- Milyen okostelefont vegyek?
- A Qualcomm bemutatta a Snapdragon 7 Gen 4-et
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Külföldi SIM-ek itthon
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- A karcsúság ára
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Ringbe száll a Xiaomi a mobilchip piacon
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
adam900331
csendes tag
Sziasztok!
Beállítottam a routeren egy SSTP VPN szervert, ami működik. A routerhez ADSL internet csatlakozik 30/5Mbps sebességgel. BeVPNezve, (ahonnan az internet sebesség 50/50-es) elindítva egy speedtestet csak 2-3Mbps a le és feltöltési sebesség. Ez mitől lehet? A MikroTik routeren nincs semmiféle queue szabály létrehozva, ami blokkolná a forgalmat.
A router típusa: h952Ui-5ac2nD
-
almi
senior tag
válasz
Kiratheonly #6348 üzenetére
Szia!
Köszi a megerősítést.
Az erősebb hardver miatt valószínű hAP ac2 lesz a nyerő és mellé egy 8 vagy 16 portos switch.Üdv.,
almi -
Kiratheonly
tag
Nekem van is egy ilyen eszközöm. A wifi-je tényleg jó, 400mbit/s-et tud nálam 5Ghz-en. A 2,4Ghz-es wifije pedig jókora területet le tud fedni. Nálam AP-ként üzemel, egy RB3011 látja el a többi teendőt. Szerintem egy HAP ac2 jobb választás lehet, mert wifivel majdnem egy szinten van az AC-val és mellette a többi feladatkört is rábízhatod, az újabb és erősebb hardver miatt.
-
almi
senior tag
Szia!
Köszönöm a tippet.
Nem valószínű, hogy szükségem lesz SFP-re és PoE-ra. Ha netán nem lesz kielégítő a wifi, akkor esetleg egy AP miatt szükségem lesz PoE-ra, de max használok PoE adaptert.
A 128 MB RAM csak nekem tűnik kevésnek?Esetleg hasonló kategóriában 8-10 portos wifi-s routert tudsz ajánlani?
Vagy akkor már érdemesebb egy router + switch kombót használni? -
ekkold
Topikgazda
A wifi része nem rossz, kimondottan stabil, sok user-t is simán kiszolgál egyszerre, de mint általában a mikrotik-wifi nem egy sávszélesség bajnok. Sima egymagos proci, routerként ill. VPN szerver/kliensként stabil, de sebesség szempontjából ne várj sokat tőle. Manapság már a soho kategóriában is 2...4 magos procikat raknak a routerekbe + hardveres NAT-ot. Ez utóbbi a mikrotikben nincs. Mai szemmel azt mondanám, hogy AP-nek egész jó, de routernek valami erősebb típust választanék. Ha az SFP-re, és a POE out-ra nincs szükséged, akkor vegyél inkább hAPac2-t. Olcsóbb is , és 4 magos proci van benne, a wifije átlagos, de stabil.
-
almi
senior tag
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata az RB962UiGS-5HacT2HnT típusú Wifi-s routerrel?
Kis irodában lenne (Kb. 60 m2 a teljes alapterület, 3 külön helyiséggel.), kezdetben egymagában. Csúcsidőben 6-8 usert kellene kiszolgálnia, vegyesen kábelről és wifiről(Mondjuk mindenkit számoljunk 2 eszközzel.), illetve kb. 2 folyamatos VPN kapcsolattal.
Tapasztalatokra lennék kíváncsi, hogy milyen hatósugarú a wifi, így beépített antennával, esetleg kell-e mellé egy komolyabb AP?
Proci miatt nem aggódok, inkább a memória nem tűnik valami soknak.Esetleg másik ajánlott eszköz ebből az árkategóriából, ilyen, vagy hasonló tudással?
Köszi!
Üdv.,
almi -
A_ScHuLcZ
addikt
Köszönöm a javaslatot, megrendeltem és elhoztam az utolsó darabot iPon-ból. (a rendelésem leadása után elérhetetlenné vált náluk a termék)
Hozzá való házat sajnos nem árultak, de ez már a legkevesebb, beszerzem máshonnan.Itt pihen az asztalon, ha lesz egy kis időm, akkor átültetem rá a konfigot, a hEX pedig megy szülőknek.
(a dedikált konzol portért nagy ++, a hEX-ről nagyon hiányoltam 1-2 alkalommal.)
-
törölt tag
válasz
Core2duo6600 #6339 üzenetére
Igen, de hála Istennek Mobile Device Management-tel (MDM) gond nélkül megoldható volt és nem kellett a tűzfalat birizgálni.
-
Core2duo6600
veterán
Találkozott-e már valaki olyan kéréssel, miszerint a google play áruházat kellene tiltani ?
-
törölt tag
válasz
Zwodkassy #6333 üzenetére
Én meg azt gondolom, hogy a ROS dokumentációja a mintapéldákkal érthető, ha valami nem kerek ott a saját fórumuk. Ha vannak alapjaid akkor gyorsan meg lehet találni az információt. Én jobban tanulok a saját élő példáimon mint a tanfolyamok kötött tematikája szerint. Amit meg a következő hónapban nem használok azt el is felejtem (hála Istennek) így nincs értelme tanfolyamra mennem .
A hálózati alapokat meg pl. SzabiLinux oldalain meg lehet tanulni, ha valakinek kimaradt
-szerintem!-
PS.: A fórumos segítség kérés-nyújtás meg kinek, kinek vérmérséklete, ideje szerint. Nem kötelező adni, nem lehet követelőzni. A feltett kérdésen mérgelődni meg nincs értelme, tovább kell lépni... sajnos ezen a fórumon nem tudsz tiltani nick-eket, hogy ne lásd a hozzászólásit!
-
Jó pofák a hozzá szokások 😀 Tanfolyam vagy napokig turni a netet?
Én elmentem nem egy MikroTik tanfolyamra, mert családom van, es nincs időm napokig keresgélni a neten. Sajnálom rá az időt.
De ez én vagyok -
Core2duo6600
veterán
Akkor elmondom, hogy kötöttem ki a Mikrotiknél.
Amikor elérhetővé vált a Digi kötöttem egy 500 Mbites sebességű internetelérést.
Első dolgom volt bridgbe kapcsoltatni a digi eszközét, ami routerként és N es wifi ként is funkciónált, és ha csak az az egy eszköz volt a hálózat feje, még stabil is volt, de gyakorlatilag 0 beállítási lehetőséggel.
A wifi jelszót és a Portforwardon kivül gyakorlatilag mást nem lehetett beállítani.Ezután vettem egy RV325 ös routert a Ciscotól, és hát csalódás volt, mert sebességben nem hogy a mostani 1 gbitet, de még az 500 at sem tudta, valahol 100 körül lehetett a vége.
Ekkor kezdtem el olvasgatni, kérdezősködni többek közt a PH fórumain is.
Megkaptam az az infot, hogy ahhoz, hogy egy időben 2 internetelérést használjak, egyik gép egyiket míg a másik a másikat stb, akkor nekem a policy routing-ra van szükségem.Ezek után kerestem olyan eszközöket amik ezt tudják, találtam egy drytek típust, de ezen kivül más infot nem nagyon találtam róla, és elég drága is volt, aki ezt ajánlottam, néhány mbites elérést használt egy cégnél.
A cégnél a hálózat tervezők, részben üzemeltető mérnők, aki Juniper ill. fortinet szakértő a Synology-t javasolta.
Na hát az is vagy 100 000 volt, de konkrétan a policy routingot nem találtam meg leírásában, és a dual wan ra sem találtam utalást, senki nem tudta megmondani azt sem, hogy biztosan elviszi-e a gigabitet pppoe kapcsolaton keresztül.Ha meg már ennyit ráköltök egy routerre, akkor elvárásom, hogy tudja a kezelni a 2 wan elérést, és az ezt lehetővé tévő policy routingot, valamint ismerje a VLAN kezelést.
Így eljutottam a Mikrotikhez, egy HEX RB 750 gr3 as-t vettem, beállítottam.
Az alap konfig megvolt kb 5 perc alatt, úgy hogy elötte nem láttam mikrotiket még, a default konfigját nem használtam.
Egyszercsak jött egy e-mail a Digitől, hogy mostantól megemelik az elérésem 1 gbit/sec esre.
Na ez már sok volt az RB 750 gr3 asnak.
Erőből fast track avagy HW nat nélkül, úgy kb 450 Mbit /sec et tudott.
No akkor keresgéltem tovább, néztem mindenfélét a Junipertől a Cisco-ig mindent, még a Ubiquiti is látófénybe került.
Fontos volt, hogy néma legyen, mert hálószobában van,
és gyakorlatilag egyedül a RB1100 AHX 4 es felelt meg ennek.
Amit meg is rendeltem.
Ez az az eszköz ami megfelelt minden igénynek figyelembe véve az árát is.
A wifi és a kábeles elérés lényegében azonnal külön lett választva, sokáig ugyanazt az elérést használta mind a 2 hálózat, de nem láttak rá egymásra.
Kisebb utánaolvasással megcsináltam azt is, hogy 1 kábelen küldöm le a földszintre a kábeles és a wifis hálózatot is vlan segítségével.
Felül a miki, lent egy Cisco switch (SG200-08) segítségével.
Ez is meglett úgy 20 perc állítgatás után.Ezután jött az igény a Wifi ről való nyomtatásra,aminek a kérdése elindított sok féle reakciót a felhasználókban.
Nem azt vártam, hogy csináld meg helyettem.Jelenleg elvileg jó a beállítás a próbanyomtatás még nem volt, aludtak a szobában ahol a nyomtató van, a web felülete bejön.
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #6329 üzenetére
de nem ciscohoz képest érdekelne, hanem a csupasz dróthoz képest.
tehát vagy azt csinálom, hogy berakok n darab ethernet kártyát egy gépbe, és egyesével, direkt linken rákötöm a cuccot, vagy azt, hogy egy switchre rádugom a cuccokat, összetrunkolom és egy trunkot tolok be a gépbe. kérdés, ez utóbbival mennyit nő a késleltetés.nem dedikált ciscoval próbáltam, gagyi lett.
-
törölt tag
válasz
bambano #6328 üzenetére
Én CRS-328-at használok a POE miatt. Nagyban függ a konfigtól. Ha nem használsz olyat ami miatt a HW Offload nem engedélyzhető akkor wire speed-et tud, plusz 4x10Gbit/sec az SFP+ portokon, nem tapasztalok semmilyen eltérést az előtte használt Cisco-hoz képest. ROS-t futtatok rajta.
-
bambano
titán
inkább azt mesélje el valaki, akinek van tapasztalata, hogy egy nem terhelt mikrotik switch késleltetése vajon mennyi lehet? mondjuk ilyen crs-326 és hasonló.
több eszközt kellene etherneten egy géphez kapcsolnom, és fontos a sebesség. inkább vegyek annyi ethernet kártyát a gépbe, vagy egy switchet?
-
bacus
őstag
Ez is egyfajta ökölvívás, illetve annak megnyerése a tét.
Tehát WINBOX, innen meg már témába vág
-
bambano
titán
aki nem gyógyegér, már megértette, hogy nem azért kellene valamiféle tanfolyamot elvégeznie (az mtcna csak egy példa), hogy be tudja állítani a routerét, hanem azért, mert általánosan totálisan képzetlen minden internetre vonatkozó kérdésben, és úgy nehéz rendszergazdaként tevékenykedni.
csak te, meg egy-két társad, akik irreális hülyeséggel bombázzák szét a topicot, akarja mindenáron erőltetni azt az elképzelést, hogy kizárólag a mikrotik beállítása miatt küldték tanfolyamra.
tehát úgy is felfoghatja, hogy 76 ezer forintos tanfolyami befektetésből 5 ezret befektet abba, hogy ezt a konkrét mikrotikes problémát megértse, 71-et meg abba, hogy a munkája során felmerülő más internetes problémák esetén is képbe kerüljön.
"Ha valaki nem akar, vagy nem tud segíteni lépjen tovább.": ez igaz, csak ez a vita nem arról szól, hogy ki tud vagy akar segíteni és ki nem. ez a vita arról szól, hogy jogos-e elküldeni valakit tanfolyamra vagy sem.
"Továbbá szomorú, hogy ilyesmiről egyáltalán vitázni kell itt .": szerintem is szomorú. szomorú, hogy egyeseknek alapszinten se megy az ip routing, másoknak a szövegértés. ha úgy érzed, hogy nem kellene erről itt vitázni, ne tedd. válaszok hiányában hal el leghamarabb a vita, és orbitális hülyeségek kommentelésével lehet sokáig életben tartani. én csak 27 éve fórumozok, nekem elhiheted.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6321 üzenetére
Még valami, ha már autós hasonlatot hozunk fel: javítottam már autót fórumbeli segítség, és néhány youtube videó áttanulmányozása alapján. És az ottani fórumozók nem küldtek el sem autóvillamossági, sem autószerelő tanfolyamra. Viszont kaptam hasznos tippeket, hogy mire figyeljek, hogyan ellenőrizhetem, hogy az-e a hiba amiről a tippet kaptam, és hogyan fogjak hozzá. Konkrétan: ford focus műszerfal elektronikai hibájának sikeres javítása.
Ennek a fórumnak is hasonlóan kellene működnie. Ha valaki nem akar, vagy nem tud segíteni lépjen tovább. Továbbá azt gondoltam, hogy más is fel tudja mérni, hogy egy n*10eFt értékű router beállításának a kedvéért senki nem fog több mint 76000Ft-ot kifizetni egy tanfolyamért! Ha pedig ez így van, és feltételezem, hogy ennek a felmérésére megvan itt mindenkinek a kellő intelligenciája, akkor miről is szól a tanfolyam erőltetése?? Jó esetben csak arról, hogy leoltja a kérdezőt (amit ha mindenkpppen szükségesnek vél akkor is max egy mondatban kellene elintézni, vagy inkább semmit sem írni), a rossz esetet meg nem vesézném ki itt. Továbbá szomorú, hogy ilyesmiről egyáltalán vitázni kell itt .
-
bacus
őstag
Pont ennyit költenek fejenként átlagban a magyarok karácsonykor egymásra... ez sok pénz egy valódi tudást adó tanfolyamért? Kalapos Lacit ismerem, sőt én is hozzá jártam, csak ajánlani tudom, igaz több mint 5 éve nem láttam.
De tudod mit? Csináld meg olcsóbban, sőt csináljuk meg olcsóbban! Egy mikrotik baráti kör, szervezd meg hol, találd ki mennyiért, milyen eszközön, tartsunk mi előadásokat, legyen egy kis zsebpénzünk belőle !
Én türelmes leszek, az első pár órán csak alapok.., a végén kérdezz felelek, vagy konzultáció.Lehet közös probléma megoldás is, összeülünk, akinek problémája van felkonfiguráljuk a routerét, ez csak megér pár forintot? Az ilyenekből is sokat lehet tanulni.
Nem jó ez a téma, én se bírom abbahagyni.
Pedig muszáj lesz.
Nem most raktad le a jogsid ugye? Amennyiért most leteszel egy A korlátlant, azért biztos hogy kapsz egy jó motort !!!, sőt autót is. Most ne a zseniket vedd alapul, akik elsőre megcsinálnak mindent és igy 200e nincs többe a B kategória, hanem mondjuk egy 40 körüli házi asszonyt, konkrétan több példát tudok, hogy a B-je 400e felett volt. Ezért már lehet műdödőképes autót kapni !!!
-
bambano
titán
ha te vennél egy új autót, a következő történik átadáskor: a sales ember elmagyarázza, hogy abban az autóban konkrétan melyik kapcsoló micsoda, milyen extrák vannak benne és azok hogy működnek.
de nem magyarázza el, hogy mi az a belsőégésű motor, mi a kresz, hogyan adj elsőbbséget, amikor kikanyarodsz a kereskedésből az utcára.
-
ekkold
Topikgazda
Tehát van egy routere egy miktorik témában kezdőnek számító felhasználónak.
Mondjuk használtan vett egy régebbi, de komolyabb típust, ami azért ma is megállja a helyét: RB1100AHx2, Mostanában hírdetett valaki ilyet 40eFt körül. (semmi közöm a hírdetőhöz és a hírdetéshez)
Ezek után amikor kérdez: menj tanfolyamra....
Még viccesebb ha egy soho kategóriás routert akar beállítani amit mondjuk 10eFt-ért vett, majd elolvassa a lentieket.Nézzük csak, mi is az aktuális helyzet! A google első találatai között:
MTCNA (Mikrotik Certified Network Associate) tréning,
Kalapos László oktató
A következő oktatás időpontja és helyszíne
Dátum: 2019. január 16-18.
És a piszkos anyagiak?
Az oktatás ára: 59.990 Ft+ Áfa. -> azaz 76190FtMég most sem tűnik irreálisnak?? Nem kezdek el találgatni, vagy legalább is nem írom le. Amúgy szívesen elmennék ilyen tanfolyamra én is, ha mondjuk a munkáltatóm finanszírozná. A gyakorlat meg a valóságban az, hogy: itt ez a router, ezt kell tudnia, állítsd be... Vagy még jobb sorrend: Ezt kell tudnia, melyik a legolcsóbb tipus ami erre alkalmas, vegyük meg, állítsd be.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
adam900331 #6314 üzenetére
Ha nem menüből, hanem egy konzol ablakban, a
/system script run scriptneve
módszerrel indítod a scriptet, akkor a terminálban kaphatsz hibaüzenetet. -
törölt tag
Megmondom őszintén nem értem, az előbb azt írtad ejtsük a téma további kitárgyalását, és most ismét elő veszed.
bacus, igazad van, egy tanfolyam mindenkinek csak előnyére válik. Rengeteg felesleges kört tud megspórolni magának az ember. Igen jól látod. De azt kell elfogadni, hogy akinek ebből nem lesz "haszna" ergo nem ebből él, annak elég egy alap, és kalap-kabát. A helyzet az, azt az alapot, gyakorlatilag megtalálja minden érdeklődő az interneten. Sőt Kalapos Lászlónál meg is vásárolható az alap oktató csomag. Emlékeim szerint 10.000FT.
Na de vesz valaki egy 20-30.000Ft eszközt, az közel se biztos hogy 10.000Ft ki fog adni egy alap oktató csomagért. És akkor hol van a többi oktatás ára, a vizsgák árai. Főleg úgy, hogy az alap csomag 80% megtalálható az interneten.Annak idején Kalapos László egyik munkatársával beszélgettem erről. Az ő meglátásuk az, hogy az aki csak felhasználói szinten akarja használni, annak felesleges bele mennie komolyabb vizsgákba, tanfolyamokba.
Miért? mert a rá fordított összeg, nem térül meg. Értsd úgy, aki nem üzleti szinten, vagy céges szinten foglalkozik vele, egyszerűen nem éri meg. Ha céges szinten nézzük akkor alap, hogy képezze magát az illető, és erre sok esetben még támogatást is kap az adott cégtől. Tudom nem mindenhol, sajnos. Szóval lakossági szinten egyszerűbb megoldás, ha keres egy ilyen céget, akin keresztül meg veszi a kiválasztott terméket, és egy egyedi megbízásra kér plusz árajánlatot, hogy az egyedi igényednek megfelelően azt beállítsák.
Ez egy tiszta, sima ügy. És lakossági szinten így kellene működnie. De nem így működik, mert mindenki érzékeny a pénztárcájára, és bár mindenki tudja hogy a tudásnak ára van, és a tudás, tanulás mindig meghálálja, ennek ellenére inkább választják sok esetben a rögösebb utat, mert... Itt a fórum, ha nem ez akkor más, és akinek van rá affinitása, az szivacs módjára magára fogja venni a szükséges információt. Nem kell hogy mélyre hatolóan ismerje. Csak annyit ami szükséges céljai eléréshez. És ez a tendencia az élet más területein is jelen van. Ezzel nem fogsz tudni mit kezdeni sose. -
bacus
őstag
válasz
Core2duo6600 #6313 üzenetére
"Abban biztos lehetsz, hogy csak a saját szorakoztatásomra nem fogok tanfolyamra menni."
Látod ebben nagyon nem értek egyet, és ez nem mikrotik specifikus. Érdekel valami, próbálod megtanulni autodidaktán, internetről, de ennek is vannak korlátai, nem is mindenki alkalmas erre. Miért ne lehetne elmenni egy tanfolyamra?
Ha nem vagy hivatásos sofőr, akkor csak a saját magad szórakoztatására mentél el jogosítványt szerezni, nem?
A mikrotik sem más, miért ne lehetne elmenni egy tanfolyamra? Ráadásnak az MTCNA nem is igazán a mikrotikről szól ! Az ott teljesen általános alaptudást ad, ami jó a cisco-hoz is tp-linkhez vagy bármihez.Mindenki el tudja dönteni, hogy mit kezd a szabad idejével, tanfolyamokon okosodni nem haszontalan. Amikor én először dual wan-t kellett konfiguráljak, akkor a 493AH volt az elérhető, megrendeltem, nyomkodtam, majd -ezek szerint- szégyenleni kellene, de elmentem talán az első tanfolyamok egyikére. Később pedig mindre! Nem mondom, hogy jó a mikrotik rendszere, egy csomó pénz lenne megint megújítani, minden vizsgám lejárt évek óta. Nem is minden tanfolyamnak látom értelmét, az MTCINE tanfolyamon többször elvesztettem a fonalat, a teszteket sem tudtuk ott összehozni, a vizsgára ketten maradtunk..., ma sem értem, hogy mentem át.
-
bacus
őstag
válasz
adam900331 #6314 üzenetére
Lehet én tudom rosszul, de nincs debugger beépítve.
A legegyszerűbb, ha kikommentezed a gyanús részt, ha akkor lefut a többi, akkor legalább megvan melyik soron van a hiba.
Ha megvan a hibás sor, lehet a terminal ablakban próbálkozni beírni valami hasonlót. -
adam900331
csendes tag
Sziasztok!
Miután létrehozok egy scriptet, és valami hiba folytán nem fut le, akkor hol tudom megnézni, hogy a scriptben hol van a hiba?
Próbáltam ezt, de ez nem segített:
/system script> print from=<your script name>A script tartalma megjelenik, de a hibát nem jelzi.
-
Core2duo6600
veterán
Köszi,
Így már kiderült, hogy milyen hatással van a passthrough a szabályra.
Abban biztos lehetsz, hogy csak a saját szorakoztatásomra nem fogok tanfolyamra menni.
Hisz össze lehet szedni az infokat a netről igaz van hogy könnyebben, vagy nehezebben.Unatkoztam, ezért csináltam meg dual wan -t is, semmi értelme és haszna, de ha már itt lóg a telekom kábele, akkor már legyen használva, hűségidő miatt van csak itt.
Abban is biztos lehetsz, ha céges felhasználás lett volna, akkor már kerestelek volna ez ügyben.
-
törölt tag
válasz
adam900331 #6309 üzenetére
A kettő nagyon nem egy kategória. Én a HAP AC2-t venném, a másik már a gyorsabb UPC csomaggal sem birkózik meg.
20USD a különbség, én rászánnám!
-
bacus
őstag
Én meg szeretnék bocsánatot kérni, hogy ekkora flame lett.
Lassan engedjük el a témát, mert ez még rosszabb, hogy újabb és újabb offtopic bejegyzések születnek.Örülök, hogy vannak lelkes emberek, akik hajlandóak végtelen türelemmel segíteni. Jó lenne egy topic gazda, egy jó összefoglaló, egy faq (gyik). Az értékes beírások az idő múlásával elhalványulnak.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #6307 üzenetére
Csak pár gondolat:
- Ennyire frusztrálnak az alapszintű felhasználók? Akkor válts munkahelyet és ne itt bosszankodj.
- Írták itt, hogy a szakértelmet meg kell fizetni. Ez így van, de ez sajnos hungeráj, inkább megbízzák a vérpistit, oldja meg. Azért én remélem, hogy idővel néhány vérpisti kikupálódik és okul a hibáiból és még akár jó szakember is lehet. Szerintem a fórumon pont őket kellene felkarolni, ha hagyják.
Azt meg hogy hogyan lehet ezt a jóleszazolcsón folyamatot itthon megállítani/megfordítani, az nagyon jó kérdés.
- Ajánlották itt a Mikrotik saját fórumát. Hááát, az se jobb, egyszerű kérdésekre se válaszolnak mostanában.
A másik, hogy sajnos az angoltudás is a béka ülepe alatt. Én se vagyok jó angolos, de levelezés szakmai dolgokról megy nekem. Csak mikor azt kérdezi a HR-es, hogy mi az életcélom, arra még magyarul is nehéz válaszolni, azt meg, hogy p.n@ és pénz, nem mondhatom:[link] -
adam900331
csendes tag
Sziasztok!
MikroTik routert szeretnék venni otthoni felhasználásra. Hosszas elmélkedés után az alábbi két eszköz valamelyikén gondolkodtam:
A specifikáció szerint a két eszköz közötti különbség az, hogy az ac2-es router 5db gigás portja van, (nincs poe kimenet) és a wifi antennája nem 2dbi hanem 2.5dbi.
Az lenne a kérdésem, hogy érzékelhetően nagyobb területet tud-e lefedni az ac2 wifije, mint a sima hap ac lite eszköz wifije? Ti melyiket választanátok?
Köszi!
-
törölt tag
válasz
bambano #6307 üzenetére
mint ahogy az is irreális, ami jelen esetben ….
Egy pici sarkítás érzek ebben, itt már egy bekonfigurált, működő hálózatról volt szó, és annak egy apró része, amiben picit megkavarodott, illetve kissé esetlenül fogalmazott meg a kérdező. De bumm, emberek vagyunk, hibázunk, te is, én is, mindenki. De ettől még nem lenne szabad ….egyébként pedig mit gondolsz arról, aki vállalati szintű felhasználásra alap tudás nélkül konfigurál routert?
Én azt gondolom, hogy az a vezető, aki erre a munkára felkérte, nem alkalmas vezetői feladatok elvégzésére.
Másfelől nem lep meg. Láttunk már Portást aki AP-kat indít újra, és a Porta szolgálatot teljesítő eszközön futott a kontroller. Vagy éppen a porta szolgálatnak bejárása van a gépterembe, rack helységbe. Szóval, engem már annyira nem lep meg.teljesen jogos volt a leoltás, aki elemi szinten sincs tisztában az ip routinggal, az előbb azt tanulja meg alkalmasabb forrásból,.... Igen van igazság tartalma annak amit mondasz, de mint a te is példaként leírtad, bizony vannak érdekes esetek, helyzetek. Még mindig nem igazán értem, miért keveritek a történetet. A kérdező személyes lakossági felhasználásra használ, vállalati szintű eszközt. Ennek az eszköznek ami már történetesen működő állapotba van, aktív része a hálózatnak. Egy relatív apró kis gondja lett, egy esetlegesen elavult dokumentáció miatt, vagy éppen emberi figyelmetlenség miatt. Jelen esetben teljesen mindegy, hiszen, anyagi kárt, másnak hálózat kiesést nem generált a probléma. Ez is arra mutat rá, hogy az a sok sok online dokumentáció ami felelhető mekkora káoszt tud okozni. És nem kell csodálkozni, ha vak vezet világtalant effekt megtörténik. Ezzel nem tudsz mit kezdeni, vagy segítesz neki, és akkor jó fej vagy. Vagy elengeded, mert nincs hozzá türelmed, azzal sincs semmi probléma. Az általad felhozott gordom ramsay, meg megérdemelne egy le agyalást, mert egyszerűen gusztustalan az a stílus, kommunikációs forma amit képvisel. És ennek semmi köze nincs semmilyen szakmai tudás/tapasztalathoz.
szerk: ezt még megfejelném a saját személyes tragédiámmal: engem, mint isp
Képlékeny a téma, ISP VS Előfizetők. Az ISP-nél, vagy éppen az ISP képviselő szerelők, informatikusok is megérnek egy vesézést, mint szakmai rátermettség, mint rugalmasság. stb... Nagyon ingoványos téma. -
bambano
titán
"szerintem irreális egy otthoni, vagy akár egy céges, de alkalmi szintű felhasználótól tanfolyam elvégzését elvárni": mint ahogy az is irreális, ami jelen esetben a történet volt, hogy alapszintű ip-s fogalmakat, szabályokat magyarázzon el valaki azért, hogy egy mikrotiket be tudjon konfigurálni a kérdező.
egyébként pedig mit gondolsz arról, aki vállalati szintű felhasználásra alap tudás nélkül konfigurál routert? mennyi biztonsági hibát fog belepakolni?
teljesen jogos volt a leoltás, aki elemi szinten sincs tisztában az ip routinggal, az előbb azt tanulja meg alkalmasabb forrásból, és csak utána kérdezzen egy félprofi router konfigurálós topikjában. mostani egyetemi szlengben átfogalmazva: a bemeneti feltétel sem volt adott. gordom ramsay sem fogja neked megmagyarázni a hideg/meleg rántást, hanem elküld a fenébe, hogy tanuld meg és utána menj vissza.
szerk: ezt még megfejelném a saját személyes tragédiámmal: engem, mint isp rendszergarázdát fog csesztetni a júzer, hogy nem megy a szolgáltatása, miközben ő kavarta szét a routingot? vagy engem fog csesztetni a vétlen júzer, mert a szomszédja szétbarmolta a routingot és ezért nála se megy a net?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
byson55 #6300 üzenetére
A lakatosos témában ismeretségi körből egy kis történet. Zárnyitás: emberük kimegy a címre, ahol a házigazda kizárta magát. Este volt, de gyorsan odaért mert hazafelé útba esett neki. Mindkét zár gyakori, ismert típus, van hozzá céleszköze, gyorsan és sérülésmentesen kinyitható, és ki is nyílik. A házigazda sokallja is a végösszeget (mint a belinkelt cikkben), nem akar ennyit fizetni, emberünket meg várja otthon a család, fáradt is, meg már ideges is kissé, így hát vállat vont: nem kell nekem ez a hülyeség, meg idegeskedés, nem fogok itt alkudozni, és kb. 2mp alatt visszacsukta az ajtót és elhúzott. A házigazdának még bemenni sem volt ideje, mire felfogta mi történt, az emberünk már otthon vacsorázott... Mire megvacsorázott újra hívták, az utolsó ügyfele nem talált mást, aki aznap este még kiszállna, nem menne-e ki mégiscsak? Dehogynem! De csak akkor, ha az ügyfél kifizeti az előző kiszállást, meg az újat is +éjszakai felárral, méghozzá előre, még a zár kinyitása előtt
mert addig ki sem nyitja a szerszámtáskát. Aznap este egy lilás-vöröses fejű ember volt az utolsó ügyfele, aki fizetett mint a katonatiszt, méghozzá előre
-
törölt tag
De egy router esetében nincs ilyen, ha nem sikerül akkor lehet resetelni, és újra nekiállni.
Igen, ez elmegy lakossági szinten, de én azt mondom, az egészséges határt meg kell húzni.
Csak azért, mert ez egy szakma. És vannak olyan emberek, akik ebből élnek meg. És a teljes körű, " megcsinálom neked ingyen" Ez bizonyos értelemben a szakma degradálása.De ott a másik oldal, hogy lakossági szinten megy a segítség kérés, és nyilván mindenki azon spórol, amin tud.
Szóval, nem annyira fekete-fehér ez a kérdés. Ezért is írtam, hogy valahogy meg kell tartani egy egészséges határt. Nem csak MikroTik fronton, hanem úgy mindenben. Mert így egyrészt könnyen előfordul a vak vezet világtalant effekt. Ami szintén senkinek nem jó.
A fórumok jó dolgok, sok hasznos információ megtalálható, és sok ember tud egymásnak segíteni, de ennek is megvannak a hátrányai. Az a baj, hogy én mind két tábort megértem, és egyet értek. Talán azért mondom az kettő közti egészséges határt. Amit nagyon nem könnyű meghúzni. Mettől, meddig. -
kovyhun
tag
Teljesen egyetértek veled és k.feri80-vel. Nekem is volt egy feladat amit meg kellett oldanom, utánajártam hogyan érdemes, így jutottam el a mikihez.
Én általában szeretem megcsinálni amit meg tudok, főleg ha olyan dolog ami érdekel is.
Most rá vagyok kattanva, próbálok még kihozni belőle többet is mint amire eredetileg szükség volt.
Mással úgysem csináltattam volna meg inkább akkor választottam volna "hagyományos" eszközöket.
Kíváncsi természet vagyok, szeretem tudni mindenről amiről lehet hogy hogyan működik, ha gond van hogyan javítsam, ha módosítani kell valamit hol kezdjek neki.
És persze nem utolsó sorban a kihívás és sikerélmény
Pár napot el szoktam tölteni a megoldáskereséssel mielőtt külső segítséget kérek.
Sajnos angol nem nagyon megy, magyar nyelven nem találtam routeros könyvet, pedig szeretnék venni.
Tanfolyamnak húzós ára van annak akinek csak hobbi vagy csak apróbb feledatokat kell megoldania.
Videót majdnem vettem akciósan, de ahogy nézem csak online elérhető és csak korlátozott ideig, ez így az én rossz memóriám mellett nem opció.
(képernyőről rögzíteni meg sem időm, sem türelmem)
Elkezdtem elejétől olvasni a fórumot apránként mikor időm van (5.500 körül járok), hátha majd beugrik valami ha olyanba futok amiről már volt szó.
Köszönöm az eddigi segítségeket. -
ekkold
Topikgazda
válasz
bambano #6299 üzenetére
Ehhez csak annyi tennék hozzá, hogy ez egy fórum, nem kötelező semmi. Ha nem szimpatikus a kérdés, a kérdező stílusa, vagy nincs időd segíteni (ne vedd magadra, általánosságban akarok fogalmazni) akkor nyugodtan tovább lehet görgetni, és csak az érdekes dolgokat elolvasni. Szerintem maximum egyetlen mondatot ér meg, hogy felhívjam a kérdező figyelmét rá: Figyelj csak, az előző oldalon pont erről volt szó! Ha ennél több kell akkor vagy segítek (már ha tudok), vagy szó nélkül továbblépek.
Én pl. azért segítek ha tudok, mert még emlékszem, hogy volt amikor nekem is jól jött a segítség. Aztán ha itt sikerül megoldani egy problémát, esetleg abból is tanulok valamit, aminek máskor esetleg hasznát veszem.
Pl. szerintem irreális egy otthoni, vagy akár egy céges, de alkalmi szintű felhasználótól tanfolyam elvégzését elvárni, persze "leoltásnak" elmegy, de azt meg minek. Autodidakta módon tanultam bele a mikrotik lelkivilágába, és most már viszonylag jól hozzá tudok szólni, de nem tartom magam profinak. Nekem pl. az elektronika (erős és gyengeáram) is szakterületem, és egy elektro fórumban aztán tudnak néha olyan bődületes hülyeségeket kérdezni, amire néha lehetetlen jó választ adni. Olyankor max. szólok, hogy hívj szakembert, mert a munkadíj amit meg akarsz spórolni, az nem ér meg egy áramütést. De egy router esetében nincs ilyen, ha nem sikerül akkor lehet resetelni, és újra nekiállni -
törölt tag
válasz
bambano #6299 üzenetére
Teljesen megértem azokat az embereket, akik napi szinten próbálnak tájékozatlanabb embertásain segíteni, mindez sok esetben, már már, inkább lehet "kínlódásnak" mondani. De a service desk, help desk feladatok sajnos ilyenek. És a gyakorlatban, itt a fórumon is erről van szó. Service desk, Help-Desk feladatok. És most tekintsünk el attól, hogy mindez ingyen. Igen, ez tevékenység kör igencsak próbára tudja tenni az ember ingerküszöbét, türelmét. Ezt teljes mértékeben el fogadom, és megértem. De....
Mivel különböző típusú emberek vannak jelen, egyszerűen kénytelen vagy szinte napi szinten szélmalom harcot folytatni, ha segíteni szeretnél rajta. Vagy, egyszerűen figyelmen kívül hagyod a problémáját. De a minősítés, degradálás sose volt jó irány. Mert az mindig csak feszültséget generál.Azt mondod nem csinálod meg helyette, ezt is megértem, és el fogadom. És egyet is értek ezzel a nézőponttal.
De mint fentebb is írtam, ez nem mai probléma. Sajnos ez a tendencia elég régóta megvan. És csak akkor jössz ki jól, ha vagy lemész az ő szintjére, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyod. Másképp nem megy. -
ekkold
Topikgazda
válasz
A_ScHuLcZ #6295 üzenetére
Ár-teljesítmény viszonyra szerintem a 450Gx4 sokkal jobb, mint a hex. Mondhatni ennek (és még pár db új típusnak) a megjelenése, sok eddigi típust tett elavulttá. Sőt talán kicsit saját magának csinált konkurenciát ezzel a mikrotik - de az igények miatt mondhatni muszáj volt lépniük, ha meg akartak maradni ebben a szegmensben. Nekem az a szemléletmódom, hogy ha valamiben változtatni kell (kell egy új hardver, egy új router vagy akár egy új autó) akkor az, ha sokkal nem, akkor legalább egy kicsivel, de legyen jobb mint az előző. Az internet elérések gyorsulni fognak, és lehet, hogy hamarabb mint ahogy képzeljük. Manapság szerintem nem érdemes semmi olyan routert, vagy hálózati eszközt megvenni, ami nem képes egy gigabites kapcsolat kiszolgálására, még akkor sem ha jelenleg nem lesz kihasználva. A hex határeset ebből a szempontból, de mióta létezik hAPac2, RB450Gx4 vagy éppen RB4011, eszembe nem jutna egy hex-et megvenni. Az őseid vélhetőleg nem mikrotik szakértők, nekik csak kell egy router ami teszi a dolgát, Te viszont kicsit előbbre léphetsz, lenne egy sokkal jobb routered, aminek lehet, hogy a nem túl távoli jövőben már hasznát is veszed.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ömlenek a felhasználók a reklámos Netflixre
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SONY LCD és LED TV-k
- OTP Bank topic
- Brave
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nők, nőügyek (18+)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
- BOMBA ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 640 G9 Laptop! / i5-1235U 16GB 256GB 14"col garancia/
- Akciós áron eladó HP Elitebook 850 G7 / I7 10610U/16 GB/512 SSD/15"/FHD/IPS/MX 250
- Szuper áron eladó új ACER SWIFT EDGE 16 /R7-7735U/16GB/512SSD/ 4K OLED
- DELL G15 5515 Gamer Laptop /Ryzen 7- 5800H/16GB 512 SSD/ Nvidia RTX 3060 6GB/120Hz/
- Szuper áron dobozos új Asus Vivobook Pro /i5-11300H/16 GB/512SSD/3K OLED
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest