Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • scarabaeus

    őstag

    A múltkor felfigyeltem arra, milyen szép hosszú, 2 km-en tartó, horizontig érő repceföldek vannak a napi vonatozásom útvonala mellett. Eldöntöttem, hogy megnézem közelebbről, régóta szerettem volna már "ukrán zászlót" fényképezni, de sajnos csak a repce tett ki magáért általában, az ég nem hozta a kék színt.

    Egy szépnek jósolt, szépnek is induló napon kimentem aztán a helyszínre. Kezdtek is megjelenni a felhők az addig tiszta kék égen, persze. Észrevettem, hogy a falu, Csincse "főtere" nem tér, hanem simán repcével beültetett nagy terület, körben a falu házaival és templomával. Na, akkor jött az ötlet, hogy a repce közt átmenő földúton a repcemező közepéből kellene gyorsan egy panorámát csinálni.

    Lerakom az állványt, rá a fejet a géppel, bekapcsolom a kis GM1-et, mérek fényt, rögzítem az értékeket, kapcsolom a wifi-t - erre megfagy a homokóra a GM1-en :) Összesen 1 db állomás volt a telefonom wifilistáján, attól állt fejre szerencsétlen fényképező. Nem volt mit tenni, akkumulátor ki a gépből (szerencsére a fej a halszemet tartja, nem a gépet), újra be, wifi bekapcs, újból elszáll. OK, kénytelen leszek időzítővel idétlenkedni, nem baj, egyszer túlélem, menjünk. Megcsináltam a panorámát, kimentem a repce közül, csináltam normál képeket, aztán, csak úgy tesztként, bekapcsoltam a wifit. Simán ment, elsőre. OK...

    Ezzel egy időben vettem észre, hogy sikeresen elrontottam a teljes képsort a panorámához, mert az akku kivétele után az M mód szépen visszaállt egy korábbi záridőre, túlexponálva a képeimet. A tájat vissza lehetett volna hozni, de a nap felé nézve sajnos az eget beborította a fehérség, nem látszott a nap. Visszamenni már nem lehetett, a felhőárnyék elvette a repce ragyogását, ennyit a szép napról. Azon a napon azért megnéztem azt a hosszú repceföldet, amit a vonatból nézegettem, kiderült, hogy mindössze 350 méter széles csík, csak épp kicsit emelkedőn van, azért az a horizontig tartó hatás. :)

    Egy másik napon, ami tényleg szép nap lett, visszamentem azért. Összeraktam az állványt-fejet-halszemet-gépet, kapcsolom be a wifit, GM1 gyönyörűen elszáll. OK, akku ki, séta a repce szélére, GM1 bekapcs, wifi bekapcs, minden OK, vissza az egésszel a repce közepébe. Wifi még mindig megy, mehet a forgatás körbe, távirányítás működik, kész lett.

    Mondjuk azon a napon a méhek a határban már megkergettek, még a műúton is, a repceföldek közelében, a hajamból kellett kivenni őket, úgyhogy az eredeti tervet, a nagy repcemezőt akkor már nem néztem meg. Amúgy is, megint gyűltek a felhők, a gömbpanorámázás vonzza a felhőket, akárcsak a makrózásnak nekikészülés a szellőt, akárcsak a kerékpár kormányának iránya befolyásolja a szélirányt. :)
    Csincse panoráma

    Quoth the Raven "Nevermore."

Új hozzászólás Aktív témák