik 3-é megvan.
Kint van a falon, nem érem fel, illetve fogalmam sincs hol van rajta a reset gomb.
A többi 3-at tudom menedzselni, ezt nem. Valami Provision kamerák azt hiszem
-
Köszönöm szépen
, vagy az AC vagy az AX lesz, gondolom ez utóbbi hosszú távon jobb befektetés.
Még 1-2 kérdés lenne: A Digi ONT-ból mennek most a kábelek a szobák és a lenti TV felé, gondolom ezeket át kell tennem a routerbe? Számít, hogy milyen IP-t állítok be a routereken? A kameráknak most fix IP-jük van, ezeken egyelőre nem tudok változtatni (az egyiket nem tudom menedzselni)
Melyik legyen a Fő router, a lenti vagy a fenti? (Sejtésem szerint a lenti, mert az van az ONT helyén)
A fentibe van dugva a kamerarendszer és a PC, plusz a noti dokkja.Még1x köszönöm!
-
AKkor már csak az a kérdésem, mi az a mesh (igen sajnos totál hülye vagyok ebben a mélységben már a dologhoz), illetve miért lesz az nekem jó?
Ha van erre valami jó oldal, azt is szívesen elolvasom, ne kelljen órákat körmölni egy ilyen fogalmatlan miatt, mint én
A Digi szerződést is előtúrom az adatokértKözben azért igyekszem utánaolvasni a meshnek.
-
Szia!
Aludtam a dologra egyet, gondolom megoldható lenne az is, hogy a Digi-s router-t Bridge-be tetetem, és teszek alulra-felülre egy-egy AX50-es Archer-t, így lehetne egy wifi az egész lakásban (5GHz mindennek és 2,4GHz a tv-knek), nem pedig 2-3?! Az IP címeket pedig belövöm úgy mint a mostanit (közben rájöttem miért nem vett fel a 2 kamera, csak rebootolni kellett őket).
Ennek így lehet értelme?
A Digi, mikor Bridge-be rakást kérek, elküldi a felhasználónevet és jelszót vagy annak már meg kell lennie valahol?! -
osonte
őstag
Amit a Telekom hozott modemet ZTE (szintén VDSL 50/10 Mbit) Wifin csak 2.4Ghz max csatlakozási sebesség 75Mbit és 2 helységgel arrébb tégla épületben már nincs jel. Tehát fél földszintet fedi le. Ugyanitt TP-Link AX20 5Ghz alapból 433Mbit kapcsolat nem AX-es klienssel és lefedi az egész szintet, sőt az udvaron is elcsípem a jelet. Az IPTV mondjuk felejtős TP-Link/Asus routeren próbálva. Pár nap után hibaüzenetet dob a TV doboz, természetesen a Telekomos és egyéb fórumokon írt beállításokat kipróbáltam (ezt el is engedtem).
Szóval így csak AP-ként használom a saját routerem (sajnos), de legalább van Wifim mindenhol 5Ghz-en. Amit én kaptam ZTE ZXHN H368N egységet az harmat jelet szór, simán lenyomja egy saját router.
-
Szia!
Hú tekintsünk el akkor a wifi összevonástól, így is most hogy a fenti routert lenulláztam, elmászott az IP címzés, a kamerák megint nem mentek. Visszaállítottam mindent, de most meg kettő nem vesz fel mozgásra...
Na mind1, akkor egy ajánlott routert szeretnék kérni, ami esetleg jobb lehet, mint a jelenlegi Archer C5 v2, jobb 5G-s hatótávval, stabilabb kapcsolattal, 30k körül mondjuk (lehet 50k, de akkor hozza ágyba a reggelit IS)
Köszönöm szépen! -
g.Viktor
csendes tag
csak az a 3 szoba amihez szoba van írva, a nem feliratozottak wc, fürdő, előtér és spájz.
Az 1-es és 3-as szobában az STB-ok vannak csak LAN-on a TV-k Wifin lógnak, 1 pc közvetlen a HGW mellett van, a másik pc szintén az 1-es szobában van, és itt van fixen egy laptop amit csak munkára használok így az is WIFI-n van és nem is akarom LAN-ra kötni.
A középső szobánál a nyitás a falon az egy 2 szárnyas dupla ajtó (fal külső és belső síkján is van 1-1 ajtó).
A 3-as szobában az utp a két szoba közti falnál jön le, nagyjából a fal közepénél, a képen az ajtótótól lefelé (kb a szélességet jelző nyílnál, csak közvetlenül a fal tövében), ez van most az STB-be dugva és nincs is ráhagyás a padon így az ablakig nem tudom elvinni.A WC-ben (folyosó fölött, konyha melletti helység) még ennek a nem épp acélos szolgáltatói eszköznek is van egy kis jelfoszlánya, ezért gondoltam, hogy egy komolyabb router akár a konyháig is képes lehet jelet adni.
Árban el tudok menni 30-40K-ig.
Bár a jelenlegi net sebesség nem igényli, de én inkább AX-es eszköznek látom értelmét, reménykedve abba, hogy egyszer hozzánk is eljut az optika
.
Az itt korábban már említett Tp-link AX20 szimpatikus, a szobákban szinte biztos hogy megoldaná a WIFI gondot. A szolgáltató eszköz előtt egy TL-WR841N volt ugyanott mint ahol most a HGW van és ezzel sem volt gond.
A terhelés tekintetében a 2 tv 90%ban csak csüng a WIFI-n, ha a laptop megy akkor 1 tv biztosan ki van kapcsolva. Telefonból is nagyrészt max 3 van, amikor tesóm és a párja itt vannak akkor van csak 5 telefon, ez éves szinten nézve elenyésző idő.
-
cigam
titán
Köszi! Érdekes táblázat.
Multibit
Hát mert ott az USB3, és adja magát. Nem ezért tették oda?, pl. az Asus-okon eleve van vmi download manager is, + ott a samba megosztás. Torrenttel szemben nincsenek elvárások, megy amennyivel megy. A raspberry P2-t cserélné le, mert a 10MByte/s-al már napokban mérhető a mentés ideje. Pl. egy AX58U már 4x gyorsabb másolást enged, ami hatalmas gyorsulásnak tűnik, ráadásul 50k alatt megkapom. -
stigma
addikt
Hi, igen ezt én is írhattam volna .
AX58U-ra merlint használok most, a legutolsót ami elérhető, szerintem jobb mint a gyári FW.Igen nálam nem annyira szempont a custom FW, annó kérdeztem is a 5GHz-s problémát, hogy 160Mhz-n miért nem jön az AX-es wifi, de topicban olvastam csak 4x4-en tudja a telóm.
Ha van rá örülök neki, ha nincs nem gond.Így van miért költekezni
, illetve már stresszeltem is, mert 2 évente szoktam router-t cserélni, és szerintem nemsokára letelik a 2 év.
-
tr00p3r
addikt
Értem, köszönöm a válaszod.
Míg az AX50 -et már 30e körül megkapom, és az AX58U a legolcsóbban 47e-ért láttam, az AX82U 75K (itthon). Most külföldi árakat nem néztem. A 75e nekem sok jelenleg, de még a 47 is lélektani határ. Anno 32-35k körül volt az AC65P is, de ha jól emlékszem ennél azért olcsóbban tudtam éppen megcsípni.
-
golyós
addikt
-
Lehet én értem félre, de az a baja, hogy most van egy modem és egy router. Ő viszont egy eszközben szeretné ezt tudni. Ezt a szolgáltató elképzelhető, hogy meg tudja oldani. Ha komoly router funkciók nem kellenek, mert nyilván ezeknek elég gagyi szokott lenni a szoftvere.
-
A tapasztalatom az, hogy általában elég készséges az ügyfélszolgálat ilyen esetekben. Simán elintézhető a csere, ha van ilyen homegateway jellegű dobozuk (ami router és modem egyben), és általában mostanság mindenki olyat ad. Legalábbis T, Voda, Digi biztosan. Ha valami kicsi vidéki akkor nem tuti, de azoknál is inkább wifis szokott lenni. A sima modemet valószínűleg már 20-szor leírták
-
Predator2
addikt
Helló
Bocsánat, hogy csak most válaszolok.
