Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz SteeWe #87587 üzenetére

    Nagyon szívesen.

    A fenti szinten bár nincs jelölve, de a korábbi írásod alapján ott is a 3 helyiségbe megy UTP a gardróbból. Valamint a nappaliban két LAN kiállás is van. Feltételezem a N18 -ból innen megy vissza egy LAN kábel a gardróbba, ahol egy nyolcas switch -ből (uplink+5 port minimum kell: lenti: konyha, háló + a fenti 3 helyiség) megy szét UTP a többi helyiségbe.

    A fenti helyiségeket csak a beépítés idejére nem lakjátok - utána gyakorlatilag azonnal igen? Amennyiben igen, akkor ide is kellene valamilyen szintű WiFi hosszútávon. Például amennyiben belátható időn belül a felső szint egyáltalán nem lenne lakva, akkor lehetne lentre egy AX82U (ez most pont 60K HUF) ami beterítené lent WIFi -vel a szintet és a felső nem számít.

    Az egyes ponttal talán nem is annyira a két külön hálózat a legnagyobb gond, hanem az, hogy amennyiben "aktív virágboltot akarsz" (portot nyitni stb.), akkor az ONT -nak bridge módban kell lennie (plussz public IP -t kérni a Digi -től) ...

    Namost jöjjön a feketeleves. Torrent meg AiMesh, AX alapokon - na olyan 60K HUF -ból nem lesz ... Ahogy Alex91 is írta - a legolcsóbb megoldás 2*AX56U (2*40K HUF) ...

    Amennyiben ugyanolyan routereket vesszünk, akkor a fenti legyen a router - alsó AP módban. AZ ONT melletti router után egy UTP -vel összekötve mehet a 8 -as switch. A switch -ben ugye:

    - 1 a routerből,
    - 3 kiállás a fenti szintre,
    - 4 kiállás a földszintre.

    Ez pont nyolc. A nappaliban az egyik LAN -ra menjen a Node eszköz - a másikra kötheted a nappaliban levő vezetékes klienseket.

    Amennyiben pl. lenne NAS a későbbiekben, akkor azt fent a gardróbba kellene kötni a switch -re. Két okból is:

    - topológia miatt is,
    - meg a gardróbban "zajongjon" a NAS.

    Ekkor viszont belefutunk az alábbiak közül az egyik forgatókönyvbe:

    - 16 -os switch kellene (legalábbis több, mint 8),
    - ha maradna a 8 -as, akkor feláldozzuk az egyik LAN kiállást (pl. konyha, nappaliban az egyiket vagy másik egyelőre nem lakott helyiséget).

    Persze ekkor mehetne a torrent a NAS -ról is akár ...

Új hozzászólás Aktív témák