Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • aginor

    addikt

    válasz rizso #96475 üzenetére

    Ha kezdőbb fotós vagy, akkor nem ad semmi lényegi előnyt egy FF rendszer, mert az m43 sem fog korlátozni, mivel általánosságban te leszel a szűk keresztmetszet, nem a technika. Az én véleményem szerint az FF rendszerre is meg kell érni, azelőtt felesleges (persze ártani nem árt, csak éppen szükségtelen).

    Hi!King: ez nézőpont kérdése. Ha ugyanazt kapod az FF rendszerrel is mint az M43-al, közben ehhez eltapsoltál több száz k-van többet, és cipeled a 2-szer 3-szor nehezebb motyót, akkor szerintem az tetten érhető hátrány (Oly 60mm makró 56*82mm 185g kb. 140k vs, Sony 90mm 79*130mm 602g 435k).
    "mivel jellemzően normál fotózáshoz képest nagyobb DOF kell, ezért nem használható ki a FF nagyobb abszolút rekesze" - ez az, amit sokan elfelejtenek, amikor a makró kerül szóba. Hiába van kb. két fényérték előnye zajban egy FF kamerának, ha azt el is veszíted a rekeszelés miatt és akkor még szóba jöhet, hogy az adott FF gép képstabja hol teljesít egy Oly/Pana verzióhoz képest, mert még itt is változhat a képlet (bármelyik irányba). Persze ha vakuzik a delikvens, vagy állványozik, akkor a képminőség tekintetében változik a felállás, de én pl tök szeretem, hogy nem kell ilyen vackokat magammal cipelni állandóan. Pl. tegnap már így is elég rendesen feszítettem a húrt asszonynál, de ha még állványt is villantok, akkor lett volna hiszti (lehet megint hazaküldött volna vele, mert úgy állítólag nem tud ölelgetni.. :B ).

    lugosi: nyugodtan lophatod. Sajnos szerintem is igaz, még sajnosabb, hogy sokszor még nálam is. :B
    Dof: kicsit túl van ez lihegve, bár tény, hogy van alapja. Múltkor kellet egy portrét csinálnom 3 emberről, akikből az első kettő egy sorban volt, de a harmadik hátulról lépett közéjük. Rekeszeltem 2.2-re, de a harmadik személy már nem igazán volt éles, és mindezt egy szar dof-al rendelkező m43 vázon. FF-en még ennél is jobban rekeszelni kellett volna, ami nem baj, ha közben nem száll el az Iso. Az FF-nek akkor lehet előnye, ha van a vázban jó képstab és/vagy nem kell az érzékenységet as m43-hoz képest emelni (vagy csak simán sokat fényképezel gyenge fényben). Ilyenkor a nagy szenzor csodákra képes ez tény, de sajnos drágább is és/vagy kompromisszumra kényszerít (legalábbis engem, bár, mondjuk mi nem kényszerít arra..).

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

Új hozzászólás Aktív témák