Gyakran nem enged csatlakozni a router (csak a wifit osztja). Van, hogy van már egy csatlakozott eszköz, de többet már nem enged. A vicces benne, hogy a hozzá kapcsolt jeltovábbítóhoz ennek ellenére lehet csatlakozni. Ilyenkor táp kihúz, majd visszadug és minden megy a régiben....egy darabig.
Ha van erre valami ötleted/ötletetek azt szívesen fogadom.
Nem szedtem még szét, mert nincs helyette másik, és ezt használjuk (használnánk).
Ha minden kötél szakad, természetesen veszek újat.
-
Daywalkerke
aktív tag
Mindenképpen meg lesz a régi routerrel a teszt, viszont a legjobb esetben is ha le is ér ezen régi router jele az 1. emeletre akkor is mindenképpen akar a tulaj venni egy routert, mert ahogy írtam ezen régi router "legújabb" firmware-je 2012-es, ezért is kezdtem már most el érdeklődni az új rourterről.
Létezik még egyébként ebben a 10-15.000Ft-os árkategóriában lecserélhető antennás router? -
btomi9
aktív tag
A merlin nekem a duckdns miatt jó lenne. Igazából megrendeltem az AX58U -t 47.9xx forintért, tényleg körüljárva a témát, az én szituációmra úgy gondolom, jó választás. Igazából az 1000-es sőt az 500-as net is elég lenne, netflixezni jó, nagyon keveset torrentezek stb. Pár év múlva meg már úgyis jönnek ki újabb, fejlettebb eszközök mindenből, akkor ráérek majd tovább lépni, ha lesz értelme.
-
Daywalkerke
aktív tag
Az általad írt vezetékes jeltovábbítási javaslatok sajnos nem megvalósíthatók, mert ezen társasházban (amióta megépült) sosem volt semmilyen vezetékes se internet se tv szolgáltató (pont emiatt kell a szomszédos épületből a két CPE510-es eszközzel átküldeni a wifi jelet), ezért nem működik amit írsz, hogy idézem: " lakásokhoz mennek jelenlegi/régebbi kábelszolgáltatók koax/UTP/telefon/optikai kábelei."
Pont emiatt, hogy nincs és soha nem is volt semmilyen telekommunikációs szolgáltatás ezen épületben, így vezetékelések és fúrt lyukak sincsenek a lakások között sehol.A küldő és fogadó oldali CPE510-es eszközöknél biztosan nem fogja semmi a jeláramlást megzavarni mert ezen két eszköz 5Ghz-es, és 5Ghz-es jelből az egész környéken jó ha van 2-3db, tehát a fogadó oldali CPE510-es eszközig biztosan meg fog érkezni gond nélkül a 100Mbit jel, mert a küldő oldalon jelenleg 200Mbit internet előfizetés van és a küldő oldalon is az ottani router szintén LAN kábellel lesz összekötve az ottani CPE510-es eszközzel, a fogadó oldalon lévő társasházban pedig már nem olyan vészesen sok 2.4Ghz-es jel van, ezért is érdeklődöm most, hogy max. 15.000Ft körüli árakon melyik 2.4Ghz-es routerek számítanak most jó vételnek amiknek a lehető legnagyobb teljesítményű antennájuk van (vagy esetleg lecserélhető a gyárilag hozzájuk adott antenna egy nagyobb teljesítményűre, mint amilyen volt a Linksys WRT54GL router, aminek lecsavarhatóak voltak az antennái, amik helyére lehetett rakni nagyobb teljesítményű antennákat), illetve ki tud szolgálni minden probléma nélkül egyszerre akár 10-15 rá csatlakozó eszközt is.
-
Daywalkerke
aktív tag
Nagy távolságok nincsenek, mert a router a egy kb. 15 éve épült, 3 emelet magas, tégla építésű társasház 3. (legfelső) emeletén lesz és szintén ugyanezen emeleten lesz egy lakás ahova át kéne jusson a jel (itt csak 1 fal van a két lakás között), míg további 3 lakás lenne ahol használva lenne a router jele, ezekből két lakás a 2. emeleten van, közvetlen a 3. emeleti azon lakás alatt ahol a router lesz, illetve lenne még egy db 1. emeleti lakás, de ez is közvetlen (csak két emelettel lejjebb) azon 3. emeleti lakás alatt van ahol a router lesz, de ha ide már nem érne le a jel akkor a közvetlen felette lévő 2. emeleti lakásba el lehet helyezni egy TP-Link TL-WA850RE hatótávnövelőt (mert ebből van jelenleg is 1db a tulajdonosnak), így elég lenne ha csak a 2. emeletig leérne a jel, mert az így lejutó wifi jelet ezen TP-Link TL-WA850RE hatótávnövelővel "felerősítve" már az 1. emeleti lakásba is biztosan le fog érni a router wifi jele.
Lakásonként kb. max 2-3 eszköz használná a routert, tehát összesen kb. 10-15 eszközt kellene, hogy a router egyszerre ki tudjon szolgálni.
Tesztnek egyébként van a tulajnak egy kb. 10 éves TL-WR940N V1 routere, amint fel lesz mindkét oldalra szerelve a két CPE510-es eszköz akkor a fogadó oldali CPE510-est ezzel a routerrel LAN kábellel összekötöm és ezzel le lehet nagyjából tesztelni, hogy melyik lakásokba ér el a jel, viszont a TP-Link weboldala szerint ezen router v1-es verziójához a "legfrissebb" firmware 2012-es, tehát ha ezen router jele még le is érne az 1. emeletre akkor is mindenképpen kellene venni egy új routert, illetve gondolom, hogy ez a TL-WR940N V1-es router (a kora miatt is) 5-6db eszköznél többet biztosan nem tudna egyszerre zökkenőmentesen kiszolgálni.
-
kromatika
veterán
dkess, osonte,osonte köszönöm szépen megtisztelő válaszotokat. Akkor két választás jöhet szóba a 20 000 keretből számomra ha jól értem. 1:Újonan a TP-LINK ARCHER AX20 AX1800, vagy használtan de garival az Asus RT-AC65P. A Wifi 6 új generációja miatt /jövő állóbb ?/ hajlok egy kicsit jobban az AX20-ra, viszont az Asus routereket meg jobban dicsérik álltalában mint a TP-t. Ti e kettő közül melyiket választanátok?KB 3 évig nem szeretnék már routert cserélni.
-
kromatika
veterán
Köszi mindenkinek.Igen társas ház. A lényeg hogy a 2 egymás melletti szobában legyen minél jobb a jel./Értelem szerűen az egyikben van a router nem a konyhában/ A két szoba egymásba is nyitható,tehát egy ajtó válassza el őket.És a két szoba, igen a lakás közepén van kb. A noti egy 8 genes dell amiben
Intel® Wireless-AC 9560 wifi kártya van.Támogatja a MU-MIMO-t és ezeket.2,4 GHz, 5 GHz (160 Mhz)
Teljes sebesség1,73Gbps
Wi-Fi TANÚSÍTVA *802.11ac
MegfelelésFIPS, FISMA Akkor a TP-LINK Archer C80 jó árban van így akciósan 16 ért,vagy van ebben az árban jobb vétel?Egyébként hogy milyen a lefedő képesége egy routernek az milyen gyári adatból olvasható ki? -
kromatika
veterán
Sziasztok.Adott egy upc connect box ami már hetek óta eldobálja a netet.Napont 3x is újra kell indítani.Nem stabil. Már unom ezt. Be konfiguráltam helyesen ,és inSSIDer is jó helyet találtam.De hiába. Többször is állítottam.Szóval kellene egy jó router.Fontos a jó ár érték,mert a keret szűkös. A lakás 85 négyzet méter,és kb 5 eszköz van a wifin.Gigás netem van. Kérdésem.Mennyire jó vétel ez az akciós vétel,mennyire ajánlott ez a router?TP-LINK Archer C80 AC1900 [link] sokkal többet hozna e mint pl ez ?D-link DIR-842 (AC1200 / Dual‑Band) [link] Szivesen veszek más ajánlást is.
-
-
btomi9
aktív tag
Nagyon jó! Igazából Gen8 microserveren van XPenology és abban a beépített gigabites portot használom egyelőre, de nyilván tudok bele tenni akármilyen hálókártyát. A tévém most még egy sima full HD-s, de előbb-utóbb én is átmegyek 4k -ra, nem tudom, leginkább netflixről fogyasztok most tartalmakat, de pl. a gopro-val készített videókat akár a gopro felhőből, vagy felmásolva a NAS -ra onnan (amúgy WD red lemezek vannak a Synolog saját SHR rendszerében, amikor 3 diszkből 1 kiesést tolerál).
De tudod mit? Igazából én azt szeretem, hogyha egyszer bekonfigurálom, ne kelljen hozzá nyúlni, működjön. Plusz mindig mindenből a legjobbat akarom, ez most még iszonyat menő, hogy kinek van rajtam kívül ilyen eszközeúgyhogy nagyon hajlok a QNAP felé, kerül, amibe kerül!
-
btomi9
aktív tag
Ez nagyjából minden mai eszközre igaz sajnos, legyen az bank, autógyártó (!), tech világcég, akárki, hogy kidobnak production-re olyan szoftver verziókat, ami full tele van hibákkal, majd a hülye user sok pénzt fizet és ingyen kiteszteli... Szép, új világ.
Szóval ezzel együtt tudok élni, mert úgyis a jövőbe látás miatt lenne érdekes, a funkciók többségét a mai eszközparkommal nem használnám ki. Parental control még nem érdekes, biztos ebben is lesz fejlődés, mire oda jutunk
-
btomi9
aktív tag
A mindenségit neki, ez ám a részletes válasz!
Nagyon szépen köszönöm a sok időt, meg energiát, amit rám fordítottál!
Z390 -es az alaplap, amin van
AQUANTIA® 10G LAN. Az a QNAP router, amit linkeltél, hát az igen! Ezt nevezem jövőt álló mutatványnak, lehet, hogy ebbe az irányba mennék akkor. De utána kell járnom, hogy ez milyen DDNS -t támogat, illetve azt nem soroltam fel, és nem is nagyon használom (de azért egy ilyen szintű router biztosan tudja), hogy pl. OpenVPN -t tudjon csinálni, ha kell.Vagy ugye a B verzió, hogy annyira mégsem időt álló lesz, cserébe olcsó (amúgy a NAS felé lenne _talán_ értelme gigabit fölé menni, de Gen8 microserveren van XPenology és abban a beépített gigabites portot használom. Mondjuk link aggregációval játszhatnék esetleg
-
pixta78
senior tag
Köszönöm, minden adott, épp a Forward része nem megy. Nem tudom mit hova kell beírni.
Egyébként érdemes volt leváltani az 1db Archer C2- t és 741ND-t, 2db AC57Uv3-ra (AI Mesh)!
Nagyon jó, hogy mostmár mindenütt megy az 5G és a 2,4 is sokkal jobb!!!
Köszönöm az ajánlásodat! -
sztanozs
veterán
Semennyi klímával nem rendelkezik jelenleg a ház - most télen kb csak 10 fok van a padláson, nyáron meg van vagy 60, szóval annak nem igazán alkalmas. Persze nem "fullos" NAS, csak egy RPi4 OpenNAS-sal 6 TB lemezzel (és még egy csomó docker szolgáltatással).
Azt terveztem, hogy leviszem a dolgozószobába, ott sem zavarna - maradhat a nappalibban is a földszinten, az emeletre viszont nem vinném fel, ott vannak a hálószobák. -
sztanozs
veterán
home office = video call szinte egész nap, meg vpn céges hálóra (wifi), lányom otthonról tanul (szintén videocset napi kb 3-4 óra, wifi - bár neki jelenleg még egy régi szutyok gépe van , talán n-es a max amit tud), párom szintén otthonról dolgozik (régebbi mbp, vpn/remote desktop, wifi), van itthon egy NAS is + rpi kodival (kábel) a tévén Netflix 4K (kábel), meg mobil eszközökön netflix/youtube (wifi), és egy konzol (kábel)... kb ennyi
Asszem a céges gépem a legfiatalabb, de szerintem az sem támogatja még az ax wifit.
-
sztanozs
veterán
Ubi-ban gondolkodtam, de majd minden eszköz PoE és nem tudom hogy tudnám megtáplálni. Ráadásul nem tudom hogy ezek az ufók falra szerelhetők-e vagy csak plafonra ideális az elhelyezésük?
Mondjuk az Ubi-s megoldással ott a bibi, hogy kellene az AP mellé még legalább két vezetékes kimenet is. Arra jó lenne egy InWall, de azt is PoE kell táplálni (ráadásul nem tudom, hogy ezeknek a cuccoknak milyen adókarakterisztikájuk van (hátuk mögött van-e net). Nem akarok minden szobába AP-t rakni :/BTW ha megtartom az RT-AC57U edge routernek, akkor a maradék tud AIMesh módban működni? Mondjuk így is kell három eszközt venni...
-
sztanozs
veterán
Ez sajna így nem működik, nem véletlen van a fal a három helyiség között a földszinten és a két emeleten (nem csak fal van, hanem kb 5 méter távolság is).
Egyébként ami eszközöm még van jelenleg:
- RT-AC56U
- RT-AC57U (régi, már nem támogatott verzió, de asszem felhackelhető rá aimesh kompatibilis fw is).
- valami random gigabites switch -
lastmohican2
tag
Köszönöm szépen a segítséged! Akkor ez lesz rendelve: https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/archer-c6-ac1200-mu-mimo-p426979959/#
-
sztanozs
veterán
Igen, nem volt elég tiszta - kb így néz ki a ház:
zöld végű téglalapok a kábelcsatornák (illetve a bal szélső a kifúrt hely amin le tudom vezetni az alagsorba a kábelt a fűtéscső mellett). Emeleti wifi (A/B) opcionális melyik helyen legyen, földszinten viszont fix a helye (és oda nem csak wifi kell, hanem vezetékes net is. Ráadásul abban a csatornában megy már egy koax is (tévének), nem fér el mellette másik két UTP kábel. Ráadásul azt olvatam, hogy az AIMesh (ASUS) routerek nem szeretik, ha switch van a routerek között, akkor nem épül fel a kapcsolat, ha nincs direkt kábel két AIMesh router között).
Amúgy köszönöm, hogy már eddig brainstormoltatok ezen -
zsolt20
tag
Köszönöm válaszd, igaz ez nekem kinai. Én arra gondoltam digi router lan1 portot összekötöm vezetékesen az újjal, igy lesz 1db digi 80mbps, 1db 300mbps ,1db 5g wifi hálózat. Ezt ha egyszerre használom 3db géppel akkor gond nélkül menne pl távoktatás, videó chat. Gondolom digi router vezetékes része tudja a 1000 sávszélességet.
-
Soma01
veterán
-
zsolt20
tag
Nem igazán értek hozzá, de jelenlegi digis tán 100mbit wifi-n amit tud, de javítsatok ki ha hüjeséget mondok. [link] erre gondoltam 2.4/5g képes , 3x gyorsobb a jelenleginél +5g csatlakozás is adott ami hyorsabb is. Csak azt nem tudom hogy ezt a rputert ha rákötöm a jelenlegire az úgy jó lesz e? Vagy közvetlen kábelről is működne e? Esetleg igy beállítást igényel a szolgáltatás a routerben?
-
Roland861010
veterán
Az eszköz egymagában van a pc cat.6-os kábelen csatlakozik rá. Az alaplap a legújabb szabványokat is támogatja ( Intel® GbE LAN).
1-2 ms a válaszidő és a ping eddig max 9-es volt. Többi alkalmazásnál nem mértem mert hibátlan minden .
Chromeban eddig 110 Mbit volt a legnagyobb letöltés. -
G.I.JOE
senior tag
Köszi.
"- ONT -ból feljössz a spájzon keresztül nappaliba - itt: AX82U,"
Itt a középső helyiségre gondolsz? Annyiban megtévesztő a tervrajz, hogy ott középen a nappalinak hívott hely, nem nappali lesz, (még mi sem tudjuk mi). Nálunk a nappali az ONT-os szoba lesz. Onnan kellene a konyháig elmenni a jelnek, a középső "nappali" első körben nem érdekes wifi szempontból, a garázs melletti szoba a mi hálónk, oda és onnan a garázs felé kell wifi az udvarra kb 15. métert.Na akkor az ONT-os nappaliban 82-es (hátha lövi a konyháig), garázs mellett a hálónkban egyelőre akkor C7, később ha kell középre is, vagy konyhába is, akkor veszek 2-3 mesht.
Második körben sem szeretnék majd 50-nél többet beledobni a fejlesztésbe, nem elégítene ki engem fullhd videó streameléshez a garázs mellett egy CD6?
@Alex91: Hja, a 92 még olcsóbb, melyik a jobb? Mondjuk a WPA3-at bírnám. (Ah úgy látom az árgörbéken az ÁK-n, hogy a 82 újabb!?)
-
G.I.JOE
senior tag
"2 wifi-s 4mb-es és 3 POE-s 5 mbites IP kamera h254"-et írtam, ide csak nem raktam be a kábeleseket, csak a POE SW-t, mert szerintem azok helye lényegtelen kábelesek lévén.
UTP-sek a wifi kam-ok, írtam is, hogy azokat akkor dugom kábelre.Spájzból menne a POE-től a kamerákhoz, meg a bal oldali szobába tovább még egy routernek, vagy valaminek,.
Első körben csak 50E-rel szeretnék fejleszteni, így AX1800 sok!Az nem működhet, hogy ONT bridge-ben, első körben veszek egy AX58U-t, vagy 82-t (még megálmodom), az menne az ONT-s szobába, hátha lefedi a konyháig, a mostani C7, meg a bal oldali szobába?
Később meg veszek egy 2-es, vagy 3-as pack mini Mesh-t, a C7 meg kikerülne a képből?TV csak az ONT-nél lesz, a nappaliban.
Sokkal jobb az AX82 az 58-nál?
-
G.I.JOE
senior tag
Köszönöm, annyival jobb egy 82-es? (50-ig nincs ehhez normális router?
)
Ilyesmi lenne az elrendezés, ha "eltolnám" a Router-1-et a spájzba. A PC-s szoba lenne a nappali, oda akkor elég lenne, ha az ONT-ből menne a PC-be? Nem jobb, biztonságosabb, ha a router1-ből menne a PC-be? Akár vissza is húzok oda egy kábelt.
Így ONT osztaná a wifi-t a nappali körül, Router-1 (Asus) a spájzból konyha körül és Router-2 a garázs részén (TP-Link). (Wifi kam-okon van UTP, szóval azokat is tudom arra dugni.) -
osonte
őstag
Elvileg tud TP-Link OneMesh-t, bár nekem az nem jött le, hogy csak jelismétlővel megy (természetesen márkán belül), vagy mondjuk össze lehet hozni 2db AX20-at? Illetve arra sem tér ki, hogy kábellel megy -e (hiszen a jelismétlőn is van UTP csatlakozó)? Erről tudsz valamit? Csak kiváncsiságból kérdezem.
-
Predator2
addikt
Falun lakom. Telekomos nettel. A környező településeken mindenhol optika van, csak ezt a porfészket hagyták ki. Elméletileg 1-2 éven belül ide is elhozzák, de hiszem ha látom.
"Ráadásul, ha valaki hozna gyorsabb net -et egyből cserélhetnéd ... Igazából gigabit -es LAN port és AC1200 alá nem igazán éri meg lőni"
Mi lenne az a router ami már ezeket tudja, és árban sincs elszállva?
Egyébként mi ez a "haldoklás"? Nem lehet azon segíteni esetleg? Egy FW frissítés, gyári alaphelyzetbe állítás és újrabeállítás?
2010-es a router elöregedtek benne a kondik.
-
Clemi
veterán
Tudom és értelek, de a fő eszközök mind ott vannak a közelében és kábelen mennek (mennének WiFi-n is) mert miért ne ha lehet, ha meg megfordítom, úgyis egy switch lenne a vége, mert úgy meg messzebb lennének a routertől, amit úgyis eldugnék. Ja amúgy most is úgy van a falon, hogy az antennái még nem a TV mögött, hanem lejebb a fa TV állvány széle fölött, de még a TV alatt vannak, úgyhogy igazából annyira nem árnyékol. A soundbar meg igen ott van az állványon a TV előtt, és pont rálát az antennákra
-
Clemi
veterán
Köszi, az az AX58U bejövős és jó tipp.
Szeretném én nem erőltetni a nem a TV mögé elhelyezést, de hidd el nincs más alternatíva. Bár lenne, de akkor a teljes kábelezést (beleértve a lakásba bejövő kábeleket) át kellene forgatni teljesen ellentétes irányba, ráadásul akkor coaxolni kellene a fél lakáson át, így meg egy egész rövid coax kábellel meg van oldva a bejövő digi modemtől a TV-ig. -
Gzu73
tag
Köszönöm a részletes elemzést. Lenne pár kérdésem és észrevételem:
Nem tudom mi az a kábeles backhaul.
A mindhárom egység AP módban az azt jelenti, hogy a Connect Box 2,4 és 5 GHz wifijét fogják 'szórni'?
A kék pontot kábelesen kell összekötnöm valamelyik ponttal?
Sajnos a piros pontból megy fel az emeletre a kábel és nagyon-nagyon macerás lenne még 1 kábelt kihúzni a zöld és a piros pont közé.
A router a piros pontban: akkor 1 eszközt rakok a CB mellé és a CB modem módba kerül?
Kék pontba nem lenne ideális a másik eszköz, mert akkor a tv meg a nas és az xbox kábelezése nem oké.AX-es WiFi-t szerintem elengedtem, mert 120 ezret nem akarok rászánni.
A ZenWiFi a kinézetén kívül ad többletet? Esetleg ugyanannyit fog tudni vagy kevesebbet funkcióban?
TP-Link Deco-k nem ajánlottak? Esetleg rosszabb, mint a ZenWiFi? Vagy csak nincs tapasztalat azért ajánljátok az Asus-t?
-
-
-
Soma01
veterán
Nézegettem én is ezeket az Asus cuccokat, mert rendszerben jók. De Poe-s eszközt nem találtam. Nincs nekik? Meg falra szerelni nem nagyon lehet ezeket a Zen / Lyra cuccokat. Vagy vannak poe-s, falra szerelhető AiMesh-t tudó egységek? (mondjuk ez inkább WiFi téma, nem router)
-
halalfalo
tag
A mostani is valami szekrény mélyi 10 éves vacak volt nekik, szerintem nem tudnak szerezni másikat. Meg igazából még a 35-ös kerettel is túlmentem talán, mert nem számítottam bele, hogy kábeleket is kell venni, máshova kerül a router és át kell variálni dolgokat. Így talán a 30-as keret reálisabb a routerre.
Átadom neki azért ezt az infót, de esélyes, hogy az AX50 lesz. -
halalfalo
tag
Oké, köszi!
Sajnos az AX73 (AX5400) rendelés nem opció. Havernak lesz, az öccse lerántotta az előzőt, ami széttört és most azonnal kell a másik. Reggel megrendeli ott, ahol a leggyorsabban átvehető.
Gondolom így AX50 lesz. Full casual felhasználónak ad valami pluszt az AX56U?
-
vzoole
csendes tag
-
SteeWe
aktív tag
Köszönöm neked és Alex91, Krinyo a választ.
Összefoglalva akkor kettő megoldás látszik, amennyiben le szeretném fedni WiFi-vel a kettő szintet.
1. ONT tetőtérben + N18 a földszinten.
Hátránya
- Kettő kölön WiFi hálózat. Mobil ezközökenk újra kell csatlakozni barangoláskor.
- "aktív virágbolt" hiánya.
- 5 Ghz WiFi-t az ezközök nem támogatják
Előnye
- Nincs plusz költésg
2. Kettő ezközös Mesh rendszert kiépíteni.
Hátránya
- Magas bekerülési költség. Ahogy írtátok legalább 2*AX56U (2*40K HUF)
Előnye
- 1-es opció hátrányait megoldja.
A tetőteret 1-2 hónapon belül lakni szeretnénk. Az egyik home office felköltözne. Később a 8-as switch elég lesz, mert a nappaliba csak 1 lant húztunk végül be.Kettő ezközös Mesh rendszert esetén a 2*AX56U elég vagy érdemes lenne rászánni többet, lenne-e további előnye? Ha igen milyen típusokat nézzek?
-
Jól értelmezed, aktuális HGW (ez változhat) mellé keresek egy második router-t. Az elsőt sem kapcsolnám ki, esetleg ugyan azon a néven, más-más csatornákon futnának, így a második pusztán antennaként funkcionálhatna. De ez még függ a szolgáltatótól is, mert nem tartom kizárnak hogy a közeljövőben lesz váltás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Yettel topik
- Milyen program, ami...?
- BestBuy topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest